Місцеві вибори у Польщі: за екзит-полом "ПіС" з незначним відривом випередила альянс Туска

Новини — Понеділок, 8 квітня 2024, 07:23 —

За результатами місцевих виборів у Польщі 7 квітня попередня партія влади "Право і справедливість", ймовірно, випереджає "Громадянську коаліцію" з незначним відривом, отримавши найкращі результати у малих містах і селах.

Як повідомляє RMF24, пише "Європейська правда", про це свідчать результати екзит-пола від Ipsos.

Опитування на виході з дільниць прогнозує "ПіС" 33,7% голосів, "Громадянській коаліції" – 31,9% голосів, блоку "Третій шлях" – 13.5%, "Конфедерації" – 7,5%, "Лівиці" – 6,8%. 

При цьому "Громадянська коаліція" прогнозовано отримає більшість у місцевих виборних органах 10 воєводств, "ПіС" – у шести. 

Реклама:

"Громадянська коаліція" здобула найвищий результат у Поморському воєводстві, де їй прогнозують 47%, а "ПіС" – у Підкарпатському, де її результат може становити 49,7%. 

В цілому "ПіС" здобула найбільшу підтримку серед мешканців сільської місцевості і невеликих містечок, тоді як "Громадянська коаліція" – у великих містах. 

Голосування завершилося о 21 годині у неділю. Явка на виборах склала 51,5%.

Другий тур має відбутися через два тижні, 21 квітня, якщо кандидати не наберуть принаймні 50% голосів у першому турі.

Очільниця Національної виборчої комісії Магдалена Пєтшак оголосила, що до них не надходило інформації про серйозні інциденти під час голосування. 

Місцеві вибори є першим виборчим випробуванням для коаліційного уряду на чолі з прем’єр-міністром Дональдом Туском майже через чотири місяці після приходу до влади.

Опитування громадської думки, оприлюднені за кілька днів до голосування, свідчили, що партії керівної коаліції на чолі з Туском і вже опозиційне праве угруповання – партія "Право і справедливість" на чолі з Ярославом Качинським – йдуть пліч-о-пліч.

Давніші опитування показали, що поляки переважно позитивно оцінили перші 100 днів роботи нового уряду в частині сфер, але є і ті, де переважає негативна оцінка.

Місцеві вибори відбуваються на тлі масштабних протестів фермерів у Польщі та конфлікту з Україною щодо аграрного імпорту і автомобільних перевезень.

Читайте детальну статтю про те, чим важливі нинішні місцеві вибори у Польщі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: