11 квітня 2024

Статті
Російські олігархи виграли раунд, але не війну. Що означає поразка ЄС у суді щодо санкцій
Санкції з росіян зазвичай знімають після їхньої смерті. Для більшості прибічників Путіна цей шлях видається найбільш реальним...
Колонки
Блокада, яка не досягла мети: чому аграрний конфлікт з Україною завдає шкоди Польщі
Україна не є конкурентом для Європи в аграрній сфері, а нинішній торговельний конфлікт із Польщею завдає шкоди обом сторонам.
Новини
23:07
Католицька церква Португалії виплатить компенсації жертвам домагань священників
Католицька церква Португалії 11 квітня оголосила, що виплатить фінансову компенсацію жертвам сексуального насильства над дітьми з боку священників, визначаючи суми компенсації окремо для кожного постраждалого.
22:54
Прем’єр Ірландії вважає, що в ЄС з’явиться більше прихильників визнання Палестини
Новий прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс назвав "дуже ймовірним" визнання Палестинської держави з боку інших країн-членів ЄС після того, як про такий крок публічно заявили в Дубліні та Мадриді.
22:29
Чинний уряд Нідерландів планує збільшити на 400 млн євро підтримку України у 2024 році
Нинішній уряд Нідерландів, який іде у відставку, ухвалив рішення збільшити загальний обсяг допомоги Україні у 2024 році на 400 мільйонів євро – на додаток до вже обіцяних 2 мільярдів.
22:18
Кулеба закликав голову МЗС Франції до негайних дій із постачання ППО Україні
Міністри закордонних справ України та Франції Дмитро Кулеба та Стефан Сежурне 11 квітня провели телефонну розмову, присвячену насамперед забезпеченню Києва засобами протиповітряної оборони.
22:03
DW дізналось подробиці пропозиції режиму санкцій проти Росії в Євросоюзі
З кінця лютого Європейський Союз обговорює пропозицію створення окремого режиму санкцій проти Росії, який зосередиться на покаранні причетних до придушення демократичних свобод у країні.
21:45
ЗМІ: Норвегія готується передати Україні 22 винищувачі F-16, США схвалили
У межах коаліції винищувачів Норвегія готується передати Україні 22 винищувачі F-16, із них 12 перебувають у вже придатному до використання стані.
21:28
У Фінляндії побоюються розливу нафти в Балтійському морі через "тіньовий флот" Росії
За оцінками фінської прикордонної служби, після того, як Росія почала використовувати так званий тіньовий флот танкерів для обходу обмежень на експорт нафти, ризик великого розливу "чорного золота" в Балтійському морі зріс.
21:12
США підписали угоду про модернізацію української ППО на $138 млн
Сполучені Штати 11 квітня підписали угоду про надання Україні 138 мільйонів доларів для модернізації систем протиповітряної оборони.
ДайджестЄвропарламент вимагає Patriot, безпекова угода з Латвією, російський газ у Франції: новини дня
20:58
Топгенерал США в НАТО назвав головні складнощі з навчанням українців на F-16
Головнокомандувач Об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі заявив, що винищувачі F-16 і далі залишаються важливими для посилення військового потенціалу Україні, та розповів про складнощі в підготовці українських військових.
20:51
Боррель хоче від міністрів ЄС "сміливих рішень" для України
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що чекає на "сміливі рішення" для України від спільної зустрічі міністрів закордонних справ і оборони країни ЄС, яка відбудеться 22 квітня.
20:45
У горах Австрії через лавину загинули троє громадян Нідерландів
Кількість жертв лавини на гірськолижному курорті Зельден в австрійській землі Тіроль збільшилась до трьох: загинув чоловік, якого перед тим урятували з-під снігу.
20:32
Кулеба: Ми б не втратили Трипільську ТЕС, якби мали Patriot
Нестача поставок сучасних систем ППО Patriot уможливила знищення росіянами Трипільської ТЕС під Києвом.
