12 червня 2023

Статті
Дональд Трамп та кімнати з таємницями: чому експрезиденту США загрожує 400 років в'язниці
Досі жодному колишньому президенту США не висували федеральних звинувачень. Наразі Трампу висунули 37 пунктів звинувачень, за які йому загрожує до 400 років ув’язнення.
Кримська перемога: що означає для України кінцеве рішення суду щодо "скіфського золота"
Судова суперечка у Нідерландах, що тривала дев'ять років, розкрила важливий мотив Росії у війні проти української культури і національної пам'яті.
Колонки
Голосування під впливом пропаганди. Чи зможе Швейцарія розблокувати допомогу Україні
Ми не маємо бути наївними щодо впливу Росії на швейцарську політику. А фінансовий аргумент - чи то наївний, чи то егоїстичний, вирішуйте самі...
Новини
23:07
ЗМІ: США у вівторок оголосять про нову військову допомогу Україні, зокрема БМП
Сполучені Штати у вівторок можуть оголосити про новий пакет військової допомоги Україні вартістю до 325 мільйонів доларів на тлі початку контрнаступальних дій.
22:58
Скандальний генпрокурор Болгарії опинився за крок до звільнення
Вища судова рада Болгарії – найвищий орган судової влади в країні – в понеділок проголосувала за звільнення генерального прокурора Івана Гешева, який здобув суперечливу репутацію через імовірні зв’язки з криміналітетом.
22:35
Макрон: Контрнаступ України може тривати "тижні, а то й місяці"
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що контрнаступ України вже триває кілька днів і має призвести до умов, які дозволять Києву якнайвигідніше почати переговори.
22:22
Новий президент Латвії: перепоною для вступу України до НАТО є не Угорщина
Міністр закордонних справ та обраний президент Латвії Едгарс Рінкевичс зауважив, що Угорщина не є головною перешкодою на шляху України до НАТО – йдеться про невизначеність позиції ширшого кола країн. 
22:12
США просувають реформу Радбезу ООН: більше постійних членів, але без права вето – WP
Сполучені Штати почали розробку пропозиції реформи Ради безпеки ООН – найвпливовішого органу у системі міжнародного права, – яка передбачає розширення його складу для кращого представництва регіонів світу.
21:55
Розпад Росії після війни можливий, але є й інші сценарії – глава МЗС Латвії
Міністр закордонних справ та обраний президент Латвії Едгарс Рінкевичс допускає розпад Російської Федерації через наслідки війни, але вважає, що можливі багато інших сценаріїв.
21:47
Біженець з України виграв 500 тисяч євро в бельгійську лотерею
Українець, який виїхав до Бельгії з початку повномасштабного вторгнення Росії як біженець, виграв 500 тисяч євро в миттєву лотерею.
21:30
Блінкен: Успішний контрнаступ України може змусити Путіна до переговорів
Сполучені Штати впевнені в успішності контрнаступу України, який, як вони вважають, посилить позиції Києва на будь-яких майбутніх переговорах щодо завершення війни з Росією.
21:19
Глава МЗС Латвії розповів, чого чекати від саміту у Вільнюсі
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс застеріг Україну від завищених очікувань з приводу рішень саміту НАТО у Вільнюсі щодо її майбутнього вступу до Альянсу. 
21:05
Глава МЗС Латвії: Захід ще усвідомить масштаби того, що сталося з Каховською ГЕС
Міністр закордонних справ Латвії та обраний президент Едгарс Рінкевичс вважає, що на Заході повною мірою не усвідомили масштаби катастрофи, спричиненої підривом Каховської ГЕС, і це станеться лиш згодом.
ДайджестДодаткові Patriot Україні, падіння підтримки українців у Польщі, смерть Берлусконі: новини дня
20:50
"Венеційка" розкритикувала "євроінтеграційний" закон про нацменшини, зокрема в питанні мови
Венеційська комісія в понеділок оприлюднила критичний висновок щодо закону України "Про національні меншини (спільноти)", ухвалення якого згадувалось серед рекомендацій Європейської комісії для надання кандидатського статусу.
20:24
Україна прагне створити альянс оборонної промисловості з країнами Заходу – голова МЗС
Київ працює над створенням альянсу оборонних індустрій, який би об’єднав виробничі потужності збройових підприємств України та держав Заходу й допоміг налагодити виробництво сучасної техніки для потреб Збройних Сил.
20:08
Місія ООН чекає гарантій від РФ, щоб вирушити на підтоплене лівобережжя Херсонщини – Кулеба
ООН готова надіслати спеціальну місію для допомоги постраждалим внаслідок підриву Каховської ГЕС на лівобережжя Херсонщини, для цього очікують гарантій безпеки від російської сторони. 
20:03
Байден відклав зустріч зі Столтенбергом: розболівся зуб
Через стоматологічну процедуру президент США Джо Байден переніс на вівторок зустріч із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Білому домі.
19:49
Вже 12 країн надіслали допомогу в Україну на тлі підриву Каховської ГЕС – Кулеба
Україна на цей час отримала гуманітарну допомогу вже з 12 країн для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС, ще частина вантажів у дорозі. 
19:44
Кулеба: Партнери не сумніваються, що Україна не причетна до підриву Каховської ГЕС
Партнери України вже не мають сумнівів у тому, що Україна не вчиняла дій, які призвели до прориву греблі Каховської гідроелектростанції, але поки не вибудували консенсусу щодо прямої відповідальності за це Росії.
19:24
У Нідерландах безкоштовно роздають сонцезахисний крем: профілактика раку шкіри
Влада Нідерландів цього літа встановить сотні дозаторів із сонцезахисним кремом, яким зможуть скористатись усі охочі, на пляжах, а також біля спортивних і навчальних закладів у межах кампанії з попередження раку шкіри.
19:13
доповненоПрезидента Сербії помітили на весіллі сина радикального націоналіста
Президента Сербії Александара Вучича помітили на весіллі сина лідера Сербської радикальної партії, засудженого за злочини проти людяності націоналіста Воїслава Шешеля.
18:55
Польща, Угорщина й Чехія захищатимуть небо Словаччини, яка передала всі літаки Україні
Міністри оборони країн Польщі, Угорщини та Чехії в понеділок підписали спільну декларацію, в якій зобов’язались захищати повітряний простір Словаччини після того, як вона списала всі винищувачі й передала їх Україні.
18:35
Ексголову уряду Шотландії не виключатимуть із партії на тлі фінансового розслідування
Лідер Шотландської національної партії не планує призупиняти членство колишньої першої міністерки Ніколи Стержен після того, як її затримували у рамках розлідування щодо фінансування партії.  
18:32
Данія надсилає Україні додаткові боєприпаси, деталі не розголошують
Виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен та міністр закордонних справ Ларс Льокке Расмуссен у понеділок оголосили про відправлення Україні додаткової партії боєприпасів на тлі повномасштабного вторгнення Росії.
18:17
Навчання українських льотчиків на F-16 має початись цього літа – голова Міноборони Нідерландів
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен вважає, що українські льотчики можуть розпочати підготовку до польотів на винищувачах F-16 американського виробництва вже цього літа.
17:59
Прем’єр Румунії подав у відставку після завершення протестів вчителів
Румунський прем’єр-міністр Ніколае Чуке в понеділок пішов у відставку після завершення кількатижневих протестів учителів за домовленістю з іншими партіями коаліції, новий уряд має бути схвалений до кінця тижня.
17:42
ЄС роздумує над зберіганням частини свого газу у сховищах України – Bloomberg
У ЄС розмірковують над тим, щоб скористатися сховищами України для зберігання власного газу, де блакитне паливо можна буде зберігати на випадок різкого зростання попиту і цін взимку.
17:34
G7 працює над схемою протидії продажу Росією краденого українського зерна
Країни "Групи семи" (G7) працюють над схемою боротьби з викраденням українського зерна з окупованих територій за допомогою хімічної ідентифікації його походження.
17:32
Швеція схвалила екстрадицію до Туреччини одного громадянина на вимогу Анкари
Уряд Швеції у понеділок схвалив екстрадицію до Туреччини громадянина, якого 10 років тому у рідній країні засудили за перевезення канабісу; реальною причиною можуть бути його зв'язки з Робітничою партією Курдистану.
17:20
У Литві почнуть розслідування щодо пропагандистів Соловйова, Скабєєвої та Красовського
Генеральна прокуратура Литви в понеділок почала розслідування щодо трьох громадян Росії, причетних до поширення пропаганди, на предмет їхньої можливої ролі у воєнних злочинах проти України.
17:06
Криза у німецьких "лівих": хочуть вигнати з парламенту скандальну депутатку
Німецька Ліва партія опинилася в кризі після того, як керівництво політсили зажадало, щоб скандально відома Сара Вагенкнехт відмовилася від місця в парламенті.
17:02
У Польщі помер 14-річний підліток з України, якого разом з другом збив п’яний водій
У Польщі помер 14-річний підліток з України, якого разом із другом – теж українцем, збив п’яний водій, коли вони каталися на велосипедах.
Аналітика короткоЩо дає Україні судова перемога у Нідерландах у справі про "скіфське золото"
16:37
Нідерланди та Канада подали на Сирію у Міжнародний суд ООН за звинуваченнями у тортурах
Нідерланди і Канада звернулися до Міжнародного суду ООН з позовом проти Сирії за звинуваченнями в застосуванні тортур.
16:36
Міжнародні спостерігачі прокоментували парламентські вибори у Чорногорії
Міжнародні спостерігачі у своєму звіті визнали парламентські вибори у Чорногорії конкурентними, але вказали на певні законодавчі недоліки та риторику й поляризацію ЗМІ, що супроводжувала їх.
16:13
Представники "Талібану" прибули до Норвегії на конференцію, організовану МЗС
У Норвегію прибули представники "Талібану", яких запросили на організовану Міністерством закордонних справ конференцію як представників фактичної влади Афганістану.
16:13
Гендиректор МАГАТЕ вирушив в Україну: оцінить ситуацію на ЗАЕС
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі вирушив в Україну, щоб зустрітись з президентом Володимиром Зеленським та представити програму допомоги після руйнування дамби Каховської ГЕС росіянами.
15:49
Посол США засудила обстріли РФ районів, де рятують місцевих мешканців після підриву Каховської ГЕС
Посол США в Україні засудила обстріли російськими військами районів, підтоплених після підриву Каховської ГЕС, звідки евакуюють місцевих мешканців. 
15:23
У Швейцарії почався суд над поліцейськими через смерть темношкірого 
Шестеро швейцарських поліцейських у понеділок постали перед судом за звинуваченням у смерті темношкірого чоловіка, в якого стався серцевий напад після того, як його затиснули під час арешту.
14:46
Міністри країн НАТО обговорять з найбільшими оборонними компаніями нарощування виробництва
У четвер міністри оборони країн НАТО зустрінуться з керівниками 25 найбільших західних оборонних компаній, продовжуючи зусилля з нарощування виробництва боєприпасів.
14:26
У Міноборони Німеччини прокоментували повідомлення про знищені в Україні Leopard
Німецький уряд не має власної інформації про танки Leopard, які могли бути знищені в Україні.
14:16
Шольц представить нову стратегію національної безпеки Німеччини
Канцлер Німеччини Олаф Шольц разом з чотирма міністрами представить у середу стратегію національної безпеки країни. 
13:48
7 країн ЄС - за відмову від одностайності в ухваленні ключових рішень зовнішньої політики
Міністри закордонних справ 7 країн Європейського Союзу закликали відійти від принципу одностайності в ухваленні рішень у спільній зовнішній та безпековій політиці ЄС та ширше використовувати голосування кваліфікованою більшістю.
13:42
Боррель розкритикував тих, хто виступає за мир і припинення допомоги Україні
Жозеп Боррель, високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки запевняє, що Європа продовжить надавати військову підтримку Україні попри голоси проти цього.
13:20
У Польщі зменшується готовність допомагати біженцям з України
Підтримка допомоги українцям серед поляків істотно зменшилася – все більше респондентів вказують на те, що зміна їхнього ставлення пов'язана з "вимогливою позицією", яку мають біженці.
13:08
Україна і Молдова підписали угоду про будівництво мосту через Дністер
Україна і Молдова підписали угоду про будівництво мосту на українсько-молдовському кордоні в районі населених пунктів Ямпіль та  Косеуць.
Аналітика короткоЧому Швейцарія відмовила Україні у допомозі і чи є це рішення остаточним
12:57
Спецслужби Латвії закликають не їздити у РФ та Білорусь через ризик вербування
Жителів Латвії закликали не їздити в Росію і Білорусь через високий ризик вербування у цих країнах.
12:50
Урядові сайти Швейцарії стали об’єктом кібератаки
Федеральна адміністрація Швейцарії зазнала кібератаки в понеділок, коли був заблокований доступ до веб-сайтів кількох органів влади та державних компаній.
12:36
У Румунії вчителі страйками домоглися підвищення зарплати
У Румунії вчителі припинять тритижневий загальний страйк після того, як уряд частково задовольнив їхні вимоги щодо заробітної плати. 
12:23
У парламенті Британії очікують великої атаки України на Донбасі в найближчі дні
Голова оборонного комітету парламенту Британії Тобіас Еллвуд вважає, що у найближчі кілька днів слід очікувати "великої атаки"  України на Донбасі.
12:18
Прокуратура Литви почала розслідувати незаконне вивезення українських дітей до Білорусі
Генпрокурорка Литви Ніда Грунскене почала досудове розслідування фактів можливого незаконного вивезення українських дітей до Білорусі.
12:16
Байден прийме Столтенберга у Білому домі на тлі пошуку наступного генсека НАТО
Президент США Джо Байден прийме генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, який залишає посаду, в Білому домі 12 червня. 
11:55
У парламенті Естонії пропонують ініціювати вотум недовіри прем'єрці Каллас
Фракція Центристської партії в парламенті Естонії хоче ініціювати вотум недовіри прем'єр-міністру Каї Каллас.
11:54
Німеччина та Франція святкують 60-річчя дружби безкоштовними залізничними квитками
Уряди Німеччини та Франції роздають безкоштовні залізничні квитки 60 000 молодих людей в порядку живої черги, щоб відсвяткувати 60-річчя свого договору про дружбу.
11:40
Сільвіо Берлусконі помер у лікарні
Колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі помер у міланській лікарні Сан-Рафаеле у віці 86 років.
11:34
Польща анонсувала побудову коаліції противників міграційного пакту ЄС
Польща намагатиметься заблокувати пакт про міграцію та притулок, який Рада ЄС ухвалила минулого тижня, і створити коаліцію опонентів.
11:14
Глава МЗС Італії: Путін хоче відновити СРСР, на Україні він не зупиниться
Завданням Заходу є допомогти Україні досягти справедливого миру після війни з Росією, оскільки метою президента РФ є відновлення Радянського союзу і на Україні він не зупиниться.
11:07
Виробник Patriot пообіцяв передачу Україні додаткових систем
Компанія Raytheon Technologies, яка є виробником систем протиповітряної оборони Patriot, планує значно наростити обсяги виробництва.
10:45
У Латвії призупинили операції з пересадки печінки через розслідування смертей пацієнтів
У Латвії лікарі занепокоєні через призупинення програми з трансплантації печінки через розслідування низки смертельних випадків після проведення такої операції.
10:35
Іспанія починає ексгумацію 128 жертв Громадянської війни з поховального комплексу
Судово-медичні експерти в понеділок розпочнуть ексгумацію 128 жертв Громадянської війни в Іспанії з величезного поховального комплексу поблизу Мадрида.
10:22
Дуда поговорив із Зеленським перед зустріччю з Макроном і Шольцом
Президенти Польщі та України Анджей Дуда та Володимир Зеленський під час телефонної розмови у неділю обговорили приготування до саміту НАТО у Вільнюсі.
10:18
Посланець Папи Римського анонсував поїздку до Москви
Спеціальний посланець Папи Римського Франциска кардинал Маттео Дзуппі планує відвідати російську столицю Москву після своєї поїздки в Україну.
10:05
Кім Чен Ин прагне зміцнення стратегічної співпраці з Росією
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин пообіцяв "триматися за руки" з президентом Росії Владіміром Путіним і зміцнювати стратегічну співпрацю заради спільної мети – побудови потужної країни.
10:04
Ердоган і Байден можуть провести переговори на саміті НАТО у Вільнюсі – ЗМІ
Президенти США і Туреччини Джо Байден і Реджеп Таїп Ердоган можуть провести переговори на полях саміту НАТО у Вільнюсі.
09:51
Президентка ЄК під тиском Києва блокує допомогу польським фермерам – ЗМІ
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн нібито під тиском Києва гальмує виділення допомоги польським фермерам, аргументуючи це тим, що Польща ускладнює транзит українського збіжжя.
09:24
Ядерні держави нарощують інвестиції у свої ядерні арсенали – SIPRI
Кількість оперативних ядерних озброєнь почала зростати у світі в міру реалізації довгострокових планів модернізації та розширення збройних сил країн.
09:21
У Німеччині стартують найбільші в історії НАТО навчання авіації
У понеділок, 12 червня, в Німеччині стартують навчання повітряних сил НАТО Air Defender 23, які стануть наймасштабнішими навчаннями авіації Альянсу.
08:59
Україна просить у Німеччини більше танків Leopard 2
Зважаючи на перші втрати в ході контрнаступу, заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник просить надати більше танків німецького виробництва.
08:34
Розвідка Британії повідомила про спроби Шойгу покращити свій імідж попри критику
За даними британської розвідки, російський міністр оборони Сергєй Шойгу намагається підтримувати позитивний імідж, незважаючи на те, що його дедалі більше критикують всередині РФ.
08:14
На "Рамштайні" обговорюватимуть деталі "літакової коаліції" – Резніков
На зустрічі у форматі "Рамштайн" 15 червня обговорюватимуть, зокрема, підготовку українських пілотів.
07:57
Поліція відпустила колишню главу уряду Шотландії без пред'явлення обвинувачень
Поліція Шотландії без пред'явлення обвинувачень звільнила колишню першу міністерку регіону Ніколу Стерджен, яку раніше затримали у зв'язку з розслідуванням у справі про фінансування Шотландської національної партії.
07:43
США повідомили про бажання повернутися до ЮНЕСКО – ЗМІ
США минулого тижня звернулися до ЮНСЕКО, заявивши про бажання повернутися до організації майже через шість років після рішення тодішнього американського президента Дональда Трампа про вихід з її складу.
07:20
На парламентських виборах у Чорногорії лідирує проєвропейський рух "Європа зараз"
На парламентських виборах у Чорногорії лідирує проєвропейський рух "Європа зараз", який також виступає за тісніші зв'язки із Сербією, на чолі з колишнім міністром фінансів Мілойко Спаїчем.