14 березня 2024

Статті
Примусова "позика": що стоїть за новою ініціативою Британії про конфіскацію активів РФ
Більшість західних країн бояться прецеденту конфіскації заморожених активів РФ. Британія пропонує прийнятний механізм вирішення цієї проблеми.
"Українці сміливі, але не можуть бути надлюдьми". Спільна стаття голів МЗС про шлях до перемоги
"Ми зараз – перед очевидним вибором... Годі шукати пояснення, "чому ні", коли украй потрібна допомога Україні є такою легкодоступною".
Новини
22:58
фотоВ Італії 103-річну жінку оштрафували за прострочені права
Поліція в італійській провінції Феррера в ніч проти четверга зупинила авто, за кермом якого, як з’ясувалось, перебувала 103-річна Джузеппіна Молінарі з простроченим водійським посвідченням.
22:33
Білорусь запровадила економічні санкції проти Литви через закриття двох КПП
Уряд Білорусі 14 березня вирішив запровадити "вимушені заходи" у відповідь на закриття Литвою двох прикордонних пунктів пропуску.
22:15
Соратницю олігарха-втікача Шора, депутатку Молдови позбавили імунітету
Парламент Молдови 14 березня позбавив депутатської недоторканності депутатку Марину Таубер, яка входила до нині розпущеної проросійської партії "Шор" і є однією із соратниць олігарха-втікача Ілана Шора.
21:59
Боррель у Вашингтоні: Наступні місяці будуть вирішальні для України
Високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив після зустрічей у Вашингтоні 14 березня, що забезпечення нової підтримки Україні не може чекати з огляду на ймовірність нового наступу РФ.
21:49
Макрон: Для тривалого миру Україна має повернути Крим
Президент Франції Емманюель Макрон запевнив, що не прагне ескалації повномасштабної війни Росії проти України, але вважає РФ і кремлівський режим "супротивниками" Франції.
21:38
Макрон про відправлення військ в Україну: Ми ніколи не підемо в наступ
Президент Франції Емманюель Макрон, коментуючи порушену ним ідею відправлення західних військ в Україну, наголосив, що у разі втілення такого сценарію французькі сили не будуть іти в наступ проти РФ.
21:18
Суд Фінляндії відмовився розглядати скарги росіян на закриття кордону з РФ
Вищий адміністративний суд Фінляндії 14 березня вирішив відхилити скарги росіян на рішення уряду закрити кордон із Росією, заявивши, що вони не мали достатніх під собою підстав.
Дайджест4 завода Rheinmetall в Україні, допомога США в борг, розпуск парламенту Хорватії: новини дня
20:58
Прем'єрка Латвії: Якщо РФ переможе Україну, це вплине на США
Прем'єрка Латвії Евіка Сіліня заявила, що відмова підтримати Україну та перемога Росії в її загарбницькій війні матиме глобальний вплив, зокрема і на США.
20:56
Єрмак і Сійярто домовились про двосторонню зустріч наступного тижня
Голова Офісу президента Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 14 березня провели телефонну розмову.
20:51
Білий дім відреагував на пропозицію спікера Джонсона дати допомогу Україні в кредит
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Білий дім продовжує підтримувати законопроєкт щодо допомоги Україні, ухвалений минулого місяця Сенатом США.
20:42
У Болгарії заявили про відправлення всіх обіцяних БТР до України
Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв 14 березня оголосив, що болгарська сторона завершила відправлення всіх бронетранспортерів, обіцяних Україні минулого року.
20:37
ДоповненоG7 домовилася про узгодження правил щодо штучного інтелекту
Країни "Групи семи" домовилися узгодити правила щодо розвитку штучного інтелекту (ШІ) та інших нових технологій.
20:29
Україна почала переговори про безпекову угоду з Латвією
Представники України та Латвії розпочали переговори про укладення двосторонньої безпекової угоди відповідно до спільної декларації "Групи семи".
20:22
фотоУ Німеччині почався суд над ексофіцером Штазі за вбивство поляка 50-річної давнини
У суді Берліна 14 березня розпочався суд над 80-річним Манфредом Н. – колишнім працівником таємної поліції Німецької Демократичної Республіки, якого звинувачують у вбивстві поляка Чеслава Кукучки у 1974 році.
20:19
Голова Банку Литви виступив за конфіскацію заморожених активів РФ на користь України
Голова правління Банку Литви Гедімінас Шимкус вважає, що заморожені російські активи потрібно конфіскувати, щоб допомогти фінансувати армію та відновлення України.
20:03
Сейм Литви закликав заборонити імпорт зерна з РФ і Білорусі на рівні ЄС
Сейм Литви 14 березня ухвалив резолюцію із закликом заборонити на європейському рівні імпорт російських та білоруських зернових культур.
19:59
Посол США застеріг Угорщину від зміцнення зв'язків із РФ
Посол США в Угорщині Девід Прессмен розкритикував зв'язки Угорщини з РФ попри загарбницьку війну, яку Росія веде проти України.
19:54
Експрезидента Чехії Земана госпіталізували
79-річного колишнього президента Чехії Мілоша Земана 14 березня госпіталізували, нині він перебуває під наглядом лікарів в лікарні у Празі.
19:38
Європарламент вимагає від Росії повернути Румунії вивезені на початку ХХ століття цінності
Європейський парламент 14 березня ухвалив резолюцію із закликом до ЄС активізувати зусилля, аби домогтись від Росії повернення золота й об’єктів культурної спадщини, що їх вона вивезла на початку ХХ століття з території Румунії.
19:22
Уряд Британії дав нове визначення екстремізму на тлі посилення пропалестинських протестів
Британський уряд у четвер опублікував нове офіційне визначення поняття "екстремізм" та заявив, що групам, які отримають цей ярлик, буде заборонено отримувати державне фінансування.
19:18
Столтенберг: Втрати Росії в Україні перевищують 350 тисяч
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія за понад два роки повномасштабного вторгнення в Україну втратила більш як 350 тисяч військових.
19:06
фотоУ Данії судитимуть шістьох людей за спилювання дерева, яке вбило чоловіка
У данському місті Нествед, що на острові Зеландія, 14 березня перед судом постали четверо хлопців, які спиляли дерево, що впало й убило 55-річного чоловіка.
18:47
Лідер більшості у Сенаті США закликав до нових виборів в Ізраїлі
Лідер більшості в Сенаті США від демократів Чак Шумер закликав до проведення нових виборів в Ізраїлі, різко розкритикувавши прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу як перешкоду на шляху до миру.
18:36
Швеція передасть Чехії 30 млн євро на закупівлю боєприпасів для України
Швеція вирішила підтримати чеську ініціативу щодо постачання артилерійських снарядів в Україну й передасть 30 мільйонів євро на її підтримку.
18:23
Боррель – про "білий прапор" для України: Папа увійшов у сад, куди його ніхто не кликав
Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель прокоментував слова Папи Римського, який закликав Україну мати "сміливість білого прапора" й бути готовою до переговорів із Росією.
18:03
ЗМІ: Туреччина зосередиться на вітчизняному винищувачі на тлі невизначеності з F-35
Туреччина зосередить свої зусилля на просуванні вітчизняного винищувача п'ятого покоління KAAN на тлі невизначеності щодо її повернення до програми F-35 через небажання Анкари відмовитись від російських систем ППО С-400, на чому наголошує Вашингтон.
17:56
Rheinmetall хоче відкрити в Україні мінімум чотири заводи
Генеральний директор німецького збройового концерну Rheinmetall Армін Паппергер 14 березня під час презентації результатів діяльності компанії за 2023 рік оголосив про плани створити в Україні щонайменше чотири заводи.
17:44
Уряд Польщі призначив голову Нацпрокуратури на тлі конфлікту з президентом
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск призначив нового голову Національної прокуратури на тлі конфлікту з президентом Анджеєм Дудою й намагань нового польського уряду позбутись впливу попередньої влади на правоохоронну систему.
17:34
ЗМІ: ЄС обговорює з оборонним сектором забезпечення критично важливими матеріалами
Євросоюз обговорює шляхи пріоритетного доступу до критично важливих матеріалів для оборонної промисловості під час криз.
17:22
Італія про напад на соратника Навального: РФ продовжує переслідувати опонентів
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні засудив напад на колишнього голову штабу покійного російського опозиціонера Алексєя Навального Леоніда Волкова, поклавши відповідальність за це на РФ.
17:05
Шольц запевнив Зеленського в підтримці на тлі блокування поставок Taurus
Канцлер Німеччини Олаф Шольц 14 березня провів телефонну розмову з президентом Володимиром Зеленським, під час якої сторони обговорили політичну, військову та гуманітарну ситуацію в Україні.
17:01
Президентка Швейцарії обговорить з головою Єврокомісії оновлення відносин з ЄС
Президентка Швейцарії Віола Амгерд зустрінеться з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у Брюсселі в понеділок, щоб обговорити початок переговорів щодо оновлення двосторонніх відносин між Швейцарією та ЄС.
16:49
ЗМІ: Росія могла заглушити сигнал на літаку міністра оборони Британії
Росію підозрюють у глушінні супутникового сигналу літака, на якому міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс повертався з Польщі.
16:39
Генсек НАТО радий, що його батьківщина нарешті витрачатиме 2% ВВП на оборону
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтримав наміри уряду Норвегії, звідки він родом, до кінця 2024 року витрачати на оборону мінімальні 2% ВВП.
16:36
Фінляндія закликає ЄС відреагувати на використання Росією міграції як зброї
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен закликала Євросоюз виробити спільну відповідь на використання Росією міграції до ЄС, як зброї.
16:28
Голова МЗС Латвії похвалив Макрона: Говорить, як балтійський політик
Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш похвалив французького президента Емманюеля Макрона за зміну поглядів щодо повномасштабного російського вторгнення в Україну.
16:13
У Латвії закликають до широкої дискусії перед призначенням Рютте генсеком НАТО
Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш вважає, що Північноатлантичному Альянсу не варто призначати голову уряду Нідерландів Марка Рютте на посаду генерального секретаря без попередньої "широкої дискусії" про майбутні виклики НАТО.
15:49
ЗМІ: Єврокомісія запропонує передати Україні мільярди євро прибутків з заморожених активів РФ
Єврокомісія готується висунути пропозицію про конфіскацію мільярдів євро прибутків, отриманих від заморожених в Європі суверенних активів Росії, на підтримку України.
Аналітика короткоГлави МЗС Чехії та Польщі пояснили, чому потрібно негайно допомогти Україні перемогти
15:22
Норвегія розраховує досягти цільового показника НАТО на оборону цього року
Норвегія має намір досягти цільового показника НАТО у 2% від ВВП на оборонні витрати вже у 2024 році – на два роки раніше, ніж планували.
15:15
МЗС РФ викликає посла Австрії через видворення "дипломатів"
До Міністерства закордонних справ Росії буде викликаний посол Австрії у відповідь на рішення Відня видворити двох російських "дипломатів".
15:04
Парламент Іспанії зробив крок до амністії каталонських сепаратистів
Нижня палата парламенту Іспанії у четвер, 14 березня, схвалила законопроєкт про амністію каталонських сепаратистів.
14:49
Байден незначно випередив Трампа у новому опитуванні
Чинний президент США Джо Байден має незначну перевагу в 1 відсотковий пункт над своїм ймовірним опонентом на виборах Дональдом Трампом, згідно з даними нового опитування.
14:47
Фермери ускладнили рух до головних портів Бельгії
Фермери ускладнили доїзд до другого за величиною порту Європи Антверпена та двох інших бельгійських портів під час чергової демонстрації на знак протесту проти екологічних вимог до їхньої діяльності у рамках Європейського зеленого курсу.
14:18
У Хорватії розпустили парламент для проведення дострокових виборів
Хорватські законодавці у четвер проголосували за розпуск парламенту, щоб відкрити шлях до парламентських виборів, які мають відбутися протягом двох місяців.
14:14
Столтенберг закликав союзників прискоритися з допомогою для України
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав країни Альянсу проявити політичну волю і зробити усе можливе для того, щоб Україна швидше отримувала потрібну їй зброю та боєприпаси.
14:12
Лідер ультраправих у Нідерландах невдоволений, що йому завадили стати прем'єром
У Нідерландах лідер ультраправої Партії свободи Герт Вілдерс розкритикував політичних конкурентів, які, як він вважає, завадили йому стати прем'єр-міністром.
13:53
Бундестаг знову не підтримав постачання Україні ракет Taurus
Німецький Бундестаг відхилив резолюцію, ініційовану опозиційним блоком ХДС/ХСС, щодо постачання далекобійних крилатих ракет Taurus Україні. 
13:52
В ЄС обіцяють дати оцінку "виборам" Путіна вже після них
У Єврокомісії прокоментували можливість невизнання результатів президентських виборів в Росії після відповідного заклику вдови Алексєя Навального Юлії.
13:46
оновленоДві третини громадян у країнах НАТО підтримують подальшу допомогу Україні
Дві третини громадян у країнах-членах НАТО вважають, що їхні уряди мають продовжувати підтримувати Україну. 
13:31
Абсолютна більшість американців підтримують членство США у НАТО – Столтенберг
Абсолютна більшість американців підтримують членство своєї держави у НАТО.
13:30
Єврокомісія захищає своє рішення щодо розморожених мільярдів для Угорщини
У Європейській комісії на тлі повідомлень про можливий позов з боку Європарламенту назвали законним рішення щодо розморожених 10,2 мільярда євро для Угорщини.
13:14
ЗМІ: Президентка Європарламенту погодилась судитися з ЄК через розморожені кошти для Угорщини
Президентка Європарламенту Роберта Метсола погодилася з наміром законодавчого органу подати до суду на Європейську комісію через її рішення розморозити мільярди євро для Угорщини наприкінці минулого року.
13:13
Спікер Джонсон пообіцяв розблокувати допомогу Україні, але з принциповими змінами
Спікер Палати представників Майк Джонсон у спілкуванні з сенаторами-республіканцями у середу сказав, що палата підготує свій проєкт для підтримки України, але в суттєво інакшому вигляді, аніж вже схвалений Сенатом.
12:52
Росія закрила в’їзд для понад 200 американців-"русофобів"
МЗС Росії оголосило про заборону на в’їзд для 227 громадян США у відповідь на запроваджені санкції проти РФ.
12:31
В Італії TikTok оштрафували на 10 млн євро за недостатній захист неповнолітніх
Італійський регулятор AGCM оштрафував застосунок TikTok на 10 млн євро за недостатні заходи захисту неповнолітніх від шкідливого для них контенту.
12:19
Глава МЗС Литви: Ті, хто отримав тут притулок, можуть бути мішенями для Кремля
Литовський міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс заявив, що особи, які отримали притулок у Литві, є потенційними мішенями для кремлівського режиму.
12:07
В Іспанії арештували шахраїв, які хотіли нажитися на родинах зниклих мігрантів
В Іспанії правоохоронці заарештували 14 осіб, які намагалися нажитися на сім'ях зниклих мігрантів з Північної Африки, обіцяючи їм знайти, ідентифікувати і повернути тіла їхніх рідних за гроші.
11:47
фотоУ Тбілісі відселили з будинку десятки людей після сильного вибуху, ймовірно газу
В ніч на четвер в одному із районів Тбілісі стався сильний вибух у будівлі, у якій розташвані комерційні приміщення і житлові квартири. 
11:44
Politico: США допустили підтримку наземної операції Ізраїлю у місті Рафах
Адміністрація президента США Джо Байдена готова підтримати наземну операцію армії Ізраїлю у місті Рафах за умови, що це не виглядатиме як повномасштабне вторгнення.
11:28
Київ і Брюссель розраховують почати переговори про вступ не пізніше червня
І українська сторона, і Брюссель працюють над тим, щоби офіційне відкриття переговорів про вступ України до ЄС відбулося не пізніше кінця червня – коли головування у Раді ЄС завершить Бельгія і почнеться піврічне головування Угорщини. 
11:21
Розвідка Британії: Просування РФ на фронті сповільнилось, окупанти відновлюватимуть сили
Розвідка Великої Британії проаналізувала ситуацію на лінії фронту в Донецькі області, де фіксують сповільнення просування російських окупаційних військ.
11:09
Серед мігрантів, які потрапили у Фінляндію через РФ, є потенційно небезпечні особи
Фінські правоохоронці вважають, що cеред тисяч мігрантів, які потрапили в країну через російський кордон за останні місяці, може бути кілька десятків потенційно небезпечних осіб.
11:02
Президент Азербайджану каже, що мир з Вірменією "ближче, ніж будь-коли раніше"
Азербайджанський президент Ільхам Алієв каже, що його країна наразі "ближче до миру з Вірменією, ніж будь-коли раніше".
10:41
Глава МЗС Угорщини накинувся на радника Байдена, захищаючи Орбана
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто накинувся зі звинуваченнями на адресу радника президента США з питань нацбезпеки Джейка Саллівана, намагаючись захистити репутацію свого шефа Віктора Орбана.
10:39
У Литві напад на соратника Навального оцінюють як перший випадок політичного тероризму
У Національному центрі кризового реагування Литви заявили, що напад на території країни на соратника Навального Леоніда Волкова виглядає добре спланованою операцією, що є першим випадком політичного тероризму в країні.
10:22
Пашинян відреагував на резолюцію Європарламенту про підтримку членства Вірменії в ЄС
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян привітав ухвалення Європарламентом резолюції, що пропонує розглянути можливість членства країни в ЄС.
10:05
ЗМІ: Єврокомісія представить пакет заходів для полегшення становища фермерів 
Єврокомісія у п’ятницю має презентувати пакет заходів для пом’якшення проблем європейських фермерів, які вийшли на протести у різних країнах.
10:05
У Німеччині працівники служби безпеки в аеропортах продовжили страйки
У Німеччині профспілка Verdi оголосила, що страйки працівників служби безпеки в кількох регіональних аеропортах триватимуть у четвер і п’ятницю, що призведе до скасування авіарейсів та перебоїв у роботі.
Аналітика короткоЯк саме Брюссель планує вести з Україною переговори про її вступ до ЄС
09:42
У Польщі більшість – за аборти у разі загрози життю і здоров’ю жінки та вад плода
Більшість поляків вважають, що аборт має бути дозволеним за наявності серйозної загрози для життя матері або її здоров’я, а також за наявності вад плода.
09:40
Молдова звинуватила Росію у незаконному друку бюлетенів у Придністров’ї
В уряді Молдови звинуватили Росію у порушенні законів у зв'язку з друком бюлетенів у Придністров'ї для своїх президентських "виборів".
09:20
FT: США вели таємні перемовини з Іраном щодо атак хуситів у Червоному морі
США провели таємні переговори з Іраном, намагаючись переконати Тегеран використати свій вплив на єменських бойовиків-хуситів для припинення атак на судноплавство у Червоному морі.
09:05
Ле Пен, яку раніше називали "подругою Путіна", жорстко розкритикувала Росію за війну
Колишня лідерка французького правопопулістського "Національного об’єднання" Марін Ле Пен, яка мала давню репутацію "подруги Путіна", неочікувано жорстко розкритикувала Росію за її війну проти України під час дебатів у парламенті. 
09:02
Білий дім підтвердив, що не бачить готовності РФ застосувати ядерну зброю
У Білому домі прокоментували нещодавні заяви російського президента Владіміра Путіна про готовність РФ до ядерної війни.
08:51
ЗМІ: У Дуди під час візиту до США зламався літак
Літак президента Польщі Анджея Дуди зламався під час його візиту до США.
08:40
Прем'єрка Естонії відмовилася гарантувати, що військових країни не відправлять в Україну
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас відмовилася гарантувати, що естонські Сили оборони не будуть направлені в Україну.
08:28
В уряді Фіцо готують суперечливу реформу суспільного мовника
У словацькому уряді Роберта Фіцо запропонували суперечливий проєкт закону про реформу суспільного мовника, у якому критики вбачають ризики для його незалежності.
07:57
У Чорногорії стався значний землетрус
Вранці 14 березня у Чорногорії стався землетрус магнітудою 5,4, поштовхи розбудили багатьох місцевих мешканців.
07:35
фотоУ Німеччині знайшли мертвою 27-річну українку, її доньку-немовля і матір шукають
На заході Німеччини знайшли мертвою громадянку України з тимчасовим захистом, яка проживала у притулку для біженців, її немовля і матір розшукують.