17 березня 2023

Статті
Крим, трибунал та репарації "з нюансами": якою Захід бачить перемогу України
Думка західних партнерів про те, чим може та має завершитися російсько-українська війна, змінилася протягом останнього року...
Макрон йде на загострення: як заради пенсійної реформи Франція увійшла в політичну кризу
В останній момент Макрон ухвалив рішення застосувати статтю конституції, яка дозволяє затвердити закон без голосування в парламенті.
Між корупцією та впливом РФ: вибори, що можуть означати втрату Чорногорії для Заходу
Поразка прозахідних сил може перетворити Чорногорію на класичну failed state. Ставки дуже високі, проте за два дні до першого туру вони були підвищені до небаченого рівня.
Новини
22:56
Бельгія другою в ЄС може офіційно визнати буддизм
Рада міністрів Бельгії в п’ятницю схвалила законопроєкт, який передбачає офіційне визнання буддизму в країні як позаконфесійної філософської концепції.
22:33
Зеленський привітав "історичне рішення" Міжнародного кримінального суду щодо Путіна
Президент Володимир Зеленський у п’ятницю привітав рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна та російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової.
22:19
відеоУ Парижі знову спалахнули протести через ухвалення пенсійної реформи
У Парижі під час нової демонстрації проти планів уряду підвищити пенсійний вік у Франції сталися сутички між поліцією та протестувальниками.
21:59
Санду: Молдова ніколи не буде на боці вбивць
Президентка Мая Санду наголосила на підтримці України у повномасштабній війні Росії та зазначила, молдовани повинні знати, хто "є нашими друзями, а хто ворогами".
21:40
Британія обіцяє підтримку Міжнародному кримінальному суду після рішення щодо Путіна
Віцепрем’єр-міністр, мініcтр юстиції Великої Британії Домінік Рааб запевнив, що країна сприятиме Міжнародному кримінальному суду в його розслідуваннях для притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах в Україні.
21:21
До парламенту Туреччини внесли протокол про вступ Фінляндії до НАТО
Великі національні збори (парламент) Туреччини в п’ятницю отримав на розгляд законопроєкт про ратифікацію протоколу про приєднання Фінляндії до Північноатлантичного Альянсу.
21:07
Генсек ООН за потреби зустрічатиметься з Путіним навіть після ордера на його арешт
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш продовжить зустрічатись і говорити з президентом Росії Владіміром Путіним після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордеру на арешт останнього.
21:03
Вучич заявив, що ордер на арешт Путіна є тиском на країни, які співпрацюють з Росією
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна є додатковим фактором тиску на країни, які продовжують співпрацювати з РФ.
ДайджестОрдер на арешт Путіна, 13 винищувачів зі Словаччини, Фінляндію беруть в НАТО: новини дня
20:46
Син Байдена подав до суду через ноутбук, який використовують для нападок на його батька
Син президента Джо Байдена Хантер у п’ятницю подав позов проти Джона Пола Майка Айзека – власника ремонтної майстерні, де він нібито ремонтував ноутбук, матеріали якого стали частиною кампанії проти нього та батька.
20:37
Міністр юстиції Німеччини: Путін розпалив криваву війну і повинен відповісти за це в суді
Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн схвально висловився про рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна за воєнні злочини в Україні.
20:23
У Міноборони Латвії ухвалили кадрові рішення після скандалу з тендером на 220 млн євро
Міністерство оборони Латвії після службової перевірки тимчасово відсторонило двох посадовців від виконання обов'язків, пов'язаних із закупівлею продуктів харчування, на тлі розслідування скандального тендеру на 220 мільйонів євро.
ВідеоОрдер на арешт Путіна: що сказав Міжнародний кримінальний суд
20:05
У Тирасполі готують "відповідь" на закон про сепаратизм, ініційований у Кишиневі
Так званий "президент" невизнаного "Придністров’я" Вадим Красносельський у п’ятницю заявив, що Тирасполь вживе заходів у відповідь на поправки до кримінального кодексу Молдови, які передбачають покарання за сепаратизм.
19:57
Боррель про ордер для Путіна: це - початок процесу притягнення до відповідальності
Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель привітав рішення про видачу ордера на арешт для президента РФ Владіміра Путіна.
19:53
Трампу повернули канал у YouTube після двох років блокування
Компанія Alphabet, яка володіє відеохостингом YouTube, у п’ятницю повідомила про зняття обмежень із каналу колишнього президента США Дональда Трампа після понад двох років блокування.
19:31
Швеція "не хотіла, але була готова" до окремого від Фінляндії вступу до НАТО – глава МЗС
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом у п’ятницю заявив, що країна виконала перед Туреччиною всі зобов’язання, необхідні для вступу до Північноатлантичного Альянсу.
19:21
Прокурор МКС: є достатньо підстав вважати Путіна відповідальним за викрадення українських дітей
Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що існують достатні підстави вважати, що президент РФ Владімір Путін несе відповідальність за незаконну депортацію українських дітей з окупованих районів України.
19:17
Щоденні втрати РФ в Україні сягають 1500 військових, насамперед у Бахмуті – посадовець НАТО
Північноатлантичний Альянс оцінює щоденні втрати російських сил у боях в Україні – сюди входять і вбиті, й поранені – в число, яке сягає до 1500 людей.
18:57
Проросійський президент Хорватії звинуватив уряд у "кровопролитті" в Україні
Президент Хорватії Зоран Міланович, відомий проросійськими заявами, в п’ятницю розкритикував рішення уряду передати Україні 14 вертольотів Mi-8, заявивши, що це лише "затягне війну", розв’язану Росією.
18:49
Західні лідери вітають рішення про ордер МКС на арешт Путіна
Топ-посадовці західних держав вітають рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) видати ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна. 
18:36
У Німеччині повністю скасували заборону донорства крові для гомосексуалів
Німецький парламент – Бундестаг – у четвер скасував усі наявні обмеження на донорство крові для гомосексуальних чоловіків, що було обіцянкою нинішньої урядової коаліції.
18:29
Генсек НАТО привітав рішення Туреччини почати процес ратифікації членства Фінляндії
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав рішення Туреччини почати процес ратифікації членства Фінляндії в Альянсі.
18:17
У ЄС підпишуть угоду про закупівлю 155-мм боєприпасів для України в понеділок – ЗМІ
Низка країн Європейського Союзу в понеділок, 20 березня, підпишуть проєктну угоду про спільну закупівлю артилерійських снарядів калібру 155 міліметрів для України.
18:05
Італія знову хоче побудувати міст до Сицилії
Уряд прем’єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні в четвер увечері схвалив проєкт будівництва мосту, який з’єднає острів Сицилія з материковою частиною країни.
17:53
Кулеба про ордер на арешт Путіна: міжнародні злочинці будуть притягнуті до відповідальності
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна.
17:47
У Росії кажуть, що ордер на арешт Путіна не має для них жодного значення
Речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Владіміра Путіна не матиме для РФ "жодного значення, зокрема з правої точки зору".
17:36
Польща розмістить HIMARS, придбані у США, біля Калінінградської області
Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак у п’ятницю анонсував, що ракетні системи залпового вогню HIMARS, придбані у США, нададуть підрозділам 16-ї механізованої дивізії в Ольштині, що біля Калінінградської області Росії.
17:29
Прем'єр Словаччини поговорив з Зеленським про МіГ-29 і збирається приїхати до Києва
Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер провів телефонні переговори з президентом України Володимиром Зеленським після ухвалення рішення про надання винищувачів МіГ-29.
17:09
МЗС Росії оголосило про санкції проти британців, які тренують українських військових
Міністерство закордонних справ Росії оголосило про санкції проти 23 громадян Великої Британії.
17:08
У Міжнародному кримінальному суді видали ордер на арешт Путіна
Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду в п'ятницю видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна у зв'язку із ситуацією в Україні.
17:00
Угорщина слідом за Туреччиною теж ратифікує вступ Фінляндії в НАТО окремо від Швеції
Фракція правлячої партії Угорщини "Фідес" ухвалила рішення розглянути окремо питання ратифікації протоколів про вступ до Північноатлантичного Альянсу Фінляндії та Швеції.
Аналітика короткоЯк пенсійна реформа змусила Макрона ризикнути долею уряду Франції
16:33
Офіційно: Туреччина ратифікує вступ Фінляндії в НАТО окремо від Швеції
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю заявив, що країна ратифікує протокол про вступ Фінляндії в Північноатлантичний альянс окремо від Швеції.
16:28
Зеленський змінив посла України в Естонії
Президент Володимир Зеленський звільнив Марʼяну Бецу з посади посла України в Естонії, замість неї послом став Максим Кононенко.
16:23
Міністр уряду Німеччини вперше за майже 30 років відвідає Тайвань
Міністерка освіти Німеччини Беттіна Старк-Ватцингер наступного тижня здійснить візит до Тайваню, ставши першим за 26 років німецьким урядовцем, що відвідає острів, який Китай вважає своєю територією.
16:07
У Словаччині в шкільних їдальнях заборонили продавати солодкі напої та смажену їжу
У Словаччині шкільні кафетерії більше не зможуть продавати енергетичні та солодкі напої, а також смажену їжу, тоді як солодощі, чипси та інші подібні продукти можуть становити не більше половини асортименту.
15:42
Президентка Єврокомісії: Путін програв енергетичну битву, шантаж не спрацював
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що російському президенту Владіміру Путіну не вдалося шантажувати Європу скороченням поставок енергоносіїв.
15:31
Президент Чорногорії визначив дату дострокових парламентських виборів
Президент Чорногорії Міло Джуканович оголосив дату проведення дострокових парламентських виборів.
15:01
Росіяни засипають Казахстан запитами про постачання підсанкційних товарів - ЗМІ
Російські компанії звертаються до сусіднього Казахстану за допомогою в імпорті вкрай необхідних їм товарів, щоб обійти західні санкції.
14:47
Британія закликала Китай використати візит в Москву для тиску на Путіна, щоб він вивів війська
У британському уряді вважають, що лідер Китаю Сі Цзіньпін має використати свою поїздку до Москви наступного тижня, щоб спонукати президента Росії Владіміра Путіна вивести війська з України.
14:24
фотоГенсек НАТО і президентка Єврокомісії на платформі в Північному морі обговорили безпеку інфраструктури
Глави НАТО і Європейської комісії прилетіли в п'ятницю на видобувну платформу в Північному морі, щоб обговорити безпеку постачання енергоресурсів та інфраструктури.
14:20
Латвія внесла до "чорного списку" 35 росіян за підтримку війни Росії 
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс ухвалив рішення додати до списку небажаних осіб ще 35 громадян Росії, які підтримали російську агресію проти України.
13:50
Бундестаг підтримав суперечливу виборчу реформу, щоб скоротити число депутатів
Депутати Бундестагу після бурхливого обговорення проголосували за проєкт виборчої реформи, покликаної зменшити число депутатів нижньої палати німецького парламенту.
13:22
Прем’єр Ірландії: умиротворення Путіна не змусить його зупинити війну
Прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар переконаний, що умиротворення російського лідера Владіміра Путіна не змусить його зупинити війну проти України.
12:59
Прем'єру Ірландії довелось вибачитися за жарт про роман Клінтона і Левінскі
Прем'єр-міністру Ірландії Лео Варадкару довелось вибачатись за жарт, який він розповів у Вашингтоні з натяком на сексуальний скандал довкола експрезидента США Білла Клінтона.
12:52
Кулеба закликав партнерів прискоритися з постачанням боєприпасів
Глава МЗС Дмитро Кулеба просить партнерів України прискорити постачання боєприпасів, адже кожний день затримки означає чиюсь загибель на фронті.
Аналітика короткоЧому Чорногорія виявилася беззахисною перед атакою "друзів Путіна"
12:26
Глава МЗС шкодує, що Папа за час війни так і не доїхав до України
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба шкодує, що Папа Римський Франциск за час війни ще не відвідав Україну.
12:20
Санду: У 2030 році Молдова має бути членом ЄС
Президентка Молдови Мая Санду виступила 17 березня у парламенті з промовою, у якій запевнила, що для Молдови не існує іншого шляху, окрім європейської інтеграції.
12:06
Кулеба про країни, які не підтримали Україну у війні: кожен вибір зафіксований
Країни, які "погано поводилися з Україною", будуть притягнуті до відповідальності після закінчення війни.
11:35
Держпошта Литви призупинила відправку посилок до Росії
Через нові вимоги до відправлень адресатам у Росії, пов'язані з міжнародними санкціями, Пошта Литви тимчасово призупинила доставку посилок з товарами в цю країну.
11:33
В Росії нагородили пілотів Су-27 за агресивне перехоплення дрона США
У Росії вручили державні нагороди пілотам винищувачів Су-27, через дії яких США були змушені потопити свій безпілотник MQ-9 Reaper.
11:17
На демонстраціях проти пенсійної реформи у Франції затримали понад 300 людей
Глава МВС Франції Жеральд Дарманен заявив, що під час протестів у четвер ввечері поліція затримала 310 людей.
11:16
Словаччина передасть Україні 13 винищувачів МіГ-29
Уряд Словаччини на позачерговому онлайн-засіданні ухвалив рішення передати Україні 13 винищувачів МіГ-29. 
10:51
ЄС анонсував виплату Україні другого траншу макрофіну на 1,5 млрд євро з пакета на 18 млрд
ЄС наступного тижня перерахує Україні другий транш макрофінансової допомоги з пакета допомоги загальним обсягом 18 млрд євро.
10:35
Генпрокуратура Латвії зробила попередження проросійській партії за заклики зупинити підтримку України
Генеральна прокуратура оголосила вже друге попередження партії "Російський союз Латвії" (РСЛ), у разі повторення порушень її діяльність можуть заборонити через суд.
10:34
Посол ЄС наголосив на вирішальності призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів
Призначення 16 членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) є вирішальним кроком у реалізації реформи правосуддя та ключовим пунктом однієї із "кандидатських" рекомендацій ЄС для України.
10:04
Через попереджувальні страйки порушено роботу чотирьох аеропортів Німеччини
Через поновлення попереджувальних страйків у чотирьох німецьких аеропортах діють значні обмеження – йдеться про Дюссельдорф, Кельн, Штутгарт і Карлсруе.
09:54
фотоПрезидент Фінляндії прибув до Туреччини на переговори щодо НАТО, відвідав зону землетрусу
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо прибув у Туреччину на переговори про вступ держави до НАТО та напередодні зустрічі з президентом Ердоганом відвідав зону смертоносного землетрусу.
09:45
У Польщі цього місяця розмістять гарнізон армії США
Гарнізон армії США в Польщі, підрозділ, що підтримує присутність американських військ у Польщі, буде створено в березні.
09:24
Розвідка Британії: Темп російських операцій по всій лінії фронту найнижчий з січня 2023 року
Розгорнуті в Україні російські підрозділи тимчасово виснажені та мають один із найнижчих темпів наступальних операцій принаймні з січня 2023 року.
09:21
У Латвії призначили дату президентських виборів
У четвер 16 березня президія Сейму Латвії і рада фракцій погодили дату президентських виборів.
09:06
фото"Коктейлі Молотова", підпали, розбиті вітрини: у Франції – заворушення через пенсійну реформу
У четвер ввечері у низці міст Франції відбулися спонтанні акції протесту через наміри уряду просувати пенсійну реформу навіть попри відсутність підтримки у нижній палаті парламенту.
08:58
Президент Сербії заявив, що не планує "нічого підписувати" на ключових переговорах з Косовом
Президент Сербії Александр Вучич заявив у четвер, що не планує "нічого підписувати" під час майбутніх переговорів з лідером Косова за посередництва ЄС у Північній Македонії.
08:38
Британські паспортисти страйкуватимуть п'ять тижнів
Більшість працівників британських паспортних служб страйкуватимуть протягом п'яти тижнів, починаючи з наступного місяця, через суперечку щодо заробітної плати.
08:16
фотоВ Естонію вперше прибули французькі бронетранспортери Griffon і танки AMX-10
Бронетранспортери Griffon і легкі колісні танки AMX-10 збройних сил Франції в четвер уперше прибули до Естонії, щоб разом із 350 військовослужбовцями брати участь у шестимісячній навчальній місії союзників НАТО.
07:57
Албанія під тиском ЄС призупинила схему "золотих паспортів"
Після критики з боку ЄС, Албанія заявила в четвер, що тимчасово відмовляється від планів щодо так званої схеми "готівка в обмін на паспорти".
07:42
США схвалили продаж Польщі 800 ракет Hellfire
Державний департамент США схвалив можливий продаж Польщі ракет Hellfire і супутнього обладнання орієнтовною вартістю 150 млн доларів.
07:25
Бельгія надасть Україні 240 військових вантажівок
Міноборони Бельгії має намір передати 240 військових вантажівок для Збройних сил України.
ВідеоРеванш РФ у країні-члені НАТО. Чому Захід може втратити Чорногорію?