14 грудня 2023

Статті
Чому Західні Балкани можуть перетворитися на основну проблему на шляху України в ЄС
За 20 років ці держави втратили віру в те, що колись вступлять до ЄС, і перестали робити реформи. Але тепер наш прогрес узалежнюють від балканського...
Битва за Белград: що можуть змінити дострокові вибори у Сербії
Хоча Вучич, швидше за все, зуміє зберегти контроль за парламентською більшістю, партія влади може втратити столицю, що стане для неї величезною проблемою.
Новини
23:39
виправленоУ Орбана попередили про потребу ще 70 разів долати угорське вето для вступу України в ЄС
Політичний радник угорського прем'єра Балаш Орбан спробував пояснити, чому його шеф вийшов із зали під час голосування за початок переговорів про вступ до ЄС із Україною, і застеріг, що ситуації, де потрібна одностайність для подальшого руху Києва, траплятимуться не раз.
23:37
оновленоДержави-члени ЄС погодили 12-й пакет санкцій проти Росії
Європейський союз у четвер, 14 грудня, погодив 12-й пакет санкцій проти Росії.
23:24
Сенат США відкладе канікули, аби знайти компроміс із фінансуванням для України
Американські сенатори продовжать роботу у Вашингтоні наступного тижня попри формальне завершення сесії в четвер, аби спробувати знайти компроміс для схвалення додаткового фінансування для України.
ВідеоЦе справді перемога! Але як це вдалося? Репортаж з саміту ЄС
23:05
Лідери ЄС підтримують збільшення фонду, з якого допомагають Україні зброєю
Європейська рада підтримала збільшення фінансування Європейського фонду миру, який компенсує державам-членам військову допомогу Україні, аби задовольнити подальші військові потреби Києва.
22:46
ЄС підтвердив, що умови переговорів з Україною схвалять після виконання рекомендацій ЄК
Європейська рада у своєму рішенні щодо переговорів про вступ України до ЄС підтвердила, що юридичні й технічні аспекти цього процесу – так звана переговорна рамка – будуть схвалені тільки після повного виконання всіх рекомендацій Єврокомісії.
22:24
Польське авто біля кордону наїхало на трьох українських водіїв
Водій мікроавтобуса з польськими номерами в четвер наїхав на трьох українських водіїв, які ходили по пішохідному переходу біля пункту пропуску Гребенне – Рава-Руська.
22:17
Вийти Орбану з кімнати під час голосування за рішення щодо України запропонував Шольц – ЗМІ
Канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував угорському прем’єру Віктору Орбану залишити кімнату під час голосування за рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою.
22:07
Після історичного рішення ЄС щодо України Зеленський поговорив із Мішелем і Макроном
Президент Володимир Зеленський повідомив про телефонні розмови з головою Європейської ради Шарлем Мішелем і президентом Франції Емманюелем Макроном після рішення лідерів ЄС схвалити початок переговорів про вступ з Україною.
21:53
Фінсько-російський кордон закривається до середини січня
Уряд Фінляндії на позачерговому засіданні в четвер ухвалив рішення знову закрити два нещодавно відкриті пункти пропуску на кордоні з РФ – Ваалімаа і Ніірала – з вечора п’ятниці, 15 грудня.
21:45
Зеленський привітав Санду з рішенням про переговори з ЄС: Це наша спільна перемога
Президент Володимир Зеленський у четвер увечері провів телефонну розмову з молдовською візаві Маєю Санду на тлі рішення Європейської ради схвалити початок переговорів про вступ до ЄС для Києва й Кишинева.
21:29
Кулеба: Ніщо не зупинить вступ України в ЄС
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував рішення Європейської ради підтримати початок переговорів про вступ України до ЄС.
21:13
Лідерка Молдови про рішення Євроради: Сьогодні ми відчуваємо теплі обійми Європи
Молдовська президентка Мая Санду подякувала лідерам Європейського Союзу за їхнє рішення почати переговори про вступ до ЄС із Молдовою.
ДайджестІсторичне рішення ЄС по Україні, розслідування щодо Байдена, “Шахед” РФ у Румунії: новини дня
20:55
Британія анонсувала подальші торговельні санкції проти РФ, зокрема й на діаманти
Уряд Великої Британії в четвер схвалив законодавство для запровадження подальших санкцій щодо товарів, технологій та джерел фінансування, які Росія може використовувати для ведення війни проти України.
20:43
Євродепутат про демарш Орбана: Йому краще в одній кімнаті з Путіним, а не лідерами ЄС
Член Європейського парламенту від Бельгії та її колишній прем’єр-міністр Гі Верхофстадт заявив, що угорський прем’єр віддав перевагу Росії перед свободою.
20:31
Орбан підтвердив, що не був присутній на голосуванні за початок переговорів з Україною
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан підтвердив, що утримався під час голосування за початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, а свого ставлення до цього не змінив.
20:30
"Історичний день": європейські лідери святкують рішення ЄС щодо України і Молдови
Європейські лідери і політики вітають рішення саміту ЄС, який підтримав відкриття переговорів про вступ з Україною та Молдовою, а також надання Грузії статусу кандидата.
20:12
ЄС знову відклав початок переговорів про членство з Боснією і Герцеговиною
Лідери Європейського Союзу в четвер вирішили не розпочинати переговори про членство з Боснією і Герцеговиною, посилаючись на її недостатню відповідність критеріям членства.
20:12
"Орбан вийшов з кімнати, коли голосували": у ЄС розповіли, як ухвалили рішення про Україну
Рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою лідери ЄС ухвалили за відсутності угорського прем’єра Віктора Орбана, що дозволило уникнути вето.
20:11
ФотоМішель про відкриття переговорів про вступ України: Історичний момент
Президент Європейської ради Шарль Мішель прокоментував рішення щодо рекомендації Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ із Україною та Молдовою.
Аналітика короткоНа яку перемогу можуть сподіватися прозахідні сили Сербії
19:56
Грузія стала кандидатом на членство в ЄС – рішення лідерів
Засідання Європейської ради в Брюсселі в четвер підтримало рекомендацію Європейської комісії надати Грузії статус кандидата на вступ до ЄС.
19:46
Зеленський відреагував на рішення ЄС щодо відкриття переговорів про вступ України
Президент Володимир Зеленський назвав перемогою всієї Європи рішення Євросоюзу про відкриття переговорів про вступ з Україною.
19:29
ЛІДЕРИ ЄС ПІДТРИМАЛИ ВІДКРИТТЯ ПЕРЕГОВОРІВ З УКРАЇНОЮ І МОЛДОВОЮ
Лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі схвалили рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ із Україною та Молдовою.
19:28
фотоЗеленський у Німеччині відвідав командування армії США в Європі
Президент Володимир Зеленський підтвердив візит до німецького Вісбадена, де він відвідав командування армії США у Європі й закликав американський Конгрес схвалити додаткове фінансування для України.
19:26
Сейм Литви схвалив заборону для військових їздити до недружніх країн
Сейм Литви ухвалив поправку до закону, що забороняє литовським професійним військовим подорожувати в недружні країни поза службою.
19:04
фотоПрем'єрка Латвії підтримала жарт про те, що могла би вбити Орбана поглядом
Латвійська прем’єр-міністерка Евіка Сіліня у своєму акаунті у Twitter (X) поширила жарт про те, як вона могла б "вбити поглядом" Віктора Орбана під час зустрічі в межах саміту Європейського Союзу.
18:58
Рада Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією РФ, проводить перше засідання
В Гаазі з 11 по 15 грудня проходить інавгураційне засідання  Ради Міжнародного реєстру завданих Росією збитків (RD4U).
18:47
Німеччина підтвердила, що передала Україні другий комплекс Patriot
У переліку переданої Німеччиною військової допомоги Україні за останній тиждень згаданий зенітно-ракетний комплекс Patriot і ракети до нього.
18:30
Чеські діячі закликали прем'єра вплинути на Орбана, щоб він зняв вето з "українських" рішень ЄС
Шістдесят чеських громадських діячів звернулись із відкритим листом до прем'єр-міністра Петра Фіали, закликаючи домогтися надання фінансової допомоги Україні на саміті лідерів ЄС, незважаючи на можливе вето з боку Угорщини.
18:14
Конгрес США остаточно схвалив рекордний оборонний бюджет з $300 млн для України
Палата представників США в четвер більшістю голосів схвалила погоджений Конгресом Акт про асигнування на національну оборону, який передбачає рекордні 886 мільярдів видатків на ці потреби у 2024-му фіскальному році.
18:11
В ОП підтвердили візит Зеленського до Німеччини
В Офісі президента підтвердили, що президент Володимир Зеленський прибув до Німеччини у четвер.
18:08
Прем'єр Болгарії визнав шантаж Угорщини через ситуацію з податком на транзит російського газу 
Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков визнав у четвер, 14 грудня, що Будапешт попередив його країну про вето на її вступ до Шенгенської зони, якщо Софія не скасує податок, який робить дорожчим для Угорщини імпорт російського газу.
17:39
Фінляндія знову закриє кордон із Росією
Міністерка внутрішніх справ Фінляндії Марі Рантанен у четвер оголосила про повторне закриття двох пунктів пропуску на кордоні з Росією, які були відкриті раніше цього дня.
17:39
У Німеччині заявили, що запобігли теракту ХАМАС
Правоохоронні органи Німеччини запобігли нападу палестинської терористичної організації ХАМАС у країні.
17:23
Зеленський прибув до Німеччини з неоголошеним візитом
Президент Володимир Зеленський у четвер, 14 грудня, прибув до Німеччини з неоголошеним візитом.
17:17
Кіпр закликає ЄС переосмислити ситуацію з міграцією з Сирії
На тлі рекордного зростання числа шукачів притулку з Сирії уряд Кіпру хоче, щоб Європейський Союз розглянув оголошення частин їхньої зруйнованої війною батьківщини безпечними для репатріації.
17:05
"Укренерго" стане повноправним членом мережі операторів електроенергії Європи
Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E) в четвер, 14 грудня, повідомила про надання повноправного членства українському оператору "Укренерго" з наступного року.
16:53
Латвія закрила доступ до п’яти сайтів з російським пропагандистським контентом
Латвійська Національна рада з електронних ЗМІ (NEPLP) ухвалила рішення обмежити доступ у Латвії до п'яти сайтів, що поширюють російський пропагандистський контент.
16:51
У НАТО не побачили ризику для себе через падіння російського дрона в Румунії
Північноатлантичний Альянс вважає, що падіння російського дрона в Румунії – тобто на території своєї держави-члена – у ніч проти четверга не було навмисним.
16:38
Британія закриває в’їзд ізраїльським поселенцям-екстремістам на Західному березі річки Йордан
Велика Британія запровадила заборону на в’їзд для ізраїльських поселенців на Західному березі річки Йордан, яких звинувачують в утисках місцевого палестинського населення й насильстві стосовно нього.
16:27
У Данії та Нідерландах чотирьох осіб заарештували за підозрою у терористичній змові
Три людини були заарештовані в Данії і одна в Нідерландах за підозрою в підготовці терористичної атаки.
16:01
МЗС Румунії викликало російського посла через падіння дрона
Міністерство закордонних справ Румунії викликало посла Росії в Бухаресті Валерія Кузьміна після падіння російського безпілотника на території країни.
15:35
Politico: Зеленський не отримав запрошення на саміт ЄС через Орбана
Президент Володимир Зеленський хотів бути особисто присутнім на саміті ЄС в Брюсселі, де розглядають питання вступу України в ЄС та довгострокової фінансової підтримки, і лідери Євросоюзу були готові запросити його, однак не стали цього робити через побоювання щодо реакції Віктора Орбана.
15:32
Російський "Шахед" впав на території Румунії
Один з безпілотників-камікадзе, які Росія використала для атаки на портову інфраструктуру Одеської області в ніч проти 14 грудня, впав на території Румунії.
15:30
ЗМІ: Фінляндія планує знову повністю закрити кордон із РФ
Фінський уряд планує сьогодні ухвалити рішення про повторне закриття всіх пунктів пропуску на кордоні з Росією.
15:15
Берлін: Туреччина більше не надсилатиме імамів до німецьких мечетей
У Берліні заявили про домовленність з Анкарою про поступове згортання суперечливої програми, яка передбачає направлення турецьких імамів до німецьких мечетей.
15:10
ЄСПЛ виніс критичне рішення щодо Польщі у справі про аборт
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив, що той факт, що рішення польського суду змусило жінку виїхати за кордон, щоб зробити аборт через аномалію плоду, порушує її право на приватне і сімейне життя.
14:43
Суд щодо воєнних злочинів залишив у силі вирок екскомандиру Армії визволення Косова
Апеляційна палата спеціального суду щодо воєнних злочинів у Косові залишила в силі вирок колишньому командиру Армії визволення Косова Саліху Мустафі, але скоротила термін його ув'язнення на чотири роки.
14:26
Уряд Швеції затвердив зимовий пакет допомоги Україні на 124 млн євро
Шведський уряд у четвер затвердив зимовий пакет допомоги Україні на 124 млн євро, про який прем’єр Ульф Крістеррсон оголосив кількома днями раніше.
14:26
Без рішення по Україні ЄС може звалитися у нескінченні внутрішні суперечки, натякає Зеленський
Брак рішучості лідерів Європейського Союзу для схвалення рішення щодо календаря руху України до вступу в ЄС дасть негативний сигнал для європейських громадян.
14:18
Естонія надасть військову допомогу Україні на 80 млн євро
Уряд Естонії схвалив надання довгострокової військової допомоги Україні для захисту від російської агресії.
14:00
Зеленський на саміті ЄС: Треба лишити Путіна незадоволеним домовленостями у Брюсселі
Володимир Зеленський вважає, що у разі нерішучості лідерів Євросоюзу результати саміту ЄС будуть перемогою Владіміра Путіна
13:59
Фінляндія розкрила деталі майбутньої угоди про військову співпрацю зі США
У Фінляндії оприлюднили двосторонню угоду про військову співпрацю із США, перемовини щодо якої завершили у жовтні. 
13:35
У США засудять експосадовця ФБР за співпрацю з російським олігархом
Колишнього співробітника ФБР Чарльза Макгонігала буде засуджено у четвер після того, як він визнав себе винним у роботі на російського олігарха Олега Дерипаску, проти якого запроваджені санкції США, і якого прокурори вважають поплічником президента РФ Владіміра Путіна.
13:30
Кулеба відповів скептикам, що потрібно для руху України до перемоги на цьому етапі війни
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відкинув аргументи про те, що Україні час задуматися про компроміси для припинення війни, та назвав три ключові компоненти, які у довшій перспективі допоможуть Україні отримати мир на своїх умовах. 
13:12
Зеленський виступив на саміті, де обговорюють можливість почати процес вступу України в ЄС
Президент Володимир Зеленський у четвер вранці виступив по відеозв'язку на зустрічі Європейської ради (саміті Євросоюзу).
12:57
ФотоУ Туреччині після серцевого нападу в парламенті помер депутат
Опозиційний турецький депутат Хасан Бітмез помер через два дні після того, як у нього стався серцевий напад та він втратив свідомість в парламенті, коли закінчував промову з критикою політики уряду щодо Ізраїлю.
12:38
"Лишимося тут до Різдва": Лідери ЄС жартують про важкий саміт через питання України
Лідери країн Євросоюзу прогнозують дуже складні переговори на своєму саміті у четвер та в п'ятницю через обговорення серії важливих рішень щодо України та жартують, що зустріч може вийти за межі графіку не на один день. 
12:31
У Данії проводять арешти за підозрою у підготовці теракту
Поліція Копенгагена та Данська служба безпеки і розвідки (PET) заявили, що під час скоординованих дій по всій країні вони провели кілька арештів за підозрою в підготовці терористичного нападу.
12:27
Шольц пообіцяв "активно домагатися" згоди саміту ЄС про переговори з Україною
Глава німецького уряду Олаф Шольц ще раз заявив про свою підтримку відкриттю переговорів про вступ України до Євросоюзу і пообіцяв докласти зусиль для позитивного рішення саміту ЄС.
12:07
фотоНа щойно відкритих КПП Фінляндії на кордоні з РФ вже з’явились шукачі притулку
На відкритих у четвер КПП на кордоні Фінляндії та Росієї, які не працювали два тижні через наплив мігрантів, знову з’явилися шукачі притулку.
12:01
Розвідка Британії: Нова дивізія РФ зазнала невдачі та величезних втрат
Британська розвідка розповіла про невдалу операцію російських окупантів щодо спроб вибити українських захисників з плацдарму біля села Кринки Херсонської області на східному березі Дніпра.
11:44
Прем’єр Нідерландів впевнений, що зможе переконати Орбана проголосувати за Україну
Багаторічний очільник нідерландського уряду Марк Рютте, який завершує свій мандат на посаді, вважає, що Орбан поступиться і саміт ЄС досягне згоди щодо України.
11:28
Британія, Японія та Італія підписали угоду для розробки малопомітних винищувачів
Велика Британія підписала з Японією та Італією міжнародну угоду про майбутню програму бойової авіації, метою якої є розробка інноваційного винищувача-невидимки з надзвуковими можливостями, оснащеного найсучаснішими технологіями.
11:23
Прем'єр Ірландії: Наші рішення щодо підтримки України будуть сигналом для США
Очільник уряду Ірландії Лео Варадкар наголосив, що лідери ЄС неодмінно мають домовитися про ключові рішення щодо України, особливо фінансову підтримку, тому що це буде чітким сигналом для Сполучених Штатів.
11:07
Орбан вже каже, що не проти вступу України у ЄС, але "не бачить причин" для переговорів
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що не виступає проти вступу України до ЄС, але наполягає на "дотриманні процедур".
10:53
Прем'єр Фінляндії: Ми маємо схвалити рішення на підтримку України, це питання довіри до ЄС
Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо наголосив, що рішення саміту ЄС щодо України виходять за рамки суто українських питань, а від здатності країн домовитися залежить репутація Євросоюзу.
10:21
У Швеції вважають, що розбіжності в ЄС щодо України надсилають неправильний сигнал США
У разі нездатності лідерів ЄС домовитися про фінансову та політичну підтримку України цього тижня на саміті Євроради США, де частина республіканців виступає проти збільшення допомоги Києву, можуть отримати небезпечний сигнал.
10:08
Санду прокоментувала можливе неухвалення самітом ЄС рішення про переговори з Молдовою 
Президентка Молдови Мая Санду зазначила, що Молдова прагне якнайшвидше почати переговори про вступ до ЄС, але якщо відповідного рішення на саміті не буде – це ніяк не вплине на курс країни. 
Аналітика короткоХто готується заблокувати рух України до членства та як саміт ЄС планує долати цю проблему
09:57
Ультраправий переможець виборів у Нідерландах сказав, що не підтримує Путіна
Лідер ультраправої Партії свободи, що перемогла на парламентських виборах у Нідерландах, Герт Вілдерс, який був прибічником Владіміра Путіна, заявив, що не підтримує президента РФ.
09:34
У ЄС кажуть, що "ситі по горло" поведінкою Угорщини
У ЄС, коментуючи блокування Угорщиною важливих рішень щодо початку переговорів про членство України і виділення їй 50 мільярдів євро допомоги, заявили, що країни-члени "ситі по горло" поведінкою угорської влади.
09:34
Голова Євроради, Макрон і Шольц спробують переконати Орбана за робочим сніданком
Президент Європейської ради, президент Франції та канцлер Німеччини зберуться на робочий сніданок з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном, який погрожує заблокувати низку важливих рішень саміту.
09:19
Конституційний суд Албанії заблокував міграційну угоду з Італією
Конституційний суд Албанії принаймні тимчасово заблокував ратифікацію парламентом угоди з італійським урядом, яка передбачає розміщення у балканській країні мігрантів, які прибувають до Італії морем.
09:13
На КПП "Ужгород" зі Словаччиною частково поновили пропуск вантажів
На пункті пропуску на кордоні зі Словаччиною "Ужгород – Вишнє Нємецьке", який блокують словацькі перевізники, частково відновився пропуск вантажівок на виїзд з України. 
08:46
Палата представників США проголосувала за розслідування для імпічменту Байдена
Палата представників Конгресу США, де більшість мають республіканці, голосуванням у середу офіційно дала дозвіл на розслідування у справі про імпічмент Джо Байдена, який, як відомо, є представником Демократичної партії.
08:45
Зеленський поговорив телефоном з Мішелем та Мелоні напередодні саміту Євроради
Президент України Володимир Зеленський напередодні саміту Європейської Ради провів телефонні розмови з главою Євроради Шарлем Мішелем та прем'єркою Італії Джорджею Мелоні.
08:14
Сенат схвалив оборонний бюджет США на 2024 рік з коштами для України та Ізраїлю
Сенат США схвалив оборонний бюджет Сполучених Штатів на наступний рік обсягом $886 млрд, у який входять також кошти на підтримку України та Ізраїлю.
07:54
Bloomberg: Байден запропонував зміни, які підвищують шанси на допомогу Україні
07:43
Зеленський і Туск провели першу телефонну розмову
Президент України Володимир Зеленський і новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск провели першу телефонну розмову.
07:28
Німеччина змінить схему оплати за зброю для України після бюджетного компромісу - ЗМІ
За даними журналістів, з новою домовленістю коаліції про бюджет на 2024 рік Бундесверу доведеться купувати збою на заміну тій, що передається Україні, зі спецфонду на розвиток армії, а не окремого фонду, як спершу планувалося.
06:59
У ЄС розглянуть питання заморожених коштів для Польщі, де змінився уряд
Єврокомісія пошукає способи надати Польщі доступ до фінансування з європейських фондів після приходу до влади нового уряду, від якого мають позитивні очікування у питанні верховенства права, яке досі провокувало напругу між Брюсселем і Варшавою.