2 листопада 2023

Статті
Сербія радикалізується: які наслідки матимуть вибори у дружній до РФ країні
Нові вибори можуть виявитися вкрай непростими для президента Вучича. Сербська влада може втратити контроль над столицею, де підтримують прозахідну опозицію.
"Шлях" до конфлікту: чому польські далекобійники хочуть заблокувати український кордон
Між Україною та Польщею назріває новий конфлікт, цього разу – у сфері вантажних перевезень. Чи є можливість владнати цю суперечку компромісом?
Новини
22:59
Австрія першою в ЄС готується депортувати нелегальних мігрантів у третю країну
Міністри внутрішніх справ Великої Британії та Австрії Суелла Браверман і Герхард Карнер у четвер підписали угоду про співпрацю, яка зокрема передбачає впровадження спільної практики депортації нелегальних мігрантів у третю країну.
22:46
Кулеба обговорив із Боррелем звіт про оцінку прогресу України на шляху до ЄС
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в четвер провів телефонну розмову з високим представником з питань зовнішньої політики та політики безпеки Європейського Союзу Жозепом Боррелем.
22:27
В Угорщині почались найбільші за останні роки навчання за участі НАТО
В Угорщині з 2 по 26 листопад триватимуть військові навчання Adaptive Hussars 23 за участю сил Північноатлантичного Альянсу – найбільші для країни за останні роки.
22:10
WSJ: США й Китай проведуть перші з часів Обами переговори щодо ядерної зброї
Представники Сполучених Штатів і Китаю в понеділок, 6 листопада, проведуть рідкісне обговорення щодо контролю над озброєннями, зокрема ядерній зброї.
21:41
Корабельна аварія біля Німеччини: затонуле судно спробують підняти до кінця року
Управління з питань судноплавства Німеччини в четвер оголосило, що до кінця року здійснить ще одну спробу підняти з дна Північного моря вантажне судно Verity, яке затонуло біля узбережжя після зіткнення з іншим.
21:15
Reuters: США готують Україні новий пакет військової допомоги на $425 млн
Адміністрація президента США Джо Байдена планує в п'ятницю оголосити про надання Україні чергового пакета військової допомоги на суму 425 мільйонів доларів, до якого увійдуть ракети й боєприпаси для протидії безпілотникам.
ДайджестЯдерна ескалація РФ, поляки готують блокаду кордону, 30 держав за гарантії безпеки: новини дня
21:03
Посол США: Ми не зафіксували випадків розкрадання військової допомоги в Україні
Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк заявила, що представники посольства, які стежать за використанням військової, гуманітарної та іншої допомоги Києву, не зафіксували випадків, коли вона спрямовувалась не за призначенням.
20:58
Шольц хоче, щоб у кіно показували більше кваліфікованих робітників
Канцлер Німеччини Олаф Шольц хотів би, щоб у фільмах та телевізійних шоу більше показували про робітничі професії, що могло б привабити до них більше молоді.
20:40
В уряді підтвердили візит фон дер Ляєн до Києва до звіту про прогрес руху в ЄС
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина підтвердила, що голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн прибуде до Києва до публікації звіту про прогрес на шляху до членства в ЄС.
20:35
Банк Фінляндії та Податкова служба зазнали атаки проросійських хакерів
Проросійські хакери в середу і четвер атакували Податкову службу Фінляндії та центральний банк країни.
20:19
США засудили рішення Росії дозволити проведення ядерних випробувань
Державний секретар США Ентоні Блінкен висловив стурбованість рішенням Росії відкликати ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ), що потенційно дозволить РФ їх проводити.
20:11
ФотоЧерез шторм "Сіаран" у Нідерландах загинула людина
Внаслідок шторму "Сіаран", який накрив північний захід Європи, загинула одна людина в Нідерландах.
20:00
Медведєва знову потягло на погрози Польщі
Заступник голови ради безпеки Росії та колись її президент Дмитрій Медведєв у четвер опублікував пасквіль на вісім тисяч слів про польсько-російські відносини, в яких називає Варшаву "небезпечним ворогом" Москви й погрожує їй втратою державності.
19:43
Естонія скерує 240 тис євро на гумдопомогу Газі й Ізраїлю
Уряд Естонії у четвер підтримав пропозицію міністра закордонних справ Маргуса Цахкни і міністра оборони Ханно Певкура надати загалом 240 тисяч євро у вигляді гуманітарної та медичної допомоги кризовому регіону Близького Сходу.
19:40
В уряді Німеччини вважають пріоритетними витрати на оборону
Німецький уряд має намір серйозно поставитися до цілей НАТО щодо витрат країн-членів Альянсу на свою оборону у вигляді 2% валового внутрішнього продукту (ВВП).
ВідеоХто очолить НАТО? Новий кандидат на посаду генсека Альянсу
19:31
Президентка Угорщини обговорить зі Столтенбергом вступ Швеції в НАТО
Угорська президентка Каталін Новак із 8 по 10 листопада відвідає Брюссель, де проведе низку міжнародних зустрічей, зокрема й із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.
19:17
У Латвії розсилають підозрілі листи від імені Служби держбезпеки
Жителям Латвії від імені Служби держбезпеки Латвії (VDD) розсилають підозрілі листи, де одержувачам пропонують ознайомитися з документом, який в них міститься.
19:14
Зеленський запросив голову Євроради в Україну
Президент Володимир Зеленський у четвер провів телефонну розмову з головою Європейської ради Шарлем Мішелем.
19:02
Колишній генсек НАТО закликає запросити Україну в Альянс до завершення війни
Колишній генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Андерс Фог Расмуссен вважає, що для НАТО настав час надіслати Україні запрошення на вступ, і це повинно статись на його наступному саміті у Вашингтоні.
18:50
Віцеканцлер Німеччини: Антисемітські акції вимагають жорсткої відповіді
Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек закликав мусульманські об'єднання країни відмежуватися від антиізраїльських акцій та виступити проти антисемітизму.
18:45
фотоГолова Генштабу Чехії в Києві зустрівся із Залужним
Очільник Генерального штабу чеської армії Карел Ржегка зустрівся в Києві з українським колегою Валерієм Залужним, щоб обговорити поточний розвиток безпекової ситуації та подальші можливості для чеської підтримки, навчання та обміну досвідом.
18:31
У парламенті Франції стурбовані загрозою втручання з боку Китаю і РФ
Комітет парламенту Франції з питань розвідки у своєму щорічному звіті, опублікованому в четвер, заявив про "всюдисущу й тривалу загрозу" іноземного втручання з використанням шпигунства й дезінформації, передусім із боку Росії та Китаю.
18:29
До Києва прибула міністерка оборони Нідерландів і зустрілася з Зеленським
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен знову приїхала до Києва та вже зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським. 
18:16
Санду про реакцію РФ на закриття телеканалів: Смішно, що вони нас критикують
Президентка Молдови Мая Санду прокоментувала тимчасову заборону на мовлення в країні шести телевізійних каналів і реакцію РФ на цей крок.
18:06
У Фінляндії починають судити жінку, яка контрабандою возила в Росію компоненти патронів
У Фінляндії починається суд над жінкою, яку звинувачують у придбанні всередині країни компонентів набоїв для стрілецької зброї і їхній контрабанді до Росії.
18:05
Боснійські сепаратисти перенесли свої сайти на домен Сербії після санкцій США
Офіційні вебсайти уряду Республіки Сербської – ентитету у складі Боснії і Герцеговини – в четвер відновили роботу після того, як були закриті в межах санкцій США, запроваджених проти посадовців РС.
17:47
Під нові санкції США потрапили розробник "Ланцетів" і газовий проєкт Путіна в Сибіру
Державний департамент США в четвер оголосив про санкції проти десятків фізичних і юридичних осіб Росії, спрямованих, серед іншого, на її енергетичні проєкти, ухилення від санкцій та військово-промисловий комплекс.
17:45
Берлінська поліція очікує протестів після заборони діяльності ХАМАС
Поліція Берліна готується до протестів через заборону Німеччиною ісламістської палестинської організації ХАМАС та палестинської мережі Samidoun.
17:29
Грузинська опозиція закликала ЄС і НАТО відреагувати на розміщення РФ флоту в окупованій Абхазії
Грузинська опозиція закликала країни НАТО і Євросоюзу відреагувати на те, що Росія створила базу військово-морського флоту у порту Очамчире в окупованій Абхазії.
17:22
Новий спікер у Конгресі США хоче об’єднати допомогу Україні й захист кордону з Мексикою
Новообраний спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон підтвердив, що готовий підтримати додаткову допомогу Україні, але окремо від пакета для Ізраїлю й разом із фінансуванням захисту кордону з Мексикою.
