14 вересня 2023

Статті
Як Захід долав кризу робочої сили після Другої світової: уроки для України
Дефіцит чоловічої робочої сили – цілком імовірний сценарій для України. Чим тут може допомогти досвід європейських країн, які пережили подібні процеси?
Інтерв'ю
"Тепер, щоб Україна отримувала кошти, США висуватимуть умови щодо реформ"
Пенні Пріцкер: "Сфера моїх повноважень є економічно орієнтованою... Йдеться про втілення реформ, необхідних, щоб Україна стала членом ЄС".
Новини
22:53
У Польщі корупційний "візовий скандал": серед фігурантів – ексзаступник голови МЗС
Польська прокуратура в четвер повідомила про оголошення підозри семи чинним і колишнім посадовцям у межах "візового скандалу", пов’язаного з наданням польських віз у посольствах країн Сходу за гроші.
22:33
США обіцяють відповісти "належним чином" на вислання Росією двох своїх дипломатів
Сполучені Штати не залишать без відповіді рішення Росії вислати двох співробітників американського посольства в Москві через звинувачення в нібито незаконній шпигунській діяльності.
22:16
Новий міністр оборони України вперше поговорив зі Столтенбергом і Боррелем
Призначений минулого тижня новий міністр оборони України Рустем Умеров у четвер провів свої перші на посаді телефонні розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і топ-дипломатом ЄС Жозепом Боррелем.
22:04
Британія, Німеччина та Франція збережуть санкції щодо Ірану в межах "ядерної угоди"
Представники Великої Британії, Франції та Німеччини в четвер домовились інкорпорувати низку санкцій ООН проти Ірану в національне законодавство, що дозволить зберегти їх після жовтня, коли вони будуть автоматично зняті.
21:42
ЗМІ: Зеленський поїде у США й зустрінеться з Байденом у Білому домі
Американське видання NBC News у четвер повідомило, що президент Володимир Зеленський приїде до США для участі в тижні високого рівня Генеральної асамблеї ООН та зустрінеться з Джо Байденом.
21:24
Сина Байдена звинувачують у незаконному зберіганні зброї, йому загрожує до 25 років ув’язнення
Міністерство юстиції США в четвер оголосило сину президента Хантеру Байдену федеральні звинувачення, пов’язані з незаконним зберіганням зброї, після провалу мирової угоди в липні.
ДайджестДозвіл на "дискримінацію росіян", філіал Гааги у Києві, Софія скасовує агрозаборону: новини дня
21:02
фотоНідерланди передали Україні одяг і взуття для військовослужбовиць
Нідерландські військовослужбовці зібрали понад 65 кубометрів одягу, взуття та іншого спорядження для українок, які воюють у складі Збройних Сил України проти російських сил.
20:58
фотоВперше з 2020 року посол країни ЄС вручив вірчі грамоти главі МЗС Білорусі
У четвер посол Угорщини Зіта Ілона Бенчик вручила копії вірчих грамот міністру закордонних справ Білорусі Сергію Алейнику.
20:38
Посланці Ватикану й Китаю зустрілись у Пекіні: поговорили про війну РФ проти України
Кардинал Ватикану Маттео Дзуппі, визначений Папою Римським Франциском як посланець із питань "миру в Україні", під час візиту до Пекіна в четвер провів переговори зі спеціальним представником Китаю у справах Євразії Лі Хуеєм.
20:26
У Греції прокуратура розслідує повені, що забрали життя 15 людей
Прокурор вищого кримінального суду Греції наказав провести розслідування причин повеней, викликаних штормом, які забрали життя щонайменше 15 людей.
20:22
Україна й Молдова домовились про продовження "транспортного безвізу" до 2025 року
Уряди України та Молдови досягли домовленості про продовження угоди про лібералізацію вантажних перевезень між країнами, відомої як "транспортний безвіз", до кінця 2025 року.
20:08
Румунія ще більше обмежила польоти біля кордону з Україною після падінь уламків дронів
Міністерство національної оборони Румунії в четвер спільно з Міністерством транспорту та інфраструктури оголосило про додаткові обмеження польотів у повітряному просторі, прилеглому до кордону з Україною.
19:56
Науседа вважає, що підтримка КНДР істотно не позначиться на війні РФ проти України
Президент Литви Гітанас Науседа не вважає, що підтримка Північною Кореєю Росії суттєво вплине на війну РФ проти України.
19:52
Венецію все ж не внесли в перелік пам'яток під загрозою ЮНЕСКО
Організація ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) в четвер вирішила все ж не вносити популярне італійське туристичне місто Венецію до переліку об’єктів світової спадщини в небезпеці.
19:32
Київ пропонує скликати Раду Україна-НАТО з питань енергетичної безпеки
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час зустрічі з генеральним секретарем Північноатлантичного Альянсу Єнсом Столтенбергом у четвер запропонувала скликати Раду Україна-НАТО для обговорення енергетичної безпеки.
19:18
Кілька країн ЄС слідом за Францією перевіряють небезпеку випромінювання від iPhone 12
Бельгія, Нідерланди й Німеччина висловили занепокоєння повідомленнями французького Нацагентства з радіочастот (ANFR) про те, що iPhone 12 є джерелом шкідливої дози електромагнітного випромінювання, й вивчають ситуацію.
19:17
Італійська Лампедуза просить допомоги після прибуття тисяч мігрантів
Невеликий італійський острів Лампедуза у Середземному морі переповнений мігрантами, які прибувають до його берегів.
18:58
фотоКиїв і Берлін стали містами-побратимами
Міські голови Києва й Берліна – Віталій Кличко та Кай Вегнер – у четвер підписали угоду про партнерство між містами.
18:52
Суд у Фінляндії продовжив утримання під вартою російського неонациста
Повітовий суд Східної Уусімаа ухвалив рішення продовжити утримання під вартою Яна "Славяна" Петровського, якого Україна звинувачує у скоєнні терористичних злочинів.
18:44
фотоКолишній генпрокурор Грузії опинився під санкціями США
Міністерство фінансів США запровадило санкції проти колишнього генерального прокурора Грузії Отара Парцхаладзе.
18:28
Кулеба про ембарго на зерно: Розраховуємо, що Єврокомісія дотримається свого слова
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна розраховує на скасування Європейською комісією обмежень на імпорт української сільськогосподарської продукції, термін дії яких спливає у п’ятницю, 15 вересня.
18:28
Нова спецпредставниця США з відбудови України розповіла, як може змінитися підтримка Вашингтона
Сполучені Штати, попри вибори, продовжать підтримку України, однак надалі буде з’являтися більший фокус на умови, які для цього має виконати Україна.
18:18
Круїзний лайнер з 206 людьми витягнули з мілини біля Гренландії
Круїзний лайнер Ocean Explorer, на борту якого перебуває 206 осіб, витягнули з мілини в Гренландії під час припливу.
18:13
До санкційного списку США проти РФ потрапили компанії з Фінляндії, Туреччини й Словенії
Міністерство фінансів США в межах останнього оголошеного пакета санкцій проти військово-промислового комплексу також запровадило обмеження щодо закордонних компаній, які допомагали РФ із імпортом технологій.
18:09
Нова спецпредставниця США з відбудови України розповіла, чим буде займатися на посаді
Повноваження спецпредставниці США з економічної відбудови України Пенні Пріцкер охоплюють роботу з органами влади України, США і партнерів, а також із приватним сектором.
17:56
Словаччина виганяє російського "дипломата"
Міністерство закордонних справ Словаччини в четвер ухвалило рішення про вислання співробітника посольства Росії через "грубе порушення" Віденської конвенції про дипломатичні зносини.
17:49
За розслідування підпалів на залізниці у Німеччині взялася прокуратура
Федеральна прокуратура Німеччини взяла під свій контроль розслідування підпалів на залізничній інфраструктурі, що сталися минулого тижня і порушили сполучення між Берліном і Гамбургом.
17:48
США наклали санкції на російських олігархів і компанії, що допомагають оборонці РФ
Міністерство фінансів США в четвер оголосило черговий пакет санкцій проти російських олігархів, посадовців і компаній, причетних до військово-промислового комплексу Росії, що сприяють її агресії проти України.
17:46
Лідери Сербії та Косова провели переговори у Брюсселі
Президент Сербії Александар Вучич та прем’єр частково визнаного Косова Альбін Курті зустрілися у Брюсселі у спробі нормалізувати відносини.
17:30
Байден призначив спецпредставницю з економічного відновлення України
Президент США Джо Байден призначив спеціальну представницю з питань економічного відновлення України, вона походить з родини, яка емігрувала з України до США у ХІХ столітті. 
17:29
Президентка Словаччини позивається проти проросійського експрем’єра через наклеп
Словацька президентка Зузана Чапутова в середу подала позов проти лідера партії Smer-SD й колишнього прем’єра країни Роберта Фіцо, звинувативши його в наклепі й сфальшованих звинуваченнях на свою адресу.
17:26
У Латвії громадяни РФ отримали ще два роки на мовний іспит
Сейм Латвії у другому, остаточному читанні ухвалив зміни в закон про імміграцію, згідно з якими для отримання постійної посвідки на проживання термін на здачу іспиту з державної мови російським громадянам подовжується на два роки.
16:58
Росія висилає двох американських дипломатів, яких запідозрила у шпигунстві
Міністерство закордонних справ Росії в четвер оголосило послу США Лінн Трейсі про оголошення персонами нон грата першого й другого секретаря американського посольства через нібито причетність до збору таємних даних.
16:57
Європейський центробанк вдесяте поспіль підвищив процентні ставки
Європейський центральний банк (ЄЦБ) у четвер підвищив три ключові процентні ставки в 10-й раз поспіль, продовжуючи боротьбу зі стабільно високою інфляцією.
16:40
В Україні відкрився польовий офіс Міжнародного кримінального суду
Генеральний прокурор Андрій Костін і прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан у четвер оголосили про відкриття польового офісу МКС у Києві.
16:10
Глава МЗС Чехії: Нав'язаний Україні мир обернеться проти Заходу
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що будь-яка мирна ініціатива, нав'язана Україні без згоди Києва, обернеться проти Заходу, оскільки вона не зможе підвести риску під російським імперіалізмом.
16:09
Обмеження права на навчання російською мовою у Латвії не є дискримінацією – рішення ЄСПЛ
Європейський суд з прав людини не побачив дискримінації російськомовної меншини у рішенні Латвії збільшити частку навчання у школах державною мовою.
15:47
В МЗС пояснили, чому немає підстав продовжувати заборону на імпорт зерна до ЄС
Україна розраховує, що після 15 вересня, коли спливає заборона на експорту зернових до ЄС, європейська сторона скасує будь-які обмеження на українську сільськогосподарську продукцію.
Аналітика короткоЯк Україні подолати спричинений війною дефіцит робочої сили
15:27
Глава МВС Франції попросив міністрів менше кататися країною через велику зайнятість поліції  
Міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен нібито попросив членів уряду звести до мінімуму робочі поїздки наступного тижня через те, що він надзвичайно насичений подіями, на кожній з яких потрібні серйозні заходи безпеки. 
15:24
Туреччина розкритикувала Європарламент за заяву щодо санкцій проти РФ
Туреччина розкритикувала доповідь Європейського парламенту, який наполягає на співпраці Анкари з ЄС у запровадженні санкцій проти Росії.
15:05
Офіційно: ЄС виключив трьох російських бізнесменів зі списку санкцій
Європейський Союз виключив чотирьох росіян зі списку санкцій, накладених на Росію у зв'язку з її вторгненням в Україну. 
14:47
Науседа сподівається, що НАТО дасть Україні "зелене світло" в 2024 році
Президент Литви Гітанас Науседа сподівається, що на саміті НАТО у 2024 році Україна отримає "зелене світло" членству в Альянсі.
14:41
Україна досі чекає від Грузії допуску для омбудсмена до ув’язненого Саакашвілі
Україна досі очікує від грузинської влади дозволу для омбудсмена відвідати ув’язненого експрезидента Грузії, громадянина України Міхеїла Саакашвілі. 
14:24
Міністр оборони Швеції: Українські пілоти пройшли підготовку на Gripen
Українські пілоти завершили ознайомчу підготовку на шведських винищувачах Gripen.
14:16
Зеленський подякував Болгарії за рішення не продовжувати обмеження на український агроекспорт
Президент України Володимир Зеленський подякував Болгарії за те, що вона не продовжуватиме обмеження на імпорт української агропродукції після 15 вересня.
14:07
ЄС готовий вжити заходів проти КНДР за військову допомогу Росії
В ЄС заявили, що готові вжити заходів проти КНДР, якщо та надаватиме Росії підтримку у її війні проти України.
14:02
Ексглава Міноборони Британії вважає логічними українські атаки проти Чорноморського флоту РФ
Колишній міністр оборони Британії Бен Воллес вважає логічними українські атаки проти кораблів Чорноморського флоту Росії, оскільки РФ активно використовує їх у веденні війни. 
13:56
фотоУ Греції обвалився автомобільний міст
Автомобільний міст у центральній Греції, що постраждала від безпрецедентної кількості дощів минулого тижня, обвалився у четвер.
13:48
ЄС вивчає альтернативні маршрути для українського зерна через Італію та Грецію
ЄС вивчає можливість залучити Італію та Грецію до так званого "коридору солідарності" для експорту українського зерна.
13:42
Заступник генсека НАТО перебуває у Молдові з триденним візитом
Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане перебуває у Молдові, його візит триватиме три дні. 
13:23
фотоУ Фінляндії ввели в експлуатацію тестову ділянку паркану на кордоні з РФ
У Фінляндії в містечку Пелкола на кордоні з Росією ввели в експлуатацію тестову версію паркану, який згодом планують звести на інших ділянках кордону.
13:15
Німецькі депутати написали Шольцу листа з вимогою передати Україні ракети Taurus
Депутати німецького Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерманн (Вільні демократи), Антон Гофрайтер ("Зелені") та Андреас Шварц (СДПН) написали листа до канцлера Олафа Шольца та міністра оборони Бориса Пісторіуса, у якому, зокрема, вимагають передати Україні далекобійні ракети Taurus.
13:13
В уряді Естонії допускають конфіскацію авто на російських номерах, які вже в’їхали в країну
Уряд Естонії обговорить подальшу долю автомобілів з російською реєстрацією, які встигли в’їхати на територію країни до рішення про припинення їхнього допуску, яке оголосили після роз’яснення Єврокомісії щодо санкцій. 
13:02
Естонія відправить до Латвії своїх силовиків для протидії нелегалам
Естонія відправить до Латвії представників Департаменту поліції та прикордонної охорони для боротьби з нелегалами, які намагаються проникнути в країну через кордон із Білоруссю.
12:59
"У вас є ціль": Пілот РФ умисно намагався збити британський літак-розвідник – BBC
Російський пілот минулого року намагався збити літак-розвідник Королівських ВПС Британії над Чорним морем і випустив дві ракети, вважаючи, що отримав дозвіл поцілити у борт, хоча офіційно Москва і Лондон озвучували іншу версію події.
12:40
Україна не має наміру шкодити польським аграріям, але ембарго на зерно треба скасувати – Жовква
В Офісі президента України пояснюють, що Україна не має наміру шкодити польським аграріям, але обмеження на імпорт української сільгосппродукції до ЄС слід скасувати. 
12:36
Прем'єр Вірменії заявив про провал російських "миротворців" у Карабаху
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що російський військовий контингент не впорався із своїми задачами у Нагірному Карабаху.
12:26
Парламент Болгарії підтримав скасування заборони на агроімпорт з України
Національні збори Болгарії ухвалили рішення про підтримку скасування заборони на імпорт української агропродукції після 15 вересня.
12:13
Вірменія більше не вважає РФ гарантом безпеки – прем'єр
Російське вторгнення в Україну показало, що Вірменія більше не може покладатися на Москву як на гаранта своєї безпеки попри побоювання відновлення відкритого конфлікту з Азербайджаном.
12:06
Саркозі знову марить нейтралітетом України і переговорами з Путіним
Експрезидент Франції Ніколя Саркозі після скандальних заяв щодо війни в Україні у серпні наполіг, що Україна повинна зберігати нейтралітет, аби не провокувати Росію, та закликав до дипломатичних переговорів з Росією для припинення російського вторгнення.
11:57
Розвідувальний безпілотник НАТО вперше здійснив політ над Фінляндією
Розвідувальний безпілотник НАТО вперше здійснив політ над територією Фінляндії, яка цьогоріч офіційно стала членом Альянсу.
11:43
Держдеп: Путін хотів відновити славу Російської імперії, а тепер благає Кіма про допомогу
У США заявляють, що занепокоєні поглибленням військової співпраці між Росією і КНДР на тлі зустрічі лідерів країн Владіміра Путіна і Кім Чен Ина, яка відбувалась напередодні.
11:36
Берлінська опера відмовилася зняти з постановки росіянку Нетребко попри протест України
Посол України у Німеччині Олексій Макеєв повідомив, що Берлінська державна опера не дослухалась до закликів українців та посольства України і відмовилась виключати з постановки "Макбет" російську оперну співачку Анну Нетребко.
11:25
Італія, Британія та Японія займуться розробкою винищувача нового покоління
Італія, Велика Британія та Японія спільно фінансуватимуть розробку винищувача нового покоління протягом 15 років.
11:21
Суд ЄС відмовився скасовувати санкції проти Венесуели
Суд загальної юрисдикції Європейського Союзу відхилив позов Венесуели, яка вимагала скасування санкцій, запроваджених ЄС у 2017 році. 
11:02
ВідеоЄврокомісарку помітили за в'язанням під час виступу фон дер Ляєн
Єврокомісарку із внутрішніх справ Ілву Йоганссон помітили за в'язанням під час виступу президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн із промовою "Про становище Союзу".
10:59
Джонсон розкритикував Захід за повільні поставки зброї Україні: "Якого біса ми чекаємо?"
Ексглава британського уряду Борис Джонсон закликав уряд Британії припинити зволікати і відправити більше зброї в Україну.
10:36
У Литві пояснили, чому не приєднались до Естонії та Латвії у придбанні систем ППО IRIS-T
У Литві пояснили, чому країна не бере участі у спільному естонсько-латвійському проєкті із закупівлі німецької системи ППО середньої дальності IRIS-T.
10:29
оновленоЛукашенко зустрінеться з Путіним в п’ятницю
Самопроголошений лідер Білорусі Александр Лукашенко у п'ятницю відвідає Росію і зустрінеться з президентом РФ Владіміром Путіним.
10:18
ФотоЗМІ: Із судового сховища у Чорногорії, куди прорили тунель, зникла зброя
У чорногорській столиці Подгориці із сховища з речовими доказами у Вищому суді, де нещодавно виявили проритий тунель, зникло кілька одиниць вогнепальної зброї.
10:14
Прем'єр Молдови: Населенню треба пояснювати значення НАТО
Прем'єр-міністр Дорін Речан вважає, що влада має пояснювати громадянам важливість НАТО для гарантування безпеки.
10:01
"Бананова республіка": прем'єр Словаччини відреагував на бійку двох колишніх урядовців
Прем'єр-міністр Словаччини Людовіт Одор прокоментував бійку між колишнім прем’єром країни Ігорем Матовичем і ексглавою МВС Робертом Каліняком.
09:53
У Литві після поранення на навчаннях помер солдат строкової служби
В Литві у четвер у результаті отриманих на навчаннях травм помер військовослужбовець строкової служби 2001 року народження.
09:35
В Австрії критикують заяви глави Єврокомісії про розширення Шенгенської зони
Міністр внутрішніх справ Австрії Герхард Карнер не погодився із закликом президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн розширити Шенгенську зону.
09:33
У наступному скликанні Європарламенту буде більше депутатів
Євродепутати у середу схвалили рішення Європейської ради про збільшення кількості місць у Європарламенті на наступний законодавчий термін із 705 до 720.
Аналітика короткоЯкі меседжі президентка Єврокомісії надіслала Україні у своєму щорічному зверненні
09:22
У Бельгії підпалили кілька шкіл через суперечливий предмет про секс
У бельгійському місті Шарлеруа підпалили кілька шкіл, поліція заявила, що підозрює "злочинний намір".
09:13
Міноборони Британії вважає важливим кроком відхід України від російського ядерного палива
У Міноборони Британії прокоментували перше в історії України завантаження української АЕС неросійським ядерним паливом.
09:00
Болгарія побудує базу НАТО вартістю $55 млн
У Болгарії до 2025 року буде побудована військова база для розміщення багатонаціональної бойової групи НАТО вартістю понад 100 мільйонів левів (близько 55 мільйонів доларів).
08:48
Пентагон направляє в Україну нову команду для моніторингу використання допомоги
Пентагон організував нову команду в Україні для моніторингу американської допомоги Києву у сфері безпеки, оскільки все більше республіканців закликають до посилення контролю за використанням цих коштів. 
08:35
Німеччина призупиняє прийом мігрантів з Італії
Міністерство внутрішніх справ Німеччини оголосило, що країна не прийматиме мігрантів з Італії в рамках пакту добровільної солідарності.
08:30
Болгарія обговорює з НАТО відповідь Росії на провокації в Чорному морі
Болгарія веде переговори з союзниками по НАТО про те, як реагувати на часткову блокаду Росією своєї чорноморської виключної економічної зони.
08:22
Байден відреагував на спроби республіканців запустити процедуру імпічменту
Президент США Джо Байден прокоментував заяву спікера Палати представників, республіканця Кевіна Маккарті про намір почати офіційне розслідування щодо імпічменту.
08:14
Європарламент закликав арештувати активи керівництва Білорусі і передати Україні
Європейський парламент закликав знайти правові шляхи, щоб арештувати активи білоруського керівництва та направити їх на відновлення України.
08:05
Суд у Бельгії скасував рішення про відмову у притулку неодруженим чоловікам
Державна рада Бельгії (вищий адміністративний суд) призупинила дію рішення, згідно з яким самотнім чоловікам відмовлятимуть у наданні притулку.
07:58
Європарламент закликав суд в Гаазі видати ордер на арешт Лукашенка
Європарламент затвердив рішення із закликом до Міжнародного кримінального суду  видати ордер на арешт самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка за депортації українських дітей.
ВідеоХто є хто у Словаччині? Розповідь з гумором про усіх - від фашистів до друзів України
07:37
НАТО, як і раніше, не бачить ознак навмисної атаки РФ по Румунії
Після третього випадку, коли Румунія повідомила про ідентифікацію фрагментів безпілотників на своїй території, у НАТО заявили, що в Альянсу немає інформації про навмисну атаку Росії.
07:13
Тихановська у Європарламенті закликала підтримати європейську перспективу Білорусі
Лідерка демократичних сил Білорусі Світлана Тихановська закликала Європарламент підтримати європейську перспективу Білорусі та вивести відносини з демократичною Білоруссю на новий рівень.