Косово визнає право сербського православного монастиря на клаптик землі

фото
Середа, 13 березня 2024, 16:47

Уряд Косова 13 березня ухвалив рішення про визнання за монастирем Високі Дечани Сербської православної церкви права власності на 24 гектари землі, статус яких оспорювався з моменту проголошення Приштиною незалежності.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

Сербська влада, яка контролювала Косово у 1990-х роках, подарувала Високим Дечанам 24 гектари землі, які раніше перебували у державній власності.

Після проголошення незалежності Косова у 2008-му Приштина відмовилась визнати передачу майна Сербській православній церкві. У 2016 році косовський Конституційний суд виніс рішення на користь монастиря, однак воно так і не набуло чинності.

Реклама:
 
Фото: пресслужба НАТО

Тепер, пояснюючи згоду виконати рішення суду, прем’єр Косова Альбін Курті заявив, що це дозволить усунути одну з останніх перешкод на шляху до вступу країни до Ради Європи.

Рішення привітали спецпредставник Державного департаменту США на Балканах Габріель Ескобар та посол ЄС у Косові Томаш Шуньог.

"Це був важкий, але необхідний крок. І ми дякуємо інституціям Косова за всю їхню співпрацю в цьому питанні", – сказав Ескобар.

Православна церква Сербії змінює назву, щоб "зміцнити зв'язок" із Косовом

Суперечки щодо релігійних об'єктів залишаються основною точкою напруги у відносинах між Косовом і Сербією з моменту проголошення Приштиною незалежності.

У Косові розташовані кілька найбільш шанованих монастирів і релігійних місць Сербської православної церкви, багато з яких мають багатовікову історію і перебувають у переважно етнічних албанських містечках, де переважає іслам.

Купольний монастир Високі Дечани був зведений у XIV столітті та входить до переліку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Він перебуває під цілодобовою охороною миротворців НАТО.

Нагадаємо, нещодавно у Косові оголосили вирок двом сербам за напад на миротворчі сили НАТО.

Напад відбувся у травні торік під час суперечки щодо законності місцевих виборів у північній частині Косова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: