8 грудня 2023

Статті
Мир не на користь Москви: як Баку та Єреван роблять важливий крок до припинення війни
З Південного Кавказу прийшла сенсаційна новина – пізно ввечері 7 грудня стало відомо про спільну заяву апаратів прем’єр-міністра Вірменії та президента Азербайджану.
Колонки
Від знайомства до "заручин": 30 років шляху України та ЄС від часу встановлення дипвідносин
Одного дня Україна стане членом Європейського Союзу. Це станеться завдяки рішучості, реформам та вибору, який зробив народ України.
Новини
22:57
фотоУкраїнці у Фінляндії протестували проти відмови екстрадувати російського бойовика
Близько двадцяти представників української громади у Фінляндії у п’ятницю ввечері зібрались під будівлею Міністерства юстиції країни, протестуючи проти його відмови в екстрадиції російського бойовика Яна Петровського.
22:35
Єврокомісія заклала 125 млн євро на гумдопомогу палестинцям у 2024 році
Європейська комісія у п’ятницю оголосила, що у 2024 році виділить 125 мільйонів євро – на чверть більше, ніж цьогоріч – гуманітарної допомоги палестинському населенню на тлі погіршення гуманітарної ситуації на Близькому Сході.
22:19
Шістьох підлітків у Франції засудили у справі про обезголовлення вчителя
Суд Парижа у справах неповнолітніх у п’ятницю виніс вирок шістьом підліткам, яких визнав винними в причетності до резонансного вбивства вчителя історії Самюеля Паті у 2020 році.
21:59
Під санкції України потрапив завод "Ростеха" в Кишиневі
До санкційного указу президента Володимира Зеленського від 7 грудня потрапив розташований у Кишиневі завод "Топаз", власник якого входить до російської корпорації "Ростех", і його генеральна директорка Інна Линник.
21:48
Румунія привітала зміни до українського закону про нацменшини
Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску відзначила ухвалення Україною поправок до законодавства про національні меншини з урахуванням рекомендацій Ради Європи та ЄС.
21:26
Голови МЗС Естонії та Литви засудили допуск росіян до Олімпіади
Міністри закордонних справ Естонії та Литви Маргус Тсахкна й Габріелюс Ландсбергіс розкритикували рішення Міжнародного олімпійського комітету дозволити росіянам брати участь в Олімпіаді-2024 в Парижі в нейтральному статусі.
21:17
Бельгія представила програму головування в Раді ЄС
Бельгійські прем'єр-міністр Александр де Кроо та міністерка закордонних справ Аджа Лябіб представили програму головування країни в Раді ЄС у першій половині 2024 року, яке вона перебирає від Іспанії.
ДайджестУ Болгарії подолали антиукраїнське вето, євродень у Раді, "троянський кінь РФ": новини дня
21:09
Фінляндія вірить, що Китай допоможе з розслідуванням пошкодження Balticconnector
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що довіряє китайській владі у допомозі з розслідуванням пошкодження газопроводу Balticconnector у Балтійському морі, до якого могло бути причетне китайське судно NewNew Polar Bear.
20:51
Парламент Естонії схвалив бюджет на 2024 рік із рекордними витратами на оборону
Естонський парламент – Рійгікогу – на додатковій сесії у п’ятницю ухвалив бюджет на 2024 рік попри протести опозиції.
20:33
ФотоСпівголів партії Шольца переобрали ще на два роки
Співголови Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) канцлера Німеччини Олафа Шольца Ларс Клінгбайль та Саскія Ескен зберегли за собою посади співголів політичної сили ще на два роки.
20:33
Естонська розвідка очікує посилення наступу РФ у найближчі тижні
Розвідувальний центр Сил оборони Естонії прогнозує, що Росія в найближчі кілька тижнів посилить наступальні дії проти України попри значні втрати, які вона зазнає.
20:17
На Заході вважають, що РФ дала старт масованим обстрілам критичної інфраструктури України
Ракетні обстріли Росією України у ніч проти п’ятниці, 8 грудня, можуть свідчити про початок кампанії з ударів про українській критичній інфраструктурі, до якої Москва готувалась останні місяці.
20:08
Фінські профспілки погрожують на один день паралізувати залізничний рух
Працівники залізничного транспорту Фінляндії з профспілки працівників публічної сфери (JHL) пригрозили 14 грудня повністю зупинити рух поїздів.
19:51
Парламент Болгарії схвалив надання Україні ПЗРК і допомогу з навчанням на F-16
Національна асамблея Болгарії в п’ятницю переважною більшістю голосів підтримала надання Україні додаткової військової допомоги, включно з участю в коаліції з підготовки українських льотчиків на винищувачах F-16.
19:38
ЗМІ: ЄС розморозить 10 млрд євро для Угорщини, але це не пов’язано з Україною
Європейська комісія, як очікується, наступного тижня оголосить про виділення Угорщині 10 мільярдів із фондів ЄС, які були заморожені у зв’язку з проблемами з верховенством права в країні.
19:38
Блінкен розкритикував Ізраїль через загибель цивільних осіб в Газі
Держсекретар США Ентоні Блінкен поставив під сумнів зусилля Ізраїлю щодо захисту цивільного населення в Газі під час його військової операції против терористичного угруповання ХАМАС.
19:21
Кулеба засудив "ганебний" допуск росіян і білорусів на Олімпіаду-2024
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав ганебним рішення Міжнародного олімпійського комітету дозволити росіянам і білорусам брати участь в Олімпіаді-2024 в Парижі в нейтральному статусі.
19:07
Зеленський підписав "антикорупційні" закони для виконання рекомендацій ЄС
Президент Володимир Зеленський у п’ятницю підписав схвалені цього ж дня парламентом законопроєкти про Національне антикорупційне бюро, Нацагентство з питань запобігання корупції та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, необхідні для виконання рекомендацій Єврокомісії.
18:56
ЗМІ: В Іраку сімома снарядами обстріляли посольство США
Приблизно сім мінометних снарядів впали на територію посольства США в столиці Іраку Багдаді під час нападу на установу, що стало однією з найбільших атак на посольство за останній час.
18:53
Зеленський підписав зміни до закону про нацменшини, необхідні для руху в ЄС
Президент Володимир Зеленський у п'ятницю підписав закон №10288-1 про зміни до законодавства про національні меншини, які враховують рекомендації Європейської комісії та необхідні для подальшого руху до членства в ЄС.
18:44
Двом ексголовам МОЗ Румунії оголосили звинувачення у справі про закупівлю COVID-вакцин
Національне антикорупційне управління Румунії (DNA) в п’ятницю оголосило обвинувачення колишнім міністрам охорони здоров’я Владу Войкулеску та Йоані Міхеїле у справі про розтрати на закупівлі вакцин проти коронавірусу.
Аналітика короткоЧому Азербайджан пішов на компроміс з Вірменією
18:29
Парламент Болгарії подолав вето президента на надання Україні БТР
Парламент Болгарії на засіданні у п’ятницю подолав вето президента Румена Радева на угоду про постачання бронетранспортерів Україні.
18:23
У Швейцарії заспокоюють противників F-35: рівень шуму не надто зміниться
У Швейцарії триває суперечка щодо будівництва додаткової інфраструктури для винищувачів F-35, які країна закупила взамін застарілим F/A-18, оскільки противники скаржаться на відсутність консультацій і підвищений рівень шуму.
18:18
США заборонили імпорт ще 3 компаній Китаю через примусову працю уйгурів
Сполучені Штати обмежили імпорт ще трьох китайських компаній через примусову працю уйгурів та інших меншин у КНР.
18:04
У прем’єра Грузії відмовились сказати, хто йому радить
Канцелярія прем’єр-міністра Грузії Іраклія Гарібашвілі відмовилась розкривати імена його радників, посилаючись на закон про захист персональних даних.
18:03
Латвія отримає від США протикорабельну ракетну систему за $105 млн
Латвія отримає від США протикорабельні ракетні системи Naval Strike Missile (NSM), сума контракту становить 105 мільйонів доларів.
17:48
Британія доплатила Руанді $126 млн за проблемну угоду щодо шукачів притулку
Велика Британія у квітні виплатила Руанді додаткові 100 млн фунтів (126 млн доларів) на додаток до попередньої суми в 140 млн фунтів за проблемну через її втілення угоду щодо переселення шукачів притулку до східноафриканської країни.
17:47
В Україні досі сподіваються на екстрадицію російського бойовика, якого відпустили у Фінляндії
Офіс генерального прокурора продовжить домагатись екстрадиції в Україну російського бойовика Яна Петровського, якого суд у Фінляндії раніше відпустив, не задовольнивши запиту Києва.
17:42
В Румунії розповіли деталі про можливе відкриття центру обслуговування Lockheed Martin
Делегація американської компанії Lockheed Martin відвідає Румунію в січні наступного року, щоб обговорити план дій з чіткими термінами для створення центру технічного обслуговування продукції компанії на румунській території.
17:32
Фігурантка "Катаргейту" запрошувала голову Європарламенту на чемпіонат у Катар
Колишня віцепрезидентка Європейського парламенту Єва Кайлі, яка є ключовою фігуранткою корупційного скандалу під назвою "Катаргейт", пропонувала голові Європарламенту Роберті Метсолі та її родині безкоштовну поїздку на Чемпіонат світу з футболу в Катар.
17:22
Ле Пен постане перед судом у справі про розтрату коштів ЄС
Лідерка ультраправої французької партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен і ще 26 осіб постануть перед судом за привласнення державних коштів у межах справи про нецільове використання коштів ЄС.
17:16
ЗМІ: Експрем’єр Італії не хоче йти в президенти Єврокомісії попри лобіювання Макрона
Колишній прем'єр-міністр Італії і голова ЄЦБ Маріо Драгі не зацікавлений в тому, щоб стати президентом Єврокомісії попри те, що його кандидатуру лобіює президент Франції Емманюель Макрон.
17:14
Туск підтвердив наміри приєднати Польщу до Європейської прокуратури
Кандидат у прем’єр-міністри від польської опозиції Дональд Туск підтвердив, що одним із найперших рішень уряду на чолі з ним буде приєднання Польщі до Європейської прокуратури.
17:00
Туск офіційно оголосив членів свого уряду, який можуть схвалити вже наступного тижня
Кандидат у прем’єр-міністри від польської опозиції Дональд Туск, як і очікувалось, у п’ятницю представив склад свого уряду, який уже наступного тижня може отримати схвалення Сейму.
16:50
В угорській опозиції назвали Орбана "російським троянським конем"
Опозиційна угорська депутатка від партії Momentum і член Європарламенту Каталін Чех критикує позицію прем'єр-міністра Віктора Орбана щодо України перед ключовим самітом Європейської ради 14-15 грудня.
16:43
Розвідка Британії пояснила, чому РФ систематично обстрілює острів Зміїний
Розвідка Великої Британії проаналізувала збиття в районі острова Зміїний зенітниками Повітряних сил України російського бомбардувальника Су-24М, який намагався завдати ракетно-бомбового удару по півдню Одещини.
16:40
Спілки в ЄС закликають до бойкоту польських перевізників через блокаду кордону з Україною
Торговельні асоціації та спілки щонайменше чотирьох країн Європейського Союзу закликали бойкотувати перевізників із Польщі через блокаду на кордоні з Україною, яку вони влаштували понад місяць тому.
16:33
ЄС запровадив санкції проти двох ватажків ХАМАС
Рада ЄС запровадила санкції проти двох ватажків ХАМАС як відповідь на напад угруповання на Ізраїль 7 жовтня.
16:24
Президентка Словаччини готова ветувати скандальне рішення про розпуск Спецпрокуратури
Словацька президентка Зузана Чапутова в п’ятницю застерегла партії влади від ухвалення рішення про ліквідацію Спеціальної прокуратури, що викликало обурення опозиції та застереження Європейської комісії.
16:18
ЗМІ: В ЄС кажуть, що не мають "плану Б" щодо відкриття переговорів про членство України
У ЄС немає "плану Б" щодо питання відкриття переговорів про членство з Україною, є сподівання, що рішення ухвалять на саміті Європейської ради 14-15 грудня.
15:56
ВідеоМакрон зіткнувся із критикою через участь у єврейській церемонії
Президент Франції Емманюель Макрон потрапив під шквал критики після того, як він відвідав єврейську церемонію в Єлисейському палаці в четвер.
15:33
Україна і Швеція обговорюють можливу передачу літаків Gripen
Україна та Швеція обговорюють можливість постачання Збройним силам винищувачів Gripen.
15:28
Рада ухвалила низку євроінтеграційних законів у сфері антикорупції
На виконання критеріїв Єврокомісії для відкриття переговорів про вступ до ЄС Верховна Рада у п'ятницю схвалила за основу та в цілому законопроєкти про збільшення складу НАБУ, посилення самостійності та незалежності САП, а також розширення повноважень НАЗК.
15:16
В Естонії затримали члена прокремлівської партії
Поліція безпеки Естонії напередодні затримала члена прокремлівської партії Koos Аллана Хантсома за підозрою в розвідувальній діяльності проти країни.
14:53
Зеленський поговорив з прем'єркою Естонії про майбутній саміт ЄС і подальшу підтримку України
Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас.
14:53
Туреччина каже, що Канада і США пов'язують експорт камер для дронів зі вступом Швеції до НАТО
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Канада і США наполягають на тому, щоб Анкара ратифікувала заявку Швеції на членство в НАТО до того, як відновиться експорт камер для дронів з цих країн до Туреччини.
14:38
Туск: Уряд Орбана відкрито перейшов на позиції Росії
Дональд Туск, який, як очікують, стане наступним прем’єр-міністром Польщі, заявив, що угорський уряд відкрито "перейшов на російські позиції".
14:33
Ердоган накинувся на Францію за передачу бронетехніки Вірменії
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав "провокаційним кроком" відправку Францією броньованих машин Bastion Вірменії.
14:04
Німеччина передала Україні новий пакет допомоги з боєприпасами і дронами
Уряд Німеччини оголосив про надання Україні чергового пакета військової допомоги, в який, зокрема увійшли боєприпаси розвідувальні безпілотники.
13:57
Рада схвалила зміни щодо прав нацменшин, потрібні для початку переговорів з ЄС
Верховна Рада у п’ятницю схвалила за основу та в цілому законопроєкт 10288-1, який передбачає змін до деяких законів щодо прав нацменшин, аби врахувати експертну оцінку Ради Європи та виконати критерій Єврокомісії для відкриття переговорів про вступ до ЄС
13:49
У Раді Європи ще сподіваються змусити Росію виконувати рішення ЄСПЛ 
Рада Європи повідомила, що активно працює з органами ООН з метою нагадати Росії про необхідність виконувати рішення Європейського суду з прав людини.
13:43
Глава МЗС Латвії назвав свою головну помилку у скандалі з приватними авіарейсами
Міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш заявив, що відсутність публічного обговорення його оренди приватних авіарейсів під час перебування на посаді прем'єра була помилкою.
13:35
Орбан у Парижі повторив свою мантру проти переговорів з "корумпованою Україною"
Глава угорського уряду Віктор Орбан у інтерв’ю виданню Le Point перед зустріччю з президентом Франції Емманюелем Макроном 7 грудня заявив, що Україна – одна з найкорумпованіших країн світу, і повторив свої аргументи, чому він проти початку переговорів про її вступ до ЄС.
13:28
Поліція Нідерландів затримала біженця, підозрюваного у злочинах під час війни в Сирії
У Нідерландах поліція затримала сирійського біженця, якого підозрюють у сексуальному насильстві та інших злочинах під час громадянської війни в Сирії.
13:10
Фінські прикордонники затримали російського бойовика після рішення суду не видавати його Україні
Російський бойовик Ян Петровський, якого у п’ятницю звільнили з фінської в'язниці попри прохання України екстрадувати його, був затриманий фінськими прикордонниками та ймовірно буде видворений з країни. 
13:02
У Литві розслідуватимуть, як дітям Абрамовича надали литовське громадянство
Президент Литви Гітанас Науседа доручив провести розслідування щодо процедури надання литовського громадянства дітям російського олігарха Романа Абрамовича та чи допомагали вони своєму батьку обходити санкції ЄС.
12:59
фото, відеоМакрон відвідав Нотр-Дам, який мають відкрити після реконструкції рівно через рік
Президент Франції Емманюель Макрон відвідав Собор Паризької Богоматері, який мають відкрити після реставрації рівно через рік.
12:44
Reuters: У ЄС наступного тижня схвалять план використання доходів від заморожених активів РФ
Наступного тижня Європейська комісія має схвалити юридичну пропозицію щодо використання доходів від російських активів, заморожених за санкціями у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ в Україну.
12:35
Президент Португалії відправив у відставку весь уряд на тлі корупційного скандалу
Президент Португалії Марсело Ребелу де Соуза оголосив про відставку уряду країни у зв’язку з відставкою прем’єр-міністра Антоніу Кошти через корупційний скандал.
12:26
У Німеччині хочуть продовжити контроль на кордоні з сусідами до лютого
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер заявила, що має намір продовжити прикордонний контроль на кордонах Німеччини з Польщею, Чехією та Швейцарією до лютого 2024 року.
12:25
Третя німецька земля визнала "Альтернативу для Німеччини" правоекстремістською
У східній німецькій землі Саксонії партію "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") визнали крайньою правою екстремістською організацією.
12:21
Партію Ле Пен вперше за 40 років не вважає загрозою для демократії більше французів, ніж навпаки
Вперше за майже 40 років кількість французів, які не вважають правопопулістську партію "Національне об’єднання" загрозою для демократії, перевищила кількість тих, хто має протилежну думку.
12:10
Британія розширила санкції проти Білорусі
Велика Британія на 17 позицій розширила санкційний список щодо білоруського режиму.
11:59
МЗС Німеччини розкритикували за купівлю розкішної нерухомості у Брюсселі
Міністерство закордонних справ Німеччини зазнало жорсткої критики з боку Федеральної рахункової палати за розтрату грошей платників податків на придбання розкішної нерухомості для свого дипломатичного представництва в Брюсселі.
11:39
Орбан розповів, що мав "чудову" зустріч з Макроном
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що мав "чудову" зустріч з президентом Франції Емманюелем Макроном.
11:32
В ЄС визначили, хто очолить Європейський інвестиційний банк – ЗМІ
Міністерка фінансів Іспанії Надя Кальвіньо стане наступною очільницю Європейського інвестиційного банку – у п'ятницю вранці країни ЄС погодилися на її призначення.
11:24
В Амстердамі почало діяти обмеження швидкості до 30 км/год
В Амстердамі набуло чинності рішення щодо обмеження швидкості на більшості доріг міста до 30 км/год.
11:17
Bloomberg: ЄС розглядає відновлення справи в СОТ проти США через тарифи на сталь
ЄС розглядає можливість відновлення справи у Світовій організації торгівлі проти США щодо суперечки про сталь і алюміній епохи Трампа, в результаті якої союзники наклали один на одного тарифи на товари на суму понад $10 млрд.
10:54
Фінляндія не видасть російського бойовика Україні через умови в українських в’язницях
Верховний суд Фінляндії не дав згоду на екстрадицію до України російського бойовика Яна Петровського, відомого під іменем Воїслав Торден, та наказав негайно звільнити 36-річного громадянина Росії.
10:30
Правозахисні групи через суд домагаються від Британії припинити експорт зброї до Ізраїлю
Юридичні та правозахисні групи подали позов до Високого суду Великої Британії з вимогою припинити видачу ліцензій на експорт зброї до Ізраїлю.
10:13
З України до Польщі відправили першу партію вантажівок потягом – в обхід блокади
"Укрзалізниця" відправила до Польщі залізницею першу партію вантажівок в обхід заблокованих автодорожних КПП.
09:59
FT: ЄС надасть країнам-членам повноваження блокувати імпорт російського газу
Європейський Союз має намір надати своїм країнам-членам право блокувати доступ компаній з Росії та Білорусі до своїх газопроводів і терміналів скрапленого газу.
09:44
доповненоПосли G7 закликали забезпечити належну реформу Рахункової палати
Посли країн "Групи семи" в Україні закликали Київ забезпечити належну реформу Рахункової палати, що підвищить довіру міжнародних партнерів.
09:27
Словенія продовжила контроль на кордонах з Хорватією та Угорщиною
Словенія ще на 12 днів продовжила тимчасовий контроль на кордонах з Хорватією та Угорщиною, який запровадили для запобігання тероризму і транскордонній злочинності.
09:22
Прем'єр Фінляндії розповів, коли буде рішення щодо відкриття кордону з Росією
Уряд Фінляндії уважно стежить за розвитком ситуації на кордоні з Росією й ухвалить рішення про відкриття прикордонних постів не пізніше наступної середи.
09:06
Словенія закупить у Німеччини системи IRIS-T 
Словенія придбає німецькі системи протиповітряної оборони IRIS-T SLM виробництва Diehl Defence GmbH.
09:06
У Німеччині загорівся автобус зі Швеції, є постраждалі
Троє шведів постраждали внаслідок пожежі в автобусі на території Німеччини. 
Аналітика короткоЯк Україна стала “заручницею кордону” у Конгресі США
08:41
Reuters: Білий дім відкритий до поступок щодо міграції заради допомоги Україні 
Адміністрація Байдена розглядає можливість запровадження нових обмежень щодо осіб, які можуть шукати притулку, а також розширення процесу депортації для того, щоб забезпечити нову допомогу для України та Ізраїлю в законопроєкті про додаткове фінансування.
08:34
У ЄС привітали кроки до нормалізації відносин між Баку та Єреваном
У Єврокомісії привітали домовленість між Азербайджаном та Вірменією щодо нових кроків для нормалізації відносин.
08:15
Рютте і Сунак на двосторонній зустрічі обговорили допомогу Україні та Близький Схід
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте розповів, що Україна і Близький Схід були серед ключових тем його зустрічі з прем’єром Британії Ріші Сунаком. 
08:12
Президент Литви балотуватиметься на другий термін 
Чинний президент Литви Гітанас Науседа оголосив, що балотуватиметься на другий термін на президентських виборах наступного року. 
07:55
У Німеччині через страйк залізничників скасовано більшість потягів
По всій Німеччині скасовано понад 80% потягів через страйк профспілки машиністів GDL, що охоплює і пасажирські рейси, і вантажні перевезення. 
07:28
Сину Байдена висунули звинувачення щодо несплати податків
Сину президента США Хантеру Байдену висунули дев’ять звинувачень у Каліфорнії у зв’язку з можливими податковими порушеннями.