21 липня 2023

Статті
Зупинити Трампа: що загрожує експрезиденту США за звинуваченнями про штурм Капітолія
Друге поспіль кримінальне обвинувачення проти експрезидента США та найпопулярнішого кандидата в президенти – безпрецедентне для американської політики явище.
Колонки
Рік роботи над домашнім завданням: що у сфері євроінтеграції зробив Мін'юст
Що вдалося зробити за рік у питаннях юстиції для виконання вимог членства в ЄС? Адже від виконання цих вимог залежить успіх української євроінтеграції.
Новини
22:53
Новий пакет військової допомоги США у $400 млн очікується 25 липня – Reuters
Сполучені Штати планують оголосити вже у вівторок, 25 липня, про новий пакет військової допомоги Україні на суму до 400 мільйонів доларів, який міститиме артилерію, зенітні ракети й наземні транспортні засоби.
22:39
Білий дім: Ми не хвилюємось через Росію, готові йти на ризик заради підтримки України
Радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати беруть до уваги можливі дії Росії, але вони не є визначальними в тому, які рішення про військову допомогу ухвалюються.
22:16
Польща викличе російського посла після брехні Путіна про Сталіна
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у п’ятницю ввечері анонсував виклик посла Росії до МЗС країни після заяв Владіміра Путіна про радянського диктатор Йосифа Сталіна.
21:55
Болгарія забере важливий порт з-під контролю Росії
Парламент Болгарії в п’ятницю ухвалив рішення припинити концесію нафтового порту Росенець біля міста Бургас російському нафтовому гіганту "Лукойл".
21:36
фотоУ Британії відкрили першу вулицю, названу на честь Зеленського
У місті Харлоу, що в англійському графстві Ессекс, у п’ятницю офіційно відкрили першу в країні вулицю, названу на честь українського президента Володимира Зеленського.
21:20
У Швейцарії блискавка вдарила двічі в одне й те ж місце: постраждали рятувальники
У громаді Мен’єр, що у кантоні Фрібур на заході Швейцарії, від двох ударів блискавки в одне й те ж місце спершу постраждали двоє людей, а згодом – рятувальники, які вирушили їм на допомогу.
ДайджестПольща перекидає війська на схід, Зеленський покарав посла, деталі суду над Трампом: новини дня
20:53
доповненоЗеленський та Ердоган поговорили про "зернову угоду"
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган у п’ятницю провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським.
20:50
Блінкен сподівається, що Туреччині вдасться повернути РФ до "зернової угоди"
Державний секретар США Ентоні Блінкен сподівається, що Туреччина допоможе повернути Росію до Чорноморської зернової ініціативи, яку вона зірвала на початку тижня.
20:35
У Міноборони прокоментували повідомлення ЗМІ про нібито розкрадання західної зброї
Заступник міністра оборони Володимир Гаврилов у п’ятницю заявив, що американська інспекція матеріально-технічної допомоги не висувала претензій до України стосовно обліку озброєння та військової техніки.
20:28
У Польщі відповіли Путіну на його брехню про Україну: Жалюгідний кремлівський зануда
У Польщі відповіли на брехливі заяви президента РФ Владіміра Путіна про те, що литовські та польські військові підрозділи нібито готують для західної України.
20:19
Прем’єр Вірменії заявив про ризик нової війни з Азербайджаном
Вірменський прем’єр-міністр Нікол Пашинян вважає, що ризик нової війни Вірменії та Азербайджану реальний, а азербайджанські сили продовжують геноцид вірменського населення в Нагірному Карабаху.
20:11
У Литві назвали "показовою акцією" навчання групи Вагнера біля кордонів Польщі
У Литві вважають, що військові навчання найманців групи Вагнер на території Білорусі біля польського кордону є показовою акцією з метою провокації.
20:02
Парламент Болгарії схвалив надання Україні близько 100 БТР
Парламентська більшість у Болгарії в п’ятницю схвалила надання Україні додаткової військової допомоги у формі близько 100 бронетранспортерів радянського зразка.
19:54
Німеччина запевняє, що готова захистити Польщу у разі атаки зі сходу
Німеччина пообіцяла захистити Польщу в разі ймовірної атаки з боку бойовиків "Вагнера", які зараз перебувають  в сусідній Білорусі.
19:49
Голова Єврокомісії похвалила "дивовижний" темп реформ в Україні
Очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю відзначила значний темп здійснення Україною реформ у час, коли вона захищається від повномасштабного російського вторгнення.
19:40
Блінкен радить Пригожину хвилюватись за свою безпеку через "політику відкритих вікон" РФ
Держсекретар США Ентоні Блінкен радить ватажку групи Вагнера Євгенію Пригожину хвилюватись про свою безпеку, нагадавши історію загадкових смертей опонентів кремлівського режиму.
19:24
У Сенаті США пропонують підтримати якнайшвидший вступ України в НАТО
Американські сенатори – республіканець Ліндсі Грем і демократ Річард Блюменталь – у п’ятницю представили проєкт резолюції щодо підтримки Сенатом США якомога швидшого вступу України до НАТО.
19:14
Глава МЗС Вірменії розповів, як жителі країни розчарувалися в Росії та ОДКБ
Міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян заявив, що вірменське суспільство розчарувалося в Росії і діях її миротворців у Нагірному Карабаху.
19:02
Албанія легалізувала медичний канабіс
Албанський парламент у п’ятницю підтримав урядовий законопроєкт про легалізацію використання канабісу в медичних цілях.
18:48
У Литві розповіли, що думають про заяви Путіна щодо намірів "окупувати Україну"
Голова Комітету Сейму Литви з національної безпеки і оборони Лаурінас Кащюнас назвав абсурдними заяви президента Росії Владіміра Путіна про те, що литовські та польські військові підрозділи призначені для подальшої окупації західної України.
18:41
COVID-вечірки і Джонсон: фахівці розблокували телефон, пароль від якого забув експрем’єр
Фахівцям вдалось вилучити листування у WhatsApp зі старого телефона колишнього прем’єра Великої Британії Бориса Джонсона для розслідувань так званих COVID-вечірок, хоча сам ексочільник британського уряду казав, що забув від нього пароль.
18:26
У Німеччині зафіксували найнижчий рівень народжуваності за 10 років
У Німеччині зареєстрували найнижчий рівень народжуваності з 2013 року, свідчать дані Федерального статистичного відомства.
18:25
Швеція тимчасово евакуює посольство Іраку після спроби штурму
Персонал посольства Швеції в Іраку "з міркувань безпеки" тимчасово евакуювали до Стокгольма після спроби штурму будівлі сотнями протестувальників у ніч проти четверга.
18:11
оновлено 19:38Влада ПАР погодилася виписати ордер на арешт Путіна
Уряд Південно-Африканської Республіки в п’ятницю визнав, що не виконав свої міжнародні зобов'язання, відмовившись одразу видати ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна у разі його в'їзду в країну.
18:11
Румунія готова відвантажувати більше українського зерна після зриву Чорноморської ініціативи
Румунський порт Констанца, який є основним альтернативним маршрутом для української агропродукції, має можливість приймати додаткові вантажі до середини серпня після виходу РФ із Чорноморської зернової ініціативи.
18:05
У Польщі затримали латвійця за спробу переправити до Німеччини африканських нелегалів
На польсько-литовському кордоні затримали громадянина Латвії, який намагався незаконно перевезти до Німеччини чотирьох африканських нелегалів.
17:45
фотоСуд Британії відмовився повертати російському олігарху супер'яхту за 43 млн євро
Високий суд Англії та Уельсу в п’ятницю відхилив позов росіянина Сергєя Науменка, який вимагав скасувати постанову британського уряду про арешт його супер’яхти Phi навесні 2022 року в межах санкційного режиму.
17:36
У Міноборони Естонії розповіли, що може завадити контрнаступу України на півдні
У Міністерстві оборони Естонії вважають, що атаки російських окупаційних військ на північному сході України, ймовірно, ускладнять контрнаступ  ЗСУ на півдні.
17:27
Чехія замовить у Німеччини 77 Leopard 2 найновішої модифікації
Чеська влада планує придбати в Німеччини 77 основних бойових танків Leopard у сучасній версії 2A8.
17:15
"Левиця", що розгулювала під Берліном, ймовірно, була диким кабаном
Влада заявила, що не знайшла жодних слідів лева або будь-якого іншого великого хижака після масованих пошуків по всьому Берліну, які почались після повідомлень, що в середу очевидці побачили левицю.
17:10
Суд над Трампом щодо секретних документів почнеться в розпал президентської кампанії
Федеральна суддя Ейлін Кеннон у п’ятницю ухвалила рішення розпочати судове засідання у справі про неналежне поводження із секретними документами з боку Дональда Трампа на 20 травня 2024 року.
16:42
Прем’єр Польщі заявив, що Україна "не до кінця розуміє" їхні наміри щодо ситуації із зерном
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявляє, що Україна "не зовсім правильно розуміє" наміри польської влади щодо ситуації з експортом української агропродукції.
16:36
У Литві обстріляли повітряну кулю з 14 пасажирами на борту
У Тракайському районі Литви чоловік обстріляв повітряну кулю, в якій перебувало 14 осіб.
16:13
Віцеканцлер Німеччини закликав Індію не залишатись нейтральною щодо війни в Україні
Віцеканцлер і міністр економіки Німеччини Роберт Габек  закликав Індію не залишатись нейтральною і засудити війну Росії проти України.
16:05
У Фінляндії повернулись до планів запровадити іспит на громадянство
До кінця 2023 року в парламенті Фінляндії представлять законопроєкт про те, щоб зробити умови отримання громадянства більш жорсткими.
16:01
Ердоган дав поради Швеції щодо вступу в НАТО
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган порадив Швеції здійснити конкретні кроки для боротьби з тероризмом, аби вступити в НАТО.
15:44
Ердоган вірить, що "зернову угоду" продовжать після його переговорів з Путіним
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що вірить у можливість продовжити Чорноморську зернову ініціативу після його переговорів із президентом РФ Владіміром Путіним.
15:37
В Естонії в 40 разів зросла кількість одержувачів міжнародного захисту за рік
Прибуття українських біженців і введені щодо громадян РФ, а також Білорусі санкції та обмеження мали найбільший ефект на міграційну статистику Естонії за підсумками 2022 року.
15:34
У Британії називають втратою України відставку посла Пристайка
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон відреагував на відставку Вадима Пристайка з посади посла України у Сполученому Королівстві.
15:18
До Польщі з Білорусі намагалися пробратися майже 200 нелегалів: українців підозрюють у пособництві
За минулу добу, 20 липня, на територію Польщі з Білорусі незаконно намагалися потрапити 196 нелегальних мігрантів.
15:13
У Литві хочуть посилити відповідальність за злочини проти держави
Президент Литви Гітанас Науседа вносить до парламенту країни поправки до статей Кримінального кодексу для доопрацювання поняття злочинів проти держави і встановлення відповідного покарання за найнебезпечніші злочини, що зазіхають на конституційні основи.
14:35
В Естонії провели навчання літаків-носіїв ядерної зброї
В Естонії провели тренувальні польоти стратегічних бомбардувальників військово-повітряних сил (ВПС) США B-52H Stratofortress.
14:34
Фінляндія готує для України нову допомогу у сфері водопостачання
Фінляндія готує для України нову допомогу з обладнанням для водопостачання та очистки стічних вод.
14:02
У Фінляндії чотирьох чоловіків підозрюють у плануванні терактів і "расової війни"
Поліція Фінляндії звинувачує чотирьох чоловіків ультраправих поглядів у скоєнні тяжкого злочину в терористичних цілях із застосуванням вогнепальної зброї.
13:54
Путін назвав західні землі Польщі "подарунком від Сталіна" 
Президент Росії Владімір Путін заявив, що західні землі Польщі є "подарунком Сталіна" і Польща має бути вдячна СРСР за "відновлення незалежності".
13:28
У Литві кажуть про більші, ніж вважали, проблеми зламу даних на саміті НАТО
Національний центр управління кризами (НЦУК) повідомив, що можливий витік даних саміту НАТО у Вільнюсі пов'язаний зі зламом урядових систем Литви.
13:18
У Макрона допускають, що Китай надає Росії підтримку у війні
Франції відомі факти, що можуть вказувати на певну допомогу Китаю Росії у її війні проти України. 
12:55
Білий дім назвав найімовірніший шлях вивозу українського зерна
США та союзники допомагатимуть Україні у вивезенні зерна попри блокування його постачання морем Росією.
12:54
Бельгії доведеться утилізувати ковід-вакцини та інші засоби на 131 млн євро
Бельгії доведеться утилізувати невикористані вакцини від коронавірусу та інші медичні засоби на 131 млн євро через завершення терміну придатності.
12:51
фото, відеоБіля Сицилії вилучили рекордні 5 тонн кокаїну на 850 млн євро
Італійська влада вилучила рекордну партію кокаїну вагою 5,3 тонни, яку перевозили кораблями біля південного узбережжя Сицилії.
12:16
Україна може отримати F-16 до кінця 2023 року – Білий дім
Винищувачі F-16 можуть з'явитися в української армії до кінця цього року.
12:03
Німеччина передала Україні перші 10 танків Leopard 1
Німеччина відзвітувала про нову доставлену в Україну партію військової допомоги, серед якої – десять танків Leopard 1 A5. 
11:55
У Польщі розбився військовий дрон солдатів США
На південному заході Польщі розбився військовий розвідувальний безпілотник, який, як з’ясувалось, використовували солдати США для тренувань.
11:14
відеоНа півночі Італії випав велетенський град: понад сотня постраждалих
В італійському регіоні Венето випав велетенський град, внаслідок негоди травмовані понад сотня людей. 
11:03
Зеленський звільнив посла у Британії після заяв про "нездоровий сарказм"
Президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Вадима Пристайка з посади посла у Британії.
10:54
Польща вирішила перекинути війська на схід через "вагнерівців" у Білорусі
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак вирішив перемістити військові формування із заходу на схід через можливі загрози, пов'язані з присутністю групи Вагнера в Білорусі.
10:51
Уряд Греції анонсував 13 заходів підтримки для постраждалих від пожеж
Уряд Греції оголосив пакет заходів підтримки для людей, які постраждали та ще постраждають внаслідок цьогорічних лісових пожеж. 
10:34
У Празі засудили чоловіка, який дрилем пробивав шини авто з українськими номерами
Суд Праги присудив зловмиснику, який пробивав за допомогою дриля шини автомобілям з українськими номерами, штраф у розмірі 100 000 крон – близько 4 200 євро.
10:08
Амстердам заборонив захід круїзних лайнерів у центр міста
Міська влада Амстердама заборонила круїзним лайнерам заходити в центр міста, щоб обмежити кількість відвідувачів і зменшити забруднення.
10:02
У Британії консерватори зазнали поразки на додаткових виборах у парламент
Додаткові вибори на заповнення кількох мандатів у парламенті Британії виявилися провальними для Консервативної партії. 
09:47
Китайські хакери зламали електронні скриньки топ-дипломатів США
Пов’язані з Китаєм хакери зламали обліковий запис електронної пошти посла США в Китаї та помічника держсекретаря у справах Східної Азії в рамках нещодавньої цілеспрямованої кампанії зі збору розвідданих.
09:31
У Франції перехопили 1,3 тонни контрабандного канабісу біля кордону з Іспанією
У Франції прикордонна поліція під час вибіркового контролю виявила у фургоні, що прямував з Іспанії, 1,3 тонни канабісу та велику суму готівкою.
09:26
У Польщі розслідують аферу на 39 мільйонів злотих, призначених для українських біженців
У Польщі прокуратура веде розслідування діяльності організованої злочинної групи, яка, за версією слідства, виманила 39 мільйонів злотих (майже 9 млн євро) із коштів, призначених для допомоги біженцям з України. 
09:03
Розвідка Британії: у лавах "Вагнера" за кілька місяців загинули до 20 тисяч в’язнів
Британська розвідка припускає, що у лавах ПВК "Вагнер" у війні проти України за кілька місяців загинули до 20 тисяч завербованих в’язнів.
08:43
Глава ЦРУ розповів про слабкі місця Росії у її обороні
Директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс заявив у четвер, що він залишається оптимістом щодо того, що Україна зможе просунутися у своєму наступі проти Росії.
08:26
Глава ЦРУ: На місці Пригожина я б не звільняв дегустатора, Путін – апостол розплати
Директор ЦРУ Вільям Бернс вважає, що президент РФ Владімір Путін все ще може поквитатися з главою ПВК "Вагнер" Євгенієм Пригожиним за організоване ним повстання. 
08:02
Пентагон розкрив факти викрадення західної зброї в Україні, яку вдалося повернути
У Пентагоні заявили про випадки викрадення західної зброї в Україні минулого року, яку згодом вдалося повернути. 
07:37
Україна просить ЄС субсидувати перевезення агропродукції у далекі європейські порти
Україна просить Європейську комісію субсидувати транспортування української агропродукції через далекі європейські порти.
07:22
Угорщина заперечила проти плану ЄС з військової підтримки України на 20 млрд євро 
Угорщина виступає проти спроби ЄС створити довгостроковий фонд обсягом до 20 мільярдів євро для підтримки армії України.