4 грудня 2023

Статті
Втеча від санкцій: як рішення Суду ЄС виводять з-під обмежень російських олігархів та їхніх родичів
Євросоюз надсилає підсанкційним росіянам чіткий меседж: розрив бізнесових зв’язків з істеблішментом РФ є достатнім для того, щоб вийти з-під санкцій.
Вибори для цементування влади Фіцо: хто стане наступним президентом Словаччини
У Словаччині вже де-факто почалися президентські вибори. Вони пройдуть на початку 2024 року і від їхнього результату залежить, чи отримає Роберт Фіцо всю повноту влади у країні.
Новини
22:59
У Данії власник електрокара хотів підігріти акумулятор тостером, а отримав спалене авто
Поліція Данії закликала власників електромобілів не використовувати побутову техніку для нагрівання акумулятора транспортного засобу після того, як подібний інцидент завершився вибухом.
22:44
фотоТуреччина вперше долучилась до захисту неба над Румунією у межах місії НАТО
Чотири турецькі винищувачі F-16 минулого четверга, 30 листопада, прибули до румунської авіабази Борча для участі в місії НАТО з патрулювання повітряного простору над півднем Румунії.
22:20
Білий дім: Хто в Конгресі не підтримає додаткові кошти для України, допоможе Росії
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван закликав Конгрес підтримати запит Білого дому на додаткове фінансування для України, застерігши, що відмова за нього проголосувати допоможе РФ.
22:09
Рейтинг прем’єра Британії серед однопартійців упав до рекордного рівня
Рейтинг схвалення прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака серед активістів його Консервативної партії сягнув мінус 25 відсоткових пунктів, що є найнижчим показником з початку його терміну восени 2022 року.
21:47
Нігер, де стався переворот, розриває військове партнерство з ЄС
Хунта Нігеру, яка прийшла до влади в результаті перевороту в липні, в понеділок оголосила про розривання військового партнерства з Європейським Союзом та відкликання дозволу на розгортання місії ЄС у країні.
21:29
G7 із партнерами започаткували "Партнерство з чистої енергетики" для України
Учасники "Групи семи плюс", до якої входять країни G7 та їхні партнери, у понеділок разом із Україною оголосили про створення розширеного "Партнерства з чистої енергетики", покликаного допомогти у повоєнній відбудові українського енергетичного сектора.
ДайджестВето на 50 БТР для України, Орбан зриває українське питання, кібератака на Британію: новини дня
21:04
Бразилія запросить Путіна на саміт G20, де його можуть арештувати за ордером МКС
Президент Бразилії Лула да Сілва, чия країна з 1 грудня перебрала головування в "Групі двадцяти", заявив, що запросить на саміт об'єднання російського президента Владіміра Путіна – хоч його там і можуть арештувати за ордером Міжнародного кримінального суду.
21:02
Аеропорт Мюнхена знову призупинить роботу через негоду
У вівторок вранці аеропорт Мюнхена зупинить роботу на шість годин через очікуваний крижаний дощ, що означає скасування або відкладення щонайменш 300 рейсів.
20:43
ЗМІ анонсували підписання оборонної угоди між Швецією та США
Швеція і Сполучені Штати у вівторок, 5 грудня, підпишуть угоду про оборонне співробітництво (DCA), яка зокрема дозволить американським військовим дислокуватись у шведських військових базах.
20:34
У Франції відпустили з-під варти батьків терориста, що скоїв напад біля Ейфелевої вежі
У Франції відпустили з-під варти обох батьків терориста, який скоїв напад на туристів біля Ейфелевої вежі ввечері у суботу. 
20:26
ЄС оголосив про повернення Британії до наукової програми Horizon Europe
Велика Британія стане асоційованою країною програми наукових досліджень та обмінів Європейського Союзу Horizon Europe з 1 січня 2024 року після кількарічної перерви, зумовленої Brexit.
20:13
ЗМІ: Орбан у новому листі просить Мішеля не виносити на саміт ЄС рішення щодо України
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан нібито написав ще одного листа голові Європейської ради Шарлю Мішелю, в якому просить не виносити на порядок денний саміту ЄС у середині грудня питання, пов’язані з Україною.
20:07
Україна почала консультації з ЄС щодо "гарантій безпеки"
Україна почала консультації з Євросоюзом щодо колективних безпекових гарантій, як розвиток декларації Групи семи про підтримку України, яку підписали на полях саміту НАТО у Вільнюсі.
19:50
фотоВ Албанії опозиційні депутати вдруге за два тижні влаштували пожежу в сесійній залі
У понеділок засідання парламенту Албанії закінчилося достроково через те, що опозиційні депутати влаштували пожежу – вже вдруге за останні два тижні.
19:48
Військовий топ-посадовець НАТО на два дні приїхав до нейтральної Швейцарії
Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер у понеділок, 4 грудня, прибув до Швейцарії для дводенного візиту, присвяченого обговоренню двостороннього військового співробітництва.
19:34
Литва внесла 1 млн євро в "український" фонд Банку розвитку Ради Європи
Уряд Литви вніс один мільйон євро до Фонду солідарності з Україною –  трастового фонду Банку розвитку Ради Європи (CEB), спрямованого на покращення умов життя українців та підтримку зусиль із відновлення.
19:20
фото, відеоВ Італії та Іспанії конфіскували понад 260 тисяч літрів контрафактної оливкової олії
Правоохоронці Італії та Іспанії в межах операції OPSON, яку координував Європол, викрили мережу з виробництва контрафактної оливкової олії.
19:03
В уряді Британії презентували план з 5 пунктів для зменшення імміграції
Міністр внутрішніх справ Сполученого Королівства Джеймс Клеверлі презентував розроблений урядом план для скорочення імміграції до Британії.
18:55
У Балтійському морі почались дводенні навчання з захисту підводної інфраструктури
Фінляндія, Велика Британія та Естонія протягом 4 і 5 грудня проведуть навчання в Балтійському морі з моніторингу та захисту підводної інфраструктури, а також протидії підводним військовим загрозам.
18:41
ЄС продовжив режим санкцій за порушення прав людини до кінця 2026 року
Рада Європейського Союзу в понеділок продовжила глобальний режим санкцій проти порушників прав людини на три роки – до 8 грудня 2026 року.
Аналітика короткоЧому санкції проти російських олігархів можуть стати неефективними і як реагувати Україні
18:28
Греція у 2024 році організує конференцію з відновлення України
В Афінах 15 лютого 2024 року відбудеться міжнародна конференція з питань відновлення України із залученням грецького бізнесу.
18:27
Міністр оборони України розповів про зустріч зі Столтенбергом
Міністр оборони України Рустем Умєров у рамках візиту до Брюсселю зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.
18:16
фотоШвейцарія передала громадам Херсонщини 7 позашляховиків
Швейцарія передала 7 позашляховиків для забезпечення віддаленої роботи мобільних центрів надання адміністративних послуг на Херсонщині.
18:15
Посли ЄС у вівторок почнуть обговорювати, чи відкривати переговори про вступ з Україною
Постійні представники 27 держав-членів Європейського Союзу в Брюсселі у вівторок, 5 грудня, почнуть обговорення рішення саміту ЄС у середині місяця в частині, яка стосується відкриття переговорів із Україною та іншими кандидатами.
17:58
ЗМІ: Хакери, пов’язані з РФ і Китаєм, зламали найнебезпечніший ядерний об’єкт Британії
Розслідування британського видання The Guardian виявило численні проблеми з кібербезпекою на атомному комплексі Селлафілд – наймасштабнішому подібному об’єкті у Великій Британії, де зберігається найбільше у світі сховище радіоактивного плутонію.
17:53
В уряді Грузії не бачать загрози у тому, що росіяни масово купують житло в країні
Заступник міністра фінансів Грузії заявив, що не бачить загрози у тому, що громадяни Росії масово купують квартири у Грузії.
17:42
Двох польських військових госпіталізували з черепно-мозковими травмами з кордону з Білоруссю
Двоє польських військовослужбовців, які несуть службу на кордоні з Білоруссю, з розбитими головами і у важкому стані були доставлені до лікарні в Августові.
17:37
У Британії виявили понад $21 млрд нестачі на фінансування потреб армії в техніці
Протягом 2023-2033 років Збройні сили Великої Британії не забезпечені майже 17 мільярдами фунтів стерлінгів (21,6 мільярда доларів) фінансування для задоволення всіх потреб у військовій техніці.
17:20
Умєров у Брюсселі обговорив з бельгійською колегою співпрацю оборонпрому
Міністр оборони України Рустем Умєров перебуває з візитом у Бельгії та обговорив з бельгійською візаві співпрацю оборонної промиловості двох країн.
17:16
Порошенко розповів, що його не випустили за кордон переконувати лідерів "скептичних держав" ЄС 
П’ятий президент України та депутат опозиційної "Європейської солідарності" Петро Порошенко підтвердив, що планував зустрітись у листопаді з керівництвом так званих "скептичних держав" ЄС, аби переконати їх ухвалити позитивні для України рішення.
17:13
ФРН почала власне розслідування нападу в Парижі, в якому загинув німець
Федеральна прокуратура Німеччини в Карлсруе в понеділок оголосила про початок власного розслідування теракту біля Ейфелевої вежі в Парижі, в результаті якого загинув 23-річний громадянин ФРН і Філіппін.
16:57
Латвія пропонує заборонити імпорт російського зерна до ЄС
У Латвії на тлі критики підняли питання про заборону імпорту зерна з Російської Федерації до ЄС та можливість провозити його лише транзитом для експорту в треті країни.
16:57
Проросійський прем’єр Словаччини поговорив зі Шмигалем, анонсував зустріч
Словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо у понеділок повідомив про телефонну розмову з українським візаві Денисом Шмигалем й анонсував зустріч на початку 2024 року.
16:47
Атака біля Ейфелевої вежі: нападник виявився радикальним ісламістом з психічними відхиленнями
Французька поліція, яка розслідує смертельний напад на вихідних біля Ейфелевої вежі, вивчає психічне здоров'я нападника, який присягнув на вірність угрупованню "Ісламська держава".
16:42
Моравецький вважає, що шанс схвалення його уряду в Сеймі Польщі зріс, "але не є великим"
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що в останні дні після розбіжностей серед опозиції щодо лібералізації будівництва вітряних електростанцій шанси схвалення його уряду дещо зросли.
16:27
фото, відеоБіля берегів Данії підірвали 130-кілограмову бомбу, яку випадково піймав рибалка
Сапери Сил оборони Данії підірвали 130-кілограмову глибоководну бомбу часів Другої світової війни, яку рибалка спіймав у сіті на південь від острова Лангеланн у Балтійському морі.
16:26
У Брюсселі через пожежу у лікарні евакуйовували десятки пацієнтів
Через пожежу у лікарні однієї з комун Брюсселя евакуювали кілька десятків пацієнтів; поширення вогню вдалося швидко зупинити.
16:19
Вірменія заявила про загибель військового через обстріл з азербайджанської сторони
У Вірменії заявили, що азербайджанські сили відкрили вогонь по вірменських військових, у результаті чого один вірменський військовослужбовець отримав смертельне поранення.
16:12
В уряді Іспанії наполягають, що амністія сепаратистів відповідає цінностям ЄС
Міністр юстиції нового уряду Іспанії Фелікс Боланьос вважає, що законопроєкт про амністію каталонських сепаратистів, завдяки якому вони підтримали прем’єрство Педро Санчеса, не суперечить цінностям ЄС і допоможе вирішити проблему Каталонії.
15:42
Rheinmetall отримав великий контракт на 155-мм снаряди для України
Німецький збройовий концерн Rheinmetall виграв велике замовлення на 155-мм артилерійські боєприпаси для України; замовник – неназвана країна НАТО.
15:37
Росія планувала перешкодити вступу Фінляндії та Швеції до НАТО – ЗМІ
Росія планувала зірвати вступ Фінляндії та Швеції до НАТО, організовуючи, серед іншого, демонстрації та акції протесту.
Аналітика короткоХто замінить Зузану Чапутову на посаді президента Словаччини і чому це важливо
15:16
У Молдові викликали на допит поплічника Кремля, якого раніше позбавили громадянства
У Молдові викликали на допит лідера маргінальної проросійської Партії регіонів і Конгресу молдавських діаспор у Росії Александра Калініна, якого перед цим позбавили громадянства.
15:01
Уряд Польщі зберігає вимогу відновлення дозвільної системи для українських перевізників
Польща налаштована вимагати від Європейського Союзу відновити систему видачі дозволів для українських далекобійників.
14:44
Німеччина продовжить контроль на кордоні з сусідами до середини грудня
Німеччина до середини грудня продовжить контроль на кордоні з сусідніми країнами, який запровадили як тимчасовий захід для запобігання нелегальній міграції.
14:40
Генерал НАТО: Росія почала відновлювати свої можливості, це загроза країнам Балтії 
Командувач багатонаціональним Північно-східним корпусом НАТО, генерал-лейтенант Юрген-Йоахім фон Зандрарт вважає, що Росія відновлює свої бойові можливості, що загрожує Балтійському регіону.
14:22
В Єврокомісії відповіли Орбану, який хоче зняти питання переговорів з Україною про вступ в ЄС
В Єврокомісії відреагували на заяву прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який наполягає, що саміт ЄС в середині грудня не повинен навіть розглядати питання початку переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу.
14:10
У Бельгії знищили 20 тисяч птахів через спалах грипу
Бельгія повідомила про спалах високопатогенного пташиного грипу H5N1 на птахофабриці в північно-західній частині країни.
14:04
У чергах на кордоні Польщі з Україною стоять близько 2500 вантажівок
На українсько-польському кордоні станом на ранок понеділка, 4 грудня, перебувало приблизно 2500 вантажних транспортних засобів.
13:45
Глава МЗС Угорщини підтвердив, що Порошенко ініціював зустріч з Орбаном
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто повідомив, що експрезидент України Петро Порошенко справді хотів зустрітися з угорським прем’єром Віктором Орбаном, що в СБУ використали як пояснення недопуску Порошенка за кордон.
13:28
Сенатор розкритикував главу Пентагону через вказівки Ізраїлю щодо війни з ХАМАС
Сенатор-республіканець Ліндсі Грем відкинув твердження міністра оборони США Ллойда Остіна про те, що подальші жертви серед цивільного населення в Газі можуть призвести до ще більшої кількості бойовиків ХАМАС та призвести до "стратегічної поразки" Ізраїлю.
13:23
Глава литовської розвідки: Білоруські мігранти стають мішенню для КДБ
Директор Департаменту державної безпеки Литви Даріус Яунішкіс заявив, що білоруський КДБ через соціальні мережі намагається вербувати громадян Білорусі, які проживають в країні.
13:21
Прем’єр Болгарії впевнений, що парламент подолає вето президента щодо передачі БТР Україні
Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков прогнозує, що парламентська більшість відхилить вето, накладене президентом Руменом Радевим на угоду про постачання бронетранспортерів Україні.
12:57
Додік хоче проголосити незалежність Республіки Сербської у разі перемоги Трампа
Президент Республіки Сербської Мілорад Додік заявив, що може проголосити незалежність регіону від Боснії і Герцеговини, якщо Дональд Трамп буде обраний президентом США.
12:50
Литва наступного року отримає американські ударні дрони Switchblade
Збройні сили Литви наступного року отримають американські тактичні баражувальні боєприпаси Switchblade 600.
12:43
Прем'єр Іспанії виправдався за зустріч своєї партії з каталонськими сепаратистами у Швейцарії
Прем’єр Іспанії Педро Санчес згадав про зустріч колишнього очільника уряду країни Хосе Аснара з терористичним угрупованням ETA, що боролося за незалежність Країни Басків, виправдовуючись за зустріч у Швейцарії його партії соціалістів з каталонськими сепаратистами із Junts.
12:36
Орбан хоче зняти з обговорення саміту ЄС питання переговорів з Україною про вступ
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наполягає, що саміт ЄС в середині грудня не повинен навіть розглядати питання початку переговорів з Україною про вступ до Європейського Союзу.
12:35
Білий дім: Кошти для України закінчаться до кінця року
У Білому домі попередили, що виділені кошти для допомоги України закінчаться до кінця року.
12:17
Ультраправі партії з десятка країн Європи зустрілися в Італії
Європейські ультраправі партії з десятка країн провели зустріч у неділю в Італії, де пообіцяли переформатувати Євросоюз після виборів до Європарламенту 2024 року, а також посилити підхід ЄС до імміграції та пом'якшити кліматичну політику задля захисту робочих місць та промисловості.
12:11
Розвідка Британії оприлюднила нову оцінку втрат Росії у війні
Розвідувальне співтовариство Міноборони Британії оприлюднило нову оцінку втрат російської сторони у війні в Україні. 
12:10
Прем'єр Іспанії став на захист позиції Мадрида щодо війни між Ізраїлем і ХАМАС
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що хоче мати "найкращі дипломатичні відносини з Ізраїлем", але водночас наполягає на незмінній позиції Мадрида щодо конфлікту на Близькому Сході.
11:54
У Єврокомісії є "питання" до іспанського законопроєкту про амністію
Єврокомісар юстиції Дідьє Рейндерс заявив, що у нього є "питання" щодо законопроєкту про амністію для каталонських сепаратистів, який збираються ухвалити в Іспанії.
11:38
У Туреччині стався землетрус, який відчувався у Стамбулі
На південь від Стамбула у понеділок стався землетрус магнітудою 5,1, який відчувався у деяких районах найбільшого міста Туреччини.
11:16
Україна та Болгарія узгодили режим ліцензування агропродукції
Україна та Болгарія узгодили деталі запровадження режиму ліцензування експорту українського насіння соняшнику, ріпаку, кукурудзи та пшениці.
10:57
В армії Литви виступили за збільшення резерву військових
Головнокомандувач литовської армії Вальдемарас Рупшис вважає, що резерв військових країни необхідно збільшити.
10:55
Президент Болгарії наклав вето на угоду з Україною про постачання БТР
Президент Болгарії Румен Радев ветував ухвалений парламентом законопроєкт щодо ратифікації угоди з Україною щодо постачання Києву бронетранспортерів.
10:38
Глава МЗС Латвії не планує йти у відставку через скандал з приватними авіарейсами
Міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш не планує йти у відставку на тлі скандалу з орендою приватних літаків для робочих потреб, коли він перебував на посаді прем'єра.
10:29
У Ла-Манші на вихідних врятували близько 190 мігрантів
Близько 190 мігрантів врятували біля узбережжя Кале на півночі Франції з вечора п'ятниці до суботи.
10:22
Франція відправляє Вірменії 50 броньованих машин Bastion
Франція відправила Вірменії 24 броньовані фронтові машини Arquus MK3 (VAB), відомі як Bastion, до них мають "приєднатися 26 інших машин того ж типу, які зараз перебувають у виробництві".
10:01
фотоСильний сніг на півночі Англії спричинив хаос на дорогах та перебої з електроенергією
На півночі Англії сильний снігопад паралізував автошляхи, а також знеструмив понад 2 500 споживачів.
09:53
На одному з пунктів пропуску на кордоні з Польщею почали пропускати порожні вантажівки
У ніч на понеділок, 4 грудня у пункті пропуску "Угринів – Долгобичув" на польсько-українському кордоні розпочали оформлення порожніх великовагових вантажівок.
09:47
Глава МЗС Литви закликав подумати про зміну концепції безпеки країни
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що президія очолюваної ним партії "Союз Вітчизни – Християнських демократів" погодився доручити політкомітету політсили підготувати план дій, які слід вжити для поліпшення ситуації з безпекою в країни.
09:27
Бербок закликала арабські країни працювати заради миру на Близькому Сході
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала арабські країни до конструктивної співпраці заради миру між Ізраїлем та палестинцями.
09:20
FT: Виділення 50 млрд євро Україні опинилося під загрозою через суперечки в ЄС щодо бюджету
Розбіжності в Євросоюзі щодо бюджету ставлять під загрозу надання Україні 50 мільярдів євро відповідно до чотирирічної програми допомоги, рішення щодо якої мають ухвалити на саміті 14-15 грудня.
09:00
Пентагон: США не встигають виробляти зброю, зокрема через підтримку України й Ізраїлю – ЗМІ
У Міністерстві оборони США стверджують, що американська оборонна промисловість має брак потужностей, щоб залишатися попереду у високотехнологічній гонці озброєнь з такими конкурентами, як Китай.
08:43
В Сеймі Литви готують поправки щодо обмеження можливості проживання білорусів у країні
Голова комітету Сейму Литви з національної безпеки і оборони Лаурінас Кащюнас підготував поправки, які обмежать можливість новоприбулим громадянам Білорусі отримати статус тимчасового жителя в країні.
Аналітика короткоЧому минулий тиждень видався успішним для України на міжнародному фронті
08:26
Шольц попросив віцеканцлера скасувати поїздку в Дубай через кризу з бюджетом
Віцеканцлер Німеччини і міністр економіки Роберт Габек скасував поїздку в Дубай на Конференцію ООН з питань зміни клімату (COP28) через бюджетну кризу в країні.
08:19
Україна домовилася з Італією про співпрацю у сфері відновлюваної енергетики
Міністерство енергетики України та Міністерство довкілля й енергетичної безпеки Італії домовилися співпрацювати у сфері енергетичного переходу і відновлюваних джерел енергії.
08:11
У Дуди обіцяють "негайно" затвердити уряд Туска після голосування в Сеймі
Президент Анджей Дуда затвердить Дональда Туска новим прем'єр-міністром Польщі після того, як той отримає відповідну підтримку у Сеймі.
07:58
ФотоВ Іспанії відновилися масові протести проти амністії каталонських сепаратистів
Тисячі демонстрантів знову зібралися в столиці Іспанії Мадриді у неділю на мітинг проти запланованої керівною партією соціалістів (PSOE) амністії каталонських сепаратистів, до якого закликала опозиційна Народна партія Іспанії (PP).
07:34
Глава МЗС Британії здійснить візит до США з акцентом на підтримку України
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон відвідає Вашингтон у середу, 6 грудня, в межах свого першого візиту до США з моменту вступу на посаду минулого місяця.
07:13
Посол України: Знайшли точки дотику й компроміси з Польщею щодо блокування кордону
Посол України в Польщі Василь Зварич заявив про те, що Київ робить все можливе, щоб припинити блокування польськими перевізниками кордону між країнами.