18 січня 2024

Статті
"В 1990-х ми не стартували з однієї точки з Польщею, це хибна думка": розмова з Єрмоленком
Володимир Єрмоленко: "Українці повстали не лише проти волі Росії. Але ми також пішли й проти волі Європейського Союзу – і зламали його переконання".
Колонки
Аргументи для діалогу з Польщею: що має врахувати Україна у своїй переговорній позиції
Як показала нинішня криза, Україні треба навчитися відверто розмовляти з Польщею. За умови відвертої та компетентної розмови нам напевно вдасться порозумітися.
Новини
22:53
Молдова вимагає пояснень через несанкціоновані навчання "миротворців" РФ у Придністров’ї
Делегація Молдови на засіданні Об’єднаної контрольної комісії 18 січня зажадала розгляду у зв'язку з проведенням російськими військовими навчань 22 грудня поблизу адміністративного кордону між правим і лівим берегами Дністра.
22:36
Найвищий суд Польщі назвав незаконною ліквідацію польських держЗМІ
Польський Конституційний трибунал 18 січня назвав незаконним рішення уряду країни ліквідувати державне радіо, телебачення та інформаційне агентство, яких за попередньої влади звинувачували в пропаганді.
22:13
Сенат США схвалив законопроєкт для запобігання шатдауну, до нього менш як два дні
Американські сенатори в четвер ухвалили законопроєкт, покликаний запобігти припиненню роботи федерального уряду через відсутність фінансування – шатдауну, який може настати вже із суботи, 20 січня.
21:53
Кулеба: Україна хоче організувати розмову Зеленського і Сі
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна прагне організувати телефонну розмову Володимира Зеленського й лідера Китаю Сі Цзіньпіна на тлі підготовки до саміту для просування своєї "формули миру".
21:35
В Орбана образились, що Швеція не шукає з ними контакту – отже, не хоче в НАТО
Керівник апарату прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуяш на пресконференції 18 січня заявив, що "не засмучений" через відсутність прогресу у схваленні вступу Швеції в НАТО угорським парламентом, бо "для Швеції це не важливо".
ДайджестОрбан за примирення з Києвом, найбільші навчання НАТО, посилення румунської блокади: новини дня
21:11
Посол у ЄС назвав три альтернативи, якщо Угорщина заблокує 50 млрд євро для України
Посол України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов вважає, що Брюссель зможе домовитись про виділення Києву фінансової допомоги навіть у разі блокування Угорщиною чотирирічної програми на 50 мільярдів євро.
20:55
Байден анонсував подальші удари по хуситах, які атакують комерційні судна в Червоному морі
Американський президент Джо Байден заявив, що США продовжать завдавати ударів по підтримуваних Іраном повстанцях-хуситах у Ємені, визнавши, що останні атаки проти них не зупинили нападів на судна в Червоному морі.
20:52
Бундестаг схвалив закон, що полегшує депортацію мігрантів, яким відмовили у притулку
Німецький парламент у четвер схвалив закон, який має на меті полегшити депортацію шукачів притулку, які отримали відмову.
20:40
У США остерігаються "кардинальної зміни" загрози з боку КНДР через співпрацю з Росією
Старший директор Білого дому з питань контролю над озброєннями Пранай Вадді вважає, що характер безпекової загрози з боку Північної Кореї може "кардинально змінитися" в найближче десятиліття в результаті її співпраці з Росією.
20:39
ЗМІ: Уряд Румунії представив заходи у зв’язку з протестами фермерів та далекобійників
Уряд Румунії представив перший пакет заходів для допомоги фермерам і далекобійникам, чиї протести проти високих витрат на ведення бізнесу досягли прикордонного переходу з Україною та інших регіонів країни.
20:22
В Італії скандал через військовий календар з подякою солдатам режиму Муссоліні
Міністерству оборони Італії довелось виправдовуватись після звинувачень у реабілітації фашизму через військовий календар, який вшановує солдатів за героїзм у боротьбі за режим диктатора Беніто Муссоліні.
20:07
РФ помстилась Кіпру за видворення своїх агентів, закривши в’їзд його посадовцям
Російська влада закрила в’їзд кільком посадовцям Кіпру, які причетні до видворення з країни російського пропагандиста і співробітника посольства РФ.
20:06
Байден про зустріч із лідерами Конгресу: Минула добре, більшість – за допомогу Україні
Президент США Джо Байден після зустрічі з лідерами Конгресу напередодні заявив, що більшість американських законодавців підтримує подальшу допомогу Україні, але її затримує "невелика меншість".
