15 вересня 2023

Статті
Зупинити проросійський реванш: від кого залежить формування нового уряду Словаччини
Якою стане нова словацька влада? Розповідаємо про ключових політиків цієї країни, а також про можливі формати майбутньої коаліції.
Колонки
Чому Україні вже зараз треба готуватися до організації голосування за кордоном
Перші повоєнні вибори стануть чи не найважливішими для нашої країни за всю історію. До них варто готуватися вже зараз, коли активна фаза війни ще триває.
Новини
22:56
У парламенті Швейцарії закликають приєднатись до групи G7 із пошуку російських активів
Очільник швейцарських "зелених" Бальтазар Глеттлі в п’ятницю закликав Федеральну раду країни приєднатись до робочої групи країн "Групи семи" з пошуку російських активів REPO – крок, який уряд раніше відхилив.
22:25
Румунія погодилась на компроміс Єврокомісії щодо імпорту українського зерна
22:12
Польща з опівночі безстроково забороняє імпорт сільгосппродукції з України
Міністр розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда в п’ятницю підписав розпорядження про безстрокову заборону імпорту з України сільськогосподарської продукції, зокрема пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку й соняшнику.
21:55
Словаччина слідом за Польщею й Угорщиною забороняє імпорт українського зерна
Уряд Словаччини в п’ятницю ввечері після рішення Єврокомісії не продовжувати обмеження на імпорт окремих категорій сільгосппродукції з України оголосив про запровадження аналогічних односторонніх обмежень.
21:42
США планують виробляти 100 тисяч артилерійських снарядів на місяць до 2025 року
Сполучені Штати прагнуть суттєво наростити виробництво артилерійських снарядів з огляду на те, що вони швидко витрачаються в ході повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
21:25
Україна й Угорщина обговорили права закарпатських угорців
Представники України й Угорщини в Будапешті провели четверте засідання угорсько-української міжурядової робочої групи з питань освіти, під час якої обговорили права угорців на Закарпатті та біженців в Україні.
21:08
Угорщина заборонить імпорт зерна з України попри компроміс від Єврокомісії
Попри компроміс, знайдений Єврокомісією про скасування обмежень на імпорт української сільгосппродукції після 15 вересня в обмін на обмеження з боку Києва Угорщина вирішила ввести власну, односторонню заборону.
ДайджестЄС скасував зернову заборону для України, Польща руйнує компроміс, США проти Маска: новини дня
20:57
Білий дім підтвердив: Зеленський і Байден зустрінуться 21 вересня у Вашингтоні
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у п’ятницю підтвердив зустріч Джо Байдена й Володимира Зеленського в Білому домі наступного четверга, 21 вересня.
20:40
Зеленський поговорив із фон дер Ляєн після компромісу Єврокомісії щодо українського зерна
Президент Володимир Зеленський провів телефонні переговори з очільницею Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн після того, як її відомство оголосило про компроміс щодо імпорту українського зерна в ЄС.
20:35
Бербок: Путін йде в порожнечу, якщо думає, що світ звикне до війни
Держсекретар США Ентоні Блінкеном провів у Вашингтоні зустріч із міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок, на якій вони обговорили питання війни РФ проти України.
20:31
РФ заявила, що Північна Македонія висилає трьох її "дипломатів", обіцяє відповісти
Міністерство закордонних справ Росії в п’ятницю заявило, що Північна Македонія оголосила персонами нон грата трьох співробітників її посольства.
20:14
ЗМІ: Зеленський зустрінеться з Байденом у четвер, може виступити в Конгресі
Президент України Володимир Зеленський зустрінеться з американським президентом Джо Байденом у Білому домі наступного четверга, 21 вересня, під час візиту до США.
20:07
У Фінляндії хочуть арештувати керівника підсанкційних компаній, які допомагали РФ
У Фінляндії хочуть заарештувати Габріеля Теміна – виконавчого директора мережі компаній Luminor і Siberica, яких США внесли до санкційного списку.
20:06
Польща оголосила про зернову заборону для України попри компроміс, знайдений Єврокомісією
Рішення Європейської комісії про скасування обмежень на імпорт української сільгосппродукції після 15 вересня в обмін на обмеження з боку Києва не вплинуть на рішення Польщі ввести власну, односторонню заборону.
19:34
ЄС скасовує зерновий бан для України, його замінять обмеження, запроваджені Києвом
Європейська комісія в п'ятницю оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, коли спливає термін дії відповідних заходів, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.
19:26
В Італії розбився автобус з мігрантами, яких забрали з Лампедузи: двоє загиблих
Автобус, що перевозив нещодавно прибулих на острів Лампедуза мігрантів, врізався у вантажівку на північ від Риму рано вранці у п'ятницю.
19:20
ЄС, США й Британія запровадили нові санкції до річниці антиурядових протестів в Ірані
Зовнішньополітичні відомства Європейського Союзу, Великої Британії та Сполучених Штатів у п’ятницю оголосили про нові санкції проти Ірану у зв’язку з придушенням антиурядових протестів, які почались рік тому.
18:59
Румунія: Конфлікту з Угорщиною щодо Трансильванії не буде
Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку запевнив, що Бухарест та Будапешт не допустять конфлікту між собою щодо Трансильванії – історичної області в Румунії.
18:56
Естонська розвідка: Україна змогла витіснити росіян із західного узбережжя Криму
Розвідка Сил оборони Естонії у зведенні в п’ятницю відзначила успішні дії українських сил у тимчасово окупованому Росією Криму, а також просування на інших ділянках фронту повномасштабної війни.
18:40
Румунія за необхідності збиватиме російські дрони – топ-генерал
Заступник начальника штабу оборони Румунії, генерал Георгіца Влад заявив, що армія країни готова збивати російські дрони, які становитимуть загрозу. 
18:36
Румунія очікує, що в найближчі місяці подвоїть транзит українського зерна
Міністр транспорту Румунії Сорін Гріндяну оцінив як реалістичні наміри країни подвоїти обсяги транзиту зерна з України через румунський порт Констанца, потреба в чому зросла після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи.
18:09
Парламент Латвії затвердив новий уряд
Сейм Латвії затвердив новий Кабінет міністрів, який очолила Евіка Сіліня.
18:05
В Ірландії TikTok оштрафували на 345 млн євро за порушення щодо захисту даних дітей
Ірландський регулятор у фінальному рішенні встановив, що застосунок TikTok порушив вимоги законодавства щодо даних неповнолітніх користувачів, та у зв’язку з цим оштрафував компанію на 345 млн євро.
17:55
ЗМІ: Уряд Норвегії сперечається про заборону на в’їзд російських авто
Норвезький уряд поки не ухвалив остаточної позиції стосовно оновлених санкційних рекомендацій Європейської комісії, які передбачають заборону на в’їзд для приватних автомобілів із російськими номерами.
17:40
Німецький суд дозволив спецслужбам стежити за ультраправими в Баварії
Суд у німецькому Мюнхені постановив, що спецслужби в землі Баварія можуть на законних підставах стежити за ультраправою партією "Альтернатива для Німеччини" (АдН) та інформувати громадськість про її діяльність.
17:39
Бельгія надасть свої F-16 для навчання українців
Уряд Бельгії у п'ятницю затвердив участь країни в підготовці українських пілотів на винищувачах F-16 в межах "авіаційної коаліції", метою якої є постачання літаків цього типу в Україну і підготовка персоналу, здатного ними керувати.
17:29
Литва позбавила громадянства фігуристку, яка виступає у Росії
Президент Литви Гітанас Науседа підписав указ про позбавлення литовського громадянства фігуристки Маргарити Дробязко у зв’язку з тим, що вона продовжує виступи у Росії.
17:08
МЗС Литви перевіряє посольство у Лондоні через нецільове використання коштів
Міністерство закордонних справ Литви розпочало перевірку нецільового використання коштів посольства у Лондоні після отримання додаткової інформації про можливі зловживання з боку двох дипломатів – посла у Великій Британії Ейтвідаса Баярунаса та посла при НАТО Дейвідаса Матульоніса.
16:58
Залужний зустрічався з топ-військовими Британії та США: розповів про ситуацію та поточні потреби
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів зустріч з топ-військовими США і Британії, на якій розповів їм про ситуацію на фронті й актуальні потреби України.
16:45
фотоКіпр проводить військові навчання з Францією, Італією та Грецією
У Східному Середземномор'ї проходять спільні військові навчання Кіпру з Францією, Італією та Грецією для посилення безпеки в регіоні.
16:38
Макрон захищає свої плани бути на месі з Папою Римським
Президенту Франції Емманюелю Макрону довелося захищати своє рішення бути присутнім на месі, яку правитиме Папа Римський Франциск під час візиту до Марселя. 
Аналітика короткоХто може зупинити перемогу антиукраїнських сил на виборах у Словаччині
16:14
Румунія погрожує Австрії судом, якщо та заблокує її вступ до Шенгену
Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку заявив, що подасть на Австрію до Суду ЄС і вимагатиме компенсації, якщо Відень знову заблокує вступ Бухареста до Шенгенської зони.
15:53
У Німеччині готують заборону на китайське обладнання у мобільних мережах – ЗМІ
В уряді Німеччини думають над забороною на використання китайських компонентів у найважливіших елементах мобільних мереж. 
15:40
ОпитуванняВ Естонії збільшилась кількість жителів, які виступають за відставку прем’єрки
Кількість жителів Естонії, які вважають, що прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас має піти у відставку у зв’язку зі скандалом довкола співпраці бізнесу її чоловіка з Росією, збільшилася.
15:26
Британія визнала ПВК "Вагнер" терористичною організацією
Велика Британія офіційно визнала групу Вагнера (ПВК "Вагнер") терористичною організацією. 
15:16
WSJ: США можуть надати Україні обмежену кількість ATACMS
Сполучені Штати наближаються до надання Україні далекобійних ракет ATACMS, щоб посилити контрнаступ України.
15:08
Зеленський зустрівся з прокурором Міжнародного кримінального суду
Президент Володимир Зеленський зустрівся з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом, який перебуває в Україні з візитом.
14:44
відеоУ Данію прибули перші літаки F-35, що замінять передані Україні F-16
На авіабазі в Данії у четвер приземлилися чотири винищувачі F-35 американського виробництва – це перша партія літаків, що замінять F-16, частину з яких передадуть Україні.
14:28
Офіційно: Фінляндія закриє кордон для авто на російських номерах з 16 вересня
Фінляндія ухвалила рішення припинити допуск в країну автомобілів з російською реєстрацією після роз’яснень Єврокомісії, заборона набуде чинності з початку доби 16 вересня.
14:26
Корупційний візовий скандал у Польщі: з МЗС звільнили співробітника і проведуть аудит
З МЗС Польщі у зв’язку зі скандалом, пов’язаним з наданням польських віз у посольствах країн Сходу за гроші, звільнили співробітника і проведуть аудит.
14:10
В Єврокомісії відреагували на заяви Сійярто в Азії з критикою політики ЄС
В Єврокомісії заявили, що окремі держави-члени можуть мати власну думку з певних питань, але в зовнішній політиці варто більше зважати на одностайно ухвалені рішення.
13:46
У Німеччині натякають, що на рішення щодо Taurus для України треба ще "один-два тижні"
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус сказав, що Німеччині потрібно ще 1-2 тижні, щоб зважити рішення про передачу Україні крилатих ракет.
13:36
Сійярто каже, що "брехлива пропаганда Брюсселя і Києва" не завадить йому захистити фермерів
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто вкотре висловився за продовження заборони ввезення сільськогосподарської продукції з України до п’яти країн ЄС.
13:22
Грету Тунберг після суду через непокору поліції звинуватили у непокорі поліції 
Шведську кліматичну активістку Грету Тунберг знову звинуватили в непокорі наказу поліції в п’ятницю, менш ніж через два місяці після того, як її засудили та оштрафували за таке ж правопорушення.
13:16
Болгарські фермери готують протести: хочуть зберегти обмеження для української агропродукції
Болгарські фермери готують серію протестів по всій території країни у зв’язку з рішенням парламенту не продовжувати тимчасові обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції.
12:51
Польські ЗМІ: Єврокомісія продовжить заборону агроімпорту з України, але не до кінця року
Єврокомісія, швидше за все, продовжить заборону ввезення агропродукції з України до п’яти країн ЄС, але не до кінця року, як того вимагає Польща.
12:49
Орбан дорікнув ЄС, що той переймається кліматом, а не народжуваністю
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан звинуватив інших європейських лідерів у тому, що вони нагнітають страх перед загрозою зміни клімату, але ігнорують проблеми падіння народжуваності.
12:48
ФотоНовий посол Канади почала роботу в Україні
Новопризначений посол Канади Наталка Цмоць почала роботу в Україні.
12:30
Грузія виплатить по 7 тисяч євро родинам загиблих внаслідок зсуву ґрунту
Уряд Грузії обіцяє виплатити родинам понад 30 загиблих внаслідок зсуву ґрунту по 7 тисяч євро.
12:28
Німецьких консерваторів критикують за спільне голосування з ультраправою партією
Високопоставлені члени Соціал-демократичної партії канцлера Олафа Шольца звинуватили консервативних християнських демократів (ХДС) у землі Тюрингія в порушенні політичного табу, оскільки ті об’єдналися з ультраправою партією "Альтернатива для Німеччини" (АдН) у місцевому парламенті, щоб знизити податки.
12:28
Негайне відкриття реєстру е-деклараціїй не було суперпринциповою вимогою ЄС – Стефанішина
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що негайне відкриття реєстру електронних декларацій не було "суперпринципововою" вимогою ЄС.
12:11
Стефанішина прокоментувала заяви Польщі про "аграрні" умови для України щодо вступу в ЄС
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що нинішні труднощі з Польщею щодо агроімпорту не є достатньо серйозними, щоб прирівнювати їх до питання членства України в ЄС.
12:04
Reuters: G7 оголосить про непряму заборону на російські алмази
Представник уряду Бельгії очікує, що країни "Групи семи" оголосять про непряму заборону на торгівлю російськими алмазами.
11:53
Орбан заявив, що погіршення економічної ситуації змусить Захід "виступити за мир"
Глава угорського уряду Віктор Орбан вважає, що країни Заходу будуть активніше "виступати за мир" в Україні, якщо у них погіршиться економічна ситуація.
11:52
"Найскладніший діалог": В уряді розповіли про консультації з Угорщиною з освітнього питання
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розповіла, що 15 вересня в Будапешті відбуваються консультації між Україною і Угорщиною щодо освітнього питання.
11:25
Комітет Сенату США взявся за Маска і роботу Starlink в Україні 
Комітет Сенату США зі збройних сил зайнявся вивченням питань національної безпеки, викликаних рішенням Ілона Маска заблокувати його приватну супутникову мережу Starlink біля Криму.
11:11
Вимогами щодо зерна Польща хоче диктувати умови вступу України в ЄС – торгпред
Торговий представник України Тарас Качка вважає, що за вимогами Польщі щодо українського зерна стоїть бажання контролювати умови вступу України в ЄС принаймні в частині сільського господарства.
10:54
Нідерланди передадуть Україні набори ДНК для ідентифікації викрадених дітей
Нідерланди передадуть Україні набори для тестування ДНК, щоб допомогти ідентифікувати дітей, викрадених Росією.
10:40
Фінляндія все ж заборонить в’їзд авто з російською реєстрацією – ЗМІ
Фінляндія слідом за країнами Балтії планує заборонити в'їзд легкових автомобілів з російською реєстрацією.
10:38
Німеччина підтримує продовження тимчасового захисту українців у ЄС, поки триває війна
Європейський Союз має продовжувати дію механізму тимчасового захисту для українців, які втекли від повномасштабної агресії Росії, поки триває війна.
10:07
Bloomberg: Російські олігархи вивели з Європи активи на суму 50 млрд доларів
Російські мільярдери, які перебувають під міжнародними санкціями та під тиском президента РФ Владіміра Путіна щодо репатріації своїх статків, вивели з Європи активи на десятки мільярдів доларів з моменту вторгнення в Україну.
короткоПредставниця родини емігрантів з Київщини відповідатиме за допомогу США Україні: що це означає
09:53
У НАТО не бачать військової загрози для Молдови з боку Росії
Військової загрози для Молдови з боку Росії наразі немає, заявив заступник генсека НАТО Мірча Джоане, який перебуває з офіційним візитом у Кишиневі. 
09:42
В МЗС радять Брюсселю просити пояснень в Угорщини, чому Сійярто працює проти інтересів ЄС в Азії
В українському МЗС звернули увагу на угорський відеоролик, в якому міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто нарікає на те, що світ страждає від наслідків війни не через Росію, а через політику ЄС.
09:28
Британія про удар по Севастополю: на відновлення субмарини підуть роки, десантний корабель знищений
У Міноборони Британії оцінили ушкодження, яких внаслідок ракетного удару України зазнали підводний човен "Ростов-на-Дону" та десантний корабель "Мінськ", що перебували в Севастополі на ремонті в сухих доках.
09:05
Угорщина погрожує блокувати вступ Швеції до НАТО через нібито образливе відео
Угорщина погрожує зупинити приєднання Швеції до НАТО через 10-хвилинний шведський відеоролик, який їй не сподобався.
09:01
Прем'єр Косова має свою версію подій на провалених переговорах з Сербією
Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив у четвер, що єдиною пропозицією, яку обговорювали в Брюсселі на переговорах, був його план імплементації угоди з Сербією, що суперечить словам верховного представника ЄС Жозепа Борреля.
08:45
Перед виборами у Словаччині лідирує партія експрем’єра, який проти зброї для України
Партія Smer-SD колишнього прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, який виступає проти підтримки України зброєю, лідирує в опитуванні напередодні парламентських виборів, які відбудуться 30 вересня.
08:43
Дуда розповів про заплановану зустріч із Зеленським у Нью-Йорку
Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що за кілька днів матиме зустріч з президентом України Володимиром Зеленським.
08:21
Ультраправі депутати номінували Маска на премію Європарламенту імені Сахарова
Ультраправа політична група в Європейському парламенті висунула кандидатуру американського мільярдера Ілона Маска на здобуття найвищої нагороди ЄС у галузі прав людини.
08:17
Німеччина протестувала сирени цивільної оборони, але в Берліні вони не зазвучали
У четвер в рамках загальнонаціонального тестування системи оповіщення про надзвичайні ситуації по всій Німеччині пролунали попереджувальні повідомлення на мобільних телефонах, а також сирени, але в Берліні сирени не спрацювали.
07:52
Литва позбавить громадянства фігуристку, яка виступає в Росії
Комісія з питань громадянства Литви рекомендувала позбавити народжену в Росії фігуристку Маргариту Дробязко литовського громадянства через те, що вона продовжує виступати в Росії. 
07:30
Суд у Молдові дозволив Додону виїжджати за кордон
Вища судова палата Молдови 14 вересня дозволила виїжджати за кордон експрезиденту Ігорю Додону, обвинуваченому в корупції, організації та отриманні фінансування політичної партії від "злочинної організації".
07:17
Косово відкинуло компромісну пропозицію ЄС на переговорах Белграда та Приштини
Черговий раунд переговорів між лідерами Сербії та Косова щодо нормалізації відносин у четвер не приніс прориву після того, як Приштина відхилила компромісну пропозицію ЄС.