14 червня 2023

Статті
НАТО готує гроші та снаряди: на чому зосередився Альянс під час контрнаступу України
В той час як Україна розгортає контрнаступ, в НАТО шукають гроші на власні оборонні бюджети. Лише сім держав Альянсу виділяють на це 2% від свого ВВП.
Операція Doppelgänger: як Росія підробляла новини провідних європейських ЗМІ
Франція звинуватила Росію у проведенні широкомасштабної операції з публікації в інтернеті підроблених статей на "сайтах-двійниках".
Перемога з невідомими: чому проросійські сили Чорногорії зберегли шанси на реванш
Від дострокових парламентських виборів у Чорногорії очікували завершення процесу повної зміни політичних еліт. Однак вийшло інакше...
Новини
23:05
фото, відеоУ Чехії другий день шукають макак, що втекли з пошкодженого вольєра
Зоопарк у чеському місті Дєчін другий день поспіль шукає групу макак, які втекли з вольєра, пошкодженого чоловіком у стані наркотичного оп’яніння.
22:45
Косово закриває в’їзд для авто із сербськими номерами через затримання своїх поліцейських у Сербії
Уряд частково визнаного Косова в середу тимчасово заборонив в’їзд на територію країни автомобілям із сербськими реєстраційними номерами після того, як Сербія затримала трьох його поліцейських.
22:19
В уряді Південної Африки кажуть, що російське судно не забирало в них зброю – навпаки
Міністерка оборони Південно-Африканської Республіки Танді Модізе в середу заявила, що на російське судно Lady R, яке у грудні 2022 року причалило до військово-морської бази, не було завантажено зброї.
22:01
США перекидають винищувачі F-22 на Близький Схід через провокації Росії
У зоні відповідальності Центрального командування Збройних сил США були розгорнуті винищувачі F-22 Raptor у зв'язку з "дедалі більш небезпечною і непрофесійною" поведінкою російських літаків у регіоні.
21:43
фотоУ Мілані попрощались із Берлусконі
У Міланському соборі в середу відбулась церемонія прощання з колишнім прем’єр-міністром Італії й лідером партії "Вперед, Італіє!" Сільвіо Берлусконі, з нагоди чого раніше оголосили день національної жалоби.
21:24
До Латвії з початку року в’їхали понад 54 тисячі українців
Міністерство внутрішніх справ Латвії зафіксувало понад 54 тисяч громадян України, що перетнули кордон із початку року.
ДайджестБілорусь отримує ядерну зброю, НАТО про контрнаступ, США не виключають ATACMS: новини дня
21:07
Сійярто приїде на "російський Давос", який проігнорували навіть соратники Путіна
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в четвер відвідає захід у межах Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ) – найбільшого такого заходу в Росії, який після російської агресії 2014-го почали ігнорувати на заході.
20:59
Деякі міста Німеччини хочуть обмежити споживання води у літню спеку, побоюючись дефіциту  
У Німеччині місцева влада деяких районів допускає та вже впроваджує заходи економії води, скільки очікується вкрай посушливе літо. 
20:43
Німеччина придбає ізраїльську систему ПРО на майже 4 млрд євро, здатну збивати балістику
Бюджетний комітет Бундестагу в середу схвалив авансовий платіж у розмірі до 560 мільйонів євро для придбання ізраїльської системи протиракетної оборони Arrow-3 на тлі планів Берліна зміцнити власну обороноздатність.
20:28
Нападника, що брав заручників у банку в Кутаїсі, засудили до 13 років в'язниці
Чоловіка, який у вересні минулого року захопив заручників у відділенні банку в Кутаїсі, засудили до 13 років позбавлення волі. 
20:23
Угорщина оголосила в розшук ексдепутата, засудженого за шпигунство на користь РФ
Окружний суд Будапешта видав європейський і міжнародний ордер на арешт Бейли Ковача – колишнього депутата Європарламенту й експредставника угорської партії "Йоббік", засудженого за шпигунство на користь РФ і фінансові злочини.
19:55
виправлено 22:30На Заході підтверджують успіхи контрнаступу України, прогнозують подальший прогрес
Західні держави оцінюють, що з початку контрнаступальних дій українські сили змогли просунутись на близько сім кілометрів углиб окупованих Росією територій та звільнити щонайменше чотири села.
19:54
Три країни Європи виділили 65 млн євро у спецфонд Світового банку для України 
Ісландія, Латвія та Нідерланди зробили нові грантові внески обсягом 65 млн євро у спеціальний фонд Світового банку для підтримки України.
19:33
Швеція передає 250 міношукачів Україні після підриву Каховської ГЕС
Шведське агентство з надзвичайних ситуацій у середу запропонувало Україні передати 250 міношукачів для допомоги у ліквідації наслідків підриву Каховської гідроелектростанції, й Україна прийняла цю пропозицію.
19:18
У Швеції сподіваються завершити розслідування диверсії на "Північних потоках" восени
Шведський прокурор Матс Юнгквіст, відповідальний за розслідування диверсії на російських газогонах "Північні потоки" в Балтійському морі, вважає, що встановити причетних до інциденту вдасться до осені.
19:12
фотоУ британському Ноттінгемі тисячі людей вшановують пам'ять загиблих внаслідок нападу з ножем
У британському місті Ноттінгем кілька тисяч людей зібралися на території університету, щоб вшанувати пам’ять трьох загиблих внаслідок нападу з ножем, серед яких двоє студентів.
19:03
Бейонсе звинуватили у зростанні цін у Швеції
Економісти банку Danske Bank зі штаб-квартирою в Копенгагені стверджують, що рішення відомої співачки Бейонсе почати своє світове турне Renaissance у Стокгольмі призвело до перевищення очікуваних показників інфляції у Швеції.
18:39
Більшість французів хотіли б перегляду правил щодо надання притулку іноземцям
Більшість французів хотіли б перегляду правил щодо отримання притулку
18:39
Швейцарські сенатори відхилили створення групи з контролю санкцій проти Росії
Рада кантонів – верхня палата парламенту Швейцарії в середу відхилила більшістю голосів пропозицію Федеральної ради країни створити робочу групу із забезпечення дотримання санкцій проти Росії та Білорусі.
18:20
Кулеба поговорив із Бербок: Рада НАТО-Україна без перспектив членства – що танк без гармати
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в середу обговорив із німецькою візаві Анналеною Бербок підготовку до саміту Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі.
18:13
У Молдові ухвалить рішення щодо конституційності партії "Шор" наступного тижня
Конституційний суд Молдови продовжить засідання у справі щодо конституційності популістської партії "Шор" наступного понеділка, тоді ж очікують рішення у справі.
18:11
Проросійські хакери атакували найбільший порт Європи
Проросійське хакерське угруповання NoName здійснило атаки на сайти нідерландських портів, зокрема й Роттердам – найбільший порт Європи.
17:54
Нідерланди відправляють Україні додаткові системи ППО
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен у середу оголосила про внесок у зміцнення протиповітряної оборони України на тлі регулярних атак Росії.
17:38
фотоУ Сербії затримали трьох поліцейських із Косова, Приштина каже: їх викрали
Сербські правоохоронці в середу заявили про затримання трьох озброєних поліцейських частково визнаного Косова біля кордону між двома країнами, натомість офіційна Приштина стверджує, що поліцейських викрали.
17:34
Туреччина, Швеція та Фінляндія провели чергові переговори щодо НАТО: "До фінішу ще далеко"
У середу в Анкарі відбулася четверта зустріч делегацій Туреччини, Швеції та Фінляндії і посланника генсека НАТО у рамках так званого Постійного спільного механізму.
17:14
США підтвердили візит Блінкена в Китай: прориву не очікують
Державний секретар США Ентоні Блінкен здійснить візит до Китаю, починаючи із 16 червня, який перенесли після інциденту з виявленням китайського шпигунського аеростата в американському повітряному просторі.
17:10
фотоРосійські пам’ятники у Тбілісі обклеїли антивоєнними плакатами
На низці пам’ятників російським поетам і письменникам у Тбілісі невідомі розмістили антивоєнні плакати. 
16:58
"Венеційка" розкритикувала Францію за механізм ухвалення законопроєктів в обхід парламенту
Венеційська комісія Ради Європи висловила занепокоєння використанням урядом Франції так званої спецпроцедури, яка в деяких випадках дозволяє ухвалювати законодавчі ініціативи без консультацій із парламентом.
16:47
Єврокомісія вимагає від Google продати частину рекламного бізнесу через можливе порушення конкуренції
Єврокомісія вимагає від технологічного гіганта Google продати частину рекламного бізнесу у зв’язку із можливими порушеннями конкуренції у використанні технології.
16:44
У Північній Європі масово бойкотують виробника солодощів, оголошеного в Україні спонсором війни
Організації в країнах Північної Європи поступово приєднуються до бойкоту відомого виробника солодощів, американської групи компаній Mondelez, яку Україна оголосила спонсором війни через відмову припинити роботу в РФ.
16:27
Міністри оборони НАТО обговорять розміщення російської ядерної зброї в Білорусі
Північноатлантичний Альянс на рівні міністрів оборони в четвер і п’ятницю розгляне питання ядерної безпеки, зокрема у зв’язку з розміщенням російської ядерної зброї в Білорусі.
16:27
НАТО створить морський центр з безпеки критичної підводної інфраструктури
Міністри оборони країн НАТО погодять створення нового Морського центру Альянсу з безпеки критичної підводної інфраструктури.
16:09
Навчання українських пілотів на винищувачах почнуться незабаром – генсек НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що навчання українських пілотів на західних винищувачах розпочнуться улітку.
16:03
Генсек НАТО пояснив, що змінить можливе створення Ради Україна-НАТО
Можливе створення Ради Україна-НАТО означало би суттєве зміцнення партнерства між Альянсом та Україною і це буде орган, спроможний ухвалювати спільні рішення. 
Аналітика короткоЯк Росія фальсифікує західні новини та намагається підірвати підтримку України
15:55
Столтенберг: Консультації щодо моделі руху України до НАТО тривають
У НАТО тривають консультації щодо того, яким буде формулювання Вільнюського саміту щодо майбутнього приєднання України до Альянсу, але генсек Столтенберг очікує, що лідери знайдуть "добре рішення".
15:44
Столтенберг: Ми ще не знаємо, чи стане контрнаступ поворотним у війні
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що поки що рано робити висновки стосовно того, чи стане український контрнаступ поворотним у війні. 
15:44
Європарламент готує закон для регулювання використання штучного інтелекту
Європарламент розробив свою пропозицію нового закону, який врегулював би використання штучного інтелекту з метою захисту від можливих шкідливих впливів цього винаходу.
15:13
МЗС Естонії відреагувало на затримання в РФ естонських логістів
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна відреагував на затримання російською владою двох логістів Департаменту поліції та прикордонної охорони (PPA), які під час підготовки робіт з обслуговування кордону на півдні країни помилково опинилися на боці Російської Федерації.
15:04
Європарламент затвердив нові правила щодо виробництва та утилізації батарейок
Європарламент затвердив нові правила дизайну, виробництва та утилізації усіх типів батарейок, які продаються на території країн ЄС.
14:49
94% фінів вважають важливим надання гуманітарної допомоги Україні
Переважна більшість фінів вважають, що російське вторгнення в Україну збільшило необхідність у співпраці в сфері розвитку і потребу в наданні гуманітарної допомоги.
14:14
Десятки мігрантів потонули в найсмертоноснішій в цьому році корабельній аварії біля Греції
Щонайменше 59 мігрантів потонули рано в середу, і ще більше людей вважаються зниклими безвісти, після того як їхній човен перекинувся і затонув біля берегів Греції.
14:00
ЄС призупинив візити і фінансову підтримку Косова в очікуванні деескалації
ЄС призупинив візити високого рівня і фінансову підтримку Косова через неспроможність Приштини досягти деескалації на півночі країни.
13:47
Ердоган: Швеції не варто очікувати надто багато від саміту НАТО
Президент Реджеп Таїп Ердоган дав зрозуміти, що Швеція, яка прагне вступити до НАТО, повинна зробити конкретні кроки для вступу в Альянс.
13:22
Естонія передасть Україні техніку для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС
Рятувальний департамент Естонії передасть Україні різну техніку для ліквідації наслідків повені внаслідок підриву Каховської ГЕС.
13:09
Лукашенко каже, що Білорусь почала отримувати російську ядерну зброю
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що його країна почала отримувати російську тактичну ядерну зброю; деякі одиниці, за його словами, втричі потужніші за атомні бомби, які США скинули на Хіросіму і Нагасакі в 1945 році.
Аналітика короткоЧому політична криза у Чорногорії далека від завершення і що це означає
12:59
Гендиректор МАГАТЕ відклав поїздку на Запорізьку АЕС, бо боїться - Reuters
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відклав заплановану поїздку на захоплену Росією Запорізьку АЕС через ситуацію із безпекою.
12:47
Уряд Німеччини вперше ухвалив національну стратегію з безпеки
Після місяців переговорів федеральний уряд вперше ухвалив стратегію національної безпеки Німеччини.
12:38
У МЗС спростували проблеми з оформленням паспортів за кордоном
У Міністерства закордонних справ спростували інформацію про те, що у відомства виникли затримки з оформленням українських паспортів за кордоном через закінчення договору між міністерством та поліграфкомбінатом "Україна".
12:32
Країни ЄС хочуть змінити план щодо нарощування виробництва боєприпасів - ЗМІ
Більшість країн ЄС виступає за виключення низки положень із запропонованого Єврокомісією плану про нарощування виробництва боєприпасів.
12:15
Ярослав Качинський може повернутися в уряд Польщі
У керівній партії Польщі "Право і справедливість" не виключають повернення голови політсили Ярослава Качинського в уряд.
11:56
Парламент Грузії у другому читанні ухвалив проєкт про "деолігархізацію" попри застереження
Парламент Грузії у другому читанні проголосував за законопроєкт про "деолігархізацію", який раніше Венеційська комісія Ради Європи закликала не ухвалювати.
11:52
Вбивство у Чехії призвело до напруженості між ромами і українцями, від цього виграють радикали
Вбивство в Чехії – джерела стверджують, що вбивцею був українець – викликало напруженість у відносинах між українською та ромською громадами, а націоналісти прагнуть скористатися трагедією.
11:37
У РФ затримали двох співробітників прикордонної охорони Естонії
У вівторок, 13 червня, російські прикордонники затримали двох логістів Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонії біля прикордонного пункту Саатсе.
11:24
У 40 містах Польщі пройдуть протести після смерті вагітної, якій відмовили в аборті
У понад 40 польських містах відбудуться акції протесту в рамках "Загальнопольського жіночого страйку", пов’язані зі смертю 33-річної вагітної жінки, якій лікарі відмовили у перериванні вагітності.
11:12
У МЗС виникли проблеми з оформленням паспортів за кордоном
У Міністерства закордонних справ виникли затримки з оформленням українських паспортів за кордоном через закінчення договору між міністерством та поліграфкомбінатом "Україна".
10:56
У НАТО хочуть залишити Столтенберга генсеком через труднощі вибору його наступника – ЗМІ
Лідери НАТО схиляються до продовження терміну перебування Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря Альянсу на тлі зростання песимізму щодо узгодження його наступника напередодні саміту у Вільнюсі.
10:46
Сенатор США заблокував продаж систем HIMARS Угорщині через позицію щодо вступу Швеції в НАТО
Старший республіканець у Комітеті з міжнародних відносин Сенату США Джим Ріш заблокував продаж американської зброї Угорщині на суму 735 мільйонів доларів.
10:25
ЄС готує санкції проти Косова – ЗМІ
Європейський Союз попередньо підготував санкції проти Косова через ігнорування Приштиною прохань про негайні кроки для зниження напруженості на півночі країни.
10:22
Польща не підтримує кандидатуру прем'єрки Данії на пост генсека НАТО - WSJ
У Польщі виступають проти того, щоб НАТО після Єнса Столтенберга знову очолив представник однієї зі Скандинавських країн.
10:05
Британська поліція продовжує шукати мотив убивств у Ноттінгемі
У середу британська поліція допитує чоловіка за підозрою у вбивствах, з'ясовуючи мотив нападу з ножем і наїзду фургоном в центральному англійському місті Ноттінгем, внаслідок якого троє людей загинули, а ще одна людина перебуває в критичному стані.
09:53
США не надають значення заявам Путіна про втрати України в ході контрнаступу - Білий дім
США не надають значення заявам із Росії щодо втрат українських Сил оборони в ході наступальних операцій.
09:40
Австрія не збирається скасовувати контроль на кордоні зі Словенією через мігрантів
Прикордонний контроль на австрійсько-словенському кордоні необхідно зберегти, зважаючи на значний міграційний тиск зі Словенії.
09:23
Прем’єр Бельгії: Позбавлення Угорщини головування в ЄС може бути контрпродуктивним
Прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо заявив, що він проти позбавлення Угорщини головування в Раді ЄС на ротаційній основі, зазначивши, що це може бути "контрпродуктивним" і навіть поставити Будапешт у "привілейоване становище".
09:20
У трьох районах Литви оголосили екстремальну ситуацію через посуху
У Кретингському, Шилутському та Клайпедському районах Литви оголосили екстремальну ситуацію через сильну посуху.
09:07
Британська розвідка повідомила про активізацію тактичної авіації РФ на тлі контрнаступу України
Протягом останніх двох тижнів спостерігається збільшення кількості бойових вильотів тактичної авіації РФ, особливо над південною частиною України, повідомляє британська розвідка.
08:52
До Німеччини приїжджає все менше біженців з України
Кількість воєнних біженців, які в'їжджають до Німеччини з України, продовжує зменшуватися.
08:29
Пентагон не підтверджує дані про знищену техніку в ході боїв в Україні
У Пентагоні наразі не мають підтверджень інформації про знищення в Україні 16 одиниць західної техніки.
08:15
Данія планує знову закупити підводні човни для стримування РФ у Балтійському морі
Данія планує закупити нові підводні човни для зміцнення свого морського потенціалу і стримування експедицій РФ у Балтійському морі.
07:46
Посол розповіла, за яких умов США можуть передати Україні ракети ATACMS
Посол України в США Оксана Маркарова заявила, що з кінця травня у Вашингтоні "змінили тональність", коментуючи можливу передачу Києву далекобійних ракет ATACMS.
07:26
Байден назвав війну РФ проти України одним з найголовніших викликів для США
Американський президент Джо Байден заявив, що розв'язана РФ повномасштабна війна проти України зараз є одним з найбільших викликів для США.
07:10
Байден і Столтенберг провели зустріч: говорили про наслідки війни РФ проти України
Президент США Джо Байден у Вашингтоні зустрівся із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.