19:52
Дуда відкинув можливість дострокових виборів на тлі конфліктів з урядом
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що "не бачить можливості" проведення в країні дострокових виборів на тлі конфліктів з новим урядом Дональда Туска щодо бюджету й переслідування колишніх урядовців.
19:47
РФ викликала посла Франції через свою ж вигадку про "вбитих найманців"
Посла Франції в Москві П'єра Леві викликали до МЗС Росії.
19:38
У Швейцарії відкинули критику Росії через проведення глобального "саміту миру"
Голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд вважає необґрунтованою критику Росії стосовно майбутнього глобального саміту, присвяченого мирному врегулюванню в Україні.
19:35
Скандальна зустріч німецьких ультраправих щодо депортацій не позначилась на їх рейтингу
Викриття про зустріч політиків німецької партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") з правими екстремістами вже кілька днів виводять десятки тисяч людей на вулиці, але це не заважає партії лишатися другою за популярністю політсилою.
19:24
Косово остаточно відмовляється від сербської валюти й переходить на євро
Частково визнане Косово з 1 лютого забороняє використання сербської валюти – динара – для оплати готівкою й переходить виключно на євро.
19:09
фотоРумунські льотчики почали опановувати F-16 у центрі, де будуть навчатись і українці
Перші румунські льотчики розпочали підготовку в Європейському навчальному центрі F-16 (EFTC) на військово-повітряній базі Фетешті, де також планується навчати українців.
18:56
Париж спростував вигадку Росії про "вбитих французьких найманців" в Україні
Міністерство закордонних справ Франції 18 січня відреагувало на пропагандистську браваду російського Міністерства оборони про "знищених французьких найманців" під час ударів по Харкову раніше цього тижня.
18:50
Угорщина обмежить візи для тимчасових працівників з-за меж ЄС
Угорщина обмежить кількість віз, що видаються тимчасовим працівникам з-за меж Європейського Союзу, а також заборонить їм займатися певними професіями, щоб захистити місцеві робочі місця.
18:36
Президентка Словаччини закликала переглянути суперечливу кримінальну реформу
Словацька президентка Зузана Чапутова під час виступу в парламенті країни 18 січня закликала законодавців переглянути плани кримінальної реформи, які викликали занепокоєння ЄС щодо верховенства права.
18:30
ЗМІ: Німеччина за 1,3 млрд євро розробить ППО малої дальності для заміни списаних Gepard
Німеччина за 1,3 мільярда євро замовить розробку системи протиповітряної оборони (ППО) ближнього радіуса дії для заміни давно списаних зенітних установок Gepard та інше обладнання.
18:27
Італія схвалила збільшення штрафів для "еко-вандалів", які псують твори мистецтва
Парламент Італії в четвер остаточно схвалив закон, що запроваджує жорсткіші покарання для тих, хто завдає шкоди пам'яткам і культурним об'єктам, після низки кліматичних протестів.
18:21
Завод Tesla у Швеції зможе користуватись лазівкою, аби продавати авто попри страйк
Управління транспорту Швеції дозволило заводу компанії Ілона Маска Tesla використовувати резервні номерні знаки для своїх авто, позаяк через страйк працівників поштової компанії PostNord не приходять нові.
18:02
США покарали компанію з ОАЕ, яка порушує "стелю цін" на російську нафту
Міністерство фінансів США 18 січня оголосило про запровадження санкцій проти судноплавної компанії Hennesea з Об’єднаних Арабських Еміратів, яка перевозила російську нафту за цінами, вищими від погодженої західними державами "стелі" у 60 доларів за барель.
18:02
Фінська берегова охорона підозрює, що злочинні групи переправили в країну через РФ сотні людей
Берегова охорона Фінської затоки оголосила, що розслідує діяльність кількох злочинних угруповань, підозрюваних в організації нелегальної міграції з обтяжувальними обставинами.
17:57
У Литві більше не виявили громадян-родичів підсанкційних в ЄС осіб
Перевірка департаменту міграції, розпочата після того, як стало відомо, що двоє дітей російського мільярдера Романа Абрамовича мають литовські паспорти, більше не виявила громадян Литви, які мають родинні зв'язки з підсанкційними ЄС особами.
17:45
відеоУ міськраді Берліна влаштували бойкот лідерці фракції "Альтернативи для Німеччини"
Майже всі депутати Палати представників Берліна 18 січня вийшли із зали під час виступу лідерки фракції ультраправої "Альтернативи для Німеччини" ("АдН") Крістін Брінкер.