17:11
ФотоКулеба обговорив з турецьким колегою безпеку в Чорному морі та експорт зерна з України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на полях конференції у Берліні щодо розширення ЄС зустрівся з главою МЗС Туреччини Хаканом Фіданом.
17:08
Сеул: КНДР могла передати Росії балістичні ракети на додачу до артилерійських снарядів
Національна розвідувальна служба Південної Кореї вважає, що Північна Корея могла передати Росії кілька типів ракет на додачу до артилерійських снарядів для ведення повномасштабної війни проти України.
16:56
Ізраїль просить Німеччину, Францію та Італію надати шпитальні судна для палестинців
Ізраїль звернувся до Німеччини, Франції та Італії з проханням надати шпитальні судна для лікування поранених із сектора Гази.
16:56
Із судна, що зазнало аварії біля берегів Швеції, могло витекти 150 кубометрів нафти
Із судна Marco Polo, яке понад тиждень тому сіло на мілину біля берегів Швеції, могло витекти близько 150 000 літрів нафти.
16:53
США оголосили масштабний пакет санкцій проти мереж постачання військових технологій у Росію
Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США в четвер оголосило про масштабний пакет санкцій проти 130 фізичних та юридичних осіб, які сприяють ухилянню Росії від економічних обмежень та допомагають їй постачати технології для військового виробництва.
16:22
У комп’ютерній системі поліції Швеції стався масштабний збій
У внутрішній системі, яку використовує шведська поліція у повсякденній роботі, стався масштабний збій.
16:19
У Румунії пройдуть перші навчання на ЗРК Patriot
З 3 листопада у Румунії почнуться навчання на зенітно-ракетних комплексах Patriot.
15:51
Потужний шторм у Європі забрав життя двох осіб
Шторм "Сіаран" накрив північний захід Європи у вигляді сильного вітру та проливного дощу, внаслідок чого загинули двоє осіб у Франції та Іспанії, тоді як школи, аеропорти і поїзди припинили роботу.
15:31
ЄС відреагував на відкликання Росією ратифікації договору про заборону ядерних випробувань
Євросоюз засудив відкликання Росією ратифікації договору про заборону ядерних випробувань.
15:17
Польські перевізники відклали початок блокади кордону з Україною
Польські перевізники заявляють, що переносять початок блокади руху вантажного транспорту, що слідуватиме у напрямку пунктів пропуску "Ягодин-Дорогуськ", "Краківець-Корчова", "Рава-Руська-Гребенне", з 3 на 6 листопада.
Аналітика короткоЧому вантажні перевезення можуть стати новою проблемою для відносин України та Польщі
14:59
У Фінляндії пропонують дозволити військовим носити бороди, вуса і довші стрижки
Професійні об’єднання військових і прикордонників запропонували фінській армії переглянути вимоги до зовнішнього вигляду чоловіків та пом’якшити їх на зразок вимог, які діють для жінок на службі. 
14:53
У Парижі за антисемітизм арештували пару з Молдови
Подружжя з Молдови заарештували у Парижі за те, що вони наносили зірки Давида на стіну в 10-му окрузі французької столиці, де за останні дні з'явилися десятки подібних зображень.
14:26
30-та держава приєдналася до декларації G7 про "гарантії безпеки" для України
Кіпр став 30-ю державою, яка приєдналася до декларації країн G7 про "гарантії безпеки" для України.
14:21
У Вірменії заявили, що запобігли антиурядовим терактам
Служба національної безпеки Вірменії заявила в четвер, що заарештувала п'ятьох підозрюваних у спробі здійснити теракт проти державних установ.
14:05
Німеччина передала Україні нову партію допомоги з бронемашинами та зимовою формою
Німеччина відзвітувала про нову партію переданої Україні військової допомоги, що охоплює різноманітне обладнання – від бронемашин до захисних окулярів. 
13:56
Латвія з лютого конфіскуватиме авто з російською реєстрацією
Сейм Латвії в остаточному читанні вніс поправки до Закону "Про дорожнє сполучення", які передбачають заборону на перебування в країні автомобілям, зареєстрованим у Росії.
13:55
Україна пропонує тіснішу співпрацю оборонних індустрій країн ЄС і країн-кандидатів
Україна хоче, аби оборонні індустрії країн Європейського Союзу і країн, які хочуть стати членами ЄС, посилили свою співпрацю.
13:41
Кулеба: Реформа ЄС не повинна взяти вступ нових членів у заручники
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав ЄС знайти баланс між процесом реформування Європейського Союзу і продовженням розширення, аби реформа Євросоюзу не гальмувала вступ нових членів.
13:39
Кулеба розповів про "оптимістичний реалізм" щодо наступних кроків у наближенні України до ЄС
Глава МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що є "оптимістичним реалістом" щодо переходу України на етап переговорів про членство у ЄС, та висловив сподівання, що європейські вибори у 2024 році не загальмують процеси, пов’язані з розширенням ЄС. 
13:23
Президентка Молдови звинуватила РФ у "купівлі" виборців на місцевих виборах
Президентка Молдови Мая Санду в середу звинуватила Росію в "купівлі" виборців на місцевих виборах, що відбудуться цими вихідними, шляхом вливання грошей у промосковські політичні партії.
13:13
ЗМІ: Сербія і Косово наблизилися до згоди щодо ключових пунктів для нормалізації відносин
Під час переговорів у Брюсселі за посередництва ЄС Сербія та Косово зробили "суттєві кроки" до створення Асоціації сербських муніципалітетів, хоча фінальної згоди ще немає.
12:59
Глава МЗС Німеччини: Країни-кандидати не повинні роками сидіти в "кімнаті очікування" ЄС
Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок вважає, що люди в країнах-кандидатах повинні поступово користуватися перевагами ЄС – ще до того, як вони офіційно стануть членами Союзу. 
12:48
Глава МВС Естонії застеріг колишніх громадян СРСР від отримання російських паспортів
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс попередив про ризики у зв’язку з тим, що РФ пропонує свої паспорти колишнім громадянам СРСР в інших країнах, які нині не мають іншого громадянства.
12:46
ФотоШвейцарія передасть в Україну 5 пожежних машин
Швейцарія передасть українським рятувальникам п’ять пожежних машин, а перед тим навчить користуватися ними.
12:43
Бербок натякнула на позитивний сигнал для України в грудні щодо вступу в ЄС
Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок натякнула на позитивне рішення щодо руху України до Євросоюзу від лідерів ЄС на саміті в грудні.
12:33
Польща на три тижні продовжила контроль на кордоні зі Словаччиною
Польща вдруге продовжила тимчасовий контроль на кордоні зі Словаччиною – цього разу на три тижні.
12:08
У Німеччині офіційно заборонили діяльність ХАМАС
Після того, як канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про заборону діяльності ХАМАС у країні, міністерка внутрішніх справ Ненсі Фезер втілила заборону в життя.
11:59
ДПСУ попередила про ускладнення руху для вантажівок через блокаду кордону поляками
Державна прикордонна служба України попередила про можливе ускладнення руху для вантажівок на кордоні з Польщею через протести польських перевізників.
11:47
Путін підписав відкликання ратифікації договору про заборону ядерних випробувань
Президент Росії Владімір Путін підписав закон про відкликання ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.
11:41
Група республіканців у Конгресі США закликає надати Україні ATACMS більшої дальності
Група високопоставлених республіканців у Конгресі США закликала президента Джо Байдена направити в Україну ракети більшої дальності.
11:23
Понад мільйон домогосподарств у Франції залишились без світла через шторм 
Щонайменше одна людина загинула та більше мільйона домогосподарств залишилися без електрики у Франції в четвер вранці через шторм "Сіаран".
11:20
Литва посилила контроль товарів, що ввозяться в Росію і Білорусь
Литовська митниця з листопада посилює контроль за ввезенням підсанкційних товарів через Литву в Росію і Білорусь, щоб уникнути можливого обходу санкцій.
10:53
Аеропорт Дубровника назвали на честь хорватського вченого, якого серби вважають своїм
У Хорватії аеропорт Дубровника в Чіліпі назвали на честь середньовічного вченого Руджера Бошковича, що викликало обурення у сербів, які вважають науковця представником свого народу.
10:45
У Греції заявили про суттєве зменшення потоку мігрантів у жовтні
У жовтні цього року потоки нелегальних мігрантів до Греції скоротилися на 42,06% порівняно з вереснем.
10:23
Після втрат кількох С-400 в Україні РФ послабить ППО в інших місцях - розвідка Британії
У Міноборони Британії прогнозують, що після втрат кількох ЗРК великої дальності в Україні Росії доведеться послабити свою протиповітряну оборону в інших місцях.
10:11
Понад півтори сотні НУО закликають Єврокомісію надати Грузії статус кандидата в ЄС
169 неурядових організацій, що працюють у Грузії, звертаються зі спільною заявою до "європейських друзів" і Єврокомісії із закликом надати Грузії статус кандидата в ЄС.
Аналітика короткоХто може очолити НАТО замість Столтенберга та чому це важливо для України
09:57
Байден підтримав "паузу" в боях між Ізраїлем і ХАМАС для звільнення заручників
Президент США Джо Байден заявив у середу, що Ізраїль і бойовики ХАМАС повинні призупинити бойові дії задля звільнення заручників, але не підтримав повне припинення вогню.
09:54
Парламент Албанії після сутичок між депутатами перейшов на роботу в онлайн-режимі
Зростання напруженості в парламенті змусило парламент Албанії в середу перенести засідання в онлайн-режим, що викликало протести опозиції.
09:36
У найбільшому аеропорту Нідерландів скасовані сотні рейсів через наближення потужного шторму
Сотні вхідних і вихідних рейсів були скасовані в нідерландському аеропорту Схіпхолу зв'язку з наближенням шторму "Сіаран".
09:30
Німеччина переслідуватиме сексуальне насильство на війні як воєнні злочини
Уряд Німеччини 1 листопада схвалив законопроєкт, який кваліфікуватиме сексуальне насильство в зонах воєнних дій у німецьких судах як воєнний злочин і злочин проти людяності. 
09:18
В Афінах після сутичок між ультраправими і антифашистами затримали 60 осіб
В ніч на четвер в Афінах відбулися сутички між антифашистами і ультраправими, які вийшли на вулиці з нагоди десятої річниці вбивства двох членів ультраправої партії "Золотий світанок".
09:07
Блінкен заявить в Ізраїлі, що треба мінімізувати загибель цивільних у Газі
Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідає Ізраїль у п'ятницю, щоб висловити солідарність з його боротьбою проти ХАМАС, але також підтвердити необхідність мінімізації жертв серед палестинського цивільного населення.
08:47
Ще три штати США визнали Голодомор геноцидом українського народу
Ще три американські штати визнали  Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.
08:43
Новий спікер Палати представників заявив Сенату, що відкритий для допомоги Україні
Новий спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив республіканцям у Сенаті, що він відкритий для виділення подальшої допомоги Україні, але спочатку Конгрес повинен окремо схвалити пакет підтримки Ізраїлю
08:33
Британія, США, ЄС та Китай підписали першу декларацію про небезпеку штучного інтелекту
Велика Британія, США, ЄС, Австралія та Китай погодилися з тим, що штучний інтелект (ШІ) становить потенційно катастрофічну небезпеку для людства, уклавши першу міжнародну декларацію, присвячену цій швидкозростаючій технології.
08:17
Молдова більше не платитиме членські внески в СНД
Уряд Молдови виключить Співдружність незалежних держав (СНД) зі списку організацій, яким країна сплачує щорічні членські внески. 
07:57
Формування уряду Іспанії: партія прем’єра досягла згоди з сепаратистами Каталонії
Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчес може бути приведений до присяги на другий термін раніше, ніж очікувалося, після того, як його Соціалістична партія, PSOE, уклала угоду з Республіканськими лівими Каталонії щодо амністії для учасників спроби відокремлення у 2017 році.
07:40
Греція планує перші морські вітроелектростанції для зменшення залежності від викопного палива
Греція у вівторок зробила крок до будівництва своїх перших вітрових електростанцій у морі, визначивши області для приватного розвитку в проєкті плану, який, як сподівається нинішній уряд, зменшить залежність країни від викопного палива.
07:28
У Держдепі впевнені, що запит на фінансування України пройде обидві палати Конгресу
Сполучені Штати не втратили уваги до потреби підтримки України, а запит на фінансування України буде прийнятий Конгресом, коли його висунуть на голосування.
07:15
Швейцарія скасувала додаткові обмеження для геїв, які здають кров
Швейцарія змінила критерії донорства крові для чоловіків, які мають сексуальні стосунки з іншими чоловіками, зробивши критерії непридатності однаковими для гомосексуалів і гетеросексуалів.