9 листопада 2021

Статті
Смерть через заборону абортів: чому Польща знову піднялася на антиурядові протести
В десятках міст Польщі відбулися марші пам’яті жінки, яка стала першою жертвою рішення Конституційного трибуналу про повну заборону абортів.
Атака на запобіжники: як РФ підштовхує Боснію до нової війни
Конфлікт у Боснії і Герцеговині вже існує. Що утримує його від переростання в гарячу фазу? І як РФ намагається знищити ці запобіжники?
Новини
ДайджестУкраїна в червоній зоні, шантаж від Лукашенка, великий позов проти РФ: головне за 9 листопада
22:09
Вакцинованим українцям все ж дозволять в’їзд до Бельгії, як і до більшості держав ЄС
Попри початкові повідомлення про заборону в’їзду туристам з України, влада Бельгії все ж лишила право на "несуттєві подорожі" тих, хто має український сертифікат про вакцинацію.
20:42
КС Франції визнав законним продовження використання ковід-сертифікатів до липня 2022 року
Конституційна рада Франції, що фактично виконує роль конституційного суду, своїм висновком підтвердила продовження дії "паспортів здоров’я" до кінця липня 2022 року, але при цьому визнала надмірним дозвіл директорам навчальних закладів запитувати інформацію про вакцинаційний статус учнів. 
20:12
Західні дипломати відреагували на ситуацію з ув’язненим Саакашвілі
Посли США та ЄС у Грузії зазначили, що продовжують стежити за ситуацією з ув’язненим експрезидентом Михеїлом Саакашвілі. 
Аналітика короткоЧи здатні протести проти заборони абортів вплинути на політичні розклади в Польщі
19:55
Президент Євроради зустрінеться з прем’єром Польщі на тлі загострення "шантажу мігрантами"
Президент Європейської Ради 10 листопада здійснить візит до Варшави та зустрінеться з прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким на тлі загострення ситуації на кордоні з Білоруссю.
19:29
У МЗС підтвердили закриття кордонів Бельгії для подорожей з України
Посольство України у Бельгії підтвердило, що рішення Бельгії внести Україну до списку "червоних країн" означає неможливість туристичних поїздок, у тому числі для вакцинованих українців. 
18:57
У Франції відреагували на посилення "шантажу мігрантами" з боку Лукашенка
У Франції висловили солідарність з Польщею на тлі посилення міграційного тиску з боку режиму Лукашенка та підтримали майбутнє посилення санкцій проти осіб та організацій, залучених до цього.
18:30
Прем'єр Польщі: Лукашенко виконує сценарій Путіна з відбудови Російської імперії
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, виступаючи у вівторок в Сеймі з приводу атаки мігрантів на східний кордон країни, заявив, що самопроголошений президент Білорусі "має керівника в Москві в особі Владіміра Путіна" і демонструє рішучість реалізувати його сценарій.
18:28
Дуда відреагував на смерть вагітної жінки, що спровокувала протести
Президент Польщі Анджей Дуда заявив про необхідність розслідування смерті вагітної жінки, що спровокувала нові протести проти жорстких обмежень абортів, та водночас розкритикував те, як у суспільстві реагують на цю трагедію.
17:52
Білорусь звинуватила Польщу і обурилась через стягнення військ
Міністерство оборони Білорусі викликало військового аташе Польщі Ярослава Кембровського і заявило йому про "безпідставні та неправомірні звинувачення польської сторони у причетності білоруських військовослужбовців до міграційної кризи на польсько-білоруському кордоні".
17:42
В уряді Австрії заперечили чутки про локдаун
У канцлера Австрії офіційно заперечили чутки про нібито плани уряду запровадити локдаун із закриттям ресторанів та нічною комендантською годиною через погіршення ситуації з коронавірусом.
17:17
Посол Грузії розповів МЗС про переведення Саакашвілі до тюремної лікарні
Послом Грузії в Україні Георгій Закарашвілі 9 листопада прибув у МЗС України, де обговорив із заступникрм міністра закордонних справ Миколою Точицьким ситуацію довкола Саакашвілі.
17:12
Сейм Литви підтримав рішення про надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю
Сейм Литви підтримав пропозицію уряду про запровадження надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю через посилення "шантажу мігрантами".
17:00
Посольство США сподівається, що Kyiv Post вдасться врятувати
У посольстві США в Україні висловили жаль з приводу припинення роботи англомовного видання Kyiv Post і висловили сподівання, що його вдасться врятувати. 
17:00
Білорусь перекинула з польського до литовського кордону сотні нелегальних мігрантів - ЗМІ
У ніч на вівторок білоруські прикордонники доставили з польського до литовського кордону сотні нелегальних мігрантів із країн Азії та Африки.
16:43
У Франції заперечили пояснення Лаврова щодо причин відмови від "нормандської" зустрічі
В МЗС Франції заперечили слова міністра РФ Сєргєя Лаврова про те, що Париж і Берлін нібито залишили без реакції пропозиції Москви щодо підсумкового документу потенційної "нормандської" зустрічі глав МЗС.
16:22
Земан доручив сформувати новий уряд Чехії Петру Фіалі
У вівторок, 9 листопада, президент Чехії Мілош Земан доручив голові Громадянської демократичної партії і лідеру блоку Spolu Петру Фіалі провести переговори про формування нового уряду.
16:15
Франція закликала Лондон до "швидких рішень" з суперечкою щодо риболовлі
Франція закликала знайти "швидке рішення" у розбіжностях, що призвело до суперечки з Лондоном щодо риболовних ліцензій, після чергової двосторонньої зустрічі.
16:06
Бельгія закрила в’їзд для туристів з України
Бельгія офіційно виключила Україну з переліку держав, мешканцям яких дозволений в’їзд без "поважної мети".
15:53
Лавров звинуватив Захід у міграційній кризі на польсько-білоруському кордоні
Глава МЗС РФ Сергєй Лавров заявив, що міграційна криза на білорусько-польському кордоні спровокована діями Заходу на Близькому Сході.
15:41
Президент Литви закликав Сейм підтримати надзвичайний стан через мігрантів на кордоні
Президент Литви Гітанас Науседа закликав депутатів Сейму підтримати запровадження надзвичайного стану у прикордонних районах через загострення ситуації з мігрантами на білорусько-польському кордоні, що може повторитися і з Литвою. 
15:22
Денісова каже, що посол Грузії відмовився від зустрічі щодо Саакашвілі через заяву МЗС
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що посол Грузії Георгій Закарашвілі відкликав свою пропозицію про зустріч з нею щодо ситуації з ув'яненим Михеїлом Саакашвілі після заяви МЗС України. 
15:15
Посол у Польщі заявив про ризики потрапляння мігрантів з Білорусі в Україну
Посол України в Польщі Андрій Дещиця заявив, що у разі невдачі спроб потрапити до Польщі група нелегальних мігрантів може спробувати перейти кордон України.
15:12
Лукашенко поскаржився Путіну на "жорсткі дії Польщі" і стягнення військ до кордону
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко у телефонній розмові з президентом РФ Владіміром Путіним підкреслив "особливе занепокоєння" через стягнення на кордон регулярних військ Польщі у зв'язку з міграційною кризою.
14:52
Майбутня коаліція у Німеччині допускає вимогу ковід-сертифіката від усіх працівників
Майбутня "світлофорна" коаліція у Німеччині планує запровадити вимогу ковід-сертифіката на робочих місцях для усіх професій.
14:43
У Польщі в ДТП загинули двоє громадян України
У Польщі у вівторок вранці мікроавтобус з українськими номерами в’їхав у дерево.
14:39
В Грузії щеплення третьою дозою відкрили для всіх дорослих
Рада з імунізації Грузії вирішила дозволити робити третю, так звану бустерну дозу вакцини від коронавірусу, всім громадянам віком від 18 років.
14:17
Кулеба доручив дипломатам докласти зусиль заради вільних мандрівок українців в ЄС
Після рішення ЄС виключити Україну зі свого "зеленого списку" туристичних поїздок глава МЗС Дмитро Кулаба доручив усім дипломатичним установам України у країнах ЄС докласти зусиль, щоб залишити кордони та туристичні можливості для українців відкритими.
14:03
В Осло застрелили чоловіка, який погрожував перехожим ножем
У вівторок чоловік, озброєний ножем, погрожував перехожим на вулицях норвезької столиці Осло, а потім був застрелений поліцією.
13:59
Європейські посли стривожені закриттям англомовного видання Kyiv Post
Європейські посли в Україні з сумом та стурбованістю відреагували на новину про закриття англомовного видання Kyiv Post, власником якого є бізнесмен Аднан Ківан.
13:54
В ЄС розповіли, як режим Лукашенка через дипустанови заманює мігрантів до Білорусі
Режим самопроголошеного президента Олександра Лукашенка діє через свої дипломатичні установи, щоб вмовляти громадян інших країн приїхати до Білорусі, обіцяючи їм подальшу подорож до ЄС.
13:31
У Сербії COVID-перепустки стали обов'язковими у готелях і гральних закладах
Уряд Сербії видав нову постанову, згідно з якою COVID-перепустки мають бути обов'язковими у всіх готельних та гральних закладах.
Аналітика короткоЯк РФ працює на повернення війни на Балкани
13:27
Дуда: мігрантів, що штурмують кордон, контролюють спецслужби Білорусі
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що білоруські спецслужби контролюють групи мігрантів, які прийшли до польського кордону у понеділок.
13:20
У Лукашенка кажуть, що мігранти штурмували кордон ЄС "без порушень законодавства"
У Білорусі заявили, що мігранти на кордоні з ЄС не порушували законодавство.
13:04
Посол Британії здивована рішенням власника Kyiv Post закрити газету
Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс висловила розчарування з приводу закриття англомовного українського видання Kyiv Post.
13:02
ЄСПЛ 24 листопада проведе слухання у великій справі України та Нідерландів проти Росії
Велика палата Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) 24 листопада проведе слухання щодо прийнятності справи "Україна та Нідерланди проти Росії", яка об'єднує три великі справи (№№ 8019/16, 43800/14 та 28525/20).
12:51
Нідерланди передали українським прикордонникам захисні засоби від COVID-19
Уряд Нідерландів передав українським прикордонникам захисні засоби від COVID-інфекції на понад 22 млн гривень.
12:40
Євросоюз скасував спрощену видачу віз чиновникам режиму Лукашенка
Рада Євросоюзу у вівторок офіційно ухвалила рішення призупинити дію угоди про спрощення візового режиму між ЄС та Білоруссю, як рекомендувала зробити Європейська коміся раніше цього року.
12:28
ЄС виключив Україну з "зеленого списку" для подорожей
У "зеленому" списку ЄС наразі залишаються 18 країн.
12:26
Стокгольм вдвічі скоротить кількість електросамокатів у місті
Влада Стокгольма підтримала скорочення кількості електросамокатів у місті майже вдвічі.
11:59
Міжнародні партнери України привітали створення Етичної ради для судової реформи
"Етична рада візьме на себе важливе завдання щодо встановлення відповідності  членів Вищої ради правосуддя – вищого органу судової влади в Україні -- критеріям професійної етики та доброчесності", - йдеться у заяві.
11:45
У Польщі заявили про велику групу білоруських військових біля табору мігрантів на кордоні
Міноборони Польщі повідомило, що до табору мігрантів у Кушниці наближається велика група білоруських військових.
11:41
У Португалії роботодавцям заборонили дзвонити чи писати співробітникам у неробочий час
Компаніям також доведеться допомагати оплачувати витрати, пов'язані з віддаленою роботою, такі як вищі рахунки за електрику та Інтернет.
11:15
Єврокомісія надіслала Польщі вимогу сплатити 25 млн євро за рішенням Суду ЄС щодо шахти
Сума виплати вже становить 25 мільйонів євро.
10:41
У Болгарії максимум смертей від COVID-19 з початку пандемії
У вівторок Болгарія повідомила про рекордну добову кількість смертей від коронавірусу.
10:16
Уряд Литви хоче запровадити надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю
Уряд Литви запропонував Сейму на місяць запровадити надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю.
10:16
Болгарія отримала значну знижку від "Газпрому" перед виборами
Замість подорожчання на 32%, як прогнозувала болгарська державна газова компанія "Булгаргаз", ціна на газ була знижена.
09:53
Британія з 22 листопада дозволить в'їзд з вакциною CoronaVac, яку використовують в Україні
Велика Британія з 22 листопада розширить список вакцин, які визнаються для відвідування країни мандрівниками з інших країн.
09:51
Призначено перший склад Етичної ради, необхідної для реалізації судової реформи
В Україні призначено перший склад Етичної ради, який має на меті встановити відповідність кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та чесноти.
09:35
У Сенаті США ініціювали нові санкції щодо "Північного потоку-2"
Сенатор Роб Портман заявив, що рішення адміністрації Байдена відмовитися від обмежень, санкціонованих Конгресом, "додало сміливості президенту Путіну і завдало шкоди нашому союзнику України".
09:20
У Румунії керівна партія вирішила формувати уряд з колишніми суперниками
Правляча в Румунії Національно-ліберальна партія (PNL) вирішила вести переговори про нову парламентську більшість зі своїми колишніми суперниками, опозиційними соціал-демократами (PSD), а не відновлювати центристський коаліційний уряд, який розпався два місяці тому.
09:06
Глава МВС Німеччини закликав допомогти Польщі: ЄС має створити спільний фронт
Міністр додав, що підтримує рішення уряду Польщі щодо будівництва постійного загородження на кордоні з Білоруссю.
08:41
Уряд Данії запропонував повернути COVID-перепустки для ресторанів і кінотеатрів
Данія була однією з небагатьох країн, яка скасувала майже всі обмеження у вересні, уникнувши третьої хвилі інфекцій навесні і влітку.
08:17
Кандидат на главу МЗС Чехії проти скандального призначення "дипломата Земана" послом до України
Кандидат на посаду міністра закордонних справ у новому уряді Чехії Ян Ліпавський виступає проти кандидатури Петра Пірунчика на пост посла в Україні.
07:59
Глава Єврокомісії закликала запровадити нові санкції ЄС проти режиму Лукашенка
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала країни ЄС схвалити новий пакет санкцій проти режиму Олександра Лукашенка у зв'язку з міграційною кризою.
07:44
відеоПольща закрила КПП на кордоні з Білоруссю, ніч на кордоні пройшла спокійно