17 січня 2024

Статті
Шоумен у кріслі спікера: як молодший партнер Туска змінює польську політику
Шимону Головні вже вдалося стати найпопулярнішим спікером польського Сейму в історії. І це робить його одним із фаворитів на президентських виборах 2025 року.
Український сценарій для Косова: як США готують союзника стримувати сербську армію
Косово отримало "зелене світло" від Заходу на створення власної армії. І вже готується отримати закуплені у США протитанкові системи.
Новини
23:10
У парламенті Нідерландів зібрали голоси, аби змусити короля платити податки
Ініціатори клопотання про зобов’язання монарха Нідерландів сплачувати податки нарівні з іншими громадянами кажуть, що мають підтримку двох третіх депутатів обох палат парламенту.
22:57
У штаті Мен призупинили виключення Трампа з праймериз до рішення Верховного суду
Верховний суд американського штату Мен 17 січня призупинив рішення щодо виключення колишнього президента Дональда Трампа з партійних виборів, щоб дати час Верховному суду США винести рішення щодо аналогічної справи у штаті Колорадо.
22:36
В Іспанії розслідують утоплення двох солдатів за підозрілих обставин
Військовий суд Іспанії розслідує факт загибелі минулого місяця двох солдатів, яких нібито змусили переплисти озеро з додатковим екіпіруванням.
21:58
Більшість французів – за відставку міністерки, яка втрапила у скандал через навчання дітей
Понад половина французів підтримують відставку нової міністерки освіти та спорту Амелі Удеа-Кастера на тлі скандалу, пов’язаного з тим, що вона віддала своїх дітей до приватної школи через нібито неправдиві скарги на державну.
21:35
Зеленський розповів, як би переконував Трампа продовжувати допомогу Україні
Президент Володимир Зеленський розповів журналістам у межах Всесвітнього економічного форуму в Давосі, як ставиться до намірів потенційного кандидата в президенти США Дональда Трампа в разі обрання "швидко" завершити війну в Україні.
21:08
Кулеба назвав "оптимістичний сценарій" схвалення коштів для України в Конгресі США
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сподівається, що Конгрес США схвалить додаткове фінансування для України в межах запиту Білого дому до кінця січня.
ДайджестМакрон обіцяє угоду з Україною, арешт топдипломата в Польщі, конфлікт щодо Taurus: новини дня
20:57
Бундестаг відхилив пропозицію опозиції про постачання Taurus Україні
Бундестаг відхилив пропозицію опозиційного альянсу ХДС/ХСС щодо постачання німецьких крилатих ракет Taurus Україні.
20:52
Залужний не брав участі в першому "військовому" засіданні Ради Україна-НАТО
Перша зустріч Ради Україна-НАТО на рівні головнокомандувачів збройних сил 17 січня відбулась без участі Валерія Залужного.
20:30
Норвегія виділяє понад 170 млн євро на збільшення оборонного виробництва, в тому числі для України
Уряд Норвегії виділяє ще два мільярди крон (понад 170 млн євро) на збільшення виробничих потужностей в оборонній промисловості країни.
20:09
Додік вперше виступив у суді Боснії і Герцеговини, який веде процес проти нього
Президент Республіки Сербської Мілорад Додік сьогодні, вперше з початку процесу, який ведеться в Суді Боснії і Герцеговини проти нього за неповагу до рішень високого представника Крістіана Шмідта, заявив, що це "суто політичний процес, якому не допомагають юридичні факти".
19:59
ексклюзивКулеба в Давосі поговорив з Вучичем про євроінтеграцію та двосторонні відносини
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час перебування в Давосі на Всесвітньому економічному форумі 17 січня провів розмову з президентом Сербії Александаром Вучичем.
19:47
Болгарія досі не відправила Україні обіцяні БТР, в уряді пояснили чому
Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев 17 січня повідомив, що відправлення Україні 100 бронетранспортерів зі складів Міністерства внутрішніх справ, домовлене минулого року, досі не почалось.
19:47
Франція торік повернула собі позицію провідного експортера електроенергії в Європі
Франція повернула собі місце провідного експортера електроенергії в Європі у 2023 році, значно випередивши Швецію та Норвегію, завдяки збільшенню виробництва ядерної енергії, яке постраждало у 2022 році від історичного падіння.
19:35
Швейцарію атакували проросійські хакери під час візиту Зеленського
Під час візиту Володимира Зеленського до Швейцарії 17 січня проросійські хакери з угруповання NoName здійснили кібератаку на швейцарські вебсайти, зокрема урядові.
19:22
Дві партії урядової коаліції Німеччини виступили проти ініціативи опозиції про Taurus для України
Представники німецьких "Зелених" і Вільної демократичної партії виступили проти пропозиції опозиційного Християнсько-демократичного союзу (ХДС) щодо передачі Україні ракет Taurus попри те, що самі закликають до цього кілька місяців.
19:20
Новий король Данії на третій день правління опублікував книгу "Слово короля"
Новий король Данії Фредерік Х опублікував книгу під назвою "Слово короля" лише через три дні після того, як зійшов на престол.
19:06
Слідство встановило, що британського волонтера на Донбасі могли вбити "вагнерівці"
28-річного британця Кристофера Перрі, який допомагав розвозити гуманітарну допомогу на Донбасі та який загинув у січні 2023 року, могли вбити бойовики групи Вагнера.
18:44
Житель Франції виграв перший у 2024 році джекпот у європейській лотереї – €88 млн
Європейська лотерея EuroMillions 17 січня оголосила першого в цьому році переможця розіграшу – ним став громадянин Франції, який отримав джекпот у 88 мільйонів євро.
18:42
Сейм Польщі позбавив імунітету скандального антиукраїнського депутата
У середу Сейм Польщі зняв недоторканність з депутата антиукраїнської "Конфедерації" Гжегожа Брауна.
18:37
Короля Чарльза III госпіталізують через доброякісне новоутворення
Британського короля Чарльза III наступного тижня покладуть до лікарні для лікування збільшеної простати.
18:30
Держсекретар США застряг у Швейцарії через "критичну" поломку літака
Державний секретар США Ентоні Блінкен не зміг вилетіти з Давоса, де брав участь у Всесвітньому економічному форумі, 17 січня через "критичну поломку" його літака Boeing 737.
18:27
У Польщі затримали ексглаву МЗС, причетного до візового скандалу
Центральне антикорупційне бюро Польщі затримало колишнього заступника міністра закордонних справ Петра Вавжика у зв'язку з так званим візовим скандалом.
18:16
США повернули хуситів до терористичного списку
Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про поновлення глобального терористичного статусу для шиїтського угруповання "Ансар Аллах", відомого як хусити, що нині загрожують судноплавству в Червоному морі.
18:16
Глава МЗС: Польща хоче збільшити виробництво боєприпасів для допомоги Україні
Новий уряд Польщі вивчає можливості збільшити виробництво боєприпасів та військової техніки, працюючи над новим пакетом допомоги Україні.
18:01
Парламент Словаччини дав Міноборони контроль над експортом зброї, зокрема в Україну
Словацький парламент більшістю голосів 16 січня подолав вето президентки Зузани Чапутової та схвалив зміни до закону про конкуренцію, які передають повноваження на схвалення експорту зброї Міністерству оборони.
18:01
ЄС повторив заклик до негайного звільнення Навального і всіх політичних в’язнів в РФ
Європейський Союз виступив із заявою з нагоди третьої різниці арешту російського опозиціонера Алєксєя Навального по поверненні з Німеччини.
17:48
Блінкен очікує, що контакти між Байденом і Сі будуть частішими
Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен дав зрозуміти, що цього року контакти між президентом США Джо Байденом і лідером Китаю Сі Цзіньпіном стануть частішими.
17:42
Уже колишнього міністра Франції виправдали за звинуваченнями в кумівстві
Колишнього міністра зайнятості Франції Олів’є Дюссопта, який пішов у відставку минулого тижня у зв’язку зі зміною прем’єр-міністра, 17 січня виправдали за звинуваченнями в кумівстві через укладання контракту пов’язаною з ним компанією у 2009 році.
17:30
В Чехії представили пропозицію експропріації російського майна в країні
Група чеських депутатів на чолі з Ондржеєм Коларжем з партії TOP 09 запропонувала законопроєкт про "захист безпеки Чеської Республіки", який дозволить експропріацію іноземної власності з метою "захисту суверенітету, територіальної цілісності Чеської Республіки та її демократичних принципів".
17:26
ЗМІ: Глобальний "саміт миру" відбудеться в Женеві
Швейцарія обрала Женеву місцем проведення запланованого глобального саміту щодо запропонованої Україною "формули миру".
17:18
У Румунії фермери блокують пункти пропуску на кордоні з Україною попри угоду з урядом
Румунські фермери не припинили часткове блокування руху вантажівок через пункти пропуску "Сірет" та "Вікову-де-Сус" на кордоні з Україною.
17:16
Європарламент розкритикував владу Словаччини за відкат у верховенстві права
Європейський парламент 17 січня ухвалив резолюцію, де критикується здатність влади Словаччини боротися з корупцією та захищати бюджет ЄС у разі ухвалення суперечливої реформи кримінального кодексу.
17:06
Голова МЗС Франції: Звинувачення Ізраїлю в геноциді "перетинає межу моралі"
Новий міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне 17 січня заявив, що Париж не підтримує позов Південно-Африканської Республіки проти Ізраїлю за звинуваченнями в геноциді палестинського населення в секторі Гази.
17:03
У Литві назвали великою проблемою транзит зерна з РФ через Латвію
У Литві занепокоєні тим, що російське зерно йде транзитом через країни Балтії, зокрема, більша його частина транспортується через Латвію.
16:57
Влада Молдови дізналася зі ЗМІ про підозру голові "МЗС" Придністров'я від СБУ
Віцепрем’єр Молдови з питань реінтеграції Олег Серебрян 17 січня прокоментував оголошення Службою безпеки України підозри голові "МЗС" невизнаного Придністров’я Віталію Ігнатьєву.
16:50
Коаліційні переговори у Нідерландах зазнали чергової невдачі через міграційні розбіжності
Переговори про створення нового уряду Нідерландів навколо антиісламського лідера Герта Вілдерса зазнали невдачі в середу, коли імміграційне питання розділило партії, що беруть участь у створенні коаліції.
16:48
Блінкен сказав, що стане найкращою відповіддю Путіну щодо України
Сполучені Штати зосереджені на тому, щоб переконатися, що Україна має все необхідне для того, щоб сильно пройти через 2024 рік.
16:27
Прем’єрка Естонії прокоментувала можливість позбавлення громадян РФ виборчого права в країні
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас пояснила, що позбавлення всіх громадян Росії виборчого права потребує часу, оскільки для цього необхідно змінити конституцію.
16:12
Литва встановить протирадіаційне укриття в дитсадку в Ірпені
Литва обладнає протирадіаційний притулок у дитячому садку в Ірпені та зробить фінансовий внесок у будівництво укриттів в українських школах.
Аналітика короткоЯк Захід змінив свою стратегію щодо Косова, щоб зламати агресивні плани Сербії
16:03
Шольц і Байден не говорили про постачання Taurus Україні
Німецький канцлер Олаф Шольц і президент США Джо Байден під час вчорашньої телефонної розмови не обговорювали питання постачання крилатих ракет Taurus з Німеччини в Україну.
15:46
Російськомовні Фінляндії оскаржили рішення уряду закрити кордон з РФ 
Група російськомовних жителів Фінляндії звернулася до Вищого адміністративного суду зі скаргою на останнє рішення уряду про закриття східного кордону до 11 лютого.
15:32
Італія хоче швидкого рішення щодо місії ЄС у Червоному морі
Італія прагне, щоб рішення про створення військово-морської місії ЄС для безпеки судноплавства в Червоному морі ухвалили до наступного тижня, щоб вона могла почати діяти якнайшвидше.
15:20
Аеропорт Осло закрили через снігопад
Головний аеропорт Осло закрився з міркувань безпеки через сильний снігопад у столичному регіоні Норвегії.
15:01
Кількість прибулих морем до Іспанії мігрантів зросла майже вчетверо
Кількість мігрантів, які нелегально в'їжджають до Іспанії морем, підскочила майже на 300% у січні порівняно з аналогічним періодом 2023 року.
14:47
У Бельгії торік вилучили рекордну кількість кокаїну
Бельгійська митниця вилучила 116 тонн кокаїну в порту Антверпена в 2023 році, встановивши рекорд другий рік поспіль.
14:39
Президентка ЄЦБ жартом відповила на питання про можливе повернення Трампа до влади
Президентка Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард знову попередила про загрози в разі повернення Дональда Трампа на посаду президента США.
14:13
Politico: ЄС запровадить нові санкції проти ХАМАС
Європейський Союз має намір оголосити про нові санкції проти палестинського бойового угруповання ХАМАС у понеділок.
13:59
Німеччина у новому пакеті передала Україні боєприпаси та БПЛА
Уряд Німеччини оновив перелік військової допомоги, яку надав Україні.
13:49
Єврокомісія роз’яснила деталі початку "скринінгу України" перед переговорами з ЄС
У Єврокомісії роз’яснили деталі того, як почнеться важливий етап перед переговорами України з ЄС – процесу скринінгу, що передбачає перевірку українського законодавства на відповідність праву ЄС.
13:42
Президент Латвії поділився баченням, як стримати потенційну агресію Росії
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс вважає, що за поточної загрозливої ситуації у світі країні варто готуватися до усіх сценаріїв "без відчуття приреченості" та поділився своїм баченням, що може зробити Латвія, щоб стримати потенційну агресію Росії.
13:38
Польща може незабаром отримати ще частину заморожених коштів ЄС
Євросоюз близький до розблокування частини з 60 мільярдів євро фінансування Польщі, яке до цього часу було переважно заморожено через відступ країни від норм демократії.
13:34
Єврокомісія почала готувати проєкт переговорної рамки для вступу України
Європейська комісія розпочала роботу над проєктом переговорної рамки для України – документом, який визначає принципи та процедури ведення переговорів про вступ до ЄС.
13:06
Макрон пообіцяв значні реформи у Франції
Президент Франції Емманюель Макрон оголосив про широкий спектр реформ на тлі зменшення своєї підтримки.
12:44
У Фінляндії стартувало попереднє голосування у першому турі виборів президента
У Фінляндії почалося попереднє голосування у першому турі президентських виборів, яке триватиме до наступного вівторка.
12:44
ФотоУ Німеччині через сніг й ожеледь скасовують сотні рейсів
У Німеччині через сніг та ожеледь скасували сотні авіарейсів і багато потягів далекого сполучення, місцями перекриті дороги.
12:26
Столтенберг: США не вийдуть з НАТО попри позицію Трампа
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Сполучені Штати не вийдуть з Альянсу незалежно від результатів цьогорічних виборів у США та попри побоювання, що в разі повернення в Білий дім Дональда Трампа Вашингтон може вийти з блоку.
12:11
Залужний розповість Раді Україна-НАТО про поточну ситуацію на фронті
17 січня в Брюсселі пройде перша зустріч Ради Україна-НАТО у форматі командувачів збройних сил, у якій віддалено візьме участь головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та розповість про поточну ситуації на полі бою.
12:06
Британська розвідка оцінила значення втрати Росією літака А-50 
Британська розвідка "майже переконана", що російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 лежить на дні Азовського моря і це змусить російське командування обмежити зону діяльності військових літаків.
11:48
Топ-керівник НАТО попередив про нову епоху: Альянс має бути готовим до бойових дій
Голова Військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер, відкриваючи дводенну зустріч командувачів збройних сил країн НАТО у Брюсселі, закликав до трансформації боєздатності Альянсу в епоху непередбачуваності. 
11:34
Сейм Польщі затвердив слідчу комісію щодо випадків стеження за опозиційними політиками
Сейм Польщі проголосував за створення слідчої комісії щодо випадків стеження за опозиційними політиками з використанням шпигунського програмного забезпечення Pegasus у період перебування при владі партії "Право і справедливість".
11:16
Глава Єврокомісії: Угорщина не отримає 20 млрд євро, поки не виконає умови
Близько 20 мільярдів євро з фондів ЄС для Угорщини залишатимуться замороженими, доки Будапешт не виконає всіх необхідних умов.
11:12
Лідери найбільших груп Європарламенту закликали ЄС не допустити послаблення підтримки України
Лідери основних політичних груп Європейського парламенту надіслали листа Єврораді та країнам-членам, у якому закликають зберігати допомогу Україні на належному рівні.
10:57
Єврокомісія висуне пропозицію внутрішньої реформи ЄС наступного місяця
Європейська комісія в лютому викладе свої ідеї щодо реформи договорів ЄС, що передбачатиме зміну правил функціонування Євросоюзу на тлі його розширення.
10:38
Канадським дослідникам, які претендують на державні кошти, заборонили співпрацю з установами РФ
Канадським науковцям, які проводять дослідження в деяких критично важливих галузях, буде заборонено співпрацювати з певними російськими, китайськими та іранськими установами, якщо вони хочуть отримати федеральне фінансування.
10:33
Кулеба каже, що домовився з головуючими в ЄС про шлях до початку переговорів
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба погодив з головуючою у ЄС Бельгією наступні кроки для запуску переговорів про вступ України до Євросоюзу.
10:01
Посол США відреагувала на нові обстріли РФ Одеси й Харкова
Посол США Бріджит Брінк після останніх обстрілів Росією Одеси й Харкова закликала не допустити послаблення підтримки України.
09:57
Єврокомісія відмовила Польщі, яка просила відновити квоти на український агроімпорт – міністр
Польща отримала відмову від Європейської комісії на своє прохання відновити тарифні квоти для деяких українських продуктів.
09:47
На півночі Франції перехопили транспорт із 40 нелегальними мігрантами
Французька поліція повідомила про перехоплення на півночі країни транспортного засобу, у якому перевозили 40 нелегальних мігрантів.
Аналітика коротко2024 рік буде "вирішальним" для існування України. Головне з промови міністра оборони Британії
09:30
фотоУ Сербії відновились протести через фальсифікації на виборах
Прихильники сербської опозиції знову вийшли на протест у вівторок, звинувачуючи популістський уряд президента Александара Вучича в організації фальсифікацій на парламентських і місцевих виборах минулого місяця.
09:10
Шольц після розмови з Байденом: Німеччина надасть Україні військові товари на понад 7 млрд євро
Президент США Джо Байден і канцлер Німеччини Олаф Шольц провели телефонну розмову у вівторок, щоб обговорити, серед іншого, нагальність подальшої підтримки України.
09:06
ФотоУ Кельні пройшов багатотисячний мітинг проти ідей крайніх правих
У німецькому Кельні тисячі людей вийшли на акцію протесту проти правого екстремізму.
08:55
Politico: Орбан сигналізував ЄС, що може зняти вето з фінансування України
Угорський прем'єр Віктор Орбан дав зрозуміти Євросоюзу, що готовий відмовитися від своєї опозиції щодо нового довгострокового фінансування України. 
08:33
Макрон прокоментував можливе повернення Трампа до влади
Президент Франції Емманюель Макрон після перемоги експрезидента США Дональда Трампа  на перших республіканських праймериз в Айові заявив, що буде співпрацювати з тим, хто переможе на виборах у США.
08:33
Зеленський у Давосі зустрівся з королем та прем’єром Бельгії, яка головує у Раді ЄС
Президент України Володимир Зеленський на полях Всесвітнього економічного форуму у Давосі зустрівся з королем Бельгії Філіпом I та бельгійським прем’єр-міністром Александром Де Кроо.
08:18
Макрон анонсував візит в Україну для підписання "гарантій безпеки" і поставки SCALP 
Президент Франції Емманюель Макрон заявив у вівторок, що в лютому здійснить візит до України, щоб завершити двосторонню угоду про "гарантії безпеки" та анонсував постачання далекобійних ракет і авіабомб. 
08:12
Президент Польщі розповів, як можна "запустити" вступ України в НАТО ще до завершення війни
Президент Польщі Анджей Дуда вважає неможливим вступ України в НАТО до завершення війни з Росією, проте вірить, що розпочати процедуру можна було б навіть на цьому етапі. 
07:50
Зеленський і Дуда зустрілися на полях саміту у Давосі, кажуть про візит Туска за кілька днів
Президенти України та Польщі провели двосторонню зустріч на полях Всесвітнього економічного форуму, що проходить у швейцарському Давосі, за заявами з неї стало відомо, що візит польського прем'єра Дональда Туска може відбутися найближчими днями. 
07:24
Віцеканцлер звинуватив праву "АдН" у намірах зробити Німеччину "такою країною як Росія"  
Віцеканцлер та міністр економіки Німеччини Роберт Габек, який є співлідером "Зелених", звинуватив правопопулістів "Альтернатива для Німеччини" у намірах перетворити її на "таку країну, як Росія".