29 жовтня 2023

Новини
19:53
фотоВ Іспанії тисячі людей вийшли на протести проти амністії для сепаратистів
Тисячі людей вийшли в неділю в Мадриді проти планів амністії каталонських сепаратистів на акцію протесту, організовану ультраправою партією Vox.
19:29
У Литві професійним військовим планують заборонити виїздити до недружніх країн
Литовським професійним військовим планують заборонити виїзд до країн, що становлять загрозу національній безпеці Литви.
ДайджестСША не обмежують Ізраїль, Ердоган став на захист ХАМАС, кандидат у генсеки НАТО: все за вихідні
18:53
Прем’єр Фінляндії: цілком реально, що переговори ЄС з Україною про членство почнуться в грудні
Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо на засіданні партійної ради Коаліційної партії заявив, що переговори між ЄС і Україною щодо членства в союзі можуть розпочатися в грудні.
18:30
На Мальті обговорили проведення установчого Глобального саміту миру
Під час третьої зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики, що відбулася на Мальті, обговорили проведення Глобального саміту миру на рівні глав держав та урядів.
18:12
У Білому домі вважають реальним ризик поширення конфлікту на Близькому Сході
США бачать "підвищений ризик" поширення конфлікту на Близькому Сході, оскільки підтримувані Іраном угруповання продовжують атакувати американські війська, дислоковані в регіоні.
17:47
фотоУ Болоньї на кілька років закриють історичну площу через ремонт надто нахиленої вежі
Площу навколо середньовічної "падаючої вежі" в Болоньї закриють на кілька років через побоювання, що споруда 12-го століття видається надто нестабільною.
17:24
У Молдову для участі в навчаннях прибув літак НАТО
Військово-транспортний літак НАТО C-17 Globemaster прибув в молдовський аеропорт Маркулешт для участі в навчаннях Aurochs Partner 2023.
16:52
У Лондоні після пропалестинського маршу за розпалювання ненависті затримали двох жінок
У Лондоні після пропалестинського маршу двох жінок заарештували "за підозрою в розпалюванні расової ненависті на Трафальгарській площі".
16:39
ЗМІ: Греція може створити морський гуманітарний коридор для Гази
Греція вивчає можливість створення гуманітарного морського коридору для транспортування товарів першої необхідності в Газу, оскільки "з першого моменту вона наголошувала на необхідності уникнути гуманітарної кризи в регіоні".
16:07
Під час зустрічі на Мальті запропонували створити коаліцію для повернення викрадених Росією дітей
Під час третьої зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики, що відбулася на Мальті, прозвучала пропозиція створити міжнародну коаліцію країн, яка сприятиме зокрема поверненню українських дітей, депортованих чи примусово переміщених Росією з тимчасово окупованих територій України.
15:44
У Греції жінка постраждала через надто низький проліт вертольота
У Греції іноземка була травмована вертольотом берегової охорони, який летів на низькій висоті в суботу в області Центральна Македонія.
15:11
В уряді Чехії стали на захист міністерки, яку критикують за заклик вийти з ООН
Чеські прем'єр-міністр Петр Фіала і міністр фінансів Збінек Станюра виступили на захист колеги по партії і міністерки оборони Яни Чернохової, яка підпала під критику за заклик вийти з ООН через резолюцію по Газі.
14:47
В уряді Німеччини закликають до скорочення виплат для шукачів притулку, подекуди – до нуля
Федеральний міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер і федеральний міністр юстиції Марко Бушманн закликали до скорочення виплат для шукачів притулку.
14:13
МВС Латвії подарує українській поліції 12 дронів
Служби Міністерства внутрішніх справ Латвії передадуть українській поліції 12 дронів.
13:59
У Болгарії міністр не зміг проголосувати на місцевих виборах – нема у списку виборців
Міністр фінансів Болгарії Асен Василєв не зміг проголосувати на місцевих виборах, які тривають у неділю, у рідному місті Хасково, тому що його імені не знайшли у виборчих списках.
13:49
З ратуші Франкфурта-на-Майні зірвали прапор Ізраїлю, поліція почала розслідування
Поліція міста Франкфурт-на-Майні, що в німецькій федеральній землі Гессен, почала розслідування за фактом викрадення прапора Ізраїлю з будівлі ратуші на площі Рьомер в ніч проти неділі.
13:28
Освітяни Португалії анонсували масштабний двотижневий страйк
Профспілка всіх працівників освіти Португалії S.TO.P. оголосила про двотижневий страйк вчителів і непедагогічного персоналу з 13 по 29 листопада, вимагаючи від влади вирішити проблему низьких зарплат освітян і нестачі кадрів.
13:08
Прем’єр Норвегії звинуватив Ізраїль у порушенні міжнародного права
Норвезький прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре вважає, що Ізраїль порушує міжнародне право, здійснюючи обстріли по сектору Гази у відповідь на напад угруповання ХАМАС, хоча й підтверджує право країни на самооборону.
12:49
У Швейцарії пропонують повернути подвійне прізвище
Комітет із правових питань Національної ради (нижньої палати парламенту) Швейцарії схвалив законопроєкт, який передбачає можливість надання дітям подвійного прізвища – це право скасували у 2013 році.
12:21
Британська розвідка розповіла про цензуру в російських університетах
Розвідувальне співтовариство Міністерства оборони Великої Британії виявило чергове підтвердження посилення воєнної цензури в Росії.
12:07
Макрон обіцяє закріпити право на аборт у конституції Франції в наступному році
Президент Франції Емманюель Макрон у неділю оголосив, що до кінця року його влада підготує та узгодить законопроєкт про закріплення права на аборт у французькій конституції.
11:50
У Росії погрожують відповісти ЄС на використання росактивів на користь України
Голова Державної думи Росії В’ячеслав Володін у неділю вранці розродився дописом про те, наскільки в Європейському Союзі погана економічна ситуація, згадавши й про наміри об’єднання використати заморожені росактиви на користь України.
11:33
Сербія розгорнула біля кордону з Угорщиною сотні поліцейських після стрілянини
Сербія в суботу скерувала кілька сотень поліцейських до прикордонної зони з Угорщиною після того, як у результаті стрілянини між мігрантами троє людей загинули і один отримав поранення.
11:14
фотоПосли країн ЄС у Москві вшанували пам’ять жертв політичних репресій
Посли країн ЄС у неділю поклали квіти до Соловецького каменю в Москві напередодні дня пам’яті жертв політичних репресій, який у РФ відзначається 30 жовтня.
10:52
В ОП розповіли про підсумки третьої зустрічі щодо "формули миру" на Мальті
Третя зустріч стосовно української "формули миру" на Мальті, яка тривала 28-29 жовтня, зосереджувалась на питаннях ядерної, продовольчої та енергетичної безпеки, а також звільнення полонених і депортованих та відновлення територіальної цілісності України.
10:22
G7 засудила обстріли Росією зернової інфраструктури України
Міністри торгівлі держав "Групи семи", яка об’єднує промислово розвинені демократії, у спільній заяві в неділю засудили російські обстріли зернової інфраструктури України, а також закликали до чесної конкуренції з боку Росії та Китаю.
09:58
відеоПрезидент Чехії випадково збив кашкета з голови солдата під час церемонії
Чеський президент Петр Павел перепросив через інцидент під час церемонії з нагоди заснування Чехословаччини на Вітковій горі у Празі, коли він прапором збив кашкета з голови одного із солдатів.
09:41
У Білорусі запропонували "пробити коридор" для транзиту через Литву
Перший заступник державного секретаря Ради безпеки Білорусі Павел Муравейко вважає, що Мінськ "має всі підстави" для агресії проти Литви, аби забезпечити транзит білоруських товарів.
09:24
Ультраправі в Польщі після провалу на виборах усунули одіозного українофоба
Польська партія "Нова надія", яка входить до складу ультраправого блоку "Конфедерація", ухвалила рішення не висувати кандидатом на наступних виборах відомого українофобськими заявами Януша Корвіна-Мікке.
08:52
Міністерка оборони Чехії закликає до виходу країни з ООН через антиізраїльську резолюцію
Чеська міністерка оборони Яна Чернохова вважає, що країна повинна вийти з ООН через резолюцію Генеральної асамблеї, яка закликає до "перемир’я" між Ізраїлем і ХАМАС, але не засуджує напад угруповання.
08:34
виправленоЄС перейшов на зимовий час
У країнах Європейського Союзу в ніч проти неділі стрілки годинника перевели на годину назад для переходу з літнього на зимовий час.
08:18
Колишній віцепрезидент США Пенс вийшов зі змагання за посаду президента
Віцепрезидент США за президентства Дональда Трампа республіканець Майк Пенс у суботу оголосив, що більше не братиме участі в кампанії за номінацію на президентських виборах 2024 року.