Польща продовжила дію тимчасового захисту для біженців до березня 2025 року

Виправлено
Четвер, 18 січня 2024, 15:29

Уряд Польщі 18 січня опублікував інформацію про продовження терміну дії довідок про користування тимчасовим захистом до 4 березня 2025 року.

Про це йдеться у повідомленні польського уряду, повідомляє "Європейська правда".

"Механізм тимчасового захисту, активований імплементаційним рішенням Ради ЄС у березні 2022 року спочатку на один рік, було продовжено ще на один рік – до 4 березня 2025 року. Відповідно, термін дії виданих до цього часу посвідчень тимчасового захисту також продовжено", – йдеться у повідомленні.

Як зазначили в польському уряду, особам, які отримали від Управління у справах іноземців довідку про надання тимчасового захисту з терміном дії до 4 березня 2023, 4 вересня 2023 або 4 березня 2024 року, не потрібно подавати заяву на отримання нових документів. Ці посвідчення будуть чинні до 4 березня 2025 року.

Реклама:

Законодавство не передбачає правових підстав для заміни вже виданих посвідок у зв'язку з продовженням строку дії тимчасового захисту.

У документах міститься відповідна відмітка про продовження терміну їх дії на підставі закону. Таким чином, іноземці, які до цього часу отримали посвідки, можуть продовжувати використовувати їх як посвідки на тимчасове проживання, що підтверджують їхній правовий статус.

Іноземці, які не підпадають під дію закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на її території, але належать до категорії переміщених осіб, перелічених у відповідному рішенні Ради ЄС, можуть скористатися тимчасовим захистом на території Польщі. У такому випадку підтвердженням користування тимчасовим захистом є довідка, видана Управлінням у справах іноземців.

Доповнено від 19 січня. Як згодом пояснили в посольстві України в Польщі, продовження статусу тимчасового захисту, про яке повідомив уряд Польщі раніше, не стосується громадян України.

"Громадяни України, що отримали тимчасовий захист у Польщі на основі Спеціального закону від 12 березня 2022 року, тобто отримали номер PESEL зі статусом UKR, станом на 18 січня 2024 року можуть перебувати у Польщі на підставі цього статусу до 4 березня 2024 року. Про подальші зміни повідомлятимемо окремо", – зазначили в посольстві.

Згідно з інформацією, розміщеною на офіційній сторінці Управління у справах іноземців, продовження терміну дії довідок про користування тимчасовим захистом не означає продовження терміну дії тимчасового захисту громадян України, додали в українському диппредставництві.

"Довідки про користування тимчасовим захистом видавалися громадянам третіх країн, що на момент початку повномасштабного вторгнення легально проживали на території України, і прибули до Польщі втікаючи від воєнних дій", – йдеться у повідомленні посольства.

Як відомо, ЄС восени продовжив тимчасовий захист українців до березня 2025 року.

Нагадаємо, ірландський прем’єр-міністр Лео Варадкар заявив, що "не може уявити" повернення українських біженців, які перебувають в Ірландії, на батьківщину до завершення повномасштабної війни з Росією.

Також болгарський уряд вирішив продовжити програму гуманітарної допомоги біженцям з України до 30 квітня 2024 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: