9 квітня 2024

Статті
Прецедент проти України: чим небезпечні нові умови торгівлі з Євросоюзом
Ніколи досі в історії відносин України та ЄС ухвалене Єврокомісією рішення не підлягало перегляду. Нинішній прецедент є дуже небезпечним для Києва.
Напівперемога Туска: що показали місцеві вибори у Польщі та чим вони важливі для України
Місцеві вибори у Польщі стали "матчем-реваншем" змагань між партіями, що входять у нинішню коаліцію, та тепер вже опозиційною "ПіС".
Новини
22:52
У Фінляндії створять штаб-квартиру сухопутних сил НАТО, ЗМІ дізнались подробиці
У Фінляндії планується відкрити штаб-квартиру сухопутних сил Північноатлантичного Альянсу, яка дозволить розширити діяльність командування об’єднаних сил в американському місті Норфолк.
22:32
МЗС закликає до санкцій проти ядерного сектора Росії на тлі ситуації на ЗАЕС
Міністерство закордонних справ засудило безвідповідальне ставлення Росії до ядерної безпеки на тлі ситуації на окупованій нею Запорізькій атомній електростанції та закликало міжнародних партнерів відреагувати на це.
22:15
Трамп провалив ще одну спробу відкласти кримінальний суд у Нью-Йорку
Суддя апеляційного суду Нью-Йорка у вівторок відхилила спробу Дональда Трампа відкласти початок кримінального процесу, пов’язаного із впливом на президентські вибори 2016 року шляхом таємних виплат.
21:51
фотоШвеція повідомила про перехоплення російського розвідувального літака
Військово-повітряні сили Швеції заявили, що спільно з німецькими винищувачами перехопили біля шведського берега російський розвідувальний літак Іл-20.
21:25
Санду про візити керівництва Гагаузії в Росію: Вони вважають, що війна – це нормально
Президентка Молдови Мая Санду заявила, що не розуміє дії керівництва автономного регіону Гагаузія, яке в останні тижні здійснило кілька візитів до Росії, а його башкан (голова) Євгенія Гуцул також провела зустріч із Владіміром Путіним.
ДайджестЕкстрена партія генераторів з ЄС, зброя хуситів Україні, новий премʼєр Ірландії: новини дня
21:09
ЄС засудив смерть під вартою росіянина, який допомагав українським біженцям
Європейський Союз висловив співчуття стосовно російського волонтера Александра Демиденка, який загинув, перебуваючи під вартою в поліції.
20:49
Кемерон після зустрічі з Трампом: Схвалення допомоги Україні – в інтересах США
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон після зустрічі з Дональдом Трампом під час свого візиту до США вкотре закликав американських законодавців розблокувати пакет допомоги для України.
20:38
ОПУ: Переговори про безпекову угоду з Португалією почнуться незабаром
Україна та Португалія планують в найближчому майбутньому розпочати переговори про укладення двосторонньої безпекової угоди.
20:32
Байден назвав Трампа головною загрозою для демократії США
Президент США Джо Байден назвав свого республіканського опонента на прийдешніх виборах голови держави, Дональда Трампа, головною загрозою для американської демократії.
20:24
Прокуратура Варшави звинуватила 34-річного українця у потрійному вбивстві
Прокуратура Варшави висунула звинувачення українцю в убивстві після того, як у одному з районів Варшави знайшли тіла чотирьох людей. 
20:13
У ЄС розповіли про роботу над 14-м пакетом санкцій проти Росії
Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс підтвердив, що ЄС почав роботу над наступним, чотирнадцятим пакетом санкцій проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну.
20:02
ЗМІ: Після Франції та Сербії Сі Цзіньпін приїде до Орбана
На початку травня лідер Китаю Сі Цзіньпін відвідає кілька європейських країн – за даними джерел, після Франції та Сербії він приїде до Угорщини.
19:52
Профільний комітет Європарламенту підтримав нові умови пільгової торгівлі з Україною
Комітет із питань міжнародної торгівлі Європейського парламенту на засіданні 9 квітня схвалив продовження на один рік дії угоди про безмитну торгівлю продуктами харчування з Україною з додатковими обмеженнями.
19:39
Експрем’єр Болгарії прогнозує, що Росія знову спробує посилити вплив у його країні
Колишній болгарський прем’єр-міністр Ніколай Дєнков, який у березні пішов у відставку, очікує відновлення зусиль Москви з повернення Болгарії під свій вплив на тлі дострокових виборів.
19:38
Прем’єр Фінляндії збирає керівників фракцій обговорити закон про кордон з Росією
Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо скликав на середу, 10 квітня, зустріч голів парламентських партій, щоб обговорити підготовку закону про кордон з Росією, яка намагається там чинити тиск за допомогою нелегальних мігрантів.
19:22
У НАТО вважають, що Україна знищила більшість російських танків в останні місяці дронами
Понад дві третини російських танків, які українська армія знищила протягом останніх місяців, було лікідовано за допомогою так званих FPV-безпілотників, що свідчить про все більше покладання Києва на ці апарати в умовах дефіциту артилерійських снарядів.
19:20
відеоВ Італії стався вибух на ГЕС: троє загиблих, є постраждалі та зниклі безвісти
У результаті вибуху на гідроелектростанції у вівторок в горах Італії на південь від Болоньї троє людей загинули, троє отримали поранення і шестеро вважаються зниклими.
18:54
Уряд Британії налаштований почати депортацію мігрантів до Руанди навесні
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час розмови з руандійським президентом Полем Кагаме в Лондоні висловив намір розпочати рейси з депортації мігрантів до Руанди навесні цього року – попри відсутність згоди парламенту на таку схему.
18:47
У Молдові запропонували дату і запитання для референдуму про вступ у ЄС
Референдум про вступ Молдови до ЄС може відбутися 20 жовтня цього року. 
18:35
Голова МВС Німеччини: Ми маємо прискорити депортацію злочинців
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер пообіцяла боротися зі зростанням рівня злочинності в країні, зокрема шляхом спрощення процедури депортації людей ненімецького походження.
18:25
Остін: США не бачать, щоб Ізраїль чинив геноцид у секторі Гази
Міністр оборони США Ллойд Остін у вівторок відкинув аргументи про те, що Ізраїль здійснює геноцид проти палестинців у секторі Гази.
18:18
Політичні партії ЄС домовились про етичну поведінку на виборах до Європарламенту
Європейські політичні партії у присутності віцепрезидентки Європейської комісії Вери Юрової 9 квітня підписали Кодексу поведінки на виборах до Європарламенту 2024 року, взявши зобов'язання дотримуватися етичних та чесних методів ведення кампанії.
18:17
У Вільнюсі виявили авіаційну бомбу часів Другої світової
У Вільнюсі під час земляних робіт виявили авіаційну бомбу часів Другої світової війни, місцевих мешканців евакуюють.
18:04
фото, відеоУ Тбілісі проходить марш проти "російського" законопроєкту про "іноагентів"
У вівторок увечері в Тбілісі відбувається марш, учасники якого виступають проти скандального закону про "іноагентів", схвалення якого загрожує конфліктом Грузії з ЄС.
18:00
Бербок пообіцяла Молдові підтримку на шляху до ЄС
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок запевнила Молдову в незмінній підтримці з боку Берліна, зокрема в питанні євроінтеграції, на тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну.
17:55
Лідер сепаратистів Каталонії піде з політики, якщо не виграє місцеві вибори
Колишній президент Каталонії і лідер правого сепаратистського руху "Разом за Каталонію" (Junts) Карлес Пучдемон піде з політики, якщо не переможе на дострокових регіональних виборах 12 травня.
17:47
Росія каже, що не поїде на Саміт миру у Швейцарії – її і не запрошували
Швейцарія не надсилала Росії запрошення для участі у Саміті миру щодо України, і РФ у будь-якому випадку не планує брати у ньому участь.
17:46
Найбільша партія Швейцарії вимагає виходу з Ради Європи після рішення за "кліматичним позовом"
Ультраправа Швейцарська народна партія, яка має найбільше парламентське представництво в країні, закликала владу вийти з Ради Європи після того, як Європейський суд з прав людини задовольнив "кліматичний позов" швейцарських активісток проти держави.
17:31
У парламенті Фінляндії не підтримують відправку військ в Україну
Більшість опитаних фінським мовником Yle депутатів парламенту Фінляндії виступили проти того, аби відправляти війська з країн Євросоюзу в Україну.
17:27
У Латвії нападника на хлопця з прапором України засудили до двох років в'язниці
У Латвії Курземський окружний суд засудив Валерія Лазарєва, обвинуваченого в нападі на молодика з українським прапором, до двох років реального тюремного ув'язнення.
17:27
В Ісландії назвали нового прем’єра – попередниця пішла для участі у виборах президента
Новим прем’єр-міністром Ісландії після відставки Катрін Якобсдоттір, яка вирішила взяти участь у президентських виборах, став чинний міністр закордонних справ і лідер Незалежної партії Б’ярні Бенедіктссон.
17:11
Голова Єврокомісії виправдовується через призначення однопартійця на високооплачувану посаду
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн була змушена пояснити призначення євродепутата Маркуса Піпера, який є членом однієї з нею політичної партії, на високооплачувану посаду в ЄС.
17:06
Конституційний суд Молдови просять дозволити референдум, що "узаконить" вступ до ЄС
Партія влади Молдови "Дія та солідарність" (PAS) 9 квітня звернулася до Конституційного суду, щоб отримати схвалення на проведення конституційного референдуму щодо інтеграції Молдови до ЄС.
16:57
В Естонії не змогли домовитися про позбавлення права голосу громадян РФ на місцевих виборах
На зустрічі, що відбулася у вівторок, шість парламентських партій Естонії не дійшли згоди щодо того, як діяти в питанні позбавлення громадян третіх країн виборчих прав.
16:44
фотоСША передали Україні зброю, яка призначалась єменським хуситам
Сполучені Штати передали Україні перехоплену партію стрілецької зброї та патронів, яка призначалась підтримуваним Іраном повстанцям-хуситам у Ємені.
16:35
Боррель заявив, що Росія повинна залишити ЗАЕС
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після дронової атаки на Запорізьку атомну електростанцію заявив, що Росія повинна залишити ЗАЕС.
Аналітика короткоЧому нові вибори у Польщі не стали тріумфом Дональда Туска
16:29
У Франції законом заборонили скарги на шум від корів і півнів у сільській місцевості
У Франції кукурікання півнів, мукання корів, звук тракторів або запах гною у сільській місцевості більше не будуть підставами для скарг до суду.
16:23
Литва і Rheinmetall невдовзі підпишуть угоди про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
Міністерка економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте повідомила, що країна незабаром підпише угоди зі збройовою компанією Rheinmetall, яка хоче збудувати в країні завод з виробництва артилерійських боєприпасів калібру 155 мм.
16:11
Німецький музей звільнив працівника за те, що той вивісив власну картину в галереї
Один з найбільших європейських музеїв сучасного мистецтва  – Пінакотека в німецькому Мюнхені – звільнив співробітника технічної служби після того, як було виявлено, що він повісив у галереї одну з власних картин.
16:11
Туск анонсував перестановки в уряді Польщі
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив про перестановки у своєму уряді, які мають відбутися на межі весни та літа.
15:50
Парламент Ірландії проголосував за призначення Саймона Гарріса прем’єром
Парламент Ірландії проголосував за призначення лідера партії Fine Gael ("Фіне Гел") Саймона Гарріса наступним прем'єр-міністром країни.
15:48
Сербія близька до угоди про купівлю 12 французьких винищувачів Rafale
Сербія наблизилась до підписання угоди про закупівлю 12 французьких багатоцільових винищувачів Rafale, що означає відхід Белграда від його традиційного військового постачальника – Росії.
15:31
Німеччина у Міжнародному суді ООН відкинула звинувачення про підтримку геноциду в Газі
У вівторок Німеччина рішуче відхилила звинувачення Нікарагуа, які розглядає Міжнародний суд ООН, про те, що німецька допомога Ізраїлю сприяє геноциду та порушенням гуманітарного права.
15:25
Вищий орган влади Норвегії скасував рішення міста приймати лише українських біженців
У Норвегії офіс губернатора Осло і Вікена заявив у вівторок, що скасовує рішення міської ради Драммена приймати лише українських біженців, заявивши, що це суперечить норвезькій конституції та законам про дискримінацію в скандинавській країні.
15:15
У Чехії засудили прокремлівську активістку, яка закликала до "деукраїнізації"
Окружний суд Острави у вівторок засудив до випробувального терміну активістку-дезінформаторку Нелу Ліскову за неодноразові наклепницькі заяви, у тому числі за заклик до "деукраїнізації" Чехії.
15:09
Новий міністр оборони Болгарії закликав прискорити надання військової допомоги Україні
Новопризначений тимчасовий виконувач обов'язків міністра оборони Болгарії Атанас Запрянов пообіцяв прискорити надання військової допомоги Україні.
14:56
Боррель: Над Європою нависає війна, ми не можемо заперечувати реальність
Повномасштабний конфлікт у Європі більше не є фантазією, тому європейці повинні знайти нові способи, щоб профінансувати підготовку до потенційно ширшої війни на континенті.
14:52
ФотоНевідомий зірвав український прапор у центрі Риги, поліція відкрила справу
Латвійська поліція почала кримінальний процес після того як невідомий зірвав український прапор біля будівлі у центрі Риги.
14:34
Президентка Швейцарії: Уточнюємо деталі про місце, дату та учасників Саміту миру
Президентка Швейцарії Віола Амгерд повідомила, що підготовчі роботи з організації у її країні інавгураційного Саміту миру тривають.
14:33
Бербок закликала прискоритись щодо Patriot: "РФ стирає Харків на порох"
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок сподівається, що до зустрічі міністрів закордонних справ G7 буде ясність щодо того, хто може надати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони.
14:25
ВідеоУ Латвії авто на високій швидкості врізалося в зупинку: двоє загиблих
Внаслідок ДТП, що сталася в латвійському Даугавпілсі у понеділок вранці, загинули двоє людей.
14:15
ОпитуванняУ Фінляндії четверо з п’яти громадян підтримують евтаназію
Переважна більшість фінів підтримують евтаназію, або позбавлення людини життя з метою припинити її страждання від невиліковної хвороби або старості.
13:59
ЗМІ: У Варшаві в покинутій будівлі знайшли чотири трупи, у вбивстві звинувачують українця
У Польщі планують висунути обвинувачення в одному з чоловіків, затриманих у зв'язку з виявленням чотирьох тіл у варшавському районі Воля.
13:56
У Литві затримали підозрюваного в нападі з "коктейлем Молотова" на посольство РФ
Литовська поліція затримала особу, яку підозрюють в тому, що в ніч на понеділок вона кидала пляшки із запалювальною рідиною в посольство Росії.
13:44
Партія косовських сербів знову бойкотуватиме місцеві вибори і перепис
Політична партія косовських сербів, до якої донедавна входив Мілан Радоїчич, який керував "терористичною атакою" в країні 24 вересня, оголосила, що не братиме участі в процесі підготовки до нових виборів у чотирьох регіонах з сербською більшістю або в переписі населення, що викликало розчарування з боку ЄС.
13:34
ЄСПЛ ухвалив рішення за трьома "кліматичними" позовами, один з них задовольнили
Європейський суд з прав людини оголосив рішення за трьома окремими позовами, що стосувалися недостатніх дій урядів країн для протидії змінам клімату, позивачі виграли лише в одному з них. 
13:31
Євросоюз екстрено відправив 167 електрогенераторів Україні
Євросоюз надіслав екстрену допомогу Україні у вигляді 167 генераторів після російських атак на її енергетичну інфраструктуру.
13:22
Rheinmetall анонсував доставку 20 машин Marder в Україну
Уряд Німеччини доручив збройовій компанії Rheinmetall поставити в Україну 20 додаткових бойових машин піхоти (БМП) Marder.
13:09
У Британії анонсували цього року перемовини про співпрацю між AUKUS та іншими країнами
Консультації щодо майбутньої співпраці між союзниками по пакту безпеки AUKUS, до якого входять Велика Британія, США та Австралія, та іншими країнами, зокрема Японією, мають розпочатися цього року.
ВідеоНовий президент Словаччини: до яких викликів варто готуватися Києву
12:43
У Бундестазі запропонували купувати у США необхідну зброю і передавати Україні
Голова комітету Бундестагу у закордонних справах Міхаель Рот не вважає, що Україна вже програла війну з Росією, і пропонує купувати у США необхідну для Києва зброю.
12:41
ЄСПЛ визнав, що Росія своєю "бордеризацією" у Грузії системно порушує права людини
Європейський суд з прав людини після більш як 5-річного процесу визнав, що так звана "бордеризація" на межі з окупованими Росією регіонами Грузії і підконтрольною Тбілісі територією створила системну практику порушень прав людини. 
12:40
Розвідка Британії: У РФ виникли проблеми з виробництвом справних ракет
Розвідка Великої Британії розповіла про проблеми, які виникли в РФ з виробництвом справних ракет повітряного базування AS-23a KODIAK (натовське позначення – Х-101, Х-102), якими вона б'є по об'єктах енергетичної інфраструктури України.
12:13
Шольц сумнівається у відновленні військового призову у класичному вигляді
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає малоймовірним запровадження загальної обов'язкової військової служби для молоді в  країні.
12:07
Командувач місії ЄС у Червоному морі сподівається на більшу кількість кораблів
Командувач військово-морської місії ЄС із забезпечення безпечного проходу комерційних суден у Червоному морі, контр-адмірал ВМС Греції Васіліос Ґріпаріс заявив, що для захисту від можливих нападів єменських бойовиків-хуситів потрібно більше кораблів.
11:56
ЗМІ: "тіньовий флот" Росії регулярно заправляється з латвійського танкера під островом Готланд
Шведські журналісти з’ясували, що "тіньові" судна, які транспортують підсанкційну російську нафту, регулярно заправляються із танкера, що стоїть на якорі біля шведського острова Готланд і належить латвійській компанії.
11:37
ФотоВ аеропорту Стамбула завели собак, щоб заспокоювати тривожних пасажирів
Стамбульський аеропорт запустив пілотний проєкт, який на меті зняти стрес і тривогу у пасажирів за допомогою собак.
11:13
У Молдові засудили мешканця прикордонного міста, який допомагав втікати чоловікам з України 
У Молдові оголосили вирок мешканцю прикордонного міста Бессарабка за те, що він навесні 2022 року за гроші допоміг чотирьом українцям призовного віку потрапити у Молдову.
10:58
У Німеччині висунули звинувачення 66-річному фігуранту справи "райхсбюргерів"
Німецька влада висунула звинувачення підозрюваному члену екстремістського руху "райхсбюргерів", якого звинувачують у підтримці групи, що планувала заплисти в російські територіальні води, щоб заручитися підтримкою РФ для повалення німецької держави.
10:50
У Болгарії офіційно призначили тимчасовий уряд і дату дострокових виборів
У Болгарії 9 квітня офіційно призначили тимчасовий уряд на чолі з прем’єр-міністром Дімітаром Главчевим, який буде керувати країною на час парламентських виборів та формування нової коаліції. 
10:28
В Італії ліквідували підконтрольну мафії мережу фальшивомонетників
Італійська поліція заявила, що ліквідувала мережу фальшивомонетників у південному місті Неаполь, заарештувавши близько 60 осіб, яких підозрюють у виробництві та продажу банкнот, що потім переправляли до Франції, Іспанії та Греції.
10:21
Шість країн довкола Північного моря домовилися співпрацювати для захисту морської інфраструктури 
Шість європейських держав довкола Північного моря домовилися про співпрацю задля захисту розташованої в його акваторії критичної інфраструктури від потенційних атак.
09:59
Пісторіус про прибуття німецької бригади в Литву: Багато чого ще має зробити Вільнюс
Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус назвав початок постійного перебування німецької бригади в Литві ключовим кроком до поліпшення можливостей розгортання сил НАТО та важливим днем для Бундесверу.
09:53
Туреччина обмежила експорт до Ізраїлю 54 груп товарів
Туреччина оголосила обмеження на продаж до Ізраїлю 54 груп товарів, рішення набуде чинності невідкладно. 
09:27
Держдеп про ситуацію на Запорізькій АЕС: РФ грає в дуже небезпечну гру
У Державному департаменті Сполучених Штатів заявили, що знають про повідомлення про атаку БПЛА по Запорізькій АЕС, яку захопила РФ, та стежать за ситуацією на об'єкті.
09:18
Березень 2024 року виявився 10-м поспіль найтеплішим місяцем в історії спостережень
Європейська служба з питань змін клімату Copernicus повідомила, що березень 2024 року глобально став найтеплішим в історії спостережень і це вже десятий поспіль рекордний місяць. 
09:00
У Німеччині на 20% зменшилася кількість заяв про надання притулку в 2024 році
Кількість нових заяв про надання притулку в Німеччині значно скоротилася в першому кварталі 2024 року порівняно з аналогічним періодом минулого року.
08:40
Апеляційний суд відхилив спробу Трампа перенести суд щодо "прихованих грошей"
Апеляційний суд у Нью-Йорку у понеділок відхилив клопотання адвокатів експрезидента США Дональда Трампа щодо відкладання судового розгляду у справі про "приховані кошти" для впливу на вибори через місце його проведення.
08:30
Кемерон зустрінеться із Трампом під час візиту до США на підтримку України
Міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон під час свого візиту до США зустрінеться у вівторок з майбутнім кандидатом в президенти від республіканців Дональдом Трампом, держсекретарем США Ентоні Блінкеном, а також виступить перед законодавцями в Конгресі з проханням ухвалити пакет допомоги Україні.
коротко"Це вже наша війна": чому Франція за останні місяці стала жорсткою щодо Росії
07:58
CША не розкривають, як реагуватимуть на можливе ухвалення Грузією закону про "іноагентів"
У Держдепі США повторили попередження щодо несумісності з західним курсом Грузії закону "про прозорість іноземного впливу", який порівнюють з російським законом про "іноагентів", але утрималися від припущень, якою може бути реакція у разі його ухвалення. 
07:34
У Держдепі відзначили прогрес після "попереджувальної" розмови Байдена з прем’єром Ізраїлю
У Державному департаменті США відзначили позитивні зрушення у діях Ізраїлю задля покращення гуманітарної ситуації у секторі Гази після спілкування лідерів США та Ізраїлю минулого тижня.
07:12
Держдеп підтвердив, що Блінкен говорив із союзниками про стурбованість співпрацею Китаю і РФ
У Державному департаменті США підтвердили, що держсекретар Ентоні Блінкен у розмовах із союзниками висловлював стурбованість характером співпраці Китаю та Росії, що, зокрема, сприяє здатності російського ВПК далі забезпечувати російську армію.