7 грудня 2023

Статті
Ультиматум Байдену: за яких умов Конгрес США схвалить фінансування для України
За останні два місяці Конгрес США так і не ухвалив жодного рішення на допомогу Україні – вона опинилася заручницею внутрішньополітичної боротьби. 
Колонки
Розблокувати кордон: яким може бути компроміс між Україною та Польщею
Уряд Польщі наполягає на поверненні ліцензій для українських перевізників. Чи можна вирішити цю проблему компромісом та нарешті розблокувати кордон?
Новини
22:52
У Франції двох чоловіків арештували за спробу нажитись на "нашесті" клопів
Поліція на сході Франції в четвер заявила про арешт за підозрою в шахрайстві двох чоловіків, які стягували великі суми за "послуги з боротьби з клопами" з літніх людей, що їх не потребували.
22:36
Єврокомісія пропонує найбільший за 20 років перегляд правил добробуту тварин
Європейська комісія у четвер ініціювала найбільшу за останні 20 років реформу правил добробуту тварин під час транспортування територією ЄС, а також утримання кішок і собак.
22:16
У Молдові допустили, що можуть почати переговори про вступ із ЄС у 2024 році
Прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан допустив, що Європейський Союз може перенести ухвалення рішення про початок переговорів про вступ із Молдовою з грудня на березень 2024 року.
21:59
Сійярто розповів, що потрібно для зустрічі Зеленського й Орбана
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт не проти зустрічі Віктора Орбана й Володимира Зеленського, але йому має передувати "належна підготовка".
21:38
У парламенті Болгарії попередньо підтримали надання Україні ПЗРК і зенітних ракет
Комітет із питань оборони парламенту Болгарії на засіданні в четвер підтримав надання Україні непридатних, застарілих або надлишкових переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) і зенітних ракет різних типів.
21:18
фотоУ Словаччині опозиція протестувала через наміри уряду ліквідувати Спецпрокуратуру
Опозиційні партії Словаччини у четвер увечері влаштували кількатисячний протест під будівлею уряду, критикуючи наміри влади ліквідувати Спеціальну прокуратуру й закликаючи до відставки прем’єра Роберта Фіцо.
ДайджестКонгрес США відмовив Україні, кібератака на Британію, спільне виробництво систем ППО: новини дня
20:58
Естонія розірве з Росією договір про юридичну допомогу
Естонський уряд у четвер ухвалив рішення про розірвання договору з Росією про юридичну допомогу й доручив Міністерству закордонних справ підготувати та скерувати до парламенту відповідний законопроєкт.
20:55
Зеленський поговорив з прем’єром головуючої у ЄС Іспанії про майбутній саміт
Президент України Володимир Зеленський обговорив з прем’єром Іспанії Педро Санчесом майбутній саміт ЄС, на якому будуть розглядати низку важливих рішень щодо України. 
20:39
ЄС скерував понад 50 прикордонників до Фінляндії для охорони кордону з Росією
Прикордонна служба Європейського Союзу Frontex розгорнула 55 своїх працівників для спостереження за кордоном Фінляндії з Росією після рішення фінської влади тимчасово закрити всі пункти пропуску через налив мігрантів.
20:25
Україна спільно з двома компаніями зі США вироблятиме 155-мм боєприпаси – міністр
Міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін за підсумками оборонної конференції DFNC1 у Вашингтоні оголосив про домовленості про спільне виробництво боєприпасів калібру 155 мм.
20:22
Рекордна кількість німців не задоволені роботою Шольца
Рекордна кількість німців не задоволені роботою канцлера Олафа Шольца, це найгірша оцінка канцлера за час існування даного опитування з 1997 року.
20:03
Орбан після розмови з прем’єром Іспанії й далі проти рішень щодо України на саміті ЄС
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у четвер сповістив про телефонну розмову з іспанським візаві Педро Санчесом, чия країна нині головує в Раді Європейського Союзу.
19:50
фотоШольц першим із канцлерів ФРН запалив менору з нагоди Хануки в Берліні
Олаф Шольц у четвер став першим німецьким канцлером, який запалив центральну ханукальну менору в Берліні, ознаменовуючи початок юдейського свята Ханука на знак солідарності з євреями.
19:28
Баку і Єреван домовились про обмін полонених і подальшу нормалізацію відносин
Влада Азербайджану та Вірменії в четвер оголосила про подальші кроки з нормалізації відносин і встановлення миру, зокрема обмін полонених та продовження переговорів щодо мирної угоди.
19:25
Лідери ЄС на саміті з Китаєм порушили три питання щодо війни РФ проти України
Лідери Євросоюзу під час зустрічей у Пекіні порушили три питання, пов’язані з дипломатичними зусиллями для припинення агресії РФ проти України та санкційним тиском на Росію. 
19:14
Латвійці з березня 2024 року платитимуть більше за сигарети й алкоголь
Сейм Латвії у четвер схвалив поправки до закону про акцизний податок, які збільшать акциз на алкогольні напої й тютюнові вироби з 1 березня 2024 року.
18:58
Чехія хоче призначити повноцінного посла в Росії
Президент Чехії Петр Павел після зустрічі високопосадовців із питань зовнішньої політики підтвердив намір Праги призначити посла в Росії.
18:53
У ключовому аеропорту Нідерландів вдруге за тиждень скасовують десятки рейсів через погоду
Густий туман і намерзання криги призвели до скасування щонайменш понад 60 рейсів в аеропорту Амстердама "Схіпхол", який є одним з ключових європейських пересадкових вузлів.
18:35
Німеччина від початку року отримала на 60% більше заявок на отримання притулку
Німеччина за січень-листопад 2023 року отримала на 60% більше первинних заявок на отримання притулку, ніж торік. 
18:34
Голова МЗС Британії підтримує використання активів РФ на відбудову України
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив про підтримку конфіскації заморожених російських активів і їхнього спрямування на відбудову України.
18:17
Польща схвалила будівництво 24 малих ядерних реакторів
Влада Польщі дала зелене світло на будівництво 24 нових малих модульних реакторів (ММР) – компактніших аналогів атомних електростанцій – на шести майданчиках у межах стратегії зі зменшення використання викопного палива.
18:17
фотоПольський регіон передав Харківщині 7 карет швидкої допомоги
Влада Великопольського воєводства передала представникам Харківської області сім карет швидкої допомоги з обладнанням
18:01
Італійську оперу внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО
Італійську оперу визнали об’єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
18:01
США наклали санкції на хакерів ФСБ, які зламували британських політиків і посадовців
Міністерство фінансів США в четвер спільно з Великою Британією оголосило про санкції проти двох агентів Федеральної служби безпеки Росії, яких Лондон звинуватив у багаторічному шпигунстві за політиками, урядовцями й діячами.
17:45
ЄС закликав Китай розібратися з компаніями, які допомагають РФ ухилятись від санкцій
Голова Європейської ради Шарль Мішель під час саміту ЄС-Китай у четвер закликав китайського лідера Сі Цзіньпіна розібратися з компаніями, причетними до постачання в Росію товарів подвійного призначення.
17:38
Уряд схвалив законопроєкт про лобіювання, потрібний для відкриття переговорів з ЄС
Уряд на засіданні у четвер схвалив законопроєкт про лобіювання з доопрацюваннями, що враховують пропозиції громадськості та коментарі Міністерства юстиції. 
17:34
Компанія Маска програла суд у Швеції на тлі страйку працівників свого заводу
Суд Стокгольма в четвер відхилив позов виробника електрокарів Tesla Ілона Маска проти поштової компанії PostNord, яку він хотів зобов’язати пересилати номерні знаки для своїх авто на тлі страйку працівників.
17:18
Польща стурбована викриттям Британією російських кібератак
Польща висловила "глибоку стурбованість" заявою Великої Британії щодо російських кібератак, спрямованих проти демократичних інститутів та виборчих процесів у Сполученому Королівстві.
17:17
Чехи оцінили нового президента Павела краще за попередника Земана
Громадяни Чехії оцінюють діяльність президента Петра Павела, обраного в січні цього року, краще, ніж попередника Мілоша Земана, причому цього погляду дотримується частина виборців іншого претендента на цю посаду – Андрея Бабіша.
17:15
ЄС засудив зловмисні кібервтручання в демократичні процеси у зв'язку із заявою Британії
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель від імені Євросоюзу засудив зловмисні кібервтручання у виборчі процеси та роботу інституцій після заяв Британії зі звинуваченнями на адресу ФСБ. 
17:00
фотоУ Венеції затримали кліматичних активістів, які обляпали брудом собор
Поліція італійської Венеції в четвер втрутилась в акцію кліматичних активістів із руху "Останнє покоління", які на знак протесту проти використання викопного палива обляпали брудом собор на площі Святого Марка.
16:48
У Данії законодавчо заборонили спалювати Коран
Парламент Данії проголосував за законопроєкт, який забороняє спалювати релігійні писання, такі як Коран, Біблія чи Тора.
16:40
Німеччина не зможе залатати бюджетну діру в 60 млрд євро до кінця року
Федеральний уряд Німеччини не зможе до кінця року схвалити бюджет на 2024-й, чому завадило рішення Конституційного суду про неможливість перерозподілу 60 мільярдів євро витрат на подолання наслідків пандемії COVID-19.
16:38
У Тбілісі на суботу готують велику проєвропейську ходу
На 9 грудня у Тбілісі планують проєвропейську ходу, у якій планує брати участь також президентка країни Саломе Зурабішвілі.
Аналітика короткоЯкі поступки України дозволять розблокувати кордон з Польщею
16:29
Плани Словаччини ліквідувати Спеціальну прокуратуру викликають занепокоєння Брюсселя
Європейська комісія надіслала лист міністру юстиції Словаччини, в якому застерегла словацький уряд від планів ліквідувати Спеціальну прокуратуру.
16:17
КНДР відкликає зі Швейцарії посла за контрабанду слонової кістки
Північна Корея вирішила відкликати свого посла зі Швейцарії Хан Тхе Суна, якого підозрюють у причетності до контрабанди слонової кістки.
16:14
Сунак закликав однопартійців підтримати оновлену угоду з Руандою щодо шукачів притулку
Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак закликав своїх однопартійців-консерваторів об’єднатися довкола урядового плану депортації нелегальних мігрантів до Руанди та наполягає, що ще жорсткіша угода була б нейприйнятною вже для Руанди.
15:58
У Європарламенті пропонують скасувати право вето у рішеннях про розширення ЄС
Віцеголова групи соціалістів і демократів у Європарламенті Педро Маркес вважає, що прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану не можна дозволити "шантажувати" решту членів ЄС погрозами заблокувати переговори про членство України.
15:50
Норвегія запровадить жосткіші умови для українців, що оформлюють тимчасовий захист
Норвегія змінює соціальні умови та правила для українців, що оформлюють в країні статус тимчасового захисту, у спробі зменшити "розрив" з умовами у сусідніх країнах, що робить Норвегію дуже привабливою для переїзду.
15:37
У Польщі за корупцію затримали ексзаступника міністра енергетики 
Центральне антикорупційне бюро Польщі (CBA) затримало ексзаступника міністра енергетики та колишнього сенатора Адама Г., який курував гірничодобувну промисловість, за звинуваченням у корупції.
15:23
Норвезькі профспілки підтримали шведських колег у страйку проти компанії Маска
Об'єднана федерація профспілок Норвегії заявив у середу, що вживатиме заходів проти компанії Ілона Маска Tesla на знак солідарності зі своїми шведськими колегами, які вимагають від американського автовиробника підписати колективний договір.
15:10
"Схеми": У Сербії зареєстрували філію руху Медведчука
У Сербії зареєстрували філію російської громадської організації "Другая Украина", яку після обміну в РФ створив обвинувачений у державній зраді колишній український політик Віктор Медведчук. 
15:05
Греція і Туреччина підписали декларацію про нормалізацію відносин
Лідери Греції і Туреччини 7 грудня підписали в Афінах декларацію про дружбу і добросусідство – як новий крок у нормалізації відносин.
14:48
Reuters: Молдова готова організувати кліматичний саміт ООН на тлі російської блокади країн ЄС
На цьогорічному кліматичному саміті ООН COP28 склалася безпрецедентна ситуація щодо того, хто прийматиме захід наступного року.
14:20
У Брюсселі пройде засідання міністрів закордонних справ Східного партнерства
В Брюсселі 11 грудня відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн Східного партнерства – України, Молдови, Вірменії, Азербайджану та Грузії.
13:59
Ексглава МЗС Австрії, яка переїхала в РФ, назвала Путіна "найрозумнішим джентльменом"
Колишня міністерка закордонних справ Австрії Карін Кнайсль, яке переїхала до Росії, висловила вдячність за те, що може працювати у цій країні "в умовах академічної свободи", та назвала Владіміра Путіна "найрозумнішим джентльменом", яких зустрічала.
13:51
В Італії не мають доказів причетності спецслужб РФ до втечі росіянина, якого розшукують США
Італійські прокурори не мають жодних доказів причетності спецслужб РФ до втечі з-під домашнього арешту в Італії російського бізнесмена Артема Усса, якого розшукують США за звинуваченнями в порушенні санкцій.
13:47
Британія звинуватила ФСБ Росії у спробі втручання в політичні процеси
Уряд Великої Британії звинуватив російську ФСБ у спробах втручання в політичні процеси за допомогою кібератак.
13:41
Підтримка України стала для декого дратівливим фактором – президент Чехії
Найвищі конституційні посадовці Чехії на зустрічі в фортеці Празький Град домовилися продовжувати підтримку України.
13:30
У навчальні заклади по всій Естонії надійшли листи з погрозами вибуху
У четвер вранці школи в Естонії отримали електронні листи, у яких містилися погрози вибуху. 
13:20
ФотоЕрдоган вперше за шість років прибув до Греції для нормалізації відносин
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вперше за шість років прибув до Греції з візитом, що, як сподіваються обидві країни, може перезавантажити відносини після багатьох років напруженості.
13:05
У Литві закликали Конгрес США схвалити допомогу для України: Наслідки коштуватимуть дорожче
Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте і міністр оборони Арвідас Анушаускас сподіваються на якнайшвидше ухвалення у Конгресі США пакета допомоги для України.
13:02
ЗМІ: Туск представить склад нового уряду Польщі у п’ятницю
Глава "Громадянської платформи" Дональд Туск, який повинен стати наступним прем’єр-міністром Польщі, у п’ятницю представить склад свого уряду.
12:40
У Грузії заявили, що мають підтримку Угорщини на шляху до ЄС і не прив'язані до України
Голова партії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе заявив, що "абсолютно штучно" пов'язувати питання європейської інтеграції Грузії в ЄС з переговорами, які відбуватимуться у Євросоюзі навколо України та можливого угорського вето.
12:27
У Британії найвищий рівень дитячої бідності серед найбагатших країн світу
Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) стверджує, що рівень дитячої бідності у Великій Британії є найвищим серед найбагатших країн світу.
12:23
У провладній партії Грузії заговорили про зміщення президентки
Голова провладної "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе заговорив про зміщення президентки Грузії Саломе Зурабішвілі.
12:20
Politico: Макрон зберігає оптимізм щодо спроб переконати Орбана підтримати Україну
Президент Франції Емманюель Макрон оптимістично налаштований щодо можливості переконати прем’єра Угорщини Віктора Орбана змінити його позицію щодо підтримки України до саміту лідерів ЄС 14-15 грудня.
ВідеоСША провалили бюджет для України. Як це виправити? І чому це сталося?
12:05
Прем'єрка Литви відреагувала на дані про литовське громадянство дітей Абрамовича
Прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шімоніте прокоментувала дані журналістського розслідування, яке виявило литовське громадянство у двох дітей російського олігарха Абрамовича.
11:57
У Британії арештували підозрюваного у справі про продаж підробних запчастин для авіадвигунів
У Великій Британії арештували одну особу в межах розслідування продажу підробних запчастин для літаків, які виявили у флотах кількох великих авіакомпаній.
11:45
Дослідження: Допомога Україні впала до найнижчого рівня з січня 2022 року
У серпні-жовтні 2023 року обсяг нової обіцяної допомоги для України з боку країн Заходу сягнув історичного мінімуму – він скоротився майже на 90% порівняно з аналогічним періодом 2022 року.
Аналітика короткоЩо стоїть за ідеєю вступу України до НАТО "частинами"
11:26
ЗМІ: З Іспанії вислали двох американських шпигунів
З Іспанії були вислані двоє американських шпигунів, яких уряд підозрює у підкупі двох агентів Національного розвідувального центру (CNI) в обмін на інформацію.
11:17
Алієв призначив дострокові президентські вибори в Азербайджані
Президент Азербайджану Ільхам Алієв у четвер призначив дострокові президентські вибори на 7 лютого.
11:10
Розвідка Британії пояснила, як новий набір до академії Генштабу вплине на армію РФ у майбутньому
Розвідка Великої Британії проаналізувала новий набір офіцерів до російської академії Генштабу та його вплив на армію РФ у майбутньому.
10:59
ЗМІ: Інтерпол видав ордер на арешт причетного до заворушень у Косові екслідера косовських сербів
Інтерпол видав ордер на арешт Мілана Радойчича, колишнього віцеголови партії косовських сербів "Сербський список", який зізнався в причетності до заворушень на півночі Косова наприкінці вересня.
10:52
В Албанії опозиція намагається заблокувати міграційну угоду з Італією
В Албанії опозиційні сили звернулися до Конституційного суду щодо законопроєкту про спірну угоду з італійським урядом, яка передбачає розміщення у балканській країні мігрантів, які прибувають до Італії морем.
10:35
У Німеччині поки не можуть досягти згоди щодо вирішення бюджетної кризи
Уряд Німеччини на чолі з Олафом Шольцом все ще не може вирішити, як залатати "діру" у кошторисі країни в 17 млрд євро, хоча і сподівається досягти компромісу щодо схвалення бюджету на 2024 рік до кінця цього року.
10:34
ЗМІ: Британія може залучити свої ВМС для доставки гуманітарної допомоги в Газу
Кораблі Королівського військово-морського флоту Великої Британії можуть бути залучені до доставки гуманітарної допомоги безпосередньо в Газу, де тривають бойові дії між Ізраїлем і ХАМАС.
10:06
Канада запровадила санкції проти російських діамантів та супутніх товарів
Канада оголосила про запровадження обмежень на імпорт російських діамантів ‬та супутніх ювелірних виробів з ними в координації зі своїми партнерами по G7.
10:00
США призупиняють польоти літаків Osprey після авіакатастрофи біля берегів Японії
США призупинили польоти військових літаків CV-22 Osprey до з'ясування причин авіакатастрофи одного з них, яка сталась минулого тижня біля берегів Японії.
09:37
План Британії щодо депортації шукачів притулку до Руанди під ударом через відставку міністра
Проєкт надзвичайного законодавства від прем'єра Великої Британії Ріші Сунака, що покликаний відкрити шлях для депортації шукачів притулку до Руанди, зазнав серйозної невдачі після того, як молодший міністр з питань імміграції Роберт Дженрік пішов у відставку.
09:34
Кемерон про голосування у Конгресі США щодо допомоги Україні: Все ускладнюється політикою
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон прокоментував труднощі з ухваленням у Конгресі США пакета допомоги для України.
09:15
Прем'єрка Естонії намагалася переконати Орбана у важливості підтримки України
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас провела телефонну розмову зі главою уряду Угорщини Віктором Орбаном, під час якої, зокрема, обговорювали питання України.
08:59
Остін провів зустріч за зачиненими дверима з Умєровим
Міністр оборони США Ллойд Остін провів у Пентагоні двосторонні переговори зі своїм українським колегою Рустемом Умєровим.
08:59
Кемерон: Ми повинні зосередитися на Україні, інакше Путін повернеться за добавкою
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон наголосив на необхідності зосередитися на війні РФ проти України, незважаючи на конфлікт на Близькому Сході.
08:33
Фінляндія готується відкрити кордон з РФ
Прикордонна служба Фінляндії готується до того, що пункти пропуску на східному кордоні з РФ будуть відкриті 14 грудня.
08:26
Держдеп США планує відправити радника до України
Державний департамент Сполучених Штатів планує відрядити радника до Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.
08:18
У центрі Брюсселя сталася стрілянина: четверо поранених
У Брюсселі напередодні увечері сталася стрілянина на центральній вулиці, внаслідок якої четверо осіб отримали поранення.
07:50
Посол у США розповіла, що означає для України провальне голосування щодо допомоги у Сенаті
Посол України в США Оксана Маркарова прокоментувала провальне голосування у Сенаті щодо про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню.
07:29
Байден про голосування Сенату щодо допомоги Україні: вимоги республіканців – це шантаж
Президент США Джо Байден поклав відповідальність за провал голосування за розгляд допомоги Україні у Сенаті на представників Республіканської партії.
07:17
США оголосили про наміри виробляти засоби ППО спільно з Україною
Білий дім зробив заяву щодо зміцнення співпраці між оборонно-промисловими базами США та України.