20 вересня 2023

Статті
Танок із Путіним в один кінець: як ексглава МЗС Австрії обрала Росію своїм новим домом
Як сталося, що колишня очільниця дипвідомства європейської держави обрала своїм домом Росію? І що про це думають на її батьківщині?
Третя карабаська. Чому почалася нова війна на Кавказі та якими будуть її наслідки
Чи призведе нова війна до остаточного встановлення контролю Баку над Карабахом? Чи стане її наслідком падіння уряду Пашиняна, чи, може, розворот Вірменії на Захід?
Інтерв'ю
"Нам треба рішення суду про те, що Росія – держава-злочинець. Тоді перейдемо до репарацій"
Оксана Золотарьова: "Для нас розповіді росіян про геноцид – це звична риторика. Але для світової спільноти це було щось нове, і вони не дуже розуміли, про що йдеться".
Новини
22:52
Румунія з Україною працюватиме над планом обмеження імпорту українського зерна
Міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу в середу оголосив, що Бухарест спільно з Києвом протягом місяця працюватимуть над планом контролю за експортом зерна, який допоможе захистити румунських фермерів.
22:38
доповненоПрем’єр Польщі пояснив, чому Варшава зараз не передає Україні свою зброю
Польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький у середу пояснив, що Варшава зараз зосереджена на переозброєнні власної армії й тому не передає Києву своєї військової допомоги.
22:16
Італія перевірить Ryanair на предмет нечесної конкуренції
Антимонопольне відомство Італії розпочало розслідування проти Ryanair через його звинувачення у зловживанні панівним становищем на ринку.
21:55
Путін поговорив із Пашиняном через день після операції в Карабаху
Російський президент Владімір Путін провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном через добу після того, як Азербайджан почав – і вже завершив – "антитерористичні заходи" в невизнаному Нагірному Карабаху.
21:37
відеоУ Єревані – другий день протестів після "антитерористичної операції" Азербайджану в Карабаху
Вірменська опозиція в середу знову зібрала мітинг біля будівлі уряду в Єревані на підтримку невизнаного Нагірного Карабаху, в якому Азербайджан здійснив "антитерористичні заходи", та з вимогою зміни влади.
21:11
відеоЗеленський уперше зустрівся зі спецпредставницею США з відбудови України
Президент Володимир Зеленський у Нью-Йорку в середу зустрівся зі спеціальною представницею президента США з питань відновлення України Пенні Пріцкер.
ДайджестПольща погрожує ескалацією, капітуляція Карабаху, зерновий компроміс зі Словаччиною: новини дня
20:58
Голова МЗС Британії пояснив, чому партнери затягують із наданням Україні далекобійної зброї
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі вважає, що партнери Лондона можуть вагатись із наданням Україні далекобійних засобів ураження через побоювання ескалації війни.
20:53
ЄС через події у Карабаху відправляє на Кавказ свого спецпосланника
Європейський Союз у зв’язку з останніми подіями довкола Нагірного Карабаху відправляє на Кавказ свого спецпредставника щодо Південного Кавказу.
20:36
Reuters: У новому пакеті військової допомоги США Україні не буде ATACMS
Новий пакет американської військової допомоги Україні вартістю 325 мільйонів доларів, як очікується, не міститиме далекобійних ракет ATACMS, про які останні місяці просить Київ для ураження російських цілей у глибокому тилу.
20:18
Голова партії влади Польщі: Будемо підтримувати Україну до перемоги
Голова польської партії влади "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив, що попри суперечку з Україною щодо експорту сільськогосподарської продукції Варшава продовжить підтримувати Київ "до перемоги".
20:17
РФ заявляє про загибель своїх "миротворців" у Карабаху: потрапили під обстріл
Росія заявила про загибель неназваної кількості своїх так званих "миротворців" у Нагірному Карабаху внаслідок обстрілу.
19:57
Президент Євроради говорив з лідером Азербайджану: закликав гідно поводитися з вірменами у Карабаху
Президент Європейської ради Шарль Мішель розповів, що мав телефонну розмову з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим щодо Карабаху та закликав його гарантувати безпеку і гідне ставлення для вірмен у регіоні.
19:56
Алієв заявив про відновлення суверенітету Азербайджану після операції в Карабаху
Азербайджанський президент Ільхам Алієв у зверненні в середу оголосив, що після "антитерористичних заходів" у невизнаному Нагірному Карабаху Азербайджан відновив свій суверенітет.
19:38
Британія послаблює "зелену" політику, рішення критикує бізнес і активісти
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у середу оголосив про перегляд низки кроків у межах "зеленої" політики, підтвердивши публікації у ЗМІ напередодні, які вже викликали критику бізнесу, кліматичних активістів і деяких членів його Консервативної партії.
19:18
уточненоАлбанія приєдналася до декларації G7 про "гарантії безпеки" для України
Албанія приєдналася до декларації країн Групи семи щодо "гарантій безпеки" для України до того, як вона стане членом НАТО.
19:12
Зеленський у Радбезі ООН назвав дві обов’язкові умови завершення війни
Президент Володимир Зеленський, виступаючи в Раді безпеки ООН у Нью-Йорку в середу, перелічив дві умови, які повинні бути виконані для повного припинення бойових дій в Україні.
19:00
Албанія офіційно підтримала євроатлантичну інтеграцію України
Албанія стала 25-ю країною, що підписала з Україною декларацію про підтримку її майбутнього вступу до НАТО.
18:58
Зеленський пропонує реформу ООН, щоб подолати вето Росії
Президент Володимир Зеленський під час виступу в Раді безпеки ООН у середу представив пропозиції для реформування Організації, передусім для запобігання ситуацій, коли постійні члени Радбезу можуть блокувати будь-які рішення.
18:43
відеоПостпред РФ спробував зірвати виступ Зеленського в ООН, його потролив прем’єр Албанії
Постійний представник Росії при ООН Василій Небєнзя поставив під сумнів порядок виступу президента України Володимира Зеленського, намагаючись зірвати його виступ на засіданні Ради безпеки в середу.
18:38
Україна сподівається на проміжне рішення Гааги у справі про "геноцид" до кінця року
Україна розраховує отримати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо неправдивих звинувачень з боку РФ у геноциді вже до кінця цього року, а слухання справи по суті можуть початися у 2025 році. 
18:21
фотоУ Німеччині вчителька працювала на ультраправий YouTube-канал: для маскування носила перуку
У німецькій землі Бранденбург зі школи звільнили вчительку, яка, як з’ясувалось, перед тим працювала ведучою правоекстремістського YouTube-каналу Compact TV під вигаданим ім’ям і з перукою, аби її не впізнали.
18:15
Співагент України розповіла, що Київ вважатиме перемогою за позовом до Гааги про "геноцид"
Україна вважатиме перемогою за скаргою до Міжнародного суду ООН щодо брехливих звинувачень з боку РФ у геноциді рішення, де Суд визнає порушення Москвою норм міжнародного права і визнає війну безпідставною.
18:03
У МЗС розповіли, як писали позов проти РФ до Міжнародного суду в евакуаційному потязі
У Міністерстві закордонних справ готували позов до Міжнародного суду ООН за неправдивими звинуваченнями РФ у нібито геноциді на Донбасі прямо з евакуаційного потяга. 
18:03
Грузія позбавить громадянства ексгенпрокурора, який потрапив під санкції США
В Грузії запустили процедуру позбавлення громадянства колишнього генпрокурора Отара Парцхаладзе, який потрапив до санкційного списку США.
17:55
Франція та Німеччина публічно посперечались про те, чи треба купувати зброю з-за меж ЄС
Міністри оборони Німеччини та Франції Борис Пісторіус і Себастьєн Лекорню вкотре посперечались стосовно формату закупівлі зброї державами-членами Європейського Союзу – лише у власних виробників чи й закордонних теж.
17:43
Словаччина вважає прийнятною запропоновану Україною систему контролю імпорту зерна
Словаччина вже вивчає запропонований Україною план щодо експорту сільськогосподарської продукції.
17:34
У Швеції сподіваються до кінця року завершити розслідування диверсій на "Північних потоках"
Шведський прокурор Матс Юнгквіст, відповідальний за розслідування диверсії на російських газогонах "Північні потоки" в Балтійському морі, сподівається завершити його до кінця року – раніше казав про осінь.
17:31
Болгарські фермери згортають протест – погодилися на угоду від уряду
Болгарські фермери погодилися на умови, запропоновані урядом у зв’язку з їхніми протестами проти українського зерна, та згортають протести.
17:22
Депутати Сейму Литви отримали листи з погрозами
У Литві низка депутатів Сейму у середу, 20 вересня, отримали електронні листи із погрозами, які були підписані "білоруським батальйоном "Терор".
17:15
ЗМІ: Байден під час візиту Зеленського оголосить про "значний" пакет допомоги Україні
Президент США Джо Байден у четвер, 21 вересня, має оголосити про черговий пакет військової допомоги Україні.
17:06
Молдова допускає вступ до ЄС без території "Придністров’я"
Молдовська влада розглядає варіант вступу до Європейського Союзу без території лівобережжя Дністра, яку зараз не контролює, після чого продовжить шукати шляхи врегулювання придністровського конфлікту.
17:02
У МЗС закликають Польщу "відкинути емоції" і конструктивно вирішити питання з зерном
У Міністерстві закордонних справ, коментуючи виклик українського посла до польського МЗС, закликали конструктивно вирішити ситуацію з імпортом агропродукції.
16:52
Молдова денонсує ще чотири угоди в рамках СНД
Республіка Молдова денонсує ще чотири угоди, укладених в межах Співдружності незалежних держав (СНД).
16:51
На півночі Швеції випав неочікувано ранній перший сніг
У шведській Лапландії у вівторок випав неочікувано ранній перший сніг і зірвав нормальне повсякденне життя північних містечок.
16:48
відеоКороль Британії з дружиною прибули до Франції з державним візитом
Британське королівське подружжя – король Чарльз ІІІ і королева-консорт Камілла – в середу вдень прибули до Франції з довгоочікуваним державним візитом, який відклали через протести проти пенсійної реформи.
16:42
Зеленський закликав Трампа публічно поділитися своїм "мирним планом"
Президент України Володимир Зеленський закликав колишнього американського президента Дональда Трампа публічно поділитися своїми мирними планами щодо припинення розв’язаної РФ війни.
Аналітика короткоЯк австрійська ексміністерка у розпал загарбницької війни оселилася у Росії
16:18
Польща викликала посла України через слова Зеленського на Генасамблеї ООН
Польща викликала до МЗС посла України у зв’язку із заявами президента України Володимира Зеленського щодо конфлікту довкола зерна. 
16:03
Іспанія оголосила про плани відправити додаткову допомогу Україні
Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес оголосила про нові поставки військової та гуманітарної допомоги Україні.
16:00
У парламенті Грузії сталася бійка на тлі ситуації з Нацбанком і виконанням західних санкцій
У парламенті Грузії під час засідання опозиційні депутатки розгорнули плакат з посланням для російського корабля, протестуючи через ситуацію з Нацбанком і виконанням західних санкцій; після того між деякими депутатами сталася бійка. 
15:41
У Фінляндії розпочали будівництво авіабази для винищувачів F-35
У фінському місті Рованіємі розпочалось будівництво авіабази для нових багатоцільових винищувачів F-35.
15:31
В МЗС України відреагували на обстріл РФ авто журналістів зі Швеції
У Міністерстві закордонних справ України засудили атаку ударним безпілотником російських сил на автомобіль шведських журналістів та назвали її воєнним злочином. 
15:29
Прем’єр Польщі відреагував на різку заяву Зеленського про зерно
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький прокоментував слова президента України Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН щодо кризи з імпортом української агропродукції.
15:17
У Нацбанку Грузії – відставки через конфлікт щодо застосування західних санкцій
Двоє заступників голови Нацбанку Грузії пішли у відставку після рішення виконуючої обов’язки голови відмовитися від автоматичного виконання західних санкцій щодо громадян Грузії.
15:16
Глава МВС Німеччини хоче надати біженцям право голосувати на виборах
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер пропонує розширити виборчі права для іноземців.
14:43
Рада схвалила закон про е-декларації з урахуванням вето Зеленського
Верховна Рада схвалила закон про е-декларування з урахуванням вето президента Володимира Зеленського.
14:32
ВідеоНімецькі консерватори в агітаційному ролику переплутали будівлю Бундестагу
Німецька опозиційна партія Християнсько-демократичний союз (ХДС) випустила агітаційний ролик, у якому замість будівлі Бундестагу в Берліні показано колишню резиденцію президента Грузії в районі Авлабарі в Тбілісі.
14:25
Суд над РФ у Гаазі: у третій день слухань 32 країни виступають на підтримку України
У Міжнародному суді ООН у Гаазі тривають публічні слухання у справі про зловживання Росією Конвенцією про заборону геноциду: у третій день слухань у суді виступають 32 держави.
14:03
Санду: Молдова чекає можливості вирішити придністровський конфлікт після перемоги України
Президентка Молдови Мая Санду, коментуючи придністровський конфлікт, заявила, що після перемоги України у війні з РФ можуть бути створені геополітичні можливості для його вирішення.
14:02
фотоДрон РФ атакував шведських журналістів на Запоріжжі, їхнє авто знищено вщент
Команда шведського телеканалу TV4, що працює в Україні, зазнала атаки російського ударного безпілотника у Запорізькій області. 
13:50
У молдовській Гагаузії затвердили склад виконкому
Депутати Народних зборів автономного регіону Молдови Гагаузія затвердили склад виконкому на спеціальному засіданні 20 вересня.
13:40
Парламент Іспанії провів засідання кількома мовами попри протести ультраправих
У вівторок парламент Іспанії дозволив використання трьох мов національних меншин після того, як прем'єр-міністр Педро Санчес пішов на поступку каталонським сепаратистам.
13:35
ЄС застеріг Азербайджан від вигнання місцевого населення з Карабаху
У Євросоюзі прокоментували оголошення Азербайджаном у середу про припинення своєї військової операції у невизнаному Нагірному Карабаху.
13:31
Прем'єр Вірменії відреагував на заяви про припинення бойових дій у Карабаху
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відреагував на заяви Азербайджану про припинення "антитерористичних заходів" у Нагірному Карабаху.
13:16
У Польщі кажуть про виявлення шкідливих речовин в українському зерні
Верховна контрольна палата Польщі провела розслідування щодо імпорту українського зерна і заявила про виявлення шкідливих речовин у продукції з України.
13:00
Україна сподівається, що забороняти імпорт польських овочів не доведеться – торгпред
Заступник міністра економіки і торгівлі та торговий представник України Тарас Качка висловив сподівання, що Києву не доведеться запроваджувати торговельне ембарго проти Польщі. 
Аналітика короткоЯк Росія використовує війну в Нагірному Карабаху
12:59
У Молдові хочуть продовжити надзвичайний стан через війну в Україні
Уряд Молдови схвалив продовження надзвичайного стану ще на 60 днів через війну РФ проти України.
12:48
Прем’єр Польщі погрожує розширити заборону на імпорт товарів з України
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив про готовність розширити заборону на ввезення продукції з України, якщо Київ "буде ескалювати конфлікт".
12:31
фотоНовий посол ЄС почала роботу в Україні
Новопризначений посол ЄС у Києві Катаріна Матернова у середу вручила копії вірчих грамот у МЗС Україні.
12:28
Шольц виступив проти вдаваного миру в Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час виступу на Генасамблеї ООН застеріг від "вдаваних рішень" у пошуку миру в Україні.
12:22
Азербайджан заявляє про припинення "антитерористичних заходів" у Карабаху
Міністерство оборони Азербайджану заявляє про досягнення домовленості про призупинення "антитерористичних заходів" у Нагірному Карабаху.
12:18
Зеленський після США відвідає Канаду – ЗМІ
Президент України Володимир Зеленський відвідає Канаду наприкінці цього тижня після візиту до США.
ВідеоСуд над Росією "за геноцид": інтерв’ю представниці України
12:07
Президентка Єврокомісії обіцяє поставити Україні мільйон боєприпасів до 2024 року
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС виконає свою обіцянку поставити Україні мільйон боєприпасів до 2024 року.
11:55
США не стали зупиняти військові навчання з Вірменією через операцію Азербайджану
США вирішили не зупиняти військові навчання своїх солдатів у Вірменії попри початок Азербайджаном операції у Нагірному Карабаху.
11:44
Лідер республіканців у Сенаті підтримав прохання України про збільшення допомоги
Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл підтримав прохання президента України Володимира Зеленського про виділення додаткових коштів Україні.
11:41
Австрія визначилася з військово-транспортними літаками на заміну C-130 
Австрія планує замінити свої застарілі військово-транспортні літаки C-130 Hercules моделями C-390 від бразильського авіабудівника Embraer.
11:22
У Норвегії обіцяють обмежити в’їзд російських автомобілів
Норвегія ухвалить рішення про обмеження на в’їзд приватним автомобілям із російськими номерами.
11:18
Молдова не пустила вчених з РФ, які їхали просувати російську мову - росЗМІ
Роспропаганда повідомила, що Молдова не пустила в країну групу вчених із Росії та країн Центральної Азії та два дні утримує їх в аеропорту Кишинева.
10:55
фотоНовопризначений посол ЄС прибула до України
Новий посол Європейського Союзу Катаріна Матернова починає роботу в Україні.
10:50
Біля румунського порту стався вибух на кораблі, там шукають морські міни
У середу вранці на борту вантажного судна біля румунського порту Суліна стався вибух.
10:28
Розвідка Британії назвала причину послаблення російської оборони біля Бахмута 
У Міноборони Британії заявили, що передислокація російських повітряно-десантних військ на Запоріжжя послабила російську оборону навколо Бахмута.
10:22
Генсек НАТО закликав надати Україні більше допомоги для ППО
Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що Україна потребує підсилення своєї протиповітряної оборони (ППО) боєприпасами, запчастинами та технічним обслуговуванням для вже існуючих систем.
10:14
Уряд Польщі відреагував на різкі слова Зеленського в ООН про зернову кризу
Речник польського уряду прокоментував слова президента України Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН про те, що у ситуації з зерном дехто в Європі "допомагає готувати сцену для московського актора".
09:50
Пентагон: Шатдаун у США може вплинути на військову допомогу Україні
На обсяги військової допомоги Україні може вплинути шатдаун – тимчасове призупинення роботи уряду Сполучених Штатів.
09:49
Придністровське питання не має завадити шляху Молдови до ЄС – глава МЗС
Молдова наполягає, що невирішене питання Придністров’я не стане на заваді її вступу у Європейський Союз. 
09:21
відеоУ Польщі поліція ненадовго затримала депутатку, яка перервала виступ прем'єра
У вівторок польська поліція ненадовго затримала опозиційну польську депутатку, порушивши її депутатську недоторканність, після того, як вона перервала передвиборчу промову прем'єр-міністра Матеуша Моравецького.
09:03
ЗМІ: Блінкен долучиться до врегулювання між Вірменією та Азербайджаном
Сполучені Штати беруть участь у дипломатичній роботі щодо деескалації конфлікту між Вірменією та Азербайджаном після рішення Баку оголосити "антитерористичну операцію" проти Карабаху.
08:57
Польський уряд заговорив про можливе зниження підтримки України через зернову кризу
Польський міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вель Сенк на тлі кризи довкола українського агроімпорту допустив зниження підтримки України Польщею.
08:40
У Польщі допускають скорочення допомоги українським біженцям у 2024 році
Польща, ймовірно, скоротить фінансову підтримку українців, які втекли від агресії РФ проти України.
08:21
Азербайджан другий день продовжує бойові дії в Карабаху 
Азербайджан другий день поспіль продовжує вести бойові дії проти невизнаного Нагірного Карабаху, які він розпочав 19 вересня. 
07:59
Блінкен закликав Азербайджан негайно припинити військові дії в Карабаху
Державний секретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим після рішення Баку оголосити "антитерористичну операцію" проти Карабаху.
07:42
Вірменія звернулася до ЄСПЛ через бойові дії Азербайджану
Вірменія звернулась до Європейського суду з прав людини через "антитерористичну операцію", яку напередодні проти Карабаху оголосив Азербайджан.
07:21
Болгарія збирається заборонити імпорт насіння соняшнику з України
Прем'єр Болгарії Ніколай Денков оголосив про плани найближчим часом припинити імпорт насіння соняшнику з України після рішення парламенту не продовжувати надзвичайні заходи, що забороняють імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України після 15 вересня.