7 серпня 2023

Статті
Франція шукає нове місце у світі: як Париж переглядає принципи своєї зовнішньої політики
Франція відома своєю готовністю йти всупереч політиці Вашингтона. І це знову дуже помітно – і в російській, і в українській, і в китайській стратегії Парижа.
Польща обирає конфлікт: чому зіпсувалися відносини з нашим ключовим союзником
Наскільки очікуваною стала нинішня криза у відносинах між Варшавою та Києвом? І чи є шанси зупинити її найближчим часом?
Новини
22:59
фотоМЗС Німеччини поскаржилось на пародійний Twitter-акаунт Бербок
Пародійний твіттер-акаунт міністерки закордонних справ Німеччини Анналени Бербок викликав обуренні в її відомстві, оскільки через популярність міг бути помилково сприйнятий за справжній.
22:35
Ще кілька держав ЄС запропонували Словенії допомогу в ліквідації наслідків повеней
Австрія, Словаччина, Чехія та Хорватія надіслали допомогу Словенії, яка потерпає від найсильніших у її сучасній історії повеней.
22:17
Румунія передала Молдові партію військової допомоги
Міністри оборони Молдови та Румунії Анатолій Носатий і Анджел Тильвар у понеділок провели переговори в Кишиневі, під час яких молдовська сторона прийняла партію румунської військової допомоги.
21:55
У США розповіли про співпрацю з МКС та Україною в розслідуванні воєнних злочинів
Очільник американського Міністерства юстиції Меррік Гарленд у понеділок підтвердив співпрацю США з Міжнародним кримінальним судом і українськими прокурорами для розслідування скоєних Росією воєнних злочинів.
21:32
Німеччина розширює державні гарантії для інвестицій в Україну
Федеральне міністерство економіки Німеччини в понеділок оголосило про розширення програми державних інвестиційних гарантій для німецьких підприємств, які вирішать вкласти кошти в Україну, де продовжує тривати повномасштабна війна.
ДайджестДва “саміти миру”, $66 млрд допомоги від США, шанс на ракети Taurus: новини дня
21:13
Прикордонники Сербії затримали радницю прем'єра Косова, Приштина висловила протест
Уряд частково визнаного Косова в понеділок засудив затримання прикордонною поліцією Сербії радниці косовського прем’єр-міністра Ардіти Сінані.
20:50
У США офіційно схвалили передачу першої партії танків Abrams в Україну
Перша партія танків Abrams, які США надають Україні, була схвалена до відправки на вихідних, і танки прибудуть в Україну на початку осені.
20:49
У Франції розпустять католицьку організацію, яка закликала позбавити євреїв громадянства
Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен у понеділок розпорядився розпустити ультраправу католицьку організацію Civitas, чий голова П’єр Іллар виступив зі скандальною пропозицією позбавити французького громадянства євреїв.
20:26
фотоУ Швеції через негоду зійшов із рейок пасажирський потяг, троє постраждалих
На сході Швеції біля міста Гудіксваль через обвал залізничного насипу, спричинений сильним штормом, зійшли з рейок кілька вагонів пасажирського поїзда, що прямував зі Стокгольма до Сундсвалля.
20:21
У Бельгії потонув вантажний корабель з Нідерландів
Голландське вантажне судно затонуло в річці Шельді поблизу Дендермонда у бельгійській Фландрії, пишуть бельгійські ЗМІ.
20:01
Зеленський – у річницю агресії РФ проти Грузії: Потрібна повна деокупація й покарання агресора
Президент Володимир Зеленський у понеділок висловив солідарність із Грузією та підтвердив підтримку її суверенітету в річницю початку російської збройної агресії 2008 року.
19:44
Кулеба поговорив із Блінкеном: закликав дати Україні ATACMS
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в понеділок увечері повідомив про телефонну розмову з державним секретарем США Ентоні Блінкеном.
19:43
фотоЛатвія передала водоочисну станцію для Херсонської області
У понеділок Ризька міська рада та асоціація Tev повідомили про відправку водоочисної установки латвійського виробництва в Україну для допомоги Херсонській області, де сотні тисяч людей залишилися без доступу до питної води після руйнування греблі Каховської ГЕС.
19:35
В Іспанії продавця лотерейного квитка на 4,7 млн євро звинувачують у шахрайстві
Іспанська поліція підозрює продавця лотерейних квитків Мануеля Рейю Гонсалеса з міста Ла-Корунья на північному заході країни у введенні в оману власника виграшного квитка на 4,7 мільйона євро 11 років тому.
19:12
Польща заявила про нову кампанію із шантажу мігрантами з боку Білорусі та Росії
Заступник міністра внутрішніх справ Польщі Мацей Вонсік у понеділок заявив, що Росія та Білорусь організовують чергову кампанію з напливу мігрантів до Європейського Союзу через польський кордон з метою дестабілізації регіону.
19:07
У Литві внаслідок негоди загинула жінка
У литовському місті Жагаре під час буревію загинула жінка.
18:54
У Греції поширюється "рух рушників", який бореться за вільний доступ до пляжів
Так званий рух пляжних рушників, який в останні дні набуває популярності в Греції, вимагає від влади забезпечити гарантований законом вільний доступ до пляжів.
18:47
ЗМІ: ЄС восени готується обговорити безвіз з Туреччиною
ЄС планує провести переговори про лібералізацію візового режиму для Туреччини восени.
18:33
Румунія обіцяє допомогти Україні з експортом зерна на тлі "цинічних" дій Росії
Румунія працює над пошуком нових шляхів для транспортування українського зерна після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи й обстрілів нею портової інфраструктури на півдні України.
18:25
У МЗС спростували, що 40-60% українських дипломатів не повертаються в Україну
У Міністерстві закордонних справ заявили, що оприлюднена в ЗМІ інформація про те, що 40-60% українських дипломатів не повертаються в Україну, не відповідає дійсності.
18:17
ЄС нагадав про наслідки російської окупації Грузії на 15-річчя війни
Високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель засудив окупацією Росією грузинської території в п’ятнадцяту річницю російсько-грузинської війни серпня 2008 року.
18:04
фотоУ Туреччині зросла кількість постраждалих від вибуху в порту
Внаслідок вибуху в порту на північному заході Туреччини в понеділок отримали поранення щонайменше 12 осіб.
18:00
фотоУ Білорусі суд визнав фото президента Польщі "пропагандою екстремізму"
Суд білоруського міста Рогачов у Гомельській області склав протокол про "екстремістську діяльність" на активіста Дзяниса Дашкевича через фото президента Польщі Анджея Дуди на тлі біло-червоно-білого прапора.
17:52
Блінкен нагадав РФ про її зобов'язання щодо Грузії
Держсекретар США Ентоні Блінкен у 15-ту річницю вторгнення Росії до Грузії нагадав РФ, що вона не дотримується зобов’язань, даних у 2008 році.
17:47
Через спеку в Італії зафіксували зростання рівня смертності
В центральних і південних регіонах Італії в липні на тлі рекордної спеки було зафіксовано на 7% більше смертей, ніж зазвичай.
17:42
В Італії чоловік загинув під завалами 15 тисяч головок сиру
У місті Романо-ді-Ломбардія на півночі Італії в понеділок уранці рятувальники знайшли тіло 74-річного Джакомо К’яппаріні – власника місцевої сироварні, який загинув під завалами тисяч головок власного сиру.
17:29
У Німеччині розкритикували плани університету відкрити кампус у Китаї 
Плани німецького університету у Білефельді відкрити незалежний кампус у Китаї зазнали гострої критики, в тому числі з боку уряду Німеччини.
17:26
В Естонії пояснили, чому не будуть висилати росіян і білорусів, як Латвія чи Литва
Естонська влада не планує вживати заходів щодо громадян Росії та Білорусі, які перебувають на території країни, за зразком Латвії та Литви, які нещодавно оголосили про наміри депортувати сотні людей.
17:19
Іспанські консерватори наблизились до формування коаліції після зниження вимог ультраправих 
Консервативна Народна партія Іспанії вважає, що може вийти з політичного глухого кута і сформувати уряд після того, як ультраправа партія Vox натякнула, що не наполягатиме на участі в коаліції в обмін на свою підтримку.
17:17
Україна не погодиться змінювати "формулу миру" Зеленського, окрім тактики – Жовква 
Україна не дасть згоду на зміну "формули миру", представлену президентом Володимиром Зеленським, можлива хіба що зміна тактики щодо неї.
17:11
Німеччина скерує допомогу Словенії, яка потерпає від руйнівних повеней
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у понеділок оголосив про відправлення до Словенії, яку в останні дні накрили сильні повені, фахівців німецького Федерального агентства з технічної допомоги (THW) для допомоги в рятувальних операціях.
17:04
Партнери Росії по БРІКС принципово змінюють думку про війну – Єрмак 
Зустріч у Саудівській Аравії цими вихідними показала, що партнери Росії по формату БРІКС, куди входять Бразилія, Індія, Китай та ПАР, принципово змінюють свою думку про війну РФ проти України. 
16:52
ЗМІ: Ісландія та Угорщина допомогли захистити від санкцій ЄС наближеного до Лукашенка олігарха
Ісландія використала свій лобістський вплив у ЄС, щоб захистити Александра Мошенського, близького до Александра Лукашенка білоруського олігарха, від санкцій; Угорщина також використала своє право вето на його користь.
16:35
У Джидді погодили не всі пункти "формули миру", але діалог триває – Єрмак 
На зустрічі у Саудівські Аравії держави-учасниці не дійшли згоди щодо усіх пунктів "формули миру" президента Володимира Зеленського, однак діалог щодо суперечливих питань продовжується.
16:32
Україна запропонувала Словенії гелікоптер для подолання наслідків повеней
Україна готова допомогти Словенії у подоланні наслідків масштабних повеней, які забрали життя шести людей.
16:23
оновленоУкраїна планує два "саміти миру" за "формулою Зеленського", другий – за участі РФ 
Після зустрічі у Саудівській Аравії Україна планує провести два саміти щодо "формули миру", представленої президентом Володимиром Зеленським, один із самітів – із залученням Росії.
16:20
В Англії перших шукачів притулку поселили на баржі попри протести
В Англії перша невелика група шукачів притулку оселилася на борту скандально відомої житлової баржі Bibby Stockholm після низки затримок з міркувань безпеки.
16:08
У німецьких "лівих" – відставка через партійний розкол 
Розбіжності всередині німецької ультралівої політичної партії Die Linke змусили лідерку парламентської фракції партії Аміру Мохамед Алі піти у відставку напередодні майбутніх внутрішньопартійних виборів.
15:53
У Словаччині зняли звинувачення в хабарництві з ексглави МВС
Генеральна прокуратура Словаччини зняла звинувачення у хабарництві з колишнього міністра внутрішніх справ Роберта Каліняка.
15:51
Над главою німецької опозиції кепкують через невдалий твіт
Лідер найбільшої німецької опозиційної партії Християнсько-демократичний союз (ХДС) Фрідріх Мерц та його помічники допустили помилку у Twitter, яка стала предметом зловтіхи та хвилі коментарів.
15:26
Польські прикордонники попросили про додаткову військову підтримку на кордон
Головнокомандувач Прикордонної служби Польщі звернувся до Міністерства національної оборони з проханням про передислокацію ще тисячі солдатів на польсько-білоруський кордон.
15:26
фотоУ турецькому порту неподалік Стамбула прогримів вибух
У порту турецького міста Деріндже на північному заході країни стався вибух, постраждали люди.
15:05
відеоПонад 600 людей евакуювали через масштабні лісові пожежі на Сардинії
Понад 50 лісових пожеж вирують зараз на середземноморському острові Сардинія в Італії, де сильний вітер ускладнює зусилля по боротьбі з вогнем.
14:49
У Чехії поліція переслідує росіянина за порушення санкцій ЄС
Чеська поліція переслідує громадянина Російської Федерації за порушення санкцій Євросоюзу у 2015 році.
14:37
У Словенії зросла кількість загиблих через повені
У Словенії виявили ще двох жертв масштабних повеней, внаслідок чого загальна кількість загиблих зросла до шести.
14:22
У Польщі лагодять пошкоджену ділянку нафтопроводу "Дружба"
Польський трубопровідний оператор PERN у понеділок повідомив, що на пошкодженій ділянці нафтопроводу "Дружба" ведуться ремонтні роботи.
14:12
WP: США допомогли Україні на понад 66 млрд доларів – більше, ніж будь-кому іншому
З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Сполучені Штати виділили понад 66 мільярдів доларів загальної допомоги Києву.
14:11
У зоні стихійного лиха в Грузії раптово помер поліцейський 
У зоні стихійного лиха в грузинському селищі Шові, де минулого тижня відбувся масштабний зсув ґрунту, раптово помер поліцейський.
13:43
Україна повернула до "списку спонсорів" війни п'ять компаній з Греції
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відновило статус пʼяти грецьких компаній-перевізників у переліку "Міжнародних спонсорів війни", оскільки ці компанії не виконали умови, узгоджені під час переговорів щодо виключення їх з переліку.
13:43
ЗМІ повідомили, чому Німеччина відмовляється передавати Україні Taurus
Німецький уряд відмовляється постачати Україні далекобійні ракети Taurus через побоювання, що Київ може використати їх для ударів по російській території, а також через те, що Бундесвер має лише 150 ракет, готових до розгортання.
13:32
Проти міністра оборони Литви почали розслідування щодо розголошення таємних даних
У понеділок Генеральна прокуратура Литви заявила, що розпочала досудове розслідування після того, як міністр оборони Арвідас Анушаускас поділився у Facebook подробицями угоди про закупівлю танків.
13:21
фотоУ Вільнюсі на заводі третій день триває пожежа: розгораються нові осередки
Пожежники у литовському Вільнюсі все ще гасять велику пожежу на заводі переробки вторсировини компанії Ecoservice, яка почалася в суботу.
13:11
фото, відеоГреція надала два пожежні літаки Кіпру для боротьби з лісовою пожежею
У понеділок Греція відправила два пожежні літаки Canadair на прохання Кіпру про допомогу в боротьбі з пожежами, які випалили кілометри гірської місцевості.
13:09
фотоЛитву після спеки накрили сильні грози, місцями випав град розміром з тенісний м’яч
У Литву після 30-градусної спеки прийшли грози зі шквальним вітром, в окремих місцях випав град розміром з тенісний м’яч.
12:58
фотоСловенія очікує збитки у 500 млн євро від повеней
Словенія запустила Європейський механізм цивільного захисту, а також звернулася по допомогу до сусідніх країн для ліквідації наслідків повеней, що вирують у країні.
12:53
фотоЧерез проливні дощі та повені в Австрії затоплені будинки, загинула людина
Проливні дощі і сильні повені, що вирували на півдні Австрії протягом останніх трьох днів, призвели до загибелі однієї людини.
12:37
Білорусь почала військові навчання під кордоном з Литвою і Польщею
Білорусь заявила про початок навчань механізованої бригади на полігонах, що розташовані поблизу кордонів з Польщею та Литвою.
12:37
У Німеччині готові передати Україні далекобійні ракети Taurus – депутат
Голова постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв повідомив, що отримав інформацію від німецьких колег про згоду ключових парламентських фракцій Бундестагу передати Україні далекобійні ракети Taurus.
Аналітика короткоЧому Польща пішла на несподівано різке загострення у відносинах з Україною
12:23
ЗМІ: В ЄС побачили конструктивну позицію Китаю щодо України
Китай на саміті у Саудівській Аравії дав зрозуміти, що він позитивно налаштований на участь у майбутніх переговорах щодо припинення війни РФ проти України.
12:20
У Литві зафіксували найтеплішу ніч в історії
Литовська гідрометеорологічна служба (LHMT) констатувала, що минула ніч була найтеплішою в країні за всю історію спостережень.  
12:05
Німецькі ультраправі погрожують вивести Німеччину з ЄС, якщо його не реформують
Німецька ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") хоче вивести Німеччину з ЄС, якщо Євросоюз не реформують протягом, як кажуть у політсилі, "розумного часу".
12:04
фотоЛатвія повідомляє про нову провокацію на кордоні з Білоруссю
У Державній службі охорони кордону Латвії повідомили, що білоруські прикордонники допомогли кільком нелегальним мігрантам пробратися через паркан і потрапити на латвійську територію.
11:50
Китай запросив Борреля після неодноразових перенесень візиту
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї запросив топ-дипломата Євросоюзу Жозепа Борреля та його делегацію відвідати країну восени після того, як Пекін неодноразово відкладав візит.
11:26
фотоБілоруська опозиція анонсувала створення альтернативних паспортів
Представник Об'єднаного перехідного кабінету (ОПК) – колективного виконавчого органу, створеного лідеркою білоруської опозиції Світланою Тихановською, – у міжнародних справах Валерій Ковалевський представив дизайн нового національного паспорта Білорусі.
10:56
Європа згадує 15-ту річницю вторгнення Росії у Грузію та окупації Південної Осетії
Вже низка країн виступили із заявами на підтримку Грузії до 15-ї річниці вторгнення Росії в країну та окупації Цхінвальського регіону.
10:45
Поблизу Італії затонули два човни з мігрантами: двоє загиблих, десятки зниклих безвісти
Двоє людей загинули і ще близько 30 вважаються зниклими безвісти після аварій двох човнів з мігрантами біля південноіталійського острова Лампедуза.
10:16
ЗМІ: Путін може приїхати до Туреччини наприкінці серпня
Очікуваний візит президента РФ Владіміра Путіна до Туреччини може відбутися наприкінці серпня.
10:14
Пенс допустив надання свідчень на процесі проти Трампа
Колишній віцепрезидент США в адміністрації Дональда Трампа Майк Пенс не виключив можливості стати свідком на його судовому процесі.
09:54
Топ-військові України та Польщі обговорили загрози через ПВК "Вагнер" у Білорусі
Представники найвищого військового керівництва України та Польщі провели зустріч, під час якої однією з ключових тем були можливі загрози через розміщення у Білорусі ПВК "Вагнер".
09:37
Розвідка Британії: Авіація РФ на фронті не дає вирішального оперативного ефекту
Британська розвідка констатує, що російські Повітряно-космічні сили продовжують витрачати значні ресурси на підтримку наземних операцій у війні проти України, але без вирішальних оперативних ефектів.
09:34
Депутат владної партії Німеччини закликав надати Україні ракети Taurus
Депутат німецького парламенту від владної Соціал-демократичної партії та доповідач з питань оборонного бюджету у бюджетному комітеті Бундестагу Андреас Шварц закликав передати Україні далекобійні ракети Taurus.
09:08
фотоНа півдні Швеції та Норвегії через негоду скасовують поїзди і пороми
На півдні Швеції та Норвегії через шторм "Ганс" частково скасовують поїзди і пороми.
09:06
У Греції після 11 років переховування затримали італійського мафіозі
На грецькому острові Корфу арештували 60-річного чоловіка за підозрою в участі у злочинній організації та фінансових злочинах.
08:06
У Зеленського натякнули, які питання візьмуть на себе різні держави в українській "формулі миру"
В Офісі президента України розповіли про зміст двосторонніх переговорів з представниками країн-учасниць зустрічі в Саудівській Аравії щодо майбутнього саміту "формули миру", з чого можна припустити, які питання їм пропонують як "сферу відповідальності".
07:32
Єрмак обговорив із радником Байдена посилення ППО півдня України для захисту портів
Керівник Офісу президента Андрій Єрмак обговорив із радником президента США із нацбезпеки Джейком Салліваном посилення протиповітряної оборони на півдні України, щоб захистити порти.