16 серпня 2023

Статті
Стратегія, як у Орбана: як референдум має допомогти польській владі перемогти на виборах
Польська правляча партія копіює методи утримання влади угорського прем'єра Віктора Орбана.
Покарання держави-терориста: як Рада Європи може допомогти конфіскувати активи РФ
Найбільш прикладний ефект від визнання Росії державою-терористом можна отримати в рамках Ради Європи.
Новини
22:31
Суд у Франції зобов’язав поновити на роботі 74-річного професора, якого звільнили за старість
74-річний професор Жан-Жак Туруде через суд домігся поновлення на посаді професора Університету Кан-Нормандія у Франції, звідки його звільнили за перевищення граничного віку працівників.
22:17
Президент Польщі затвердив проведення референдуму в день виборів до парламенту
Польський президент Анджей Дуда в середу підписав поправку до закону про загальнонаціональний референдум, яка дозволить провести плебісцит у день парламентських виборів 15 жовтня.
22:02
Україна повністю запустила зону вільної торгівлі з Північною Македонією
Уряд України ухвалив постанову, яка дозволяє запустити оновлену угоду про вільну торгівлю з Північною Македонією, ухвалену в жовтні 2022 року.
21:37
Болгарія долучиться до декларації G7 про "гарантії безпеки" Україні
Болгарський уряд на засіданні в середу ухвалив рішення про приєднання Болгарії до декларації країн "Групи семи" з надання довгострокових безпекових зобов’язань Україні.
21:23
У МЗС працюють над запрошенням України на саміт G20
Україна разом із партнерами працює над тим, щоб отримати запрошення на саміт "Групи двадцяти", що відбудеться в Індії у вересні.
21:04
"Посольський ліфт": Кулеба відібрав перших 16 кандидатів у посли на відкритому конкурсі
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в середу повідомив про відбір перших переможців відкритого конкурсу на посольські посади, ініційованого навесні.
ДайджестВибачення з НАТО для Києва, переговори США-Іран про дрони, Берлін легалізує канабіс: новини дня
20:55
Вільнюс не фіксує спроб вербування литовців до ПВК "Вагнер"
Департамент державної безпеки Литви (VSD) заявив, що не зафіксував випадків вербування громадян країни групою "Вагнера".
20:44
фотоНа іспанському Тенеріфе спалахнула пожежа, довелось евакуювати кілька сіл
Лісова пожежа, що спалахнула в національному парку на Тенеріфе – іспанському острові у складі Канарських островів, – поширилася на 300 гектарів і призвела до евакуації п'яти сіл та обмежень на рух територією.
20:24
РФ підтвердила удар по шведському заводу в Луцьку: каже, це "військовий об’єкт"
Посольство Росії у Швеції в середу в хамському коментарі підтвердило удар по заводу шведської компанії SKF у ніч проти вівторка, заявивши, що він є легітимною військовою ціллю.
20:22
Кліматолог: спека і буревії стануть звичайним явищем у Литві
Професор-кліматолог Егідіюс Рімкус заявив, що надалі максимальні температури лише посилюватимуться, а штормів ставатиме дедалі більше.
20:03
Молдовський олігарх-утікач Шор хоче, щоб ЄС зняв із нього санкції
Молдовський олігарх Ілан Шор, який є засновником нині забороненої партії "Шор", та віцеголова останньої Марина Таубер оскаржують у Суді Європейського Союзу запроваджені проти себе санкції за дестабілізацію Молдови.
19:49
Нового посла Німеччини в РФ зустріли звинуваченнями в "русофобії"
Нового посла Німеччини в Росії Александра Ламбсдорффа зустріли звинуваченнями в "необґрунтованій русофобії" під час вручення вірчих грамот у МЗС в Москві.
19:37
Спалення Корану: Данія ще на тиждень продовжує посилений прикордонний контроль
Поліція Данії за рекомендацією Служби безпеки та розвідки в середу вирішила на тиждень продовжити посилені заходи безпеки на кордоні, запроваджені у зв’язку з акціями зі спалення Корану.
19:19
США наклали санкції на компанії, причетні до торгівлі зброєю між Росією і КНДР
Міністерство фінансів США в середу оголосило про запровадження санкцій проти трьох компаній із Казахстану, Росії та Словенії, які сприяють торгівлі зброєю між Москвою та Пхеньяном.
19:07
ЗМІ: "Російське шпигунське угруповання" мешкало за милю від бази ВПС Британії
Троє громадян Болгарії, що були затримані у Великій Британії за підозрою в шпигунстві на користь РФ, проживали в квартирі за милю (близько 1,6 км) від бази Королівських військово-повітряних сил (ВПС).
19:01
У Данії ув’язнили росіянина, який намагався обдурити нацбанк країни на $3,5 млрд
Суд Копенгагена в середу визнав винним 53-річного громадянина Росії за спробу багатомільярдного шахрайства щодо Національного банку Данії та ухвалив ув’язнити його на три роки.
18:44
В Ісландії офіційно оголосили про завершення виверження вулкана
Метеорологічне управління Ісландії в середу офіційно оголосило про завершення виверження вулкана Litli-Hrútur ("Маленький баранець") поблизу Рейк’явіка, що почалось ще минулого місяця.
18:37
МВС Польщі: Лукашенко захоче втрутитися у польські вибори
Заступник міністра внутрішніх справ Польщі Мацей Вонсік заявив, що Варшава постійно очікує провокацій на польсько-білоруському кордоні.
18:21
Чехія наклала санкції на головного ракетобудівника Росії та його зятя, який живе у Празі
Уряд Чехії на засіданні в середу ухвалив рішення додати до національного санкційного списку Бориса Обносова – генерального директора російської корпорації "Тактичне ракетне озброєння" (КТРВ), розробки якої використовуються для обстрілів України.
18:07
Колишній міністр уряду Данії, який був проти гей-шлюбів, зізнався, що він – гей
Колишній міністр і член парламенту Данії Есбен Лунде Ларсен у середу зробив камінг-аут через понад десять років після того, як відмовився підтримати легалізацію одностатевих шлюбів у країні.
18:05
Федеральний канцлер Швейцарії оголосив про відставку
Федеральний канцлер Швейцарії Вальтер Турнгерр не намагатиметься переобратися на посаду Федерального канцлера наприкінці 2023 року.
17:50
У Латвії зафіксували новий температурний рекорд, попередній тримався 84 роки
У латвійському місті Бауска в середу вдень стовпчик термометра сягнув позначки +33,7 градуса за Цельсієм, що побило попереднє рекордне значення цього ж дня 1939 року.
17:35
Швейцарія остаточно приєдналась до 11-го пакета санкцій ЄС проти Росії
Федеральна рада Швейцарії в середу ухвалила рішення запровадити санкції проти Росії у відповідності до останнього, 11-го пакета обмежень, ухвалених членами Європейського Союзу.
17:31
Посол США про удари РФ по портах: лише посилює нашу рішучість підтримувати Україну
Посол США в Україні Бріджит Брінк обурилась атакою РФ за допомогою дронів у ніч на 16 серпня по зерносховищах у портах України у Рені та Ізмаїлі.
17:20
Посадовець НАТО, який допустив членство України в обмін на території, перепросив за свої слова
Керівник апарату генерального секретаря НАТО Стіан Єнссен назвав "помилкою" свої слова про можливий сценарій членства України в Альянсі в обмін на територіальні поступки Росії, сказані напередодні.
17:08
Фінляндія створить найбільший в ЄС запас засобів від хімічних та ядерних загроз
Фінляндія створить найбільший в Євросоюзі стратегічний резерв запасів на випадок надзвичайних ситуацій на тлі війни Росії проти України.
16:58
Через збій клієнти банку Ірландії могли зняти більше коштів, ніж на рахунку
Біля деяких банкоматів в Ірландії у вівторок увечері та середу вранці утворились величезні черги через збій у додатку центрального банку країни, який дозволив користувачам зняти більше коштів, ніж ті мали на рахунку.
Аналітика короткоЯк оголошений референдум робить польську владу схожою на Орбана
16:35
Румунія не виявила загроз своїй території від дронів РФ
Міністерство оборони Румунії заявило, що атака дронів Росією по українським портам у Рені та Ізмаїлі на Дунаї не становила для неї загрози.
16:35
ЗМІ дізнались, що Німеччина пом’якшила зобов’язання витрачати на оборону 2% ВВП
Уряд Німеччини в середу вилучив із проєкту закону про бюджет на наступний рік положення про необхідність витрачати щонайменше 2% валового внутрішнього продукту на оборону.
16:18
Уряд Німеччини схвалив легалізацію канабісу
Федеральний уряд Німеччини в середу підтримав запропонований Міністерством охорони здоров’я законопроєкт про легалізацію канабісу попри опозицію представників поліції та медичної сфери.
16:03
Єврокомісія віддасть Україні та Молдові 135 млн євро, що передбачалися РФ і Білорусі
Європейська комісія вирішила перевести 135 млн євро з Інструменту сусідства, розвитку та міжнародного співробітництва, що спочатку були заплановані на програми Interreg NEXT для РФ і Білорусі у 2021-2027 роках, на інші програми Interreg для України та Молдови.
15:37
Данія закликала Китай вплинути на Росію щодо війни з Україною
Міністр закордонних справ Ларс Льокке Расмуссен заявив про плани попросити Китай зайняти сильнішу позицію щодо України та поговорити з президентом РФ Владіміром Путіним про його загарбницьку війну.
15:22
Держави Балтії і Польща узгоджують дії на випадок повного закриття кордону з Білоруссю
Держави Балтії та Польща обговорюють між собою можливість повного закриття кордону з Білоруссю, якщо цього буде вимагати ситуація, та планують фінально узгодити кроки наприкінці серпня.
15:15
ЗМІ: США підштовхують Іран до припинення продажу дронів РФ
Сполучені Штати намагаються переконати Іран припинити продаж ударних дронів Росії в рамках обговорення більш широкої "неписаної домовленості" між Вашингтоном і Тегераном щодо деескалації напруженості.
15:07
Сейм Польщі подолав вето Сенату щодо референдуму одночасно з виборами
Сейм Польщі подолав вето Сенату, верхньої палати парламенту, на поправку до закону, яка дозволяє проводити референдум в один день із виборами.
14:41
Голова МЗС Румунії засудила атаки РФ по зерносховищах у портах України
Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску засудила російські удари дронів по Україні та її портам у Рені та Ізмаїлі, де зберігається зерно.
14:21
Литва закриває два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю
Уряд Литви вирішив тимчасово закрити два з шести пунктів перетину кордону з Білоруссю з 18 серпня.
13:53
Президентку Єврокомісії критикують за спільний відпочинок з прем’єром Греції
Президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн розкритикували за те, що вона поїхала на відпочинок до прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса на острів Крит.
13:51
Російські військові у Карабаху силою розігнали протест місцевих активістів
У невизнаному Нагірному Карабаху місцеві активісти блокували в’їзд на російську військову базу, звинувачуючи "миротворців" РФ у бездіяльності; їх розігнали силою.
13:31
ФотоЕксглава МЗС Австрії розповіла пропагандистам, що російське село краще за Мальдіви
Колишня міністерка закордонних справ Австрії Карін Кнайсль, яка скандально відома тим, що танцювала на своєму весіллі з президентом РФ Владіміром Путіним, розповіла, як добре їй живеться в російському селі Петрушово.
13:10
Президентка Молдови назвала Росію головним джерелом нестабільності
Президентка Мая Санду назвала Росію головним джерелом нестабільності для країни, а Румунію – ключовим союзником.
13:01
Подорож гігантського реактора у Литві триватиме на день довше через спеку
Через спекотну погоду у Литві доставка велетенського реактора, який везуть для заводу Orlen Lietuva з порту Клайпеди, триватиме на один день довше.  
12:51
У Польщі кажуть, що вийшли в лідери на європейському ринку боєприпасів
Польський збройний концерн PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa) заявив, що вийшов в лідери по виробництву боєприпасів у Європі.
12:33
ФотоУ Литві почалися масштабні військові навчання "Лютий вовк"
У Литві з 16 по 27 серпня в Йонавському, Каунаському і Прієнайському районах відбудуться одні з найбільших польових тактичних навчань "Лютий вовк".
12:23
Уряд узгодив новий пункт перетину румунського кордону поруч з Білою Церквою
Український уряд схвалив проєкт угоди з Румунією про створення нового пункту перетину кордону – біля села Біла Церква над Тисою. 
Аналітика короткоЯк статус держави-терориста для РФ спростить конфіскацію її активів
11:54
Рекордна кількість німців невдоволені тим, як працює держава
Майже 70% німців невдоволені тим, як функціонує держава, ці показники є найвищими за час опитування.
11:48
Уряд Німеччини зробить крок до часткової легалізації канабісу
Уряд Німеччини має схвалити план лібералізації правил щодо канабісу, який дозволить створити передумови для декриміналізації його зберігання в обмежених кількостях і придбання речовини для власного використання.
11:34
Bild: Контррозвідка Німеччини зацікавилася своїм колишнім керівником
У Німеччині Федеральне відомство з охорони конституції (BfV) почало збирати інформацію про свого колишнього керівника Ганса-Георга Маасена.
11:23
На заході Франції розбився літак, люди на борту загинули
На заході Франції у вівторок розбився легкомоторний літак з трьома людьми на борту, усі вони загинули.
11:01
WSJ: США розробляють альтернативний план експорту зерна з України
США ведуть переговори з Туреччиною, Україною та низкою її сусідів про розширення використання альтернативних експортних маршрутів для українського зерна.
10:54
Затриманий експосадовець ФБР визнав співпрацю з російським олігархом
Колишній співробітник американської контррозвідки Чарльз Макгонігал, якого США затримали у січні, визнав, що справді співпрацював з російським олігархом Олегом Дерипаскою.
10:37
Майже 200 осіб попросили притулку на кордоні з Литвою, більшість – іракці та білоруси
Цього року Державна прикордонна служба Литви (VSAT) отримала 194 заяви про надання притулку.
10:27
Інфляція у Британії суттєво знижується другий місяць поспіль
Інфляція у Сполученому Королівстві в липні знизилася майже на процентний пункт і стала найнижчою з лютого 2022 року.
10:18
Колишній президент Латвії отримав нову посаду
Колишній президент Латвії Егілс Левітс призначений спеціальним представником Латвії з питань міжнародного права та відповідальності держав.
10:01
Прем’єр Латвії, який іде з посади, вірить у швидке формування нового уряду
Прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш, який у четвер має офіційно подати заяву про відставку, вірить у швидке створення нового уряду, але утримується від прогнозів, чи буде він у його складі.
09:52
Президент Хорватії назвав затриманих у Греції футбольних фанатів "військовополоненими"
Президент Хорватії Зоран Міланович прокоментував затримання в Греції хорватських футбольних вболівальників після масових сутичок в Афінах, що закінчилися смертю 29-річного фаната грецького клубу АЕК.
09:37
В Естонії хочуть заборонити громадянам РФ і Білорусі голосувати на місцевих виборах
В уряді Естонії хочуть тимчасово заборонити голосування на місцевих виборах громадянам Росії та Білорусі, які є резидентами Естонії, що вони можуть робити зараз.
09:21
У Болгарії низка політиків отримала охорону через погрози з боку РФ
П'ятеро відомих болгарських політиків отримали захист Національної служби безпеки через погрози з боку Росії.
09:02
У Німеччині лідер "зелених" підтримав якнайшвидшу передачу Україні ракет Taurus
Співголова німецької партії "Союз 90/Зелені" Омід Нуріпур закликав уряд до якнайшвидшого вирішення питання про постачання Україні далекобійних крилатих ракет Taurus.
08:38
Британська розвідка: РФ почала виробляти власні Shahed, але все ще залежить від Ірану
Розвідка Великої Британії повідомляє, що Росія почала використовувати аналоги іранських ударних дронів Shahed власного виробництва.
08:22
Держдеп: Росія прагне наростити військову співпрацю з КНДР
Державний департамент США повідомив, що Росія налаштована на нарощування співпраці з КНДР у військовій сфері.
08:07
ВідеоУ Батумі освистали відомий рок-гурт за запрошення на сцену росіянина
Під час концерту в грузинському Батумі американський рок-гурт The Killers освистали після запрошення на сцену росіянина.
07:49
У Туреччині зафіксували рекордні майже 50 градусів спеки
У Туреччині напередодні зафіксували температурний рекорд, коли спека сягнула 49,5 градусів.
07:33
Блінкен закликав Конгрес терміново виділити додаткові кошти для України
Держсекретар США Ентоні Блінкен закликав Конгрес ухвалити запит адміністрації президента Джо Байдена на додаткове фінансування для України.