13 червня 2023

Інтерв'ю
Реальність розпаду Росії, шлях до НАТО, покарання Угорщини. Інтерв’ю нового президента Латвії
Едгарс Рінкевичс: "Переможена Росія, яка прагне помсти – це дуже небезпечний сценарій. Росія, яка розвалюється – також небезпечний сценарій. Що буде з ядерною зброєю?"
Новини
22:50
Парламент Люксембургу визнав Голодомор геноцидом українського народу
Палата депутатів Люксембургу у вівторок ухвалила резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українсього народу.
22:35
Латвія надасть ще 430 тис євро допомоги Україні після підриву Каховської ГЕС
Уряд Латвії у вівторок вирішив скерувати на допомогу Україні на подолання наслідків підриву Каховської гідроелектростанції додаткові 430 тисяч євро.
22:21
уточненоТрамп не визнав вини у справі про секретні документи, суд не обмежив його в пересуванні
Колишній президент США Дональд Трамп очікувано не визнав своєї провини за жодним із 37 пунктів звинувачення у справі про неналежне поводження із секретними документами у федеральному суді в Маямі у штаті Флорида.
22:04
Швейцарію кілька днів поспіль атакують проросійські хакери
Національний центр кібербезпеки Швейцарії у вівторок заявив про надзвичайно високу інтенсивність кібератак на урядові сайти й онлайн-портали країни, за якими стоїть проросійське угруповання NoName.
21:44
Польща й Німеччина завершують переговори про центр ремонту Leopard для України – посол
Німеччина й Польща наближаються до укладення угоди про створення сервісного центру для ремонту бойових танків Leopard та іншої західної техніки, яку використовує Україна.
21:18
відеоТрамп прибув до суду в Маямі у справі про секретні документи, його тимчасово арештували
Колишній президент США Дональд Трамп у вівторок прибув до будівлі федерального суду міста Маямі у штаті Флорида, де його формально арештували у справі про неналежне поводження із секретними документами.
21:08
фотоНа півдні Франції врятували 70-річну водійку, автомобіль якої впав в урвище: чекала допомоги кілька діб
На півдні Франції рятувальники доставили у лікарню 70-річну жінку, яка кілька днів чекала допомоги після падіння її автомобіля у глибоке урвище біля гірської дороги.
21:02
фотоЧорногорський літак прилетів до Литви через Білорусь попри санкції
Літак чорногорської компанії Air Montenegro, що летів із міста Тіват до литовської столиці Вільнюса в понеділок, перетнув повітряний простір Білорусі попри те, що литовська влада закрила його після інциденту 2021 році із затриманням Романа Протасевича.
ДайджестНова зброя до контрнаступу, Україна просить F-18 у Австралії, рішення “Венеційки”: новини дня
20:36
МЗС про "миротворчі заяви" Путіна й Сійярто: Танго на кістках
Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко звернув увагу на схожість заяв президента Росії Владіміра Путіна та міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто щодо військової підтримки України.
20:23
Німеччина готується виділити 4 млрд євро на закупівлю ізраїльської системи ПРО - ЗМІ
Німеччина готується виділити 4 мільярди євро на придбання ізраїльської системи протиракетної оборони.
20:20
відеоУ Ватикані дали умовний вирок кліматичним активістам, які приклеїли себе до статуї
Суд Ватикану першої інстанції у вівторок присудив двом кліматичним активістам руху Ultima Generazione ("Останнє покоління") дев’ять місяців умовного терміну й штраф через акцію, під час якої вони приклеїлись до підніжжя статуї.
20:00
Естонія скасує винятки для українців, які в'їжджають у країну з домашніми улюбленцями
Естонія найближчими днями скасує винятки, зроблені для перетину кордону українськими кішками та собаками на початку повномасштабної війни Росії.
19:54
Австрія відреагувала на злочин РФ у Кривому Розі: причетні мають відповісти
Офіційний Відень відреагував на трагедію у Кривому Розі, де внаслідок ракетного удару РФ загинули 11 людей. 
19:45
ЦРУ застерігало Україну від підриву "Північних потоків" після попередження Нідерландів – ЗМІ
Центральне розвідувальне управління США в червні 2022 року застерегло Україну від здійснення диверсії на російських трубопроводах "Північний потік" після того, як отримала повідомлення від розвідки Нідерландів про нібито підготовку такого плану.
19:38
У 2022 році на шляху до Європи загинуло найбільше мігрантів за останні 5 років
Кількість загиблих на шляху до Європи з півночі Африки та Близького Сходу за 2022 рік оцінюють у приблизно 3800 осіб, що найбільше з 2017 року.
19:23
Путін знову погрожує виходом Росії із "зернової угоди"
19:10
США передають Україні новий пакет військової допомоги на $325 млн
Державний секретар США Ентоні Блінкен у вівторок оголосив про новий пакет військової допомоги для України вартістю 325 мільйонів доларів, до якого входять додаткові боєприпаси й бронетехніка.
18:56
Винищувачі НАТО в Естонії за вихідні тричі піднімалися для перехоплення військових літаків РФ
Винищувачі НАТО в Естонії цими вихідними тричі піднімалися для перехоплення російських військових літаків біля повітряного простору країн Альянсу.
18:52
Союзники передадуть Україні засобів ППО на понад 107 млн євро
Велика Британія у вівторок оголосила про новий пакет військової допомоги Україні вартістю 92 мільйони фунтів стерлінгів (107,5 мільйона євро), спрямований на зміцнення протиповітряної оборони.
18:36
У ЄС досягли попередньої згоди щодо запровадження цифрової шенгенської візи
Представники Ради Європейського Союзу та Європейського парламенту попередньо погодили правила цифровізації візових процедур, зокрема подання заявок на візи онлайн та використання цифрових віз замість паспортних вклейок.
18:18
В Італії після смерті Берлусконі вперше оголосили жалобу за колишнім прем'єром
Уряд Італії вирішив оголосити середу 14 червня днем національної жалоби – в цей день відбудуться державні похорони бізнесмена, колишнього прем’єр-міністра й лідера партії "Вперед, Італіє!" Сільвіо Берлусконі.
18:11
ЄЦБ закликає європейські фінансові установи виходити з Росії
У Європейському центральному банку тиснуть на банки з єврозони, які досі працюють у Росії, закликаючи їх згортати роботу у цій країні.
17:54
Столтенберг позитивно оцінив перші дні контрнаступу України
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг вважає, що наступ українських сил на окуповані Росією території сходу й півдня України показав перші ознаки успіху.
17:42
ЄС відреагував на ракетний удар РФ по Кривому Рогу, що забрав життя 11 людей
Європейський Союз засудив останній ракетний удар РФ, внаслідок якого у Кривому Розі загинули 11 людей.
17:39
Косово запропонувало ЄС свій план урегулювання відносин із Сербією
Прем'єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті запропонував план розрядки напруженості у відносинах із Сербією та на півночі Косова, де переважає сербське населення й після місцевих виборів тривають заворушення.
17:28
Підрив Каховської ГЕС: у Єврокомісії розповіли про надану Україні допомогу
На цей час в Україну надійшла допомога вже 14 країн-членів ЄС для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС; план реагування на випадок катастрофи був готовий заздалегідь.
17:22
"Венеційка" закликала Грузію не ухвалювати законопроєкт про "деолігархізацію"
Венеційська комісія Ради Європи в понеділок опублікувала остаточний висновок, згідно з яким закликає владу Грузії не ухвалювати законопроєкт "Про деолігархізацію", який раніше змінили з урахуванням попередніх рекомендацій.
17:06
У Конгресі США закликали перенести саміт із ПАР в інше місце через її зв'язки з Росією
Група американських законодавців закликала перенести торговельний саміт США-Африка, запланований на кінець цього року, з Південно-Африканської Республіки через її "поглиблення військових відносин" із Росією.
16:54
ЄС підготував угоду, що дозволить Україні отримати позики на 100 млн євро для невідкладної відбудови
Єврокомісія та Європейський інвестиційний банк домовилися про гарантію ЄС, яка дозволить банку надати Україні нові позики на 100 млн євро для нагальних потреб відбудови, зокрема ремонту муніципальної та енергетичної інфраструктури. 
16:45
Франція звинуватила Росію в масштабній кампанії з дезінформації: її викрили заздалегідь
Французький орган протидії іноземному впливу VIGINUM викрив онлайн-кампанію з дезінформації проти Франції, в якій брали участь російські суб'єкти, а також державні структури або структури, пов'язані з Росією.
16:38
Єврокомісія готує проєкти гарантій для бізнесу, що сприятимуть відбудові України
Єврокомісія готує декілька пропозицій, які допомогли би зменшити ризики для європейського бізнесу, що працює з Україною, і таким чином посприяти відбудові.
16:29
Скандальна депутатка німецьких "Лівих" після критики не відмовилась від створення своєї партії
Депутатка Бундестагу від Лівої партії Сара Вагенкнехт, яка активно виступає проти військової допомоги Україні, не відмовилась від планів створити власну партію навіть після того, як однопартійці закликали її скласти мандат.
16:08
Україна звернулась до Австралії щодо надання F-18 – посол
Посол України в Австралії Василь Мирошниченко у вівторок підтвердив, що Київ звернувся до Канберри з проханням розглянути можливість передати списані винищувачі F/A-18.
15:27
В Україну прибули дві команди слідчих із Франції: збиратимуть дані для розслідування в МКС
Франція відправила в Україну дві команди слідчих та експертів, які збиратимуть дані для розслідування скоєних в Україні злочинів у Міжнародному кримінальному суді.
15:21
фотоПрезидент Румунії призначив нового прем’єра
Президент Румунії Клаус Йоганніс у вівторок призначив Марчела Чолаку, лідера Соціал-демократичної партії правлячої коаліції, прем'єр-міністром в рамках угоди про ротацію прем'єрських посад, яка має на меті забезпечити політичну стабільність
14:59
У Чехії чоловік дістав умовний строк за заклик зірвати український прапор з Національного музею
Ярослав Попелка, який в середині березня на антиурядовій демонстрації в Празі закликав зняти український прапор з Національного музею, був засуджений Окружним судом Праги 1 до чотирьох місяців умовно з півторарічним випробувальним терміном за підбурювання до злочинних дій.
14:49
У Фінляндії партії на 7-й тиждень після виборів наблизилися до коаліційної угоди
У Фінляндії партії-переможиці парламентських виборів та ще дві політсили наблизилися до коаліційної угоди на сьомому тижні перемовин. 
14:24
Макрон хоче повернути до Франції виробництво найважливіших препаратів
Президент Франції Еммануель Макрон виступив за повернення на територію Франції виробництва близько 50 найважливіших медикаментів.
14:21
фотоБезпілотник США MQ-9 Reaper вперше приземлився в цивільному аеропорту Європи
Американський безпілотний літальний апарат MQ-9 Reaper приземлився сьогодні в остравському аеропорту імені Леоша Яначека в чеському Мошнові.
13:51
"Венеційка": "антиолігархічний закон" не повинен застосовуватися у вигляді, в якому він є зараз
Венеційська комісія заявила, що так званий антиолігархічний закон не повинен застосовуватися у тому вигляді, в якому він є зараз, а натомість застосувати системний підхід.
13:36
США планують передати Україні танкові снаряди зі збідненим ураном – WSJ
Адміністрація президента США Джо Байдена планує схвалити передачу Україні снарядів зі збідненим ураном для танків Abrams.
13:20
Країни НАТО у Вільнюсі пообіцяють наростити військову допомогу Україні – Столтенберг
На липневому саміті НАТО у Вільнюсі країни-члени Альянсу пообіцяють наростити військову допомогу Україні та зобов'язуються допомагати в довгостроковій перспективі.
13:15
Глава МЗС Латвії: поряд з війною триває і масштабна інформаційна спецоперація РФ
Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс, якого нещодавно обрали президентом Латвії, пояснив наслідками інформаційної війни повідомлення західних ЗМІ щодо підриву Каховської ГЕС, в яких "сторони звинувачують одна одну".
12:57
Глава МЗС Латвії скептичний щодо можливості відкласти головування Угорщини в ЄС
Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс, якого нещодавно обрали президентом Латвії, сумнівається у тому, що Євросоюзу вдасться відкласти головування Угорщини в Раді ЄС.
12:46
Столтенберг впевнений, що у нього буде гідний наступник
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував ситуацію із вибором свого наступника на чолі Альянсу.
12:32
Генсек Ради Європи засудила удари РФ по цивільних будинках
Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич обурена атаками РФ на цивільні будинки в Україні.
12:21
Німеччина планує закупити шість систем IRIS-T для своїх збройних сил – Reuters
Німеччина має намір придбати шість систем протиповітряної оборони IRIS-T для своїх військово-повітряних сил.
12:09
Лукашенко заявив, що розміщення ядерної зброї РФ було його "наполегливою вимогою"
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко стверджує, що розміщення російської тактичної ядерної зброї на білоруській території було його вимогою до РФ.
12:05
В англійському Ноттінгемі повідомили про "великий інцидент" з трьома загиблими
В англійському місті Ноттінгем зранку у вівторок знайшли на вулиці трьох загиблих – поліція оголосила про "великий інцидент" і повідомила про затримання підозрюваного.
11:52
У Сеймі Литви хочуть перевірити президента на предмет порушення етичних норм
Член фракції консерваторів у Сеймі Литви Матас Мальдейкіс звернувся до Головної комісії зі службової етики з проханням перевірити, чи не порушив президент країни Гітанас Науседа етичні норми.
11:40
Ексканцлеру Австрії висунули нові звинувачення у хабарництві
Колишній правий канцлер Австрії Себастьян Курц став об’єктом нової хвилі звинувачень у корупції, пов'язаних з маніпуляціями з державними коштами під час виборів та опитувань громадської думки.
11:36
Швеція надає допомогу Україні для боротьби в інформаційному просторі
Швеція від самого початку повномасштабного вторгнення РФ допомагає Україні вести боротьбу в інформаційному просторі.
11:03
Литва дозволила російському пілоту-втікачу вільно пересуватися по країні
Льотчик Військово-космічних сил Росії лейтенант Дмітрій Мішов отримав дозвіл на поселення в обраному ним місці проживання, тому він більше не перебуватиме під наглядом прикордонників і зможе вільно пересуватися територією Литви.
10:52
Туреччина навряд чи дасть сигнал про схвалення заявки Швеції на вступ до НАТО – Bloomberg
На найближчих консультаціях 14 червня Туреччина навряд чи дасть сигнал щодо готовності схвалити заявку Швеції на вступ до НАТО.
10:25
Дуда відкрито підтримав вступ України в НАТО, Шольц і Макрон були більш обережні
На зустрічі глав держав та урядів Польщі, Франції та Німеччини президент Анджей Дуда закликав прийняти Україну до НАТО, лідери Франції і Німеччини вважали за краще говорити про гарантії безпеки.
ВідеоРозпад Росії та інші сценарії після перемоги України. Інтерв'ю президента Латвії
10:18
В Європарламенті пропонують надати додаткові місця дев’ятьом країнам
Комітет Європарламенту з конституційних питань ввечері у понеділок, 12 червня, запропонував збільшити кількість місць на 11, розділивши їх між дев'ятьма країнами, щоб відобразити демографічні зміни в ЄС.
10:05
У Сербії зросла підтримка членства в ЄС, але вона все ще найнижча у регіоні
Кількість людей, які виступають за вступ Сербії до Європейського Союзу, дещо зросла: 33% заявили, що підтримали б цю ідею, якби референдум відбувся сьогодні.
09:51
Французький уряд пережив 17-й за рік вотум недовіри
У понеділок уряд прем'єр-міністра Франції Елізабет Борн зіткнувся з новим вотумом недовіри, 17-м за неповний рік.
09:45
На війні в Україні загинув доброволець із Фінляндії
У ході бойових дій на сході України загинув боєць-доброволець із Фінляндії.
09:15
Розвідка Британії: Крім постачання РФ дронів, Іран допомагає запустити їх випуск
Протягом останніх місяців Росія працювала над забезпеченням довгострокового постачання ударних дронів з Ірану.
09:08
Дуда: Для Європи важливо, щоб Росія більше не могла ні на кого напасти
Президент Польщі Анджей Дуда підкреслив, що Польща, Німеччина і Франція "сьогодні абсолютно об'єднані спільним інтересом" не дати Росії виграти війну проти України.
08:52
Франція активізує постачання зброї Україні, щоб допомогти контрнаступу – Макрон
Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країни Заходу активізують постачання військової допомоги України, щоб допомогти контрнаступу українських Збройних сил.
08:50
Міністр оборони Німеччини: ми не в змозі замінити кожен втрачений в Україні танк
На тлі останніх повідомлень про знищені Leopard 2 в Україні міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус пообіцяв постачання більшої кількості таких танків.
Аналітика короткоЯкі наслідки для Трампа матимуть нездані секретні документи
08:32
Блінкен розраховує, що Швеція завершить процес вступу в НАТО до саміту у Вільнюсі
США розраховують, що Швеція завершить процес вступу в НАТО до липневого саміту Альянсу у Вільнюсі.
08:09
Білий дім про контрнаступ України: Бойові дії тривають, але від оцінок ми утримаємось
У Білому домі заявили, що "очевидно, що Україна розпочала контрнаступальні операції, але поки відмовились дати їм оцінку.
07:39
РФ хоче відновити свій вплив у Молдові, щоб використати її у війні проти України - глава МВС
Росія хоче відновити свій вплив у Молдові та використовувати країну, зокрема, у війні проти України.
07:22
США ще на рік продовжили санкції проти Білорусі
США ще на рік продовжили термін дії санкції проти Білорусі через зловмисну діяльність режиму в країні.
07:07
США не бачать ознак переміщення ядерної зброї РФ до Білорусі
США наразі не бачать ознак, які б вказували на те, що переміщення російської тактичної ядерної зброї до Білорусі відбулося.