У Литві прокоментували резонансну публікацію Bild про "загрозу нападу РФ на НАТО"

Вівторок, 16 січня 2024, 17:37

Канцелярія президента Литви й Міністерство національної оборони країни на тлі публікації німецького таблоїда Bild про сценарій нападу Росії на НАТО заявили, що не змінюють оцінку загроз у регіоні.

Про це відомства сказали в коментарі інформагентству ELTA, повідомляє "Європейська правда".

У канцелярії литовського президента зазначили, що твердження Bild "ґрунтуються на непідтверджених документах", а безпека східного флангу НАТО в регіоні забезпечується відповідно до оборонних планів, затверджених на саміті Альянсу у Вільнюсі.

"Оцінка загроз у регіоні наразі залишається незмінною, а заходи стримування й оборони запроваджені та втілюються. Литва прагне підтримувати готовність до реалізації оборонних планів в актуальному стані за допомогою навчань союзників на основі сценаріїв", – додали там.

Реклама:
Прем’єрка Естонії: Європа має три-п’ять років на підготовку до загрози з боку РФ

Міністерство національної оборони Литви, реагуючи на публікацію Bild, також заявило, що Росія не наразі не має сил для відкриття другого фронту в умовах інтенсивних бойових дій в Україні. Там, однак, додали, що Москва планує довгострокове збільшення сил у західному напрямку.

"Для цього розроблено плани з розширення інфраструктури та військових частин, проводять інфраструктурні зміни, ділять сфери командування", – зазначає литовське Міноборони.

Нагадаємо, видання Bild повідомило, що отримало доступ до секретного документа Бундесверу – навчального сценарію, який крок за кроком описує, як може розвиватись військовий конфлікт між РФ і НАТО. У сценарії дії Росії та Заходу описуються місяць за місяцем, кульмінацією є розміщення сотень тисяч солдатів НАТО і неминучий початок війни влітку 2025 року.

Директор Центру передового досвіду НАТО зі стратегічних комунікацій Яніс Сартс заявив, що матеріал Bild ґрунтується на документі, який є навчальним сценарієм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: