4 січня 2023

Статті
Помста Трампа: навіщо нова більшість у Конгресі США заблокувала вибори спікера
Робота 118-го Конгресу США розпочалася з конфузу: в Палаті представників вперше за сто років забракло голосів, щоб призначити спікера.
Турборежим для Європи. Як у Раді планують змінити розгляд законів та чи потрібно це ЄС
Для ЄС важливо, щоб Україна після вступу до Союзу могла узгоджувати національне законодавство з правом ЄС оперативно і при цьому якісно...
Новини
22:13
Байден підтвердив, що США можуть передати Україні БМП Bradley
Президент США Джо Байден заявив у середу, що розглядається можливість надання Україні бойових машин Bradley для допомоги українцям у боротьбі з російським вторгненням.
22:06
У Чорногорії провалились переговори про новий уряд, країні загрожують дострокові вибори
У Чорногорії в середу провалились переговори про формування нового уряду між призначеним прем’єром Міодрагом Лекичем і керівниками парламентської більшості, що наближає країну до дострокових виборів.
ДайджестФранція дає колісні танки, Patriot приїдуть швидше, РФ втратила 60% танків: перші новини 2023-го
21:38
Міністр оборони Болгарії розповів про прохання України в постачанні зброї
Міністр оборони Болгарії Дімітар Стоянов заявив, що український візаві Олексій Резніков просив його про надання боєприпасів, але Софія не буде їх передавати, бо сама не має їх у достатній кількості.
21:11
У Білому домі анонсували черговий пакет військової допомоги Україні
Сполучені Штати найближчим часом оголосять про новий пакет військової допомоги Україні для відбиття повномасштабного вторгнення російських сил.
20:50
В Естонії поновили роботу над конфіскацією російських активів на користь України
Міністерства закордонних справ і юстиції Естонії повернулись до питання про використання заморожених російських активів для допомоги Україні і працюють над підготовкою юридичних підстав для такого кроку.
20:33
Ціни на газ у Європі впали до рівня, який був до 24 лютого
Ціни на природний газ e в Європі впали до рівня, який був до повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року, оскільки помірна погода знизила попит на блакитне паливо й зменшила побоювання щодо тривалого дефіциту поставок.
20:15
Уряд Чехії підтримав збільшення витрат на оборону до 2% ВВП
Чеський уряд у середу схвалив проєкти законів про закріплення витрат на оборону на рівні 2% ВВП, а також збір даних для організації можливого військового призову громадян.
19:55
Дії Росії проти України можна кваліфікувати як геноцид – посол Канади
На думку пані посла Канади в Україні Лариси Ґаладзи, дії Росії в контексті повномасштабної війни проти України можна вважати геноцидом українського народу.
Аналітика короткоЧим небезпечний для України конфлікт навколо обрання спікера Палати представників США
19:39
Міська влада Гааги підтримує проведення спецтрибуналу над Путіним у місті
Міська рада Гааги підтримала ініціативу лідера нідерландської партії VVD Лотте ван Бастен Батенбург щодо створення у місті спецтрибуналу для розслідування злочинів Росії, скоєних в Україні.
19:05
Доповнено 19:21Макрон пообіцяв Зеленському колісні танки AMX-10 RC та бронемашини Bastion
Під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським у середу президент Франції Емманюель Макрон оголосив про передання Україні важких бронетранспортерів AMX-10 RC, які також класифікуються як колісні танки.
18:50
"Соромно, що це триває так довго": Байден про зрив обрання спікера Палати представників США
Президент США Джо Байден вважає, що нездатність республіканців у Палаті представників США обрати кандидата на посаду спікера, що блокує її законодавчу роботу, "має не надто гарний вигляд" для країни.
18:35
Брюссель поки не підтверджує проведення саміту Україна-ЄС у Києві – ЗМІ
У Європейському Союзі поки що не підтверджують, що саміт Україна-ЄС відбудеться в Києві, а не Брюсселі, як це анонсувала українська сторона.
18:26
Київ отримав від фінського Тампере три автобуси з гуманітарною допомогою
Київ у середу отримав від фінського міста-побратима Тампере три пасажирські автобуси, в яких прибула гуманітарна допомога, яку зібрали для столиці України міська влада Тампере спільно з активними громадянами Фінляндії.
18:09
Ірландія оштрафувала Meta на 390 млн євро за порушення конфіденційності даних
Комісія із захисту даних Ірландії в середу наклала на компанію Meta, яка, серед іншого, володіє соцмережами Facebook та Instagram, штрафи в розмірі 390 мільйонів євро через порушення конфіденційності даних.
17:46
Влада Чехії наказала знищити 750 тисяч курей через спалах пташиного грипу
Державне ветеринарне управління Чехії розпорядилось знищити всіх 750 тисяч несучих курей на птахофермі в селі Брод-над-Тиху, що за 150 кілометрів на захід від Праги, через погіршення спалаху пташиного грипу.
17:21
Швейцарія вперше стала непостійним членом Ради Безпеки ООН
У вівторок Швейцарія приступила до виконання обов’язків непостійного члена Ради Безпеки ООН вперше з часу приєднання до Організації 2002 року.
17:06
Поліції Латвії повідомили про підозрілий пакунок в посольстві РФ у Ризі
У середу, 4 січня, в посольстві Росії в Ризі, ймовірно, знайшли речовину невідомого походження.
17:06
Шольц висловив довіру міністерці оборони, яку закликають піти у відставку
Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловлює публічну довіру міністерці оборони Крістіне Ламбрехт після її розкритикованого новорічного відео, яке спровокувало заклики до відставки очільниці відомства.
16:50
У ЄС ще в листопаді оцінювали, що Росія втратила до 60% бойових танків і 250 тисяч військових в Україні
Командувач Військової місії Європейського Союзу адмірал Ерве Блежан у листопаді 2022 року під час виступу перед депутатами Національної асамблеї Франції стверджував, що Росія втратила 60% загального запасу бойових танків.
16:38
У Нідерландах вперше у світі заборонили рекламу риби на автобусних зупинках
Нідерландська провінція Північна Голландія, до якої належить Амстердам, вирішила заборонити рекламу риби, м’яса і викопного палива на своїх понад 500 автобусних зупинках.
16:27
Президент Румунії попросив Зеленського переглянути закон про нацменшини
Під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським у середу президент Румунії Клаус Йоганніс закликав українську сторону переглянути ухвалений у грудні 2022 року закон про національні меншини – це питання є серед вимог для подальшого руху Києва в ЄС.
16:15
Міністр оборони Польщі підписав контракт на купівлю 116 танків Abrams
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак у середу підписав угоду про закупівлю 116 американських танків M1A1 Abrams.
16:11
Рейтинг Шольца за рік обвалився майже вдвічі
У Німеччині за 2022 рік впала довіра до всіх ключових політичних інститутів – зокрема федерального уряду та канцлера Олафа Шольца.
Аналітика короткоЯк Верховній раді перелаштуватися на турборежим з євроінтеграції
15:55
Прем'єр Британії пропонує запровадити обов'язкове вивчення математики в усіх класах школи
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у першій промові у 2023 році планує оголосити про запровадження обов’язкового вивчення математики школярами до 18 років.
15:55
У Латвії відкрили справу проти "громадянина ДНР", який воював проти України
Служба держбезпеки Латвії (VDD) розпочала кримінальний процес щодо громадянина Латвії у зв'язку з його протизаконною участю в бойових діях проти України.
15:36
Кулеба: для деяких країн стало сюрпризом незаконне перебування Росії в Радбезі ООН
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував початок процесу делегітимізації перебування Росії в Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй та позбавлення її статусу члена ООН.
15:21
У Польщі судитимуть поляка за публічну підтримку агресії РФ проти України
До Окружного суду польської Свідниці надійшов обвинувальний акт щодо Марцина М., який публічно схвалював російську агресію проти України та злочини проти українського населення.
15:20
В іранських дронах, які використовує РФ, знайшли компоненти понад десятка компаній зі США
В одному з безпілотних літальних апаратів іранського виробництва Shahed-136, збитого восени 2022 року в Україні, були виявлені деталі, виготовлені щонайменше 13 різними компаніями зі Сполучених Штатів.
14:56
Країнам НАТО слід збільшити військову допомогу Україні у кілька разів – польський генерал
Країни НАТО мають у кілька разів збільшити військову допомогу Україні з огляду на загрозу нового великого наступу, і насамперед ідеться про ракети далекого радіусу дії та бронетехніку.
14:33
Польща хоче заручитися підтримкою США у справі репарацій від Німеччини
Заступник глави МЗС Польщі Аркадіуш Мулярчик планує візит до США, щоб заручитися підтримкою Вашингтона у справі воєнних репарацій від Німеччини.
14:11
Газосховища ЄС заповнені на 83%, це "здоровий рівень" - Єврокомісія
Станом на зараз газосховища у Євросоюзі заповнені приблизно на 83%.
14:01
Латвія не збирається повертати ліцензію російському "Дождю"
У Латвії нема розмов про можливість повернення ліцензії російському телеканалу "Дождь", натомість є розуміння необхідності посилити мовлення латиською мовою.
13:48
Глава МЗС Німеччини: пів світу тільки те й робить, що стає перед Путіним на коліна
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок стверджує, що відсутність війни не означає миру, і що продиктований Росією мир несе в собі загрозу нового насильства.
13:36
МЗС Німеччини: окремі країни ЄС не повинні блокувати рішення всього блоку
Європейський Союз більше не може дозволити собі, щоб його рішення блокували окремі держави-члени.
12:58
Кулебу запросили на зустріч міністрів ЄС: буде йтися про саміт у Києві
Глава МЗС України Дмитро Кулеба на зустрічі з колегами з ЄС наприкінці січня обговорить підготовку до саміту з Україною, що відбудеться в лютому. 
12:56
Більшість земель Німеччини хочуть зберегти обов’язковий масковий режим у транспорті
13 з 16 федеральних земель Німеччини хочуть зберегти вимогу щодо носіння масок у громадському транспорті принаймні у січні та лютому.
12:36
Кулеба анонсував нову зустріч формату "Рамштайн" 
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що наступне засідання у форматі "Рамштайн" щодо збройної підтримки України відбудеться незабаром. 
12:36
Торік у Нідерландах смертність вперше з 1900 року перевищила народжуваність
Минулого року в Нідерландах вперше з 1900 року померло більше людей, ніж народилося.
12:26
Підготовка до передачі систем ППО Patriot Україні почалась - Кулеба
Глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів, що Сполучені Штати вже розпочали підготовку до передачі систем ППО Patriot Україні.
12:04
Британія спростувала повідомлення ЗМІ щодо неготовності очолити сили НАТО у 2024 році
Велика Британія запевнила у вівторок, що готова очолити багатонаціональні об’єднані оперативно-тактичні сили НАТО надвисокого рівня готовності
12:02
Чеський суд повернувся до слухань у справі експрем’єра і шахрайства з субсидією ЄС
Чеський мільярдер і колишній прем'єр-міністр Андрей Бабіш в середу знову з’явиться в суді, щоб відповісти на звинувачення в шахрайстві з субсидією в 2 мільйони євро за кілька днів до початку президентських виборів, на яких він є фаворитом.
11:35
Німецька опозиція вимагає відставки міністерки оборони
Після невдалого новорічного привітання міністерки оборони Крістіне Ламбрехт лідери опозиційних союзних партій  ХДС і ХСС вимагають її відставки.
11:26
У Чехії набув чинності національний аналог "закону Магнітського"
У вівторок у Чехії набув чинності Закон про національні санкції щодо іноземних компаній та іноземців, які серйозно порушують закон - йдеться про чеську версію "закону Магнітського".
Відео"Крим стане пасткою для Росії": екскомандувач військами США в Європі про шлях до поразки РФ
10:51
В МЗС Польщі заявили, що питання воєнних репарацій Німеччини ще не закрите
Заступник міністра закордонних справ Польщі Марцин Пшидач заявив, що історія з воєнними репараціями Німеччини ще не є повністю закритою попри офіційну відмову Берліна.
10:34
Армія США прибуде у Нідерланди для перекидання у Східну Європу
Нідерландські військові допоможуть перекинути сотні американських транспортних засобів, які прибудуть до міста Вліссінген, до Східної Європи для посилення східного флангу НАТО.
10:20
У Польщі судитимуть росіянина і білоруса за шпигунство на користь ГРУ
Прокуратура Польщі направила до суду обвинувальний акт проти росіянина і громадянина Білорусі, яких звинувачують у шпигунстві на користь російської військової розвідки (ГРУ).
10:08
відеоАлбанія запустила у космос два свої перші супутники
Прем’єр Албанії Еді Рама оголосив про запуск двох супутників у космос у співпраці з каліфорнійською компанією SpaceX.
09:41
Греція попросила допомоги у ЄС через дефіцит ліків
Греція у вівторок звернулася до Європейської комісії та сусідів по ЄС з проханням про допомогу у подоланні гострої нестачі медикаментів, яка посилилася через експорт фармацевтичних препаратів місцевого виробництва.
09:14
В Естонії більше не виходитимуть паперові газети по понеділках
З 16 січня в Естонії по понеділках більше не виходитиме жодна газета естонською мовою.
08:44
Розвідка Британії: знищення окупантів у Макіївці підкреслює непрофесійнійність росіян
Британська розвідка наголошує, що інцидент із масовим знищенням окупантів у Макіївці підкреслює непрофесійні дії російської армії, які вона демонструвала у минулому.
08:23
Палата представників США провалила вибори спікера у трьох турах голосування
У вівторок лідеру Республіканської партії Кевіну Маккарті не вдалося заручитися достатньою підтримкою, щоб отримати пост спікера Палати представників під час трьох турів голосування.
07:45
У Німеччині після розливу нафти знову відкрили ключовий судноплавний шлях
У Німеччині у вівторок знову запрацював Кільський канал - важливий судноплавний шлях, закритий майже на два тижні через розлив нафти.
07:17
Інфляція в Туреччині різко скоротилась на користь Ердогана
Інфляція в Туреччині різко сповільнилася в грудні, що може допомогти президенту Реджепу Таїпу Ердогану напередодні національних виборів у країні.