20:30
Кулеба привітав нового голову МЗС Болгарії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав Стефана Дімітрова з призначенням на посаду голови МЗС Болгарії та висловив сподівання на поглиблення співпраці.
20:18
Голова МЗС Німеччини застерегла Іран від можливого удару по Ізраїлю
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок висловила стурбованість повідомленнями про підготовку Іраном удару по Ізраїлю у відповідь на обстріл свого консульства в Сирії.
20:12
В Європарламенті визнали, що не зможуть натиснути на держави ЄС щодо Patriot
Європарламент у четвер відмовився проголосувати за аудит бюджету Європейської Ради та Ради ЄС на 2022 рік у спробі змусити лідерів ЄС підтримати Україну додатковими системами Patriot, однак у парламенті визнали, що навряд чи їхній тиск буде результативним.
20:00
Польща та Естонія – за використання всіх заморожених росактивів на користь України
Польський прем’єр-міністр Дональд Туск заявив, що Захід повинен використовувати всі заморожені російські активи, а не лише надлишкові прибутки від них, для допомоги Україні.
19:39
В Україні почали будівництво євроколії від Ужгорода до кордону з ЄС
На Закарпатті почали будівництво проєкту європейської колії, завдяки якій Ужгород стане першим обласним центром України, сполученим такою колією з Європою.
19:34
Bloomberg: ЄС готується схвалити в травні план реформ України, що розблокує мільярди допомоги
Європейський Союз рухається до схвалення плану реформ України в травні, який розблокує додаткову виплату 1,9 мільярда євро.
19:23
фотоМолдова просить у Нідерландів більше ППО для України
Президентка Молдови Мая Санду на зустрічі з головою Міністерства оборони Нідерландів Кайсою Оллонгрен 11 квітня закликала до постачання більшої кількості систем протиповітряної оборони Україні.
19:14
відеоЗеленський запропонував президенту Угорщини укласти безпекову угоду
Президент Володимир Зеленський на полях саміту Ініціативи трьох морів у Вільнюсі 11 квітня зустрівся з новим угорським президентом Тамашем Шуйоком.
19:06
Дуда: Польща може передати Україні радянські ракети для ППО
Президент Польщі Анджей Дуда обговорив на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Вільнюсі передачу Україні радянських ракет для систем протиповітряної оборони.
18:59
Зеленський: Ведемо переговори з Польщею щодо безпекової угоди
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна та Польща вже ведуть переговори про двосторонню безпекову угоду в межах Вільнюської декларації "Групи семи".
18:40
Влада Грузії наполягає, що закон про "іноагентів" не завадить шляху до ЄС
Міністр закордонних справ Грузії Ілля Дарчіашвілі наполягає, що закон про "іноагентів" не може зашкодити євроінтеграції країни, хоча у ЄС вже застерегли Тбілісі.
18:29
Зеленський закликає ЄС почати переговори про вступ із Україною в червні
Президент Володимир Зеленський вважає, що Європейський Союз повинен офіційно розпочати переговори про вступ України в червні цього року – аби показати Росії, що Європа не проявляє слабкості.
18:24
Чехія може підписати безпекову угоду з Україною в травні чи червні
Чехія обговорює з Україною підписання двосторонньої безпекової угоди.
18:18
Глава МЗС Польщі: Україна сильно стікає кров'ю, але й у Путіна не все добре
Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що після двох років неспровокованої війни Росії проти України обидві сторони виснажені. 
18:14
Зеленський: ППО зараз – перший пріоритет
Президент Володимир Зеленський укотре закликав допомогти з постачанням Україні засобів протиповітряної оборони, необхідної для захисту міст від постійних російських ударів.
17:58
Макрон виступив за збільшення виробництва зброї у Франції
Президент Франції Емманюель Макрон під час відвідин місця будівництва нового порохового заводу Eurenco в Бержераку відстоював цього четверга, 11 квітня, своє прагнення до реіндустріалізації Франції у військовій сфері.
17:52
Дуда побажав Зеленському приїхати на наступний саміт Тримор’я в костюмі
Президент Польщі Анджей Дуда, який прийматиме саміт Ініціативи трьох морів (Тримор’я) у 2025 році, побажав, аби Володимир Зеленський приїхав на нього "в костюмі", що символізуватиме завершення війни в Україні.
17:47
Прем'єрка Естонії обговорить з Польщею, як не допустити перемоги зла
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас перебуватиме у четвер у другій половині дня з візитом у Варшаві, де зустрінеться з прем'єр-міністром Дональдом Туском.
17:36
Ексканцлер Німеччини програв суд таблоїду Bild через заяву Навального
Колишній канцлер Німеччини від Соціал-демократичної партії Герхард Шредер не зміг через суд домогтись, аби німецький таблоїд Bild припинив поширювати висловлювання російського опозиціонера Алексєя Навального про нього.
17:35
Швеція інвестує $36 млн у бомбосховища та цивільну оборону
Уряд Швеції заявив у четвер, що інвестує 385 млн крон (36 млн доларів США) у зміцнення своїх бомбосховищ, аварійних служб і цивільної оборони після того, як попередив країну про необхідність підготовки до війни.
17:27
Глава МЗС Естонії: Удари України по російських НПЗ – це самооборона
Глава МЗС Естонії Маргус Тсахкна вважає атаки України на російські нафтопереробні заводи виправданими, якщо вони допомагають зменшити російські доходи та ускладнюють Росії ведення війни.
17:21
Європарламент підтримав закріплення права на аборт на території ЄС
Депутати Європарламенту 11 квітня підтримали резолюцію із закликом до Ради Євросоюзу додати питання сексуального та репродуктивного здоров'я і право на безпечний і легальний аборт до Хартії основних прав ЄС.
17:18
Кількість загиблих унаслідок вибуху на ГЕС в Італії зросла до п'яти
Водолази на півночі Італії виявили тіла ще двох робітників, які загинули в результаті вибуху, що обвалив і затопив кілька рівнів підземної гідроелектростанції, довівши кількість підтверджених загиблих до п'яти.
17:10
Politico назвало євродепутатів, які співпрацювали із заблокованим сайтом проросійського впливу
Видання Politico проаналізувало відео, які поширював пов’язаний із Віктором Медведчуком сайт проросійського впливу Voice of Europe, та ідентифікувало 16 депутатів Європейського парламенту, які там виступали.
17:07
ЄС попередив Грузію, що закон про "іноагентів" несумісний з його цінностями
Посол Європейського Союзу в Грузії заявив у четвер, що законопроєкт про "іноземних агентів", повторно внесений до парламенту керівною партією цього тижня, є несумісним із цінностями ЄС, до якого прагне приєднатися Грузія.
17:06
Президент Латвії після останньої атаки РФ захистив право України бити по російських НПЗ
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс закликав надати Україні більше засобів протиповітряної оборони і заявив, що Україна має право бити по російських нафтопереробних заводах.
16:48
Зеленський і президент Румунії обговорили транзит, ППО і оборонну співпрацю
Президент України Володимир Зеленський у Вільнюсі зустрівся з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом, із яким вони обговорили транзит української продукції, потреби Києва в системах ППО та співпрацю у сфері оборони.
16:47
Шантаж Європарламенту щодо Patriot може бути "театром" і "порожньою погрозою"
Відмова Європарламенту ухвалювати рішення щодо фінансування Ради ЄС через неспроможність країн Євросоюзу забезпечити Україну додатковими системами Patriot може виявитися "політичним театром".
16:42
Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України
Уряд Угорщини планує нові обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України, пояснюючи їх необхідністю захистити угорських фермерів від ринкових коливань, спричинених дешевшим українським імпортом.
16:35
Шмигаль після зустрічі з Фіцо розповів, як Словаччина долучиться до "формули миру"
Україна та Словаччина обговорили приєднання Братислави до реалізації української "формули миру".
16:23
Шмигаль: Словаччина допомагатиме Україні з розмінуванням
Словаччина допоможе з очищенням територій від російських мін, надаючи інженерні машини та виробляючи їх спільно з Україною.
16:19
Європарламент схвалив правила, що уможливлюють для країн ЄС блокування СПГ з РФ
Європейський парламент проголосував у четвер за ухвалення правил, що дозволяють європейським урядам заборонити імпорт російського скрапленого природного газу (СПГ).
16:10
Шмигаль: Залізничне сполучення між Києвом та Кошице запустять до кінця року
До кінця цього року Україна та Словаччина планують запустити пряме пасажирське залізничне сполучення між Києвом та Кошице. 
15:58
Зеленський зустрівся з президентом Чехії, говорили про посилення співпраці в ОПК
Президент Володимир Зеленський зустрівся у Вільнюсі з президентом Чехії Петром Павелом, йшлося про підтримку України та посилення співпраці в галузі ОПК.
15:50
Фіцо: Словаччина ухвалить рішення для комфорту водіїв вантажівок на кордоні з Україною
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо повідомив, що його уряд ухвалить рішення для більшого комфорту водіїв вантажівок, які змушені стояти у чергах на словацько-українському кордоні через заблоковані переходи на польському кордоні.
15:45
Словаччина пригрозила заборонити ввезення 14 українських продуктів
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що його країна може заборонити ввезення 14 позицій українського агроекспорту, якщо сторони не знайдуть спільне вирішення проблеми.
15:35
Прем’єр Словаччини: Ми не будемо створювати перешкоди на шляху України в ЄС
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що його країна бажає Україні якнайшвидшого членства у ЄС.
15:29
Словаччина візьме участь у Саміті миру у Швейцарії – Фіцо
Словаччина візьме участь в інавгураційному Саміті миру у Швейцарії.
15:25
Фіцо: Словаччина хоче бути дружньою сусідкою для України
Глава уряду Словаччини Роберт Фіцо, відомий антиукраїнською позицією, заявив, що його держава прагне мати дружні відносини з Україною. 
15:13
Росія оголосила персоною нон грата співробітника посольства Австрії
Росія оголосила персоною нон ґрата одного співробітника посольства Австрії в Москві.
15:09
У горах Австрії лавина забрала життя двох людей
Двоє людей загинули та ще щонайменше двох вдалося врятувати після сходження лавини в Альпах на заході Австрії.
15:05
Урядова комісія Норвегії рекомендувала підтримувати тісну співпрацю з ЄС
Призначена норвезьким урядом комісія рекомендувала Осло, який двічі відмовлявся від членства в Євросоюзі, підтримувати тісну співпрацю з ЄС та прискорити прийняття його правил і норм.
Аналітика короткоЧи скасують санкції для російських олігархів після перемоги співвласників "Альфи" у Суді ЄС
15:00
відеоЗеленський зустрівся з Науседою у Вільнюсі
Президент Володимир Зеленський у четвер провів зустріч у Вільнюсі з президентом Литви Гітанасом Науседою перед початком саміту Триморʼя.
14:29
Європарламент відмовився схвалити фінансування Ради ЄС, доки Україні не дадуть нові Patriot
Європарламент відмовився ухвалювати рішення щодо фінансування Ради ЄС через неспроможність країн Євросоюзу забезпечити Україну додатковими системами Patriot.
14:11
ЗМІ: В ЄС обговорять роль НАТО в захисті енергоінфраструктури від можливого нападу
Наступного тижня міністри країн Євросоюзу обговорять, яку роль може відіграти НАТО в захисті енергетичної інфраструктури ЄС від можливого нападу на тлі агресії Росії проти України.
13:55
Частка російської нафти в імпорті до Чехії торік зросла до 58%
Незважаючи на те, що Чехія хоче в майбутньому позбутися залежності від російської нафти, її частка в імпорті минулого року зросла до 58%.
13:51
ЗМІ дізналися ідеї Трампа щодо НАТО і примусу України й РФ до переговорів
Майбутній кандидат у президенти США Дональд Трамп нібито має ідею поділу країн НАТО на "два сорти" залежно від витрат на оборону, а також розраховує змусити Росію та Україну починати перемовини про припинення бойових дій, тиснучи аргументом про подальшу американську військову допомогу.
13:38
Україна підписала безпекову угоду з Латвією
Україна і Латвія у четвер підписали двосторонню безпекову угоду.
13:35
Lufthansa та німецька профспілка бортпровідників домовилися припинити страйки
Lufthansa та профспілка, яка представляє інтереси бортпровідників, досягли угоди щодо заробітної плати; раніше через це питання Німеччину сколихнули страйки.
13:26
Україна отримала від Литви засоби для боротьби з дронами та генератори
Литва доставила до України чергову партію військової допомоги. 
13:24
Politico: Франція наростила постачання СПГ з РФ більше за будь-яку країну ЄС
За перші три місяці цього року поставки російського скрапленого природного газу (СПГ) до Франції зросли більше, ніж до будь-якої іншої країни ЄС порівняно з минулим роком.
13:20
ЗМІ: європейські дипломати у США готуються до можливої перемоги Трампа на виборах
Європейські дипломати у Вашингтоні нібито почали шукати можливості для зустрічей із соратниками Дональда Трампа, щоб підготуватися на випадок його перемоги на наступних президентських виборах у США.
12:59
Президент Литви: Маємо відновити транспортно-комунікаційний сектор України
Президент Литви Гітанас Науседа наполіг на необхідності відновити транспортно-комунікаційний сектор України.
12:43
У Латвії обіцяють серйозну підготовку до 9 травня через побоювання провокацій
Латвійські правоохоронні органи та органи безпеки цього року будуть дуже серйозно готуватися до 9 травня.
12:34
Греція запрошує у безкоштовну відпустку туристів, яким торік її зіпсували пожежі на Родосі
У Греції почала діяти виняткова урядова програма компенсації за зіпсовану відпустку для туристів, які влітку 2023 року обрали для відпочинку острів Родос і змушені були достроково повертатись додому через лісові пожежі.
12:30
ВідеоУ Туреччині заявили про вилучення третьої за обсягом партії кокаїну в історії країни
Міністр внутрішніх справ Туреччини Алі Єрлікая заявив, що поліція вилучила третю за обсягом партію кокаїну в історії країни.
12:24
Шмигаль прибув до Словаччини
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розпочав робочий візит до Словаччини.
12:00
У Фінляндії купують нове авто для президента: замінить попереднє, якому 12 років
Офіс президента Фінляндії повідомив про закупівлю для пересування лідера держави нового захищеного автомобіля  Audi A8 L Security Quattro на заміну попередньому авто, якому вже 12 років.
11:53
Опонент Орбана подав заявку на реєстрацію партії для участі у виборах до Європарламенту
Колишній посадовець, а нині опозиціонер Петер Мадяр, який має на меті кинути виклик прем'єру Угорщини Віктору Орбану, подав заявку на реєстрацію політичної партії для участі у виборах до Європарламенту 9 червня 2024 року.
11:27
Президент Фінляндії не турбується з приводу погроз Росії про додаткові війська під кордоном
Президент Фінляндії Александр Стубб не турбується з приводу анонсованих планів Росії збільшити військову присутність біля кордонів Фінляндії через її вступ у НАТО.
11:26
Кулеба про нічну атаку РФ: Зараз немає кращого місця для Patriot, ніж Україна
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після масованої повітряної атаки РФ по Україні в ніч на 11 квітня ще раз закликав партнерські країни передати Києву системи протиповітряної оборони Patriot.
11:13
Зеленський прибув до Литви на саміт, анонсував підписання ще однієї безпекової угоди
Президент України Володимир Зеленський прибув до Вільнюса для участі у саміті так званого Тримор'я та повідомляє, що найближчим часом буде підписана ще одна двостороння безпекова угода у продовження Вільнюської декларації G7 про "гарантії безпеки".
11:07
У Трампа заперечують контакти із Зеленським щодо запрошення до України
Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп вважає недоречним зараз відвідувати Україну, оскільки він не обіймає посаду, заявили в його передвиборчому штабі після того, як президент Володимир Зеленський закликав його приїхати до України.
10:44
Президент Фінляндії: підтримка України найближчими місяцями особливо важлива
Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що протягом весни й літа західні партнери мають докласти максимум зусиль для підтримки України, тому що це той період, коли є ризики успіхів Росії на фронті. 
10:37
Топгенерал США в НАТО: РФ є "хронічною загрозою" для світу
Командувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі американський генерал Крістофер Каволі заявив, що РФ становить "хронічну загрозу" для світу та подальша допомога Україні у відбитті російської агресії має вирішальне значення.
10:33
Президент Фінляндії: Європі варто більше готуватись до можливої війни, щоб відвернути її
Президент Фінляндії Александр Стубб вважає, що країнам Заходу краще більше працювати над своєю готовністю до можливої війни, аніж говорити про її загрозу. 
09:55
Данія готує заборону для суден на скид у море води з очисних систем
У Данії домовилися схвалити законодавство, яке заборонить суднам скидати воду з корабельних очисних систем у море з липня 2025 року.
09:51
Канцлер Австрії вважає, що без РФ "не може бути миру"
Канцлер Австрії Карл Негаммер переконаний в тому, що для того, щоб припинити війну в Україні, Росію необхідно посадити за стіл переговорів.
09:24
Кемерон про російську пропаганду в США: Не слухайте брехню Путіна про Україну
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон прокоментував роботу російської пропаганди проти підтримки України в Сполучених Штатах.
09:22
Зеленський після нічної атаки РФ закликав союзників прискорити посилення української ППО
Президент України Володимир Зеленський після масованої повітряної атаки Росії в ніч на 11 квітня закликав партнерські країни прискорити зусилля з посилення української ППО.
08:54
Внаслідок інциденту з човном біля грецького острову загинули троє дівчат-мігранток
Рятувальники на східному грецькому острові Хіос у середу знайшли тіла трьох дівчат, які загинули після того, як човен з мігрантами із сусідньої Туреччини вдарився об скелі.
08:52
Lufthansa призупиняє рейси до Ірану через велику загрозу ескалації
Німецька авіакомпанія Lufthansa оголосила, що призупиняє рейси до столиці Ірану Тегерана з огляду на високий ризик загострення на Близькому Сході. 
короткоЯк Макрон змінює думку громадян і держав-партнерів щодо допомоги Україні "без червоних ліній"
08:25
ЗМІ: США вважають, що удар Ірану по Ізраїлю може відбутися найближчими днями
Сполучені Штати та їхні союзники вважають, що великі удари ракетами або дронами з боку Ірану або його проксі по військових та урядових об'єктах в Ізраїлі є неминучими.
08:20
Зеленський нагадав ключові принципи, з якими Україна ініціювала саміт миру 
Президент України Володимир Зеленський закликав держави світу долучатися до майбутнього Саміту миру у Швейцарії, що має напрацювати план припинення війни, та нагадав ключові принципи та ідеї, які розраховує реалізувати Україна. 
07:45
В уряді Туска підготували проєкт закону про цивільні партнерства, але ще погоджують у коаліції 
У польському уряді підготували проєкт закону про цивільні партнерства, але поки не вноситимуть його до Сейму через необхідність досягти згоди всередині коаліції.
07:17
Польща підняла винищувачі під час масованої ракетної атаки РФ по Україні
Під час повітряної атаки РФ на українські міста в ніч на 11 квітня Польща піднімала в повітря винищувачі на випадок прольоту ракети над своєю територією.