Британія спростувала повідомлення ЗМІ щодо неготовності очолити сили НАТО у 2024 році

Середа, 4 січня 2023, 12:04

Велика Британія запевнила у вівторок, що готова очолити багатонаціональні об’єднані оперативно-тактичні сили НАТО надвисокого рівня готовності (VJTF)  у 2024 році, спростувавши повідомлення преси про те, що міноборони Німеччини готове розглянути продовження свого головування після 2023 року.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

"Велика Британія готова виконати своє зобов'язання очолити Об’єднані оперативно-тактичні сили НАТО надвисокого рівня готовності у 2024 році - будь-які припущення щодо протилежного абсолютно не відповідають дійсності", - заявив речник Міністерства оборони Великої Британії.

"НАТО наразі переглядає свої військові плани і модель сил, що може вплинути на їхні запити до членів Альянсу", - додав речник.

Раніше у вівторок видання Table.Media з посиланням на джерела в німецькій армії повідомило, що Британія перебере на себе лідерство в НАТО в 2024 році на кілька місяців пізніше, ніж планувалося.

"Наразі я не можу сказати вам нічого офіційного з цього приводу", - заявив у відповідь агентству представник міністерства оборони Німеччини.

VJTF були створені у 2014 році на базі посилених Сил реагування НАТО після незаконної анексії Криму Росією та криз на Близькому Сході. 

Німеччина перебрала на себе керівництво силами від Франції, яка очолювала їх у 2022 році.

VJTF є елементом найвищої готовності Сил реагування НАТО. Керівництво і членство в VJTF щорічно ротуються між членами Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: