10 квітня 2024

Інтерв'ю
"Третя світова вже триває. Але західні лідери, як у часи Гітлера, заперечують реальність"
Бернар-Анрі Леві: "Європейці схильні все звалювати на Путіна, я також часто чую це лайно. Але диктатура не буває пануванням однієї людини".
Колонки
Не лише військова допомога: як Британія сприятиме відновленню України
Підтримка і відновлення – дві сторони однієї медалі. Приватний сектор Великої Британії може відігравати важливу роль у відновленні України.
Фундамент вступу до Союзу: як ЄС та Україна вестимуть переговори щодо засадничих цінностей
Верховенство права – один з базових принципів ЄС, і вимоги до кандидатів тут дуже високі. Україна має бути готова до цього...
Новини
ВідеоРумунія готує операції за кордоном? Що стоїть за законом, який дозволить "захищати румунів"
23:02
Місто на півночі Норвегії хоче створити 26-годинний часовий пояс, і це не жарт
Крайній північний регіон Норвегії, розташований за полярним колом, звернувся до Європейської комісії з проханням надати дозвіл на встановлення окремого часового поясу з 26-годинним днем.
22:38
Міністр оборони Литви обговорив з Умєровим у Києві дефіцит боєприпасів
Міністр національної оборони Литви Лаурінас Кащюнас під час візиту до Києва зустрівся з українським візаві Рустемом Умєровим, з яким обговорив проблеми постачання військової допомоги та заплановане підписання українсько-литовської угоди про безпеку.
22:22
Швейцарія долучилась до санкцій ЄС проти фінансистів ХАМАС
Влада Швейцарії вирішила приєднатись до санкцій Європейського Союзу проти осіб, які підтримують терористичні організації ХАМАС та "Ісламський джихад у Палестині".
22:05
Вілдерс виступить на консервативному заході в Угорщині, куди не пустять журналістів із Нідерландів
Лідер ультраправої нідерландської Партії свободи (PVV) Герт Вілдерс виступить із промовою на конференції CPAC у Будапешті, куди відмовились акредитувати журналістів провідних мовників Нідерландів та Бельгії.
21:43
Кулеба розповів про подробиці переговорів із союзниками про постачання батарей Patriot
Україна сподівається якнайшвидше домовитись про постачання семи додаткових батарей системи протиповітряної оборони Patriot і розглядає для цього варіант зокрема позичити їх у країн.
21:19
Топгенерал США в НАТО: Скоро перевага Росії над Україною в артилерії може сягнути 10 до 1
Командувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі американський генерал Крістофер Каволі попередив, що без підтримки України Сполученими Штатами перевага Росії в артилерії на полі бою ще більше посилиться.
ДайджестСША проти ударів по НПЗ Росії, Байден відривається від Трампа, штурм кордону Польщі: новини дня
21:00
Туск обіцяє "захистити Польщу" від переселення мігрантів за майбутніми правилами ЄС
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Варшава не погоджується з механізмом "солідарності" в розселенні шукачів притулку в Європейському Союзі, передбаченому в схваленому Європарламентом Пакті про міграцію і притулок.
20:50
Боррель квапить ЄС із ППО і боєприпасами: Україна не може чекати
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель закликав країни Євросоюзу визначити доступні системи ППО та передати їх Україні.
20:43
Убивство чотирьох людей у Варшаві: суд узяв під варту п’ятьох українців і поляка
Суд варшавського району Мокотув 10 квітня постановив узяти під варту шістьох фігурантів справи про вбивство чотирьох людей, серед затриманих п’ятеро – громадяни України.
20:26
Глава МЗС Литви: Нафтобази нацистської Німеччини були військовою ціллю
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс долучився до дискусій про те, чи слід Україні атакувати російські нафтопереробні заводи.
20:24
Поштовий оператор Франції планує переорієнтуватись на доставку їжі
Французький поштовий оператор La Poste вважає, що в майбутньому доставка їжі стане основним видом його діяльності на тлі того, що все менше людей надсилають одне одному паперові листи.
20:09
Угорщина ще на пів року продовжила надзвичайний стан через війну в Україні
Парламент Угорщини на засіданні 10 квітня проголосував за продовження ще на шість місяців режиму надзвичайного стану у зв’язку з повномасштабною війною в Україні.
20:05
ЗМІ: Євросоюз розробив проєкт безпекових зобов’язань перед Україною
Європейська зовнішньополітична служба підготувала проєкт рамкового документа про безпекові зобов’язання ЄС перед Україною.
19:49
Новий прем’єр Ірландії на другий день роботи поговорив із Зеленським
Прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс у свій другий офіційний день роботи, 10 квітня, провів телефонну розмову з президентом Володимиром Зеленським.
19:40
У Німеччині двох іракців підозрюють у членстві в ІДІЛ та знущанні з двох дівчаток-єзидок
У Німеччині заарештували двох громадян Іраку за підозрою в скоєні геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, а також членстві в терористичному угрупованні "Ісламська держава".
19:36
Зеленський: "Представники континентів" покажуть Росії "план миру", який погодять без неї
Росія не буде присутня на інавгураційному Саміті миру у Швейцарії, але розроблені там деталі "мирного плану" деякі "представники континентів" передадуть РФ.
19:25
Кишинів прокоментував наміри Гагаузії оголосити "незалежність" у разі об’єднання з Румунією
Молдовський уряд вважає "порожніми обіцянками" та "обманом" заяви башкана (голови) Гагаузії Євгенії Гуцул про проголошення незалежності регіону в разі потенційного об’єднання Молдови з Румунією.
19:08
Нідерланди, Чехія та Данія міркують, як посилити ППО України
Глави урядів Нідерландів, Чехії та Данії обговорили варіанти постачання Україні додаткового обладнання протиповітряної оборони.
19:00
Європарламент схвалив масштабну реформу міграційного законодавства ЄС
Європейський парламент на засіданні 10 квітня ухвалив пакет заходів, покликаних переглянути систему надання притулку мігрантам і впорядкувати та спростити процедуру їхнього вислання.
18:44
фотоПрем’єру Британії довелось перепрошувати через образ із популярними кросівкам Adidas
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак був змушений відреагувати на хвилю критики через те, що на одне з інтерв’ю минулого тижня він з’явився в кросівках Samba бренду Adidas і цим "зруйнував" їхню популярність.
18:44
ОпитуванняБайден збільшив відрив від Трампа
Президент США Джо Байден збільшив свою перевагу над своїм суперником Дональдом Трампом перед президентськими виборами, які відбудуться у листопаді.
18:26
У Литві хочуть на невизначений термін продовжити заборону ретрансляції російських каналів
Уряд Литви підтримує пропозицію продовжити заборону на ретрансляцію програм російських і білоруських каналів.
18:23
Естонія зафіксувала рекордний місяць кібератак
У березні в Естонії зафіксували рекордну кількість кібератак на сайти державного сектора балтійської країни.
18:21
Росія закрила в’їзд для двадцятьох британців, яких "звинуватила" в допомозі Україні
Міністерство закордонних справ Росії 10 березня розродилось черговою забороною на в’їзд для громадян Великої Британії, які, за його твердженням, допомагають Україні з веденням бойових дій.
18:08
Підозрюваного в нападі на посольство РФ у Литві арештували на три місяці
Районний суд Вільнюса 10 квітня повністю задовольнив клопотання прокурора і дозволив на три місяці заарештувати чоловіка, підозрюваного в нападі на посольство Росії в Литві.
18:07
США: Законопроєкт про "іноагентів" відхилить Грузію від європейського шляху
Посол США в Грузії Робін Данніган, коментуючи наміри Тбілісі схвалити законопроєкт про "іноагентів", заявила, що він відхилить країну від шляху до ЄС.
18:06
Німецький уряд схвалив план з 15 пунктів для економічної відбудови України
Федеральний уряд Німеччини схвалив план з 15 пунктів для економічної реконструкції України.
17:59
Столтенберг: Україна має право завдавати ударів по військових цілях за своїми межами
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна як країна, що обороняється від агресії, має право завдавати ударів по "легітимних військових цілях" за своїми межами.
17:52
Зеленський і президентка Швейцарії хочуть залучити якнайбільше країн до Саміту миру
Президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові з  президенткою Швейцарії Віолою Амгерд домовилися працювати для залучення якомога більшої кількості країн до участі в інавгураційному Саміті миру.
17:49
Орбан закликає угорців за кордоном проголосувати на виборах до Європарламенту
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан звернувся з листом до угорських громадян, які мешкають за межами Європейського Союзу, із закликом взяти участь у червневих виборах до Європейського парламенту.
17:42
ЗМІ: Американський генерал попередив Конгрес, що в України скоро закінчаться засоби ППО
Високопоставлений американський генерал попередив, що без подальшої американської підтримки в Україні "досить швидко" закінчаться артилерійські снаряди і перехоплювачі ППО.
17:32
Міністр оборони Литви пообіцяв, що допомога Україні буде більшою
Новий міністр національної оборони Литви Лаурінас Кащюнас після першого візиту на новій посаді до Києва і зустрічі з президентом Володимиром Зеленським заявив, що допомога Україні буде ще більшою.
17:31
Столтенберг: Україна не може чекати на системи ППО, вони потрібні їй негайно
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг укотре закликав союзників України прискорити постачання військової допомоги, зокрема протиповітряної оборони та боєприпасів, яких вона потребує негайно.
17:22
Влада Швейцарії проти конституційної заборони імпорту фуа-гра і хутра
Федеральна рада Швейцарії відхилила дві громадські ініціативи, які пропонували на конституційному рівні заборонити імпорт фуа-гра та хутра тварин, які зазнали жорстокого поводження.
17:17
Президентка Греції закликала зберігати підтримку України до досягнення справедливого миру
Президентка Греції Катерина Сакелларопулу в середу закликала продовжувати підтримувати Україну у боротьбі проти російської агресії.
17:10
Європарламент наклав санкції на депутатку з Латвії, підозрювану в співпраці з ФСБ
Європейський парламент запровадив санкції проти депутатки Європарламенту від Латвії Тетяни Жданок, яку звинувачують у співпраці з Федеральною службою безпеки Росії протягом двох десятиліть.
16:58
Грузія підписала угоду про безвіз з Китаєм
Громадяни Грузії зможуть відвідувати Китай без віз та перебувати там протягом 30 днів за умовами безвізової угоди.
16:53
Прем'єр Іспанії закликав збільшити оборонні інвестиції в ЄС через агресію Росії
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес рішуче відстоює необхідність збільшення інвестицій в оборону на європейському рівні перед обличчям агресивних дій Росії з метою посилення потенціалу стримування та виведення промисловості сектору на рівень, який відповідав би європейській економіці.
16:43
Визначені дата та місце українського Саміту миру у Швейцарії
Уряд Швейцарії проведе дводенну конференцію високого рівня щодо врегулювання війни в Україні – так званий Саміт миру – у середині червня.
16:42
опитуванняБільшість у США вважає серйозними кримінальні звинувачення проти Трампа в Нью-Йорку
Кримінальні звинувачення у спробі вплинути на вибори 2016 року шляхом таємних виплат, висунуті у Нью-Йорку проти Дональда Трампа, є серйозними в очах переважної більшості американських виборців.
16:22
відеоПольські прикордонники зірвали прорив понад 220 нелегалів з боку Білорусі
Польські прикордонники та військові вранці 10 квітня зірвали спробу понад 220 іноземців нелегально перетнути польсько-білоруський кордон.
16:07
Рада ратифікувала оновлену угоду про вільну торгівлю з Канадою
Верховна Рада схвалила законопроєкт про ратифікацію оновленої Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою
15:58
Німеччина передає Україні близько 400 генераторів на тлі російських атак
Уряд Німеччини постачає близько 400 генераторів Україні на тлі російських ударів по електростанціях.
15:45
Три чверті експорту зброї Німеччини іде в Україну
З 1 січня по 27 березня уряд Німеччини схвалив експорт військових товарів на суму щонайменше 4,89 млрд євро – майже три чверті цієї суми, 72% або 3,54 млрд євро, призначено для України,
15:39
Країни Північної Європи і Балтії нададуть Україні експертну підтримку на шляху до ЄС
Вісім країн Північної Європи і Балтії зберуть групу експертів, які допоможуть Україні на переговорному етапі процесу в ступу в ЄС.
15:24
Україна та Британія підписали нову угоду про оборонну співпрацю
Велика Британія та Україна підписали рамкову угоду для заохочення співпраці в оборонних та промислових питаннях.  
15:11
У Латвії затримали чоловіків, які зірвали український прапор у Ризі
Латвійська державна поліція затримала двох громадян Латвії, які зірвали український прапор з однієї з будівель у Ризі.
15:10
В Україну прибув новопризначений глава Міноборони Литви, зустрівся з Зеленським
Новопризначений міністр національної оборони Литви Лаурінас Кащюнас у межах свого першого закордонного візиту на цій посаді прибув до Києва, де він провів зустріч з президентом Володимиром Зеленським. 
14:59
Дипломат ЄС допустив вступ Молдови у Євросоюз без Придністров'я
Посол ЄС у Молдові Яніс Мажейкс допустив, що Молдова може приєднатися до Євросоюзу без територій на лівому березі Дністра, хоча назвав такий варіант не найкращим. 
14:55
Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги: снаряди, БПЛА, засоби розмінування
Уряд Німеччини відзвітував про передачу Україні чергової партії військової допомоги.
14:39
Біля грецького острова загубився човен з мігрантами: 17 осіб врятували, троє зникли
Після того як човен з мігрантами із сусідньої Туреччини вдарився об скелю, рятувальники на східному грецькому острові Хіос у середу шукають щонайменше трьох людей, які вважаються зниклими безвісти.
14:39
В Італії шукають чотирьох працівників, зниклих безвісти після глибинного вибуху ГЕС
На гідроелектростанції поблизу північноіталійського міста Болонья у середу тривають пошуково-рятувальні роботи після того, як внаслідок руйнівного вибуху загинуло щонайменше троє робітників, п'ятеро отримали поранення, а четверо зникли безвісти.
14:27
Швейцарія планує виділити на відновлення України 5 млрд євро до 2036 року
Швейцарія планує посилити економічний розвиток і довгострокову реконструкцію України протягом наступних дванадцяти років.
14:19
У Литві закликали не гаяти часу в боротьбі з військовою економікою РФ
Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що члени НАТО повинні "готові якомога швидше" збільшити витрати на оборону щонайменше до 2% від валового внутрішнього продукту.
14:07
У Швейцарії затвердили приєднання до ініціативи європейської ППО "Небесний щит"
На своєму засіданні 10 квітня Федеральна рада Швейцарії схвалила декларацію про приєднання до проєкту спільної європейської протиповітряної оборони "Небесний щит" (ESSI).
Аналітика короткоЩо має зробити Україна, щоб ключовий розділ переговорів про вступ до ЄС не став пасткою
13:50
Кемерон бачить прогрес у питанні використання заморожених активів РФ на користь України
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що бачить прогрес в обговоренні того, як використати заморожені російські активи у країнах G7 на користь України.
13:40
Таллінн планує відправити Україні ще п'ять машин швидкої допомоги
Мерія Таллінна в понеділок направила в міські збори проєкт рішення, в якому пропонується як гуманітарну допомогу передати Україні п'ять машин швидкої допомоги та медичне обладнання.
13:24
Для підозрюваного в нападі на посольство РФ у Литві вимагають три місяці арешту
Прокурори просять заарештувати на три місяці людину, підозрювану в тому, що кидала пляшки з легкозаймистою рідиною в посольство Росії у Вільнюсі в минулі вихідні.
13:22
У Молдові триває перший за 10 років перепис населення, влада просить "проявити відповідальність"
Молдова цього тижня почала загальний перепис населення, що триватиме до початку липня і має на меті оновити дані та виправити недоліки перепису 2014 року.
13:18
ЗМІ: Міністри фінансів країн ЄС обговорять цього тижня план реформ в Україні
Міністри фінансів країн-членів ЄС обговорять цього тижня в Люксембурзі план реформ та інвестиційний порядок денний, представлений Україною для отримання 50 млрд євро макрофінансової допомоги до 2027 року включно.
12:54
У Франції після погроз ІДІЛ посилили безпеку на стадіоні перед великим футбольним матчем
Французька поліція після загрози теракту з боку угруповання "Ісламської держави" (ІДІЛ) посилила заходи безпеки навколо стадіону Парк де Пренс у Парижі, де місцевий футбольний клуб Парі Сен-Жермен (ПСЖ) прийматиме у середу Барселону в матчі Ліги чемпіонів.
12:52
Президент Румунії вважає, що країні потрібно більше резервістів
Президент Румунії Клаус Йоганніс вважає, що Румунії важливо мати більше резервістів з військовою підготовкою.
12:38
Польські фермери продовжують блокувати три пункти пропуску на кордоні з Україною
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок на пунктах пропуску "Рава-Руська", "Ягодин" та "Угринів".
12:28
Розвідка Британії: РФ прагне 2024 року набрати за контрактом 400 тисяч військових
Розвідка Великої Британії розповіла, скільки Росія планує набрати військових за контрактом у 2024 році, а також як використовує солдатів-призовників.
12:24
Греція звинуватила Туреччину в "політизації" питань довкілля
Греція в середу підтвердила свою прихильність до захисту своїх суверенних прав, звинувативши Туреччину в спробі "політизувати" питання збереження навколишнього середовища.
12:14
У Німеччині в аварії шкільного автобуса постраждали 16 учнів
У німецькому місті Гольцмінден 16 учнів були доставлені до лікарень після аварії зі шкільним автобусом.
12:13
Лідерка автономії у Молдові лякає виходом зі складу країни у разі об’єднання з Румунією
Лідерка (башкан) автономного регіону Молдови Гагаузії Євгенія Гуцул заявила, що у разі потенційного об’єднання Молдови з Румунією хоче ініціювати вихід зі складу Молдови та готова просити Росію про "захист", якщо цьому будуть перешкоджати.
11:54
Суд ЄС підважив санкційний режим щодо росолігархів Авена і Фрідмана, але санкції ще діють
Суд Європейського Союзу задовольнив позов близьких до лідера РФ Владіміра Путіна російських олігархів Петра Авена та Михаїла Фрідмана й скасував санкції, запроваджені проти них Радою ЄС на період з лютого 2022 року по березень 2023 року.
11:26
Уряд Польщі прибрав із сайту перелік імпортерів зерна з України через "негативні наслідки"
Міністерство сільського господарства Польщі вирішило приховати із сайту перелік компаній, які імпортували зерно з України, пояснивши це надмірними негативними наслідками для компаній. 
10:53
ЗМІ: Німеччина планує замовити 35 танків для бригади в Литві
Німецька влада має намір замовити 35 танків для своєї бригади, яка днями почала прибувати на постійне розміщення в Литву.
10:50
Європарламент розгляне довгоочікувану реформу законодавства ЄС про притулок
Європарламент у середу очікувано фіналізує реформу законодавства ЄС щодо отримання притулку.
10:29
Зеленський заявив, що йому не потрібні "примітивні" ідеї від Трампа щодо припинення війни
Президент України Володимир Зеленський заявив, що йому не потрібні "примітивні" ідеї від майбутнього кандидата в президенти США Дональда Трампа щодо припинення загарбницької війни, яку веде РФ.
10:17
Постраждалих у Грузії польських туристів повернули додому
До Польщі повернули 11 громадян країни, які нещодавно постраждали внаслідок ДТП у Грузії.
ВідеоМакрон знімає обмеження з допомоги Україні: інтерв'ю Бернара-Анрі Леві
09:51
Більшість поляків залишаються проти залучення армії Польщі у російсько-українську війну
Опитування громадської думки свідчать, що понад 70% поляків не хотіли би залучення армії Польщі та інших країн НАТО у російсько-українську війну.
09:50
Білий дім: США не мають доказів прямої військової допомоги РФ від Китаю
Сполучені Штати не бачать доказів того, що Китай надає пряму військову підтримку Росії, яка веде загарбницьку війну проти України.
09:28
Фіцо нарікає на "складні дискусії" з ЄС через суперечливі зміни до кримінального кодексу
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив про "складні дискусії" Братислави із Брюсселем через зміни до кримінального кодексу та рішення ліквідувати спеціальну прокуратуру.
09:21
Зеленський: Непостачання Taurus пов'язане з ядерними погрозами Путіна
Президент України Володимир Зеленський заявив, що канцлер Німеччини Олаф Шольц не дозволяє поставити ракети Taurus через ядерні погрози російського лідера Владіміра Путіна.
08:59
Очільник Пентагону розкритикував удари України по російській нафтопереробці
Міністр оборони США Ллойд Остін критично висловився про удари, які Україна завдає по нафтопереробних заводах на території Росії, поставивши під сумнів їхній вплив на хід війни.
08:50
У Трампа прокоментували зустріч з Кемероном, де обговорювали допомогу Україні
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон під час вечері в понеділок у будинку майбутнього кандидата в президенти США Дональда Трампа обговорив війну в Україні та "необхідність виконання країнами НАТО своїх зобов'язань щодо витрат на оборону".
08:25
Британія не планує призупиняти продаж зброї Ізраїлю
Глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Сполучене Королівство не планує обмежувати продаж зброї Ізраїлю британськими компаніями через суперечливість операції у секторі Гази.
08:19
виправленоСША допоможуть Україні з ремонтом ЗРК Hawk
Державний департамент США схвалив продаж Україні запасних частин для зенітно-ракетних комплексів Hawk та забезпечення їхнього ремонтного обслуговування на 138 млн доларів.
Аналітика короткоЯкий небезпечний прецедент у відносинах з Україною створив ЄС
07:57
У Німеччині спалахнув скандал через заклик 30 місцевих депутатів припинити допомогу Україні
У Німеччині спалахнув скандал через заклик 30 місцевих депутатів з майже всіх ключових політсил припинити допомогу Україні, до якого при цьому приєднались правоекстремісти.
07:25
Байден назвав "помилкою" підхід Ізраїлю до ведення війни
Президент США Джо Байден назвав помилкою підхід прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу до операції у секторі Гази та закликав до перемир’я.