19 вересня 2023

Статті
"Чорний лебідь" для польської влади: як візова афера може змінити результати виборів
До корупційних скандалів у Польщі вже звикли. Проте скандал із візами завдає удару по владі, яка багато років обіцяла не допустити масової міграції з мусульманських країн.  
"Це війна на винищення. Зараз є можливість сказати 'ні' Росії". Виступ України у Міжнародному суді
"573 дні тому Росія розпочала жорстокий повномасштабний воєнний наступ на Україну. І це війна звірств, терору та воєнних злочинів..."
Новини
22:52
Дуда про суперечку щодо зерна: Україна – мов той, хто тоне, може затягнути на глибину
Польський президент Анджей Дуда у вівторок захистив рішення Варшави запровадити односторонні обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції, яке Київ оскаржує в межах Світової організації торгівлі.
22:33
Литва на "Рамштайні" показала новий пакет допомоги Україні й приєдналась до "ІТ-коаліції"
Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас у вівторок узяв участь у засіданні Контакної групи з питань оборони України й на її полях уперше зустрівся з новим українським колегою Рустемом Умєровим.
22:19
МЗС закликало українців не їздити в Карабах і уникати зібрань у Вірменії
22:08
Зеленський: "Дехто в Європі" підіграє Росії через обмеження на українське зерно
Президент Володимир Зеленський у своєму виступі на Генеральній асамблеї ООН у вівторок згадав тему обмежень на імпорт української сільськогосподарської продукції окремими державами Європейського Союзу.
21:56
Зеленський: Росія – терорист, вона не має права володіти ядерною зброєю
Президент Володимир Зеленський у вівторок, виступаючи на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку, закликав до ядерного роззброєння Росії.
21:36
Зеленський в ООН запросив держави на саміт щодо "формули миру"
Президент Володимир Зеленський у вівторок, виступаючи на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку, закликав держави долучитись до підготовки саміту щодо запропонованої Україною "формули миру".
21:19
Міжнародний кримінальний суд зазнав кібератаки
Розташований у Гаазі Міжнародний кримінальний суд у вівторок повідомив, що його ІТ-системи зазнали кібератаки.
ДайджестНова війна у Карабаху, Україна готує відповідь Польщі, півсотні танків для ЗСУ: новини дня
21:00
Румунія хоче обмежити імпорт ще кількох видів агропродукції з України, окрім зерна
В уряді Румунії хочуть заборонити імпорт з України, на додачу до зернових, ще кількох видів сільськогосподарської продукції.
20:58
Маккарті не обіцятиме Зеленському подальшу підтримку України, натомість має до нього питання
Спікер Палати представників США республіканець Кевін Маккарті підтвердив, що в четвер зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, але відмовився обіцяти йому схвалення в Конгресі подальшого фінансування підтримки України.
20:36
фотоЛатвія на "Рамштайні" оголосила нову допомогу Україні та долучилась до "ІТ-коаліції"
Новий міністр оборони Латвії Андріс Спрутс у вівторок провів зустріч із українським колегою Рустемом Умєровим на полях засідання Контактної групи з питань оборони України в Німеччині.
20:20
Ердоган в ООН підтримав дії Азербайджану в Карабаху
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган під час промови в Генеральній асамблеї ООН у вівторок висловив підтримку діям Азербайджану, який оголосив про "локальні антитерористичні заходи" в невизнаному Нагірному Карабаху.
20:18
відеоСутички почалися під будівлею уряду Вірменії
Протест під будівлею уряду Вірменії у зв’язку з "антитерористичною операцією" Баку проти Карабаху переріс у сутички.
20:01
Німеччина розкрила деталі нового пакета військової допомоги Україні на 400 млн євро
Парламентська державна секретарка Міністерства оборони Німеччини Зімтє Мьоллєр на зустрічі у форматі "Рамштайн" у вівторок розкрила деталі нового пакета військової допомоги Україні вартістю 400 мільйонів євро.
19:58
відеоПід посольством Росії в Єревані почалися сутички
У Єревані почалися сутички між поліцією та протестувальниками, які прийшли під посольство Росії у вірменській столиці у зв’язку з відновленням бойових дій у Нагірному Карабаху.
19:40
Партія Ле Пен заявила, що повністю виплатила російську позику в 9 млн євро
Ультраправа французька партія "Національне об'єднання" у вівторок оголосила, що повністю виплатила кошти, позичені у 2014 році в нині ліквідованого Першого чесько-російського банку.
19:27
Україна й Польща підписали угоду про взаємне виконання покарань за рішенням судів
Україна та Польща підписали договір про взаємне виконання покарань за рішенням національних судів.
19:19
Британія після "Рамштайну" пообіцяла Україні десятки тисяч артилерійських снарядів
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс у вівторок після засідання Контактної групи з питань оборони України пообіцяв додаткове постачання артилерійських снарядів для українських сил до кінця року.
19:05
Заступник Столтенберга: НАТО допоможе Молдові в разі російської агресії
Заступник генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу Мірча Джоане заявив, що НАТО готовий допомогти Молдові в разі, якщо на її територію нападе Росія.
18:45
ЗМІ: G7 побоюються, що Кремль отримає від КНДР зброю в обмін на ракетні технології
Країни Групи семи побоюються, що Росія веде переговори з Північною Кореєю про зброю в обмін на технології для виробництва балістичних ракет. 
18:41
США викрили мережу компаній, через які Іран імпортував деталі для дронів і літаків
Міністерство фінансів США у вівторок оголосило про санкції проти мережі компаній з Ірану, Китаю, Росії й Туреччини, які сприяли контрабанді компонентів для виробництва іранських літаків і безпілотників.
18:17
Експерти підготували реформу ЄС, аби пристосувати його до розширення
Дванадцять експертів на прохання Франції та Німеччини, які вважаються найвпливовішими членами Євросоюзу, запропонували план структурної реформи об’єднання, аби воно було готове до прийняття нових держав у майбутньому.
18:11
Байден в ООН жорстко пояснив, чому поступки Кремлю щодо України неприпустимі
Президент США Джо Байден у своїй промові в Генеральній асамблеї ООН назвав неприйнятними поступки Росії всупереч міжнародному праву задля швидшого завершення війни в Україні, наголосивши, що це підірвало би міжнародний правопорядок. 
18:07
ЗМІ: Німеччина викликає посла Польщі через скандал із видачею віз
У вівторок Німеччина викликала польського посла на тлі скандалу, пов’язаного з наданням польських віз у посольствах країн Сходу за гроші.
17:55
Азербайджан назвав умову припинення "антитерористичних заходів" у Карабаху
В Азербайджані заявили, що для припинення "антитерористичної операції" у Нагірному Карабаху вірменські сили у регіоні мають здатися, а місцевий режим – саморозпуститися.
17:53
Пашинян поговорив із Макроном про Карабах, Франція звинувачує Азербайджан
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів телефонну розмову з французьким президентом Емманюелем Макроном стосовно останнього загострення в невизнаному Нагірному Карабаху.
17:42
Топ-генерал США: На окупованій Україні 200-300 тисяч росіян, витіснити їх – важка битва
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі вважає, що Україна повільно й поступово рухається до своєї мети з деокупації території, але витіснити російські сили їй буде важко.
Аналітика короткоЧим небезпечний для польської влади візовий скандал за місяць до виборів
17:30
Україна може заборонити імпорт польських овочів – торгпред
Україна найближчими днями запровадить ембарго на цибулю, помідори, капусту та яблука з Польщі, повідомив заступник міністра економіки, торговельний представник України Тарас Качка.
17:27
Остін ухильно відповів на питання, як він оцінює прохання України про ATACMS
Міністр оборони США Ллойд Остін відмовився коментувати своє ставлення до прохання України надати далекобійні ракети ATACMS.
17:26
Катаргейт: колишня віцепрезидентка Європарламенту хоче довести порушення під час слідства
Колишня віцепрезидентка Європарламенту Єва Кайлі, що стала однією з ключових підозрюваних у скандалі з катарськими грошима, хоче довести неправомірність дій силових структур під час розслідування. 
17:09
Голова Пентагону закликав дати Україні максимум ППО до настання зими
Міністр оборони США Ллойд Остін після засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") наголосив на важливості засобів протиповітряної оборони для Києва, особливо з настанням зимового періоду.
17:08
Прем’єр Вірменії обговорив із Блінкеном загострення у Карабаху
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів телефонну розмову із держсекретарем США Ентоні Блінкеном на тлі загострення ситуації у Нагірному Карабаху.
16:50
Литва обговорила з посланцем Ватикану заяви Папи про "велику Росію"
Заступниця міністра закордонних справ Литви Йовіта Нелюпшене на початку вересня зустрілася з посланником Ватикану в Литві, щоб обговорити нещодавні висловлювання Папи Римського Франциска про Росію, які викликали широкий резонанс.
16:49
ЄС засудив ескалацію у Карабаху, закликає Азербайджан припинити бойові дії
Європейський Союз засудив відновлення бойових дій у Нагірному Карабаху та закликав Баку негайно припинити "антитерористичну операцію".
16:47
Spiegel дізнався, що Україна не прийняла в Німеччини 10 Leopard 1 через зношеність
Україна "кілька днів тому" відмовилась приймати партію з 10 танків Leopard 1A5 від Німеччини, заявивши, що вони потребують ремонту, а техніків і запчастин для цього в української сторони немає.
16:35
Данія долучилась до ІТ-коаліції, створеної для ЗСУ
Данія спільно з Естонією та Люксембургом оголосили про наміри надавати підтримку Збройним силам України та українському Міністерству оборони у сфері інформаційно-комунікаційних технологій та кіберзахисту.
16:11
Франція вимагає скликати Радбез ООН через загострення у Карабаху
Франція відреагувала на загострення ситуації у Нагірному Карабаху і вимагає терміново скликати засідання Ради безпеки ООН через ситуацію, що склалася.
16:09
Москва заявляє, що Азербайджан не попереджав "миротворців" РФ про свої плани у Карабаху
Москва заявила про "стурбованість" через відновлення Азербайджаном бойових дій у Карабаху та стверджує, що Баку не попереджав російський "миротворчий контингент" про свої плани.
15:51
Україна готова змінити правила експорту агропродукції до п'яти країн ЄС
Кабінет міністрів України у вівторок схвалив нову процедуру експорту певних видів агропродукції до окремих держав-членів ЄС.
15:42
Прем’єр Вірменії скликав Раду нацбезпеки через поновлення війни у Карабаху
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян скликав засідання Ради нацбезпеки у зв’язку з розпочатою Баку "антитерористичною операцією" проти невизнаного Нагірного Карабаху.
15:38
Україна готова заборонити імпорт деяких товарів із Польщі, Словаччини та Угорщини
Уряд України готовий запровадити заборону на імпорт деяких товарів із Польщі, Словаччини та Угорщини, якщо ці країни не погодяться зняти односторонню заборону на імпорт української агропродукції.
15:23
Президент Євроради відреагував на відновлення війни у Карабаху: вимагає від Баку зупинитися
Президент Європейської ради Шарль Мішель закликав офіційний Баку негайно припинити бойові дії у Нагірному Карабаху і вирішувати питання за столом переговорів.
15:22
Нідерланди та Данія профінансують військову допомогу Україні від Чехії
Чехія домовилася з Данією та Нідерландами про постачання чеської військової допомоги в Україну за їхньої фінансової підтримки.
15:05
ФотоЛатвія відправляє модульні будинки для України
Латвія до кінця року передасть Україні 12 модульних будинків, два з них планують відправити цього тижня.
15:02
У керівній партії Грузії обурилися арештом рахунків ексгенпрокурора через санкції США
У правлячій партії Грузії обурилися рішенням Нацбанку заблокувати рахунки колишньому генпрокурору, який опинився у санкційному списку США.
15:02
Світ зацікавлений притягнути РФ до відповідальності за конвенцією про геноцид – агент України
В уряді України вважають, що закордонні партнери зацікавлені у підтримці української позиції та у покаранні України в рамках процесу, що розпочався у Міжнародному суді у Гаазі.
14:46
Сейм Литви у резолюції закликав прийняти Україну в НАТО на саміті у Вашингтоні
Сейм Литви у вівторок, 19 вересня, ухвалив резолюцію, в якій звернувся до країн Альянсу із закликом запросити Україну в НАТО під час Вашингтонського саміту.
14:46
Україна підтвердила, що вимагатиме репарацій від РФ у Гаазі, сума визначається
Уряд України ще не визначився із сумою фінансових вимог до РФ у рамках процесу за Конвенцією про заборону геноциду, але є рішення про те, що ця вимога буде.
14:32
Вірменія звинуватила Азербайджан у агресії проти "народу Карабаху"
МЗС Вірменії виступило із заявою у відповідь на початок Азербайджаном військових дій на території невизнаного Нагірного Карабаху.
14:19
Хорватія не імпортуватиме українське зерно, але залишиться транзитною країною
Хорватія не імпортуватиме українську агропродукцію, однак виявила бажання залишитися транзитною країною.
14:06
Єврокомісія після початку Азербайджаном бойових дій у Карабаху нагадала про "діалог" 
Європейська комісія ще оцінює початок військової операції Баку у невизнаному Нагірному Карабаху, але підкреслює важливість "діалогу" і "дипломатичного процесу" на тлі загострення напруги у регіоні.
14:02
Азербайджан вимагає від Вірменії виведення військ з Карабаху
Азербайджан заявляє, що Вірменія має вивести свої війська із Нагірного Карабаху, оскільки це "єдиний шлях до миру" в регіоні.
13:45
ФотоУ Гельсінкі студенти проводять демонстрацію проти уряду
У фінській столиці Гельсінкі студенти місцевого університету проводять демонстрацію у головній будівлі вишу проти політики уряду країни.
13:38
Брюссель не підтвердив вихід трьох країн ЄС з механізму обговорень агроімпорту з України
У Європейській комісії не підтвердили, що Польща, Угорщина і Словаччина припинили участь у механізмі обговорень в рамках ЄС імпорту зерна з України.
13:34
Латвія закрила пункт пропуску на кордоні з Білоруссю через наплив нелегалів
Латвійський уряд ухвалив рішення тимчасово закрити пункт пропуску Сілене на кордоні з Білоруссю через наплив нелегалів.
13:16
ЄС запропонував продовжити тимчасовий захист для українців до березня 2025 року
Європейська комісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для українців, які втекли від агресії Росії проти України, з 4 березня 2024 року до 3 березня 2025 року. 
13:15
ФотоНорвегія передасть Україні близько 50 гусеничних вантажівок
Уряд Норвегії оголосив про плани передати Україні близько 50 гусеничних вантажівок, які призначені для доставки вантажів у райони, де немає доріг.
13:10
фотоВ Австрії автобус потрапив у смертельну ДТП, серед пасажирів є українці
Міжнародний автобус розбився рано вранці поблизу австрійського селища Міхельдорф, що в федеральній землі Каринтія.
13:00
СОТ підтвердила звернення від України щодо зернової заборони трьох країн
У вівторок Світова організація торгівлі підтвердила, що Україна подала запити на проведення консультацій з країнами, які в односторонньому порядку заборонили імпорт української агропродукції.
12:52
Азербайджан почав "антитерористичну операцію" у Нагірному Карабаху
Азербайджан заявив про початок "локальних антитерористичних заходів" у невизнаному Нагірному Карабаху, який вважається міжнародно визнаною частиною Азербайджану.
12:46
До Литви не пустили 1300 росіян з моменту введення обмежень на в'їзд
За рік після запровадження обмежень на в'їзд Литва не пустила на свою територію понад 1300 росіян.
12:41
Угорщина проведе найбільші за останні роки військові навчання
Угорщина запланувала на листопад проведення військових навчань, які стануть найбільшими за останні роки.
12:33
Данія спільно з іншими країнами передасть Україні додаткові 45 танків
Партія складатиметься з 30 танків Leopard 1, а також з 15 танків T-72.
12:20
Естонія відмовилася приймати росіян, яких зобов'яжуть залишити Латвію
Естонія не планує приймати громадян РФ, які отримують сповіщення від влади Латвії про необхідність залишити країну протягом трьох місяців.
12:14
У Німеччині за допомогою США заборонили неонацистське угрупування
Міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер заборонила діяльність ультраправого угруповання Hammerskins Germany.
12:14
фотоНовий глава Міноборони вперше бере участь у "Рамштайні"
Новий очільник Міністерства оборони України Рустем Умєров вперше бере участь у четвер у засіданні формату "Рамштайн", що проходить у Німеччині. 
12:07
Україна доводить у Гаазі, що заяви Росії про "геноцид" не були випадковістю
Київ офіційно наполягає, що російська сторона збрехала у своєму виступі в Суді ООН, коли "відмовилася" від попередніх заяв про фейковий "геноцид на Донбасі" як підставу свого вторгнення в Україну.
12:05
Поліція прийшла з обшуками до Генштабу Чехії
У Чехії правоохоронці розпочали розслідування щодо дев'ятьох осіб у зв'язку з контрактами Міноборони на обслуговування радіомережі.
11:56
фотоУ Єврокомісію призначили наступницю комісарки від Болгарії, яка пішла в уряд
Рада ЄС у вівторок призначила Іліану Іванову з Болгарії новою єврокомісаркою за пропозицією президентки комісії Урсули фон дер Ляєн.
11:41
ЗМІ: Вугілля з окупованої РФ території України продається в Туреччині
Цього року до Туреччини експортували вугілля з анексованих Росією територій України на суму щонайменше 14,3 млн доларів.
11:40
Глава Пентагону: Танки Abrams незабаром будуть в Україні
Україна отримає від США танки M1 Abrams незабаром, заявив міністр оборони Ллойд Остін у вівторок у Німеччині.
11:20
Ердоган каже, що Путін "на боці якнайшвидшого припинення війни"
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що вірить у бажання президента РФ Владіміра Путіна якнайшвидше закінчити війну в Україні. 
11:06
Ердоган заявив, що довіряє Росії і Заходу однаково
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що довіряє Росії так само, як і Заходу.
10:58
Блінкен на зустрічі з віцепрезидентом Китаю обговорив проблеми у відносинах
Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з віцепрезидентом Китаю Хань Чженом на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.
10:35
В Австрії затримали ісламіста, який планував теракт
У Відні затримали 17-річного ісламіста, якого підозрюють у намірах вчинити теракт в столиці Австрії.
10:32
Польща не боїться відплати ЄС за рішення проти українського агроімпорту
Польський міністр сільського господарства Роберт Телус заявив, що Польща не боїться наслідків з боку ЄС або Світової організації торгівлі (СОТ) за своє рішення ввести заборону на імпорт українських сільськогосподарських товарів в односторонньому порядку.
10:11
Болгарський міністр: Пропаганда РФ підживила протести проти імпорту українського зерна
Міністр транспорту Болгарії Тодор Гвоздейков звинуватив російську пропаганду у спричиненні фермерських протестів проти імпорту сільгосппродукції з України.
10:01
США арештували росіянина, який передавав електроніку подвійного призначення до РФ
Сполучені Штати арештували громадянина Росії Максима Марченка за звинуваченням у сприянні контрабанді американської електроніки подвійного призначення до РФ.
Аналітика короткоПерший день суду над Росією: як у Гаазі доводять вину Кремля у геноциді
09:43
Литва за тиждень не пропустила 58 автівок з російською реєстрацією
За минулий тиждень 58 водіїв були змушені розвернути свої автомобілі з російською реєстрацією на литовському кордоні після попередження митників про те, що їхні транспортні засоби можуть бути конфісковані.
09:11
Молдова приєдналася до Механізму цивільного захисту ЄС
Сьогодні Молдова приєдналася до Механізму цивільного захисту ЄС як держава-учасниця, цей механізм — європейська ініціатива солідарності, спрямована на підтримку країн у часи криз і катастроф.
09:10
Міністр оборони Болгарії про знайдений дрон: Не думайте, що війна нас омине
Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев пов'язав виявлений у чорноморському місті Тюленово безпілотник з вибухівкою із війною в Україні.
08:50
Розвідка Британії: РФ активізувала операції у пониззі Дніпра на Херсонщині
У Міноборони Британії відзначили активізацію Росією військових дій у пониззі Дніпра в Херсонській області.
08:29
Білий дім: Байден хоче почути оцінку Зеленського ситуації на полі бою
Президент США Джо Байден з нетерпінням чекає зустрічі зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським у Білому домі для обговорення українського контрнаступу.
08:24
фотоСтолтенберг і Ердоган обговорили "зернову угоду" та вступ Швеції в НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг у понеділок обговорив з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у Нью-Йорку відродження Чорноморської зернової ініціативи та приєднання Швеції до Альянсу.
07:56
Бербок вимагає ухвалити резолюцію проти Путіна на Генасамблеї ООН
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вимагає рішучого сигналу проти президента РФ Владіміра Путіна через його загарбницьку війну проти України.
07:32
США знайшли уламки зниклого напередодні винищувача F-35
Військові США заявили, що знайшли уламки розбитого винищувача F-35B Lightning II у Південній Кароліні через день після його зникнення.
07:11
Боррель підтвердив, що міністри закордонних справ ЄС зустрінуться в Києві
Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель анонсував зустріч міністрів закордонних справ держав-членів у Києві.