6 грудня 2023

Статті
Україні пропонують "вступ до НАТО частинами". Пояснюємо, чому ця ідея – небезпечна
Ключова відмінність між Україною і повоєнною Німеччиною – те, що Україна є жертвою агресії і законно прагне повернути свої території...
Колонки
"Велика Британія з вами". Стаття міністра оборони до Дня ЗСУ
Путін усе ще вірить, що Захід, відволікаючись на події в інших місцях, утомиться від його незаконної війни. Він помиляється.
Поляки на місці українців: як ЄС раніше захищався від дешевої робочої сили зі Сходу
Польські водії також були в центрі скандальних звинувачень у демпінгу – одразу після приєднання країни до ЄС.
Новини
23:00
В Італії партії влади провалили спробу затвердити мінімальну зарплату
Права більшість в нижній палаті парламенту Італії в середу провалила спробу опозиції ухвалити її законопроєкт про встановлення мінімальної заробітної плати, якої в країні, на відміну від більшості членів ЄС, немає.
22:38
Німецькі "Ліві" офіційно розпустили парламентську фракцію після виходу "подруги Путіна"
Ліва партія Німеччини в середу, 6 грудня, офіційно розпустила фракцію в Бундестазі після рішення однієї з найвідоміших її представниць Сари Вагенкнехт створити власний політичний проєкт, до якого долучився десяток депутатів.
22:22
Ердоган уперше з 2017 року вирушає до Греції для нормалізації відносин
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган у четвер, 7 грудня, вирушить до Греції для підписання двосторонньої декларації, покликаної нормалізувати зазвичай напружені відносини між обома країнами.
21:45
Музей у Нідерландах хоче повернути рештки мозазавра, вивезені до Франції понад 200 років тому
Музей історії природи у Маастрихті (Нідерланди) хоче, щоби уряд офіційно звернувся до Парижа з вимогою повернути в країну рештки мозазавра, знайдені у ХVIII сторіччі та вивезені до Франції під час війни. 
21:43
Єрмак поговорив із головою МЗС Угорщини, яка блокує рішення щодо України в ЄС
Голова Офісу президента Андрій Єрмак поговорив телефоном із міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.
21:37
G7 підтримує створення Палестинської держави для вирішення конфлікту на Близькому Сході
Лідери країн "Групи семи" за підсумками віртуального саміту в середу підтвердили підтримку рішення арабо-ізраїльського конфлікту, чергова ескалація якого триває із 7 жовтня, на основі існування двох держав – Ізраїлю й Палестини.
21:19
Естонія, Фінляндія та Швеція просять ЄС більше інвестувати в підводну інфраструктуру
Міністри зв'язку Естонії, Фінляндії та Швеції – країн, що мають вихід до Балтійського моря, – спільно звернулись до голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн активніше інвестувати в розвиток підводних комунікаційних кабелів.
ДайджестУкраїнський пакет в Конгресі США, половина снарядів від ЄС, епідемія в Румунії: новини дня
20:53
Німецькі залізничники готують страйк, що загрожує скасуванням більшості потягів
Профспілка німецьких залізничників готує новий страйк на вечірні години четверга і майже всю п’ятницю, що може означати скасування більшості потягів.
20:37
G7 до 2024 року запровадить санкції проти російських діамантів – заява лідерів
Держави "Групи семи" за підсумками віртуального саміту в середу, 6 грудня, оголосили про наміри до 1 січня 2024 року запровадити обмеження на діаманти російського виробництва.
20:32
Очільник ФБР попередив про численні "червоні сигнали" загроз для США
Директор Федерального бюро розслідувань США Крістофер Рей заявив, що усі потенційні загрози для Сполучених Штатів дуже підвищилися і відомство докладає максимум зусиль, щоб відвернути потенційні атаки.
20:11
доповненоСША оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $175 млн
Сполучені Штати в середу оголосили про надання Україні чергового пакета військової допомоги на суму 175 мільйонів доларів.
20:02
Байден закликав Конгрес США схвалити допомогу Україні до різдвяних свят
Президент США Джо Байден у зверненні в середу закликав конгресменів підтримати додаткове фінансування для України та інших американських союзників до різдвяних свят, після яких законодавці вже не збиратимуться в цьому році.
19:41
Reuters: Країни ЄС поставили Україні менше половини з обіцяного 1 млн снарядів
Держави-члени Європейського Союзу передали Україні лише 480 тисяч із обіцяного мільйона артилерійських снарядів для України до весни 2024 року.
19:38
Зеленський – лідерам G7: Путін сподівається, що підтримка України похитнеться
Президент України Володимир Зеленський у зверненні до лідерів країн Групи семи заявив, що головне сподівання очільника Кремля на наступний рік – руйнація єдності Заходу у підтримці України, і потрібно цього не допустити.
19:20
Зеленський: до кінця року ухвалимо всі рішення, які обіцяли Брюсселю
Президент України Володимир Зеленський заявив, що до кінця року Україна виконає усі рішення у сфері євроінтеграції, необхідні для відкриття переговорів про вступ до ЄС.
19:18
Німеччина прийняла на лікування понад 900 українських пацієнтів
На лікування до Німеччини з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року перевезли понад 900 українських пацієнтів.
19:05
Ексспікер Палати представників США Маккарті йде з Конгресу
Колишній спікер Палати представників США республіканець Кевін Маккарті, який у жовтні став першим на цій посаді, кого відправили у відставку, оголосив про наміри піти з Конгресу до кінця року.
18:49
Понад 80% французів стурбовані терористичною загрозою
Понад 80% французів стурбовані терористичною загрозою в країні, і майже половина побоюются, що терористами можуть виявитися люди, які давно проживають у Франції.
18:46
В Естонії пропонують дозволити зупиняти іноземні судна, зокрема й в іноземних водах
Міністерство оборони Естонії готує законопроєкт, який дозволить у певних випадках зупиняти кораблі, зокрема й за межами естонських територіальних вод.
18:31
РосЗМІ: РФ примушує до служби в армії мігрантів, які намагались потрапити до Фінляндії
Російська влада намагалась вербувати до війська частину біженців, які через її територію прагнули перетнути кордон із Фінляндією, але не змогли цього зробити після закриття пунктів пропуску.
18:19
Литва звернеться до Єврокомісії через відмову Meta реагувати на шахрайство у соцмережах
Служба регулювання зв'язку та Комітет з культури Сейму Литви звернуться до Європейської комісії за допомогою через відсутність реакції компанії Meta на повідомлення про шахрайство і створення фейкових акаунтів.
18:08
ЗМІ: у ЄС не підтримують план Іспанії щодо використання прибутків від заморожених активів РФ
Низка країн ЄС поки не погоджуються з планом використання прибутків від заморожених російських активів на користь України за пропозицією, яку презентувала головуюча в Раді ЄС Іспанія.
18:06
Італія офіційно сповістила Китай про вихід із його торговельної ініціативи
Італія офіційно повідомила Китай, що виходить із його торговельної Ініціативи "Один пояс, один шлях" (Belt-Road Initiative), вирішивши не продовжувати дію партнерської угоди, яка завершиться в березні 2024 року.
ВідеоВступ України до НАТО "частинами". Чому це небезпечно?
17:52
У Нідерландах військова поліція виявила 47 мігрантів у вантажівці, що прямувала до Британії
Військова поліція Нідерландів виявила 47 нелегальних мігрантів у вантажівці, яка мала вирушити на поромі до Великої Британії.
17:49
Експрем’єру Румунії оголосили звинувачення у справі про закупівлю COVID-вакцин
Національне антикорупційне управління Румунії (DNA) в середу оголосило обвинувачення колишньому прем’єр-міністру Флоріну Кицу у справі про закупівлю надлишкових вакцин проти коронавірусу, що завдало країні понад мільярд євро збитків.
17:23
фотоУкраїнці влаштували акцію протесту під Сеймом Польщі через блокаду кордону
Українські водії і волонтери у середу зібралися під парламентом Польщі, аби висловити протест проти блокування польськими перевізниками й аграріями кордону з Україною.
17:17
У США оголосили обвинувачення чотирьом військовим РФ за катування американця в Україні
Міністерство юстиції США оголосило обвинувачення чотирьом російським солдатам за воєнні злочини проти американця, який жив в Україні під час повномасштабного вторгнення Росії, що стало першим подібним випадком.
17:07
В одній із земель Німеччини претенденти на громадянство мають визнати існування Ізраїлю
Міністерство внутрішніх справ німецької землі Саксонія-Ангальт буде вимагати письмового підтвердження підтримки існування Держави Ізраїль у тих, хто подається на отримання громадянства ФРН.
16:58
Єврокомісія призначила керівницю Української служби у профільному директораті щодо розширення
Європейська комісія призначила Анну Ярош-Фріс директором Української служби в Генеральному директораті з питань європейського сусідства та переговорів з розширення (DG NEAR). 
16:53
фотоДілянку кордону Польщі з Німеччиною перекривали через росіянина з фальшивою бомбою
Німецька поліція оголошувала тривогу на колишньому пункті пропуску через кордон Людвігсдорф, що поблизу міста Герліц у Саксонії, через 43-річного громадянина Росії, в авто якого знайшли "вибуховий пристрій".
16:44
Столиця Латвії передала Чернігову 10 автобусів
Рига передала Чернігову десять автобусів для громадських перевезень, а також гуманітарну допомогу, зібрану мешканцями міста.
16:39
Бельгійський ексгенерал: Армії у разі війни доведеться жбурляти каміння через брак боєприпасів
Бельгійським військовим настільки не вистачає боєприпасів і фінансування, що солдатам "доведеться жбурляти каміння" за кілька годин після того, як почнеться будь-який військовий конфлікт.
16:34
У Нідерландах уперше зібрався парламент після виборів, які принесли перемогу ультраправим
У Гаазі в середу відбулось перше засідання Палати представників Нідерландів після дострокових виборів 22 листопада, на яких перемогу здобула ультраправа Партія свободи на чолі з євроскептиком Гертом Вілдерсом.
16:16
Поліція безпеки Швеції вважає, що за останні місяці загрози для країни зросли
Поліція безпеки Швеції Säpo відзначає подальше погіршення ситуації для країни за останні місяці, але ще не бачить підстав запроваджувати найвищий рівень загрози.
16:14
Опитування: Більшість громадян ЄС цікавляться виборами до Європарламенту
Останнє опитування Євробарометра, присвячене прийдешнім виборам до Європейського парламенту у 2024 році, показує, що рівень зацікавленості в них серед європейських громадян зберігається й помітно зріс у порівнянні з попередніми.
16:08
Уряд Словаччини хоче скасувати Спеціальну прокуратуру – опозиція виступила проти 
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо представив законопроєкт про ліквідацію Спеціальної прокуратури, що викликало звинувачення в атаці на стандарти верховенства права в цій державі-члені ЄС.
15:28
У Литві хочуть розширити можливості позбавлення громадянства з міркувань нацбезпеки
Міністерство внутрішніх справ Литви готує пропозиції змін до законодавства, які дозволили б позбавляти литовського громадянства з міркувань нацбезпеки.
15:25
У Польщі ЗМІ повідомили нові деталі вибуху гранатомета з України у глави поліції
Польська радіостанція RMF FM повідомила нові деталі інциденту з вибухом гранатомета з України у Головному управлінні поліції в грудні минулого року.
15:05
ЄС виділяє 4 млн євро на покращення медичних послуг для українців з тимчасовим захистом у Європі
Єврокомісія запустила проєкт з фінансуванням у 4 млн євро для покращення доступу до медичних послуг українців з тимчасовим захистом у низці країн ЄС та Молдові.
Аналітика короткоЯк польські компанії виходили на ринки ЄС і чому їх називали мафією
14:57
Reuters: Блокада польських перевізників затримує волонтерську допомогу для ЗСУ
Благодійні та неурядові організації, які постачають військову допомогу Збройним силам України, зіткнулися із кількатижневими затримками критично важливих поставок безпілотників, електроніки та пікапів через протести польських перевізників на кордоні.
14:32
Ердоган підтвердив останню умову для схвалення вступу Швеції у НАТО
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив у середу, що очікує кроків від Конгресу США для продажу винищувачів F-16 Туреччині для того, аби турецький парламент схвалив законопроєкт про ратифікацію членства Швеції в НАТО.
14:13
У Чехії демонстрант із нашивкою ПВК "Вагнер" отримав умовний термін
У Чехії Окружний суд Праги-1 засудив Якуба Яшека до шести місяців позбавлення волі умовно з відстрочкою на 2,5 року за носіння нашивки із логотипом ПВК "Вагнер".
14:08
Рада Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією РФ, проведе перше засідання в Гаазі
Перше засідання Ради Міжнародного реєстру завданих Росією збитків відбудеться в Гаазі до кінця року.
13:56
У двох дітей російського олігарха Абрамовича знайшли громадянство Литви – розслідування
Двоє дітей російського мільярдера Романа Абрамовича отримали і, можливо, досі мають литовське громадянство.
13:49
ФБР допоможе поліції Кіпру розслідувати порушення антиросійських санкцій
На Кіпр прибули агенти ФБР, які допомагатимуть розслідувати порушення санкцій, запроваджених проти російських олігархів у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ в Україну. 
13:40
Британія оголосила про нові санкції проти експортерів військового обладнання до РФ
Уряд Великої Британії оголосив про запровадження нових санкцій проти осіб і груп, які забезпечують і фінансують російську армію і військову промисловість.
13:29
У Греції вигадали кризу з клопами, щоб відлякати туристів від оренди квартир
Міністерство охорони здоров'я Греції звернулося до поліції з проханням про допомогу проти містифікаторів, які вигаданою кризою з клопами намагалися відлякати іноземних туристів від оренди квартир в Афінах.
13:26
Угорщина продовжує блокувати проєкт рішення саміту ЄС щодо України – ЗМІ
Держави Євросоюзу досі не дійшли згоди щодо формулювання підсумкового рішення саміту ЄС щодо початку переговорів про вступ України, оскільки Угорщина продовжує блокувати питання, пов'язані з підтримкою Києва.
13:11
У Хорватії арештували боснійця, який допоміг росіянину Уссу організувати втечу з Італії
У Хорватії заарештували громадянина Боснії і Герцеговини Владіміра Йованчича, якого США звинуватили у сприянні втечі з-під домашнього арешту в Італії російського бізнесмена Артема Усса.
12:56
Сійярто після критики Німеччини підтвердив опозицію Угорщини до руху України в ЄС
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто відреагував на критику німецької колеги  Анналени Бербок стосовно ветування Будапештом європейських рішень, що стосуються України. 
12:50
Президент Латвії про можливе зниження підтримки України: "Немає відчуття приреченості"
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс прокоментував тенденції до можливого зниження підтримки України з боку західних союзників, заявивши, що у нього "немає відчуття приреченості".
12:47
У Чехії схвалили закон про боротьбу з дефіцитом ліків
Парламент Чехії схвалив поправки до закону, які встановлюють нові зобов'язання для постачальників і дистриб'юторів ліків, а також аптек і державних органів, для того, щоб вирішити проблему дефіциту ліків.
12:31
Румунія оголосила загальнонаціональну епідемію кору
Міністерство охорони здоров’я Румунії оголосило епідемію кору на загальнонаціональному рівні у зв’язку з тим, що в 29 округах країни було зафіксовано майже 2000 випадків захворювання.
12:18
Розвідка Британії повідомила, як РФ намагається вдосконалити іранські дрони Shahed
Росія намагається вдосконалити іранські ударні дрони Shahed, якими атакує об’єкти на території України, на основі досвіду їхнього застосування, зазначає розвідка Великої Британії.
12:15
Партія Орбана подала резолюцію до парламенту проти переговорів про вступ України в ЄС
Партія прем'єра Угорщини Віктора Орбана "Фідес" подала до парламенту резолюцію, в якій закликала уряд не підтримувати початок переговорів про вступ України до ЄС.
11:52
CNN: У США очікують, що нинішня фаза операції Ізраїлю в Газі може завершитися до січня
Посадовці США очікують, що нинішня фаза наземної операції Ізраїлю в Газі, можливо, триватиме до січня 2024 року, перш ніж той перейде до менш інтенсивної стратегії, яка буде спрямована на конкретних бойовиків та лідерів ХАМАС.
11:45
Глава Міноборони Німеччини обіцяє покращення ситуації з боєприпасами для України
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус нагадав свою попередню заяву про те, що ЄС не зможе передати Україні мільйон боєприпасів до весни 2024 року, але пообіцяв, що ситуація покращиться.
11:32
Міністр оборони Німеччини про допомогу Україні: Постачаємо, що можемо
Міністр оборони Борис Пісторіус вкотре відкинув звинувачення щодо недостатньої допомоги Україні, яка воює проти РФ.
11:18
Президент Латвії відповів на погрози Путіна Ризі
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс прокоментував погрози російського диктатора Владіміра Путіна на адресу балтійської країни, де він заявив, що якщо Рига продовжить "нинішню політику щодо російськомовного населення", то влада зіткнеться з "відповідним ставленням всередині країни".
11:08
У Литві школи та держустанови масово отримують погрози про мінування
У Литві у середу, 6 грудня, сотні шкіл і державних установ отримали повідомлення із погрозами про замінування.
10:50
Румунія запропонувала створити центр обслуговування F-16 на своїй території
Румунія запропонувала американській компанії Lockheed Martin створити спільний центр з обслуговування та ремонту винищувачів F-16 на своїй території.
10:40
Словацькі перевізники готові повністю заблокувати пункт пропуску
Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) заявив, що готовий повністю заблокувати прикордонний пункт "Вишнє Нємецьке – Ужгород", якщо ситуація зі скасуванням системи дозволів для українських далекобійників не буде вирішена.
10:34
У Словаччині депутати вимагають від ексміністра повернути 634 тисячі євро в бюджет
У Словаччині парламент ухвалив постанову, згідно з якою колишній міністр економіки Ріхард Сулік повинен відшкодувати відомству сотні тисяч євро, виділені для участі країни у виставці Expo Dubai-2020.
10:16
Блінкен: Якщо ми не схвалимо допомогу Україні, це відкриє скриньку Пандори
Держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив на важливості продовження підтримки України, щоб Росія зазнала поразки у своїй агресії.
10:09
Байден не впевнений, що балотувався б на другий термін, якби не участь Трампа
Президент США Джо Байден заявив, що він не впевнений у тому, що балотувався б на наступний термін, якби свою кандидатуру не висував його попередник Дональд Трамп.
Аналітика короткоОпитування: що думають українці про західних лідерів та “безпекові гарантії”
09:49
США і Швеція підписали угоду про оборонну співпрацю
США у вівторок, 5 грудня підписали зі Швецією угоду про оборонну співпрацю.
09:39
Посол США розкритикував Угорщину за зміцнення зв'язків з Росією
Посол США в Угорщині Девід Прессман розкритикував уряд в Будапешті за "ігнорування інтересів" своїх союзників по НАТО і зміцнення зв'язків з Росією.
09:30
ЗМІ: Зеленський візьме участь в онлайн-саміті G7
Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 6 грудня, приєднається до онлайн-зустрічі країн "Групи семи", головування в якій у цьому році завершує Японія.
09:21
Посол у США пояснила, чому Зеленський скасував промову перед сенаторами
Посол України в США Оксана Маркарова пояснила, чому президент Володимир Зеленський скасував онлайн-брифінг для американських сенаторів, під час якого мав розповісти про ситуацію на фронті та потреби у зброї.
08:58
Держдеп про підтримку України: Ми майже вичерпали ресурси, Конгрес має діяти
Держдеп наголошує, що США майже вичерпали ресурси для допомоги Україні, а додаткове фінансування критично необхідне.
08:55
Британія виділить Україні понад 43 млн євро на гуманітарну допомогу
Велика Британія надасть гуманітарну допомогу Україні на суму 37 мільйонів фунтів (понад 43 мільйонів євро).
08:41
В Сенаті США розповіли, про що йшлося на закритому брифінгу щодо підтримки України
Американські сенатори розповіли про перебіг закритого брифінгу, на якому йшлося про голосування за пакет допомоги Україні.
08:30
Нідерланди виділили 9 млн євро для генпрокуратури та судової системи України
Нідерланди виділили 9 мільйонів євро для підтримки спроможності України розслідувати та притягати до відповідальності за міжнародні злочини.
08:08
Байден: Відмова від підтримки України – це просто безумство
Президент США Джо Байден назвав абсолютно помилковою перспективу відмови від допомоги Україні, яка бореться з російською агресією.
08:00
Лідер республіканців у Сенаті виступатиме проти голосування за допомогу Україні
Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що він виступатиме за те, щоб сенатори-республіканці проголосували проти надання додаткової допомоги Україні та Ізраїлю.
07:41
Українська делегація у США зустрілася зі спікером Палати представників
Українська делегація в складі голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, міністра оборони Рустема Умєрова, керівника офісу президента Андрія Єрмака та посла України у США зустрілася зі спікером Палати представників.
07:15
У Сенаті США представили пакет заходів на $111 млрд з підтримкою України
Демократи у Сенаті США представили пакет фінансування національної безпеки на суму близько 111 мільярдів доларів для надання допомоги Україні та Ізраїлю, а також заходів, спрямованих на захист південного кордону.