В Естонію вперше прибули французькі бронетранспортери Griffon і танки AMX-10

фото
П'ятниця, 17 березня 2023, 08:16

Бронетранспортери Griffon і легкі колісні танки AMX-10 збройних сил Франції в четвер уперше прибули до Естонії, щоб разом із 350 військовослужбовцями брати участь у шестимісячній навчальній місії союзників НАТО.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє телерадіокомпанія ERR.

17 французьких бронетранспортерів Griffon і три танки АМХ-10 доставили в естонське місто Тапа залізницею.

Військова техніка належить новому французькому контингенту бойової групи НАТО. Її використовуватиме нова ротація французьких іноземних легіонерів чисельністю 350 осіб.

БТР Griffon брали участь у бойових діях у різних місіях по всьому світу і використовувалися піхотою, інженерами і протитанковими військами.

 
фото Postimees

Остання версія Griffon, що надійшли до Естонії, розвиває швидкість до 110 кілометрів на годину.

БТР оснащений 40-мм гранатометом, лазерною системою попередження, кулеметом 50-го калібру, різними системами захисту і може перевозити 10 солдатів зі спорядженням.

Griffon використовує комунікаційну мережу SCORPION, яка дає змогу обмінюватися розвідувальними даними в режимі реального часу, тобто транспортні засоби зв'язуються один з одним, коли виявляють вогонь і рух противника.

"Ці транспортні засоби справді важкі, 24 тонни, але, водночас, вони дуже мобільні завдяки тому, що в них 6 коліс. Як ви самі знаєте, тут багато боліт і нам дуже цікаво подивитися, як вони покажуть себе тут, але я впевнений, що турбуватися про це нам не доведеться. Ми бачили їхню ефективність у пустелі і я впевнений, що тут вони покажуть себе так само добре", - сказав командувач військовим контингентом Франції підполковник Брос.

Бойові бронемашини AMX-10, яких через бойові характеристики називають "колісними танками", можуть розвивати швидкість до 70 кілометрів на годину і раніше використовувалися в Африці та Афганістані.

Франція вже надала Збройним силам України AMX 10-RC.

"Цей бронеавтомобіль призначений для підтримки і розвідки. Він оснащений гарматою калібру 105 міліметрів, але важливо розуміти, що це не танк. Тут використовується колісна база, за рахунок цього бронеавтомобіль дуже швидкий і мобільний, чого не скажеш про танк, який дуже повільний і важкий", - розповів водій-механік сержант Луц.

З 2017 року французькі військові в Естонії щороку мінялися з данськими військовими. Однак після вторгнення Росії в Україну минулого року французькі військові залишаються в Естонії на постійній основі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: