30 жовтня 2023

Статті
Недружня Словаччина: якими будуть відносини України з урядом Роберта Фіцо
Гучні антиукраїнські заяви в перші дні роботи нового уряду Словаччини викликають питання: чого можна очікувати далі?
Інтерв'ю
Тарас Шевченко: На жодній зустрічі з ЄС ми не чули, що телемарафон має закритися
"Культура і медіа разом – звичний підхід. Однак щоб у назві міністерства була "інформаційна політика" – такого в ЄС більше ніде немає..."
Новини
23:09
Кулеба про Конгрес США: Як казав Лобановський, значення має результат на табло
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що у Конгресі США є підтримка додаткової допомоги України, якої запросив Білий дім, але цим питанням користуються "деякі політичні гравці" для своїх інтересів.
22:57
Кулеба анонсував позитивні "події і новини" щодо руху України в ЄС
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що найближчим часом з’являться новини з "позитивним ефектом" на рух України до членства в Європейському Союзі.
22:36
Російські хакери отримали доступ до листування понад 600 тисяч держслужбовців США
Згідно з оцінками Управління кадрового менеджменту США, кіберзловмисники, пов’язані з РФ, під час атаки цього року змогли отримати доступ до електронних адрес близько 632 тисяч федеральних службовців міністерств оборони та юстиції.
22:10
Уряд Італії пропонує обирати прем’єра прямим голосуванням
Італійський уряд у понеділок схвалив проєкт конституційної реформи, покликаної зміцнити стабільність політичної системи країни, вразливої до відставок прем’єрів і багаторазових дочасних виборів.
21:55
Кіпр готується до можливого напливу біженців у разі ескалації в Газі
Влада Кіпр вирішила подвоїти кількість місць у найбільшому таборів для біженців "Пурнара", готуючись потенційно великого напливу людей у разі ескалації кризи в сусідньому Ізраїлі й секторі Гази.
21:35
У Франції арештували путінського олігарха за підозрою в порушенні санкцій ЄС
Суд у Франції в понеділок розпорядився взяти під варту російського олігарха Алексєя Кузьмічова, який перебуває під санкціями Європейського Союзу з початку повномасштабної війни Росії проти України.
21:24
Зеленський прийняв двопартійну делегацію з Конгресу США
Президент України Володимир Зеленський зустрівся із двопартійною делегацією Палати представників США.
21:17
Держдеп про антиєврейські погроми в Дагестані: Звинувачувати Україну – абсурд
Речник Державного департаменту США Метью Міллер у понеділок відкинув заяви Росії про нібито причетність України до антиєврейських погромів в аеропорту Махачкали, що в Дагестані, напередодні.
ДайджестТрампу хочуть заборонити вибори, загроза нападу на Литву, Молдова блокує сайти РФ: новини дня
21:05
Глава МЗС Британії: ХАМАС має дозволити іноземцям виїзд з Гази
Міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі закликав бойовиків ХАМАС уможливити виїзд іноземців, зокрема громадян Британії, які перебувають у секторі Гази. 
20:58
У Ватикані кажуть, що підтримують українську "формулу миру"
Державний секретар Святого Престолу П’єтро Паролін у зверненні до учасників третьої зустрічі щодо української "формули миру" на Мальті заявив, що Ватикан готовий підтримувати її складові щодо гуманітарної підтримки й повернення українських полонених і дітей додому.
20:40
У Британії на протесті під парламентом затримали понад 60 кліматичних активістів
У Британії  на кліматичному протесті під парламентом вперше за посиленим новим законодавством затримали понад 60 осіб.
20:38
ЄС передав Афганістану 92 тонни гумдопомоги після руйнівних землетрусів
Європейський Союз у понеділок передав Афганістану 92 тонни предметів першої необхідності для допомоги постраждалому населенню після серії руйнівних землетрусів у жовтні, які забрали життя понад 2000 людей.
20:21
74-річний президент Португалії вірить, що доживе до вступу Молдови в ЄС
Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза під час візиту до Молдови в понеділок висловив сподівання, що вона зможе якнайшвидше стати членом Європейського Союзу.
20:08
Фіцо зустрівся з одіозним головою МЗС Словаччини: хоче "суверенної" зовнішньої політики
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо в понеділок зустрівся з міністром закордонних справ свого уряду Юраєм Бланаром, відомим одіозними заявами про Україну, та заявив про незмінність курсу словацької зовнішньої політики.
20:06
Китай пояснив неучасть у зустрічі на Мальті "розбіжністю графіків" – ОП
Китайська сторона пояснила Києву неможливість взяти участь у зустрічі на Мальті з підготовки саміту "Формули миру" розбіжністю графіків.
19:46
У ЄС стануть доступні платні версії Facebook та Instagram без реклами
Американська компанія Meta в понеділок оголосила про наміри протягом листопада запропонувати користувачам у європейських країнах платні версії своїх соцмереж Facebook та Instagram без реклами.
19:36
Парламент Чорногорії очолить просербський і проросійський політик
Спікером парламенту Чорногорії, як і прогнозували, став прихильний до Сербії і Росії лідер партії "Нова сербська демократія" Андрія Мандич.
19:25
Помічника уряду Британії звільнили через заклик до перемир’я між Ізраїлем і ХАМАС
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак звільнив депутата-консерватора Пола Брістоу із посади парламентського секретаря – тобто неоплачуваного помічника – міністерства технологій після заклику до припинення вогню між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС.
19:06
Уряд Сербії ініціював позачергові вибори
Сербський уряд у понеділок скерував президенту Александару Вучичу пропозицію про розпуск парламенту – Народної Скупщини – й скликання позачергових виборів до законодавчого органу влади.
18:47
Литва висловила Білорусі протест через погрози "пробити коридор" до Калінінграда
Міністерство закордонних справ Литви в понеділок висловило протест тимчасовому повіреному у справах Білорусі Ярославу Хмелю через погрози першого заступника секретаря білоруської Ради безпеки Павла Муравейка "пробити коридор" до Калінінградської області РФ.
18:47
виправленоМіністр оборони Британії: Ми продовжимо забезпечувати Україні те, що їй потрібно для перемоги
Міністр оборони Британії Грант Шаппс запевнив, що Британія продовжить разом із союзниками надавати Україні "те, що їй потрібно для перемоги".
18:36
У Польщі політика позбавили нагород через брехню про роботу на радянську розвідку
Президент Польщі Анджей Дуда позбавив державних нагород політика Анджея Маліновського, який збрехав про те, що не співпрацював із військовою розвідкою комуністичної Польської Народної Республіки.
18:31
Шольц відреагував на факт смерті заручниці ХАМАС з громадянством Німеччини
Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав "жахливою" звістку з підтверженням смерті німецької громадянки, яку захопили бойовики ХАМАС під час нападу на Ізраїль 7 жовтня.
18:16
Суд визнав владу Норвегії винною в порушенні прав мігрантки
Апеляційний суд Боргартинга, що в Осло, визнав владу Норвегії винною в порушенні прав шукачки притулку, яку надмірно обшукували й замикали у кімнаті майже цілодобово.
18:11
На північному заході Франції очікують шторм з ураганним вітром
Французів попередили про потенційну небезпеку через ураган, що насуває на північний захід країни з Атлантичного океану, сила окремих шквалів може сягати 40 м/с. 
17:58
Голова уряду Нідерландів розповів Зеленському, коли навчальні F-16 прибудуть до Румунії
Президент Володимир Зеленський і виконувач обов’язків прем’єр-міністра Нідерландів у понеділок провели розмову у форматі відеоконференції, присвячену оборонним потребам України, європейській безпеці та ситуації на Близькому Сході.
17:44
Британія бачить "нові можливості" для боротьби з ПВК "Вагнер" після смерті Пригожина
Уряд Великої Британії після заклику групи депутатів перегляне "обсяг і масштаби" розвідувальної діяльності стосовно терористичної групи Вагнера, зокрема у світлі загибелі її ватажка Євгенія Пригожина.
17:30
Інфляція у Німеччині сповільнилася до найнижчого рівня з літа 2021 року
У жовтні інфляція у Німеччині суттєво сповільнилася і стала найнижчою з серпня 2021 року.
17:30
У США почався судовий процес про те, чи можна заборонити Трампу участь у виборах
У штаті Колорадо в понеділок почався розгляд знакового судового позову, які вимагають заборонити експрезиденту США Дональду Трампу обиратись на посади відповідно до однієї з поправок конституції.
17:03
У Німеччині чергова група українців почала навчання на ЗРК Patriot
Військово-повітряні сили Німеччини в понеділок повідомили про початок навчання ще однієї групи українських військових на зенітно-ракетних комплексах Patriot.
16:58
Саакашвілі заявив про нібито появу у Грузії російської ДРГ
Ув’язнений експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що йому відомо про нібито перебування у Грузії озброєної російської диверсійної групи, метою якої є участь у захопленні влади.
16:43
У Польщі затримали "радикала-неонациста" з Норвегії, який їхав воювати в Україну
Співробітники Агентства внутрішньої безпеки та прикордонної служби Польщі затримали громадянина Норвегії, нібито пов'язаного з неонацистськими організаціями, який намагався в'їхати в Україну для участі у війні проти Росії.
16:29
Боррель підтримує проведення близькосхідного "мирного саміту" в Іспанії
Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель допустив проведення "мирного саміту" для врегулювання конфлікту між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС в Іспанії.
16:28
З порома, що сів на мілину біля берегів Швеції, стався новий витік нафти
З порома Marco Polo, який тиждень тому сів на мілину біля берегів Швеції, стався новий витік нафти.
16:14
В Естонії почали діяти продуктові картки для нужденних
Естонія з понеділка, 30 жовтня, переходить на систему продуктових карток замість колишніх продовольчих пакетів, які видаватимуть людям, що не можуть дозволити продукти й товари першої необхідності.
15:53
Німеччина відреагувала на антисемітські заворушення в російському Дагестані
Міністерство закордонних справ Німеччини назвало неприйнятними антисемітські заворушення, що сталися у російському Дагестані. 
15:39
Топ-посадовиця ЄС: Треба відновити довіру до демократії, інакше на виборах виграють екстремісти
Віцепрезидентка Єврокомісії, єврокомісарка з цінностей і прозорості Вера Юрова бачить загрозу перемоги на майбутніх виборах крайніх правих і лівих сил, якщо не "відновити довіру" громадян до демократії.
15:17
Швеція вирішила розслідувати роботу своєї розвідки, бо вже давно цього не робила 
Уряд Швеції призначив колишнього прем’єр-міністра та міністра закордонних справ Карла Більдта керівником розслідування діяльності розвідки країни. 
14:55
У Латвії висунули звинувачення 6 особам, що працювали на РФ під брендом "антифашистів" 
У Латвії офіційно висунули кримінальні звинувачення шістьом росіянам-резидентам за їхню роль в організації "Антифашисти Прибалтики", яка займалася в країні фактично агентурною роботою на користь Кремля. 
14:52
відеоТрамп знову знайшов в Угорщини кордон з Росією
Колишній президент США Дональд Трамп знову помилково сказав своїм прихильникам, що Угорщина має спільний кордон із Росією.
14:34
В уряді Латвії зробили крок до створення зареєстрованих партнерств
В уряді Латвії запустили процедуру розгляду законодавства про зареєстровані партнерства, що має стати альтернативою захисту тих взаємних прав та обов’язків, які передбачені для подружжя у шлюбі.
14:21
Президентка Грузії: Неприємно, коли у твоїй країні люди розмовляють мовою ворога
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі вбачає небезпеку у тому, що тисячі росіян перебувають на території Грузії та розмовляють російською мовою.
ВідеоТарас Шевченко про євроінтеграцію та культуру – інтерв'ю заступника голови МКІП
14:06
Президент Науседа залишається найпопулярнішим політиком у Литві
Президент Литви Гітанас Науседа продовжує залишатися найпопулярнішим політиком у країні.
14:00
Президентка Грузії: Відмова Тбілісі у статусі кандидата в ЄС стане великою перемогою РФ
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вважає, що якщо ЄС не надасть її країні статус кандидата на вступ це стане великою перемогою для Росії.
13:41
З Франції хочуть видворити 39 громадян РФ через радикалізацію
Глава МВС Франції Жеральд Дарманен обговорює видворення 39 російських громадян через їхню радикалізацію.
13:23
У Єврокомісії засудили антисемітські погроми в Дагестані
У Європейській комісії відреагували на антисемітський штурм в аеропорту російської Махачкали "рішучим засудженням".
13:19
У Дубліні застерегли Британію від зміни правил референдуму щодо об’єднання Ірландії
Міністри уряду Великої Британії "повинні бути обережними" при обговоренні можливих змін умов референдуму про єдність Ірландії.
13:03
Офіційний Берлін підтвердив смерть німецького заручника в секторі Гази
Уряд Німеччини офіційно підтвердив загибель одного німецького заручника, викраденого 7 жовтня під час атаки на Ізраїль бойовиків ХАМАС.
Аналітика короткоЩо означають гучні заяви нового словацького прем’єра щодо України
12:54
ЄЦБ продовжує тиснути на банки з метою послаблення їхніх зв’язків з РФ
Європейський центральний банк (ЄЦБ) продовжує чинити тиск на банки з метою послаблення зв'язків з Росією, але він знає, що отримати схвалення місцевої влади нелегко.
12:37
У Молдові заблокують 31 інтернет-сайт, більшістю керують з РФ
Служба інформації та безпеки Молдови (SIS) розпорядилася заблокувати в країні 31 інтернет-портал, більшістю з яких управляють безпосередньо з Росії.
12:17
Британія працює над оголошенням гуманітарної паузи в секторі Гази
Уряд Великої Британії намагається домовитися про тимчасове припинення бойових дій в секторі Гази, щоб доставити більше гуманітарної допомоги палестинцям у облозі.
12:16
У Німеччині заарештували обраного депутата земельного парламенту від ультраправих
Німецька поліція заарештувала Даніеля Галембу, депутата, обраного до земельного парламенту Баварії від ультраправої "Альтернативи для Німеччини" (АдН).
11:53
Мати німкені Шані Лук, яку викрав ХАМАС, повідомила про смерть доньки
Мати громадянки Німеччини Шані Лук, яку взяли у полон бойовики ХАМАС, розповіла, що отримала від ізраїльських військових інформацію про смерть своєї дочки.
11:39
У Гамбурзі через обвал риштувань на будівництві загинули щонайменше 5 робітників
Щонайменше п'ятеро майстрів загинули в понеділок вранці під час роботи на ліфтовій шахті на великому будівельному майданчику у німецькому Гамбурзі.
11:25
Литва і США домовились про безпеку поставок оборонних товарів
Литва і США підписали двосторонню угоду, якою зобов'язалися підтримувати одна одну в забезпеченні критично важливих потреб в обороні.
11:16
Антисемітизм глибоко вкорінився в європейському суспільстві – посадовець ЄС
Антисемітизм – це "глибоко вкорінений расизм в європейському суспільстві", який становить екзистенційну загрозу для єврейської громади континенту і фундаментальних цілей Європейського Союзу.
11:09
Розвідка Британії підтвердила, що в РФ почали вербувати жінок до ПВК
Підтримувана державою російська приватна військова компанія (ПВК) вперше цілеспрямовано намагається завербувати жінок на бойові завдання в Україні.
10:54
У Литві відреагували на погрози Білорусі "пробити коридор" до Балтики силою зброї
Депутат Європейського парламенту від Литви та постійний доповідач із питань Білорусі Пятрас Ауштрявічюс заявив, що погрози, що пролунали на адресу Вільнюса з боку першого заступника держсекретаря Ради безпеки Павла Муравейка, свідчать про те, що санкції працюють.
10:49
Чехія виступає за реформу ООН та Ради безпеки – президент
Чеський президент Петр Павел заявив, що Прага підтримує реформу ООН та Ради безпеки організації, але провести зміни можна лише зсередини. 
10:34
Польські прикордонники затримали двох українців за перевезення нелегалів
Прикордонна служба Польщі повідомила про затримання двох громадян України і громадянина Росії за підозрою у сприянні перевезенню нелегальних мігрантів.
10:32
Прем’єр Вірменії прагне налагодити відносини з Туреччиною
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що прагне налагодити відносини з Туреччиною, яка традиційно підтримує Баку у конфлікті з Єреваном. 
09:51
Прем'єр Канади відреагував на заворушення в аеропорту Махачкали
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що сцени з дагестанського аеропорту Махачкали викликають глибоку тривогу.
09:48
У Північній Македонії виявили першу за кілька місяців велику групу нелегалів
Поліція Північної Македонії повідомила, що виявила 77 мігрантів на півдні країни та заарештувала сімох пакистанців, підозрюваних у торгівлі людьми.
09:34
У НАТО назвали події в аеропорту Махачкали проявом радикалізації суспільства РФ
Учорашні заворушення в дагестанському аеропорту Махачкала невигідні Кремлю, хоча це і результат розпалювання ненависті російською пропагандою.
09:23
Словенія продовжила перевірки на кордоні з Хорватією та Угорщиною
Словенія продовжила поліцейські перевірки на кордоні з Хорватією та Угорщиною ще на 20 днів, до 19 листопада, посилаючись на занепокоєння щодо тероризму та організованої злочинності.
09:13
Міністр оборони Німеччини: Треба звикати до думки, що війна в Європі можлива
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус закликає до нового менталітету в суспільстві перед лицем криз, подібних до кризи на Близькому Сході – на його думку, існує небезпека війни в Європі.
08:54
Шольц розповів про нового потенційного імпортера газу для Німеччини
Канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів, що його країна прагне імпортувати природний газ з Нігерії.
08:44
Кулеба: Зустріч на Мальті зруйнувала міф про втрату уваги до України
Глава МЗС Дмитро Кулеба вважає, що зустріч радників на Мальті продемонструвала широку підтримку України державами світу на тлі загострення на Близькому Сході.
08:19
Австрія розглядає заборону на псування прапорів на тлі сплеску антисемітської поведінки   
Австрійський канцлер Карл Негаммер пропонує заборонити псування національних прапорів після величезного сплеску антисемітської поведінки в країні.
08:06
У Болгарії проєвропейські партії переконливо перемогли на місцевих виборах
Проєвропейські партії Болгарії переконливо перемогли на місцевих виборах в країні, і інтрига у другому турі – між двома провідними парламентськими силами – коаліцією між "Продовжуємо зміни" та "Демократичною Болгарією" (ПЗ-ДБ), а також ГЕРБ, найсильнішою партією в місцевих органах влади.
07:53
Міністр юстиції Німеччини попередив про наслідки для антисемітів
Міністр юстиції Німеччини Марко Бушман попередив про наслідки для іммігрантів, які демонструють антисемітську поведінку.
07:36
Спікер Палати представників анонсував окремий законопроєкт щодо допомоги Ізраїлю
Новий спікер Палати представників Майк Джонсон у неділю заявив, що окремий законопроєкт про допомогу Ізраїлю буде винесено на розгляд Палати представників цього тижня.
07:24
В уряді Польщі фіксують дедалі агресивнішу пропагандистську діяльність Білорусі і РФ
Урядовий уповноважений з питань безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин повідомив, що білоруський пропагандистський апарат активізував агресивну інформаційну діяльність, спрямовану проти Польщі.
07:13
В МЗС підтвердили відсутність Китаю на зустрічі на Мальті
Китай таки не був присутнім на зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики, що відбулася на Мальті, але Україна прагне провести Глобальний саміт миру світових лідерів цього року.