17:33
Шольц схвалив протести проти крайніх правих
Канцлер Німеччини Олаф Шольц похвалив людей, які останніми днями беруть участь у протестах проти ультраправих у різних містах країни.
17:33
Європарламент закликав до постійного припинення вогню в Газі за двох умов
Депутати Європарламенту вимагають негайного і безумовного звільнення всіх заручників і ліквідації терористичної організації ХАМАС.
17:25
Франція підтвердила, що ЄС схвалить новий режим санкцій проти ХАМАС
Європейський Союз у понеділок, 22 січня, запровадить новий санкційний режим проти терористичного угруповання ХАМАС у відповідь на його напад на Ізраїль 7 жовтня.
17:14
В ЄС погодили жорсткіші правила щодо боротьби з відмиванням грошей
Рада ЄС та Європарламент досягли попередньої згоди щодо частини пакету заходів з протидії відмиванню грошей, який має на меті захистити громадян та фінансову систему Євросоюзу від відмивання грошей та фінансування тероризму.
17:11
Президент Латвії: Наша перша лінія оборони – це Україна
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс оцінив роль України в стримуванні Росії на тлі загарбницької війни, яку веде Кремль.
17:10
Данія долучиться до коаліції, яка завдає ударів по хуситах
Данія ухвалила рішення долучитись до коаліції шести країн, які завдають ударів по позиціях повстанців-хуситів у Ємені через їхні атаки на комерційні судна, що прямують через Червоне море.
короткоФілософ Єрмоленко про ставлення європейців до України та чому ЄС має навчитися у нас
16:52
В Орбана не виключають "можливості покращення" відносин з Україною
Керівник апарату прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуяш на пресконференції 18 січня заявив, що Будапешт "повинен прагнути" до хороших відносин з Україною, і такої можливості "не можна виключати".
16:48
Командувач армії Литви: ВПК Заходу міцнішає, але не покриває попит
Командувач Збройних сил Литви генерал-лейтенант Вальдемарас Рупшис заявив, що оборонна промисловість Заходу посилюється, але поки що не покриває попит.
16:43
НАТО організує навчання за участю 90 тисяч солдатів зі сценарієм нападу РФ
Північноатлантичний альянс у лютому організує масштабні військові маневри найбільші від кінця холодної війни, їхня мета – стримування Росії.
16:40
фото, відеоКулеба поговорив з головою МЗС Австрії про рух України до ЄС і росактиви
Міністри закордонних справ України та Австрії Дмитро Кулеба й Александер Шалленберг зустрілись 18 січня на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі.
ВідеоНіккі Гейлі: все про суперницю Трампа
16:16
Французькі поліцейські пригрозили зірвати роботу аеропортів на час Олімпіади через умови праці
У французькій поліції пригрозили зірвати роботу аеропортів під час Олімпійських ігор 2024 року в Парижі, якщо їхні вимоги щодо премій і гідних умов праці не будуть виконані.
16:14
ФотоЗМІ: Санду позбавила громадянства молдованина, який був на відео з Путіним
Один із двох указів про позбавлення громадянства, підписаний президенткою Молдови Маєю Санду влітку 2023 року, що був невідомий громадськості, стосувався Думітру Мирона – він з'являвся на одному відео з президентом РФ Владіміром Путіним.
15:54
Європарламент: Угорський уряд загрожує цінностям ЄС і підриває його інституції
Європарламент засудив навмисні, безперервні та систематичні зусилля угорського уряду, спрямовані на підрив основоположних цінностей ЄС.
15:44
Дуда готовий обговорити реформи з Туском, але хоче поваги до своїх повноважень
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що готовий вести переговори з прем'єром Дональдом Туском про реформування судової системи країни, але вважає, що новий уряд має поважати його конституційну роль у призначенні суддів.
15:29
ВиправленоПольща продовжила дію тимчасового захисту для біженців до березня 2025 року
Уряд Польщі 18 січня опублікував інформацію про продовження терміну дії довідок про користування тимчасовим захистом до 4 березня 2025 року.
15:24
Зеленський обговорив із Макроном його майбутній візит до України
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі своїм французьким колегою Емманюелем Макроном.
15:10
В уряді кажуть, що Україна розпочала переговори про підтримку партнерами повернення біженців
Український уряд розпочав переговори з партнерами в питанні допомоги біженцям під час повернення в Україну.
14:54
В Португалії та Іспанії через посуху обмежують споживання води
Тимчасовий уряд Португалії розпорядився скоротити кількість води, що використовується для зрошення сільськогосподарських угідь і в міському середовищі, включаючи готелі в залежному від туризму південному регіоні Алгарве, де сильна посуха майже спорожнила водосховища, обмеження діють і в Іспанії.
14:51
Прем'єрка Естонії: Союзники України мають витрачати більше за РФ, щоб виграти війну
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що союзники можуть допомогти Україні перемогти російські війська, виділивши частину свого економічного виробництва на військові потреби.
14:25
Угорщина заявляє, що до угоди з ЄС щодо допомоги Україні ще далеко
В уряді Угорщини заявили, що до досягнення угоди з Євросоюзом щодо нового довгострокового фінансування України ще далеко.
14:21
ЗМІ: Прем’єрку Естонії називають можливою кандидаткою на головного дипломата ЄС
Чинну прем’єрку Естонії Каю Каллас часто згадують у внутрішніх дискусіях у ЄС як можливу кандидатуру на головного дипломата Євросоюзу після виборів – посаду, яку зараз обіймає Жозеп Боррель.
13:57
Лідер президентських перегонів у Фінляндії вирвався вперед
Фінський правоцентрист Александр Стубб, який лідирує в президентських опитуваннях, дещо збільшив свій відрив від ліберального ексглави МЗС Пекки Хаавісто.
13:44
У Міноборони пояснили скасування візиту Умєрова до Франції
Міністру оборони України Рустему Умєрову довелося скасувати поїздку до Парижа через участь у ставці Верховного головнокомандувача. 
13:43
Кемерон каже, що британські виборці ще не списали консерваторів з рахунків
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що виборці в його країні ще не вирішили відмовитися від влади консерваторів попри значне відставання від лейбористів в опитуваннях громадської думки.
13:37
Глава МЗС Польщі про схиляння України до переговорів: "Кишенькових Чемберленів" не бракує
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський розкритикував ідею схилити Україну до мирних переговорів з Росією, згадавши про "кишенькових Чемберленів".
13:37
Аеропорт Кишинева офіційно змінив код на "дерусифікований"
Аеропорт Кишинева з 18 січня остаточно отримав у системі ІАТА новий код RMO, що є безпрецедентним випадком. 
13:15
Макрон закликав випускати спільні єврооблігації на потреби оборони
Президент Франції Емманюель Макрон підтримав випуск спільних європейських боргових зобов'язань для оплати пріоритетів, включаючи оборону й технології.
13:14
Комітет Ради Європи із запобігання тортурам вимагає змінити умови тримання Саакашвілі
Комітет Ради Європи із запобігання тортурам за підсумками поїздки до Грузії у березні 2023 року вимагає змінити умови утримання пацієнтів-в’язнів у клініці "Вівамед", зокрема колишнього грузинського президента Міхеїла Саакашвілі. 
13:03
Керівництво ЄС закликали розслідувати фальсифікації на виборах у Сербії
Понад 20 високопоставлених європейських політиків у сфері закордонних справ закликали керівництво інституцій ЄС розслідувати звинувачення у фальсифікаціях на грудневих виборах у Сербії.
12:51
У Латвії почалось видворення російських громадян
У Латвії розпочався процес видворення 985 громадян РФ, які не виконали вимоги закону про імміграцію, не склавши іспит на знання державної мови та не подавши заяву на отримання іншого виду дозволу на проживання.
12:34
Війна в Україні обмежує можливості Росії провокувати в Балтії – глава Міноборони Литви
Через війну в Україні можливості Росії здійснювати провокації в Балтійському регіоні обмежені, вважає міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас. 
12:21
Розвідка Британії розповіла про ризик перегріву економіки РФ через війну в Україні
Британська розвідка розповіла про негативний вплив загарбницької війни РФ проти України на російську економіку.
12:16
Естонія не продовжить посвідку на проживання глави російської церкви
Естонія вирішила не продовжувтаи посвідку на проживання в країні глави Естонської митрополії РПЦ митрополита Євгена, відомого в миру як Валерій Решетніков, оскільки він становить загрозу безпеці. 
12:11
Франція планує регулярне постачання Україні десятків авіабомб та більші обсяги снарядів
Франція з січня почне щомісяця передавати Україні десятки авіабомб, які адаптували до літаків радянських моделей, та на тисячу більше артилерійських снарядів.
ВідеоЯк ми вже змінюємо ЄС і як наша впертість зруйнувала плани Європи - розмолва із Єрмоленком
11:44
Румунські фермери заблокували ще один пункт пропуску на кордоні з Україною
Румунські фермери у четвер вранці продовжують блокувати рух вантажівок на пунктах пропуску "Сірет – Порубне" та "Вікову-де-Сус – Красноїльськ" на кордонах Буковини, а також заблокували КПП "Халмеу – Дякове" на Закарпатті.
11:29
Суд ЄС підтримав право уряду Нідерландів не розкривати пресі інформацію щодо збиття MH17 
Дві нідерландські медіакомпанії програли в Суді ЄС (Court of Justice) справу, яка стосувалась нерозкриття інформації нідерландським урядом про авіакатастрофу, в якій був збитий Boeing рейсу MH17 у 2014 році над Донбасом.
11:11
У Північній Ірландії через страйк не працюють школи, транспорт і комунальники
У Північній Ірландії більшість працівників бюджетної сфери оголосили страйк, у зв’язку з чим призупинена робота шкіл, транспорту і комунальних служб.
11:10
Франція зможе виготовити для України 78 гаубиць Caesar – міністр
Франція буде спроможна виготовити 78 самохідних гаубиць Caesar для української армії до початку наступного року.
10:41
Умєров несподівано скасував візит до Франції "з міркувань безпеки" 
Міністр оборони України Рустем Умєров в останній момент скасував візит до Франції "з міркувань безпеки" та долучиться до запланованих подій по відеозв’язку.
10:39
Помічник генсека: НАТО цілком здатний захиститись від агресії Росії
Помічник генерального секретаря НАТО з політичних питань і політики безпеки Борис Руге запевняє, що Альянс сьогодні є достатньо потужним, щоб захистити себе від російської агресії.
10:15
Помічник генсека НАТО: Україна може не отримати запрошення в Альянс у Вашингтоні
Помічник генерального секретаря НАТО з політичних питань і політики безпеки Борис Руге допускає, що члени Альянсу можуть не запросити Україну до членства на саміті, який відбудеться цього літа у Вашингтоні.
10:08
Сейм Латвії розгляне пропозицію про заборону імпорту зерна з Росії та Білорусі
Сейм Латвії розгляне пропозицію про заборону імпорту в країну зерна з Росії та Білорусі.
Аналітика короткоЯк журналіст та телеведучий став зіркою польської політики і може стати президентом
09:52
Глава МЗС Литви вважає "жахливим сценарієм" можливий вихід США з НАТО
Європейські посадовці починають хвилюватися, що США можуть припинити допомогу Україні і навіть спробувати вийти з НАТО, якщо на президентських виборах у листопаді переможе Дональд Трамп.
09:34
В Італії проводять велику операцію проти мафії
Вранці у четвер в Італії почали велику операцію проти мафії, розшукують 26 підозрюваних.
09:28
Найбільша група Європарламенту хоче скасувати посаду Борреля, cтворити посаду комісара з оборони
Найбільша політична партія в Європарламенті, Європейська народна партія (ЄНП), у проєкті свого передвиборчого маніфесту пропонує створити окрему посаду комісара з питань оборони, трансформувавши посаду головного дипломата ЄС.
09:00
ФотоУ Німеччині триває хаос на дорогах через крижаний дощ
У кількох регіонах Німеччини продовжується складна ситуація на дорогах через сніг та крижаний дощ.
08:58
Сунак зумів не допустити провалу ключового голосування щодо імміграційної політики 
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у середу зміг не допустити заколоту серед членів своєї Консервативної партії, які виступали проти його плану відправляти шукачів притулку до Руанди.
08:26
Кемерон провів паралелі між Путіним і Гітлером й закликав не умиротворяти президента РФ
Глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон має відчуття, що сьогоднішні події у світі нагадують передвоєнні 1930-ті роки, коли Захід намагався умиротворити Адольфа Гітлера.
08:09
Байден на зустрічі з лідерами Конгресу закликав швидко розблокувати допомогу Україні
Президент США Джо Байден у середу провів зустріч з лідерами Конгресу США та очільниками профільних комітетів, на якій закликав швидше розблокувати фінансування на подальшу допомогу для України.
07:49
У Сенаті США можуть наступного тижня розглянути проєкт, що розблокує фінансування для України
Сенат США, ймовірно, наступного тижня розглядатиме пропозицію двопартійної домовленості, яка дозволить розблокувати фінансування на військову допомогу для України. 
07:19
CША завдали нових ударів по об’єктах хуситів у Ємені
Сполучені Штати завдали нової серії ударів по об’єктах підтримуваних Іраном бойовиків-хуситів на території Ємену, що є четвертою такою акцією за останній тиждень.