8 квітня 2024

Статті
"Франція є проукраїнською, але культурний геноцид – це для французів не аргумент"
Анна Колан-Лебедев: "Зараз у Франції жоден політик не може дозволити собі бути проросійським. Російське суспільство зрадило очікування французів..."
Кандидат від Фіцо: які наслідки матиме обрання провладного політика президентом Словаччини
Головним результатом президентських виборів стане остаточна монополія влади у Словаччині за чинною коаліцією на чолі з Робертом Фіцо.
Новини
22:55
У Швеції та Норвегії виправдовуються через оренду будиночків росіян на час військових навчань
У Швеції та Норвегії визнали, що під час нещодавніх спільних навчань НАТО орендували для своїх військовослужбовців будиночки, які належать пов’язаним із Кремлем російським політикам.
22:27
У ЄС розповіли деталі обмежень вільної торгівлі з Україною
22:04
Голова МЗС Франції: Розмовляти з посадовцями РФ більше не в наших інтересах
Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне заявив, що для Парижа вже "не в його інтересах" вести дискусії з російськими представниками, бо Москва викривляє зміст такого діалогу.
21:47
ЗМІ: Уряду Німеччини пропонують легалізувати аборти до 12-го тижня вагітності
Робоча група, створена федеральним урядом Німеччини, запропонувала переглянути законодавство, що стосується заборони абортів, сурогатного материнства й донорства яйцеклітин у бік часткової лібералізації.
21:28
США застерегли Ізраїль від операції в Рафаху після заяви Нетаньягу про дату штурму
Сполучені Штати продовжують виступати проти штурму ізраїльськими силами міста Рафах на півдні сектору Гази в межах операції, початої у відповідь на вторгнення терористів ХАМАС у жовтні 2023 року.
ДайджестРеакція на "план Трампа" по Україні, Бундесвер захищатиме Литву, іноагенти в Грузії: новини дня
21:07
Лідери Франції та Британії домовились збільшити постачання снарядів і ППО для України
Президент Франції Емманюель Макрон та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час телефонної розмови 8 квітня наголосили на необхідності посилити військову підтримку України.
20:55
Канада обіцяє суттєво наростити витрати на оборону, але вони все одно менші 2% ВВП
Уряд Канади 8 квітня оприлюднив нову політику з питань оборони, яка передбачає збільшення інвестицій в оборону – але все одно нижче рівня у 2% ВВП – та посилену протидію загрозам в Арктиці.
20:54
На Ейфелевій вежі встановлять гігантські олімпійські кільця
Олімпійські кільця будуть встановлені на Ейфелевій вежі під час проведення Олімпіади в Парижі.
20:34
ЄС погодив умови продовження вільної торгівлі з Україною з обмеженнями
Представники ключових інституцій Європейського Союзу 8 квітня погодили продовження дії угоди про пільгову торгівлю з Україною, яка містить жорсткіші обмеження на імпорт певних видів сільськогосподарської продукції.
20:25
У Тбілісі пройде марш проти закону про "іноагентів" 
У вівторок, 9 квітня, у Тбілісі пройде марш, учасники якого виступлять, серед іншого, проти суперечливого закону про "іноагентів".
20:13
Уряд Франції хоче штрафувати за неявку до лікаря без поважної причини
Французький уряд підготував законодавчу пропозицію про підтримку системи охорони здоров’я, яка зокрема передбачає стягнення 5 євро штрафу за неявку на прийом до лікаря без поважної причини.
19:58
Україна та ще 8 держав приєднались до продовження санкцій ЄС проти Росії
Україна та ще 8 держав Європи приєдналися до рішення Ради ЄС продовжити санкції проти осіб та установ за порушення суверенітету та територіальної цілісності України.
19:57
Трамп знову намагається відтягнути перший суд у кримінальній справі в Нью-Йорку
Адвокати Дональда Трампа 8 квітня подали апеляційний у справі про вплив на вибори, який розглядається в окрузі Мангеттен у Нью-Йорку, вкотре намагаючись відтягнути початок судового процесу.
19:39
фотоУ Румунії поїзд наїхав на авто з працівниками іноземного посольства
У Румунії пасажирський потяг, який рухався за маршрутом "Бухарест – Брашов", уранці 8 квітня збив автомобіль із дипломатичними номерами.
19:35
Часткові результати виборів у Польщі: "Право і справедливість" випереджає альянс Туска
Часткові офіційні результати місцевих виборів у Польщі підтверджують перемогу опозиційної партії "Право і справедливість".
19:20
Шольц їде до лідера Китаю, говоритиме і про війну в Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц 14 квітня розпочне триденний візит до Китаю, в межах якого зустрінеться з китайським лідером Сі Цзіньпінем для обговорення зокрема російської агресії проти України.
19:11
Парламент Грузії розгляне законопроєкт про "іноагентів" наступного тижня
Парламент Грузії розгляне так званий законопроєкт про "іноагентів" 15 квітня.
19:06
Голова МАГАТЕ обговорив небезпеку на Запорізькій АЕС із головою МЗС Румунії
Очільник Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі 8 квітня провів зустріч із міністеркою закордонних справ Румунії Лумініцею Одобеску під час візиту до Бухареста, де, зокрема, обговорив і ситуацію в Україні.
18:50
Обраний президент Словаччини не знав, що вже не є спікером парламенту
Петер Пеллегріні, який переміг на виборах президента Словаччини 6 квітня, визнав, що не знав про положення конституції, згідно з яким він уже не є головою словацького парламенту.
18:49
фотоУ найбільшому аеропорту Італії затримали члена ІДІЛ
Активного члена терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) затримали в понеділок в римському аеропорту Ф'юмічіно – Міжнародному аеропорту імені Леонардо да Вінчі, який є найбільшим в Італії.
18:33
Україна погодила відкриття нового пункту пропуску на кордоні з Угорщиною
Уряди України та Угорщини погодили зміни до угоди про контроль прикордонного руху, які дозволять відкрити ще один пункт пропуску "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту.
18:26
Молдова, як і Україна, сподівається почати переговори з ЄС до кінця червня
Молдова сподівається розпочати переговори щодо вступу в Євросоюз до кінця червня цього року. 
18:23
У Берліні на 10% зросла кількість порушень ПДР дипломатами
Минулого року кількість зареєстрованих порушень правил дорожнього руху за участю дипломатичних транспортних засобів у Берліні зросла до 16 615.
18:19
Bloomberg дізнався про плани Німеччини замовити фрегати і БТР на 7 млрд євро
Уряд Німеччини у межах заходів із модернізації збройних сил країни, Бундесверу, планує у 2024 році розмістити замовлення на два військово-морські фрегати й сотні бронетранспортерів на суму 7 мільярдів доларів.
18:13
Офіційно: Чинний мер Варшави виграв вибори у першому турі
Чинний мер Варшави Рафал Тшасковський, який балотувався на переобрання, переміг у першому турі виборів, набравши 57,41% голосів.
18:00
У Грузії анулювали реєстрацію прокремлівської партії Alt-Info
Національне агентство публічного реєстру Грузії вирішило анулювати реєстрацію прокремлівської політичної партії Alt-Info ("Консервативний рух") після виявлених під час цієї процедури порушень.
17:56
Майже дві третини фінів невдоволені роботою уряду
У Фінляндії 61% жителів країни вважають, що уряд прем'єр-міністра Петтері Орпо працює погано або досить погано.
17:55
Politico описало пріоритети головування Угорщини в Раді ЄС
Піврічне головування Угорщини у Раді ЄС зосередиться на боротьбі з нелегальною міграцією, інтеграції до ЄС Західних Балкан та навряд чи акцентуватиме на проблемах клімату.
17:46
Курйоз у Польщі: єдиний кандидат у мери програв вибори
У Польщі чинний голова гміни Вільковиці Сілезького воєводства Януш Земанек, який був єдиним кандидатом на місцевих виборах 7 квітня, не зміг отримати й 40% голосів підтримки.
17:45
Менше половини естонців вважають, що їхня країна може почуватися в безпеці
Менше половини громадян Естонії вважають, що їхня держава може почуватися в безпеці.
17:34
Німеччина відкинула звинувачення про підтримку геноциду в Газі, які дійшли до Суду ООН
МЗС Німеччини відкинуло звинувачення Нікарагуа, які почав розглядати Міжнародний суд ООН, про те, що військова допомога Берліна Ізраїлю сприяє геноциду та порушенням гуманітарного права.
17:27
"АдН" вирішила не карати свого члена, якого підозрюють у поширенні роспропаганди в ЄС
Керівництво ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" вирішило не застосовувати санкцій до свого члена Петра Бистроня, якого ЗМІ назвали причетним до російської операції впливу на вибори до Європарламенту.
17:09
Норвегія запустить мовні онлайн-курси, щоб полегшити працевлаштування українців
Уряд Норвегії оголосив про розробку онлайн-курсів із вивчення норвезької мови, покликаних полегшити інтеграцію українців та інших новоприбулих іноземців.
17:07
фото"Безпека Литви – наша безпека": перші військові німецької бригади прибули у Вільнюс
У понеділок перша група німецьких військ прибула до Литви – це частина бригади, яка буде повністю розгорнута в країні протягом чотирьох років. 
17:04
Данія виділить понад 5 млн євро на відбудову енергосектора України на тлі атак РФ
Данський уряд виділив 40 мільйонів данських крон (понад 5 млн євро) на відновлення української енергетичної системи після масованих російських атак на інфраструктуру.
16:58
Столтенберг назвав дві умови приєднання Боснії і Герцеговини до НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Боснія і Герцеговина може стати членом Альянсу, але за виконання двох умов.
16:50
Іспанія скасує "золоті візи" для іноземних інвесторів у нерухомість
Іспанія скасує програму з видачі "золотих віз", що надає право на проживання іноземцям, які роблять великі інвестиції в нерухомість.
16:43
У Греції створять мережу притулків для жертв домашнього насильства після резонансного вбивства
Грецький міністр захисту громадян оголосив у понеділок про плани створення загальнонаціональної мережі притулків для жертв домашнього насильства, через кілька днів після смертельного ножового поранення жінки біля поліцейської дільниці.
16:42
"Рамштайн": Естонія та Люксембург оголосили про нові внески в ІТ-коаліцію
Так звана ІТ-коаліція в межах Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") сформувала експертні підгрупи, а двоє її учасниць – Естонія та Люксембург – оголосили про нові фінансові внески.
16:29
У Молдові анонсували нову форму співпраці з НАТО в 2025 році
У наступному році Молдова планує вступити у нову форму співпраці з Північноатлантичним альянсом.
16:19
США стурбовані тим, що китайські компанії підтримують Росію у війні проти України
Міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, що під час чотириденного візиту до Китаю мала "важкі розмови" про Україну.
16:09
У парламенті Грузії зареєстрували скандальний законопроєкт про "іноагентів"
Бюро парламенту Грузії зареєструвало так званий законопроєкт про "іноагентів", який юридичний комітет планує розглянути 12 квітня.
16:03
фотоБританські та французькі військові влаштували спільні історичні паради у Лондоні та Парижі
Французькі військові вперше приєдналися до своїх британських колег на знаменитій церемонії зміни варти біля Букінгемського палацу в понеділок, маршируючи разом на знак солідарності між Великою Британією і Францією на тлі війни в Україні.
15:56
Bloomberg: Саміт миру у Швейцарії планують на середину червня
Саміт миру високого рівня, який Швейцарія погодилась провести для України, може відбутися у середині червня. 
15:39
фотоФранцузький виробник подвоїть випуск радарів у відповідь на війну Росії
Завод збройової компанії Thales, розташований неподалік від Парижа, планує подвоїти виробництво одного з найбільш продаваного у Франції військового спорядження – радарів повітряного спостереження Ground Master.
15:20
У ЄС прозвітували про результати військової місії у Червоному морі
Спільна військово-морська місія Європейського Союзу відбила 11 нападів єменських бойовиків-хуситів у Червоному морі.
15:12
Іспанський суд викликав лідера сепаратистів Каталонії для свідчень у справі про тероризм
У понеділок Верховний суд Іспанії закликав колишнього президента Каталонії і лідера сепаратистів Карлеса Пучдемона, який переховується від правосуддя, дати свідчення як обвинуваченого у справі про тероризм у зв'язку з протестами, пов'язаними з невдалим референдумом про незалежність регіону в 2017 році.
15:07
У Франції занепокоїлись рівнем забруднення Сени напередодні Олімпійських ігор
Французька благодійна організація, що займається захистом водних ресурсів, забила на сполох через рівень забруднення Сени, яку планують використовувати під час Олімпійських ігор цього літа.
14:50
У Молдові підготували законопроєкт про внесення євроінтеграції в конституцію
У парламенті Молдови 8 квітня відбуваються консультації про внесення до конституції країни положення про те, що інтеграція в ЄС – стратегічна мета.
14:47
У Трампа назвали фейком повідомлення WP про "мирний план" зі здачею територій України
Радник виборчої кампанії Дональда Трампа Джейсон Міллер назвав фейковою новиною повідомлення The Washington Post, у якому видання розкрило нібито деталі "мирного плану" Трампа щодо України.
14:36
Росіянину довелось відмовитись від футболки з гербом СРСР, аби в’їхати в Естонію
Громадянину Росії, який хотів в’їхати в Естонію, довелось відмовитись від  футболки з радянською символікою, яку він хотів провезти із собою у балтійську країну.
Аналітика короткоЯк антиукраїнський Фіцо отримав "свого" президента Словаччини та які наслідки це матиме
14:26
"Обіцяю не танцювати": Шольц приєднався до TikTok
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц приєднався до платформи TikTok, хоча минулого року його уряд висловив занепокоєння щодо безпеки китайського додатка та наказав співробітникам своїх міністерств видалити його з робочих пристроїв.
14:20
Дві третини економічно активних біженців з України мають роботу в Чехії
Понад дві третини економічно активних біженців з України працевлаштувалися в Чехії.
14:09
ЗМІ: Румунія заборонила в'їзд 116 громадянам Молдови, які пов'язані з олігархом-втікачем Шором
Румунія заборонила в'їзд 116 молдовським громадянам, які мали протестувати в Бухаресті на демонстрації, що організував та оплатив олігарх-втікач Ілан Шор у день, коли президентка Молдови Мая Санду брала участь у з'їзді Європейської народної партії.
13:58
ЗМІ: Чехія хоче депортувати впливового представника російської діаспори
Чеська влада має намір депортувати уродженця Росії Александра Степанова, який живе в Чехії майже 20 років, оскільки, за її словами, він має зв'язки з РФ і може становити небезпеку для Чехії.
13:37
У Кремлі напружилися через прибуття німецьких військових в Литву
У Кремлі заявили про негативне ставлення до відправлення німецьких солдатів до Литви.
13:35
У Німеччині виявили бомбу в оселі чоловіка, який погрожував сусідам
Поліція східнонімецького міста Галле арештувала та висунула звинувачення підозрюваному після того, як виявила вибуховий пристрій в його квартирі.
13:29
Слідство встановило, як 12-річний нападник у фінській школі отримав зброю 
Фінські правоохоронці встановили, що 12-річний хлопець, який скоїв напад з вогнепальною зброєю на своїх однокласників у школі міста Вантаа, зумів взяти її без відома власника. 
13:22
В уряді Британії відкинули закиди екскерівників Міноборони щодо неготовності до війни
Колишні керівники міністерства оборони помиляються, коли роблять суворе попередження про те, що Велика Британія не готова до війни як "загальнонаціональної справи", заявив віцепрем'єр-міністр Олівер Доуден.
13:00
ЗМІ: Журналістка з Китаю, яку висилає Швеція, працювала в низці країн ЄС
Китайська журналістка, яку Швеція депортує після майже двох десятиліть проживання в країні через ризики для нацбезпеки, працювала також у низці країн Північної Європи. 
12:59
Прем'єр Грузії обіцяє, що закон про "іноагентів" ухвалять попри різку критику
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе дав зрозуміти, що всупереч негативній реакції суспільства й ЗМІ, та на відміну від тогорічних спроб, цього разу влада схвалить скандальний закон про "іноагентів".
12:53
Прем’єр Польщі закликав "не скиглити" на тлі відставання його партії на місцевих виборах
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск прокоментував результати місцевих виборів, на яких опозиційна "Право і справедливість" дещо випереджає його "Громадянську коаліцію".
12:39
Спецслужба Латвії перевіряє можливу участь латвійців у війні в Україні на боці РФ
Служба держбезпеки Латвії (VDD) перевіряє інформацію про можливу протиправну участь низки осіб у війні в Україні на боці збройних сил Росії.
12:18
Розвідка Британії розповіла, як деградує медична галузь РФ через війну в Україні
Розвідка Великої Британії проаналізувала проблеми з медичною сферою в Росії, де спостерігають нестачу лікарів.
12:17
Суд ООН почав розгляд позову, в якому Нікарагуа вимагає заборонити ФРН допомагати Ізраїлю
Міжнародний суд ООН у Гаазі почав попередній розгляд скарги Нікарагуа проти Німеччини, у якій вимагають заборонити ФРН надавати військову та іншу підтримку Ізраїлю, оскільки це сприяє "геноциду" та порушенням гуманітарного права.
11:42
В ДТП у Грузії постраждали 11 польських туристів
В аварії мікроавтобуса з туристами у Грузії постраждали 11 громадян Польщі.
11:37
Кулеба та Кемерон скоординували кроки щодо пошуку та надання Україні додаткових Patriot
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив зі своїм британським колегою Девідом Кемероном посилення допомоги Києву засобами протиповітряної оборони (ППО), зокрема Patriot.
11:25
Британія відправить військовий корабель для доставки гумдопомоги в Газу
Велика Британія направить корабель Королівського військово-морського флоту для посилення гуманітарної підтримки Гази, де Ізраїль проводить військову операцію проти терористичного угруповання ХАМАС.
11:12
У Вільнюсі за вихідні двічі кинули "коктейлем Молотова" в будівлю посольства РФ
У столиці Литви Вільнюсі протягом минулих вихідних двічі кинули "коктейлем Молотова" у будівлю посольства Росії, ніхто не постраждав. 
10:59
У Німеччині домовились про припинення страйків в аеропортах
Найбільша німецька профспілка Verdi та оператори аеропортів досягли угоди щодо оплати праці близько 25 тисяч співробітників служби безпеки, щоб запобігти подальшим страйкам.
10:47
У Франції у домівці мера містечка виявили десятки кілограмів канабісу
У Франції взяли під варту мера містечка Аваллон після того, як вдома у неї знайшли близько 70 кг канабісу.
10:40
Британія та Франція закликали збільшити допомогу Україні: Якщо Київ програє, ми всі програємо
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон та його французький колега Стефан Сежурне спільно закликали союзників зробити ще більше, щоб забезпечити перемогу України над Росією.
10:14
У Литву починають прибувати військові німецької бригади
З понеділка у Литву починають поступово прибувати військові німецької бригади, яка у підсумку налічуватиме близько п'яти тисяч осіб.
10:10
У США вважають, що за рік їхні відносини з Китаєм поліпшилися
Міністерка фінансів США Джанет Єллен на зустрічі в неділю з прем'єр-міністром Китаю Лі Цяном відзначила поліпшення відносин між країнами з моменту її візиту до КНР минулого року, водночас визнавши, що серйозні розбіжності залишаються.
09:45
У НАТО очікують активізації російських кібератак та дезінформації на тлі виборів у ЄС
Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане вважає, що варто бути готовими до активізації російських кібератак і кампаній дезінформації у спробах вплинути на європейські вибори та забезпечити кращі результати політсилам, більш вигідним для Москви.
09:29
ФотоУ Німеччині сотні людей вийшли на марш солідарності після спроби підпалу синагоги
Кілька сотень мешканців північнонімецького міста Ольденбург вийшли в неділю на вулиці, щоб взяти участь у демонстрації солідарності на підтримку своїх єврейських сусідів після спроби підпалу місцевої синагоги в п'ятницю.
09:16
ЗМІ: Швеція висилає китайську журналістку, що прожила в країні майже 20 років
Швеція вирішила вислати з країни китайську журналістку, яка прожила в країні майже 20 років, визначивши, що її перебування створює загрози для нацбезпеки.
08:59
Білий дім прокоментував часткове виведення Ізраїлем військ у Газі
В адміністрації президента США заявили, що скорочення чисельності ізраїльських військ у південній частині сектору Гази пов'язане з необхідністю відпочинку та переозброєння.
08:49
Санду і уряд почали їздити по містах Молдови: запрошують на референдум щодо вступу в ЄС
Президентка Молдови Мая Санду та члени уряду вихідними здійснили серію поїздок для спілкування з громадянами, закликаючи людей взяти участь у майбутньому референдумі щодо вступу країни у Євросоюз.
08:30
В німецькому уряді применшили побоювання щодо розпаду коаліції
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер ухилився від відповіді на питання про те, чи готова Вільна демократична партія, яку він очолює, вийти з керівної коаліції через складні переговори щодо бюджету.
08:19
У Грузії зросла кількість загиблих внаслідок інциденту у тирі збройового магазину
Кількість загиблих внаслідок вибуху у тирі збройового магазину у Тбілісі зросла до трьох. 
08:00
Зеленський знову закликав союзників передати Україні якомога більше систем Patriot
Президент Володимир Зеленський знову закликав партнерів України посилити допомогу засобами протиповітряної оборони, зокрема системами Patriot.
07:41
У Британії страйкують машиністи потягів на низці важливих маршрутів
У Британії в понеділок можливі значні перебої з залізничним рухом на важливих напрямках у зв’язку з планами машиністів пасажирських поїздів вийти на страйк вже втретє за чотири дні.
07:23
Місцеві вибори у Польщі: за екзит-полом "ПіС" з незначним відривом випередила альянс Туска
За результатами місцевих виборів у Польщі 7 квітня попередня партія влади "Право і справедливість", ймовірно, випереджає "Громадянську коаліцію" з незначним відривом, отримавши найкращі результати у малих містах і селах.