5 грудня 2023

Статті
Ні – поступкам щодо НАТО, так – допомозі Тайваню. Як змінилися уподобання українців за рік
"Ідея про вступ до НАТО частинами має відносно велику підтримку серед варіантів дій, якщо досягти повної перемоги буде поки що неможливо".
Полювання на Качинського: як нова влада Польщі хоче покарати попередників
Майбутня польська влада готується до виконання своїх обіцянок перед виборцями. І ключовою з них є притягнення до кримінальної відповідальності вищих керівників ПіС.
Новини
23:03
В Італії встановили шістьох причетних до втечі росіянина Усса, якого розшукують у США
Правоохоронці Італії у вівторок оголосили про встановлення осіб шести людей, яких звинувачують у сприянні втечі за кордон російського бізнесмена Артема Усса, розшукуваного у США за порушення санкцій і фінансові злочини.
22:45
Джонсон відповів Білому дому на застереження, що грошей для України лишилось до кінця року
Спікер Палати представників США Майк Джонсон у вівторок надіслав листа у відповідь на заклик директорки Адміністративно-бюджетного управління США Шаланди Янг до лідерів Конгресу схвалити додаткове фінансування для України, бо наявних коштів вистачить лише до кінця року.
22:18
Російські пранкери поговорили з віцепрем’єром Німеччини
Федеральне міністерство економіки Німеччини у вівторок підтвердило, що його очільник, віцепрем’єр Роберт Габек говорив телефоном із російськими пранкерами на прізвиська Вован і Лексус.
21:58
Кулеба запевнив, що Україна працює зі США для схвалення додаткового фінансування
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що Україна працює "на всіх рівнях", аби Конгрес США якнайшвидше схвалив додаткове фінансування для України, яке вичерпається вже до кінця року.
21:43
Зеленський в останню мить скасував онлайн-брифінг для сенаторів США
Лідер демократичної більшості в Сенаті США Чак Шумер заявив, що Володимир Зеленський скасував онлайн-брифінг для американських сенаторів, під час якого мав розповісти про ситуацію на фронті та потреби Києва у зброї.
21:26
Кулеба: Війна в Ізраїлі відволікає від України увагу медійну, а не політичну
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що ескалація на Близькому Сході між Ізраїлем і терористами ХАМАС не вплинула на зменшення підтримки з боку партнерів України, натомість змістилась саме увага ЗМІ.
21:18
Кулеба вірить, що ЄС все ж погодить фінансову підтримку для України
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що країни ЄС все ж погодять рішення щодо фінансової підтримки України на грудневому саміті.
ДайджестТиск на Орбана, скасовані переговори з Угорщиною, розблокування кордону зі Словаччиною: новини дня
21:05
Кулеба впевнений, що "абсолютна більшість" у ЄС – за переговори про вступ з Україною
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що більшість членів Європейського Союзу підтримують початок переговорів із Україною про вступ, а для подолання спротиву Угорщини "треб багато працювати".
20:42
Іспанія каже, що вирішила суперечку зі США через шпигунський скандал
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес у вівторок запевнив, що Мадрид і Вашингтон вирішили суперечку у зв’язку з арештом двох агентів іспанського Національного розвідувального центру (CNI), які нібито передавали США секретну інформацію.
20:38
США анонсували візові санкції для причетних до "підриву стабільності" Західному березі
Сполучені Штати анонсували візові санкції щодо осіб, дії яких шкодять миру і спокою на Західному березі річки Йордан.
20:18
фото, виправленоНова голова МЗС Нідерландів здійснила перший двосторонній візит в Україну
Міністерка закордонних справ Нідерландів Ганке Брейнс Слот, яка перебуває на цій посаді з вересня, у вівторок прибула в Україну з першим двостороннім візитом та зустрілась із президентом Володимиром Зеленським.
20:05
Нідерланди спрямують €8 млн на проєкт для деокупованих територій і розслідування воєнних злочинів
Нідерланди профінансують проєкт зі стабілізації деокупованих територій України та розслідування воєнних злочинів, який буде реалізовувати Консультативна місія ЄС в Україні.
20:01
У Бельгії та Нідерландах арештували шістьох за підозрюю в експорті військових товарів у РФ
У Бельгії та Нідерландах у вівторок арештували шістьох людей за підозрою в експорті товарів подвійного призначення до країн, на які поширюються санкції Європейського Союзу, зокрема до Росії.
19:39
Pfizer судиться з Угорщиною через контракт, зірваний нібито через війну в Україні
Американська компанія Pfizer подала до суду на уряд Угорщини через зривання контракту на постачання вакцин проти коронавірусу, яке Будапешт списав на повномасштабне вторгнення РФ в Україні.
19:37
Британія підписала нову угоду з Руандою щодо депортації шукачів притулку
Британія у вівторок підписала з Руандою нову угоду щодо депортації шукачів притулку в цю країну, яку називають спробою реанімувати ідею після того, як найвищий суд Британії визнав її невідповідною законодавству.
19:18
США наклали санкції на "гаманців" і оборонні підприємства режиму Лукашенка
Міністерство фінансів США у вівторок оголосило про санкції проти 11 юридичних і восьми фізичних осіб у Білорусі, причетних до репресій, корупційного фінансового збагачення режиму Александра Лукашенка та співучасть у війні Росії проти України.
18:59
Глави МЗС Німеччини і Словенії розкритикували Орбана за ветування рішень щодо України
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок і її словенська колега Таня Файон розкритикувала прем’єра Угорщини Віктора Орбана за ветування європейських рішень, що стосуються України. 
18:54
США викрили бельгійського бізнесмена, який постачав військові товари до Росії
Міністерство фінансів США у вівторок оголосило про санкції проти мережі компаній, пов’язаних із бельгійським бізнесменом Гансом Де Гітере, які в обхід санкцій постачали Росії електроніку для військової техніки.
18:32
США дають до $7 млн за інформацію про росіянина Усса, який втік з Італії від правосуддя
Державний департамент США оголосив про винагороду до семи мільйонів доларів за інформацію, яка допоможе притягти до відповідальності росіянина Артема Усса, підозрюваного у фінансовому шахрайстві.
18:31
У Словаччині низка шкіл отримали повідомлення про "замінування"
Низка шкіл у Словаччині скасовують уроки у зв’язку з отриманими електронними листами про нібито замінування.
18:29
Кемерон пообіцяв, що підтримка України з боку Британії не скоротиться
Глава МЗС Британії Девід Кемерон пообіцяв, що у наступному році підтримка України з боку Лондона не скоротиться.
18:18
Ірландці 8 березня вирішать, чи прибрати з конституції згадки про "місце жінок удома"
Уряд Ірландії у вівторок підтвердив, що наступного Міжнародного дня жінок, 8 березня 2024 року, проведе два референдуми про зміни до Конституції країни, аби виключити з неї "сексистські" формулювання.
17:58
Фінляндія залучила поліцію до заходів безпеки на кордоні з Росією
Співробітники поліції Фінляндії долучилися до охорони кордону країни з Росією, який наразі повністю закритий через гібридну операцію РФ з використанням мігрантів.
17:56
Ексміністра оборони Боснії і Герцеговини ув’язнили за корупцію з продажем зброї
Суд першої інстанції Боснії і Герцеговини у вівторок присудив колишньому міністру оборони Сельмо Цикотичу три роки ув’язнення за махінації з продажем боснійської зброї.
17:37
інфографіка35% українців очікують на запрошення України до НАТО у 2024 році – опитування
35% українських громадян очікують, що на наступному саміті Північноатлантичного Альянсу, який відбудеться у 2024 році у Вашингтоні, Україна може отримати запрошення на вступ.
17:32
Єврокомісію закликали не "умиротворювати" Орбана заради України
Європейську комісію закликали не "умиротворювати" Віктора Орбана, розморожуючи мільярди євро для Будапешта, на тлі погроз угорського прем'єр-міністра зірвати плани ЄС розпочати переговори про вступ з Україною та надати Києву нову допомогу.
Аналітика короткоУ Польщі готують кримінальні справи проти членів уряду, який відходить. Пояснюємо, за що
17:23
інфографікаУкраїнці розповіли, як ставляться до ідеї вступу до НАТО "частинами"
Третина громадян України вважають прийнятним варіант "часткового вступу" до Північноатлантичного альянсу як проміжну гарантію безпеки до повної деокупації всієї території.
17:17
Ердоган опинився у п’ятірці "антилідерів" за довірою українців
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган опинився на п’ятій сходинці у переліку іноземних лідерів, яким українці довіряють найменше.
17:15
Російський "Лукойл" розглядає продаж нафтопереробного заводу в Болгарії
Російський нафтовий гігант "Лукойл" заявив у вівторок, що розглядає можливість продажу свого нафтопереробного заводу в Болгарії через те, що уряд країни планує припинити імпорт російської сирої нафти.
17:13
інфографікаОпитування: Більшість українців не відмовляться від вступу до НАТО задля "миру" з РФ
Переважна більшість українців вважає неприпустимою або небажаною можливість відмови від членства в Північноатлантичному альянсі в обмін на "мир" під час переговорів із Росією.
16:55
Байден і Дуда очолили рейтинг довіри українців до іноземних лідерів
Президенти Сполучених Штатів і Польщі обійняли перші позиції у рейтингу іноземних лідерів за довірою українців.
16:54
FT: Чехія і Словаччина хочуть продовжити дозвіл на продаж продуктів із російської нафти
Словаччина й Чехія просять продовжити дію виключень з-під санкцій Європейського Союзу, які дозволяють продавати продукти переробки російської нафти, остерігаючись впливу на промисловість та зростання цін.
16:52
Politico: Адміністрація Байдена розробляє план повоєнного управління сектором Гази
Представники адміністрації Байдена кілька тижнів поспіль розробляють  багатоетапний план повоєнного врегулювання на Близькому Сході, який передбачає, що оновлена Палестинська національна адміністрація у майбутньому візьме під свій контроль сектор Гази.
16:29
Латвія, Литва та Естонія оголосили Польщі демарш через блокаду на кордоні з Україною
Посли країн Балтії у Варшаві оголосили демарш польській владі у зв’язку з блокуванням перевізниками пунктів перетину кордону з Україною, що, на їхню думку, підриває її здатність протистояти повномасштабному вторгненню Росії.
16:26
ЄС готується заборонити утилізацію нерозпроданого одягу
Європарламент і країни-члени попередньо досягли згоди щодо майбутньої заборони на утилізацію нового одягу, який залишився нерозпроданим. 
16:15
Польський музей, присвячений депортаціям до Сибіру, виграв премію Ради Європи
Музейну премію Ради Європи 2024 року присудили меморіальному музею у польському Білостоку, який присвячений депортаціям людей до Сибіру.
16:11
У Орбана підтвердили його зустріч із Макроном, але мети не називають
Речник прем’єр-міністра Угорщини Барталан Хаваші підтвердив, що Віктор Орбан цього тижня поїде в Париж для зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном.
15:49
Біля узбережжя Литви знайшли невідоме затонуле судно
Поблизу узбережжя Литви на дні Балтійського моря виявили рештки невідомого затонулого судна довжиною близько 70 метрів. 
15:40
Глава Єврокомісії попередила Китай про торговельний дисбаланс напередодні саміту
Напередодні ключового саміту з Китаєм глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що країни-члени Європейського Союзу не будуть "вічно терпіти" зростаючий дисбаланс у торгівлі з Китаєм.
15:23
У Литві вчителі відновили страйк на тлі ухвалення бюджету
Одна з литовських профспілок освітян у вівторок відновила страйк з вимогою суттєвого підвищення заробітної плати.
15:14
Росія домовилась з Іраном разом протидіяти західним санкціям
Росія та Іран підписали декларацію, у якій пообіцяли разом протидіяти західним санкціям, накладеним на обидві країни. 
15:01
фотоУ Німеччині тривають перебої з транспортом і ДТП через сніг, в окремих районах закрили школи 
У Німеччині через снігопади продовжуються логістичні проблеми та перебої зі світлом у багатьох федеральних землях, особливо на півдні.
14:47
Франція підвищила рівень тривоги через пташиний грип
У вівторок Франція підвищила рівень ризику поширення пташиного грипу з "помірного" до "високого" після виявлення нових випадків захворювання.
14:29
У Міноборони назвали 9 пріоритетів з пакета майбутніх безпекових зобов’язань ЄС
Представники українського Міноборони та ЄС обговорили довгострокові безпекові зобов’язання, які Європейський Союз готовий запропонувати Україні.
14:18
Україна чекає, що польська влада відновить переговори з перевізниками, які блокують кордон
Україна чекає, що влада Польщі відновить переговори з перевізниками щодо припинення блокади кордону після того, як у пункті пропуску "Угринів – Долгобичув" почали пропускати порожні вантажівки.
13:54
Глава МЗС Словаччини каже, що поки "не може уявити" Україну в ЄС
Міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар каже, що не може "уявити за нинішніх обставин" членство України в ЄС.
13:52
Сійярто заявив про скасування урядових переговорів з Україною, у Києві пояснили причини
Уряд України ініціював переговори з угорськими колегами напередодні саміту ЄС, але відклав спілкування з Будапештом до остаточного узгодження змін до законів про права меншин.
13:50
У ЄС попередили про великий ризик терактів на зимові свята 
Єврокомісарка з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон попередила про великий ризик терористичних атак у Європі під час різдвяних свят через наслідки війни між Ізраїлем і палестинським бойовим угрупуванням ХАМАС.
13:25
В Естонії відзначили позитивний вплив українських біженців на економіку країни
Внесок українських біженців у економіку Естонії у вигляді податків і споживання перевищує витрати на виплати їм соціальної та іншої фінансової допомоги.
13:25
У Греції репер підірвав і пограбував банкомати, щоб заплатити за свої кліпи
Грецька поліція заарештувала реп-виконавця, якого звинувачують у використанні вибухівки для пограбування банкоматів для фінансування своїх кліпів.
13:22
Фото, відеоФермери заблокували центр Кишинева: до будівлі уряду привезли мішки з гноєм і сіном
У молдовському Кишиневі фермери у вівторок, 5 грудня, влаштували акцію протесту, заблокувавши центр міста.
12:59
Politico: Макрон запросив Орбана, аби переконати щодо вступу України у ЄС
Президент Франції Емманюель Макрон запросив угорського прем’єра Віктора Орбана зустрітися з ним у Парижі наприкінці цього тижня для пошуку компромісу щодо початку переговорів з Україною про її вступ до ЄС. 
12:54
Бербок: Євроінтеграція Західних Балкан – в інтересах безпеки ЄС
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що вступ країн Західних Балкан до ЄС є важливим внеском у безпеку Європи з огляду на загарбницьку війну РФ в Україні.
12:48
Президент Литви розповів, як одного разу втікав від охоронців
Президент Литви Гітанас Науседа розповів, як один раз втік від охоронців, які всюди супроводжують його.
12:35
ЗМІ: Туреччина застерігає Ізраїль від знищення бойовиків ХАМАС на її території
Туреччина застерегла розвідку Ізраїлю не намагатися вбивати членів терористичного угруповання ХАМАС на її території.
12:33
Politico: Мішель скоротить візит до Китаю через погрози Орбана щодо України
Президент Європейської ради Шарль Мішель скоротить свій візит до Пекіна на тлі ризиків, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може зірвати саміт лідерів ЄС в середині грудня через українські питання.
12:29
ФотоВПС Британії почали навчання з виживання за Полярним колом
Королівські військово-повітряні сили (ВПС) Великої Британії почали навчання з виживання в Норвегії за Полярним колом, де температура сягає -20 °C.
12:20
У Північній Македонії погодили перші за 17 років чергові вибори парламенту і обрання президента
Лідери політичних партій Північної Македонії домовилися, що наприкінці квітня та на початку травня в країні пройдуть президентські і парламентські вибори.
12:13
Франція заморозила активи глави ХАМАС
Франція розпорядилася на шість місяців заморозити активи глави терористичного угруповання ХАМАС Ях'ї Сінуара, який, як вважають, є організатором нападу на Ізраїль 7 жовтня.
11:57
Президентка ЄЦБ стала на захист глави польського центробанку, якого хоче звільнити опозиція
Президентка Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард заявила, що закони ЄС забезпечують захист голови польського центробанку Адама Глапінського, якщо новий уряд Польщі, який може сформувати нинішня опозиція, незаконно переслідуватиме його або відсторонить від посади.
11:50
Компанії з Фінляндії підозрюють у відправці в Росію майже 3500 дронів
Дві компанії з Фінляндії підозрюють у відправці в Росію продукції, яка може потрапляти під санкції ЄС, зокрема, дронів.
11:31
Розвідка Британії: РФ контролює більшу частину Мар’їнки, але місто зруйноване вщент
Розвідка Великої Британії зазначає, що російські окупаційні війська протягом останніх тижнів повільно просуваються крізь руїни міста Мар'їнка Донецької області.
11:21
ВідеоНімеччина може передати Україні унікальні САУ RCH-155 у 2024 році
Німеччина може вже у 2024 році передати Україні, яка стане першим їх замовником, нові самохідні артилерійські установки RCH-155.
11:19
У Конгресі пояснили, чому допомогу Україні пов’язують із захистом кордонів США
Американські конгресмени пояснили, чому голосування за виділення допомоги Україні пов’язують із мексикансько-американського кордону та чому окремі законодавці вимагають розглядати ці два питання разом.
10:43
Румунія заявила про наміри відіграти ключову роль у відновленні України
Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку вважає, що його країна може відіграти ключову роль у відновленні України після завершення розв’язаної РФ війни.
10:39
У Нідерландах суд розглядає позов про припинення експорту запчастин для F-35 до Ізраїлю
Правозахисні групи намагаються через суд заблокувати експорт урядом Нідерландів запчастин для винищувача F-35 до Ізраїлю, стверджуючи, що це може зробити Гаагу співучасником можливих воєнних злочинів.
10:29
ЗМІ: У Сеймі Польщі хочуть змінити процедуру вибору прем'єр-міністра
Депутати польського Сейму у середу планують змінити регламент голосування за кандидатуру прем’єр-міністра.
09:58
Шольц: Ізраїль має право прагнути розгрому ХАМАС
Канцлер Німеччини Олаф Шольц захистив право Ізраїлю на ліквідацію палестинського бойового угруповання ХАМАС в Газі на тлі посилення та розширення бойових дій в секторі.
09:36
Агентів іспанської розвідки підозрюють у передачі секретної інформації США
Суд Мадрида розпочав розслідування щодо кількох співробітників Національного розвідувального центру Іспанії через ймовірний витік секретної інформації до США.
09:29
США нададуть Україні 20 тисяч тонн металу для будівництва захисту енергооб'єктів   
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надасть Україні 20 тисяч тонн металу для будівництва споруд другого рівня захисту обʼєктів енергетики від атак РФ.
09:15
Литва пропонує розширити список країн, в які заборонено їздити військовим
Міністерство оборони Литви пропонує розширити список недружніх країн, куди заборонено їздити литовським військовослужбовцям.
09:00
Фінляндія почне виробництво артилерійських боєприпасів для України
Фінляндія найближчим часом розпочне виробництво артилерійських боєприпасів для України.
08:58
Блокаду пункту пропуску зі Словаччиною призупинили
На кордоні зі Словаччиною призупинили блокаду пункту пропуску через "Ужгород-Вишнє-Нємецьке" призупинено.
08:39
Австрія наполягає на прискоренні процесу вступу до ЄС країн Західних Балкан
В Австрії закликали ЄС прискорити процес вступу країн Західних Балкан, зокрема, Боснії і Герцеговини, щоб забезпечити стабільність регіону та захист від іноземного впливу.
08:31
Стефанішина: ВР цього тижня може ухвалити зміни до закону про нацменшини
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Верховна Рада вже цього тижня може ухвалити зміни до закону про нацменшини на виконання критерію Єврокомісії для відкриття переговорів про вступ із ЄС.
08:26
Держдеп: Ситуація на полі бою важка, але Україна досягає прогресу у боротьбі проти окупантів
У Держдепі США прокоментували ситуацію на полі бою в Україні і боротьбу українських сил оборони проти окупаційної армії РФ.
08:11
ФотоПо військовій базі США в Сирії вдарили 15 ракетами з території Іраку
По американській військовій базі в сирійському районі Румейлан бойовики випустили 15 ракет з території Іраку.
08:00
Зеленський проведе закритий брифінг для сенаторів США
Президент України Володимир Зеленський виступить перед сенаторами на закритому брифінгу у вівторок за допомогою захищеної відеоконференції.
07:40
В Сенаті США призначили голосування щодо допомоги Україні
Лідер сенатської більшості Чак Шумер призначив перше процедурне голосування щодо додаткового пакету допомоги на 106 мільярдів доларів, запропонованого президентом Джо Байденом для України, Ізраїлю, країн Індо-Тихоокеанського регіону та для гуманітарних цілей в Газі.
07:20
У Єврокомісії налаштовані відстоювати скасування дозволів попри польські вимоги
В Єврокомісії заявили, що виступають проти відновлення системи видачі дозволів для українських далекобійників, що вимагають польські блокувальники кордону.