13 лютого 2024

Статті
"Педофільський землетрус" Орбана. Чому угорську політику лихоманить і як це вплине на Україну
Хоча ця історія не має зв’язку з Україною, через неї Віктор Орбан стане небезпечнішим і може вдарити також по нашій державі...
Інтерв'ю
"В історії ще не було прикладів репарацій без згоди держави-агресора. Ми будемо першими"
Виконавчий директор Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, Маркіян Ключковський: "Звісно, Росія повинна була б заплатити самостійно. Але ми далекі від ілюзій – тому від початку працюємо за планом Б".
Колонки
Висипане зерно: чому нинішня криза на кордоні з Україною стала викликом для уряду Польщі
Ситуація на кордоні показує, що всередині Польщі є групи, які виступають категорично проти будь-яких компромісів з Україною.
Новини
23:05
У Пентагоні назвали ключові потреби України у зброї й закликали Конгрес схвалити допомогу
Заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх на брифінгу 13 лютого заявила, що без схвалення додаткового фінансування для України в Конгресі США можливості надання військової допомоги Києву будуть вкрай обмеженими.
22:50
Пентагон: Остіна випишуть із лікарні до 14 лютого, він візьме участь у "Рамштайні"
Міністр оборони США Ллойд Остін, який наприкінці минулого тижня потрапив у лікарню через проблеми із сечовим міхуром, має бути виписаний із лікарні до кінця вівторка, 13 лютого, й візьме участь в онлайн-засіданні у форматі "Рамштайн".
22:34
Радник Трампа пропонує карати членів НАТО, які не витрачають 2% ВВП на оборону
Провідний радник з національної безпеки імовірного кандидата в президенти США Дональда Трампа Кіт Келлог пропонує запроваджувати обмеження щодо членів НАТО, які не витрачають достатньо на оборону.
22:21
УПНового головнокомандувача ЗСУ представили топ-генералу НАТО в Європі
22:10
Байден жорстко наїхав на Трампа через слова про НАТО: Тупо, ганебно, не по-американськи
Президент США Джо Байден перейшов на відверту критику попередника Дональда Трампа, який в одному з виступів допустив, що дозволив би Росії напасти на членів НАТО, які недостатньо вкладаються в оборону.
21:53
Байден закликав Джонсона негайно поставити на голосування пакет із допомогою Україні
Президент США Джо Байден в екстреному зверненні 13 лютого закликав спікера Палати представників Майка Джонсона "негайно" винести на голосування законопроєкт із додатковим фінансуванням для України, який ухвалив Сенат.
21:35
Bloomberg: Туреччина висунула умови для призначення Рютте генсеком НАТО
Туреччина хоче отримати від голови уряду Нідерландів Марка Рютте, який вважається найбільш імовірним кандидатом на посаду нового генерального секретаря НАТО, запевнень у неупередженості, перш ніж схвалити його призначення.
21:19
фотоУ Хорватії "спалили" винуватців минулорічних проблем – Путіна й Вучича
У хорватському місті Каштела 13 лютого відбувся традиційний костюмований карнавал, під час якого спалили опудала президентів Росії та Сербії Владіміра Путіна та Александара Вучича.
ДайджестСенат США схвалив гроші ЗСУ, вибачення з Польщі, ордер на арешт премʼєрки Естонії: новини дня
20:56
У німецькій опозиції пропонують збільшити спецфонд для Бундесверу зі 100 до 300 млрд євро
Експерт із питань оборони від опозиційного Християнсько-демократичного союзу Німеччини (ХДС) Родеріх Кізеветтер закликав збільшити втричі – зі 100 до 300 мільярдів євро – спеціальний фонд для фінансування закупівель для Бундесверу.
20:46
Чеські фермери приєднаються до скоординованого блокування кордонів разом з колегами з ЄС
Чеські фермери приєднаються до міжнародного протесту аграрних організацій Центральної та Східної Європи, які роздратовані аграрною політикою Євросоюзу та імпортом дешевшої продукції з України.
20:41
Голова Єврокомісії наступного тижня може оголосити про рішення переобратись на посаду
Очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн уже наступного понеділка, 19 лютого, має оголосити про своє бажання балотуватися на другий термін.
20:15
У Фінляндії дали дворічний термін російському бойовику, видачі якого хоче Україна
У Фінляндії засудили екскомандира неонацистської групи "Русич" Яна Петровського, відомого як Воїслав Торден та підозрюваного у воєнних злочинах в Україні, до двох років тюремного ув'язнення за двократне порушення заборони на в'їзд.
19:53
Експідлеглий розкритикував Трампа через НАТО: У нього "любовний зв’язок" з Путіним
Колишній директор із комунікацій Дональда Трампа Ентоні Скарамуччі пожартував, що колишній президент перебуває у "любовному зв’язку" з президентом Росії Владіміром Путіним після останніх скандальних заяв експрезидента щодо НАТО.
19:37
Зеленський призначив заступника Залужного своїм уповноваженим з безпекових гарантій
Президент України Володимир Зеленський ввів посаду спеціального уповноваженого з питань реалізації міжнародних безпекових гарантій та розвитку сил оборони України в структуру Офісу президента і призначив на цю посаду Євгена Мойсюка. 
19:15
У Німеччині в результаті ксенофобського нападу важко травмований 15-річний українець
15-річний українець отримав серйозні травми в результаті нападу на ґрунті расової ненависті в місті Меттманн поблизу Дюссельдорфа. 
18:48
Польські фермери анонсували повну блокаду українських перевезень
20 лютого польські фермери заблокують усі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також під'їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій і морських портів.
18:27
ФотоМЗС Вірменії заблокувало доступ до розділу свого сайту щодо Карабаху
Міністерство закордонних справ Вірменії заблокувало доступ до довідкової інформації про конфлікт у Нагірному Карабаху, розміщеної на своєму офіційному сайті, після скарг від Азербайджану.
18:25
Байден після рішення Сенату про допомогу Україні звернувся до Палати представників
Президент США Джо Байден привітав схвалений Сенатом законопроєкт, до якого входять 60 мільярдів доларів на підтримку України, і закликав Палату представників затвердити його.
18:07
Боррель: Росія може почати новий великий наступ після "виборів" у березні
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що після президентських "виборів" у березні Росія може почати ще один великий наступ в Україні.
18:02
ДослідженняВитрати НАТО на оборону зросли і складають половину світових
Країни-члени НАТО збільшили свої витрати на оборону до половини світових показників після початку війни Росії проти України.
Аналітика короткоЩо стоїть за провокацією польських фермерів на кордоні
17:35
Стефанішина після повідомлень ЗМІ: Про відмову України від аграрних субсидій ЄС не йдеться
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що у рамках переговорів з ЄС про вступ Україна не збирається відмовлятися від субсидій та дотацій для українського агросектора.
17:30
У Норвегії кажуть, що пройшли найскладніший період у боротьбі з інфляцією
Міністр фінансів Норвегії Трюгве Слагсволд Ведум заявив, що економіка країни, яка не є членом ЄС, рухається до більш спокійного стану на тлі високого рівня інфляції в західних країнах.
17:23
Новообраний президент Фінляндії відмовився від партійної приналежності 
Наступний президент Фінляндії Александер Стубб заявив, що відмовляється від членства в керівній Коаліційній партії.
17:15
Відставання Байдена від Трампа скоротилося попри скандальний звіт про пам'ять президента
Після публікації доповіді спеціального радника, яка ставить під сумнів гостроту розуму чинного президента Джо Байдена, опитування демонструють, що розрив між ним і його потенційним суперником на виборах Дональдом Трампом є не надто значним. 
16:59
На золотодобувній шахті в Туреччині стався обвал: під завалами люди
Працівники золотодобувної шахти в Туреччині опинилися в пастці під землею після обвалу грунту, що стався поблизу міста Іліч у гірській турецькій провінції Ерзінджан.
16:58
Естонія закликає ЄС конфіскувати активи центробанку РФ цього року
Естонія закликає Євросоюз конфіскувати понад 150 мільярдів євро заморожених російських активів до кінця року, щоб встигнути до виборів у США.
16:43
Прем’єрка Естонії відреагувала на її оголошення у розшук в Росії
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила у вівторок, що не буде мовчати і продовжить рішучу підтримку України після того, як Росія  оголосила її в розшук.
16:32
Посол США не очікує запрошення України у НАТО на саміті у Вашингтоні
Посол США при НАТО Джуліан Сміт не очікує, що на саміті у Вашингтоні цього літа Україна отримає запрошення приєднатись до Північноатлантичного альянсу.
16:23
У Литві фермери планують провести нову акцію протесту
Литовські фермери оголосили про намір провести ще одну акцію протесту по всій країні.
16:22
У НАТО "дуже зацікавлені" завершити обрання нового генсека у першому кварталі року - посол США
Посол США у НАТО Джуліан Сміт заявила, що в Альянсі "дуже зацікавлені" завершити обрання нового генерального секретаря у першому кварталі цього календарного року.
16:08
Єврокомісія пішла на поступки фермерам-протестувальникам у ЄС
У вівторок Європейська комісія офіційно продовжила виняток із правил щодо залишення частини сільськогосподарських земель під паром, що стало причиною протестів фермерів по всьому ЄС.
15:56
Франція заборонить в'їзд екстремістським ізраїльським поселенцям на Західному березі
Франція заборонить в'їзд до країни 28 екстремістським ізраїльським поселенцям, які нападали на палестинське цивільне населення на Західному березі річки Йордан.
15:51
Посол США при НАТО: Заяви Трампа небезпечні та безвідповідальні
Постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт назвала припущення Дональда Трампа про те, що США не будуть захищати своїх союзників від російського вторгнення, небезпечним і безвідповідальним.
15:38
Росія вийде з Парламентської асамблеї ОБСЄ 
Глава Держдуми РФ В'ячеслав Володін заявив, що до 21 лютого Дума і Рада Федерації синхронно ухвалять рішення про припинення членства Росії в Парламентській асамблеї ОБСЄ. 
15:29
Трамп закликав НАТО допомагати Україні на рівні з США
Експрезидент США та лідер на номінацію від республіканців на виборах Дональд Трамп посилив свою критику НАТО щодо рівня допомоги Україні.
15:26
фотоФермери вимагають відставки міністра сільського господарства Болгарії 
Фермери влаштували акцію протесту у Софії, вимагаючи відставки міністра сільського господарства Болгарії Кирила Ватева.
14:56
ЗМІ: Україна на переговорах з ЄС може відмовитись від субсидій задля пом'якшення вимог Green Deal
Україна може розглянути можливість відмови від аграрних субсидій Європейського Союзу в обмін на пом'якшення вимог Європейського зеленого курсу під час переговорів про вступ до ЄС.
14:46
У Бельгії фермери перекрили порт Антверпена
Сотні фермерів на тракторах заблокували дороги навколо одного з найбільших контейнерних портів Європи в бельгійському Антверпені, вимагаючи кращої оплати та умов праці.
14:27
Польські фермери на годину заблокували пункт пропуску на кордоні з Україною, де найбільша черга
Польські фермери вдень у вівторок, 13 лютого, заблокували шостий пункт пропуску на кордоні з Україною Корчова-Краковець.
ВідеоЯк та коли українці зможуть отримати компенсації за "прильоти" та наслідки війни
14:17
Зеленський та Кулеба подякували Сенату США за схвалення проєкту з допомогою для України
Президент України Володимир Зеленський та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відреагували на схвалення в Сенаті США пакетного законопроєкту, до якого входять 60 мільярдів доларів на підтримку України.
14:06
Держдеп у відповідь на заяви Трампа нагадав, коли НАТО став на захист США
У Держдепартаменті на тлі скандальних заяв експрезидента Дональда Трампа щодо погроз союзникам нагадали про випадок, коли НАТО став на захист США.
14:01
Німеччина посилює контроль над зброєю та грошовими потоками для стримання ультраправих
Міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер представила заходи, спрямовані на боротьбу зі сплеском активності ультраправих сил.
13:44
Росія готується до військової конфронтації із Заходом – розвідка Естонії
Росія готується до військової конфронтації із Заходом протягом наступного десятиліття, вважають у Службі зовнішньої розвідки Естонії.
Аналітика короткоЯк скандал в Угорщині щодо помилування у справі про педофіла може зачепити Україну
13:22
Депутата "ПіС" виключили зі слідчої комісії Сейму Польщі щодо виборів поштою
Депутата від попередньої партії влади "Право і справедливість" Павла Яблонського виключили зі слідчої комісії Сейму щодо голосування поштою на президентських виборах у розпал пандемії.
13:14
У Польщі прокуратура почала розслідувати інцидент із розсипаним українським зерном
У Польщі Хелмська районна прокуратура розпочала розслідування за фактом інциденту з розсипаним зерном з українських вантажівок перед пунктом пропуску Дорогуськ на кордоні з Україною.
13:11
Сенат США підтримав проєкт з допомогою для України
Сенат США проголосував за пакетний законопроєкт, до якого входять 60 мільярдів доларів на підтримку України.
12:54
Заяви Трампа щодо НАТО розділили Республіканську партію
Заяви експрезидента США Дональда Трампа про відмову від захисту союзників по НАТО викликали розбіжності між республіканцями, які прагнуть дотримуватись зобов'язань Сполучених Штатів в Альянсі, та тими, хто підтримує лідера президентських перегонів від партії.
12:48
Російські хакери намагалися вломитися у системи Збройних сил Литви
Російські хакери на початку лютого намагалися зайти в електронні системи литовської армії, цю спробу помітили та зупинили. 
12:37
ЗМІ: Туреччина арештувала росіянина на атомній станції в межах розслідування проти ІДІЛ
Турецька контртерористична поліція, яка розслідує діяльність бойовиків "Ісламської держави", затримала громадянина Росії, який працював на атомній електростанції, що будується на південному узбережжі країни.
12:27
Вірменія заявляє вже про чотирьох загиблих внаслідок загострення на кордоні з Азербайджаном
Вірменія повідомляє вже про чотирьох загиблих військовослужбовців на тлі загострення ситуації на кордоні з Азербайджаном.
12:20
У НАТО побоюються втручання РФ у вибори в Румунії
Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане заявив, що існує ризик російського втручання у вибори в Румунії.
12:12
Чеський міністр: Заяви Трампа про НАТО можуть бути передвиборчим блефом
Чеський міністр у справах ЄС Мартін Дворжак вважає, що заяви експрезидента США Дональда Трампа про відмову від захисту союзників по НАТО можуть бути передвиборчим блефом.
12:11
У Румунії проводять 20 обшуків за корупційними підозрами, у тому числі в управлінні митної служби
У Румунії проходять 20 обшуків за підозрами у справі про митні порушення і хабарництво, слідчі прийшли у тому числі в управління митної служби Бухареста.
11:46
Польський міністр перепросив у України за інцидент з розсипаним зерном
Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив у України за інцидент з розсипаним зерном, який стався у неділю.
11:43
Більшість німців підтримують збільшення оборонних видатків до 2% ВВП
Більшість німців підтримують збільшення оборонних видатків Німеччини і посилення Бундесверу, як анонсувала керівна коаліція.
11:29
Британська розвідка пояснила, чому РФ не допоможе заплановане підвищення віку для контрактників
Росія пропонує законопроєкт про підвищення віку військовослужбовців-контрактників, однак цей захід навряд допоможе підвищити боєздатність російської армії.
11:13
У Росії оголосили в розшук прем'єрку Естонії і держсекретаря 
В Росії оголосили у розшук прем’єрку Естонії Каю Каллас і державного секретаря Таймара Петеркопа за "руйнування пам’ятників радянським воїнам".
11:07
Поліція про нападника на баскетболіста-українця в Німеччині: Йому було байдуже, що хтось загине
У німецькій поліції розповіли нові подробиці про 15-річного нападника, який смертельно поранив українського баскетболіста 17-річного українського баскетболіста Володимира Єрмакова, ще один зараз перебуває у важкому стані у лікарні.
10:53
На вихідних у Франції можуть скасувати багато потягів через страйк диспетчерів руху
Наступними вихідними у Франції можуть бути великі перебої з залізничним рухом через страйк диспетчерів.
10:46
У Міноборони Молдови пояснили, чому вчасно не виявили російський дрон
У Молдові військові радари і системи раннього попередження не змогли вчасно виявити російський дрон, який впав біля кордону з Україною.
10:29
Уряд Ісландії хоче викупити усі будинки у прилеглому до активного вулкана місті
Уряд Ісландії погодився викупити всю житлову нерухомість у рибальському містечку Гріндавік, яке стало непридатним для життя після трьох вивержень вулканів за два місяці.
10:17
Міністра оборони Італії терміново госпіталізували
Міністра оборони Італії Гвідо Крозетто вночі 13 лютого терміново ушпиталили через сильний біль за грудиною. 
10:10
Прем'єрка Естонії назвала заяви Трампа "будильником" для ЄС
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас прокоментувала заяви експрезидента США Дональда Трампа, який згадав, як погрожував союзникам дозволити Росії "робити що заманеться", якщо ці члени НАТО не будуть робити достатніх внесків у колективну безпеку.
09:51
Бербок: Якщо Путін думає, що наша підтримка для України починає слабшати – він помиляється
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що керівництво Росії не має сподіватися, що західна підтримка України починає слабшати.
09:37
Байден закликав на шість тижнів встановити перемир'я в секторі Гази
Президент США Джо Байден заявив, що виступає за встановлення шеститижневого перемир’я між Ізраїлем і ХАМАС, щоб дати можливість звільнити захоплених бойовиками заручників.
09:23
Джонсон натякнув, що не винесе на голосування проєкт з допомогою Україні
Спікер Палати представників Майк Джонсон розкритикував текст пакетного законопроєкту, до якого входять кошти на підтримку України, який наразі погоджують у Сенаті.
09:21
Франція, Німеччина й Польща обговорили спільну протидію російській дезінформації і ботам
Міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Польщі на зустрічі підняли питання про спільну протидію масштабним російським кампаніям дезінформації та впливу на громадську думку у Європі через скоординовані мережі ботів і тролів. 
09:01
Пентагон: Остін хоче брати участь у "Рамштайні" попри госпіталізацію
Глава Пентагону Ллойд Остін має намір взяти участь у засіданні Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн") попри свою госпіталізацію.
08:44
Reuters: Франція пропонує мирний план для Ізраїлю та Лівану
Франція представила мирний план з врегулювання конфлікту між Ізраїлем та Ліваном, який покликаний забезпечити припинення бойових дій між країнами і врегулювання суперечки щодо кордону.
08:43
Топвійськовий США: Від нашої ролі у НАТО залежить довіра до Вашингтона
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун наголосив, що від того, як США будуть виконувати свої зобов’язання у кожному з альянсів, зокрема НАТО, залежить довіра до Вашингтона, а лідерство США ще дуже необхідне.
08:27
Rheinmetall: Потреби України у снарядах перевершують можливості виробництва Німеччини
Глава німецького оборонного концерну Rheinmetall Армін Паппергер заявив, що Україні потрібно понад два мільйони снарядів на рік і німецьке виробництво не здатне задовольнити цю потребу.
08:17
У США почалися слухання у справі щодо зберігання Трампом таємних документів на його віллі
У понеділок в США почалися закриті слухання у межах справи щодо зберігання експрезидентом Дональдом Трампом частини документів з грифом "таємно" у себе вдома на віллі у Мар-а-Лаго.
08:11
Азербайджан та Вірменія обмінялись звинуваченнями в обстрілах із жертвами і пораненими
Азербайджан та Вірменія обмінялися звинуваченнями в обстрілах на кордоні, внаслідок яких є загиблі та поранені військовослужбовці.
07:36
На кордоні Молдови й Румунії, де протестують фермери, застрягли понад сотня вантажівок
Понад сотня великих фур та понад сотня пасажирів застрягли на одному з КПП між Молдовою і Румунією через протест фермерів, які перекрили рух. 
07:19
Cенат США ще на крок наблизив голосування за пакетний проєкт з допомогою для України
Сенат США у понеділок проголосував за завершення дебатів щодо тексту пакетного законопроєкту, до якого входять кошти на підтримку України.