16 червня 2023

Статті
Ще дві коаліції, “пташки” та шлях до членства: нові домовленості у НАТО про майбутнє України
Партнери стежать також за нинішніми подіями на фронті та підтримують контрнаступ. За даними Альянсу, російські втрати суттєво більші за українські...
Занадто консервативна Латвія: як обрання президента-гея ледь не зруйнувало уряд країни
Президентські вибори у Латвії дали старт кризі всередині коаліції – на неї чекає або розширення, або переформатування.
Новини
23:15
ПАР очікує на Путіна в серпні, хоча й має видати його Гаазі
Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса заявив, що очікує на участь російського президента Владіміра Путіна на саміті БРІКС у серпні попри те, що країна зобов’язана арештувати його й видати Міжнародному кримінальному суду.
22:59
Албанія легалізує канабіс
Рада міністрів Албанії в п'ятницю підтримала законопроєкт, який потенційно легалізує використання канабісу в медичних і промислових цілях.
22:41
НАТО відкрив центр безпеки морської інфраструктури
Північноатлантичний Альянс у п’ятницю відкрив новий центр із захисту підводних трубопроводів і кабелів на тлі побоювань, що Росія може шпигувати за критичною підводною інфраструктурою західних країн.
22:20
У НАТО зростає консенсус, що Україна має стати членом Альянсу без ПДЧ – ЗМІ
Усе більше держав-членів Північноатлантичного Альянсу підтримують спрощений вступ України, який передбачає відмову від плану дій щодо членства (ПДЧ), й це рішення можуть затвердити на саміті НАТО у Вільнюсі.
21:56
фотоУкраїна домовилась із Чехією та Словаччиною про купівлю й ремонт БМП, "деталі пізніше"
Міністр оборони Олексій Резніков у п’ятницю повідомив про підписання декларації про наміри  колегами з Чехії та Словаччини про придбання й обслуговування БМП.
21:43
У Європарламенті вимагають дозволити голосувати жінкам під час декретної відпустки
Чотири вагітні депутатки Європейського парламенту разом із колегами організували кампанію, аби гарантувати під час відпустки для догляду за дитиною можливість брати участь у голосуваннях.
21:32
Нова коаліція у Фінляндії узгодила розподіл портфелів
Партії-учасниці нової урядової коаліції у Фінляндії домовилися про розподіл міністерських портфелів між партіями, проте щодо конкретних кандидатур ще визначаються.
21:16
Ядерна зброя РФ у Білорусі: США не бачать необхідності змін своїх ядерних сил
Державний секретар США Ентоні Блінкен у п’ятницю заявив, що американська сторона уважно стежить за ситуацією щодо розгортання ядерної зброї Росії на території Білорусі.
21:06
фотоПосольство РФ у Молдові роздає "соціальну допомогу" десяткам жителів Гагаузії у доларах США
З молдовської Гагаузії повідомляють, що близько 50 місцевих мешканців отримали гроші від посольства Росії, нібито як соціальну допомогу, що практикується вже багато років. 
21:01
AfD cудиться з міністром оборони Німеччини, який порівняв їх із партією Гітлера
Представництво ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" в землі Нижня Саксонія вирішило подати до суду на чинного міністра оборони ФРН Бориса Пісторіуса, який в інтерв’ю минулого року порівняв їх із нацистською партією НСДАП.
ДайджестПутін погрожує ударами по Заходу, консенсус щодо України в НАТО, ракети для ЗСУ: новини дня
20:35
Сейм Польщі підтримав вступ України в НАТО
Нижня палата польського парламенту в п’ятницю ухвалила резолюцію, в якій підтримала європейські та євроатлантичні прагнення України.
20:23
Президент Польщі звернувся до КС щодо суперечливого закону, у якому ЄС бачить порушення
Президент Польщі Анджей Дуда звернувся до Конституційного суду щодо перевірки на відповідність основному закону двох положень закону про Комісію з розслідування російського впливу. 
20:18
Польща до осені підрахує суму репарацій, які вимагатиме від Росії за події Другої світової
Польська влада планує до завершення чинної сесії Сейму, тобто до жовтня, опублікувати звіт щодо репарацій, які хоче стягнути з Росії за збитки, завдані під час Другої світової війни.
20:00
У Конгресі США пропонують закласти фінансування на постачання Україні ракет ATACMS
Проєкт оборонного бюджету на 2024 фінансовий рік, підготовлений Палатою представників США, вперше передбачає фінансування для постачання Україні далекобійних ракет ATACMS.
19:40
Літак охорони президента ПАР, який застряг у Варшаві, залишиться там до неділі
Літак компанії South African Airlines (SAA) із охороною президента Сиріла Рамафоси та представниками ЗМІ, який із четверга стоїть в аеропорту Польщі через відсутність дозволів на зброю в охорони, залишиться в аеропорту Варшави до неділі.
19:35
Затриманому після вбивства трьох людей у британському Ноттінгемі висунули звинувачення
Чоловіку, затриманому після вбивства з ножем трьох людей у Ноттінгемі, офіційно висунули звинувачення, також стало відоме його ім’я.
19:25
фотоТуреччина змінила посла в Україні
Новим послом Туреччини в Україні стане кадровий дипломат Мустафа Левент Білген.
19:03
Бельгія затвердила 15-й пакет військової допомоги для України - з БТР
Рада міністрів Бельгії у п’ятницю затвердила п’ятнадцятий пакет військової допомоги для України.
19:02
У партії Додона вперше заявили про відповідальність РФ за війну в Україні
Влад Батринча, голова фракції Блоку комуністів і соціалістів Молдови, до якої входить Партія соціалістів (ПСРМ) експрезидента Ігоря Додона, вперше заявив, що Росія несе відповідальність за повномасштабну війну в Україні.
18:44
Джонсон порушив посадові правила, пішовши в журналістику без належного попередження
Антикорупційна комісія парламенту Великої Британії назвала порушенням рішення колишнього прем’єра Бориса Джонсона повернутись у журналістику після складання мандата, оскільки він раніше обіймав урядову посаду.
18:31
Байден категорично не хоче відставки Столтенберга з посади генсека НАТО – ЗМІ
За інформацією норвезьких ЗМІ, президент США Джо Байден нібито особисто вмовляв Єнса Столтенберга залишитися на посаді генерального секретаря НАТО під час його останньої поїздки до Вашингтона. 
18:24
Канада розмістить у Латвії 15 Leopard 2
Міністерка оборони Канади Аніта Ананд у п’ятницю оголосила про рішення розгорнути 15 бойових танків Leopard 2 на території Латвії в межах зусиль зі зміцнення східного флангу НАТО.
18:09
Путін заявив, що ядерна зброя РФ вже у Білорусі
Російський президент Владімір Путін у п’ятницю повідомив, що перші російські тактичні ядерні заряди вже перебувають на території Білорусі, а остаточно переміщення завершиться до кінця року.
17:49
Путіну примарилось втягування НАТО в конфлікт: погрожує уражати авіабази за межами України
Російський президент Владімір Путін у п’ятницю допустив, що Росія може завдавати ударів по авіабазах за межами України, якщо там базуватимуться винищувачі F-16, які використовуватимуться у війні.
17:48
фотоШвейцарське село вижило після велетенського зсуву, через який мешканці евакуйовані вже місяць
Швейцарське село Брієнц залишилося майже неушкодженим після велетенського зсуву, загрозу якого передбачили завчасно та змусили всіх людей залишити домівки ще у травні. 
17:33
США скеровують додаткові $205 млн на гуманітарну допомогу для українців
Сполучені Штати у п’ятницю оголосили про надання додаткових 205 мільйонів доларів для гуманітарної допомоги для українців, що постраждали від наслідків повномасштабного вторгнення Росії.
17:19
У Сербії почали слідство щодо затриманих поліцейських із Косова
Вищий суд сербського міста Кралєво на південному заході країни в п’ятницю розпорядився продовжити утримання під вартою трьох поліцейських із частково визнаного Косова, яких, як стверджує Приштина, викрали з території Косова.
17:14
НАТО посилить протиповітряну оборону на східному флангу
Міністри країн Північноатлантичного альянсу на зустрічі перед самітом у Вільнюсі домовилися про нову ротаційну модель для засобів ППО та ПРО.
ВідеоДовести геноцид та винести вирок проти Путіна: розповідаємо, над чим зараз працює Гаага
17:03
Норвезька поліція може передати Україні списані бронежилети й каски
Поліція Норвегії допустила можливість безоплатного передання Україні бронежилетів, касок та іншого захисного спорядження, яким більше не користується, замінивши на більш сучасне.
16:45
Генсек НАТО про розміщення ядерної зброї РФ у Білорусі: є певні приготування, значних змін нема
Північноатлантичний Альянс наразі не фіксував змін у розміщенні ядерних сил Росії, які б вимагали від нього аналогічних кроків у відповідь.
16:29
Польща пояснила ситуацію з літаком охорони президента ПАР, який застряг на перевірках
МЗС та Прикордонна служба Польщі опублікували свої коментарі щодо ситуації з охороною президента ПАР, яка через бюрократичні проблеми застрягла в аеропорту Варшави і не змогла супроводжувати його до Києва. 
16:22
Швеція підтвердила, що українські льотчики випробують її винищувачі Gripen
Міністерство оборони Швеції за підсумками засідання Контактної групи з питань оборони України підтвердило, що українські льотчики візьмуть участь в "ознайомчому навчанні" на шведських винищувачах JAS 39 Gripen.
16:11
НАТО не погодив перші оборонні плани з часів холодної війни через Туреччину – ЗМІ
Міністри оборони країн Північноатлантичного альянсу за підсумками зустрічі в Брюсселі поки не змогли погодити перші з часів завершення холодної війни регіональні оборонні плани.
16:03
Генсек НАТО про мирні ініціативи з Африки: головне пам’ятати, хто агресор
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що важливо, аби у будь-яких мирних ініціативах щодо російсько-української війни враховували, хто є агресором, та що перемир’я має забезпечити справедливий мир. 
15:58
Столтенберг: На Вільнюському саміті буде консенсус щодо руху України до НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що лідери Альянсу на Вільнюському саміті в липні матимуть консенсус щодо моделі руху України до НАТО. 
15:42
Перше засідання нової Ради Україна-НАТО може відбутись у Вільнюсі – Столтенберг
НАТО прагне провести перше засідання нового органу співпраці з Україною -  Ради Україна-НАТО – на Вільнюському саміті в липні.
15:39
Охорона президента ПАР, що мала супроводити його до Києва, застрягла у Польщі
З президентом Південноафриканської Республіки до Києва мали прибути десятки власних спецпризначенців для охорони та ЗМІ, але цей літак вимушено застяг у Польщі; ситуація вже викликала скандал.
15:23
У Чехії схвалили посилення законодавства про конфлікт інтересів, що б’є по експрем’єру
У п'ятницю депутати нижньої палати чеського парламенту погодилися посилити законодавство про конфлікт інтересів, щоб заборонити політикам володіти ЗМІ, що стало прямим ударом по колишньому прем'єр-міністру-популісту Андрею Бабішу.
15:03
Президент Чехії заявив про необхідність ретельніше стежити за росіянами, що живуть у країнах Заходу
Президент Чехії Петр Павел зазначив, що за нинішніх обставин варто ретельніше стежити за російськими громадянами, які проживають на Заході; у пресслужбі згодом уточнили його заяву. 
14:54
фотоЗливи спричинили повені в Сербії і Боснії, у багатьох районах надзвичайний стан
Багатоденні проливні дощі спричинили повені в Сербії і Боснії, що змусило владу оголосити надзвичайний стан у багатьох районах в п'ятницю.
14:32
Швеція створить центри обслуговування військової техніки поблизу України
Уряд Швеції дав згоду на участь до 60 військовослужбовців Збройних сил у створенні центрів логістики та обслуговування військової техніки поблизу України, наприклад, у Польщі.
14:28
Додон поскаржився на Санду у прокуратуру за "втручання у здійснення правосуддя"
Експрезидент Молдови та виконавчий секретар Партії соціалістів Ігор Додон подав скаргу до прокуратури на президентку Маю Санду за "втручання у здійснення правосуддя".
14:18
ЄС: сподіваємось, "вітання" від Путіна дасть африканським лідерам розуміння намірів агресора
В ЄС звернули увагу на те, що візит африканських лідерів до Києва супроводжувався черговою ракетною атакою РФ.
Аналітика короткоЯк обрання президента призвело до коаліційної кризи у Латвії
13:53
Борис Джонсон знайшов роботу в журналістиці після складання повноважень депутата – ЗМІ
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії і ексдепутат Палати громад Борис Джонсон відтепер працюватиме у сфері журналістики.
13:51
Посол ЄС відреагував на ракетний удар РФ під час візиту африканських лідерів
Посол ЄС в Україні Матті Маасікас назвав сигналом від держави-агресора ракетний удар по Києву під час візиту шести африканських лідерів до української столиці.
13:12
Литовські військові повідомили про виявлені фейки на тему війни в Україні
Військові аналітики Збройних сил Литви за останній місяць зафіксували 95 випадків дезінформації на тему оборони у ворожому інформаційному середовищі.
12:53
Російська ракета у Польщі: Міністр оборони не повідомив слідчих про можливий злочин
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак не повідомив прокуратуру про можливий злочин, скоєний оперативним командувачем збройних сил у зв'язку з падінням у країні російської ракети, незважаючи на те, що публічно звинуватив його у невиконанні своїх обов'язків.
12:35
У Литві збільшили штрафи за крики, свист та інший шум у громадських місцях
Сейм Литви схвалив поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення, в яких пропонується суворіше карати за порушення громадського спокою.
12:09
Президент Болгарії звільнив генпрокурора через провали у боротьбі з корупцією
Президент Болгарії Румен Радев звільнив головного прокурора країни на тлі громадського гніву через його нездатність боротися з корупцією на високому рівні.
12:07
Кулеба про ракетну атаку на Україну: Путін передав послання Африці
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував чергову ракетну атаку на Україну, яку Росія здійснила у день візиту в Київ президента ПАР Сиріла Рамафоси.
11:48
У Молдові остерігаються спалаху холери після підриву Каховської ГЕС
У Молдові Національне агентство громадського здоров'я (ANSP) побоюється спалахів різних захворювань після підриву Каховської ГЕС.
11:46
Німеччина надасть Україні ще 64 керовані ракети для Patriot
Німеччина "негайно" надасть Україні ще 64 керовані ракети для систем Patriot.
11:11
У НАТО можуть погодитися на спрощений вступ України – міністр оборони Німеччини
Союзники по НАТО можуть бути готові усунути деякі перешкоди на шляху України до військового альянсу.
11:07
Франція обіцяє прискорити постачання Литві гаубиць Caesar нового покоління
Франція пообіцяла прискорити постачання в Литву колісних самохідних 155-мм гаубиць нового покоління Caesar Mark II.
10:46
фотоПапу Римського, який переніс операцію, виписали з лікарні
Папа Римський Франциск залишив римську клініку "Джемеллі", де він перебував з 7 червня і де йому зробили операцію на черевній порожнині.
10:35
Кандидати на пост генсека НАТО з'являться під час саміту у Вільнюсі - глава Міноборони Литви
Імена головних кандидатів на посаду генерального секретаря НАТО з’являться під час липневого саміту у Вільнюсі.
10:32
Біля популярного замку у Німеччині в результаті нападу загинула туристка
Одна з двох туристок, на яких напав американець біля всесвітньо відомого замку Нойшванштайн на півдні Німеччини, померла.
10:19
Наступника Бориса Джонсона в парламенті Британії обиратимуть 20 липня
Проміжні вибори, на яких обиратимуть наступника Бориса Джонсона у парламенті Великої Британії, призначили на 20 липня.
10:02
Трамп постане перед судом у січні за новим позовом письменниці, яка відсудила в нього $5 млн
Колишній президент США Дональд Трамп у січні 2024 року постане перед судом за новим позовом письменниці і колумністки Джин Керролл, яка раніше виграла справу про сексуальне насильство і наклеп на суму 5 мільйонів доларів.
10:00
Естонія розробила правове рішення про використання активів РФ на підтримку України
Уряд Естонії напередодні схвалив принципи використання заморожених активів Росії для підтримки України.
09:33
У Греції арештували дев'ятьох перевізників мігрантів після смертельної корабельної аварії
У грецькому місті Каламата заарештували дев'ятьох перевізників мігрантів після корабельної аварії біля півострова Пелопоннес, внаслідок якої загинули щонайменше 78 осіб.
09:17
Переможці виборів у Фінляндії узгодили урядову програму
Глава переговорів з формування нового уряду Фінляндії Петтері Орпо пізно ввечері у четвер повідомив про завершення роботи над урядовою програмою.
09:04
У Rheinmetall повідомили про мільярдну угоду з урядом Німеччини на постачання снарядів
Німецький концерн Rheinmetall протягом найближчих тижнів розраховує укласти угоду з урядом Німеччини на постачання боєприпасів на мільярди євро.
08:59
Прем'єр Румунії анонсував широкий план зняття вето Австрії щодо Шенгенської зони
Новий уряд Румунії в найближчі місяці запустить розширений план, щоб змусити Австрію зняти вето на довгоочікуваний вступ країни до Шенгенської зони.
Аналітика короткоЧому справа про викрадення Путіним дітей є дуже важливою і чи готує МКС інші розслідування
08:37
Розвідка Британії розповіла про першого з початку року ліквідованого в Україні генерала РФ
Розвідка Великої Британії повідомляє, що російський генерал-майор Сергєй Горячев майже напевно загинув під час удару по командному пункту приблизно 12 червня на півдні Україні.
08:23
ВідеоГендиректор МАГАТЕ повідомив деталі своєї поїздки на Запорізьку АЕС
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час поїздки на захоплену російськими окупантами Запорізьку АЕС в Енергодарі оцінив ситуацію з охолоджувальним ставком станції після підриву Каховської ГЕС.
08:00
Фігуранту справи про витік секретних документів Пентагону висунули обвинувачення
Федеральне велике журі в Бостоні висунуло обвинувачення колишньому службовцю ВПС Національної гвардії США Джеку Тейшейрі, який фігурує у справі про витік секретних військових документів.
07:44
Іспанія передасть Україні польовий шпиталь і партію бронетехніки
Іспанія оголосила про плани передати Україні польовий шпиталь, а також 20 бронетранспортерів і чотири танки Leopard 2A4.
07:27
Держдеп про ядерну зброю РФ у Білорусі: Лукашенко віддає Кремлю все більше контролю
Держдепартамент США продовжує слідкувати за ситуацією із переміщенням російської тактичної ядерної зброї у Білорусь.
07:09
Байден підтримує спрощений вступ України в НАТО після завершення війни – ЗМІ
Президент США Джо Байден підтримує пропозицію генсека НАТО Єнса Столтенберга щодо того, що Україні не потрібно виконувати "план дій щодо членства" (ПДЧ) для вступу в Альянс.