Війна в Україні обмежує можливості Росії провокувати в Балтії – глава Міноборони Литви

Четвер, 18 січня 2024, 12:34

Через війну в Україні можливості Росії здійснювати провокації в Балтійському регіоні обмежені, вважає міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас. 

Про це він сказав в інтерв'ю радіо Žiniu Radijas в четвер, його цитує LRT, повідомляє "Європейська правда".

"Що стосується приготувань Росії в нашому регіоні, то всі помічають, що Росія направила весь свій потенціал сухопутних військ в Україну, перемістивши його на фронт", – сказав Анушаускас.

За його словами, в РФ є інші сили поблизу балтійських країн: авіація, ракети, тактична ядерна зброя, військово-морський флот, але їй не вистачає значної частини потенціалу сухопутних військ. 

Реклама:

"За допомогою цих дистанційних засобів вона не може повністю використати потенціал сухопутних військ. Маючи ці дистанційні засоби, вона не може повноцінно здійснювати будь-які провокації. Це факт", – переконаний Анушаускас.

Коментар міністра з'явився після того, як цього тижня німецька газета Bild опублікувала сценарій військових навчань, в якому німецька армія готується до гібридної російської атаки на східний фланг НАТО.

У плані викладено детальний сценарій потенційного військового конфлікту, який починається з того, що Росія розпочинає нову хвилю мобілізації, призвавши додатково 200 тисяч призовників у лютому, потім продовжує наступати на Україну, досягає перемог і ближче до літа розпочинає гібридну війну проти країн Балтії. За цим сценарієм відбуватимуться зіткнення, а ситуація загострюватиметься.

"Ключ до виходу з цієї ситуації – збільшення військового оборонного потенціалу кожної країни, що межує з (Росією)", – сказав Анушаускас.

Водночас помічник генерального секретаря НАТО з політичних питань і політики безпеки Борис Руге запевняє, що Альянс сьогодні є достатньо потужним, щоб захистити себе від російської агресії.

Канцелярія президента Литви й Міністерство національної оборони країни на тлі публікації Bild заявили, що не змінюють оцінку загроз у регіоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: