15 червня 2023

Статті
Гаага готує новини. Чому ордер МКС для Путіна може призвести навіть до справи щодо геноциду
У самій "судовій столиці" світу оптимізм більший, ніж можна очікувати. "Коли лунала стрілянина, Мілошевич теж не міг уявити, що опиниться на лаві підсудних"...
Венеційська комісія перейшла на російську. Як інституція Ради Європи підриває рух України до ЄС
Україна не буде виконувати такі абсурдні рекомендації Венеційської комісії. Хай що стоятиме на кону. Але це рішення використають, щоб зупиняти рух України до членства в ЄС...
Колонки
На яку допомогу ЄС може розраховувати Україна у модернізації свого кордону
Україна будуватиме нові пункти пропуску на кордоні з ЄС, адже згідно з шенгенськими нормами вони повинні бути кожні 25-30 км.
Новини
23:14
фотоПринцеса Норвегії візьме участь у реаліті-шоу
Норвезька принцеса Марта Луїза взяла участь у новому реаліті-шоу телеканалу Discovery+ Jaget ("Полювання"), у якому зіркові пари намагаються втекти від команди слідчих.
22:56
Резніков: НАТО буде легше схвалити рішення про членство України після перемоги
Усі країни НАТО підтримують приєднання України до Альянсу, однак конкретні дискусії щодо її майбутнього членства та рішення Вільнюського саміту про це ще тривають.
22:49
Європарламент у резолюції щодо України закликав зупинити скандальну реформу містобудування
Європейський парламент в ухваленій у четвер резолюції на підтримку якнайшвидшого вступу України в НАТО міститься заклик до президента Володимира Зеленського не підписувати скандальний законопроєкт №5655 про реформу містобудування.
22:34
Новий формат відносин України з НАТО може запрацювати з Вільнюса – Резніков
Україна та НАТО замінять свій нинішній формат офіційних зустрічей у вигляді Комісії на новий формат Ради на саміті у Вільнюсі в липні або після нього.
22:22
Конгрес США пропонує дозволити конфіскацію активів Центробанку РФ на користь України
Двопартійна група сенаторів США в четвер внесла проєкт Акту про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців (REPO), який значно розширює можливості конфіскації російських активів та їхнє передання на користь України.
22:09
На "Рамштайні" запропонували створити ІТ-коаліцію на чолі з Естонією та Люксембургом
Естонія та Люксембург підготують проєкт зі створення в межах формату "Рамштайн" ІТ-коаліції, яка зосередиться на кіберзахисті України.
22:09
Данія навчатиме українських льотчиків на F-16 на своїй авіабазі
Виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен у четвер запропонував організувати навчання українських льотчиків на винищувачах F-16 на своїй території.
21:48
Німеччина відправила в Україну два танки для розмінування Wisent 1
Протягом останнього тижня Німеччина передала Україні два танки для розмінування Wisent 1 із чотирьох запланованих.
21:44
Резніков розкрив деталі домовленостей навчань українських пілотів та інженерів на F-16
До липня партнери України планують затвердити програму навчання українських пілотів, інженерів та техніків на винищувачах F-16, самы навчання проходитимуть у спеціально створеному центрі у одній з європейських країн.
21:34
Україна та Північна Македонія домовились про спрощення вантажних перевезень
Українсько-македонська змішана Комісія з міжнародних автомобільних перевезень пасажирів та вантажів у четвер домовилась про так званий "транспортний безвіз", тобто взаємне скасування дозволів для деяких категорій ваговозів.
21:20
Литва вже у 2024 році від’єднається від спільної з Росією енергомережі
Парламент Литви в четвер ухвалив законодавчі поправки, які юридично встановлюють більш ранній термін синхронізації національної електросистеми з континентальною європейською.
21:03
Єврокомісія хоче швидших обмежень на використання обладнання китайських компаній для 5G 
У Єврокомісії закликають країн-членів швидше обмежити використання обладнання для мереж 5G від китайських компаній Huawei та ZTE і хочуть припинити співпрацю з операторами, які використовують їхнє обладнання. 
ДайджестУгорський скандал з полоненими ЗСУ, Європарламент кличе Україну в НАТО, Рамштайн-13: новини дня
20:57
Болгарія хоче допомогти Україні артилерійськими снарядами в межах плану ЄС
Новопризначений міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв заявив, що його країна прагне долучитись до ініціативи Європейського Союзу з надання Україні мільйона артилерійських снарядів за 12 місяців.
20:38
Швейцарія зробила ще один крок до списання й продажу Німеччині 25 танків Leopard
Національні збори – нижня палата парламенту Швейцарії – в середу підтримала дозвіл продати Німеччині 25 із 96 списаних бойових танків Leopard 2 попри суворі експортні обмеження.
20:22
Уряд Хорватії підтримав визнання Голодомору геноцидом українців
Хорватський уряд у четвер висловив підтримку парламентській ініціативі з визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.
20:10
Польські прикордонники кажуть, що у них вперше стріляли з території Білорусі
У польській прикордонній службі заявили, що кілька днів тому з білоруського боку у них вперше стріляли та поцілили в машину, хоча достеменно невідомо, з чого саме.
20:09
Органи влади США зазнали масштабної кібератаки
Кілька федеральних урядових установ США постраждали від глобальної кібератаки, яка використовує вразливість у популярному програмному забезпеченні для обміну файлами MOVEit.
19:50
В уряді Угорщини відхрещуються від звільнення українських військовополонених із Росії – ЗМІ
Звільнення одинадцятьох українських військовополонених та їхнє перевезення в Угорщину могло бути особистою ініціативою віцепрем’єр-міністра Жолта Шем’єна, про яку не знав більше ніхто в уряді.
19:38
У Латвії засудили до 2 років в’язниці умовно чоловіка, який напав на хлопця з прапором України
Латвійський суд може засудити до 2 років умовного позбавлення волі чоловіка, який у травні минулого року напав на хлопця з накинутим на плечі прапором України. 
19:22
фото, відеоПольща завершила будівництво електронного бар'єра на кордоні з Білоруссю
Польська Прикордонна служба в четвер повідомила про завершення робіт зі зведення електронного бар’єра на кордоні з Білоруссю, який має посилити захист на додачу до фізичного паркану.
19:08
Кулеба вперше поговорив з новою очільницею МЗС Болгарії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в четвер провів першу телефонну розмову з новою очільницею болгарського МЗС, колишньою єврокомісаркою Марією Габріель.
19:00
ЄС та Україна домовилися про нову співпрацю у сфері освіти та охорони здоров’я
Єврокомісія та Україна домовилися про нові напрямки співпраці у сфері освіти та охорони здоров’я.
18:56
У Кремлі підтвердили, що Путін планує приїхати в Туреччину
Російський президент Владімір Путін планує візит до Туреччини на запрошення турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана, але його конкретних термінів поки немає.
18:45
ЄС уперше дозволив автоматичний переклад пресрелізів штучним інтелектом
Європейська комісія розширила використання штучного інтелекту під час перекладу, вперше дозволивши автоматичний переклад своїх пресрелізів без людської участі – це дозволить пришвидшити їхню публікацію та збільшити кількість мов перекладу.
18:32
У Британії пройде перший парад авіації для короля Чарльза ІІІ за участі близько 70 літаків
У Британії проведуть перший парад авіації для короля Чарльза ІІІ, у ньому будуть задіяні близько 70 літаків. 
18:32
відеоСина Мілошевича побачили вперше за понад 20 років у Москві: відкривав статую батька
Син колишнього президента Сербії Слободана Мілошевича Марко Мілошевич цього тижня взяв участь у відкритті статуї на честь свого батька, звинуваченого у низці воєнних злочинів.
17:59
Прем'єр Іспанії обіцяє, що дочасні вибори не вплинуть на головування країни в ЄС
Іспанський прем’єр-міністр Педро Санчес у четвер запевнив, що дострокові парламентські вибори наприкінці липня не вплинуть на головування його країни в Раді Європейському Союзу в другій половині 2023 року.
17:46
У Румунії затвердили новий уряд після ротації прем’єрів
Парламент Румунії затвердив новий уряд після того, як посаду прем’єра за ротаційним принципом перейняв Марчела Чолаку, лідер Соціал-демократичної партії з правлячої коаліції.
17:42
ЄС може прибрати деякі китайські компанії з нового пакета санкцій проти РФ – ЗМІ
Європейський Союз має намір відмовитися від планів обмежити торгівлю з п'ятьма китайськими компаніями, пов'язаними з Росією, після контактів із Пекіном.
17:41
Остін розповів про "прогрес" у підготовці тренувань українських пілотів
Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що підготовка тренувального плану для українських пілотів досягла прогресу, хоча вона ще займе якийсь час.
17:17
оновленоГолова Пентагону про гарантії безпеки для України: Наша позиція з часів "Будапешта" не змінилася
Очільник Пентагону Ллойд Остін заявив, що позиція США щодо підтримки розширення Північноатлантичного Альянсу не змінилась, а його члени продовжують обговорювати шляхи подальшої підтримки України.
17:14
Топ-генерал США: зараз союзники навчають 6000 українських військових 
На цей час навчання у різних країнах Заходу проходять понад 6 тисяч українських військових, повідомив генерал Марк Міллі.
17:12
Остін про втрати України: Росіяни показують підбиту техніку по тисячу разів
Глава Пентагону Ллойд Остін визнав, що в України є втрати у техніці на полі бою в рамках контрнаступу, що розпочався, але, за його словами, у ЗСУ є достатньо обладнання, щоб продовжити воювати.
17:02
Канада й Італія на "Рамштайні" оголосили про нові пакети військової допомоги Україні
Декілька держав на засіданні Контактної групи з питань оборони України в четвер оголосили про нові пакети військової допомоги, серед них – Канада й Італія.
16:51
Данія й Нідерланди вже замовили додаткові 14 танків Leopard 2 для України – ЗМІ
Україна отримає ще чотирнадцять бойових танків Leopard 2 від своїх західних партнерів після того, як їхню закупівлю профінансували Данія й Нідерланди.
16:36
Резніков пообіцяв Бельгії розслідувати ймовірне використання її зброї в Росії – ЗМІ
Міністри оборони України та Бельгії Олексій Резніков і Людівін Дедондер у кулуарах міністерського засідання НАТО в Брюсселі обговорили ймовірне використання бельгійської зброї на території Росії.
Аналітика короткоРозповідаємо, як "Венеційка" стала козирем Угорщини для блокування руху України до ЄС
16:29
У Швейцарії допустили, що вироблені в країні технології опиняються у російських ракетах
Одне з відомств федерального уряду Швейцарії допутило у своїй доповіді, що РФ ймовірно використовує для виробництва ракет швейцарські технології, які початково мали цивільне призначення.
16:22
Британія, Данія, Нідерланди й США спільно нададуть Україні сотні ракет для ППО
Міністри оборони Великої Британії, Данії, Нідерландів і Сполучених Штатів у четвер оголосили про спільне й термінове надання Україні засобів протиповітряної оборони для захисту від російських атак.
16:14
Резніков: Є гарні новини про "пташину коаліцію" на "Рамштайні"
Міністр оборони України Олексій Резніков після засідання у форматі "Рамштайн" в Брюсселі повідомив, що отримав зобов’язання від союзників про старт навчань для українських пілотів на західних винищувачах.
16:11
Зеленський закликав парламент Швейцарії дозволити реекспорт зброї в Україну
Президент Володимир Зеленський у четвер звернувся до депутатів швейцарського парламенту, закликавши розблокувати експорт зброї до України для наближення миру.
16:04
Туреччина викликала посла Швейцарії через нібито образу президента на акції протесту
Посла Швейцарії у Туреччині викликали до МЗС у зв’язку з подіями на антитурецькій акції протесту у Швейцарії.
15:26
Угорщина може схвалити членство Швеції у НАТО за кілька днів перед самітом Альянсу – ЗМІ
У Будапешті планують ратифікувати протокол про вступ Швеції до Північноатлантичного альянсу на початку липня, за лічені дні перед самітом НАТО.
15:20
У Польщі хочуть референдуму щодо розподілу мігрантів
Лідер керівної партії Польщі "Право і справедливість" Ярослав Качинський виступив за проведення референдуму у справі розподілу мігрантів.
15:05
КНДР випустила дві ракети малої дальності
Північна Корея випустила дві ракети малої дальності біля свого східного узбережжя в четвер, менш ніж через годину після того, як попередила про "неминучу" відповідь на військові навчання, проведені раніше в той же день південнокорейськими і американськими військами.
14:50
Європарламент схвалив резолюцію із закликом прийняти Україну в НАТО після війни
Європарламент 15 червня схвалив резолюцію на підтримку України, у якій, серед іншого, закликає країн-членів НАТО почати процес прийняття України до Альянсу після завершення війни. 
14:41
Уряд Словаччини очікувано не зміг отримати довіру парламенту
Уряд прем'єр-міністра Словаччини Людовіта Одора у четвер, як і очікувалося, не зміг завоювати довіру парламенту.
14:15
фотоУ Польщі перевізнику довелося змінити номер маршруту 666 після скарг релігійних груп
Пасажири, які їдуть автострадою до північнопольського міста Гель, більше не зможуть користуватися автобусом № 666 після того, як місцевий оператор громадського транспорту змінив номер рейсу після критики з боку релігійних груп.
14:03
фотоГрета Тунберг у Бонні доєдналась до мітингу проти екоциду в Україні
Шведська екоактивістка Грета Тунберг доєдналась до мітингу проти екоциду в Україні, який організували українці у німецькому Бонні перед будівлею ООН.
13:57
Європарламент засудив тортури та переслідування Росією українських підлітків
Європарламент ухвалив резолюцію із засудженням дій російських структур, які застосували тортури та порушили кримінальні провадження проти українських підлітків Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова.
13:49
РФ відпустила затриманих естонських логістів із прикордонної служби
У четвер, 15 червня, Росія звільнила двох логістів Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонії (PPA), затриманих напередодні біля прикордонного пункту.
13:30
У Вільнюсі Україна хоче отримати гарантії безпеки до вступу в НАТО, а не замість нього – МЗС
Від липневого саміту НАТО у Вільнюсі Україна очікує надання гарантій безпеки на період до членства в Альянсі, а не як альтернативу вступу.
13:23
Косово посилило контроль на кордоні з Сербією
Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив про посилення контролю на кордоні з Сербією після арешту сербськими силами трьох косовських поліцейських.
13:15
ЄСПЛ схвалив практику досудового ув'язнення за розпалювання ненависті у соцмережах
Європейський суд із прав людини визнав правомірним утримання підозрюваних за розпалювання ненависті у соцмережах під вартою до судового вироку.
13:03
фотоУ Румунії відкрився перший за 50 років новий аеропорт
У румунському місті Брашов 15 червня відкрився новий аеропорт Брашов-Гимбав – це перший новий аеропорт у країні за останні 50 років.
12:17
Мін'юст домовляється про безоплатне повернення "скіфського золота" з Нідерландів в Україну
Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляє, що Міністерство юстиції веде переговори з нідерландським музеєм щодо безоплатного повернення "скіфського золота" в Україну.
12:12
ФотоГендиректор МАГАТЕ таки приїхав на Запорізьку АЕС
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі приїхав на Запорізьку АЕС в Енергодарі, який наразі окупований російськими військами.
11:37
Президент Чехії розповів, які гарантії безпеки можуть дати Україні західні союзники
Президент Чехії Петр Павел розповів про два сценарії надання гарантій безпеки Україні від західних союзників.
11:37
Остін окреслив, про що поговорять на "Рамштайні"
Глава Пентагону Ллойд Остін окреслив головні питання, які у четвер розглянуть на засіданні у форматі "Рамштайн".
11:36
Борис Джонсон свідомо вводив депутатів в оману в скандалі з вечірками – парламентський звіт
Парламентське розслідування дійшло висновку, що експрем’єр Британії Борис Джонсон неодноразово свідомо вводив парламент в оману своїми заявами про вечірки на Даунінг-стріт, які порушували правила COVID.
11:08
Румунія проситиме ЄС продовжити обмеження українського агроімпорту до кінця року
Флорін Барбу, який виконує обов’язки міністра з питань сільського господарства та розвитку сільських територій, звернеться до Європейської комісії з проханням продовжити обмеження на імпорт зерна з України до кінця року.
11:00
Боррель: Діалог між Белградом і Приштиною під загрозою через напруженість на півночі Косова
Без деескалації ситуації на півночі Косова немає можливості для продовження процесу діалогу між Белградом і Приштиною за сприяння ЄС.
10:45
Болгарія звинуватила російського посла у поширенні дезінформації
Міністерство закордонних справ Болгарії звинуватило посла Росії Елеонору Митрофанову в поширенні дезінформації, коли вона заявила, що відправка болгарських солдатів в Україну негативно вплине на діалог між Москвою і Софією.
10:43
Міноборони Естонії: масштабніші контрнаступальні дії України будуть у найближчі тижні
Глава Міноборони Естонії Ханно Певкур розраховує у найближчі тижні побачити більш масштабні контрнаступальні дії України та закликає не чинити тиску на українців, які "знають, що роблять"
10:31
Латвія близька до надзвичайної ситуації в сільському господарстві через посуху
Через сильну посуху Латвія близька до оголошення надзвичайної ситуації в сільському господарстві.
10:24
Справжнього контрнаступу України ми ще не побачили, все попереду - президент Чехії
Україна ще не розпочала повномасштабного контрнаступу, але перші операцій Сил оборони на кількох напрямках є його "помірним початком".
10:20
Президент Чехії застерігає від "втоми від війни"
Демократичні країни повинні уникати втоми від війни і продовжувати підтримувати Україну з такою ж рішучістю, з якою борються українці.
10:14
Столтенберг про збереження посади: Я відповідальний за всі рішення НАТО, крім одного
Генсек НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи повідомлення про те, що він може залишитись на посаді і надалі, сказав, що це рішення залежить не від нього, а від союзників. 
10:05
Про рішення щодо поставки західних винищувачів Україні говорити рано – генсек НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що наразі рано говорити про те, коли союзники ухвалять рішення щодо поставки західних винищувачів Україні. 
09:57
Столтенберг назвав пріоритети "Рамштайну" на тлі контрнаступу України
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на тлі початку контранступальних дій України союзники зосередяться на зустрічі "Рамштайн" у четвер на тому, щоб забезпечити функціонування поствлених систем озброєння.
09:46
Норвегія у співпраці з Данією передасть Україні тисячі артилерійських снарядів
Данія та Норвегія об'єднали зусилля, щоб передати Україні ще 9 000 артилерійських снарядів.
09:27
Президент Чехії: Підрив Каховської ГЕС ускладнить наступ України
Підтоплення Херсонської області внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС вплине на воєнні операції в регіоні і може сповільнити контрнаступ України.
09:22
Парламент Естонії ухвалив заяву з підтримкою спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ
Рійгікогу (парламент Естонії) ухвалив заяву, яка містить вимогу притягнути до відповідальності осіб, які спланували, підготували, створили умови і вчинили злочин агресії проти України, а також закликає створити для цього міжнародний спеціальний трибунал під егідою ООН.
09:14
У Литві розпочали розслідування через антисемітські заяви депутата Сейму
Генеральна прокуратура Литви почала досудове розслідування у зв'язку з публікаціями депутата Сейму Ремігіюса Жемайтайтіса про євреїв.
Аналітика короткоПояснюємо, про що сьогодні будуть домовлятися міністри оборони країн НАТО
08:56
Партії в Греції призупинили виборчу кампанію після загибелі десятків мігрантів у морі
Грецькі партії припинили передвиборчу агітацію в середу після того, як десятки мігрантів потонули в результаті смертельної корабельної аварії біля південного грецького півострова Пелопоннес.
08:47
Пригожин кидає виклик Путіну і російській владі – британська розвідка
Власник російської "групи Вагнера" Євгеній Пригожин, який раніше гостро критикував міністерство оборони РФ, зараз кинув виклик главі Кремля Владіміру Путіну, стверджує британська розвідка.
08:17
Литва із союзниками закупить засоби ППО для України на понад 100 млн євро
Литва разом з Великою Британією, Норвегією, Нідерландами, Данією, Швецією та Ісландією планує закупити для України засоби протиповітряної оборони.
08:00
Шольц: Путін хоче захопити сусідні території, треба говорити про гарантії безпеки для України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про необхідність обговорювати гарантії безпеки для України.
07:33
Британські винищувачі перехопили літаки РФ біля повітряного простору НАТО
У середу, 14 червня, британські винищувачі Typhoon піднялися в небо Естонії, щоб супроводити російські літаки Іл-20 і два Су-27 поблизу повітряного простору НАТО.
07:17
ЗМІ: США хочуть до кінця літа закінчити навчання українських військових на танках Abrams
У Пентагоні розраховують, що українські військові завершать навчання на танках Abrams до кінця літа.
07:02
Дуда і Зеленський обговорили телефоном ситуацію із контрнаступом України
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із польським колегою Анджеєм Дудою.