13 березня 2024

Статті
Києву готують албанський шлях до ЄС. Деталі рішення про формат вступних переговорів з Україною
Є три напрямки реформ, від яких залежатимуть переговори про членство... Україна має довести своє прагнення долати корупцію в усіх сферах...
Гідна смерть за власним бажанням: у Франції пропонують свою альтернативу евтаназії
Законопроєкт "про кінець життя" готується урядом Франції вже близько двох років і спричиняє різку полеміку в суспільстві.
Новини
23:02
фотоВ Естонії затримали повітряну кульку, яка незаконно перетнула кордон з Росією
Прикордонники Лиунаської префектури Естонії затримали надувну кульку у вигляді рожевого морського коника, яка напередодні вночі перелетіла через Чудське озеро на естонсько-російському кордоні.
22:43
В уряді оцінюють, що механізм компенсації збитків від агресії РФ запрацює мінімум через рік
Заступниця міністра юстиції Ірина Мудра вважає, що на те, аби запрацював міжнародний механізм, створений в Гаазі для компенсації шкоди, завданої російською агресією в Україні, піде щонайменше рік.
22:19
В Ірландії обладнають місця для тимчасового розміщення 2000 біженців з України
Уряд Ірландії 13 березня затвердив створення п’яти центрів тимчасового розміщення біженців з України, розрахованих на майже 2000 людей.
21:57
ЗМІ: Єврокомісія наступного тижня запропонує обмежити імпорт зерна з РФ і Білорусі
Європейська комісія наступного тижня, як очікується, представить пропозицію щодо кількісних обмежень на імпорт зерна з Росії та Білорусі на тлі протестів європейських фермерів та закликів України піти на цей крок.
21:39
Китай і НАТО провели військовий діалог, згадали і про війну в Україні
Представники Міністерства оборони Китаю та Північноатлантичного Альянсу 13 березня провели в Пекіні вже восьму зустріч у межах військового діалогу з питань політики безпеки.
21:21
РФ обіцяє "рішучу відповідь" Австрії через видворення двох дипломатів-шпигунів
Посольство Росії в Австрії висловило обурення рішенням австрійського МЗС вислати двох працівників дипмісії через несумісну з дипломатичним статусом діяльність.
ДайджестЩе 5 млрд для ЗСУ, Варшава будуватиме бомбосховища, Австрія висилає "дипломатів" РФ: новини дня
21:11
Лідер ультраправих у Нідерландах несподівано відмовився від намірів очолити уряд
Лідер ультраправої Партії свободи Нідерландів Герт Вілдерс знімає свою кандидатуру на посаду наступного прем'єр-міністра, на яку він претендував після перемоги на дострокових парламентських виборах минулого року.
20:48
Politico дізналось, як у ЄС погодили виділення 5 млрд євро на військову допомогу Україні
Німеччина, Франція та Угорщина з різних причин спершу виступали проти схвалення внеску в 5 мільярдів євро до Європейського фонду миру на 2024 рік, який використовується для військової допомоги Україні.
20:46
Британія продовжила розміщення системи ППО Sky Sabre у Польщі
Велика Британія продовжила термін перебування системи протиповітряної оборони Sky Sabre в Польщі.
20:23
В іспанській Каталонії відбудуться дострокові вибори
В іспанському регіоні Каталонії відбудуться дострокові вибори після того, як регіональний парламент відхилив запропонований урядом проєкт бюджету.
20:21
Європарламент підтримав можливе членство Вірменії в ЄС
20:15
Австрія висилає двох "дипломатів" РФ
Міністерство закордонних справ Австрії вирішило оголосити двох працівників посольства Росії персонами нон грата через те, що їхня діяльність "несумісна з дипломатичним статусом".
20:09
Спецслужби Литви припускають, що за нападом на соратника Навального стояла РФ
Департамент державної безпеки Литви припустив, що напад на Леоніда Волкова – близького соратника покійного російського опозиціонера Алєксєя Навального – був організований і здійснений Росією.
19:58
Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України з обмеженнями
Депутати Європейського парламенту на пленарній сесії 13 березня схвалили поновлення заходів з лібералізації торгівлі для Молдови та внесли поправки до аналогічної пропозиції щодо України з метою посилення гарантій для фермерів ЄС.
19:45
Латвія і Естонія посилять перевірки на кордоні з РФ у дні "виборів" Путіна
Прикордонні служби Латвії та Естонії посилять на кордоні з Росією у дні голосування на президентських "виборів".
19:31
МЗС Польщі відкликає понад 50 послів, призначених попередньою владою
Міністр закордонних справ Радослав Сікорський 13 березня ухвалив рішення припинити місії понад 50 послів та відкликати понад десяток кандидатур, поданих на затвердження попереднім керівництвом відомства.
19:22
ЗМІ: Британія думає над обмеженнями на в’їзд громадянам Китаю через ризик шпигунства
Уряд Великої Британії розглядає можливість скоротити кількість громадян Китаю, які можуть в'їжджати до країни за дипломатичною або службовою необхідністю, оминаючи звичайні візові перевірки, через побоювання, що цією системою зловживають для завезення шпигунів.
19:08
Прем’єр Фінляндії: Росія готується до тривалої війни із Заходом
Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо під час виступу в Європарламенті застеріг про потенційну небезпеку нападу з боку Росії в найближчі роки й закликав європейські держави об’єднатись, аби не допустити цього.
19:02
Президент Литви звернувся до Путіна через напад на соратника Навального у Вільнюсі
Президент Литви Гітанас Науседа відреагував на напад на Леоніда Волкова – соратника покійного російського опозиціонера Алексєя Навального.
18:54
Посли ЄС схвалили 5 млрд євро для допомоги Україні зброєю на 2024 рік
Постійні представники країн ЄС 13 березня підтримали збільшення на 5 мільярдів євро Європейського фонду миру, з якого фінансуються поставки зброї Україні.
18:40
Прем'єр Норвегії обговорить з лідерами партій оновлення військової стратегії
Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре запросив лідерів парламентських партій на зустріч у четвер, 14 березня, для обговорення майбутнього довгострокового плану розвитку норвезьких збройних сил.
18:38
Польські фермери послабили блокаду кордону з Україною на пункті пропуску "Угринів"
Польські протестувальники у середу з 13 до 21 години вирішили пропускати на територію Польщі по дві вантажівки на годину через пункт пропуску "Угринів".
18:26
В уряді готові погодитись на фіндопомогу від США в кредит, щоб прискорити її схвалення в Конгресі
Міністр юстиції Денис Малюська під час візиту до США заявив про "досить оптимістичні" сигнали від американських законодавців щодо ухвалення додаткової допомоги Україні й висловив готовність Києва погодитись на фінансову допомогу в кредит.
18:22
ЗМІ: У США не бачать готовності РФ застосувати ядерну зброю після заяв Путіна
У США не бачать жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю в Україні після коментарів глави Кремля Владіміра Путіна.
18:10
Палата представників США підтримала вимогу до TikTok позбутись зв’язку з Китаєм
Нижня палата американського Конгресу переважною більшістю голосів підтримала законопроєкт, який зобов’яже ByteDance – китайську компанію-власника додатку TikTok – продати свої активи у США під загрозою заборони.
18:01
ЗМІ: Британія не долучатиметься до скидання з повітря гумдопомоги для Гази
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс не дозволив скидання допомоги над сектором Гази через ризики для цивільного населення.
Аналітика короткоЯк Франція готується надати хворим право на гідну добровільну смерть
17:41
РФ не поїде на "саміт миру" у Швейцарії, навіть якщо отримає запрошення
Речниця російського Міністерства закордонних справ Марія Захарова заявила, що Москва відмовиться від участі в майбутньому глобальному "саміті миру", якщо її туди раптом вирішать запросити.
17:41
Латвія повернула режим посиленої охорони на кордоні з Білоруссю
З 13 березня Латвія знову запровадила посилений режим охорони кордону з Білоруссю, який діятиме до 12 вересня цього року.
17:26
Мерія Варшави витратить 27 млн євро на укриття й навчання з питань безпеки
Мер Варшави Рафал Тшасковський 13 березня оголосив про програму під назвою "Варшава захищає" вартістю 117 мільйонів злотих (27 мільйонів євро), в межах якої будуть створені та обладнані укриття, а також щорічно проводитимуться навчання з питань безпеки.
17:18
На одному з КПП польські фермери погодились пропустити вантажівки в Україну
Польські фермери на пункті пропуску "Дорогуськ" вирішили пропустити вантажівки в Україну, однак не призупинятимуть свою блокаду.
17:15
Україна та Фінляндія поговорили про безпекову угоду
Делегації України та Фінляндії провели черговий раунд переговорів щодо укладення двосторонньої безпекової угоди.
ВідеоПосол Польщі про блокаду кордону, зброю і війну РФ з НАТО
17:02
Посли ЄС погодили посилення механізму призупинення безвізу для третіх країн
Постійні представники країн-членів Європейського Союзу 13 березня погодили проєкт регламенту, який посилить механізм призупинення безвізового режиму для третіх країн.
17:02
Дуда каже, що розуміє заяви Трампа про небажання фінансувати безпеку Європи
Президент Польщі Анджей Дуда вважає "зрозумілими" заяви ексочільника Білого дому Дональда Трампа про небажання фінансувати безпеку Європи.
16:47
фотоКосово визнає право сербського православного монастиря на клаптик землі
Уряд Косова 13 березня ухвалив рішення про визнання за монастирем Високі Дечани Сербської православної церкви права власності на 24 гектари землі, статус яких оспорювався з моменту проголошення Приштиною незалежності.
16:42
Дуда: Путін нападе на інші країни, якщо переможе Україну
Президент Польщі Анджей Дуда попередив, що російський диктатор Владімір Путін нападе на інші держави, якщо виграє війну в Україні.
16:30
Прем’єр Словаччини каже, що не змінить думки про війну в Україні
Словацький прем'єр-міністр Роберт Фіцо сказав, що не змінить своєї думки щодо війни в Україні через позицію чеського візаві Петра Фіали – який ініціював призупинення двосторонніх урядових консультацій.
16:21
Президент Литви про іноземні війська в Україні: Досить малювати "червоні лінії"
Президент Литви Гітанас Науседа підтримує дискусії про можливу відправку іноземних військ в Україну для навчань.
16:14
Захарову "насторожила" заява прем’єра Вірменії про вихід з ОДКБ
Офіційна представниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова на брифінгу 13 березня вирішила прокоментувати заяву вірменського прем’єр-міністра Нікола Пашиняна про перспективу виходу його країни з ОДКБ.
16:08
Європарламент ухвалив перший у світі закон про штучний інтелект
Європейський парламент у середу, 13 березня, ухвалив закон про штучний інтелект, який має гарантувати безпеку і дотримання основних прав громадян.
15:45
Німеччина схвалила газову угоду з Італією та Швейцарією для запобігання кризі
Уряд Німеччини схвалив угоду з Італією та Швейцарією про постачання газу між країнами для забезпечення взаємної підтримки в разі надзвичайного дефіциту газу.
15:42
Корсика наблизилася до автономії у складі Франції
Уряд Франції і посадовці острова Корсика під час переговорів узгодили формулювання запропонованих змін до конституції країни, які надають острову автономний статус.
15:26
Шольц про постачання Taurus Україні: Я не хочу переступити цю межу
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре заявив про своє небажання постачати крилаті ракети Taurus Україні.
15:10
Економіка Великої Британії повернулась до зростання
Економіка Великої Британії знову зростала в січні після неглибокої рецесії в другій половині 2023 року, що принесло певне полегшення прем'єр-міністру Ріші Сунаку напередодні виборів, які очікуються цього року.
14:59
Закуплені за чеською ініціативою боєприпаси можуть доставити Україні у червні
Закуплені в межах чеської ініціативи боєприпаси можуть надійти в Україну вже у червні.
14:43
Голова молдовської Гагаузії заявила, що домовлялась в РФ про дешевий газ і "бонуси до зарплат"
Голова (башкан) Гагаузії, автономного регіону Молдови, заявила, що під час своєї поїздки у Росію домовлялася про дешевий газ для Гагаузії напряму від "Газпрому" та про "бонуси до заробітних плат" мешканцям регіону. 
14:40
Німеччина теж скидатиме гумдопомогу для Гази з повітря
Військово-повітряні сили Німеччини долучаться до операції зі скидання з повітря гуманітарної допомоги в сектор Гази.
14:34
Туск: Санкції проти РФ повинні перестати бути фіктивними
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав до більш жорсткого санкційного режиму проти Росії.
14:22
Глава МЗС Литви подякував за заборону на в’їзд до Росії
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на рішення МЗС РФ заборонити йому в’їзд на російську територію.
14:14
У Литві розслідують напад на соратника Навального
Генеральний комісар поліції Литви Ренатас Пожела заявив, що справу про напад на Леоніда Волкова – соратника покійного російського опозиціонера Алексєя Навального – передали елітним криміналістам бюро кримінальної поліції.
14:10
WSJ: Пентагон готовий передати Україні ракети ATACMS більшої дальності
Американський Пентагон готовий передати Україні далекобійні ракети ATACMS дальністю понад 180 миль (приблизно 290 км).
13:50
Українські журналісти заявили, що їх депортували з Польщі за зйомку матеріалу про торгівлю з РФ
Редакція Район.in.ua заявляє, що двох її журналістів, які готували репортаж про рух товарів між Калінінградською областю РФ і Польщею, депортували з території Польщі за зйомки біля кордону.
13:38
Розвідка Британії розповіла, як мешканців окупованих територій силоміць змушують обирати Путіна
Розвідка Великої Британії повідомила, що на окупованих Росією українських територіях достроково розпочалося голосування на "виборах" президента РФ, яке має пройти 15-17 березня 2024 року.
13:26
Данія планує розширити призов на жінок і продовжити термін строкової служби
Данія у наступні роки хоче збільшити кількість призовників, розширити систему призову на жінок та продовжити терміни строкової служби. 
13:09
ЗМІ: Коаліційні партнери переконують Шольца надати Україні Taurus
Партнери по німецькій урядовій коаліції намагаються переконати канцлера Олафа Шольца, щоб він змінив свою позицію не надавати Україні крилаті ракети дальнього радіусу дії Taurus.
12:39
Путін знову лякає Фінляндію "системами ураження" на кордоні через її вступ у НАТО
Президент Росії Владімір Путін сказав, що "не розуміє", чому Фінляндія після багатьох десятиліть нейтралітету вирішила стати членом НАТО, та заявив, що тепер біля її кордону з'являться російські системи ураження.
12:33
Польща приєдналась до ініціативи Чехії з закупівлі снарядів для України
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Варшава приєдналася до ініціативи Чехії щодо закупівлі сотень тисяч артилерійських снарядів для України, зробивши "значний" фінансовий внесок.
12:15
Україна і Молдова скоординували кроки для наближення початку переговорів про вступ до ЄС
Міністри закордонних справ України і Молдови на зустрічі у Києві скоординували подальші дії для того, щоб сприяти якнайшвидшому затвердженню переговорних рамок і початку безпосередньо переговорів про вступ обох країн у ЄС.
11:57
Кулеба: ЗСУ незабаром відчують збільшення поставок снарядів у межах ініціативи Чехії
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що, згідно з тими сигналами, які отримав Київ, українські військові вже в найближчому майбутньому відчують збільшення постачань боєприпасів в межах ініціативи Чехії.
11:31
Трамп і Байден отримали достатню кількість делегатів для номінації на виборах
Президент США Джо Байден та колишній очільник Білого дому Дональд Трамп здобули достатню кількість делегатів, щоб отримати номінацію на президентських виборах від Демократичної та Республіканської партій відповідно.
11:24
ЗМІ: Шольц, Макрон і Туск зустрінуться, щоб залагодити розбіжності щодо України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Емманюель Макрон і прем’єр Польщі Дональд Туск у п’ятницю 15 березня зустрінуться у Берліні, де говоритимуть, зокрема, про свої позиції у питаннях підтримки України.
11:04
ЗМІ: Лідери ЄС пропонуватимуть нові санкції проти Білорусі, КНДР та Ірану
Лідери країн Євросоюзу наступного тижня закликатимуть до запровадження нових санкцій проти Білорусі, Північної Кореї та Ірану через їхню роль у допомозі РФ в її загарбницькій війні проти України.
10:51
У Румунії викрили, можливо, найбільшу в історії мережу масової контрабанди мігрантів
У Румунії правоохоронці викрили діяльність мережі підпільного перевезення мігрантів вглиб ЄС, яку називають найбільшою в історії країни.
10:36
США нададуть Польщі кредит у $2 млрд на військові потреби
Сполучені Штати оголосили, що виділять кредит у два мільярди доларів на оборонні потреби Польщі.
10:08
Військовий корабель Греції відбив атаку дронів хуситів у Червоному морі
Військовий корабель Греції, що присутній у Червоному морі в рамках спеціальної місії ЄС, відбив атаку безпілотників хуситів.
10:01
США стурбовані корупцією та ерозією демократії в Угорщині
У Білому домі висловили стурбованість наступом на демократичні інститути, який відбувається в Угорщині, а також ситуацією з корупцією в країні.
09:29
Держдеп прокоментував пропозиції в Конгресі надати Україні допомогу як кредит
Державний департамент США висловився щодо пропозицій, які лунають від республіканців у Конгресі, надати Україні невійськову допомогу як позику.
09:15
ЗМІ: Помер один з фігурантів справи про вибухи "з російським слідом" на складах у Чехії
Чеські ЗМІ дізналися про смерть у Греції одного з фігурантів розслідування про вибухи на складах зі зброєю у Врбетіце, у причетності до яких підозрюють Росію.
09:07
Путін попередив Захід, що готовий до ядерної війни
Президент РФ Владімір Путін попередив Захід, що Росія технічно готова до ядерної війни, і якщо США відправлять війська в Україну – Москва вважатиме це "значною ескалацією".
Аналітика короткоЩо відбувається навколо американської допомоги Україні та які шанси її розблокувати
08:24
Лідери Польщі на зустрічі з Байденом обговорювали, як зберегти й посилити підтримку України
Збереження і посилення підтримки України для опору російській агресії було однією з тем розмови президента Польщі Анджея Дуди і прем’єра Дональда Туска на зустрічі з президентом США Джо Байденом.
07:49
Зеленський подякував США за нову допомогу на $300 млн на тлі суперечок у Конгресі
Президент України Володимир Зеленський висловив вдячність Сполученим Штатам за рішення про пакет допомоги на 300 млн доларів з терміново необхідною зброєю, кошти на який "знайшлися" через несподівану економію у контрактах. 
07:24
фотоУ Братиславі cотні людей вийшли на акцію проти проросійської політики уряду Фіцо
Щонайменше кілька сотень людей ввечері у вівторок зібралися у центрі Братислави, щоб висловити незгоду із зовнішньополітичним курсом чинної коаліції, зокрема у питанні російсько-української війни.