20 липня 2023

Статті
Шантаж зерном: як Польща загострює кризу щодо українського агроекспорту
Польща йде на дуже жорсткий конфлікт із Єврокомісією у питанні заборони українського агроекспорту. Що в такій ситуації має робити Україна?
Новини
22:55
Віцеспікера парламенту Болгарії знайшли в "Миротворці": голова МЗС поговорила з послом України
Міністерка закордонних справ Болгарії Марія Габріель у четвер провела телефонну розмову з послом України Олесею Ілащук щодо інтернет-порталу "Миротворець" та виявлених у ньому імен болгарських журналістів і політиків.
22:19
Італія домовилась із Єврокомісією про розблокування майже 19 млрд євро коштів
Італійський уряд у четвер заявив про домовленість із Європейською комісією, яка дозволить країні отримати 18,5 мільярда євро фінансування з фонду ЄС для подолання наслідків пандемії коронавірусу.
21:59
Перестановки в уряді Франції: позбулась посади урядовиця, яка знялась для Playboy
Єлисейський палац у четвер оголосив про перестановки в уряді Франції на тлі внутрішньополітичної напруженості, які не призвели до значних змін.
21:37
До свіжого санкційного списку США через допомогу Росії потрапила сербська компанія
В останньому санкційному списку, який Сполучені Штати оголосили у четвер, присутня компанія MCI Trading DOO з Белграда, яку підозрюють у сприянні ухиленню від санкцій Росії.
21:20
Концерн Rheinmetall відповів Росії, яка надумала бомбити його завод в Україні
Генеральний директор німецького збройового концерну Rheinmetall Армін Паппергер прокоментував заяви представниці МЗС Росії Марії Захарової, яка назвала майбутній завод концерну в Україні "законною ціллю".
21:17
доповнено 21:51Білий дім: Україна вже застосовує касетні боєприпаси
Американські касетні боєприпаси вже перебувають на полі бою в Україні.
ДайджестАвіарейси з України, Польща шантажує українським зерном, перші зняті санкції: новини дня
20:56
ЄС ухвалив новий режим санкцій для протидії програмі іранських безпілотників
Рада Європейського Союзу в четвер схвалила новий санкційний режим проти Ірану через підтримку ним загарбницької війни Росії проти України, а також військову допомогу Сирії.
20:36
Суд у Франції дозволив ухилянтам і дезертирам із Росії претендувати на статус біженця
Національний суд Франції у справах притулку (CNDA) ухвалив, що росіяни, які ухиляються від мобілізації для участі у війні в Україні, а також дезертирували, можуть отримати статус біженця в країні.
20:18
ЄС підтвердив, що відклав представлення пропозиції про заморожені активи РФ
Пропозиція Європейської комісії щодо використання заморожених державних російських активів у ЄС на користь України не буде опублікована до вересня.
20:15
фото72-річний поляк напідпитку ледь не заплив на вітрильнику в Росію
Співробітники польської поліції затримали в Гданській затоці в середу ввечері 72-річного чоловіка в стані алкогольного сп'яніння, який хотів відплисти до Данії на вітрильній яхті, але ледь не потрапив до Росії.
19:56
МЗС викликало посла Киргизстану через допомогу РФ обходити санкції ЄС і США
Міністерство закордонних справ України в четвер викликало посла Киргизстану Ідріса Кадиркулова на тлі повідомлень, що держава допомагає Росії в ухилянні від західних санкцій.
19:50
Посол США: Ми продовжуємо шукати, як доставити українське зерно у світ
Поки Росія загрожує постачанню продовольства у світі, США продовжувать шукати способи постачання українського зерна.
19:40
ЄС пропонує 4-річний "спецрахунок" для військової підтримки України на 20 млрд євро
Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу на зустрічі в четвер обговорили створення "окремої складової" Європейського фонду миру для забезпечення довгострокових потреб України в обороні.
19:27
У Британії скоротять рівень фінансування короля через зростання заробітку монаршої компанії
Уряд Великої Британії більш ніж удвічі скоротить відсоток державного фінансування для короля Чарльза III через збільшення доходів монаршої компанії Crown Estate, яка отримує великі прибутки завдяки офшорним вітроенергетичним проєктам.
19:20
В Іспанії продовжили голосування поштою на виборах до парламенту
Виборча комісія Іспанії в четвер продовжила термін голосування поштою на дострокових парламентських виборах на пів дня – до 14:00 п’ятниці через рекордну кількість людей, які обрали такий спосіб віддати свій голос.
19:01
Британія дала Україні в 15 разів більше артилерійських снарядів, ніж планувала – Воллес
Британський міністр оборони Бен Воллес у четвер оголосив, що Велика Британія надала Україні загалом 200 тисяч артилерійських снарядів, що в п’ятнадцять разів більше, ніж планувалось на початку.
18:47
фотоНовий посол Німеччини починає роботу в Києві
Заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс у четвер, 20 липня, прийняв копії вірчих грамот у нового посла Німеччини в Україні Мартіна Єгера.
18:46
фотоЧерговій акції зі спалення Корану у Швеції завадила надмірна вологість
Під посольством Іраку у Стокгольмі в четвер мала відбутись акція зі спалення Корану, але цього так і не вдалось зробити – ймовірно, через надто вологу землю, в яку книгу перед тим втоптали.
18:24
США запровадили санкції проти російських топ-посадовців і двох посіпак Пригожина
Державний департамент США в четвер оголосив про запровадження санкцій проти низки російських високопосадовців у межах зусиль, спрямованих на те, щоб покласти відповідальність на тих росіян, які сприяють незаконній війні Росії.
18:22
Ryanair планує відкрити 75 маршрутів з Європи до України, щойно авіапростір стане безпечним
Лоукостер Ryanair планує відкрити 75 маршрутів з Європи до України після того, як повітряний простір держави оголосять безпечним.
18:06
ЄС розширив санкції за порушення прав людини в Росії 
Європейський Союз заявив у четвер, що вводить обмежувальні заходи проти 18 осіб і 5 організацій за порушення прав людини в Афганістані, Південному Судані, Центральноафриканській Республіці, Україні та Росії.
18:05
США наклали санкції на десятки російських компаній, що допомагають РФ вести війну
Сполучені Штати в четвер запровадили санкції проти низки компаній військово-промислового комплексу Росії, що займаються виробництвом боєприпасів і високотехнологічними розробками для військового сектору.
17:56
Кіпр підтримає вступ Туреччини в ЄС заради возз'єднання острова - ЗМІ
Нікосія хоче призначити спеціального посланця по Кіпру в надії відновити переговори з Туреччиною для врегулювання проблеми розділеного острова, використовуючи для цього як стимул процес вступу Анкари до ЄС.
17:52
США запровадили санкції проти компаній із Киргизстану, що допомагають РФ
Міністерство фінансів США в четвер оголосило про санкції проти декількох киргизьких компаній, за допомогою яких Росія обходила запроваджені західними країнами обмеження та отримувала товари й технології подвійного призначення.
17:41
Канада запровадила новий раунд санкцій через вторгнення РФ в Україну
Канада оголосила про санкції проти 39 росіян і 25 російських організацій в рамках останнього раунду заходів, спрямованих на покарання Москви за вторгнення в Україну.
17:31
Молдова після істерики Захарової щодо НАТО порадила їй почитати конституцію
Міністерство закордонних справ Молдови в четвер відреагувало на черговий випад офіційної представниці російського МЗС Марії Захарової, яка вдалась до "неправдивих і наклепницьких" заяв про співпрацю Кишинева й НАТО.
17:29
Спікер парламенту Грузії розкритикував тон Києва в розмовах із Тбілісі
Голова парламенту Грузії Шалва Папуашвілі висловив переконання, що частина української влади обрала своєю політикою нападки на грузинський народ.
17:19
КНДР погрожує ядерним ударом через розгортання підводного човна США в Південній Кореї
Північна Корея в четвер заявила, що розгортання американського підводного човна з ядерним озброєнням біля Південної Кореї "може підпадати під умови" застосування Пхеньяном ядерної зброї.
17:17
Літати в Європі все ще дешевше, ніж їздити потягами – дослідження
Залізничні подорожі в межах Європи залишаються на 71% дорожчими за авіаперельоти. 
16:59
США засудили напад на посольство Швеції в Багдаді і розкритикували Ірак
Сполучені Штати в четвер засудили напад на посольство Швеції в Багдаді через заплановане спалення Корану в Стокгольмі і розкритикували іракські сили безпеки за те, що вони не перешкодили протестувальникам прорватися до дипломатичної установи.
16:38
Росія обмежила пересування британських дипломатів
До МЗС Росії у четвер викликали тимчасового повіреного у справах Великої Британії в Росії, якому повідомили про обмеження пересування співробітників британських дипломатичних місій територією РФ.
16:36
відеоНа курорті в Чорногорії офіціанти побили росіянина
У курортному селищі Чорногорії Віті До (Рафаїловичі) поблизу Будви офіціанти побили російського відвідувача.
16:21
Шмигаль назвав намір Польщі блокувати українське зерно "недружнім і популістським"
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль назвав "недружнім та популістським" кроком плани Польщі блокувати експорт українського зерна.
16:15
Між ЄС і Британією ледь не виник скандал через назву Фолклендів
Дипломатичний скандал ледь не спалахнув після того, як Євросоюз в ухваленій на саміті ЄС-Латинська Америка (EU-CELAC) декларації назвав британські Фолклендські острови Мальвінськими, як їх називає Аргентина, яка все ще має на них претензії.
16:08
Кулеба: Перші ескадрильї F-16 можуть зупинити російську блокаду портів України 
Повне припинення російської морської блокади українських портів стане можливим тоді, коли Україна отримає перші ескадрильї F-16.
16:01
Кулеба заявив Євросоюзу про неприйнятність будь-яких обмежень українського експорту
Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав Євросоюз та держави ЄС терміново розширити всі наявні шляхи для українського експорту зернових.
15:42
Британія зняла санкції з російського банкіра Тінькова, який засудив війну
Велика Британія виключила російського бізнесмена Олега Тінькова із свого санкційного списку, створеного через вторгнення Росії в Україну. 
15:38
Захід змінює акцент з надання зброї для ЗСУ на її ремонт – Пентагон
Західні союзники України наразі більше концентруються на ремонті та обслуговуванні озброєння, ніж на його постачанні.
15:26
Британія запровадила санкції проти ПВК "Вагнер" за злочини в Африці
Британія запровадила санкції проти 13 осіб і компаній, пов'язаних з насильницькими діями російської ПВК "Вагнер" в Малі, Центральноафриканській Республіці (ЦАР) і Судані.
15:02
Молдова денонсувала Конвенцію про Міжпарламентську асамблею СНД
Парламент Молдови проголосував за денонсацію Конвенції про Міжпарламентську асамблею держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав (МПА СНД), прийнятої 26 травня 1996 року.
14:27
Заступник глави Єврокомісії йде з посади для участі у виборах в Нідерландах - ЗМІ
Віцепрезидент Єврокомісії з Нідерландів Франс Тіммерманс залишить посаду, щоб позмагатися за лідерство і вести на вибори у рідній країні блок соціал-демократів і "зелених лівих".
14:24
ЄС продовжив на шість місяців санкції проти Росії
Рада ЄС продовжила до 31 січня 2024 року обмежувальні заходи, які спрямовані на окремі сектори економіки РФ.
14:09
Глави МЗС країн ЄС обговорять маневри Ердогана щодо вступу Швеції в НАТО
У четвер міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзу мають обговорити нещодавнє переобрання президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана та його дипломатичні маневри щодо заявки Швеції на членство в НАТО.
13:50
США наклали санкції на бізнесмена з Північної Македонії за корупцію
Сполучені Штати наклали санкції на бізнесмена з Північної Македонії Йордана Камчева, якого раніше згадували серед найбагатших людей країни, за співучасть у корупційних практиках. 
13:33
TikTok став найпопулярнішим джерелом новин для підлітків у Британії
Популярний додаток TikTok користується найбільшою популярністю серед підлітків у Британії для отримання інформації про поточні події, що є вищим показником, ніж будь-яка інша платформа.
13:17
Фото, відео"Якір змін": проросійську главу Гагаузії привели до присяги з порушеннями та дивними заявами
 У Молдові під час церемонії інавгурації нової голови регіону від проросійської партії "Шор" Євгенії Гуцул було порушено кілька процедур.
13:09
Посол у Туреччині розповів, на який сценарій розраховує Київ після виходу РФ із "зернової угоди"
Україна зберігає надію продовжити роботу "зернового коридору" без участі Росії чи повернути РФ до угоди після зустрічі лідерів Туреччини та Росії.
12:59
Підсанкційні автомобілі елітного класу постачають у РФ через Литву – розслідування
Автомобілі luxury-класу продовжують постачати до Росії через Литву попри санкції, накладені на предмети розкоші.
12:51
В уряді розкритикували Польщу за погрози закрити кордон для зерна з України
Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина після зриву Чорноморської зернової ініціативи розкритикувала погрози польської влади закрити кордон для українського зерна.
12:29
Німеччина працює над активізацією вивезення українського зерна залізницею
Німеччина працює з союзниками над тим, щоб активізувати вивезення українського зерна залізницею після виходу Росії із Чорноморської зернової ініціативи.
12:27
Міноборони Польщі відреагувало на навчання "вагнерівців" з армією Білорусі
У Міністерстві оборони Польщі після звісток про навчання вагнерівців та армії Білорусі на прикордонному полігоні зазначили, що стежать за ситуацією і кордони країни у безпеці. 
12:26
В Північній Македонії визначилися, коли внесуть зміни до конституції для вступу в ЄС
Північна Македонія 18 серпня схвалить зміни до конституції, які включають в Основний закон болгарську меншину, щоб задовольнити вимогу Болгарії і таким чином сприяти майбутньому вступу до Євросоюзу.
12:05
В ЄС пропонують розширити програму військової підготовки ЗСУ і перенести місії в Україну – ЗМІ
Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель пропонує значно розширити програму військової підготовки для українських Збройних сил.
12:04
Швеція після штурму посольства у Багдаді викликає керівника дипмісії Іраку
Швеція викликала керівника дипломатичної місії Іраку в країні у зв’язку з новим нападом на її посольство у Багдаді.
11:42
Зірвана "зернова угода" буде серед топ-тем зустрічі міністрів країн ЄС – Боррель
Вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи і пов’язані з цим виклики будуть серед головних тем зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС.
11:31
Мешканку Молдови оштрафували за відео із закликом знищувати українців
Мешканку Молдови оштрафували на 25 тисяч леїв (майже 1500 доларів) за обвинуваченням у розпалюванні ненависті та підбурюванні до насильницьких дій.
11:07
Країни ЄС відправляють пожежників до Греції для боротьби із масштабними лісовими пожежами
У четвер, 20 липня, пожежні літаки та наземні бригади з  країн ЄС вирушили до Греції, щоб допомогти у боротьбі з лісовими пожежами, які виникли через екстремальну спеку.
10:56
мапаАгентство ЄС попереджає про високу загрозу лісових пожеж у багатьох країнах
Програма ЄС Copernicus попередила про дуже високу загрозу лісових пожеж у країнах Південної Європи та підвищену небезпеку у багатьох інших.
10:39
ФотоФінляндія евакуювала співробітників посольства в Іраку після протестів біля дипмісії Швеції
Співробітники посольства Фінляндії в Багдаді були евакуйовані до тимчасового приміщення після протестів біля будівлі диппредставництва Швеції в Іраку.
10:36
У Польщі пройшли навчання українські пожежники з Рівненщини
У Польщі завершила навчання група українських пожежників з Рівненської області.
10:21
Іспанія екстрадувала до США колишнього главу розвідки Венесуели
Іспанія видала США колишнього главу військової контррозвідки Венесуели Уго Карвахаля, який був соратником померлого венесуельського лідера Уго Чавеса.
10:10
Міноборони Білорусі анонсувало спільні з "Вагнером" навчання біля кордону з Польщею
Міністерство оборони Білорусі оголосило про спільні навчання своїх спецпризначенців і членів ПВК "Вагнер" на полігоні поруч з Польщею.
09:43
Поліція Берліна попередила, що у південному передмісті може розгулювати левиця
У ніч на четвер, 20 липня, поліція Берліна розіслала попередження про те, що в південному передмісті німецької столиці розгулює великий хижак, ймовірно, левиця.
09:42
Європарламент орендує ще одну будівлю у Страсбурзі, попри критику про "марнотратство"
Європарламент орендує у Страсбурзі ще одну будівлю для своїх потреб, попри критику частини депутатів, що це зайві витрати. 
09:15
В Англії розпочинається страйк старших лікарів: пацієнтів попередили про серйозні перебої
У четвер, 20 липня, в Англії розпочинається великий страйк лікарів вищої ланки, який триватиме до ранку суботи.
ВідеоЧи реально запустити "зернову угоду" всупереч істериці Путіна? Пояснюємо
09:04
Дипломати РФ втратять "безкоштовну" дачу біля Турку після рішення про закриття консульства
Місто Турку у Фінляндії припинить оплачувати оренду будинку на острові, яким десятиліттями безкоштовно користувалися представники консульства РФ.
08:27
Британська розвідка проаналізувала вихід РФ із "зернової угоди"
Росія ухвалила рішення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи вже деякий час тому, оскільки вирішила, що вона більше не відповідає її інтересам, зазначили у розвідці Великої Британії.
08:13
ФотоУ центрі Багдада штурмували посольство Швеції через заплановане спалення Корану
У центрі іракської столиці Багдада сотні людей штурмували посольство Швеції і підпалили його на знак протесту проти чергової акції зі спаленням Корану.
08:02
Глава МЗС Британії не хоче переходити у Міноборони - обіцяє "чіплятися нігтями"
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі публічно звернувся до прем’єр-міністра Ріші Сунака із закликом залишити його на посаді після появи інформації про можливе призначення главою Міністерства оборони.
07:38
Держдеп про рішення Путіна не їхати на саміт БРІКС: Став міжнародним вигнанцем
У Державному департаменті США прокоментували рішення президента Росії Владіміра Путіна не їхати особисто на саміт БРІКС у Південно-Африканській Республіці, а відправити замість себе главу МЗС Сєргєя Лаврова.
07:21
Росія додатково замінувала підходи до українських портів – Білий дім
У Білому домі заявили, що Росія встановила додаткові морські міни на підходах до українських портів у Чорному морі.
07:08
США збираються відправити Україні другий поспіль пакет допомоги на $400 млн – CNN
США планують оголосити про окремий пакет військової допомоги для України на суму близько 400 мільйонів доларів.