4 червня 2023

Новини
ДайджестВимога Зеленського до НАТО, новий уряд Туреччини, протести проти влади Польщі: все за вихідні
20:06
фото, відеоУ Парижі спробували встановити світовий рекорд із наймасовішого диктанту
Понад п’ять тисяч людей у неділю взяли участь у масовому диктанті на Єлисейських полях у Парижі, які переобладнали під шкільну аудиторію.
19:49
Латвія вже передала Україні 66 авто, конфіскованих у п’яних водіїв
Латвія передала Україні на безоплатній основі 66 автомобілів, конфіскованих у нетверезих водіїв, повідомило латвійське Державне агентство застави.
19:36
Прем’єрка Сербії на тлі протестів: Я готова піти у відставку, рішення – за президентом
Прем’єр-міністерка Сербії Ана Брнабич у неділю заявила, що готова піти у відставку на тлі антиурядових протестів, які тривають у країні місяць.
19:22
фото, відеоУ Бранденбурзі спалахнула масштабна лісова пожежа на колишньому полігоні з боєприпасами
Пожежники вже кілька днів гасять пожежу, що спалахнула в лісі під містом Ютербог у федеральній німецькій землі Бранденбург, на місці старого військового полігону.
19:03
Радник Байдена про контрнаступ: Україна досягне успіху й поверне стратегічно важливу територію
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван позитивно оцінив перспективи прийдешнього контрнаступу України.
18:46
доповнено 20:45Пожежа в притулку для біженців у Тюрингії: загинула дитина - можливо, хлопчик із України
У результаті пожежі в притулку для біженців у місті Апольда, що на сході німецької федеральної землі Тюрингія, у неділю вранці загинула дитина, ще з десяток людей були ушпиталені.
18:16
ЗМІ: Бельгія звернеться до України через нібито використання її зброї в Бєлгородській області
Уряд Бельгії звернеться до України по роз’яснення через інформацію, що зброю бельгійського виробництва використовували антипутінські збройні формування для рейду на Бєлгородську область РФ.
17:52
відеоУряд Угорщини опублікував новий ролик без "російського" Криму, старе відео мовчки видалили
Пропагандистське відео угорського уряду, в якому Крим був зображений як частина Росії, а не України, змінили, а оригінальне відео з "російським" півостровом видалили без пояснень.
17:43
фотоНа антиурядовий мітинг у Варшаві зібрались від 300 до 500 тисяч людей
В акції протесту проти польської влади у Варшаві, яка відбулась у неділю, взяли участь кількасот тисяч людей, що зробило її однією з наймасовіших опозиційних демонстрацій за останній час.
17:26
відеоВ Орбана екстаз від перемоги Ердогана: "Наче ковток свіжого повітря"
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у неділю вирішив знову наголосити, наскільки він радіє перемозі турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана на виборах.
17:00
відеоТурецькі миротворці почали розгортання в Косові на прохання НАТО
Батальйон військовослужбовців Туреччини в неділю розпочав розгортання в частково визнаному Косові, куди вирушив для посилення миротворчої місії Північноатлантичного Альянсу.
16:48
Столтенберг після зустрічі з Ердоганом: Швеція виконала всі вимоги для вступу в НАТО
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг у неділю вкотре заявив, що Швеція виконала всі вимоги для вступу до НАТО, й висловив сподівання, що це станеться до саміту у Вільнюсі в липні.
16:31
У Києві хочуть гарантій, що Україна буде членом НАТО незабаром після війни
Україна прагне стати членом Північноатлантичного Альянсу протягом нетривалого часу після досягнення військової перемоги над Росією і прагне отримати таку гарантію на саміті НАТО у Вільнюсі.
16:12
Австрійські соціал-демократи обрали нового лідера на тлі зростання підтримки ультраправих
Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ) в суботу обрала новим лідером прихильника консервативних поглядів Ганса Петера Доскозіля, сподіваючись покращити власні рейтинги напередодні парламентських виборів наступного року.
15:42
фотоФінський офіцер отримав відзнаку від Залужного за допомогу Україні
Фінсько-шведський офіцер департаменту логістики Сил оборони Фінляндії отримав нагрудний знак "За сприяння війську" від головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного за свою роботу на підтримку України.
15:26
Зловмисники викрали дані поліції та митної служби Швейцарії
Хакери опублікували в даркнеті дані Федерального управління поліції та Федерального управління митної та прикордонної безпеки Швейцарії скориставшись вразливістю на серверах компанії, яка їх розмістила.
15:09
Діти в Осло зможуть безкоштовно їздити в громадському транспорті
Діти, яких супроводжує дорослий з дійсним квитком, зможуть подорожувати громадським транспортом норвезької столиці Осло безкоштовно протягом цього літа.
14:52
Командувач місії KFOR звинуватив прем’єра Косова в односторонніх діях, які спричили насильство
Голова миротворчої місії НАТО KFOR генерал Анджело Мікеле Рістучча вважає, що односторонні дії влади Косова призвели до насильства в північних муніципалітетах.
14:30
Партія проросійського експрем’єра Чехії зі значним відривом лідирує в рейтингах
Рух ANO ("Акція невдоволених громадян") колишнього прем’єр-міністра Чехії Андрея Бабіша упевнено переміг би на виборах до нижньої палати парламенту країни, якби вони відбулись у травні.
14:01
Прем’єр Бельгії впав із велосипеда й ненадовго знепритомнів
Прем’єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо у суботу ввечері на кілька хвилин знепритомнів у результаті падіння на велосипеді, але лікарі не виявили серйозних загроз його здоров’ю.
13:45
фото, відеоУ Варшаві триває масштабний мітинг польської опозиції
У Варшаві в неділю в обід розпочався Марш 4 червня, організований польською опозиційною партією "Громадянська платформа" як акція протесту проти чинної влади.
13:22
фотоУ Лейпцигу до ранку тривали заворушення через ув’язнення лівої активістки
У німецькому місті Лейпциг до ранку неділі тривали сутички між правоохоронцями та лівими активістами, обуреними вироком лівій екстремістці Ліні Е.
12:43
Голова Міноборони Німеччини закликав Китай перестати вербувати колишніх німецьких льотчиків
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час зустрічі з китайським візаві Лі Шаньфу припинити вербування колишніх німецьких військових льотчиків для підготовки збройних сил КНР.
12:13
Столтенберг у Стамбулі обговорить із Ердоганом вступ Швеції в НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перебуває в Туреччині, де в неділю зустрінеться з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.
12:01
відеоНа півдні Італії сталась ДТП за участі автобуса і двох авто: один загиблий, 14 поранених
У провінції Авелліно на півдні Італії в неділю вранці сталась аварія за участі автобуса Flixbus, який їхав до Рима.
11:38
фото, відео"Вучич, іди геть": у Белграді – наймасовіший антиурядовий протест через масові розстріли
П’ята антиурядова акція протесту "Сербія проти насильства", що відбулась у суботу ввечері в Белграді, стала наймасовішою відтоді, як тисячі людей почали виходити на вулиці після двох масових розстрілів на початку травня.
11:14
У Франції опублікували перші постанови про впровадження суперечливої пенсійної реформи
Перші дві постанови, пов’язані із запровадженням пенсійної реформи у Франції, яка викликала хвилю протестів і не користується популярністю, були опубліковані в неділю в "Офіційному віснику" уряду країни.
10:55
У Соборі Святого Петра провели "обряд очищення" після протесту голого чоловіка проти війни в Україні
Біля головного вівтаря базиліки Святого Петра у Ватикані в суботу відбувся спеціальний обряд очищення після того, як його осквернив чоловік, який стояв на ньому голим на знак протесту проти війни в Україні.
10:42
Ексголова ЦРУ: "Дуже вражаючий" контрнаступ України може підштовхнути Путіна до переговорів
Колишній очільник Центрального розвідувального управління США, американський генерал у відставці Девід Петреус високо оцінив успішність прийдешнього контрнаступу України.
10:17
16-річний хлопець вдерся до парламенту Ірландії, його затримали
Поліція Дубліна в суботу затримала підлітка, який вдерся до Лейнстер-хауз – будівлі парламенту Ірландії – та завдав їй певної шкоди.
09:53
Прем’єрка Естонії: НАТО загрожує не безпеці Росії, а російському імперіалізму
Естонська прем’єр-міністерка Кая Каллас підкреслила, що вступ Естонії до Північноатлантичного Альянсу був вільним вибором країни, а твердження Росії про те, що розширення НАТО загрожує її безпеці, є міфом.
09:39
У Румунії очікують дефіциту цукру після заборони його експорту з України
Рішення уряду України тимчасово заборонити імпорт цукру може призвести до його нестачі в Румунії – найбільшому імпортері.
09:14
У російської влади параноя через синьо-жовті кольори – британська розвідка
Суворі обмеження у зв’язку з повномасштабною війною проти України в Росії призвели до того, що будь-яка символіка з жовтими й синіми кольорами викликає різку реакцію та забороняється.
09:04
Президентка Грузії пропонує вдягти на Саакашвілі електронний браслет
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі вважає, що умови тривання Міхеїла Саакашвілі потрібно пом’якшити, відпустивши його із електронним браслетом.
08:46
Новим головою МЗС Туреччини став екскерівник розвідки, який сприяв обміну військових з "Азовсталі"
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у суботу оголосив склад нового уряду, в якому змінив усіх міністрів, окрім очільників Міністерств охорони здоров’я та культури.
08:25
У Польщі біля військової частини виявили рештки повітряної кулі - могла залетіти з Білорусі
У Вармінсько-Мазурському воєводстві на північному сході Польщі в суботу знайшли рештки невеликої повітряної кулі, яка могла потрапити на польську територію з боку Білорусі.