1 листопада 2023

Статті
Хто стане новим генсеком НАТО? Все про "конкурс" в Альянсі та його ймовірного переможця
Є критерій, якому Рютте, фаворит перегонів, явно не відповідає. Кілька членів НАТО воліли би призначити новим генсеком жінку. А він – чоловік...
Прозахідні "друзі Путіна": чому ЄС та США непокояться через новий уряд Чорногорії
У новому уряді знайшлося місце політикам, що виступають проти НАТО та підтримують РФ. Щоправда, вони пообіцяли вести Чорногорію до членства в ЄС.
Новини
23:01
Контрабанда зі США для армії Росії: чотирьох росіян арештували, з’явились нові фігуранти
Трьох росіян, напередодні звинувачених у змові з метою контрабанди зі США електроніки для російської армії на суму в приблизно 7 мільйонів євро, в середу взяли під арешт у суді Нью-Йорка, а за окремим звинуваченням у цій же схемі з’явились нові фігуранти з РФ.
22:44
ЗМІ анонсували візит Блінкена в Туреччину
22:17
Росолігарха Кузьмічева у Франції звинуватили в податковому шахрайстві
Наближеному до Кремля російському мільярдерові Алексєю Кузьмічову, напередодні затриманому у Франції, в середу оголосили звинувачення в податковому шахрайстві.
22:06
Парламент Хорватії шукає тимчасове місце для засідань на час ремонту будівлі
Хорватський Сабор (парламент) готується до реконструкції своєї будівлі на площі святого Марка в Загребі, яка суттєво постраждала після руйнівного землетрусу 2020 року, але поки не знає, де засідатиме на час ремонтних робіт.
21:39
Добровольців в армії Естонії навчатимуть управлінню дронами
Союз оборони Естонії – добровольчі збройні формування країни – у межах державної закупівлі почнуть навчання на операторів дронів, а також відпрацьовуватимуть бойові дії в умовах використання безпілотників противником.
21:20
У ЄС прокоментували блокування в Молдові шести телеканалів
Європейський Союз вивчає контекст тимчасової заборони на мовлення в Молдові шести телевізійних каналів.
ДайджестВідповідь на ядерний шантаж РФ, кандидат у генсеки НАТО, розпуск парламенту Сербії: новини дня
21:04
Білий дім: ХАМАС не може у майбутньому керувати сектором Гази
Сполучені Штати вважають, що проіранське палестинське бойове угруповання ХАМАС не можна залучати до майбутнього управління сектором Гази, коли закінчиться його війна з Ізраїлем.
21:03
Членкиня ультраправої партії Швейцарії пішла у відставку через зв’язки з неонацистами
Очільниця представництва ультраправої Швейцарської народної партії (SVP) в місті Вінтертур на півночі країни Марія Вегелін була змушена піти у відставку після викриття її зв’язків з неонацистським мілітарним угрупованням Junge Tat.
20:37
У Римі сплюндрували дошки на честь депортованих нацистами євреїв
В італійській столиці сплюндрували чотири меморіальні дошки, встановлені на тротуарах перед будинками, де жили римські євреї перед тим, як їх депортували з окупованого нацистами міста в 1944 році та відправили до концтаборів.
20:34
МЗС просить Туреччину пояснити візит "делегації" з окупованої Ялти
Міністерство закордонних справ звернулось до Туреччини з проханням пояснити обставини візиту делегації з міста Ялта, що в окупованому Росією Криму, та її участь у засіданні міжнародної організації органів місцевої влади.
20:22
Двох поліцейських у Нідерландах арештували за розголошення держтаємниці
Прокуратура Нідерландів у середу повідомила про арешт двох співробітників поліції країни за підозрою у володінні та розголошенні інформації, що становить державну таємницю.
20:00
Данія закрила справи проти ексглав Міноборони та розвідки щодо витоку секретів
Данська прокуратура закрила в середу дві справи щодо витоку державної таємниці проти колишнього міністра оборони та ексголови Служби зовнішньої розвідки країни через неможливість розголошення секретної інформації в суді.
19:59
Опозиція Угорщини пропонує дозволити голосувати за євродепутатів з 16 років
Молодіжне крило угорської опозиційної партії Momentum ("Імпульс") у середу розпочало кампанію із закликом дозволити голосування на виборах до Європейського парламенту із 16-річного віку.
19:40
Прем’єр Болгарії прокоментував вислання російського пропагандиста
Болгарський прем’єр-міністр Ніколай Дєнков заявив, що "журналіст" російського офіційного видання "Российская газета" Алєксандр Гацак, висланий сьогодні з країни, тривалий час порушував закони.
19:29
Міністр оборони Німеччини: Маємо бути готовими вести оборонну війну
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив про важливість зміцнення армії країни для здатності відбити потенційну агресію.
19:25
FT розповів, чим Захід пригрозив Росії у відповідь на ядерний шантаж
США, Велика Британія і Франція минулої осені попередили Росію про наслідки застосування ядерної зброї у її повномасштабній війні проти України, що на тривалий час усунуло ядерну загрозу з російської риторики.
19:04
Президентка Єврокомісії закликала Боснію об'єднатися на шляху до ЄС
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала Боснію та Герцеговину бути єдиною у прагненні вступити до Євросоюзу попри владу різних етнічних груп у країні.
19:03
Голова МЗС Німеччини їде до Вірменії та Азербайджану
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок цього тижня вирушить до Вірменії та Азербайджану на тлі конфлікту навколо регіону Нагірного Карабаху, аби посприяти нормалізації відносин між країнами.
18:48
На фінському острові росолігарха під санкціями ЄС відбулась поліцейська "операція"
Поліція Фінляндії в середу здійснила "операцію" на острові Котасаарі, який належить російському олігарху Ігорю Кесаєву, що перебуває під санкціями Європейського Союзу у зв’язку з повномасштабною агресією РФ проти України.
18:25
Російські пранкери зуміли організувати розмову з Мелоні
Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні стала ще одною жертвою російських пранкерів, які зателефонували вже багатьом європейським посадовцям.
18:20
Боррель обіцяє: інші кризи не відвернуть увагу ЄС від України
Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у середу наголосив, що Брюссель продовжить підтримку України попри інші кризи у світі.
18:12
У трьох районах Франції оголосили найвищий рівень небезпеки через шторм, що насуває з Атлантики
У трьох районах Франції біля Ла-Маншу оголошено найвищий рівень небезпеки у зв’язку зі штормом, який досягне узбережжя країни під кінець доби 1 листопада.
18:09
Через нашестя клопів закрили бібліотеку в Лондоні
Влада лондонського району (боро) Ілінг повідомила про закриття місцевої бібліотеки після того, як там у меблях виявили клопів.
17:57
фотоБолгарія може забрати церкву РПЦ собі у власність
Прокуратура Болгарії після перевірки виявила, що існують підстави оформити державну власність над церквою святого Миколая Чудотворця в Софії, яким зараз користується Російська православна церква.
17:53
ФотоУ Берліні поліціянт вимазав кліматичних активістів їхньою ж фарбою
У Берліні під час демонстрації поліціянт вимазав радикальних екоактивістів з руху "Останнє покоління" фарбою, яку вони принесли з собою на протест, щоб забруднити офіс канцлера Німеччини.
17:27
Чехія продовжує перевірки на кордоні зі Словаччиною до 22 листопада
Чеський уряд ухвалив продовжити вибіркові перевірки на кордоні зі Словаччиною ще на 20 днів, тобто до 22 листопада, через нелегальну міграцію.
17:26
У Празі починаються одночасні проізраїльська і пропалестинська демонстрації
Ввечері 1 листопада у Празі одночасно відбудуться проізраїльска і пропалестинська демонстрація, зібрання вже почалися.
17:23
Президент Німеччини вибачився за колоніальні злочини в Танзанії
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у середу попросив вибачення за злочини, скоєні під час колоніального правління країни в африканській Танзанії.
17:13
Жовтень у Чехії став найтеплішим із 1775 року
Метеорологічна служба Чехії в середу повідомила, що цьогорічний жовтень в країні був найспекотнішим із 1775 року, відколи ведуться спостереження.
16:59
ФотоНовий посол Чехії починає роботу в Україні
Новий посол Чехії в Україні Радек Пех прибув до Києва та вручив в МЗС України копії вірчих грамот.
16:48
Meta заборонили збирати рекламні дані користувачів на території ЄС
Європейська рада із захисту даних (EDPB), яка є регулятором на рівні ЄС, схвалила поширення заборони на збір персональних даних користувачів платформ компанії Meta із рекламною метою, яку раніше запровадила Норвегія.
16:46
Туреччина не поспішатиме розглядати заявку Швеції на вступ до НАТО
Голова парламентського комітету Туреччини у закордонних справах Фуат Октай заявив, що Анкара не поспішатиме схвалювати членство Швеції в НАТО.
16:42
Уряд Німеччини погодив проєкт, що спростить доступ до ринку праці для мігрантів
Правляча коаліція у Німеччині узгодила поправку до законодавства, що має спростити доступ до ринку праці для шукачів притулку.
16:25
У Грузії спростили процедуру отримання громадянства
Парламент Грузії в третьому читанні одноголосно ухвалив поправку до закону "Про громадянство Грузії" для спрощення процедури отримання громадянства.
15:57
Військові РФ вдруге за тиждень затримали громадянина Грузії біля окупованих територій
Грузія вдруге за тиждень повідомила про випадок викрадення свого громадянина російськими військовими біля межі з окупованими територіями Цхінвальського регіону (Південної Осетії).
15:57
ФотоУ Відні сталася пожежа на єврейській частині кладовища
Лідер єврейської громади Австрії Оскар Дойч заявив, що вночі у середу на єврейській частині центрального кладовища Відня сталася пожежа, а зовнішні стіни розмалювали свастикою.
15:37
Болгарія видворила російського пропагандиста та заборонила йому в’їзд до ЄС
Болгарія видворила з території країни із забороною в’їзду до ЄС кореспондента "Российской газеты" Александра Гацака.
15:27
ФотоУ метро Франкфурта невідомий залишив гранату
Невідомий підкинув ручну гранату, що містила вибухівку, до метрополітену в німецькому Франкфурті у вівторок.
15:04
У Швеції оголосили "повну заборону сумок" на великих подіях
Шведська поліція анонсувала "повну заборону сумок" на великих спортивних і культурних подіях у зв’язку з підвищеною терористичною загрозою.
14:40
Президент Литви пояснив, чому ЄС затримує постачання мільйона боєприпасів Україні
Президент Литви Гітанас Науседа назвав причини затримки мільйона боєприпасів, які Євросоюз пообіцяв Україні.
14:32
В уряді Німеччини допустили, що не відмовляться від вугілля в енергетиці до 2030 року
Німецький міністр фінансів Крістіан Лінднер поставив під сумнів здатність Німеччини поступово відмовитися від вугілля як джерела енергії до 2030 року.
14:17
Боррель обурився ударом Ізраїлю по табору біженців на півночі Гази
Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель висловив обурення численними жертвами серед цивільних після удару Ізраїлю по табору біженців на півночі сектора Гази і нагадав про необхідність дотримуватися міжнародного гуманітарного права. 
13:55
КНДР передала Росії мільйон артилерійських снарядів, стверджує Сеул
КНДР надала Росії понад 1 мільйон артилерійських снарядів для використання у війні проти України.
13:54
Місто у Нідерландах почало боротьбу зі стихійним паркуванням велосипедів
Місто Маастрихт у Нідерландах хоче боротися зі стихійним паркуванням велосипедів конфіскацією і збільшенням штрафів у разі, якщо власник прийде забирати його.
Аналітика короткоЧим небезпечна участь проросійських сил у прозахідному уряді Чорногорії
13:31
Макрон приїхав у Казахстан – РФ бідкається, що Захід відбирає у неї друзів
Президент Франції Емманюель Макрон прибув до Казахстану в середу в рамках першого етапу своєї поїздки до країн Центральної Азії, висловивши комплімент країні за відмову стати на бік Росії у її агресивній війні проти України.
13:20
Норвезькі спецслужби підвищили рівень потенційної загрози через ситуацію на Близькому Сході
Норвезька служба безпеки підвищила оцінку потенційної загрози всередині країни через події на Близькому Сході. 
13:11
Нордичні країни створили альянс для полегшення депортації нелегальних мігрантів
Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія, Швеція та Фінляндія продовжують боротьбу з нелегальною міграцією – на зустрічі в Копенгагені міністри відповідних країн домовилися про спільні депортаційні рейси та програми повернення.
12:52
Швейцарія продовжила статус захисту для українських біженців
Уряд Швейцарії вирішив не скасовувати статус захисту для українців, які втекли від війни, до 4 березня 2025 року.
12:38
Вірменія підтвердила отримання "рекомендацій" від РФ після ратифікації Римського статуту
Росія надсилала Вірменії "рекомендації" у зв’язку з ратифікацією статуту Міжнародного кримінального суду і Єреван вже відреагував на цей документ.  
12:34
Група республіканців висунула умови Байдену для підтримки України: "Потрібна стратегія перемоги"
Восьмеро республіканців з Палати представників США звернулися до президента Джо Байдена із закликом відокремити додаткове фінансування для Ізраїлю від більшого пакета, який включає кошти для України, та висунули умови для надання подальшої допомоги Києву.
12:12
Президент Сербії розпустив парламент і призначив позачергові вибори
Президент Сербії Александар Вучич своїм указом розпустив Народну скупщину (парламент) і призначив позачергові парламентські вибори на 17 грудня.
11:48
ЄС застеріг Ізраїль від посилення тероризму поселенців на Західному березі ріки Йордан
Європейський Союз застеріг Ізраїль від "сплеску тероризму" з боку ізраїльських поселенців на Західному березі річки Йордан на тлі нинішнього конфлікту на Близькому Сході.
11:46
У Чехії партія проросійського експрем’єра значно випереджає владні політсили
Якби вибори до Палати депутатів парламенту Чехії відбувалися у вересні, рух ANO експрем’єра Андрея Бабіша переміг би на них з 34% голосів.
11:17
Польща закликала негайно зупинити бойові дії в секторі Гази
Глава МЗС Польщі Збігнев Рау закликав Ізраїль та ХАМАС негайно зупинити бойові дії, щоб цивільні могли безпечно залишити сектор Гази.
11:08
В Афінах затримали 21 члена італійського неофашистського угруповання
Групу з 21 італійського неофашиста затримали в міжнародному аеропорту Афін пізно ввечері у вівторок.
10:59
У Литві хочуть, щоб власники зброї проходили навчання з цивільної оборони
Литовські депутати хочуть, щоб власники зброї проходили курси цивільної оборони та у разі збройного конфлікту могли чинити опір ворогу.
10:39
У Сенаті США обіцяють "вбити" законопроєкт про допомогу Ізраїлю окремо від України
У вівторок американські сенатори від обох партій висловили сумніви щодо плану республіканців Палати представників надати 14,3 мільярда доларів допомоги Ізраїлю окремо від підтримки України.
10:20
Зеленський у 30-річчя Євросоюзу закликав розширити ЄС на весь континент
Президент України Володимир Зеленський у 30-ту річницю набуття чинності Маастрихтського договору заявив, що Європейський Союз повинен поширитись на весь європейський континент. 
10:20
Британська розвідка: РФ все помітніше застосовує "Ланцети" у контрбатарейній боротьбі
Розвідка Великої Британії заявила про все помітніше застосування Росією безпілотників-камікадзе "Ланцет" у ключовій контрбатарейній боротьбі.
10:01
Bloomberg: США та Ізраїль обговорюють варіанти контролю над Газою
США та Ізраїль вивчають декілька варіантів майбутнього сектора Гази після того, як  ізраїльським силам вдасться витіснити ХАМАС.
10:00
Північна Корея закриває низку посольств по всьому світу, в тому числі в Іспанії
Північна Корея готується закрити до десятка посольств, в тому числі в Іспанії, Гонконгу та кількох країнах Африки, що може призвести до закриття майже 25% представництв Пхеньяну по всьому світу.
09:28
Угорщина заборонила підліткам відвідувати відому фотовиставку зі знімками ЛГБТК-спільноти
В Угорщині заборонили відвідувати цьогорічну виставку World Press Photo в Будапешті особам, молодшим за 18 років, через присутні там фотографії літніх філіппінців, які належать до спільноти ЛГБТК+.
09:26
Молдова не акредитувала російських спостерігачів на місцевих виборах від ОБСЄ, в РФ обурені
Росія повідомила, що ЦВК Молдови відмовила в акредитації кільком "російським короткостроковим спостерігачам при ОБСЄ.
09:03
Бельгійські профспілки закликали не постачати зброю Ізраїлю
Бельгійські профспілки транспортників у вівторок закликали своїх членів відмовитися транспортувати військову техніку, яку відправляють до Ізраїлю для боротьби з бойовиками ХАМАС.
08:49
Румунія планує зрівняти пенсійний вік для чоловіків і жінок з 2035 року
Румунія встановить пенсійний вік для чоловіків і жінок на рівні 65 років з 2035 року, відповідно до пенсійного законодавства, запропонованого Міністерством праці та прийнятого в рамках Фонду відновлення та стійкості країни.
08:40
Кулеба відвідає Берлін для участі в зустрічі про реформу ЄС і вступ України
Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що вирушає у Берлін на міністерську конференцію щодо майбутнього ЄС та вступу України до Європейського Союзу.
08:25
Прем’єр Нідерландів може отримати широку підтримку на посаду генсека НАТО – Politico
Глава уряду Нідерландів Марк Рютте після оголошення про свою зацікавленість посадою генсека НАТО отримав перші позитивні реакції від західних посадовців.
08:16
ЄС запевнив Київ: Вимоги польських перевізників не змінять умови "транспортного безвізу"
Директорат Єврокомісії з питань мобільності (DG MOVE) на переговорах із Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури запевнив, що Угода про лібералізацію перевезень між Україною та Євросоюзом (ЄС) діятиме до липня 2024 року.
07:52
фотоЗаворушення на Геловін у Гамбурзі: Поліція застосувала водомети
У Гамбурзі ввечері на Гелловін сталися заворушення – поліція кілька годин чергувала і застосувала водомети в районі Гарбург.
07:36
фотоЕкоактивісти вимазали фарбою будівлю офісу канцлера Німеччини
Радикальні екоактивісти з руху "Останнє покоління" у вівторок, 31 жовтня, забруднили помаранчевою фарбою будівлю відомства федерального канцлера і в кількох місцях на фасаді написали "Олаф бреше".
07:23
Кулеба у розмові з Блінкеном закликав продовжити постачання ATACMS
Глава МЗС Дмитро Кулеба у телефонній розмові з держсекретарем США Ентоні Блінкеном говорив про підсумки зустрічі на Мальті, візит спецпредставниці США Пенні Пріцкер і подальшу військову підтримку України.