31 жовтня 2023

Статті
Ціна перемоги Хорватії: амністія сепаратистів та злочини без покарання
"Ті, хто під час війни стріляв по хорватських військових, отримали можливість ставати мерами чи депутатами. Це та ціна, яку заплатила Хорватія за інтеграцію".
Новини
23:09
У Фінляндії вперше оголосили вирок ультраправим за тероризм
Повітовий суд фінського міста Пяйят-Хяме у вівторок оголосив вирок у справі ультраправої групи, яка прагнула розпалити расову війну й планувала вбивство колишньої прем’єр-міністерки країни Санни Марін.
22:45
фотоУкраїнець, який перевозив мігрантів через Польщу, погрожував ножем прикордонникам
Співробітники Прикордонної служби Польщі Любуському воєводстві, що на південному заході, затримали громадянина України, який займався незаконним переправленням мігрантів і погрожував прикордонникам ножем.
22:19
У Байдена натякнули, що він може ветувати бюджет без коштів для України
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі не виключив, що президент США Джо Байден може накласти вето на бюджетний законопроєкт, у якому не буде коштів на допомогу Україні.
21:59
Кіпр працює над створенням морського коридору до Гази
Влада Кіпру спільно з партнерами в Європейському Союзі та на Близькому Сході опрацьовує створення морського коридору для доставлення гуманітарної допомоги в сектор Газу з головного порту острова Лімасол.
21:26
Генсек НАТО закликав не допустити поширення конфлікту на Близькому Сході
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг наголосив на важливості недопущення того, аби війна між угрупованням ХАМАС та Ізраїлем переросла у "великий регіональний конфлікт".
21:11
Столтенберг: Вторгнення в Україну – це стратегічна поразка Росії
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг укотре закликав членів Альянсу не зменшувати темпів військової підтримки України попри загострення на Близькому Сході.
20:55
Університет у Варшаві відсторонив студентку, яка вийшла з антисемітським плакатом на акцію
Варшавський медичний університет за підсумками внутрішньої перевірки вирішив відсторонити від занять студентку п’ятого курсу, яка на пропалестинській акції 21 жовтня тримала зображення зірки Давида у смітнику з написом "Збережемо світ чистим".
20:55
У секторі Гази загинули двоє дітей з французьким громадянством
Внаслідок бойових дій у секторі Гази загинули двоє дітей з французьким громадянством.
ДайджестНовий конфлікт з Польщею, в'язниця за порушення санкцій, "ватний" уряд Чорногорії: новини дня
20:37
Євростат: Туристична активність у ЄС відновлюється до доковідного рівня
Дані статистичного бюро ЄС – Євростату – свідчать про те, що за підсумками 2022 року туристичний ринок об’єднання практично досяг рівня 2019-го, останнього року до пандемії коронавірусу.
20:34
У Пентагоні уточнили можливі терміни навчання українських пілотів на F-16
Навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16 може тривати 5 місяців або довше, залежно від швидкості прогресу.
20:12
Трьох росіян у США звинуватили в контрабанді електроніки для армії РФ на $10 млн
У суді американського Брукліна оголосили звинувачення громадянину США і двом громадянам Канади російського походження у зв’язку з контрабандою електроніки в Росію в особливо великих розмірах в обхід санкцій.
19:59
В Україну приїхала делегація оборонного комітету парламенту Швеції
В Україну прибула делегація з оборонного комітету парламенту Швеції, депутати зустрілися з міністром оборони Рустемом Умєровим.
19:49
Голова Єврокомісії в Белграді закликала Сербію й Косово до нормалізації відносин
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн учергове закликала Сербію та частково визнане Косово докласти більше зусиль для нормалізації двосторонніх відносин, аби сприяти руху в Європейський Союз.
19:35
У Норвегії поліцейські з регіонів прибудуть до Осло на тлі ескалації на Близькому Сході
Поліція Норвегії викликала до Осло правоохоронців із різних регіонів країни для допомоги в забезпеченні безпеки посольств, а також єврейських і палестинських об'єктів через ескалацію на Близькому Сході.
19:30
Фінляндія і США погодили проєкт угоди про оборонну співпрацю
Фінляндія і Сполучені Штати завершили перемовини щодо двосторонньої угоди про оборонну співпрацю.
19:16
МЗС Молдови хоче скоротити п’ять посад у посольстві в РФ
Міністерство закордонних справ Молдови підготувало проєкт постанови про скорочення штату персоналу посольства в Москві з 18 до 13, а натомість планує посилити дипломатичну присутність в Індії та ЄС.
18:59
Україна просить Польщу не допустити блокування кордону польськими перевізниками
Україна спрямувала Польщі дипломатичну ноту з проханням не допустити анонсованого перевізниками блокування кордону.
18:57
Швейцарія придбає у США ракети для Patriot на $331 млн
Федеральний офіс оборонних закупівель Швейцарії armasuisse у вівторок оголосило про підписання з урядом США контракту на закупівлю керованих ракет PAC-3 MSE для зенітно-ракетних комплексів Patriot.
18:40
ЗМІ дізнались, коли презентують новий пакет санкцій ЄС проти РФ
Проєкт дванадцятого пакета санкцій Європейського Союзу проти Росії буде оголошений державам-членам наступного тижня.
18:32
ЗМІ: Дуда визначиться з кандидатурою прем'єра Польщі після обрання спікера Сейму
Польський президент Анджей Дуда має намір вручити мандат на формування уряду вже після обрання спікера Сейму, що станеться не раніше середини листопада.
18:22
Зеленський поговорив з прем’єром Болгарії про безпеку у Чорному морі
Президент України Володимир Зеленський повідомив про телефонну розмову з прем’єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим, основною темою якої була безпека у Чорному морі.
18:15
У прокуратурі Баварії розповіли деталі звинувачення щодо 22-річного депутата від АдН
У Німеччині 22-річний депутат ландтагу (регіонального парламенту) Баварії від ультраправої "Альтернативи для Німеччини" Даніель Халемба, напередодні затриманий через причетність до організації "Празька Тевтонія", у вівторок прийшов на роботу.
18:02
У Франції завчасно скасовують залізничні рейси на півночі через сильний шторм
У четвер у п’яти регіонах на півночі Франції не курсуватимуть електрички у зв’язку з сильним штормом, що має накрити країну з вечора середи. 
17:51
Bloomberg: Нові санкції ЄС можуть стосуватися торгівлі з Росією на 5 млрд євро
Пропозиції 12-го пакета санкцій Європейського Союзу проти Росії у зв’язку з її повномасштабним вторгненням в Україну передбачають обмеження на торгівлю товарами сукупною вартістю близько 5 мільярдів євро.
17:33
У Латвію привезли для поховання добровольця, що воював за Україну
У Латвію привезли тіло добровольця, який загинув у лавах Сил оборони України на початку жовтня. 
17:30
Словаччина через день скасувала посилений контроль на кордоні з Угорщиною
Словацький уряд у вівторок заявив, що посилення поліцейського контролю на кордоні з Угорщиною, оголошене напередодні, було "одноразовою акцією", а не постійним заходом – чим викликав критику з боку опозиції.
17:18
Уряд України схвалив угоду для отримання 335 млн євро від ЄС
Кабінет міністрів на засіданні у вівторок схвалив угоду про фінансування програми "Підтримка Євросоюзу для відновлення та реформ", яка передбачає отримання 335 мільйонів євро допомоги від Європейської комісії.
17:07
У Чехії створять другий у Європі центр підготовки льотчиків F-35
Чеська збройова компанія LOM Praha разом із дочірнім підприємством VR Group завершують переговори з Lockheed Martin про створення в країні сертифікованого центру підготовки льотчиків бойових винищувачів F-35.
16:57
Кулеба математично пояснив, чому Україні важливо посилити ППО перед зимовими обстрілами
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що вартість ракети протиповітряної оборони – в рази менша, аніж ремонту наслідків влучання в енергетичну інфраструктуру, тому вигідніше одразу інвестувати у протиповітряну оборону.
16:51
У Боснії розслідують ймовірну купівлю заводу за гроші МО України, які мали піти на міни
Прокуратура Боснії та Герцеговини перевіряє обставини купівлі заводу з виробництва вибухівки "Вітезіт", в яких могли фігурувати кошти Міністерства оборони України, сплачені за контрактом на постачання мінометних пострілів.
16:28
В Італії запустили проєкт, що сприятиме відбудові українських пам'яток культури
В Італії починає роботу проєкт під егідою МЗС і Міністерства культури, що має сприяти відновленню постраждалих пам’яток культури в Україні.
16:12
У Нідерландах ув’язнили росіянина за ухиляння від санкцій ЄС
Суд у Нідерландах частково задовольнив клопотання прокуратури й присудив 56-річному російському підприємцю Дмитрію К. 18 місяців ув’язнення й 200 тисяч євро штрафу за постачання в Росію мікросхем в обхід санкцій.
15:51
Глава МВС Німеччини проти винесення розгляду заявок про притулок у треті країни
Міністерка внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер проти ідеї про те, щоби розгляд заявок шукачів притулку відбувався у третіх країнах.
15:18
Остін і Блінкен спробують переконати Конгрес схвалити об’єднану допомогу Україні та Ізраїлю
Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр оборони Ллойд Остін спробують у вівторок переконати американських законодавців, що в інтересах країни схвалити запит президента Байдена на 106 млрд доларів для підтримки України, Ізраїлю та безпеки кордонів Штатів.
15:16
Військові РФ знову викрали громадянина Грузії біля окупованих територій
Представники російських окупаційних військ незаконно затримали громадянина Грузії біля межі з окупованими територіями Цхінвальського регіону (Південної Осетії).
14:47
У Португалії затримали російськомовного туриста, який у ресторані переплутав "гранат" з "гранатою"
У Португалії поліція затримала російськомовного туриста, який переплутав португальські слова "гранат" і "граната", коли замовляв напій у Лісабоні.
14:46
ЄС надасть Вірменії ще 1,7 млн євро для підтримки біженців з Карабаху
Єврокомісія виділила додаткові 1,7 млн євро для підтримки Вірменії, щоб допомогти з прийомом біженців з Нагірного Карабаху.
14:27
У Парижі розслідують масову появу на стінах будівель зірок Давида
У Парижі в ніч на вівторок невідомі намалювали близько 60 зірок Давида на стінах будівель, поліція розшукує причетних. 
14:18
Єврокомісія закликала Чорногорію продовжити рух до ЄС після затвердження уряду
Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у вівторок закликала Чорногорію продовжити процес інтеграції до ЄС після призначення нового уряду, яке ліквідувало політичний глухий кут, що зупиняв прагнення держави до членства в ЄС.
14:03
Топ-суд Німеччини скасував реформу, що дозволяла нові судові процеси після виправдальних вироків
Конституційний суд Німеччини у вівторок скасував реформу кримінального кодексу країни, яка дозволяла виправданим особам знову поставати перед судом за той самий злочин, якщо з'являються нові докази, які можуть забезпечити їх засудження за вбивство або інші тяжкі злочини.
13:43
фото, відеоБлінкен одягнув дітей на Геловін-вечірку в одяг, що нагадував Україну і образ Зеленського
Держсекретар США Ентоні Блінкен прийшов на вечірку у Білому домі з донькою у синьо-жовтому одязі та сином у вбранні, яке нагадувало образ президента України Володимира Зеленського.
Аналітика короткоЩо Хорватія робила з сепаратистами після інтеграції повернених територій
13:28
фотоСпадкоємиця престолу Іспанії урочисто присягнула на конституції
Іспанська принцеса Леонор Астурійська в день свого повноліття урочисто присягнула на вірність конституції Іспанії.
12:59
Прем'єра Баварії переобрали на новий термін
Через п'ять днів після підписання коаліційної угоди між Християнським соціальним союзом (ХСС) і "Вільними виборцями" парламент німецької землі Баварія переобрав Маркуса Зьодера на посаду прем'єр-міністра.
12:39
З середини жовтня в аеропорти Франції надійшло 100 повідомлень про мінування
Від середини жовтня до французьких аеропортів надійшло 100 повідомлень про мінування.
12:35
відеоПоліція Парижа відкрила вогонь по жінці, яка погрожувала підірвати себе
У вівторок поліція відкрила вогонь по жінці, яка нібито висловлювала погрози підірвати себе на залізничній станції у Парижі.
12:14
Уряд Литви хоче посилити покарання за участь у терористичному угрупованні
Уряд Литви схвалив подані Мін'юстом поправки до кримінального кодексу, які більш детально визначають поняття терористичного угруповання і посилюють покарання за участь у такій діяльності.
11:55
Президент Ізраїлю підтримав ідею Макрона щодо коаліції для боротьби з ХАМАС
Президент Ізраїлю Іцхак Герцог підтримав ідею президента Франції Емманюеля Макрона щодо спільної коаліції для боротьби з ХАМАС.
11:39
Макрон хоче обмежити використання у Франції гендерно-нейтральної мови
Президент Франції Емманюель Макрон закликав співвітчизників не "піддаватися духу часу" і відмовитися від гендерно-нейтрального письма заради збереження французької мови.
11:16
Україна ініціювала зустріч з Польщею та Єврокомісією через загрозу перекриття кордону
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури звернулось до Міністерства інфраструктури Польщі та Директорату з питань мобільності Єврокомісії з проханням провести обговорення через ймовірне блокування пунктів пропуску польськими перевізниками. 
11:15
Європейські політики готують турне в США на підтримку України
Європейські політики мають намір відвідати США з метою посилення підтримки України – у відповідь на заклики деяких законодавців від Республіканської партії скоротити потік допомоги, військової техніки та фінансів до Києва.
10:58
Фіцо хоче домовитися про депортацію біженців зі Словаччини назад до Угорщини
Глава словацького уряду Роберт Фіцо хоче домовитися про те, щоб Словаччина могла депортувати біженців назад до Угорщини.
10:32
Розвідка Британії розповіла, що показала зміна командувача РФ на Херсонському напрямку
Зміна командувача угруповання військ "Дніпро" на Херсонському напрямку свідчить про посилення тиску на російські сили, які захищають цю територію.
10:23
Фінські компанії майже повністю вийшли з Росії: працюють лише 2%
Тільки два відсотки фінських експортних компаній все ще займаються бізнесом у Росії.
10:05
Дослідження: Іспанія та Бельгія подвоїли імпорт російського скрапленого газу
З січня по вересень 2023 року Європа імпортувала приблизно стільки ж російського скрапленого природного газу (СПГ), скільки вона імпортувала за аналогічний період минулого року, але в деяких країнах спостерігалося помітне зростання.
10:03
Більшість поляків хочуть бачити прем'єром Туска
Президент Польщі Анджей Дуда повинен призначити Дональда Туска новим прем'єр-міністром, вважають 40,4% респондентів опитування United Surveys для RMF FM і "Dziennik Gazeta Prawna". 
09:45
Лідер республіканців у Сенаті агітує за швидке схвалення допомоги Україні
Лідер республіканської меншості в Сенаті Мітч Макконнелл продовжив виступати за швидке схвалення допомоги Україні попри те, що у його власній партії пропонують спершу розглядати у Конгресі окрему підтримку Ізраїлю.
09:27
У Чорногорії через понад 5 місяців після виборів сформували уряд
Після тижнів переговорів парламент Чорногорії у вівторок призначив новий уряд – коаліцію проєвропейських і просербських партій, яка, як очікується, очолить маленьку балканську країну в її прагненні приєднатися до Європейського Союзу.
09:16
Республіканці представили проєкт допомоги Ізраїлю окремо від України
Республіканці в Палаті представників США представили окремий законопроєкт про підтримку Ізраїлю, незважаючи на запит президента Джо Байдена на 106 млрд доларів, що об’єднував допомогу Ізраїлю та Україні.
09:13
Франція хоче від ЄС органу для реальної боротьби з корупцією європосадовців
Франція хоче, щоб ЄС більш серйозно поставився до вирішення проблем конфлікту інтересів та корупції серед європейських посадовців.
08:56
США підтримали відмову Ізраїлю від припинення вогню в секторі Гази
Сполучені Штати не підтримують поточні заклики до припинення вогню в конфлікті між Ізраїлем та ХАМАC.
08:47
Знята з експлуатації АЕС у Литві придбала захист від безпілотників
У Литві Ігналінська атомна електростанція, що перебуває в держуправлінні та знята з експлуатації, придбала обладнання захисту від дронів у каунаського підприємства з монтажу та обслуговування телекомунікацій NT Service за 53 тисячі євро.
08:19
У Фінляндії суд скасував рішення про демонтаж пам’ятника Леніну у місті Турку
Адміністративний суд фінського міста Турку постановив скасувати рішення мера Турку Мінни Арве про демонтаж пам'ятника Владіміру Леніну.
08:08
Прем'єр Греції не бачить рішення на Близькому Сході без стратегічної поразки ХАМАС 
Не може бути вирішення кризи на Близькому Сході без "стратегічної поразки" ХАМАС, заявив у понеділок прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, додавши, що світ вже може почати обговорювати питання про те, хто буде керувати Газою найближчим часом.
07:52
Білий дім: Путін не засудив демонстрацію ненависті щодо євреїв у Дагестані, це промовисто
Представник Білого дому Джон Кірбі назвав промовистим той факт, що президент РФ Владімір Путін не засудив спрямовані проти євреїв заворушення в аеропорту дагестанської Махачкали.
07:38
Словаччина посилює кордон з Угорщиною для стримування міграції
Новий уряд Словаччини в понеділок розмістив сотні поліцейських і військових на кордоні з Угорщиною в спробі стримати зростання нелегальної міграції.
07:21
Франція судиться з Єврокомісією через перевагу англійської мови при працевлаштуванні в ЄС
Франція подала до Суду ЄС скарги на Єврокомісію через надання переваги англійській мові при прийомі на роботу посадовців.