22 вересня 2023

Статті
Візит до Байдена у складні часи: що ховає поїздка Зеленського до США за рік до виборів
Джо Байдену було потрібно, щоб Зеленський допоміг переконати Конгрес у виділенні запропонованого додаткового пакета допомоги для України.
Колонки
Невдячність чи принциповість: які помилки зробив Київ у зерновому конфлікті з Польщею
Чи були дії України бездоганними? Чи не наробив Київ помилок під час нинішнього загострення конфлікту з Польщею?
Новини
22:48
Канада запровадила санкції проти "МГІМО" і "улюбленої газети Путіна"
Уряд Канади з нагоди візиту Володимира Зеленського оголосив про запровадження санкцій проти 63 російських фізичних і юридичних осіб.
22:32
Лідери України й Канади підписали оновлену угоду про вільну торгівлю
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо у п’ятницю підписали оновлену угоду про вільну торгівлю між двома державами.
22:13
Польські ЗМІ пишуть про поступку України в зерновій суперечці з державами ЄС
Україна під час переговорів із п’ятьма державами Європейського Союзу щодо зернової суперечки нібито пообіцяла, що не буде видавати ліцензії на експорт зерна в разі, якщо проти цього виступлять Єврокомісія чи Польща.
21:45
Прем’єр Польщі – Зеленському: Більше ніколи не ображайте поляків
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав президента Володимира Зеленського "не ображати поляків" так, як він, за його словами, це зробив під час виступу на Генеральній асамблеї ООН цього тижня.
21:30
Зеленський і Трюдо обговорили конфіскацію російських активів
Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час зустрічі обговорили питання конфіскації заморожених активів Росії на користь України.
ДайджестБайден обіцяє ATACMS, зелене світло переговорам про вступ у ЄС, Канада дає танки: новини дня
20:51
Канада оголосила пакет допомоги обсягом $483 млн, у ньому 50 бронемашин
Канада підготувала новий пакет військової допомоги для України на майже 483 млн доларів США, у рамках якого протягом наступних трьох років передадуть 50 броньованих машин.
20:48
Канада долучиться до навчання українців на F-16 - прем'єр
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про долучення країни до коаліції з навчання українців на винищувачах F-16.
20:40
В уряді України назвали головні перешкоди на шляху початку переговорів про вступ до ЄС
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина сказала, що початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу залежатиме насамперед від політичних кроків держав-членів.
20:18
Стефанішина: Обговорення щодо зерна з країнами ЄС не стосуються "українських олігархів"
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина стверджує, що – всупереч заявам польської сторони – "українські олігархи" не фігурують у дискусіях щодо обмеження експорт українського зерна.
20:11
Залужний провів останню розмову з Міллі перед його відставкою та познайомився з наступником
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів розмову з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі, що є останньою перед відставкою Міллі з цієї посади, та познайомився з його наступником.
19:52
ЗМІ: Канада передасть Україні додаткові Leopard 2, оголосить про нові санкції проти РФ
Під час візиту президента Володимира Зеленського Канада оголосить про нові санкції проти Росії через агресію проти України, а також про новий пакет військової допомоги на суму 482,6 мільйона доларів США.
19:45
Єврорада схвалила склад наступного скликання Європарламенту
Європейська рада затвердила склад наступного скликання Європарламенту, членів якого обиратимуть у 2024 році.
19:41
У Канаді попередили про загрозу кібератак на тлі візиту Зеленського
Управління комунікаційної безпеки Канади, відповідальне за електронну розвідку, попередило про зростання кіберзагроз під час візиту до країни президента України Володимира Зеленського.
19:23
фотоЗеленський зустрівся з прем’єром Канади
Президент Володимир Зеленський у п’ятницю прибув до парламенту Канади, де його зустрів прем’єр-міністр країни Джастін Трюдо.
19:20
Прем’єр Румунії приїде до Києва, щоб фіналізувати домовленість щодо зерна
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку приїде до Києва для остаточної домовленості щодо подальшого експорту українського зерна до Румунії.
19:09
фотоСтало відоме ім’я нового посла Чехії в Україні
Українська сторона дала згоду на призначення новим послом Чехії Радека Пеха, який нині очолює чеське дипломатичне представництво в Данії.
18:51
Поліція Берліна погрожує штрафами кліматичним активістам за зрив марафону на вихідних
Берлінська поліція в п’ятницю опублікувала розпорядження, в якому застерегла групу кліматичних активістів "Останнє покоління" від спроб втрутитись у проведення прийдешніми вихідними Берлінського марафону.
18:48
Розвідка Естонії вважає, що найближчим часом ні Україна, ні РФ не досягнуть значних успіхів
У розвідці Естонії передбачають, що найближчим часом ситуація на фронті не зміниться ані на користь України, ані на користь Москви.
18:28
Лідер британських лейбористів заперечив, що прагне скасувати Brexit
Лідер Лейбористської партії – найбільшої опозиційної політсили Великої Британії – сер Кір Стармер у п’ятницю заперечив, що прагне скасувати вихід країни з Європейського Союзу після публікації його непублічного виступу у ЗМІ.
18:16
Болгарія придбає американські бойові машини Stryker
Уряд Болгарії схвалив закупівлю бойових машин Stryker американського виробництва для модернізації сухопутних військ країни та приведення їх у відповідність до стандартів НАТО.
18:01
Літаки F-16 від США прибули до Румунії після інцидентів з падінням дронів
Чотири винищувачі F-16 ВПС США у п'ятницю, 22 вересня, прибули на авіабазу Фетешті в Румунії для посилення патрулювання повітряного простору НАТО в Чорноморському регіоні.
Аналітика короткоЗ якими викликами та проблемами зіткнувся у США Володимир Зеленський
17:55
NBC: Байден пообіцяв Зеленському невелику партію ATACMS
Президент США Джо Байден повідомив українському колезі Володимиру Зеленському, що Вашингтон передасть невелику кількість ракет дальнього радіусу дії ATACMS для допомоги у війні з Росією.
17:50
У ЄС вважають недостатніми пояснення Польщі щодо візового скандалу
Європейська комісія вважає недостатніми пояснення, які Міністерство закордонних справ Польщі надало стосовно "візового скандалу" – викритої схеми з надання віз іноземцям за гроші, в якій брали участь колишні посадовці МЗС.
17:47
У Польщі назвали умову для переговорів з Україною щодо імпорту зерна
Польський уряд готовий обговорювати імпорт зерна з Україною, однак наполягає на захисті інтересів місцевих фермерів.
17:46
У Норвегії змінили підозру 25-річному іноземцю, якого спершу запідозрили у шпигунстві
Затриманому у Норвегії 25-річному іноземцю змінили підозру, що спершу стосувалася шпигунства на користь іноземної держави.
17:31
"Спробує все": Боррель припускає, що Путін загострить проблему міграції в ЄС
Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель не виключив, що президент РФ Владімір Путін спробує загострити проблему нелегальної міграції в Євросоюз.
17:29
Голова Єврокомісії: Україна буде в ЄС, а коли саме – залежить від реформ
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила підтримку вступу України до Європейського Союзу, але висловила застереження щодо того, коли саме це відбудеться.
17:17
ЄС виділив 127 млн євро на виконання угоди з Тунісом щодо міграції
Єврокомісія оголосила про виділення майже 127 млн євро підтримки для Тунісу у рамках меморандуму з країною, що спрямований у тому числі на протидію бізнесу нелегальної міграції до ЄС. 
17:07
РФ не відповідатиме на вислання священника РПЦ із Болгарії, бо "ми ж не варвари"
Російська сторона не вживатиме дзеркальних дій у відповідь на вислання з Болгарії громадянина Росії та двох білорусів – священників Російської православної церкви – через загрозу національній безпеці.
17:03
Чехія обговорює зі Швецією можливість навчати українців на Gripen на своїй території
Чехія наразі веде переговори із Швецією щодо можливості провести навчання для українських пілотів на винищувачах Gripen на своїй території.
16:49
Прокуратура Парижа хоче судити Марін Ле Пен за розтрату коштів ЄС
Паризька прокуратура в п’ятницю заявила про наміри притягти до суду колишню лідерку французької ультраправої партії "Національне об’єднання" Марін Ле Пен і майже три десятки її соратників за звинуваченням у нецільовому використанні коштів ЄС.
16:49
Спецпредставник ЄС зустрівся з Пашиняном у Єревані
Спецпредставник Євросоюзу з питань Південного Кавказу Тойво Клаар прибув до Єревана та вже зустрівся з прем’єром Вірменії Ніколом Пашиняном.
16:42
Берлін очікує подальших поставок зброї з Польщі в Україну попри заяви Моравецького
Уряд Німеччини очікує продовження поставок польської військової допомоги в Україну, незважаючи на заяви прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького.
16:30
Глава МЗС Угорщини намагався виправдати блокування заяви ЄС щодо Карабаху
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прокоментував інформацію про те, що його країна не дала згоди для затвердження заяви від імені всіх 27 країн-членів ЄС щодо ситуації у Нагірному Карабаху.
16:24
На протестах у Єревані – понад 80 затриманих
На протестах під будівлею уряду у Єревані, що тривають через повернення Карабаху під контроль Азербайджану, затримали понад 80 осіб.
16:10
Лідер опозиції Польщі повідомив про роботу над планом нормалізації відносин з Україною
Лідер опозиційної партії Польщі "Громадянська платформа" Дональд Туск заявив, що завершує роботу над планом нормалізації відносин з Україною.
16:02
15 країн НАТО відпрацювали протидію дрібним безпілотникам
У Нідерландах завершилися десятиденні навчання НАТО, на яких відпрацьовували протидію дрібним безпілотникам.
15:48
Боррель: Членство України покладе край "сонній сієсті" у розширенні ЄС
Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель прокоментував можливість членства України в Євросоюзі і її суперечки між східноєвропейськими країнами, які можуть стати цьому на заваді.
15:41
відеоКатастрофічні повені у Греції пошкодили міст XVI сторіччя та інші пам’ятки
Внаслідок повеней на Фессалійській рівнині у Греції постраждали чимало пам’яток культури, у тому числі міст XVI сторіччя.
15:34
"Ми травоїдні у світі хижаків": Боррель закликав ЄС рішучіше реагувати на виклики
Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз має рішучіше реагувати на виклики, які перед ним постали.
15:11
ЄC наклав на Intel новий штраф у $400 млн в антимонопольній справі 2009 року
Європейська комісія наклала на американську технологічну компанію Intel новий штраф у розмірі 376,36 млн євро ($400 млн) у справі про порушення антимонопольного законодавства, відкритій у 2009 році.
15:05
Латвія готується виганяти з країни авто з реєстрацією в Росії та Білорусі
В уряді Латвії готують проєкт щодо заборони залишатися у Латвії автомобілям, які зареєстровані в Росії або Білорусі. 
14:38
ЗМІ: Єврокомісія рекомендуватиме почати переговори про членство України в ЄС
Єврокомісія готується рекомендувати розпочати переговори з Україною про її членство в ЄС.
14:21
ЄСПЛ задовольнив прохання Вірменії та застосував щодо Азербайджану тимчасовий захід
ЄСПЛ повністю задовольнив клопотання уряду Вірменії і застосував до Азербайджану тимчасовий захід.
14:20
ЗМІ: Глава Міноборони Данії визнав дефекти у переданих Україні танках Leopard 1A5
У 12 з 20 танків Leopard 1A5, які були передані Україні, виявили дефекти, йдеться у пояснювальній записці міністра оборони Данії Трольса Лунда Поульсена,
13:55
Дуда: Не вірю, що зернова суперечка суттєво вплине на відносини з Україною
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що не вірить у те, що суперечка щодо імпорту агропродукції суттєво вплине на відносини між Варшавою і Києвом.
13:42
В Брюсселі анонсували наступну зустріч України і держав ЄС щодо агросуперечки
У Єврокомісії анонсували, що планують провести наступну зустріч координаційної платформи, яка збирається для вирішення агрокризи з Україною, наступного четверга.
13:36
ЗМІ: В Чехії виникли проблеми з фінансуванням зброї для України
Чехія продовжуватиме надавати військову підтримку Україні в боротьбі з російською агресією, допомагаючи їй фінансувати озброєння попри очевидні труднощі з консолідацією державних коштів.
13:33
Словенія оголосила амністію для порушників COVID-обмежень
Парламент Словенії ухвалив законопроєкт, згідно з яким усім, хто був оштрафований за порушення обмежень під час пандемії коронавірусу буде відшкодовано збитки, а їхні правопорушення будуть видалені з особистих записів.
13:15
ЄС виплатив Україні черговий транш макрофіну на 1,5 млрд євро
Європейська комісія 22 вересня виплатила Україні ще 1,5 млрд євро макрофінансової підтримки із пакету на суму 18 млрд євро, запланованого на цей рік.
13:12
Уряд Румунії пропонує частково визнати "іноземні" одностатеві шлюби
Уряд Румунії напередодні ухвалив постанову, згідно з якою одностатеві пари, які уклали шлюб в інших країнах-членах ЄС, частково визнаватимуться в країні.
12:59
ЗМІ: Німецька держкомпанія відновила торгівлю скрапленим газом з РФ
Німецька державна компанія SEFE знову бере участь у торгівлі скрапленим природним газом з Росією.
12:51
Угорщина заблокувала заяву ЄС щодо Карабаху – ЗМІ
Угорщина не дала свою згоду для затвердження заяви від імені всіх 27 країн-членів ЄС щодо ситуації у Нагірному Карабаху.
12:43
Дуда каже, що більше не буде балотуватися на жодних виборах
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що більше не має наміру балотуватись на жодних виборах.
12:36
відеоУ Єревані вхід до посольства РФ облили червоною фарбою
Двоє чоловіків у п’ятницю закидали пакетами з червоною фарбою вхід до посольства Росії у Єревані.
12:28
Президент Румунії: Дрони РФ нас не атакують, але їхнє падіння – це проблема
Президент Румунії Клаус Йоганніс назвав реальною проблемою падіння дронів РФ на території його країни під час атак на дунайські порти України.
12:18
Президент Німеччини назвав "доісторичними" правила надання притулку в ЄС
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав до термінового руху в питанні реформування та стандартизації європейської політики надання притулку.
12:10
В уряді прогнозують все більше економічних суперечок на шляху України до ЄС
З наближенням вступу України до ЄС кількість економічних суперечок зростатиме і точитимуться вони часто довкола сільського господарства.
12:07
Глава Міноборони Німеччини: Не відмовляємось від передачі Україні ракет Taurus
Німеччина не відмовляла Україні у постачанні далекобійних ракет Taurus і досі вивчає запит на це озброєння.
11:58
У МЗС Польщі думають, що США "остудять розпалені українські голови"
Заступник міністра закордонних справ Польщі Аркадіуш Мулярчик вважає, що США допоможуть припинити суперечку між Варшавою та Києвом, пов'язану з односторонніми польськими обмеженнями на українську агропродукцію та діями України у відповідь.
11:44
Польща видала екологічний дозвіл на будівництво першої АЕС
"Це віха в реалізації ключової з точки зору енергетичної безпеки інвестиції"
11:21
Глава Міноборони Чехії: Якщо Україна і Польща не помиряться, ми всі програємо
Глава Міноборони Чехії Яна Чернохова застерегла Україну та Польщу від підвищення напруги у відносинах та закликала попросити вибачення одне в одного.
11:12
Німеччина та Франція прискорять розробку танка нового покоління
Німеччина і Франція пообіцяли до кінця року прискорити спільну розробку бойового танка наступного покоління в межах проєкту MGCS (Main Ground Combat System).
10:57
Рига на день скасувала плату за проїзд у громадському транспорті міста
22 вересня ризький громадський транспорт буде безкоштовним, щоб мотивувати мешканців не їздити на авто.
10:40
ЗМІ: Віцепрезидент Єврокомісії відвідає Китай, щоб відновити діалог
Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс перебуватиме в Китаї 23-26 вересня, де домагатиметься від Пекіна зменшення обмежень для європейського бізнесу.
10:31
фото, відеоПротестувальники блокують вулиці у Єревані, є затримані
Рано-вранці в Єревані протестувальники перекрили декілька вулиць, вимагаючи відставки прем’єр-міністра через "здачу" Карабаху.
Аналітика короткоЧому Республіканська партія США стає все більш проросійською і що робити Україні
09:57
Азербайджан обіцяє амністію для вірмен Карабаху, які складуть зброю
Азербайджан передбачає амністію для карабаських вірмен, які складуть зброю, хоча деякі карабаські військові підрозділи заявили, що продовжать опір Баку.
09:49
Держдеп: Вплив РФ на експорт зерна з України Чорним морем в найближчі тижні зменшиться
У Державному департаменті США вважають, що найближчими тижнями у Росії, ймовірно, буде менше важелів впливу на експорт зерна з України через Чорне море.
09:46
ЄС попередив Азербайджан про заходи у разі порушення прав карабаських вірмен
Європейський Союз засудив військові дії Азербайджану проти вірменського населення Нагірного Карабаху і пригрозив заходами у разі погіршення ситуації.
09:29
Президент Сербії порівняв напад Росії на Україну з бомбардуванням Югославії
Президент Сербії Александр Вучич заявив, що президент РФ Владімір Путін використав ті ж самі наративи та пояснення для нападу на Україну, як і країни НАТО при початку військової операції проти Югославії.
09:13
Розвідка Британії пояснила активізацію атак України і Росії в глибокому тилу
За останні чотири дні і Росія, і Україна зазнали надзвичайно інтенсивних атак в глибокому тилу: це відбувається через прагнення двох сторін отримати перевагу на тлі відносно статичної ситуації на землі.
09:04
Глава МЗС Вірменії закликав розгорнути в Карабаху миротворчі сили ООН
Вірменія звернулася до Ради безпеки ООН із закликом захисту населення в невизнаному Нагірному Карабаху.
08:41
фотоПроросійські націоналісти протестували проти баз НАТО у Болгарії, вимагали відставки уряду
У Болгарії ультранаціоналістична проросійська партія "Відродження" влаштувала протест проти політики прозахідного уряду, закликаючи до його відставки і закриття військових баз НАТО.
08:35
Байден анонсував доставку перших Abrams до України наступного тижня
Президент Сполучених Штатів Джо Байден назвав терміни, коли до України доставлять перші танки Abrams.
08:19
Глава МЗС Польщі: Віримо в перемогу України, але її політика шкідлива і образлива 
Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау заявив, що порівняння Польщі з Росією, які з'явилися останніми днями у заявах українських політиків, є надзвичайно образливими для польського суспільства. 
ВідеоХто є хто у Польщі? Пояснюємо найважливіше
08:02
Білий дім бачить рішучу підтримку допомоги Україні з боку Конгресу
Адміністрація президента США переконана в твердій підтримці надання допомоги Україні з боку Конгресу.
07:42
Зеленський: Україна домовилась зі США про спільне виробництво зброї
Президент Володимир Зеленський повідомив про домовленість за підсумками зустрічі з президентом США спільно виробляти зброю.
07:24
Зеленський прибув до Канади з неоголошеним візитом
Президент України Володимир Зеленський прибув із неоголошеним візитом до Канади після того, як побував у Сполучених Штатах.
07:05
США оголосили про новий пакет допомоги Україні на $325 млн
Сполучені Штати передадуть Україні нової допомоги у сфері безпеки та оборони на загальну суму 325 млн доларів.