18 вересня 2023

Статті
Як Росія відмовлялася від "геноциду". Репортаж з Гааги, з процесу в Міжнародному суді
Агент РФ побудував свій виступ на фейкових історичних твердженнях про нацистську Україну, а на додаток звинуватив у підтримці нацизму особисто Зеленського.
Колонки
Компроміс не на користь Києва: що стоїть за рішенням Єврокомісії щодо українського зерна
Самообмеження експорту, на яке вимушено погодився Київ, буде порушенням правил торгівлі – причому саме з боку України.
Стратегічний альянс із Польщею: чи потрібний він Україні
Без взаємної співпраці ані Україна, ані Польща не побудують систему безпеки, яка буде стійкою та ефективною після перемоги у війні з Росією.
Новини
22:48
Зеленський у США: візьме участь у заходах ООН, зустрінеться з Байденом
Президент України Володимир Зеленський у понеділок увечері повідомив про прибуття до Сполучених Штатів для участі в заходах Генеральної асамблеї ООН та зустрічей із американськими посадовцями.
22:34
Екслідер Каталонії оскаржує в Суді ЄС рішення Європарламенту позбавити його імунітету
Колишній голова регіонального уряду Каталонії Карлос Пучдемон, який очолював кампанію за незалежність країни від Іспанії у 2017 році, повторно оскаржує в Суді Євросоюзу рішення Європарламенту позбавити його парламентського імунітету.
22:14
Польща й Словаччина відреагували на оскарження в СОТ їхніх заборон на зерно з України
Польська й словацька влади заявили, що поки не будуть скасовувати односторонні обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після того, як вона ініціювала оскарження в межах Світової організації торгівлі.
21:44
ексклюзивУ Києві спростовують, що п’ять держав ЄС відкинули пропозиції України щодо зерна
Інформація про те, що п’ять східних держав Європейського Союзу відкинули пропозиції України щодо обмеження експорту сільськогосподарської продукції, не відповідають дійсності.
21:22
Британія обмежила пересування російських дипломатів у відповідь на аналогічні дії Москви
Міністерство закордонних справ Великої Британії запровадило взаємні обмеження щодо пересування акредитованих на його території російських дипломатів.
ДайджестСуд проти РФ у Гаазі, зерновий позов проти країн ЄС, "український заколот" у Грузії: новини дня
21:02
Голова Міноборони ФРН: Рішення про надання Україні Taurus ще немає
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус у понеділок перед засіданням Контактної групи з питань оборони України на авіабазі Рамштайн підтвердив, що Берлін поки не ухвалив рішення про надання Києву далекобійних ракет Taurus.
20:48
Суд у Польщі залишив під вартою підозрюваних у зриві роботи залізниці стоп-сигналом
Окружний суд у польському Білостоку залишив під вартою двох підозрюваних у тому, що вони зупиняли потяги залізниці імітацією аварійного стоп-сигналу.
20:43
Німеччина підготувала новий пакет військової допомоги Україні на 400 млн євро
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував новий пакет військової допомоги для України в розмірі 400 мільйонів євро.
20:28
Парламент Іспанії вперше в історії проведе засідання кількома мовами
Іспанський парламент у вівторок проведе своє перше повністю багатомовне засідання з перекладачами на каталонську, баскську та галісійську мови на тлі боротьби за підтримку цих партій у майбутній коаліції.
20:06
РФ про обмеження на в’їзд російських авто до ЄС: "залізна завіса", "за межею абсурду"
Міністерство закордонних справ Росії у фірмовій манері в понеділок прокоментувало рішення окремих держав-членів Європейського Союзу заборонити в’їзд автомобілям із російською реєстрацією.
20:05
Президенти держав Балтії поговорили з генсеком ООН про ситуацію з українським зерном
Президенти держав Балтії на зустрічі з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем підняли питання про ситуацію з експортом українського зерна та наголосили на відповідальності Кремля.
19:38
Україна почала оскарження в СОТ агрозаборон Польщі, Угорщини та Словаччини
Україна в понеділок подала заявку про проведення консультацій зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною в межах Світової організації торгівлі після рішення цих держав в односторонньому порядку обмежити український імпорт.
19:37
Правляча партія Грузії передала до КС подання щодо імпічменту президентки
Правляча партія Грузії "Грузинська мрія" передала до Конституційного суду депутатське подання щодо порушення президенткою основного закону тим, що вона здійснює візити без згоди уряду.
19:19
фотоУ Болгарії знешкодили міну, знайдену серед уламків дрона на узбережжі Чорного моря
Спеціалізована група Військово-морських сил Болгарії в понеділок удень знешкодила боєприпас, виявлений у курортному місті Тюленово на березі Чорного моря серед уламків дрона невідомого походження.
19:02
Китай викликав посла Німеччини після слів Бербок про "диктатора" Сі
Міністерство закордонних справ Китаю в неділю ввечері викликало німецького посла Патріцію Флор у зв’язку із твердженнями голови МЗС Німеччини Анналени Бербок про китайського лідера Сі Цзіньпіна.
18:51
В Україні у лавах сил оборони загинув ще один боєць із Грузії
У бою в лавах сил оборони України загинув ще один боєць із "Грузинського легіону".
18:48
Росія вийшла з європейської організації з питань співпраці в Арктиці
Міністерство закордонних справ Росії в понеділок оголосило про вихід із Ради Баренцевого/Євроарктичного регіону (РБЄР) – регіональної організації, учасники якої координують співпрацю в Арктичному регіоні.
18:34
"Не втручалися і не плануємо": Київ відповів на заяви у Тбілісі про нібито підготовку заколоту
У Міністерстві закордонних справ України назвали неправдою заяви із силового блоку Грузії про нібито причетність Києва до підготовки заколоту проти чинної влади. 
18:30
ЗМІ: Угорщина не схвалить вступ Швеції до НАТО цієї осені, вимагає візиту на високому рівні
Ймовірність схвалення Угорщиною вступу Швеції до Північноатлантичного Альянсу протягом осені 2023 року стала ще меншою через вимогу провести переговори на найвищому рівні зі шведською стороною в Будапешті.
18:21
ФотоУ Молдові затримали 11 українців, які незаконно потрапили в країну
Прикордонна поліція Молдови затримала 11 чоловіків-українців, які намагалися незаконно перетнути державний кордон.
18:15
У Берліні кліматичні активісти блокували дороги, на них напав обурений водій
У Берліні вранці у понеділок більш ніж півтори сотні кліматичних активістів заблокували дороги, в одному випадку розлючений водій напав на них з балончиком перцевого газу.
18:02
У Німеччині критикують зернову блокаду з боку трьох країн ЄС
Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір критикує дії Польщі, Угорщини і Словаччини, які запровадили односторонні обмеження на імпорт агропродукції з України.
18:02
Польські ЗМІ: Три країни ЄС припиняють участь у механізмі обговорень імпорту зерна з України
Польща, Словаччина й Угорщина у понеділок вирішили припинити участь у Координаційній платформі з питань імпорту української сільгосспродукції після рішення Києва поскаржитись на ці держави до Світової організації торгівлі.
17:50
В Естонії громадянина Польщі оштрафували за георгіївську стрічку
В Естонії на прикордонному пункті "Нарва-1" громадянин Польщі отримав штраф за георгіївську стрічку на дзеркалі заднього виду автомобіля.
17:45
У Боснії закрили справу про вивезену з України ікону, яку Додік подарував Лаврову
Прокуратура Боснії і Герцеговини вирішила не проводити розслідування у справі "Ікона" за фактом подарунка міністру закордонних справ Росії Сергєю Лаврову від президента Республіки Сербської Мілорада Додіка.
17:38
Прем'єр Косова знайшов винного у провалі нещодавніх переговорів із Сербією
Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті звинуватив спеціального представника Європейського Союзу Мирослава Лайчака у невдалих переговорах із Сербією.
17:35
Дві третини чехів задоволені членством країни в НАТО
Близько двох третин чехів задоволені тим, що Чехія є членом Північноатлантичного альянсу, але відсоток невдоволених дещо зріс. 
17:26
оновленоЗМІ пишуть, що п’ять держав ЄС відкинули план України щодо зерна, в Києві спростовують
П’ять держав-членів Європейського Союзу в понеділок відкинули підготовлений Україною план із обмеження експорту сільськогосподарської продукції, який, за задумом Європейської комісії, мав би замінити односторонні обмеження українського імпорту.
17:15
ANSA: Міністри закордонних справ ЄС зустрінуться в Києві на початку жовтня
Італійське інформагентство ANSA з посиланням на три різні джерела стверджує, що Європейський Союз готується провести зустріч міністрів закордонних справ держав-членів у Києві.
17:12
Туристів у Венеції попереджають про агресивних чайок
В італійській Венеції розвісили оголошення, які попереджають туристів про агресивних чайок.
17:07
Уряд Італії оголосив зміни до законодавства у зв’язку з міграційною кризою
Італійська Рада міністрів на тлі міграційної кризи схвалила зміни до законодавства, пов’язаного з імміграцією.
17:01
У НАТО допускають членство Молдови в Євросоюзі в нейтральному статусі
Молдова може стати членом Європейського Союзу зі збереженням нейтралітету попри те, що інші держави Центрально-Східної Європи спершу інтегрувались до Північноатлантичного Альянсу.
16:50
ФотоУ Фінляндії арештували бізнесмена, підозрюваного в постачанні до РФ деталей для дронів
У Фінляндії повітовий суд Східної Уусімаа взяв під варту бізнесмена Габріеля Теміна, якого підозрюють у порушенні санкційних правил з обтяжувальними обставинами.
16:46
Bloomberg дізнався, що може увійти у 12-ий пакет санкцій ЄС проти Росії
Держави-члени Європейського Союзу в жовтні можуть почати обговорення нового, вже дванадцятого за ліком, пакета санкцій проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну.
16:34
Прем'єр Румунії пропонує накласти заборону на українську агропродукцію ще на 30 днів
Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку заявив, що звернеться до міністрів сільського господарства та економіки з проханням ухвалити спільне розпорядження про продовження заборони на імпорт української агропродукції на 30 днів.
Аналітика короткоЧим зерновий компроміс із ЄС небезпечний для України
16:14
Більшість країн ЄС – на боці Єврокомісії в зерновій суперечці і засуджують блокаду
Більшість країн-членів ЄС підтримують рішення, запропоноване Європейською комісією щодо експорту українського зерна.
16:09
Болгарські депутати заслухають міністра оборони через дрон з вибухівкою на узбережжі моря
У парламенті Болгарії заслухають доповідь міністра оборони у зв’язку зі знайденим на узбережжі Чорного моря дроном з вибухівкою.
15:35
У Литві пропонують вийти з Конвенції щодо заборони касетних боєприпасів
Міністерство оборони Литви пропонує Державній раді з оборони розглянути можливість виходу з Конвенції щодо заборони касетних боєприпасів.
15:22
фотоУ Молдові знайшли у Дністрі старовинний човен віком від кількасот років
У Молдові знайшли на дні Дністра старовинний човен, якому щонайменш кілька сотень років. 
15:22
Литва хоче відгородитися від Білорусі парканом навіть на болотах
Державна прикордонна служба Литви розглядає можливість встановлення фізичних бар'єрів на кордоні з Білоруссю на заболочених ділянках.
15:11
У Німеччині під час аварії на атракціоні на Октоберфесті постраждали вісім осіб
У німецькому Мюнхені вісім осіб отримали легкі поранення внаслідок нещасного випадку на американських гірках під час пивного фестивалю Октоберфест.
14:59
Франція не готова забрати до себе частину з тисяч мігрантів, що нещодавно прибули до Італії
Франція не готова забрати до себе частину з мігрантів, які останнім часом прибули на найпівденніший острів Італії Лампедуза, але хоче допомогти сусідам стримувати нелегальну міграцію.
14:48
Російські хакери атакували агентство транспорту і зв'язку Фінляндії
У Фінляндії Агентство транспорту і зв'язку Traficom у понеділок, 18 вересня, зазнало DoS-атаки, яку здійснили російські хакери.
14:40
В Італії розпочався страйк працівників громадського транспорту
У понеділок, 18 вересня, в Італії кілька профспілок, що представляють інтереси працівників громадського транспорту, оголосили загальнонаціональний страйк.
14:26
Брюссель наполягає на компромісному вирішенні зернової кризи попри одноосібні рішення трьох країн
У Єврокомісії заявили, що в понеділок по обіді Україна повинна представити кроки для запровадження контролю за своїм агроекспортом, оскільки вважають, що компромісний варіант вирішення агросуперечки, який вона запропонувала, буде діяти попри рішення Польщі, Угорщини і Словаччини.
14:11
Президент Португалії потрапив у скандал через слова про декольте
Президенту Португалії Марсело Ребелу де Соузі довелося виправдовуватися після заяв про декольте молодої жінки, які він зробив під час візиту до канадського Монреалю.
13:50
фотоУ Болгарії фермери заблокували дороги по всій країні через агроімпорт з України
У понеділок о 10 годині ранку фермери та власники переробних підприємств у Болгарії вивели важку техніку на транспортні розв'язки на знак протесту проти рішення парламенту не продовжувати надзвичайні заходи, що забороняють імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України після 15 вересня.
13:41
У Білорусі раптом захотіли спільних військових навчань із Польщею
У Раді безпеки Білорусі раптом заявили про готовність провести спільні військові навчання із Польщею.
13:40
ЗМІ: ЄС ризикує залежати від батарей з Китаю, як це було з енергоносіями з РФ
Євросоюз до 2030 року може потрапити в таку ж залежність від Китаю щодо літій-іонних батарей та паливних елементів, як і у випадку з російськими енергоносіями до повномасштабної війни проти України.
13:30
У Білому домі впевнені, що підтримка допомоги Україні у Конгресі залишається сильною
У Білому домі впевнені, що у Конгресі США зберігається високий рівень підтримки продовження допомоги Україні.
13:11
Китай обурений заявою глави МЗС Німеччини про "диктатора" Сі
У Китаї обурені заявами міністерки закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, яка нещодавно назвала китайського лідера Сі Цзіньпіна"диктатором".
Аналітика короткоЧи готовий Київ до стратегічних відносин з Варшавою – погляд із Польщі
12:59
Генсек НАТО не бачить безпосередньої загрози ядерної ескалації в Україні
В НАТО не бачать ознак безпосередньої загрози ядерної ескалації у війні РФ проти України.
12:56
Глава МЗС Литви: Росія щаслива через скандал довкола прем'єрки Естонії
Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що скандал довкола нібито "російського бізнесу" чоловіка прем’єрки Естонії Каї Каллас є приводом для радості в Росії.
12:49
Спецслужби Грузії заявляють про підготовку "держперевороту" з українським слідом
Служба державної безпеки Грузії стверджує, що в жовтні-грудні якась група осіб планує влаштувати дестабілізацію та заворушення, кінцевою метою яких є зміна влади насильницьким шляхом.
12:34
На заході Туреччини водолази шукають вертоліт, який розбився під час гасіння лісової пожежі
На заході Туреччини команди водолазів шукають у водоймі гелікоптер, який зазнав аварії на вихідних під час гасіння лісової пожежі.
12:33
Сутички на заході еритрейської діаспори у Німеччині: постраждали десятки поліцейських
У німецькому місті Штутгарт під час еритрейського культурного фестивалю постраждали десятки осіб, зокрема, 26 поліцейських.
12:26
ЗМІ: Європарламент підтримав збільшення оборонного бюджету на 2024 рік
Європейський парламент підтримав пропозицію Єврокомісії витратити більше грошей на оборону в бюджеті ЄС на наступний рік.
12:24
У Суді ООН щодо геноциду РФ розповіла про "нациста" Зеленського та війну для "самозахисту"
Російська сторона відмовляється визнавати заяви своїх посадовців та президента Путіна від лютого 2022 року про те, що повномасштабне вторгнення РФ до України почалося для боротьби з нібито "геноцидом" на Донбасі.
12:15
В Італії стався землетрус магнітудою 4,8
Зранку у понеділок, 18 вересня, в Італії стався землетрус магнітудою 4,8 бала в муніципалітеті Марраді, що у провінції Флоренція.
12:02
фотоПольська опозиція показала фото вибуху "подарунка з України" в кабінеті глави поліції
Кшиштоф Брейза, політик з ліберальної опозиційної польської партії "Громадянська платформа", опублікував фотографії зі штаб-квартири польської поліції у Варшаві, на яких видно наслідки минулорічного вибуху подарованого в Україні гранатомета.
11:56
Прем'єрка Естонії знову прийде засідання антикорупційної комісії парламенту
На тлі скандалу навколо співпраці бізнесу її чоловіка з РФ зустріч із прем'єркою Естонії Каєю Каллас несподівано включили до порядку денного засідання спеціальної комісії парламенту з боротьби з корупцією.
11:39
Спікер парламенту Угорщини засумнівався в потребі вступу Швеції у НАТО
Спікер парламенту Угорщини заявив у неділю ввечері про те, що він не впевнений, чи потрібно схвалювати заявку Швеції на вступ до НАТО.
11:24
Литва придбає системи ППО NASAMS попри вибір Естонії та Латвії на користь IRIS-T
Вибір Латвії та Естонії придбати німецькі системи протиповітряної оборони (ППО) IRIS-T не вплине на рішення Литви віддати перевагу норвезьким системам NASAMS.
11:15
Київ у понеділок почне юридичний процес проти країн ЄС – торгпред
Київ планує у понеділок почати оскаржувати відмову Польщі, Угорщини та Словаччини скасувати заборону на ввезення української сільськогосподарської продукції.
10:49
В Гаазі починаються слухання у справі щодо геноциду, Росія вирішила брати участь
У Палаці миру у Гаазі 18 вересня починаються слухання у справі проти Росії за звинуваченнями про порушення нею Конвенції про заборону геноциду.
10:46
На чорноморському курорті Болгарії знайшли дрон із вибухівкою
Міноборони Болгарії відправило спецпідрозділ для перевірки і знешкодження безпілотника з вибухівкою, який приземлився у неділю ввечері в чорноморському місті Тюленово.
10:44
У США не можуть знайти "невидимий" F-35, з якого катапультувався пілот
Військові США попросили громадськість допомогти з пошуками винищувача F-35 після інциденту, в результаті якого пілот катапультувався.
10:15
Латвія попросить близько 3600 громадян РФ залишити країну
Близько 3600 громадян РФ мають отримати наступного тижня сповіщення про необхідність залишити Латвію протягом трьох місяців.
10:09
З виборів у Словаччині зняли двох кандидатів за неналежну поведінку
У Словаччині перед виборами через словесні та фізичні образи зняли з виборів кандидатів, один із яких вдарив перехожого, а інший надсилав смс студенту, обіцяючи "відрубати голови прогресистам".
ВідеоСуд над Росією: які наслідки у Гаазі матимуть заяви Путіна про "геноцид на Донбасє"
09:49
У Лукашенка заявили про можливість використання російської ядерної зброї
У Радбезі Білорусі заявили, що опонентам режиму Лукашенка не варто перевіряти, чи вміють білоруси застосовувати ядерну зброю на практиці.
09:39
Бербок: Європа буде готова в разі повернення Трампа до Білого дому
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Європа буде краще підготовлена, якщо Дональд Трамп знову стане президентом США, після шоку, викликаного його приходом до влади у 2016 році.
09:33
Байден запропонує включити нові країни до складу Радбезу ООН – ЗМІ
Під час зустрічі світових лідерів у Нью-Йорку президент США Джо Байден закличе розширити Раду безпеки ООН.
09:18
Розвідка Британії: РФ перекинула під Роботине тисячі елітних десантників як піхоту
Протягом останніх двох тижнів Росія, ймовірно, посилила 58-му загальновійськову армію, що зазнала важких втрат, додатковими підрозділами Повітряно-десантних військ (ПДВ) на Оріхівському напрямку.
09:08
Лейбористи хочуть кращої угоди з ЄС щодо Brexit в разі приходу до влади
Лідер опозиційної Лейбористської партії Кір Стармер заявив, що намагатиметься домовитись про набагато кращу угоду з Євросоюзом щодо Brexit, якщо його політсила переможе на наступних парламентських виборах.
08:58
Лідер виборчої кампанії у Словаччині: Ми не будемо відправляти зброю Україні
Колишній словацький прем’єр-популіст Роберт Фіцо, чия партія претендує на перемогу на дострокових парламентських виборах у Словаччині, планує скасувати військову та політичну підтримку України.
08:40
ЗМІ: Прискорення будівництва паркану на кордоні з Білоруссю обійдеться Латвії в 3 млн євро
Новий уряд Латвії як одне зі своїх головних завдань бачить завершення будівництва паркану на кордоні з Білоруссю до кінця року.
08:35
Посадовця Міноборони Нідерландів заарештували за обхід санкцій проти Росії
Служба фіскальної інформації та розслідувань Нідерландів (FIOD) заарештувала чиновника Міністерства оборони, якого звинувачують в експортуванні авіаційних деталей до РФ через треті країни попри санкції ЄС проти Росії.
08:17
Жителів прикордоння Румунії попередили у неділю про "падіння об'єктів" з повітря
У неділю ввечері жителі прикордонного з Україною румунського жудця (повіту) Тульчі отримали повідомлення через систему оповіщення RO-Alert про "можливість падіння об'єктів з повітряного простору". 
07:59
Євросоюз закличе до реформи Радбезу на Генасамблеї ООН
Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив про бажання Євросоюзу долучитись до реформи Радбезу ООН.
07:39
Трамп заявив, що спроба скасувати результати виборів 2020 року - це його рішення
Колишній президент Дональд Трамп заявив, що проігнорував юридичні поради адвокатів, які запевняли його, що президентські вибори 2020 року не були вкрадені.
07:19
Прем'єрка Італії про наплив мігрантів: На карту поставлено майбутнє Європи
Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні попросила партнерів по ЄС про допомогу через загострення ситуації з напливом мігрантів, зокрема на острів Лампедуза.