17 вересня 2023

Новини
ДайджестТри країни блокують зерно з України, Ердоган погрожує ЄС, 3D-принтери для ЗСУ: все за вихідні
19:49
Макрон різко пом’якшив тон щодо відеоігор, які звинувачував у спалахах насильства
Президент Франції Емманюель Макрон похвалив розробників відеоігор, яких лише нещодавно різко звинуватив у спалаху заворушень по всій країні.
19:27
ЄС може запровадити 20%-ве мито на електрокари з Китаю після перевірки Єврокомісії
Єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон допустив, що розслідування Єврокомісії щодо нечесної конкуренції з боку китайських виробників електрокарів може призвести до суттєвого зростання митних зборів із них.
19:04
ЗМІ дізнались деталі поїздки Зеленського до Вашингтона
Президент Володимир Зеленський у четвер, 21 вересня, зустрінеться з усіма американськими сенаторами в Конгресі й виступить із промовою, а після цього проведе зустріч із Джо Байденом у Білому домі.
18:46
відеоТрампу сподобалось, як Путін похвалив його "мирний план"
Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що йому "сподобалась" схвальна оцінка його намірів урегулювати повномасштабне вторгнення Росії в Україну від російського диктатора Владіміра Путіна.
18:14
ЄС закликає Польщу, Угорщину та Словаччину до конструктиву в питанні зерна з України
Європейська комісія прокоментувала рішення трьох держав Європейського Союзу – Польщі, Угорщини й Словаччини – запровадити односторонні обмеження на імпорт сільгосппродукції з України попри досягнутий раніше компроміс.
17:59
Топ-генерал США: Збитий китайський аеростат таки не збирав розвідувальних даних
Китайський аеростат, збитий над територією США на початку лютого, мав спеціальні датчики для збору розвідувальних даних, але вони так і не були активовані під час польоту над континентальними Штатами.
17:24
Уряд Швеції терміново збереться через зростання злочинного насильства
Міністр юстиції Швеції Гуннар Штрьоммер оголосив, що шведський уряд скликав позачергове засідання Ради з боротьби з організованою злочинністю на тлі збільшення кількості випадків насильницьких смертей у країні.
17:01
Президент Фінляндії вважає високим ризик ескалації війни в Україні
Фінський президент Сауле Нііністьо застерігає Європу бути обачними щодо ризиків ескалації повномасштабної війни Росії проти України.
16:43
Прем’єр Польщі порівняв газові домовленості Путіна й Меркель з пактом Молотова-Ріббентропа
Польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький у неділю розкритикував колишню канцлерку Німеччини Ангелу Меркель за домовленості про постачання енергоресурсів із Росії, провівши паралелі з пактом Молотова-Ріббентропа, який уможливив Другу світову війну.
16:22
фотоУ Берліні кліматичні активісти обляпали фарбою Бранденбурзькі ворота
Активісти екологічної групи "Останнє покоління" в неділю вранці розфарбували Бранденбурзькі ворота – одну з найвідоміших пам’яток Берліна – в помаранчевий колір у межах чергової акції протесту проти видобування викопного палива.
16:03
Сійярто: "Лицемірний" ЄС заздрить Угорщині й Туреччині – наших лідерів поважають
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто висловив обурення, як він це назвав, "лицемірством" Європейського Союзу, який критикує його державу й Туреччину за недемократичність, а насправді – "заздрить".
15:47
Голова МЗС Угорщини пояснив зв'язок між фізикою і відносинами з РФ
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто визнав, що Будапешт продовжує й буде продовжувати співпрацю з Росією через залежність від російських енергетичних ресурсів.
15:25
В уряді Британії не погодились із критикою Джонсона щодо повільної допомоги Україні
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі в неділю відреагував на закиди експрем’єра Бориса Джонсона, який різко розкритикував Лондон через зволікання з відправленням зброї в Україну.
15:00
Канада пожертвує понад $24 млн фонду для закупівлі військової допомоги Україні
Міністр національної оборони Канади Білл Блер у неділю оголосив про внесок у розмірі 33 мільйонів канадських доларів (24,38 мільйона доларів США) до Міжнародного фонду для України – очолюваної Великою Британією ініціативи із закупівлі військової допомоги для Києва.
14:30
В Уельсі обмежують швидкість руху в забудованих районах до 32 км/год
Уельс від неділі, 17 вересня, першим у Сполученому Королівстві запровадив обмеження швидкості руху на ділянках зі щільною забудовою – передусім міських районах – до 20 миль на годину (32 км/год) замість попередніх 30.
14:04
фото, відеоУ центральній Румунії бронемашина НАТО врізалась у паркан
Бронемашина, яка вирушила на навчання Північноатлантичного Альянсу в центральній Румунії, з’їхала з дороги та проламала паркан приватного будинку.
13:38
Голова Єврокомісії на Лампедузі оголосила про план врегулювання міграції
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту на італійський острів Лампедуза, де спостерігається загострення ситуації з напливом мігрантів, оголосила про десятикроковий план урегулювання міграційної кризи.
13:16
Голова МЗС Німеччини в Нью-Йорку знову закликає до реформи Радбезу ООН
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час візиту до Сполучених Штатів закликала до "фундаментальних реформ" Організації Об’єднаних Націй, аби вона відображала нинішню ситуацію у світі.
12:58
фотоOSINT-аналітики помітили нарощування сил Азербайджану біля кордону з Вірменією
Фото й відео з відкритих джерел підтверджують побоювання Вірменії про те, що Збройні сили Азербайджану стягують військову техніку до вірменського кордону – це може вказувати на підготовку до військової операції.
12:35
Лаврову верзеться, що США ведуть війну проти Росії
Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров своєрідно прокоментував ймовірні наміри Сполучених Штатів надати Україні далекобійні ракети ATACMS.
12:20
Четверо сенаторів-республіканців закликають Байдена негайно дати Україні ATACMS
Група з чотирьох сенаторів від Республіканської партії США в суботу скерували президенту Джо Байдену листа, в якому закликали його надіслати тактичні ракетні комплекси ATACMS Україні для захисту проти російської агресії.
11:59
Британські лейбористи хочуть посилити співпрацю з ЄС у разі приходу до влади
Опозиційна Лейбористська партія Великої Британії, яка нині лідирує в рейтингах, хоче в разі перемоги на парламентських виборах і формування уряду посилити співпрацю з Європейським Союзом, порушену після Brexit.
11:42
У НАТО пояснили, чому збільшення витрат на оборону недостатньо для посилення безпеки
Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер зазначив, що через різке зростання цін на боєприпаси збільшення оборонних витрат членів Альянсу не означає автоматичного посилення їхньої безпеки.
11:20
Прем’єр Болгарії порівняв із "терористами" фермерів, обурених зняттям бану на зерно з України
Болгарський прем’єр-міністр Ніколай Дєнков у суботу різко відреагував на відмову зустрітись місцевих фермерів, які планують масштабні протести після зняття заборони на імпорт зерна з України.
10:52
Пашинян сподівається на мирну угоду між Азербайджаном і Вірменією до кінця року
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян вважає, що може укласти мирну угоду з азербайджанським президентом Ільхамом Алієвим стосовно Нагірнокарабаського конфлікту "до кінця року або до початку наступного".
10:37
Вучич ображений, що ЄС підтримує Україну більше, ніж Сербію
Сербський президент Александар Вучич висловив нерозуміння тим, що Європейський Союз набагато швидше рухається в питанні надання членства Україні, аніж його державі.
10:16
Норвезький топ-генерал: РФ лишила біля кордону з Норвегією 20% від військ, які були до 2022 року
Голова Збройних сил Норвегії генерал армії Ейрік Крістофферсен повідомив, що Росія відвела від норвезького кордону 80% своїх військ після повномасштабного вторгнення, хоча й постійно говорить про загрозу з боку НАТО.
09:55
відео, виправленоВ Італії розбився військовий літак, загинула 5-річна дівчинка
Під італійським містом Турин у суботу ввечері розбився літак Військово-повітряних сил, у результаті чого загинула п’ятирічна дівчинка, а її сім’я та пілот потрапили до лікарні.
09:27
Генсек НАТО: Німеччина має значно збільшити витрати на оборону
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг закликав Німеччину збільшити оборонні витрати на тлі повномасштабної агресії Росії проти України.
09:18
Британська розвідка: Росія готується до українського наступу на Токмак
Російські війська, за оцінкою розвідувального співтовариства Міністерства оборони Великої Британії, укріплюють оборону стратегічно важливого міста Токмак Запорізької області.
09:00
Столтенберг закликав готуватись до затяжної війни РФ проти України
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг застеріг, що попри бажання якнайшвидшого миру повномасштабна війна Росії проти України триватиме довго, й до цього потрібно бути готовими.
08:41
відеоУ Німеччині вкотре відбулись сутички на заході еритрейської діаспори, 200 затриманих
У німецькому Штутгарті в суботу під час проведення еритрейськими біженцями інформаційного заходу спалахнули сутички між прихильниками й противниками чинного режиму в країні, в результаті чого поліція затримала майже 200 людей.
08:18
ЗМІ: Висланий з Молдови російський пропагандист пов’язаний з ГРУ
Журналісти російського видання The Insider стверджують, що видворений із Молдови очільник місцевого відділення пропагандистської інформагенції Sputnik Віталій Денисов може бути кадровим офіцером військової розвідки РФ.