21 вересня 2023

Статті
Антиукраїнський поворот: чому республіканці у США все більше підігрують Росії
Як у Республіканській партії, відомій традиційно жорсткими підходами до РФ, раптом побільшало голосів, які закликають до компромісів із Путіним?
Варшава виставила рахунок за допомогу: як у Польщі сприймають торговельну війну з Україною
Польська влада запевняє: Київ пішов на конфлікт не заради національних інтересів, а захищаючи інтереси олігархів. А ще такими діями він підігрує Берліну, який хоче зміни влади у Польщі.
Колонки
Компроміс із нюансами: яким Київ бачить вирішення зернового конфлікту з країнами-сусідами
Оскаржуючи у СОТ дії наших сусідів, Київ сам планує запровадити захисні заходи, законність яких виглядає дуже суперечливою. І послаблює тим самим свої шанси на перемогу.
Новини
22:56
Ердоган не поділяє "негативного ставлення" до Путіна, бо Росія – "не звичайна країна"
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган не поділяє думки лідерів деяких інших держав про "негативне ставлення" до Владіміра Путіна, чия держава понад півтора року веде загарбницьку війну проти України.
22:40
фото, відеоЗеленський прибув до Білого дому для зустрічі з Байденом
Президент України Володимир Зеленський у четвер прибув до Білого дому, де відбудуться переговори з американським лідером Джо Байденом.
22:23
Пентагон прокоментував заяву Польщі про "припинення" військової допомоги Україні
Речник Міністерства оборони США бригадний генерал Патрик Райдер заявив, що рішення Польщі щодо надання військової допомоги України – це її суверенне рішення, але воно не вказує на зменшення рівня підтримки Києва.
22:03
Пентагон: Abrams ідуть в Україну "за графіком", навчання на F-16 почнеться "скоро"
Міністерство оборони США не розкриває подробиць надання Україні бойових танків Abrams і прибуття українців для навчання на F-16, але запевняє, що ці процеси відбуваються так, як планувалось.
21:45
Пашинян знову заговорив про "невдачі" миротворців РФ у Карабаху
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у зверненні до нації в четвер згадав про "невдачі" миротворців Росії в невизнаному Нагірному Карабаху, які призвели до останньої ескалації.
21:25
Президент Польщі пояснив слова прем'єра про "припинення" військової допомоги Україні
Польський президент Анджей Дуда заявив, що слова прем'єр-міністра держави Матеуша Моравецького про припинення військової допомоги Україні через необхідність переозброєння вирвали з контексту.
ДайджестПольща шантажує зброєю, Зеленський у Конгресі США, шведські танки для ЗСУ: новини дня
21:09
Дуда пояснив, чому так і не зустрівся із Зеленським у Нью-Йорку
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що не зміг провести анонсовану зустріч із українським президентом Володимиром Зеленським "через фіксований час".
20:47
Білий дім розкрив деталі нової допомоги Україні: без ATACMS, але багато ППО
В адміністрації президента США розкрили, що найближчий пакет допомоги для України включатиме суттєве підкріплення для систем ППО, але все ж не буде містити далекобійних ракет ATACMS.
20:47
CNN: З бюджету США на оборону можуть вилучити $300 млн для України через ультраправих
Лідери республіканських фракцій у Конгресі США обговорюють можливе вилучення фінансування допомоги Україні в розмірі 300 мільйонів доларів із оборонного бюджету, щоб розблокувати голосування за інші бюджетні питання.
20:28
У Норвегії експрем’єрка і чинна глава МЗС потрапили у скандал через акції своїх чоловіків
Політична кар’єра одних із найвпливовіших політикинь у Норвегії під питанням після того, як стало відомо, що їхні чоловіки торгували акціями і створили потенційний конфлікт інтересів. 
20:27
Болгарія підтвердила видворення священника РПЦ і двох білорусів
Агентство національної безпеки Болгарії (САНС) в четвер підтвердило заяви Росії про вислання з країни представника Російської православної церкви та ще двох священників – громадян Білорусі.
19:42
оновленоЗеленський зустрівся з главою Пентагону
Президент України Володимир Зеленський у рамках свого візиту до Вашингтона зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном.
19:33
Російська авіакомпанія із санкційного списку ЄС анонсувала рейси до Грузії
Російська авіакомпанія "Россия", яка перебуває під західними санкціями, анонсувала на жовтень перші рейси з Москви до Тбілісі – схоже, ще не маючи згоди Тбілісі.
19:08
Конгресмен про зустріч із Зеленським: Україна потребує двох речей для перемоги
Голова комітету Палати представників із закордонних справ республіканець Майкл Маккол розповів журналістам про зустріч американських конгресменів із президентом України Володимиром Зеленським.
19:05
ЄС виділяє 500 млн євро на гуманітарну допомогу постраждалим від війни у Карабаху
Євросоюз оголосив пакет гуманітарної допомоги на 500 млн євро для підтримки людей, які постраждали внаслідок бойових дій у Нагірному Карабаху. 
18:51
Зеленський – конгресменам: "Якщо ми не отримаємо допомоги, то програємо війну"
Під час зустрічі з американськими конгресменами в Капітолії президент Володимир Зеленський закликав їх схвалити додаткове фінансування допомоги для України.
18:41
Франція посилює контроль за кордоном з Італією через масове прибуття мігрантів
Франція посилить заходи контролю у департаменті Верхні Альпи, поблизу кордону з Італією, у зв’язку з посиленням напливу мігрантів до Італії, зокрема через острів Лампедуза.
18:31
Швейцарія та НАТО уклали декларацію про співробітництво до 2024 року
Швейцарія та Північноатлантичний Альянс уклали документ про цілі взаємної співпраці на 2023-2024 роки в межах програми "Партнерство заради миру" на тлі рішень швейцарської влади посилити безпекову політику.
18:08
Росія заявила, що Болгарія висилає посла РПЦ у країні
Посольство Росії в Болгарії в четвер заявило, що болгарська влада вирішила вислати з країни настоятеля подвір'я Російської православної церкви в Софії архімандрита Вассіана – фактичного представника РПЦ у країні.
18:04
В Естонії розповіли, що чекає на власників авто з номерами РФ, які перебувають в країні
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс оголосив, що у власників транспортних засобів із російськими номерами є пів року, щоб внести автомобіль до естонського реєстру, або вивезти його з країни.
17:54
Один з вокзалів Парижа евакуйовували через забутий багаж
Паризький вокзал Монпарнас у четвер ненадовго евакуювали через підозрілу сумку.
17:50
Німеччина не підтримує позбавлення Росії права вето в Радбезі ООН
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок виступила проти пропозиції Володимира Зеленського щодо реформи Ради безпеки ООН, зокрема позбавлення Росії права вето, через яке робота Організації нині паралізована.
17:47
Німеччина передала Україні обладнання для супутникового зв`язку
Уряд Німеччини у четвер, 21 вересня, оновив список військової допомоги, яка була відправлена Україні.
17:35
Туреччина підняла процентну ставку на найвищий рівень за 20 років
Центральний банк Туреччини підняв процентну ставку вчетверте з червня, тоді як інфляція в країні становить близько 60%.
Аналітика короткоЧому українсько-польська криза була неуникною та як на неї реагують поляки
17:28
Польські ЗМІ стверджують, що Україна блокує розслідування падіння ракети у Пшеводуві
Розслідування падіння ракети в польському прикордонному місті Пшеводув у листопаді 2022 року, у результаті чого загинули двоє людей, нібито заблоковане через "відсутність співпраці з українського боку".
17:26
Сенатори США поділилися думками про допомогу Україні перед виступом Зеленського
Американські сенатори розповіли, що думають про продовження допомоги України перед запланованим виступом українського президента Володимира Зеленського у Капітолії.
17:15
Лідер опозиції Польщі розкритикував владу через зернове ембарго щодо України
Очільник найбільшого опозиційного блоку Польщі "Громадянська коаліція" Дональд Туск у четвер різко розкритикував рішення польського уряду запровадити односторонні обмеження на сільгосппродукцію з України.
16:59
Польський міністр прокоментував переговори з Україною щодо зерна
Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус прокоментував переговори зі своїм українським колегою Миколою Сольським щодо імпорту агропродукції.
16:44
Україна сподівається на прогрес у переговорах з сусідами щодо імпорту зерна
Україна розраховує на прогрес у переговорах з усіма сусідніми державами, зокрема, з Польщею, Угорщиною, Словаччиною щодо контролю і відновлення експорту української агропродукції.
16:44
Сейм Литви схвалив заборону хутрових ферм з 2027 року
Депутати литовського Сейму після запеклих дебатів підтримали заборону в країні хутрових ферм з 2027 року.
16:34
фотоЗеленський прибув до Конгресу США
Президент Володимир Зеленський у четвер прибув до американського Конгресу, де має виступити перед сенаторами й провести зустрічі перед переговорами з Джо Байденом у Білому домі.
16:14
ФотоУкраїна отримала 10 шведських танків Stridsvagn 122 з навченими екіпажами
Україна отримала 10 шведських танків Stridsvagn 122, укомплектованих українськими екіпажами, які пройшли навчання у Швеції.
16:07
У Британії п’ятьом громадянам Болгарії загрожують звинувачення у шпигунстві на користь Росії
У Британії офіційно заявили, що підозрюють у шпигунстві на користь Росії п’ятьох осіб, які є громадянами Болгарії.
15:58
Глава МЗС Франції про Лаврова в ООН: Наговорив брехні та пішов
Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна заявила, що під час засідання Ради безпеки ООН не говорила з главою МЗС РФ Сергєєм Лавровим.
15:58
Ексглаві МЗС Польщі соромно за дії уряду країни стосовно України
Євродепутат Радослав Сікорський різко розкритикував дії польської влади по відношенню до України, зазначивши, що вона підіграє Кремлю. 
15:49
Азербайджан повідомив про підсумки зустрічі із представниками Карабаху
Адміністрація президента Азербайджану повідомила про зустріч із представниками вірменського населення Нагірного Карабаху, яка проходила у місті Євлах.
15:44
Суд ЄС встановив, що Німеччина недостатньо захищає довкілля 
Суд ЄС у своєму рішенні постановив, що Німеччина недостатньо виконала свої зобов’язання щодо захисту довкілля, передбачені європейським законодавством. 
15:25
Молдовські фермери вимагають заборони імпорту соняшника з України, в уряді – проти
У Молдові фермери просять заборонити імпорт дешевого соняшнику з України через падіння ціни на нього всередині країни.
15:10
ЗМІ: заява Моравецького про зброю стала несподіванкою для МЗС Польщі
Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький, за даними журналістів, не узгодив озвучену позицію про зброю для України з МЗС Польщі. 
14:52
Король Британії у парламенті Франції згадав про підтримку України
Британський король Чарльз III під час виступу у парламенті Франції серед іншого згадав про спільну відповідальність двох країн щодо підтримки України та зміни клімату.
14:26
Міністр економіки Литви: конфлікт між Польщею та Україною служить російській агресії
Міністр економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте вважає, що розбіжності між Україною та Польщею щодо експорту українського зерна служать російській агресії.
14:19
Країни ЄС поки не ухвалювали рішення про санкції проти Азербайджану – речник
Держави ЄС оцінюють ситуацію у Нагірному Карабаху та наразі не ухвалювали жодних рішень про введення санкцій проти Баку.
14:18
Глава Міноборони Німеччини проведе переговори із Польщею після заяв Моравецького про зброю
Після заяв прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького про припинення поставок зброї в Україну міністр оборони Борис Пісторіус Німеччини планує провести переговори з польською стороною.
14:05
Брюссель відреагував на слова Моравецького про поставки зброї Україні
У Єврокомісії відреагували на заяву глави польського уряду про постачання зброї Україні, висловивши тверду підтримку Києву.
14:05
Зеленський про майбутні переговори у Вашингтоні: Пріоритет – ППО для України
Президент України Володимир Зеленський, який зараз перебуває із візитом у США, поділився очікуваннями від майбутніх переговорів з американськими лідерами.
13:50
Польща проти постійного місця в Радбезі ООН для Німеччини
Польща виступає проти того, щоб Німеччина отримала місце постійного члена у Раді безпеки ООН.
13:39
Президент Литви зустрівся з лідерами України і Польщі, закликав владнати розбіжності
Президент Литви Гітанас Науседа закликав президентів України і Польщі якомога швидше усунути розбіжності між країнами задля безпеки цілого регіону. 
13:31
Вибори у Словаччині: лідирує антиукраїнська сила, та жодна партія не матиме більшості
Словацька опозиційна партія Smer-SD на чолі з колишнім прем'єр-міністром Робертом Фіцо, дещо збільшила свою перевагу над ліберальною партією "Прогресивна Словаччина" напередодні виборів 30 вересня.
13:30
В Швейцарії заборонили носити паранджу після всенародного голосування
Парламент Швейцарії заборонив носити одяг, що закриває обличчя, через два роки після того, як 51% населення підтримав цей захід на загальнонаціональному голосуванні.
13:29
Німецький депутат назвав "ганьбою" заяву Моравецького про зброю для України
Депутат німецького Бундестагу від Вільної демократичної партії Ульріх Лехте різко розкритикував заяву польського прем’єр-міністра Матеуша Моравецького про те, що Варшава зараз не передає Києву своєї військової допомоги.
13:11
Варшава сподівається, що Україна відмовиться від планів ввести ембарго на польські овочі
Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус сподівається, що Україна не запроваджуватиме ембарго на польські овочі і фрукти, оскільки це "погіршить ситуацію".
12:54
Алієв вибачився перед Путіним за вбитих "російських миротворців", заявив Кремль
Пресслужба Кремля повідомила про телефонну розмову Владіміра Путіна з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим після інциденту із загибеллю в результаті обстрілів у Нагірному Карабаху "російських миротворців".
12:52
Естонія планує створити перший в НАТО підрозділ операторів дронів-камікадзе
В армії Естонії планують створити підрозділ, що спеціалізуватиметься виключно на використанні дронів-камікадзе, враховуючи досвід війни РФ проти України.
12:50
Польща обіцяє вивчити український план експорту агропродукції
Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів телефонну розмову зі своїм польським колегою Робертом Телусом щодо експорту української агропродукції в Польщу.
12:43
Польща буде змушена продовжити тимчасовий захист для українців – ЗМІ
Рада Європейського Союзу наступного четверга, 28 вересня, за рекомендацією Єврокомісії має подовжити дію директиви про тимчасовий захист для українців до 2025 року незважаючи на деякі заперечення Польщі.
12:36
В уряді Польщі уточнили заяву про постачання зброї Україні
В польському уряді заявили, що Варшава наразі здійснює лише заздалегідь узгоджені поставки боєприпасів і озброєння, у тому числі за контрактами з Україною.
12:33
ОпитуванняУ Німеччині стало більше людей з правоекстремістськими поглядами
Згідно з опитуванням, у Німеччині зросла кількість людей, які дотримуються правоекстремістських поглядів.
Аналітика короткоЧому Київ обрав не найкращий варіант протидії зерновій блокаді
12:28
Словаччина заявила, що Україна пообіцяла не скаржитись на неї у СОТ 
У Міністерстві сільського господарства та розвитку сільських територій Словаччини заявили, що завдяки прогресу у зернових переговорах між Києвом та Братиславою Україна пообіцяла не скаржитись на Словаччину у СОТ та не забороняти імпорт словацьких товарів. 
12:18
Рада урахувала рекомендації "Венеційки" в законі про нацменшини
Верховна Рада у четвер, 21 вересня, прийняла закон "Про національні меншини", ухвалення якого згадувалось серед рекомендацій Єврокомісії для надання кандидатського статусу.
12:06
Міністр оборони Польщі: Зернова суперечка стосується інтересів українських олігархів
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що зернова суперечка з Україною стосується інтересів українських олігархів, які хотіли б продавати зерно на польській території. 
11:50
В Естонії пропонують дозволити дітям українських біженців навчатися рідною мовою
Опозиційна Консервативна народна партія Естонії (EKRE) виступає за те, щоб діти українських біженців війни, які проживають в країні, навчалися в школах українською мовою.
11:48
Місія ЄС посилила патрулювання на кордоні Вірменії та Азербайджану
Місія ЄС у Вірменії (EUMA) посилила свої патрулі на вірменсько-азербайджанському кордоні.
11:33
Президент Чехії не бачить "серйозного розколу" у відносинах України і Польщі
Президент Чехії Петр Павел вважає, що зернова криза, яка виникла між Україною та Польщею, не обов'язково виллється у припинення підтримки Києва з боку Варшави.
11:24
Науседа: РФ готується до ще масштабніших військових дій, а не до миру
Президент Литви Гітанас Науседа на сесії Генасамблеї ООН назвав війну РФ проти України проблемою всього світу, яка зачіпає глобальну продовольчу та ядерну безпеку.
10:57
фотоСенат CША затвердив генерала Брауна, який замінить на посаді Міллі
У середу ввечері Сенат США більшістю голосів затвердив генерала ВПС США Чарльза Брауна на посаду голови Об'єднаного комітету начальників штабів. 
10:46
фотоКулеба обговорив зі Столтенбергом підготовку до саміту НАТО у Вашингтоні
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.
10:28
Німеччина заявила, що досягла межі у прийнятті мігрантів
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що його країна стикається з труднощами у прийнятті нових мігрантів.
10:28
Єврокомісія міркує, чи захищати три країни ЄС у зерновій суперечці з Україною – FT
Брюссель розглядає питання про те, чи захищати Польщу, Угорщину та Словаччину у рамках ініційованого Києвом процесу в Світовій організації торгівлі (СОТ) через фактичне порушення трьома країнами торгових правил ЄС.
10:08
відеоВ Румунії під час автодорожніх робіт вибухнув газопровід: четверо загиблих
Четверо людей загинули минулої ночі в результаті вибуху газопроводу поблизу румунського міста Каліманешть у повіті Вранча, п'ятеро поранених госпіталізовані.
09:42
Грецію паралізував загальнонаціональний страйк
Загальнонаціональний страйк працівників державного сектора, включаючи транспортників, авіадиспетчерів, медичних працівників та вчителів, паралізував Грецію.
09:32
Бельгія вивчає можливість передачі Україні F-16
Прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо заявив, що Бельгія розглядає можливість постачати Україні свої винищувачі F-16.
09:16
У США пропонують розширити санкції проти КНДР за підтримку війни РФ в Україні
Двоє американських законодавців внесли на розгляд Конгресу законопроєкт, що закликає до розширення санкцій проти Північної Кореї за її підтримку війну Росії проти України.
09:08
Розвідка Британії назвала ключові проблеми РФ через мобілізацію у річницю указу Путіна
У річницю підписання президентом РФ Владіміром Путіним указу про часткову мобілізацію у Міноборони Британії визначили проблеми, з якими через рік зіткнулась російська армія.
08:41
Посли G7 привітали відновлення Радою системи е-декларування
Посли країн "Групи семи" відреагували на схвалення Радою закону про е-декларування з урахуванням вето президента Володимира Зеленського, привітавши цей крок.
08:35
Білий дім закликав Конгрес схвалити збільшення військової допомоги Україні
Білий дім звернувся до Конгресу США із закликом виділити додаткову суму на військову підтримку України.
08:18
Зернова криза: Зеленський у США провів переговори з ЄС, Болгарією та Румунією
На тлі зернової кризи президент Володимир Зеленський зустрівся у Нью-Йорку із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та президентом Румунії і віцепрем’єркою Болгарії.
07:59
Президент Євроради на Радбезі ООН закликав Китай переконати РФ зупинити війну
Президент Європейської ради Шарль Мішель став учасником Радбезу ООН, де звернувся до Китаю із закликом вплинути на Росію, щоб вона припинила війну проти України.
07:42
фотоУ Чорногорії в смертельній ДТП з автобусом постраждали кілька українців
Щонайменше двоє людей загинули внаслідок ДТП з автобусом на трасі Цетинє – Будва у Чорногорії, в якій постраждали українці.
07:14
відеоЗеленський на зустрічі з Шольцом обговорив першочергові потреби сил оборони України
Президент України Володимир Зеленський провів у Нью-Йорку зустріч із Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом.