16 квітня 2024

Статті
Дональд Трамп та його справи: які кримінальні звинувачення висунуті проти експрезидента США
У "послужному списку" Дональда Трампа – чотири кримінальні справи різної складності та з цілковито різними юридичними перспективами.
Тероризм у рясах: чи піде Естонія на повну заборону РПЦ
Естонія може радикально вирішити питання місцевої філії РПЦ, оголосивши Московський патріархат організацією, що підтримує тероризм.
Натяк на реванш: які проблеми уряду Туска показали місцеві вибори у Польщі
Судячи зі зниження активності частини електорату та низької явки на місцевих виборах, політична напруга починає втомлювати поляків.
Новини
23:06
Франція відкликала посла з Азербайджану на тлі погіршення відносин між країнами
Франція 16 квітня оголосила про відкликання для консультацій посла в Азербайджані Анн Буайон, звинувативши Баку в діях, які завдали шкоди двостороннім відносинам.
22:49
Над авіабазою в Румунії пролетіли невідомі дрони, почалось розслідування
У Румунії почали розслідування обставин прольоту невідомих безпілотників над військовою авіабазою в ніч проти 16 квітня.
22:29
Президентка Грузії терміново звернулась до Макрона та Мішеля через закон про "іноагентів"
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі направила термінове звернення до голови Європейської ради Шарля Мішеля та президента Франції Емманюеля Макрона у зв’язку з намірами влади ухвалити суперечливий закон про "іноагентів".
22:15
На тлі голосування в ПАРЄ щодо Косова президент Сербії поскаржився Алієву на тиск
Президент Сербії Александар Вучич увечері 16 квітня зателефонував азербайджанському лідеру Ільхаму Алієву на тлі голосування в Парламентській асамблеї Ради Європи про членство Косова в цій організації.
21:50
Білий дім пом’якшив позицію щодо окремих пакетів допомоги Україні та Ізраїлю
Адміністрація президента США Джо Байдена висловила готовність розглянути окремі законопроєкти про фінансування для союзників, зокрема України, які підготував спікер Палати представників Майк Джонсон.
21:39
фото, відеоПротести у Тбілісі: правоохоронці почали затримання й застосували сльозогінний газ
Правоохоронці у грузинській столиці Тбілісі ввечері 16 квітня почали розгін мітингу проти ухвалення законопроєкту про так звану "прозорість іноземного впливу", який викликав критику Заходу й суспільства.
21:26
У Сербії обіцяють відповідь на рішення ПАРЄ про вступ Косова в організацію
Депутатки, що представляють Сербію у Парламентській асамблеї Ради Європи, проанонсували жорстку відповідь їхньої країни на очікуваний вступ Косова до Ради Європи.
21:15
Лише один український депутат у ПАРЄ підтримав членство Косова в Раді Європи
Народний депутат Олексій Гончаренко (фракція "Європейська солідарність") став єдиним представником української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, який підтримав резолюцію про членство Косова в цій організації.
ДайджестУрочистості для РФ у Франції, ЄС тисне на Грузію, БПЛА в межах "коаліції дронів": новини дня
20:58
ПАРЄ підтримала вступ Косова до організації переконливою більшістю голосів
Частково визнане Косово наблизилося до того, щоби прорвати блокаду щодо свого членства у міжнародних організаціях.
20:57
Боррель пояснив різницю між Україною та Ізраїлем під час атак ракет і дронів
Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що вважає відмінними ситуацію в Україні та Ізраїлі, коли йдеться про захист повітряного простору союзниками.
20:47
Президент Литви про прихід Rheinmetall: Довгоочікуваний крок
Литовський президент Гітанас Науседа назвав рішення німецької компанії Rheinmetall побудувати в Литві завод з виробництва боєприпасів довгоочікуваним кроком у зміцненні оборонної промисловості країни.
20:35
Боррель: Країни ЄС погодились розширити санкції проти Ірану
Міністри закордонних справ Європейського Союзу на засіданні 16 квітня погодились розширити режим санкцій, пов’язаний із військовою допомогою Ірану Росії, у зв’язку з останніми подіями на Близькому Сході.
20:22
ФотоУ Тбілісі – нові протести проти закону про "іноагентів": до парламенту стягнули спецпризначенців
У грузинській столиці Тбілісі у вівторок проходить нова акція протесту проти законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", який зараз обговорюється в парламенті.
20:17
Україна проситиме скликати Раду Україна-НАТО для вирішення проблеми ППО
Україна зробить запит до Північноатлантичного Альянсу для засідання Ради Україна-НАТО, присвяченої питанню захисту українського неба.
20:07
Прем'єр Бельгії розкритикував заборону з'їзду правоконсерваторів за участю Орбана
Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо назвав неприйнятним рішення міської влади Брюсселя заборонити захід правоконсерваторів, на якому зокрема мав виступити голова угорського уряду Віктор Орбан.
20:00
Латвія відправить Україні першу партію безпілотників в межах "коаліції дронів"
Уряд Латвії на засіданні у вівторок ухвалив рішення про відправку першої партії безпілотників в межах "коаліції дронів", яку ініціювала країна.
19:47
У Сенаті США чекають деталей пропозиції Джонсона щодо допомоги Україні та Ізраїлю
Лідер демократичної більшості в Сенаті США Чак Шумер заявив, що розгляне пропозицію спікера Палати представників Майка Джонсона стосовно допомоги Україні та іншим американським союзникам окремими законопроєктами.
19:41
Туск відповів на критичні заяви Дуди про ідею європейської системи ПРО
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск прокоментував заяви польського президента Анджея Дуди про те, що ідея створення європейської системи ПРО – це "німецький бізнес-проєкт".
19:33
Журналісти стверджують, що Трамп куняв під час першого кримінального суду в Нью-Йорку
Колишній президент Дональд Трамп, імовірно, на якийсь час задрімав під час першого дня суду за кримінальними звинуваченнями у Нью-Йорку 15 квітня.
19:25
Президент Євроради: Закон про "іноагентів" лише віддаляє Грузію від ЄС
Президент Європейської ради Шарль Мішель розкритикував наміри влади Грузії ухвалити законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який обговорюється в парламенті Грузії.
19:13
ПАРЄ просить Венеційську комісію терміново оцінити грузинський закон про "іноагентів"
Голова Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорос Руссопулос звернувся до Венеційської комісії з проханням терміново надати висновок щодо законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", який обговорюється в парламенті Грузії.
19:08
Німеччина закликає посилити санкції проти безпілотних технологій Ірану
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала Європейський Союз посилити санкції проти безпілотних технологій Ірану після масованої атаки на Ізраїль.
18:58
Україна анонсувала "низку особливостей" у двосторонній безпековій угоді з Іспанією
Україна та Іспанія провели черговий раунд переговорів щодо двосторонньої безпекової угоди.
18:53
Дуда підтвердив плани зустрітися з Трампом, "якщо буде можливість"
Президент Польщі Анджей Дуда не виключив, що зустрінеться з майбутнім кандидатом у президенти США Дональдом Трампом.
18:48
Австрійському Raiffeisen довелось виправдовуватись через десятки вакансій у Росії
Австрійський Raiffeisen Bank International після повідомлень про розміщення десятків вакансій для працевлаштування в Росії заявив, що вони містили "оманливі формулювання" про нібито розширення роботи банку в країні-агресорі.
18:34
У Румунії заявили, що серед біженців з України були російські шпигуни
Вища рада національної оборони Румунії (CSAT) заявила, що країна стала мішенню для низки російських шпигунів, які, зокрема, намагалися зібрати інформацію про військові навчання та допомогу Україні.
18:33
Плани Греції створити 2 морські природоохоронні зони викликали незадоволення Туреччини
Греція має намір створити два великих морських парки в межах програми захисту біорізноманіття та морських екосистем вартістю 780 мільйонів євро, про що оголосять на міжнародній океанічній конференції в Афінах.
18:26
ПАРЄ підтримала вилучення заморожених активів Росії на користь України
Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні 16 квітня підтримала резолюцію, яка закликає вилучити заморожені російські активи та використати їх на користь України.
18:19
Міністри оборони США й Китаю провели переговори вперше за півтора року
Міністр оборони США Ллойд Остін 16 квітня поговорив по відеозв'язку із китайським візаві Дун Цзюнем, що стало першою предметною розмовою посадовців такого рівня з листопада 2022 року.
18:11
Фінляндія проведе навчання з військовими трьох країн НАТО
У Фінляндії з 26 квітня до 14 травня пройдуть навчання НАТО Arrow 24, в яких візьмуть участь майже 500 одиниць техніки та близько 2600 військових, а також іноземні військовослужбовці.
18:07
Португалія закликала Іран звільнити захоплене судно під її прапором
Міністерство закордонних справ Португалії викликало посла Ірану через нещодавню повітряну атаку проти Ізраїлю та захоплення його силовиками контейнеровозу MSC Aries під португальським прапором поблизу Ормузької протоки.
17:59
Кремль про відмову запросити Путіна на 80-річчя висадки в Нормандії: У нас є 9 травня
Речник російського правителя Владіміра Путіна Дмитрій Пєсков заявив, що Кремль не поінформували про запрошення до Франції на церемонію з нагоди 80-ї річниці висадження союзних військ у Нормандії.
17:51
ОпитуванняПонад половина жителів Молдови підтримає вступ до ЄС на референдумі
Більшість громадян Молдови проголосували б за вступ до Європейського Союзу, якби таке питання винесли на референдум, причому цей варіант виявився популярнішим за приєднання до контрольованого Росією Євразійського союзу.
17:41
Данія закриває своє посольство в Іраку
Данія оголосила про наміри закрити своє посольство в столиці Іраку Багдаді з 31 травня.
17:39
ОпитуванняЖителі Молдови приблизно однаково довіряють Зеленському, Путіну та Макрону
Рівень довіри до президентів України, Молдови та Франції серед молдовських громадян перебуває на приблизно однаковому рівні у 29-30%.
17:31
Парламент Британії голосуватиме за законопроєкт про заборону куріння підліткам
Британські законодавці проведуть у вівторок дебати та голосування щодо планів уряду запровадити історичний закон, який має на меті відвернути підлітків від куріння.
Аналітика короткоЯк Естонія опинилася за крок до заборони Московського патріархату
17:30
У Баварії обмежать куріння канабісу попри легалізацію
Влада німецької федеральної землі Баварія вирішила запровадити обмеження на куріння канабісу попри те, що в Німеччині легалізували його рекреаційне використання.
17:24
Із Польщі депортували чоловіка, підозрюваного у зв’язках з ІДІЛ
Польські спецслужби виявили та депортували з країни громадянина Таджикистану, якого ідентифікували як члена терористичної організації "Ісламська держава – Хорасан", причетної до теракту в Підмосков’ї наприкінці березня.
17:11
Віцепрем'єр Молдови: Заяви Придністров'я про "атаки дронів" мають на меті посіяти паніку
Віцепрем’єр Молдови з питань реінтеграції Олег Серебрян заявив, що останні заяви "влади" так званого Придністров’я про нібито атаки дронів спрямовані на створення напруженості в суспільстві та виправдання запровадження численних заходів контролю.
17:09
Президент Чехії: Ініціатива з пошуку снарядів для України набирає обертів
Президент Чехії Петр Павел високо оцінив той факт, що чеська ініціатива щодо закупівлі боєприпасів для України, яка вже понад два роки протистоїть повномасштабній російській агресії, набрала таких обертів.
17:05
Німеччина оцінила зусилля Румунії на шляху до повноцінного членства в Шенгені
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер високо оцінила зусилля Румунії у боротьбі з нелегальною міграцію на тлі прагнень Бухареста отримати повноцінне членство в Шенгенській зоні.
16:59
Прем’єрка Італії судитиметься з 81-річним істориком, який назвав її "неонацисткою в душі"
Суд італійського міста Барі 16 квітня взяв до розгляду позов прем’єр-міністерки Джорджії Мелоні проти 81-річного історика й прихильника лівих поглядів Лучано Канфори, який у 2022 році назвав її "неонацисткою в душі".
16:58
Італія готова відправити миротворців на Близький Схід у разі визнання Палестини
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що його країна буде готова відправити війська на Близький Схід в рамках миротворчої місії, якщо буде створена міжнародно визнана Палестинська держава.
16:45
Франція "переповнена пропагандою та дезінформацією" перед виборами в ЄС – міністр
Міністр у справах Європи уряду Франції Жан-Ноель Барро поскаржився на пропаганду та дезінформацію, яка атакує його країну напередодні виборів до Європейського парламенту у червні.
16:42
У Франції підтвердили запрошення РФ на 80-ту річницю висадки у Нормандії, але без Путіна
У Франції підтвердили, що Росію запросять на урочистості з нагоди 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії 6 червня,  але не главу Кремля Владіміра Путіна.
16:32
ЗМІ: Дуда зустрінеться з Трампом цього тижня
Президент Польщі Анджей Дуда зустрінеться з майбутнім кандидатом в президенти США Дональдом Трампом під час свого візиту до Нью-Йорка цього тижня.
16:18
ЗМІ: У США розповіли, якою може бути відповідь Ізраїлю на атаку Ірану
Американські посадовці розповіли, як Ізраїль може відповісти на масовану повітряну атаку Ірану, яка сталась минулими вихідними.
16:08
Спецслужби Литви хочуть обмежити білорусів з посвідкою на проживання у поїздках на батьківщину
Департамент державної безпеки Литви пропонує дозволити білоруським громадянам, які мають посвідку на проживання в країні, їздити до Білорусі тільки у виняткових випадках.
15:52
Польські фермери зняли блокаду одного пункту пропуску на кордоні з Україною
Польські фермери припинили блокувати рух вантажівок перед пунктом пропуску "Долгобичув – Угринів" з Україною.
15:45
Глава МЗС Німеччини вирушає до Ізраїлю, щоб закликати до деескалації
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у вівторок відвідає Ізраїль, щоб обговорити, як запобігти ескалації на Близькому Сході після атаки Ірану.
15:30
Данія підписала з Аргентиною угоду про продаж 24 винищувачів F-16
Данія підписала угоду на суму близько 2,1 мільярда крон (300 мільйонів доларів) про продаж Аргентині 24 застарілих винищувачів F-16.
15:22
До Румунії прибудуть нові F-16 для навчання пілотів
 Ще три винищувачі F-16 Королівських ВПС Нідерландів прибудуть до Європейського центру підготовки пілотів F-16 в Румунії, де зокрема проходять навчання українські пілоти.
15:08
Конституційний суд Молдови схвалив референдум про вступ до ЄС
Конституційний суд Молдови у вівторок, 16 квітня, оголосив позитивний висновок на запит депутатів партії влади "Дія та солідарність" (PAS) про проведення референдуму про вступ до ЄС.
15:00
Дуда назвав ідею європейської системи ПРО "бізнес-проєктом" Німеччини
Президент Польщі Анджей Дуда відповів на питання про своє ставлення до створення загальноєвропейської системи протиракетної оборони "Небесний щит".
14:59
Шольц на зустрічі з Сі попросив Китай сприяти миру в Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час свого візиту до Китаю обговорив з лідером КНР Сі Цзіньпіном питання миру в Україні, проти якої РФ веде загарбницьку війну.
14:40
Палаючу історичну пам'ятку Копенгагена гаситимуть ще добу
400-річну будівлю біржі у Копенгагені, де з ранку 16 квітня триває пожежа, будуть гасити ще близько доби.
14:37
Литва і Rheinmetall домовилися про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
Литва підписала меморандум про взаєморозуміння з німецьким оборонним концерном Rheinmetall, який закладає основу будівництва на території країни заводу з виробництва артилерійських боєприпасів.
14:34
ФотоВперше після війни між сербським Белградом та боснійським Мостаром відновили авіасполучення
Сербська національна авіакомпанія Air Serbia встановила прямий маршрут між сербською столицею Белград та боснійським містом Мостар вперше після війни на Балканах у колишній Югославії.
14:17
Британська EasyJet на пів року скасувала рейси до Ізраїлю
Британська компанія EasyJet повідомила, що на більш як пів року припиняє усі рейси до Ізраїлю через непередбачуваність ситуації.
13:56
Парламент Британії наблизився до ухвалення закону про депортацію мігрантів до Руанди
Палата громад парламенту Великої Британії відхилила зміни, внесені Палатою лордів до суперечливого законопроєкту уряду про депортацію нелегально прибулих мігрантів до Руанди.
13:55
У Брюсселі поліція зупинила зібрання правоконсерваторів, де чекали Орбана і Фараджа
Поліція у Брюсселі зупинила конференцію правоконсерваторів, у якій мали брати участь прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та британський політик Найджел Фарадж.
Аналітика короткоЯк місцеві вибори у Польщі стали дзвіночком для уряду Туска
13:28
Блінкен запевнив у підтримці чорноморських союзників США
Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінке запевнив чорноморських союзників, зокрема Україну, що вони можуть розраховувати на підтримку США, щоб зробити регіон більш безпечним.
13:23
Грецькі журналісти оголосили 24-годинний страйк через низькі зарплати
Найбільша профспілка журналістів Греції, Спілка журналістів афінських щоденних газет (ESIEA), у вівторок оголосила 24-годинний страйк у всіх секторах ЗМІ.
13:11
Святкування дня народження екскоролеви Данії змінили через пожежу на 400-річній пам'ятці 
Королівський дім вирішив понизити урочистість заходів до дня народження королеви Маргрете ІІ, якій виповнюється 84 роки, оскільки подію затьмарила триваюча пожежа на одній з найстаріших будівель Копенгагена. 
12:57
Байден прийняв прем'єра Чехії у Білому домі для просування допомоги Україні
Президент США Джо Байден прийняв в Овальному кабінеті прем'єр-міністра Чехії Петра Фіалу на тлі зусиль Білого дому переконати Палату представників ухвалити додаткове фінансування для України.
12:51
Литва планує виключити пов'язані з Росією компанії з державних закупівель
У вівторок Сейм Литви схвалив поправки, які пропонують виключити з державних закупівель литовських та іноземних постачальників, включених до затвердженого урядом списку прихильників війни РФ або пов'язаних з ними.
12:47
Розвідка Британії прокоментувала "бавовну" у Татарстані на початку квітня
Британська розвідка вважає, що український удар по підприємству з виробництва "Шахедів" у російському Татарстані підтверджує спроможність України завдавати таких ударів, як і те, що у Росії стурбовані цим.
12:34
"Альтернатива для Німеччини" винесла попередження депутатам, які їздили на "вибори" Путіна
Федеральне керівництво ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") винесло попередження трьом своїм депутатам у регіональному парламенті Баварії за поїздку до Росії на "вибори" Путіна в березні.
12:26
ЗМІ: Франція запросить РФ на вшанування 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії
Франція запросить представників російської влади на вшанування 6 червня 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії, які таким чином відкрили новий фронт у Другій світовій війні.
12:23
Єврокомісарка стала менше користуватися соцмережами, бо її переконали діти
Віцепрезидентка Єврокомісії з цифрових питань Маргрете Вестагер зізналася, що після прохань своїх дітей стала менше користуватися смартфоном. 
12:14
Польські фермери не пропустили жодної української вантажівки на трьох напрямках за добу 15 квітня
12:04
У Нідерландах на три години зупиняли авіарух через технічний збій
У Нідерландах в ніч з 15 на 16 квітня авіарух призупиняли майже на три години через несправність у диспетчерських системах.
11:55
Комісар Ради Європи просить Грузію відкликати закон про "іноагентів"
У Раді Європи висловили занепокоєння Грузії щодо сумісності проєкту закону "Про прозорість іноземного впливу" стандартам прав людини і негативного впливу, який закон може мати на роботу ЗМІ та організацій громадянського суспільства.
11:37
Парламент Грузії розгляне перше читання закону про "іноагентів" попри протести
Спікер грузинського парламенту Шалва Папуашвілі заявив, що законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу" у вівторок буде винесений на пленарне засідання попри критику Заходу та опозицію з боку громадянського суспільства.
11:27
фотоУ Копенгагені палає історична будівля біржі, якій 400 років
У Копенгагені вранці у вівторок спалахнула масштабна пожежа у будівлі копенгагенської біржі Берсен, де у тому числі зберігаються твори мистецтва, головна її окраса – спіральний шпиль на даху – вже обвалився.
11:18
Зеленський не підтримує розділення у Конгресі пакета підтримки України та Ізраїлю 
Президент Володимир Зеленський вважає, що розділення пакета допомоги України та Ізраїлю в Конгресу США продемонструє байдужість до смертей українців та стане проявом "чистої політики".
10:50
ПАРЄ розгляне питання про прийняття Косова до Ради Європи
У вівторок 16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи голосуватиме за доповідь з рекомендацією прийняти Косово до складу організації.
10:49
Зеленський: Без підтримки США шансів перемогти не буде
Президент Володимир Зеленський заявив, що якщо Конгрес США не проголосує за надання підтримки Україні, то шансів перемогти у неї не буде.
10:33
Зеленський: Країни НАТО захистили Ізраїль, хоча він, як і Україна, не член Альянсу
Президент Володимир Зеленський висловив нерозуміння, чому західні союзники-члени НАТО збивали іранські ракети та дрони, які летіли в Ізраїль, натомість вони бояться робити те саме в Україні, оскільки остерігаються втягнення Альянсу у війну з РФ.
10:27
У тимчасовому уряді Болгарії можуть замінити главу МЗС менш як за тиждень з початку роботи
Тимчасовий прем’єр-міністр Болгарії Димитар Главчев запропонував замінити міністра закордонних справ, менш як за тиждень після призначенням тимчасового уряду.
10:22
Зеленський: Трипільська ТЕС знищена, бо на ній закінчилися ракети ППО
Президент Володимир Зеленський розповів, що росіяни зуміли знищити Трипільську ТЕС, оскільки в України повністю закінчились ракети на комплексах ППО, які захищали станцію, на тлі браку допомоги від союзників.
10:00
Перший суд Трампа: половина потенційних присяжних усунулися на початку процесу
На початку першого кримінального судового процесу щодо Трампа у Нью-Йорку близько половини потенційних присяжних усунулися, заявивши, що не зможуть бути неупередженими.
09:55
Туск: "Тіньовий флот" Росії у Балтійському морі треба нейтралізувати
Прем’єр Польщі Дональд Туск вважає, що переміщення у Балтійському морі "тіньового флоту" Росії, який нелегально перевозить російську нафту, треба зупинити, у тому числі завдяки втручанню на рівні Єврокомісії.
09:37
Держдеп США продовжує непокоїтись через грузинський закон "про іноагентів"
Держдеп США заявив, що, як і раніше, висловлює стурбованість з приводу того, що партія влади "Грузинська мрія" повторно ініціює закон "про іноагентів". 
09:17
Експрем'єрка Британії хоче бачити Трампа президентом США
Колишня прем’єрка Британії Ліз Трасс, яка перебувала на посту найкоротший термін в історії країни, відкрито виступила з підтримкою Дональда Трампа на майбутніх виборах у США.
09:09
На протестах у Тбілісі проти закону про "іноагентів" затримали більше десятка осіб
Грузинська влада повідомила про 14 затриманих за підсумками вечірнього протесту під парламентом Грузії проти скандального закону "Про прозорість іноземного впливу".
ВідеоТрамп погодив допомогу Україні. Що далі і чому це відбулося?
08:55
США пояснили, чому не збиватимуть дрони в Україні, як в Ізраїлі
США відмовились від будь-якої бойової участі у війні в Україні, тому не збиватимуть іранські дрони, які запускає Росія, як вони з союзниками зробили це минулими вихідними в Ізраїлі.
08:47
Туск: Ми з Данією не розглядаємо інших сценаріїв, окрім збереження цілісної незалежної України
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск після зустрічі з прем’єркою Данії Метте Фредеріксен заявив, що їхні країни планують активно допомагати Україні тане допускають інших сценаріїв, крім тих, за яких Україна збережеться як незалежна держава. 
08:37
Опозиційні проєвропейські партії Молдови об'єдналися у блок "Разом"
У Молдові чотири проєвропейські партії, які перебувають в опозиції, вирішили об'єднатись у блок "Разом" ("Împreună").
08:27
Туск і прем'єрка Данії поговорили про створення "залізного купола" для Європи
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск і прем’єрка Данії Метте Фредеріксен обговорили ідею "залізного купола" для захисту європейських міст від повітряних атак на випадок війни.
08:14
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
На саміті ЄС у березні канцлери Німеччини та Австрії розкритикували Жозепа Борреля в приватному порядку за його політику щодо Гази, утім, публічно погодившись закликати до припинення вогню на Близькому Сході.
Аналітика короткоЯк Байден міг би допомогти зі зброєю для ЗСУ навіть без рішення Конгресу
07:59
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
Обранець глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн на прибуткову посаду представника малих і середніх підприємств вирішив відмовитись від роботи за кілька годин до першого робочого дня через звинувачення у фаворитизмі.
07:39
Білий дім проти окремого законопроєкту про допомогу Ізраїлю
Білий дім заявив у понеділок, що виступає проти окремого законопроєкту про допомогу Ізраїлю без допомоги Україні.
07:20
Джонсон представив план допомоги Україні: окремо від Ізраїлю, частина у кредит
Спікер Палати представників Майк Джонсон оприлюднив свій план схвалення  іноземної підтримки у палаті, який передбачає чотири окремі голосування за допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню та пріоритети національної безпеки і частину допомоги Києву – у кредит.