16 грудня 2023

Новини
22:51
Австрія розблокувала нові санкції проти РФ після поступки України щодо Raiffeisen
Австрія погодилась зняти блокування 12-го пакета санкцій проти Росії після того, як Україна виключила її банк Raiffeisen з переліку міжнародних спонсорів війни.
20:00
відеоУкраїнським військовим, які навчаються в Британії, влаштували різдвяні вечірки
Для українських військовослужбовців, які навчаються у Великій Британії в межах операції Interflex, британські інструктори спільно з місцевою українською громадою організували різдвяні вечірки.
19:47
США пригрозили КНДР "кінцем режиму" у разі ядерної атаки
Сполучені Штати в суботу повторили застереження Північній Кореї щодо застосування ядерної зброї проти себе, сказавши, що вона призведе "до кінця режиму" Кім Чен Ина.
19:29
Есмінець США в Червоному морі збив 14 безпілотників хуситів
Американський ракетний есмінець USS Carney уранці в суботу, 16 грудня, знищив 14 ударних безпілотників, запущених із підконтрольних повстанцям-хуситам районів Ємену.
19:15
У Польщі оголосили звинувачення кандидату в депутати, який "замінував" Сейм
Прокуратура Варшави в суботу оголосила звинувачення кандидату в депутати польського Сенату від ультраправої "Конфедерації" Яцеку Ч., який підтримав однопартійця Гжегожа Брауна, який загасив вогнегасником хаункальну менору, й заявив про "замінування" парламенту.
18:50
Колись наближеного до Папи кардинала засудили на 5,5 року за фінансові злочини
Суд Ватикану в суботу засудив 75-річного Анджело Беччіу, колись впливового кардинала Святого Престолу й одного з претендентів на папство, до п’яти з половиною років ув’язнення за фінансові злочини, пов’язані з нерухомістю.
18:28
ЗМІ пишуть, що Австрія досі блокує 12-ий пакет санкцій ЄС проти Росії
Австрія досі заперечує проти фіналізації дванадцятого пакета санкцій Європейського Союзу проти Росії через включення її банку Raiffeisen Bank до переліку спонсорів війни в Україні, попри рішення Європейської ради, яка "вітає" ухвалення пакета.
18:02
Україна та Румунія вирішили 20-річний спір щодо будівництва каналу "Дунай – Чорне море"
Україна та Румунія розв’язали спір, пов’язаний із облаштуванням українською стороною глибоководного суднового ходу "Дунай – Чорне море", де Бухарест говорив про порушення Києвом екологічних норм.
17:34
Угорщина підтвердила, що не пустить Болгарію в "шенген" до скасування податку на газ із РФ
Міністерство закордонних справ Угорщини в суботу заявило, що ветуватиме вступ Болгарії до Шенгенської зони, поки вона не скасує податок на транзит газу російського "Газпрому" через свою територію.
17:16
Добровольці в армії Естонії вивчатимуть досвід України в застосуванні дронів
Новий очільник Союзу оборони Естонії (Кайтселійту) – добровольчих збройних формувань країни – генерал-майор Ільмар Тамм заявив, що вивчатиме й частково перейматиме досвід використання дронів у повномасштабній російсько-українській війні.
16:54
Парламент Молдови схвалив першу за 12 років Стратегію нацбезпеки
Молдовський парламент у п’ятницю проголосував за проєкт постанови про затвердження Стратегії національної безпеки Молдови – першої з 2011 року.
16:35
Болгарія, Румунія й Туреччина в січні підпишуть угоду про розмінування Чорного моря
Три чорноморські держави НАТО – Болгарія, Румунія й Туреччина – планують підписати угоду про спільне розмінування акваторії цього моря 11 січня в Стамбулі.
16:16
Британський есмінець збив у Червоному морі, ймовірно, ударний безпілотник
Есмінець HMS Diamond Королівських морських сил Великої Британії, який перебуває в районі Червоного моря на тлі напруженості на Близькому Сході, у ніч проти суботи збив, імовірно, ударний безпілотник.
16:01
Голова Міноборони Естонії розповів Умєрову про план довгострокової підтримки України
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур під час віртуальної розмови з українським візаві Рустемом Умєровим цього тижня запевнив його в непохитній підтримці Таллінном Києва в повномасштабній війні проти Росії.
15:25
Сійярто просить не вірити "таблоїдам", які писали про приниження Орбана на саміті ЄС
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто закликав не довіряти повідомленням ЗМІ про те, що угорський прем’єр Віктор Орбан залишив залу на саміті ЄС під час голосування за переговори з Україною за порадою канцлера ФРН.
15:09
Болгарське національне радіо пояснило, чому зняло з етеру інтерв’ю з послом РФ
Генеральний директор Болгарського національного радіо (БНР) Мілен Мітєв прокоментував зняття з етеру інтерв’ю з послом Росії Елеонорою Митрофановою, яке мало транслюватись у суботу.
14:47
Британська розвідка оцінила кібератаку на "Київстар"
Розвідувальне співтовариство Міністерства оборони Великої Британії вважає кібератаку на українського мобільного оператора "Київстар" однією з найдеструктивніших подібних операцій з початку повномасштабного вторгнення РФ.
14:35
Президент Італії заявив про "фрагментовану світову війну"
Італійський президент Серджо Матарелла вважає, що велика кількість конфліктів у світі – від України до Гази – дозволяє говорити про "фрагментовану світову війну", виходом із якої може бути лише зміцнення багатосторонніх інституцій.
14:02
Болгарське радіо зняло інтерв’ю з послом РФ після обурення посольства України
Болгарське національне радіо (БНР) зупинило трансляцію інтерв'ю з послом Росії в Болгарії Елеонорою Митрофановою, як стверджує ведучий Петар Волгін, через "політичну цензуру".
13:39
Прем’єр Фінляндії: Росія веде проти нас гібридну атаку на кордоні, потрібне постійне рішення
Фінський прем’єр-міністр Петтері Орпо вважає, що уряд повинен розробити постійне рішення проблеми напливу шукачів притулку на кордоні з Росією, через який Фінляндія закрила всі пункти пропуску.
13:22
Італія отримає HIMARS
Державний департамент США схвалив продаж уряду Італії артилерійських ракетних систем HIMARS і пов'язаного з ними обладнання орієнтовною вартістю 400 мільйонів доларів та повідомило про це Конгрес.
12:58
Ірландії пропонують першій у ЄС надати природі конституційні права
Об’єднаний комітет з питань довкілля та кліматичних дій парламенту Ірландії рекомендував уряду провести референдум з питань захисту біорізноманіття, на якому б пропонувалось закріпити в конституції права природи.
12:41
Посол США в Китаї "не відчуває оптимізму" щодо майбутнього двосторонніх відносин
Посол Сполучених Штатів у Китаї Ніколас Бернс похмуро оцінює перспективи американсько-китайських відносин, але сподівається, що вони не призведуть до конфлікту.
12:23
Албанія повернула Північній Македонії викрадені десятиліття тому ікони
Міністерство культури Албанії в п’ятницю повідомило про повернення сусідній Північній Македонії 20 ікон, викрадених десять років тому.
12:00
Міністр оборони ФРН: У нас п’ять-вісім років, щоб надолужити простій оборонного виробництва
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вважає, що оборонна промисловість Європи повинна активно нарощувати виробництво з огляду на те, що в майбутньому вже не зможе покладатись на США для гарантування безпеки.
11:27
Блокада кордону: в’їзду з Польщі до України чекають 2400 ваговозів
На пунктах пропуску на кордоні з Польщею, де понад місяць триває блокада з боку польських перевізників, станом на суботу в’їзду до України очікують 2400 вантажних автомобілів.
11:13
Мер Лондона відмовився передати Києву авто, які здали на брухт
Мер Лондона Садік Хан відмовився передати на прохання Київського міського голови Віталія Кличка автомобілі, які здали жителі британської столиці в межах програми боротьби зі шкідливими викидами.
10:45
FT: США стверджують, що існує законний спосіб конфіскації заморожених активів Росії
Сполучені Штати в межах дискусій у "Групі семи" стверджують, що існує спосіб конфіскації суверенних російських активів, який відповідає міжнародному праву, й відповідні обговорення в останні тижні зросли.
10:24
Посадовці США обговорять у Європі дотримання "стелі цін" на російську нафту
Двоє посадовців Міністерства фінансів США наступного тижня вирушать до Європи, щоб обговорити з тамтешніми урядовцями й представниками приватного бізнесу дотримання "стелі цін" на російську нафту.
10:05
відео"Укрзалізниця" збудувала свій перший зерновоз, пристосований до євроколії
Український залізничний перевізник "Укрзалізниця" збудував на власних потужностях зерновоз, пристосований для перевезень так званою євроколією.
09:39
CNN: На Заході оцінюють, як довго Україна протримається без військової допомоги
Західні посадовці стурбовані перспективою відсутності рішення Конгресу США щодо фінансування військової допомоги Україні, побоюючись, що без неї та підтримки інших західних країн Київ може самостійно воювати лише кілька місяців.
Аналітика короткоЧи вдасться республіканцями "збити" Байдена за допомоги імпічменту
09:18
Пристайко вважає, що Британія може направити війська в Україну в разі "катастрофічного розвитку війни"
Колишній посол України в Лондоні Вадим Пристайко стверджує, що Велика Британія є однією з країн, які за умов "катастрофічного розвитку війни" в Україні можуть направити туди свої збройні сили.
08:48
Експосол у Британії застеріг від "креативу" з призначенням наступника
Колишній посол України у Великій Британії Вадим Пристайко сказав, що Київ не може дозволити собі "експериментів" із цією державою, застерігши від "креативу" в призначенні свого наступника на цій посаді.
08:22
У Литві натякнули Орбану на потребу вийти з ЄС
Постійний представник Литви при Європейському Союзі Арнольдас Пранцкевічюс натякнув, що Угорщині з огляду на її позицію щодо результатів засідання Європейської ради цього тижня варто вийти зі складу ЄС.